fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:17 04 Сер 2022

Хроніка подій: 162 день оборони України від російської агресії

English version here

фото: ТГ-канал Олександра Сєнкевича

Сьогодні 4 серпня і вже 162 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

штучний інтелект створив картини-присвяти українським воїнам

Поки окупанти б'ються в істериці, намагаючись випалити кожен клаптик української землі, наші захисники виконують свій обов'язок — нещадно нищать ворога, який зазіхає на наші території й свободу. Найбільша мотивація наших воїнів — це рідні й близькі, люди, які вірять в ЗСУ і Перемогу, знають, що армія України битиметься й вистоїть. "Це наша земля і ми її захищаємо!"

ЗСУ успішно відбили спроби наступу російських окупантів. Ворожий наступ провалено на чотирьох напрямках. Зокрема, на Слов'янському, Краматорському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. На деяких ділянках тривають бої.

Більше у зведенні Генштабу ЗСУ на ранок 4 серпня:

  • Ідуть спроби наступу рф у напрямку Байрак — Гусарівка (на південь від Балаклії Харківської області).
  • Були спроби наступу противника по лінії Довгеньке — Богородичне та Яремівка — Долина на північ від Слов'янська.
  • На всіх напрямках атаки під Бахмутом ворога відбито, крім спроб наступу від Новолуганського на Кодему, де бої продовжуються.
  • У Пісках противник провів дві невдалі атаки з боку Веселого та Лозового. 
  • Ідуть бої в напрямку Мар'їнки. 

Британська розвідка повідомляє, що українські ракетно-артилерійські підрозділи продовжують завдавати ударів по російських військових опорних пунктах, скупченнях особового складу, базах тилового забезпечення та складах боєприпасів. У Міноборони Британії вважають, що це, швидше за все, вплине на поповнення матеріально-технічного постачання російських військових і чинитиме тиск на російські підрозділи бойової підтримки.

Протягом доби нашою армійською авіацією завдано двох ударів по опорних пунктах ворога в районах Благодатного і Правдиного. За результатами виконання вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами ОК "Південь" забезпечено втрати ворога у розмірі: 31 рашист, танк Т-72, гаубиці "Гвоздика" і "Мста-Б", 2 міномети, 3 одиниці броньованої та автомобільної техніки та 1 безпілотник-розвідник.

Підтверджено, що в Чорнобаївці знищений пункт управління 22-го армійського корпусу берегових військ чорноморського флоту рашистів. Повний обсяг ворожих втрат дорозвідується.

На сьогодні добривом для українських земель стали 41 500 російських загарбників.

162 день війни

Армія рф пошкодила вже 135 об'єктів культурної спадщини в Україні. За п'ять місяців повномасштабної війни зафіксовано 450 епізодів воєнних злочинів проти таких об'єктів, — повідомив міністр культури Олександр Ткаченко. Серед них — 23 пам'ятки національного значення.

Сьогодні Україною котиться хвиля "мінувань". У Тернополі, Рівному, Хмельницькому, Кропивницькому та Вінниці з'явилася інформація про можливу провокацію та закладену вибухівку на вокзалах та центральних вулицях. Людей евакуюють, на місці працюють спецслужби. У Кропивницькому та Хмельницькому також повідомили про нібито мінування овочевого ринку. У Чернівцях — університету. Історія з "мінуванням" у громадських місцях різних міст — це психологічна спецоперація рашистів, яку вони використовують ще з 90-х років у себе в країні. Тільки вони не можуть зрозуміти, що Україна — не росія. І залякувати нас — марно.

Наші військові звільнили два села: Дмитрівку у Харківській області та Мазанівку Донецької області. Про це повідомив заступник начальника ГОУ Генштабу Громов.

Гуманітарні місії  

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста заявляють, що не гарантували безпеку українських військовополонених, які виходили з комбінату "Азовсталь" у Маріуполі. Там зазначили, що як нейтральний посередник, МКЧХ сприяв безпечному виходу учасників бойових дій із заводу "Азовсталь" у координації зі сторонами конфлікту. "Ми не гарантували безпеку військовополонених, які потрапили до рук ворога, бо це не в наших силах. Ми заздалегідь прояснили це сторонам", — йдеться в повідомленні. 

Організована евакуація з окупованих територій Луганщини — неможлива. Окупанти не дають відкрити коридори. Можливий виїзд самостійно трьома варіантами:

  • Через Харківську область, через дамбу пішки: небезпечно, бо дамба обстрілюється.
  • Через Запоріжжя, але там довго потрібно стояти в чергах.
  • Через рф, а потім через балтійські країни чи Грузію, а далі — вже до України. Близько трьох діб дороги й не дешево.

Ядерні об'єкти

росія використовує Запорізьку АЕС для залякування Заходу, — саме так вважає американський Інститут вивчення війни. "Російські війська, розташовані навколо АЕС, атакували українські позиції в Нікополі та інших місцях останніми тижнями, навмисно поставивши Україну в складне становище — або Україна відповість вогнем, ризикуючи міжнародним засудженням та ядерним інцидентом (що українські сили навряд чи зроблять), або українські сили дозволяють російським силам продовжувати обстріл українських позицій з ефективної "безпечної зони", — йдеться у звіті інституту.

За оцінкою експертів, російські війська, можливо, зберігають важку військову техніку на Запорізькій АЕС, щоб убезпечити її від українських ударів.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Міністр оборони України Олексій Резніков провів телефонну розмову з американським колегою Ллойдом Остіном. Обговорювали майбутню військову допомогу США та потреби України. У Пентагоні за підсумками переговорів повідомили, що Остін наголосив на прихильності США до підтримки здатності України протистояти росії, "що було нещодавно підтверджено оголошенням США про додаткову допомогу в галузі безпеки".

В Україні вперше придбали гелікоптер на кошти, зібрані через UNITED24. Це рятувальний гелікоптер МІ-2АМ-1 за 23,4 млн гривень для евакуації важкопоранених з поля бою. Набирає швидкість до 200 км/год і долає відстані до 600 км. Це надзвичайно важливо, коли лік іде на хвилини.

Європейський Союз має намір направити Україні новий пакет фінансової допомоги у розмірі 8 мільярдів євро, — пише Reuters.

А армія Північної Македонії подарувала українським військовим чотири штурмовики Су-25 "Грач". До постачань літаки підготували українські інженери.

Рок-музикант Оззі Осборн випустив новий альбом у жовто-синіх кольорах. "У лютому мій син Джек працював з "Волонтерами третьої хвилі", які допомагали евакуювати українських дітей-сиріт з особливими потребами. Зараз Україна відчайдушно потребує допомоги, тому працювати над такою важливою справою — правильно", — написав Оззі. Виручені від продажу платівок кошти будуть витрачені на перевезення українських дітей-сиріт з інвалідністю на лікування в США.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Статус тимчасового захисту українців у ЄС, який отримали 5 мільйонів громадян, діятиме як мінімум до весни 2024 року. Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Вона також зазначила, що обмеження щодо повернення українців в країни ЄС після відвідин України не буде. Для цього підготують окреме роз'яснення щодо процедури реєстрації таких громадян.

А для українських дітей за кордоном розпочнеться освітній процес. У межах проєкту Міжнародна українська школа до нього будуть залучені українські вчителі.

Новини від партнерів

Найбільший європейський оператор супутникового зв'язку, французька Eutelsat, відключила мовлення "НТВ-Мір" на всій європейській території за те, що російський телеканал наполегливо називає українців нацистами. "Телеканал постійно малює не лише українське керівництво та українську армію, а насамперед український народ як прихильників ідеології нацизму та Третього рейху", — цитує повідомлення франкомнагляду агентство "Франс прес".

Сенат Конгресу США схвалив приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО. Президент США Джо Байден привітав це ухвалення і заявив, що підпише документи про вступ до альянсу Фінляндії та Швеції.

Голова дипломатії ЄС Боррель прокоментував візит Пелосі на Тайвань майже через добу після його закінчення: "Немає жодних підстав використовувати візит як привід для агресивної військової діяльності в Тайванській протоці. Це нормально та рутинно для законодавців з наших країн здійснювати міжнародні поїздки".

Правозахисна організація Amnesty International заявила, що українська армія наражає цивільних на небезпеку у спробі відбити окупантів. Там стверджують, що ЗСУ нібито створюють бази та розміщують озброєння в житлових районах, зокрема в школах і лікарнях. В Офісі Президента кажуть, що такі заяви дискредитують ЗСУ та підривають постачання озброєння з боку західних партнерів. А міністр закордонних справ України Кулеба назвав доповідь організації несправедливою. "Така поведінка не про пошук і не донесення світу правди, це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою, між країною, яка тисячами знищує цивільне населення, руйнує міста та території країни, яка відчайдушно захищається. Тому, будь ласка, припиніть займатися створенням фальшивої реальності, де у вас всі в чомусь винні", — сказав він.

В Офісі президента назвали, що необхідно для "переговорного" процесу з росією. "Щоб говорити з рф, потрібно мати правильну переговорну позицію.  Вона містить чотири прості складові:

  • Дальнобійна артилерія, РСЗВ та ATAСMS, щоб знищити логістику росії.
  • ППО/О, щоб захистити міста.
  • Ударні безпілотники — найкращі мисливці.
  • Бронетехніка для контрнаступів", — написав радник голови ВП Михайло Подоляк у Twitter.

Фінське місто Лаппеенранта, розташоване неподалік кордону з росією, починаючи з п'ятниці щодня вмикатиме гімн України, — повідомляє Yle. Так місто хоче продемонструвати свою підтримку українцям. "Я вважаю, що національний гімн створює відчуття єдності й об'єднує українців, що живуть тут, а також інших мешканців Лаппеенранта", — заявив мер Кіммо Ярва.

Крім того, у Лаппеенранта підніматимуть український прапор на флагштоку перед мерією та в порту.

А в Естонії хочуть демонтувати всі радянські пам'ятники. Як пише видання ERR, загалом в Естонії налічується від 200 до 400 радянських пам'яток. "Головне вирішено — радянські пам'ятники треба прибрати з публічного простору, і ми зробимо це якнайшвидше. Конкретний час та порядок залежать від готовності та логістичного плану місцевих органів влади", — сказала прем'єр-міністерка Кая Каллас.

Координаційний центр у Стамбулі планує вихід ще трьох суховантажів із зерном із українських портів попередньо в п'ятницю. Про це повідомляє агенція Аnadolu.

"Не дивися вгору" по-німецьки. Влада Берліна не дозволила провести виставку знищеної російської техніки в місті. Раніше такі виставки відбулися в Києві, Варшаві, Вроцлаві, Познані та Празі.

Що там на росії?

162 день війни

Back in the USSR: у росії відкриють аналог радянської "Берізки". Це будуть магазини безмитної торгівлі для дипломатів та членів їхніх сімей. Розплачуватися в них можна буде рублями, доларами та євро. Дані про покупців надходитимуть до МЗС.

Припинивши постачання більшості європейських країн, "Газпром" почав спалювати газ, діти який стає нікуди. Гігантський газовий смолоскип уже півтора місяця горить на російсько-фінському кордоні поблизу компресорної станції "Портова", де встановлені турбіни "Північного потоку". Зараз "Газпром" качає "Північним потоком" лише 20% граничної потужності, і смолоскип біля Фінської затоки видно з космосу щодня.

росія обходить нафтові санкції за допомогою Єгипту, — пише Bloomberg. Російську нафту доставляють на єгипетські нафтові термінали Ель-Хамра та Рас-Шухейр, де зберігається місцева нафта, але є можливість зберігати великі її обсяги.  Швидше за все, там російська та місцева нафта змішуються, після чого відстежити рух суто російської вже складно.

Російський брехунець 

Ворог вигадав нову брехню. "Підрозділи інформаційно-психологічних спецоперацій росії розганяють фейк про черги за хлібом в Одесі. У Південній Пальмірі брехню помітили, черги не знайшли. Дотримуйтесь інформаційної гігієни!" — закликає спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

Сьогодні рашисти проговорилися. "РІА-новості" повідомили своїм читачам, що, виявляється, "вперше за вісім років був обстріляний центр Донецька."  А як же тепер вбитий у голову росіян наратив про те, що "ЗСУ вісім років бомбили Донецьк"?

В Офісі президента України спростували звинувачення ЗСУ в обстрілі Донецька. "Україна не обстрілювала Донецьк уранці, — заявив радник голови ОПУ Михайло Подоляк в ефірі Breakfast Show. — По Донецьку б'ють лише самі росіяни, чи корпуси народної міліції невизнаних кримінальних "республік". Безглуздо нам завдавати ударів по якихось заходах у Донецьку. Нам необхідно руйнувати три речі: паливні склади, склади з артилерійськими снарядами, щоб зменшити інтенсивність артилерійських обстрілів, оперативно-тактичні штаби, щоб скоротити можливості наступального потенціалу російської армії. Ми воюємо ефективно та креативно. Ці демонстративні удари нам не потрібні, вони не вирішують жодних завдань", — наголосив він.

росія прагне сфабрикувати докази удару по Оленівці, — повідомляє Associated Press. Розвідка США з'ясувала, що росія збирається підкинути хибні докази, щоб звинуватити українські війська в теракті в Оленівці, де загинули 53 людини та десятки поранено. Чиновник, який не уповноважений давати публічні коментарі й говорив на умовах анонімності, сказав, що секретні дані розвідки показують, що росіяни можуть навіть встановити боєприпаси з HIMARS як доказ, оскільки рано чи пізно незалежні експерти та журналісти отримають доступ до колонії.

Санкціями по агресору!

Китайський техногігант і найбільший постачальник техніки до росії Huawei зупинив інтернет-продаж у рф з 1 серпня. У березні китайська компанія припинила найм російських співробітників і припинила постачання товарів офлайн через загрозу вторинних санкцій.

А фінська митниця почала відловлювати росіян із санкційними товарами. При виїзді з країни менше ніж за тиждень виявлено майже 100 випадків спроби провезення санкційних товарів, у тому числі дронів, придатних для використання у військових цілях. Було заведено 20 справ про контрабанду.

Євросоюз запровадив нові санкції проти Віктора Януковича та його сина Олександра  Про це йдеться в заяві ЄС, опублікованій сьогодні ввечері.

Життя з урахуванням бойових дій

На честь пса Патрона назвали цукерки

На честь пса Патрона назвали грильяжні цукерки, які раніше були відомі під назвою "Тузя". Як повідомляє виробник — Lukas із Кременчука — з кожного проданого кілограма цукерок одна гривня буде надіслана до ДСНС України, де й служить найвідоміший пес країни.

Картину українського художника Максима Паленка

Картину українського художника Максима Паленка "Маріупольська Покрова" продали на аукціоні Saint Javelin за $22 тисячі. Отримані гроші планується відправити на потреби ЗСУ.

З 1 вересня в Україні стартує масова приватизація, — заявив прем'єр Шмигаль. Одночасно з приватизацією держава запускає грантові програми, щоб мотивувати бізнес та людей максимально створювати робочі місця. "Мала приватизація, особливо в регіонах, де люди в селах та містечках знають об'єкти, які роками стоять і неефективно використовуються, покликана дати можливість викупити ці приміщення справедливою ціною та розпочати роботу", — зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час наради з головами регіонів.

Своєю чергою в Мінекономіки заявили, що на початку вересня буде оголошено аукціони на елеваторні потужності та комбінати хлібопродуктів.

В Україні презентували мобільний додаток із замаскованою тривожною кнопкою для жінок, які страждають від домашнього насильства. Сама програма непомітна для кривдника, оскільки кнопка тривоги замаскована під нейтральну іконку на екрані смартфона. З її допомогою можна швидко викликати поліцію, натиснувши кнопку. Поліція визначить місце з геолокації. Назва програми не називається, щоб кривдники не дізналися про неї. Ті ж, хто страждає від домашнього насильства, для встановлення такої кнопки мають зателефонувати на гарячу лінію 116123 або написати в особисті повідомлення на сторінку "Розірви коло".

Київ і область

162 день війни

У лісі на Київщині затримано групу чоловіків; підозрюють, що це ДРГ. Спеціальний підрозділ, виконуючи бойове завдання в лісовій частині Бучанської громади, відстежуючи диверсійно-розвідувальні групи ворога, затримав групу чоловіків, які не змогли пояснити, що вони роблять у чагарниках. Тож порушників негайно передали працівникам СБУ для встановлення намірів.

Для забезпечення кращої оборони Київщини виділять понад 50 млн грн, — повідомляє Київська ОВА. Обласна військова адміністрація зазначила, що ці кошти вже використовуються для проведення бойових вишколів особового складу підрозділів територіальної оборони області та закупівлі необхідного обладнання для воїнів. "Крім того, закуповуємо вироби з бетону для створення оборонних і захисних споруд та вживаємо додаткових заходів для охорони важливих об'єктів. Закуплене обладнання та знаряддя вже використовують військовослужбовці Сил ТрО ЗСУ для захисту Київської області", — додали в ОВА.

Гостомелю завдали збитків на понад 9,5 мільярдів гривень за час повномасштабного вторгнення. Місто постраждало майже на 40%. Усього пошкодження отримали 4553 будівлі. До звіту KSE не увійшли збитки території аеропорту "Антонов" у Гостомелі. Також, ймовірно, збитки від знищення аеропорту та літака "Мрія" можуть досягати 1 мільярда євро.

На Софійській площі в Києві відбулася акція протесту — "Оленівка — новий Освенцім", ініційована родичами полонених захисників "Азовсталі". Учасники закликали міжнародну громадськість і, зокрема, Міжнародний рух Червоного Хреста та Червоного Півмісяця виконати свої зобов'язання та отримати доступ до полонених захисників "Азовсталі", забезпечивши їхню безпеку в майбутньому.

Завтра на станції метро "Театральна" з 11:00 до 15:00 рятувальники, сапери та медики ДСНС проведуть ще один безкоштовний тренінг з безпеки.

Донеччина і Луганщина

За 3 серпня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини: у Бахмуті, Мар'їнці та в смт Шевченко. Ще 5 людей отримали поранення, — повідомив Павло Кириленко в щоденному зведенні.

На окупованих у 2014 році територіях Луганщини вже мобілізували усіх, кого можна. Зараз забирають навіть незамінних шахтарів, — розповідає Сергій Гайдай. "Ейфорія "асвабаждения" швидко минула і в нещодавно захоплених містах та селах. Бо потрібно виправдовуватися на фронті. Страждають ті, хто не встиг евакуюватися в безпечні регіони України. Їх направляють у військкомати проти волі. За наявною інформацією, лише у Старобільську цього тижня вже відправили на фронт близько 80 чоловіків. Ними й поповнюється склад штурмових груп, які ЗСУ регулярно знешкоджують".

Близько 11:00 росіяни обстріляли Торецьк на Донеччині. 8 загиблих. Стріляли з артилерії, влучили в зупинку, де були люди. Поранено ще 4 осіб, серед них — 3 дітей. Під обстрілом опинилися мікрорайон та центральна частина міста. Загинув працівник поліції.

А в окупованому Біловодську обстріляли автомобіль із місцевою окупаційною "владою". У машині знаходилися так звані "мер" та його "заступник".  Обох поранено, — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

​​Мати з донькою, які постраждали від ракетного удару на вокзалі в Краматорську, зараз проходять перший етап протезування в Каліфорнії.

Українські сили були змушені відступити в районі Авдіївки та в напрямку Бахмута. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу України Олексій Громов. За його словами, на цьому напрямі російські війська активізували наступ з метою захопити Авдіївку та Піски. У результаті після масованого застосування авіації та артилерії 30 липня ЗСУ були змушені залишити шахту "Бутівка" й перейти до оборони на південь від Авдіївки.

Вечірнє зведення Генштабу:

  • Спроби наступу росіян в районах Долини та Богородичного завершилися крахом та втечею — усе завдяки умілим діям наших військових.
  • Штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення в районах Бахмута, Соледара, Яковлівки та Вершини — успіху не мав, відійшов.
  • Поблизу Травневого та Кодеми тривають бойові дії.
  • Загарбники здійснили чергову спробу наступальних дій в районі населеного пункту Піски — успіху не мають, бойові дії тривають.
  • росіяни безуспішно намагалися прорвати оборону неподалік Марʼїнки — зазнали втрат та відійшли. 

Наші воїни зупинили ворожі наступальні дії в районах Білогірки та Лозового. ЗСУ відігнали окупантів.

Харківщина

162 день війни

Вночі ворог завдав ударів по Харкову, — повідомляє міський голова Ігор Терехов. Прильоти в Немишлянський район міста, в адміністративну будівлю. На щастя, ніхто не постраждав. Через удари ракет утворилися дві вирви діаметром 7 і 8 метрів, повідомили в прокуратурі Харківської області.

Чугуїв зазнає особливо сильних обстрілів останнім часом. Мер Чугуєва Галина Мінаєва закликала мешканців міста найближчими днями обмежити пересування вулицями та триматися ближче до укриттів. Це пов'язано із загостренням воєнної ситуації. У Чугуєві 58-річний чоловік загинув через обстріл, — повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

За добу окупанти вчинили кілька спроб наступу на населені пункти Харківщини. З танків, ствольної та реактивної артилерії загарбники обстріляли не менше 15 населених пунктів Харківської області, — повідомили в Генштабі. У Харківській області через обстріл противника за добу поранено 4 особи — 3 жінки та чоловік.

Близько 2000 об'єктів інфраструктури Харківського району зруйновано або пошкоджено через російські обстріли. З них 1881 — житлові будинки. Дані не є остаточними, оскільки на території району тривають бойові дії.

Сумщина

162 день війни

Зранку військові рф обстріляли з артилерії та мінометів Шалигінську, Краснопільську та Новослобідську громади на Сумщині, — повідомив Дмитро Живицький. Попередньо — без жертв, пошкоджені будинки, зайнялися пожежі.

Жительці Сумської області, яка співмешкала з російським солдатом, а також годувала окупантів та прала їм одяг, повідомили про підозру у зраді державі. Повідомляється, що загарбник обіцяв забрати її з собою в росію, проте під час відступу він своєї обіцянки не дотримався. Нічого дивного, росіяни завжди брешуть. А ось за підтримку окупантів доведеться відповідати за українськими законами.

Дніпропетровщина

Два райони Дніпропетровщини обстріляли вночі — Нікопольський та Криворізький, — повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

162 день війни

По Нікополю з "Градів" випустили близько 60 реактивних снарядів, внаслідок обстрілу сталися пожежі. Знищено один житловий будинок і три господарчі споруди. Пошкоджено техніку та будівлю місцевого підприємства, майже пів сотні будинків, більше десяти автомобілів, 104 сонячні панелі. Ворог влучив по лініях електропередач, внаслідок чого без світла залишилось більше трьох тисяч абонентів. Також пошкоджено мережі водо- та газопостачання. На цей раз минулося без постраждалих.

По Криворізькому району "Ураганами" обстріляли Широківську і Карпівську громади. У Широківській ТГ внаслідок ворожої атаки сталася пожежа в будинку. Пошкоджено житлову й господарчу споруди. Одна жінка дістала ураження ноги. У Карпівській громаді окупанти поцілили між населеними пунктами. Без жертв і без руйнувань.

Вдень під ворожими обстрілами знову опинився Криворізький район, а саме — прикордонні території Апостолівської громади. Минулося без руйнувань і без постраждалих.

Запоріжжя

Cьогодні, біля 3:30 ранку, під час повітряної тривоги, ворог вдарив по околицях одного з районів Запоріжжя. Зафіксовано два "прильоти". Руйнувань зазнала багатоповерхівка та декілька приватних будинків. На щастя, серед людей жертв немає, — повідомив Анатолій Куртєв, секретар Запорізької міської ради.

Крім того, сьогодні вночі ворог завдав ряд ракетних ударів по Запорізькій області. Про це повідомив голова ОДА Олександр Старух. Одна ракета влучила поблизу автомобільної траси в районі села Вільноандріївка. Постраждалих немає.

Ракетного обстрілу зазнав об'єкт інфраструктури у Заводському районі обласного центру — зафіксовано два прильоти. Є один постраждалий, який отримав поранення від уламків скла. Нині перебуває в задовільному стані.

Близько четвертої ночі окупант завдав удару по складах агрофірми в Тернуватській громаді. Постраждалих немає.

162 день війни

Ворог продовжує цинічно знищувати об'єкти громадянської інфраструктури області, видаючи їх за військові цілі. На фото — результати ракетних ударів, здійснених сьогодні вночі.

Стало відомо, якими ракетами вдарили по Запоріжжю та області. Росіяни використовували ракети Х-59. Завдали ударів по одному з об'єктів в м. Запоріжжя в північній частині міста. Одна ракета влучила у підприємство, зіпсувала майно. Друга ракета — калібр, потонула, — повідомив очільник ЗОВА. Ще одна ракета із комплексу С-300 збита силами ППО вранці поблизу одного з сел Запоріжжя.

СБУ встановила зрадників, які допомогли росії викрасти понад 650 тис. тонн українського зерна із тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей. Українська спецслужба встановила весь ланцюжок причетних: починаючи від зрадників, які підписали дозволи на вивіз зерна, і закінчуючи всіма членами екіпажу 10 суден росії, на яких транспортують награбоване. Вони всі понесуть покарання.

Ближче до вечора рашисти вдарили по чотирьох селах під Запоріжжям. У результаті пошкоджені будівлі, розпочалася пожежа на пасовищі. Одна людина отримала поранення. Жертв, на щастя, немає.

Херсонщина

Пабліки Херсона повідомляють про черговий приліт по Антонівському мосту. Чекаємо на офіційне підтвердження. Буквально вчора окупанти пообіцяли днями відкрити рух по мосту.

Ситуація в Нововоронцовській громаді. Селища громади перебувають під постійними обстрілами. Щодня руйнуються житлові будинки та збільшується кількість людей, які бажають поїхати. Осокорівка майже знищена. Військові росії намагаються впливати на місцеве населення, агітувати за нову "владу". У деяких селах уже поставили своїх "старост" і розповідають людям, що росія прийшла назавжди. Люди морально виснажені, але намагаються триматися.

Окупанти вдерлися до приміщення Державної податкової служби в місті Каховка. Про це пише NewDay ua. "Очевидці розповіли, що загарбники винесли комп'ютери, якісь речі в ящиках та коробках", — йдеться в повідомленні.

В Офісі президента України впевнені, що "референдуми" на окупованих територіях не відбудуться, бо Україна раніше поверне їх під свій контроль. Про це заявив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква в інтерв'ю LB. "Раніше йшлося про 11 вересня, тому що це збігається з єдиним днем ​​голосування в росії, потім почалися повідомлення про те, що, можливо, ці псевдореферендуми проходитимуть не у вересні, а пізніше. У будь-якому разі не хотілося б навіть це аналізувати, тому що ми впевнені, що такого "референдуму" не відбудеться, тому що ці території не будуть під контролем рф", — сказав Жовква. На його думку, постійні заяви про "референдуми" спрямовані на російську аудиторію та свідчать про невпевненість москви у можливості утримати захоплені території.

18:00 — у тимчасово окупованій Новій Каховці знову "бавовна". Місцеві пишуть, що було чутно 12 вибухів. Попередньо, удар припав по складу БК окупантів. Ще одне можливе влучення по табору рашистів — у Новій Маячці. Чекаємо на офіційну інформацію.

На Херсонщині окупантів, щоби не допустити відступу, лякають загороджувальними загонами чеченців. Про це повідомив начальник головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов. За його словами, серед військових окупаційних військ поширюється інформація про розміщення на лівому березі Дніпра підрозділів із чеченської республіки, які, начебто, отримали наказ не допустити відступу з правобережжя Херсонщини.

Миколаївщина

162 день війни

Близько четвертої ранку в Миколаєві прогриміли потужні вибухи. Під обстріли потрапили два райони міста. Маємо попередню інформацію про пошкодження житлових будинків та пожежу, — відписався мер міста Олександр Сєнкевич.

Подробиці від голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма: одна з ракет влучила в проїжджу частину, інша — в тротуар. Обидві не розірвалися. Попередньо — без жертв та постраждалих.

Через вечірній обстріл у селі Зоря вчора було поранено 2 людей.

Одещина

10-річна Дарія Безугла допомагає ЗСУ

10-річна Дарія Безугла з Одещини відрізала 58 сантиметрів волосся, яке відрощувала чотири роки, аби допомогти ЗСУ. Дівчинка передала військовим 10 400 гривень. "Я хотіла зробити свій внесок у перемогу", — каже дівчинка.

По Одесі з боку Криму вдарили протикорабельною ракетою "Онікс", але вона вибухнула в повітрі на підльоті до суходолу, — заявили в ОК "Південь".

Захід України

діти з Коломиї збирають гроші на ЗСУ

11-річна Христя та 14-річний Олексій з Коломиї впродовж тижня продавали солодкі смаколики біля міського озера, аби підтримати українських захисників. Загалом на благодійному продажі діти зібрали 2100 грн. Всі кошти братик з сестричкою передали на потреби 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

А в Ужгородському замку проходить виставка-продаж дитячих малюнків на підтримку ЗСУ "Мистецтво — найпотужніша зброя". Цікаво, що ціну малюнка встановлює сам покупець. Водночас організатори просять достойно оцінити дитячу творчість, адже всі зібрані кошти передадуть на підтримку наших захисників.

Фото: Телеграм/ Михайло Федоров[/caption]

1
123

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: