fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:58 02 Сер 2022

Хроніка подій: 160 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 2 серпня і вже 160 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Щоденні обстріли житлових будинків, шкіл, іншої соціальної інфраструктури. Але окупанти не врахували одного. Україна й наші люди сильніші за будь-які російські ракети та снаряди. Хоч би як росіяни намагалися зламати дух українців, ми будемо триматися. І боротися за наше вільне майбутнє на рідній землі.

Що відбувається зараз на сході України:

  • На Донецькому напрямку зусилля противника зосереджені на веденні наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках. 
  • На Краматорському напрямку ворог вів штурмові дії неподалік Івано-Дар'ївки, успіху не мав, відійшов.
  • На Бахмутському напрямку наші воїни відбили штурмові дії в районах Яковлівки, Вершини, Кодеми та Травневого. В районах населених пунктів Бахмут та Зайцеве тривають бойові дії.
  • На Авдіївському напрямку вів штурмові дії в районі Авдіївки, успіху не мав, відійшов. Тривають бої поблизу Пісків.

В американському Інституті вивчення війни вважають, що часткове виведення військ рф із північної частини Донецької області позбавить ворожі сили необхідної військової могутності в районі Слов'янська. "Це, ймовірно, створить можливість для українських сил розпочати контрнаступ на Ізюмському напрямку, так само як захоплення росією Луганської області дозволило Україні створити умови для контрнаступу в Херсонській області. Передислокація російських військ у Запорізьку область також передбачає, що українські контрнаступи не обмежуються Херсонською областю та, ймовірно, проходитимуть по всій південній осі", — зазначили в ISW.

Оперативна обстановка на півдні України:

  • Ворог продовжує нарощувати угрупування на криворізькому напрямку.
  • Протягом бойового дня підрозділами ЗСУ присічено три спроби ворога, силами посиленого взводу в кожному випадку, провести розвідку боєм у районах Білогірки та Трудолюбівки. Противник успіху не мав. З втратами понад десятка рашистів та 4 одиниць броньованої техніки ретирувався.
  • Нашою авіацією завдано три удари по опорних пунктах противника в районах Олександрівки та Максимівки.
  • Втрати противника становлять 32 рашисти, самохідна гаубиця "Мста-С", зенітно-ракетний комплекс "ТОР" та ще 4 одиниці броньованої техніки.

За добу ЗСУ демілітаризували 4 склади БК та 1 базу окупантів.

"Російських окупантів дратують успіхи ЗСУ на Херсонщині. Реалізовані удари по мостах, які є критичними для противника. Для ворога перспектива втратити Херсон порівнюється з втратою москви", — говорять в ОК "Південь".

Наразі окупанти зібрали на півдні близько 30 батальйонно-тактичних груп для наступу на Кривий Ріг та Миколаїв.

В прокуратурі шукатимуть колаборантів

У прокуратурі шукатимуть колаборантів. Генеральний прокурор України Костін підписав наказ про проведення розслідування щодо співробітників прокуратури прифронтових регіонів України для перевірки того, хто де знаходився і як захищалися приміщення прокуратур, матеріали справ, майно, а головне, чи є інформація щодо причетності співробітників прокуратур до колабораційної діяльності.

"Час — безцінний, а кожен день вартує життів. Що більше людей приєднається до захисту свободи та правди, то швидше закінчиться російська війна проти України. Доведемо, що свобода завжди перемагає", — Володимир Зеленський виклав нову добірку фото.

Сьогодні ввечері ППО збила 7 ракет із 8 випущених по Україні. У Генштабі повідомили, що загалом територією України було випущено вісім крилатих ракет типу Х-101 (Х-555) у напрямку центральних, південних та західних областей України. Шість ракет ліквідували зенітні ракетні війська та одна — збита винищувачем авіації Повітряних Сил. На жаль, є одне влучення на Львівщині — вражено зенітний ракетний комплекс. Збитки уточнюються.

За повідомленням Генштабу ЗСУ, усі спроби просування противника у напрямках Роти — Вершина, Володимирівка — Яковлівка, Клинове — Зайцеве, Тернова — Байрак та Покровське — Бахмут успішно відбито. Окупанти з втратами відійшли назад. Противник продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці. Серед рашистів фіксується збільшення фактів зловживання алкоголем, як наслідок — непокора офіцерському складу та міжетнічні конфлікти.

Трофеї та цілі ЗСУ

160 день війни

На фото — танкісти 17-ї окремої танкової бригади, влучно завдають ударів по складах зберігання бк і техніки орків

 Гуманітарні місії  

Росіяни погодилися віддати Україні тіла вбитих в Оленівці. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону. "Можу повідомити, що ми отримали сигнал, що вони готові повернути тіла наших героїв, але з формулюванням після закінчення розслідування. На уточнення, скільки потрібно часу для розслідування, ми відповіді поки що не отримали. Але ми чекаємо", — сказав він.

обов'язкова евакуація з Донецької області

Перший евакуаційний поїзд прибув сьогодні вранці до Кропивницького в рамках обов'язкової евакуації з Донецької області, — повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Через сильну зливу евакуація з Енергодара через Василівку неможлива: затоплені дороги.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Глава німецького уряду Шольц заявив, що інформація ЗМІ щодо скорочення військової підтримки України не відповідає дійсності: "З того часу ми перейшли на більш складні та дорогі системи. Самохідні гаубиці, реактивні системи залпового вогню, зенітні комплекси, контрбатарейні РЛС. Деякі з цих систем настільки нові, що їх було зроблено дуже мало, а деякі з них навіть не були представлені у Бундесвері".

Фандрейзинговій платформі UNITED24 вже майже 3 місяці. За цей час завдяки UNITED24 вдалося зібрати понад 161 млн доларів зі 110 країн світу.

Міністр закордонних справ Польщі та чинний голова ОБСЄ Збігнєв Рау прибув з офіційним візитом до України. Вони відвідали Бучу і побували у модульному містечку, яке збудували поляки для людей, які опинилися без дому.

І трохи невтішного. Міністерка оборони Іспанії заявила, що королівство не відправлятиме Україні танки Leopard, які зберігаються на військовій базі Сарагоса "бо вони в абсолютно неблагополучному стані". Ці танки не експлуатувалися багато років. "Ми не можемо їх давати, тому що вони становлять небезпеку для людей", — заявила Маргарита Роблес. Міністерка також заявила, що цієї середи відвідає посольство України, щоб проаналізувати, як Іспанія "може продовжувати надавати підтримку українському народу, особливо перед зими, яка буде дуже складною".

В Україну прибула перша партія бронемашин MLS SHIELD. Транспорт, закуплений фондом Петра Порошенка, за кілька днів передадуть Десантно-штурмовим військам ЗСУ.

Новини від партнерів

Уже завтра в Стамбулі відбудеться огляд судна з українським зерном, яке вчора вийшло з одеського порту. Це перше "зернове судно", що вийшло в рейс із початку повномасштабної війни.

21:30 — перший зерновоз з українською кукурудзою вже досяг узбережжя Туреччини. Судно Razoni має пройти інспекцію загальною контрольною групою.  Після огляду судно має доставити вантаж із 26 тисяч тонн кукурудзи в порт Тріполі в Лівані.

"Якщо Україна не встоїть перед імперськими планами путіна, Польщі та країнам Балтії загрожує подальше розширення сфери впливу росії в Центральній Європі". Таку заяву зробив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

США завжди досягають свого. Внаслідок успішної контртерористичної операції США в Кабулі ліквідовано лідера Аль-Каіди Аймана аз-Завахірі, який керував цією терористичною мережею з 2011-го року, з моменту ліквідації Усами Бен Ладена.

160 день війни

Фінський рух "Націоналістична молодь" (Kokoumusnuoret) розмістив на кордоні з росією борд про Україну російською мовою. Він адресований росіянам, які їдуть через кордон. Переклад, певно, робили за допомогою Гугл-перекладача, але меседж зрозумілий: "Поки ви відпочиваєте, багато українців залишилися без дому, в який повернуться", — говорить напис на борді, розташованому на пункті пропуску Ваалімаа. Повідомляється, що в останні тижні все більше туристів з росії отримують візи для поїздок до Фінляндії. Рух закликає уряд заборонити видачу віз росіянам.

Уряд Іспанії затвердив план з енергозбереження та управління енергоспоживанням у країні. Згідно з планом, кондиціонери у громадських установах не можуть бути встановлені на температуру нижче 27 градусів, а опалення не може перевищувати 19 градусів. Вхідні двері повинні зачинятися автоматично, а світло у вітринах повинно вимикатися вже о 22:00 за місцевим часом. "Ми не можемо дозволити собі розкіш втратити хоча б одну кіловат-годину", — заявила влада Мадрида.

"Російська армія повинна знати, що воєнні злочини, скоєні в Україні, не залишаться безкарними", — написав президент Франції Макрон на своїй сторінці у Фейсбук. Він додав, що команда французьких експертів уже надає кваліфіковану допомогу на місцях злочинів, і Франція безоплатно передала Україні мобільну лабораторію для аналізів ДНК.

ООН не відповідає на запити української сторони щодо вибуху в Оленівській колонії — повідомив Лубінець. "У нас є комунікація з МКЧХ, щодо ООН у нас гірша ситуація. Листи, запити я надсилаю. Зробив це в перший день відразу після трагедії. Якогось сигналу, навіть неофіційного, я особисто не отримав. Можу це публічно підтвердити", — написав омбудсмен.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг провів розмову з Володимиром Зеленським. Говорили про пріоритети у військовій підтримці, зерновій угоді та необхідності її повної реалізації. "Дуже важливо, щоб НАТО та союзники надавали ще більше допомоги Україні та ще швидше", — написав Столтенберг у Twitter.

Тим часом літак Ненсі Пелосі летить до Тайваню. За ним спостерігають онлайн уже 300 тисяч людей. Китай вимагає від США скасувати візит Пелосі до Тайваню. В іншому випадку загрожує задіяти армію і навіть готується до пусків ракет.

Близько 18:00 літак Пелосі приземлився в Тайбеї, Ненсі Пелосі офіційно прибула до Тайваню. В аеропорту її зустрічали жителі Тайваню у жовто-блакитних масках. Сама Пелосі заявила, що "США не можуть залишатися осторонь, поки Китай загрожує Тайваню та демократії в принципі".

"Відповідь Китаю на візит Пелосі на Тайвань буде потужною та сильною". Таку заяву зробив посол КНР у США Цуй Тянькай. За його словами, візит Пелосі призведе до ескалації напруженості у Тайванській протоці та у відносинах Пекіна та Вашингтона.

Федеральний канцлер Німеччини в інтерв'ю для видання The Globe and Mail заявив, що його країна і надалі надаватиме допомогу Україні. Крім того, він спростував інформацію про припинення постачання українській стороні. "Ми продовжуватимемо надавати цю підтримку Україні стільки, скільки потрібно", — сказав Шольц.

Водночас в офісі президента України заявляють, що Німеччина блокує пакет допомоги для України в розмірі $8 млрд. "Чекаємо на надання ще 8 мільярдів євро. На жаль, певні держави ЄС, зокрема Німеччина, поки що блокують розгляд цього питання, і президент України веде активні переговори зі своїми партнерами", — сказав заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква під час брифінгу.

Що там на росії?

На росії середньовіччя. 35% росіян вважають, що Сонце обертається навколо Землі, — це показало опитування ВЦВГД.

Верховний суд рф визнав полк "Азов" "терористичною організацією" і заборонив його на території росії. Суддя також заявив, що рішення потрібно виконати негайно, не чекаючи, поки воно набере чинності. Держава-терористка всіх вимірює по собі.

Російський брехунець

Міністр оборони рф шойгу заявив про знищення шести пускових установок та понад 200 ракет РСЗВ Himars, 33 гаубиць М777 та п'ять пускових установок протикорабельного ракетного комплексу Harpoon.

У той же час представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький в інтерв'ю британській газеті "Телеграф" спростував знищення Himars. За його словами, у строю перебувають 16 установок.

Санкціями по агресору!

Франція заморозила російські активи на €1,2 млрд, причому в цю суму не включено кошти цб рф, — заявив глава розвідувального підрозділу міністерства фінансів Гійом Валетт-Вала. "Це фінансові та нефінансові активи. Ці блокування ґрунтуються на європейському регламенті, який встановлює список осіб, затверджений Брюсселем", — зазначив він.

А Бельгія заморозила понад 50 мільярдів євро активів росіян. Заморожена сума, зокрема, включає гроші та акції, які належать 1 129 фізичним особам та 110 компаніям рф.

Чайні бренди Lipton, Brooke Bond та Saito до кінця року підуть з росії. Компанія Ekaterra, що володіє ними, вирішила призупинити свою діяльність у рф.

Швейцарський регулятор продовжив санкції щодо "Сбєрбанку".

США запровадили нові санкції проти росії. Розширено список персональних санкцій, до нього, серед інших, включено колишню гімнастку Аліну Кабаєву, яку ЗМІ називають таємною дружиною путіна. Крім того, під обмеження потрапив технопарк "Сколково". Також у санкційний список потрапили херсонські колаборанти сальдо і стремоусов.

Життя з урахуванням бойових дій

GUNIA Project колекція прикрас із півником з Бородянки

Український бренд GUNIA Project створив колекцію прикрас із півником з Бородянки. У зйомках кампейну взяли участь цьогорічні випускники шкіл.

росія використовує мобільні ігрові програми для збору даних в Україні. Про це попереджає ГРУ. Користувачам слід насторожитися, якщо в додатку пропонується здійснювати фотофіксацію місцевості, ділитися геолокацією або нанести "малюнок" на асфальті. Для безпечного використання онлайн-додатків кіберполіція рекомендує завантажувати їх лише з офіційних джерел — AppApp Store, Google Play, Galaxy Store, AppGallery тощо.

СБУ відзвітувало про ліквідацію мільйонної ботоферми, яка працювала на розхитування суспільно-політичної ситуації на замовлення однієї з політсил. Ботоферму очолював громадянин рф, який проживає в Києві. Саме це угруповання займалося дискредитацією керівництва України. 

Відтепер ​​застосунок "Повітряна тривога" попереджатиме про хімічну та радіаційну небезпеку. Для кожного типу тривоги створені унікальні сповіщення. Окрім звукових сигналів, застосунок також надсилає текстові повідомлення з рекомендаціями дій, залежно від виду загрози. 

У мирний час подавати документи на отримання ID-картки по досягненню 14 років потрібно було лише за місцем реєстрації. Але під час воєнного стану можна звернутися до відділення ДМС за адресою фактичного перебування або до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу). Послуга безоплатна.

Київ і область

160 день війни

У Києві викрили незаконний продаж військової амуніції на понад 600 тисяч гривень. Торговця гумдопомогою затримали під час спроби продати приблизно 40 одиниць військової амуніції, — повідомив глава Нацполіції Ігор Клименко. Затриманий мав доступ до гуманітарної допомоги для ЗСУ: військової амуніції, медичних аптечок, спальників тощо.

А на Київщині затримали 6 російських солдатів, які кілька місяців жили в покинутому будинку. У селі Дернівка Броварського району Київщини виявили та спіймали 6 рашистів: після звільнення регіону вони 5 місяців переховувалися у порожньому будинку. Тиждень тому ще одного зловили у Баришівському районі — жив в окопі. Також є ДРГ.

Маямі та Ірпінь стануть містами-побратимами. Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин заявив, що попереду — підписання відповідного договору про співпрацю з мером Маямі Френсісом Суаресом. Тепер між містами встановлять постійні дружні зв'язки для взаємного ознайомлення з їхнім життям, історією та культурою. Також, завдяки цьому статусу Маямі з його космічними бюджетами зможе активніше допомагати у відновленні міста.

А в Бучі хочуть запустити технопарк, медичний та IT-кластери. Комплекс називатиметься Bucha Teсhno Garden. Про цей проєкт говорять останні кілька років. Його планували реалізувати біля Бучанської ОТГ. Площа технопарку мала охопити майже 3 500 га на території кількох населених пунктів — Бучі, Блиставиці, Мироцького, Ворзеля та інших. Поки точно невідомо, коли цей проєкт можуть запустити в розробку, враховуючи руйнування регіонів після окупації.

Житомирщина

160 день війни

На Житомирщині СБУ затримала чоловіка, який виготовляв та продавав неякісні бронежилети. За декілька місяців він продав неякісної амуніції щонайменше на 800 тисяч гривень.

Чернігівщина

Чернігівська бібліотека

У Чернігові з розбомбленої російською авіацією бібліотеки для юнацтва почали вивозити книги, які дістали з-під завалів. З 60 тисяч книг, які налічувалися в бібліотеці до російського вторгнення попередньо вдалося евакуювати близько 30 тисяч книг.

Донеччина і Луганщина

На Донеччині під ранок потужні обстріли Миколаївської громади та ракетний удар по Торецьку, зафіксовано значні руйнування. Інформація щодо жертв і постраждалих уточнюється.

160 день війни

На фото — наслідки багатоденних боїв в селі Богородичне, що на лінії фронту на північ від Слов'янська поблизу Святогірська на березі Сіверського Дінця.

Ситуація на ранок на Луганщині: у росіян значні втрати, але вони вперто атакують із Попаснянського напрямку в бік Бахмуту, — повідомляє Сергій Гайдай.

  • Так, за 1 серпня ворогом завдані два потужних ракетних удари — загалом випущено вісім ракет.
  • Зафіксовано чотири авіаудари по населених пунктах.
  • Сім разів росіяни використовували артилерійську підтримку, ще двічі використовували міномети, залучали танки.
  • Після декількох годин артилерійського впливу окупанти кидаються у наступ.

Сумні новини з окупованого Лисичанська: мешканці міста повідомляють про серйозні інфекції. На вулицях тимчасово окупованого міста стали помічати дітей з побілілими губами та опухлими тілами. Люди вважають, що все це через проблеми з водою. У Лисичанську панує антисанітарія. У місті стоїть моторошний запах від неприбраних тіл, розбитої каналізації та сміття. Люди змушені споруджувати туалети просто у дворах багатоповерхівок. Дехто просто збирає нечистоти в пакети й викидає їх на вулиці, які й так засипані сміттям.

По всій Україні продовжують відкриватися центри "ЯМаріуполь". Це унікальний проєкт, який реалізується за дорученням голови Донецької обласної держадміністрації Павла Кириленка. Центри підтримки маріупольців відкрили свої двері вже у 10 містах. Тут можна отримати психологічну, юридичну, медичну, соціальну та гуманітарну допомогу. "Головне — підтримати людей у важку годину та повернути їх до життя", — пише маріупольська міська рада. 

Водночас в самому окупованому Маріуполі російські загарбники планують "свято на кістках". На зруйнованій під час бойових дій "Азовсталі" росіяни та "днр" хочуть влаштувати рок-концерт, — повідомляє міськрада Маріуполя. У міськраді вважають, що таким чином росіяни намагаються відвернути мешканців від нагальних проблем зруйнованого міста.

Харківщина

У Харкові вночі було спокійно. Але в області — ні. У Чугуївському районі Харківської області зранку вдарили по одному з виробництв, зруйновано будівлі та потужності, — повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

Також під обстрілом були Циркуни, там постраждав житловий будинок, зруйновано готельно-ресторанний комплекс у Черкаських Тишках. У Богодухівському районі через обстріл почалася пожежа на фермерському господарстві. Рятувальники ліквідували спалах.

Росіяни обстрілюють прикордонні села Золочівської громади: є нові руйнування, без жертв.

Сумщина

Ніч на Сумщині була тихою. А ранок знову почався з мінометних обстрілів. Тричі за ранок орки відкрили вогонь по Есманьській, Середино-Будській та Юнаківській громадах. Усі обстріли почалися близько сьомої ранку. Усього 14 прильотів. Без жертв та руйнувань, — повідомляє Дмитро Живицький, Сумська ОВА.

Дніпропетровщина

Ніч з тривогою та обстрілами. Військові рф обстріляли два райони — Синельниківський та Криворізький. По Синельниківському району ворог вдарив із РСЗВ. У Покровській громаді є руйнування житла, пошкоджено автомобілі. Попередньо люди не постраждали.

У Криворізькому районі російська ствольна артилерія накрила вогнем Широківську та Зеленодольську громади. Людей не зачепило. 

У селі Кошове перебито лінію електропередач. Село без світла.

Фото наслідків обстрілів Нікополя опублікував Валентин Резніченко. За його словами, по Нікопольському району випущено понад 1100 реактивних снарядів.  Пошкоджено понад 200 будинків, кілька лікарень, шкіл та садів.

Запоріжжя

Окупанти перетворили Запорізьку АЕС на "ядерний щит". Держсекретар США Блінкен заявив, що росія використовує ЗАЕС як військову базу і веде вогонь з українських сил навколо неї. "Звісно, українці не можуть відкрити вогонь у відповідь, інакше станеться жахлива аварія на АЕС", — зазначив він.

Росіяни обстріляли дитячий садок у Запорізькій області. Вже вдруге дитсадок Степногірська стає мішенню ворога.

Партизани в тимчасово окупованому Мелітополі продовжують опір росіянам. Листівки "Не бери паспорт — зірви референдум" сьогодні з'явилися у житлових кварталах Мелітополя. Активісти закликають зірвати вибори, які окупанти хочуть провести за російськими документами. Мелітополь — це Україна!

 Херсонщина

Військові рф завезли в Берислав 40 російських лікарів. Їх намагались поселити у квартири жителів, які евакуювались, — повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

За даними Центру національного спротиву, у Брилівці окупанти виселили із власних будинків мешканців, які мешкають у радіусі 400 метрів від залізничної станції. Станцію оточили, щоб місцеві не здавали рух окупаційної техніки ЗСУ.

Розповідає Сергій Хлань: окупанти готуються до навчального року, але суттєво скорочують кількість шкіл. Пояснюють це тим, що багато дітей виїхало й це дійсно так. Але причиною є ще й те, що серед місцевих освітян майже ніхто не погоджується на співпрацю з росіянами. Їм доведеться завозити вчителів з Криму і шукати персонал по своїх глубинках.

У Каланчаку окупанти підірвали самі себе. 31 липня на залізничну станцію "Каланчак" Херсонської області прибув ешелон з військовою технікою та боєприпасами для окупантів. З метою маскування процесу розвантаження й захисту від ударів HIMARS, окупанти влаштували димову завісу. В цьому диму і пролунав несподіваний вибух, одразу після якого ешелон без жодного попередження почав рух в напрямку Криму. Особовий склад противника у паніці розбігся. ГУР вважає, що вибух став наслідком необережного поводження з боєприпасами при розвантаженні або пожежі, що виникла як наслідок невмілого використання піротехнічних засобів в ході створення димової завіси.

У Херсоні колаборантом став головний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич. Він виступив на так званому форумі "ми вмєстє с росієй", який відбувся минулого тижня в захопленому корпусі Херсонського державного університету.

Партизани Херсона розповіли, як поводитися місцевим жителям під час звільнення міста від окупантів.

ЗСУ звільнили ще сім населених пунктів у Херсонській області. Буквально вчора підконтрольних Україні населених пунктів Херсонщини було 46. Сьогодні їх вже 53.

Також телеграм-канали повідомляють про чергову "бавовну" на російських складах БК в Чорнобаївці.

Сьогодні Кабмін погодив призначення керівника Херсонської ОДА. Новим очільником став Ярослав Янушевич. Про це повідомляє представник Уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Миколаївщина

​Власника агрокомпанії "Нібулон" — Героя України Олексія Вадатурського та його родину цілеспрямовано вбили, — заявив генеральний прокурор Андрій Костін.

160 день війни

Сьогоднішньої ночі вкотре було обстріляно два райони Миколаєва. За попередньою інформацією відомо, що один з районів зазнав обстрілів реактивними снарядами РСЗВ "Смерч", інший — ракетами типу С-300. Пошкоджено гуртожиток одного з університетів. В момент влучання в приміщені знаходився охоронець будівлі, який зазнав поранення. Попередньо без жертв. Також пошкоджено житлові будинки. Через потрапляння боєприпасів та їхніх уламків виникла пожежа продовольчого магазину. Попередньо без жертв. Детальна інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

160 день війни

Контррозвідка СБУ затримала коригувальника, який наводив ворожі ракети на інфраструктурні об'єкти Миколаєва. Зібрана чоловіком інформація використовувалась ворожими спецслужбами та військами для завдання ракетних та артилерійських ударів по військових і цивільних об'єктах міста. У результаті його дій було зруйновано декілька таких споруд. Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

На Миколаївщині від початку повномасштабної війни загинули 403 людини, ще майже півтори тисячі отримали поранення. Проте проводити обов'язкову евакуацію цивільних із регіону наразі не планують, — повідомив очільник ОВА Віталій Кім.

Ввечері на Миколаївщині під час повітряної тривоги ППО збила 4 ракети. Це були ракети типу Х (Х-101, Х-555).

А близько 21:00 місто знову потрапило під ворожий обстріл. У Миколаєві пожежа після вечірніх вибухів. Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич у своєму ТГ-каналі. Також, за його словами, виникли перебої з електрикою.

Одещина

Зеленський відповів на петицію про заміну пам'ятника Катерині II на пам'ятник порно-актору Біллі Геррінгтону. Він звернувся до Одеської міськради з проханням розглянути поставлені в петиції питання відповідно до компетенції та врахування важливості очищення громадського простору від пам'ятників імперської та радянської спадщини. 

У Чорному морі очікується шторм, що підвищує мінну загрозу. Корабельне угруповання російського флоту складається з 14 бойових кораблів та катерів. Місце їх маневрування залишається в ракетно безпечних ділянках. В той час як два ракетних носïï тримають 16 "Калібрів" напоготові, а три великі десантні кораблі — на чергуванні.

Ще одне судно підірвалося на міні у гирлі Швидке. Сьогодні постраждав плавкран, який мав підняти лоцманський катер "Орлик", який також підірвався на міні днем ​​раніше. Поки що інформації про масштаб пошкоджень плавкрана та постраждалих немає. На сьогодні з моменту відкриття Швидкого пошкодження отримали баржа з ​​буксиром та два катери. Наразі судноплавний канал знову закрито для суднопроходів.

Вінниччина

У Вінниці помер дитячий лікар-невролог, який постраждав внаслідок ракетного обстрілу Вінниці 14 липня. Павло Ковальчук перебував у важкому стані з численними опіками та пораненнями. Співчуття рідним…

18:00 — над Вінничиною ППО збила 2 ворожі ракети.

Захід України​​​​ У Львові збудують новий корпус школи 3D-принтером

У Львові збудують новий корпус школи за допомогою 3D-принтера. Довкола будуть необхідні спортивні та ігрові майданчики, а також простір, пристосований для потреб маленьких дітей. У місті вирішили покращити соціальну інфраструктуру через зростання кількості переселенців. З пропозицією профінансувати будівництво виступила організація "Благодійний фонд ТІМ4ЮА".

А ще у Львові відкрили притулок для вагітних переселенок. Центр фінансується та забезпечується всім необхідним коштом благодійних фондів. Жінки, які втекли від війни і перебувають в очікуванні дитини, можуть провести тут пів року абсолютно безкоштовно.

19:00 — під час масштабної повітряної тривоги у Львівській області пролунав вибух. Голова Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що в Червоноградському районі Львівської області зафіксовано вибух внаслідок ракетного удару.

1
137

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: