fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:53 01 Сер 2022

Хроніка подій: 159 день оборони України від російської агресії

English version here

фото: Національна поліція Харківської області

Сьогодні 1 серпня і вже 159 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Стратегічно в росії немає шансів перемогти в цій війні, — сказав Зеленський у своєму відеозверненні. "Потрібно триматися, щоб і на тактичних рівнях держава-терорист відчувала свій програш. Потрібно триматися — на півдні, на сході і всюди. Триматися в обороні, в дипломатії, в політиці. Зберігати нашу єдність — і не тільки до перемоги, а й після неї, щоб якісно відновити все зруйноване окупантами. Вірю, що ми все це зробимо".

Вибухи у Скадовську

Вночі злетіли в повітря "склади селітри та гуманітарки" в тимчасово окупованому Скадовську. ЗСУ влучили в техніку та БК. У цей склад окупанти відвантажували боєзапаси 3 дні.

За добу 31 липня українські підрозділи знищили: 4 танки, 2 самохідні артилерійсько-мінометні установки "Нона-С", самохідну артустановку, 8 одиниць броньованої та автомобільної техніки, а також ще 4 склади з боєприпасами в Бериславському й Баштанському районах, — відзвітувало ОК "Південь".

Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • Противник веде бої в напрямку Бахмута з боку Покровського. Атаку на сусідній Соледар було відбито.
  • У районі Донецька були спроби наступати на Мар'їнку та Піски, атаки відбиті.
  • Росіяни посилюють своє угруповання на Криворізькому напрямі.
  • В акваторії Чорного моря збільшилася кількість російської авіації та флоту: зараз там шість носіїв ракет "Калібр". Не виключено, що це пов'язано з початком дії "зернової угоди".

На півдні окупанти посилюють ППО біля Антонівського мосту — автомобільного та залізничного. Там встановлюють "радіолокаційні відбивачі". Також на правому березі біля мосту копають траншеї, а саму споруду вже намагаються відремонтувати, — пише Інститут вивчення війни з посиланням на супутникові знімки.

Що говорить британська розвідка:

  • Протягом останніх чотирьох днів рф продовжувала робити тактичні атаки на Бахмутському напрямку на північний схід від Донецька, але просувалася повільно.
  • росія, ймовірно, перекидає значну частину своїх сил із північного сектору Донбасу на південь України.
  • Схоже рф коригує оперативний план свого наступу на Донбас після того, як не змогла досягти вирішального оперативного прориву відповідно до плану, який вона йшла з квітня.
  • Швидше за все, в росії визначили запорізький фронт як вразливу ділянку, яка потребує посилення.

росія з початку вторгнення в Україну втратила щонайменше 5010 одиниць техніки. Про це написав аналітичний проєкт Oryx, який з відкритих даних збирає інформацію про військові втрати сторін під час війни. Втрати України оцінюються у 1386 одиниць.

159 день війни

З початку війни окупанти атакували цивільні об'єкти у 60 разів частіше, ніж військові, — підрахував Центр протидії дезінформації РНБО України. За даними центру, з 24 лютого окупанти завдали близько 300 ударів по військових об'єктах і 17,3 тисячі — по цивільних.

В Україні запрацював держпортал для розшуку дітей, які постраждали від війни. За словами уповноваженої з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'ї Герасимчук, цей портал допомагатиме правоохоронцям збирати дані про юних українців, які зникли безвісти через війну або були переміщені на тимчасово окуповані території та депортовані до росії. Платформа "Діти війни" надає актуальні та зведені дані про дітей, які постраждали, загинули, зазнали поранень, зникли безвісти або були депортовані, кого вдалося розшукати й урятувати. Також платформа дозволяє зв'язатися з правоохоронними органами, що стане в пригоді родичам дітей.

Гуманітарні місії

Ірина Верещук розповіла деталі, як проходитиме евакуація з Донеччини. "Тим, хто буде евакуюватися, слід там телефонувати в адміністрації, або писати онлайн в чат-ботах. Усе фіксується в ОВА і до таких людей приїдуть, заберуть, транспортуватимуть до місця евакуації. Це може бути автобус чи потяг. По дорозі їм буде зроблено все, щоб вони отримали довідку ВПО. На вокзалі їх зустрінуть і дадуть першу допомогу і фіндопомогу. Укрпошта вже знає, як це робити. Гроші є", — заявила віцепрем'єрка під час візиту до Кременчука.

За її словами, на рівні держави створено евакуаційний штаб і з Донецької області мають виїхати понад 50 тисяч дітей та понад 200 тисяч дорослих.

На тимчасово окупованих територіях Херсонської, Запорізької та Харківської областей окупанти активізували примусову роздачу паспортів росії. Пенсіонерів, людей з інвалідністю, інших соціально незахищених громадян шантажують тим, що вони не отримають соціальних виплат і помруть з голоду. Водночас Україна продовжує нараховувати всі пенсії та соціальні виплати громадянам на тимчасово окупованих територіях, проте загарбники заблокували роботу банківської системи та "Укрпошти", що не дає їм можливості отримати кошти для життя.

Існує також небезпека мобілізації чоловічого населення на тимчасово окупованій території для використання їх як "гарматного м'яса" у війні проти України. Тому влада рекомендує всім чоловікам призовного віку будь-якими доступними способами залишати тимчасово окуповані території до 11 вересня — можливої дати псевдореферендумів.

Розпочата ідентифікація причетних до вбивства українських військовополонених в Оленівці. Про це заявив екскомандир полку "Азов" Максим Жорін. "Ми не збираємось чекати, поки міжнародні організації, відповідальні за розслідування злочину в Оленівці, почнуть працювати й притягувати до відповідальності злочинців. Тому розпочинаємо свій окремий процес, який узгоджений зі спецслужбами України щодо ідентифікації кожного, хто причетний до злочину в Оленівці. Жодних прізвищ та імен називати не будемо тому, що це може вплинути на результат операції".

Українських військовополонених в Оленівці росіяни могли вбити термобаричною зброєю. Про це свідчать попередні висновки міжнародних експертів, як повідомив генпрокурор України Андрій Костін. "Термобаричну зброю використовує саме росія… Те, що це не ракетний обстріл, міжнародні експерти впевнені", — зазначив він в етері національного телемарафону.

Трофеї і цілі ЗСУ

Сили оборони щодня збивають по одному чи два ворожих безпілотники, — розповів речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат. "Безпілотники — надзвичайно небезпечна річ, їх необхідно збивати, бо саме після їхніх прольотів, ймовірно, відбудеться ракетна атака по об'єктах інфраструктури, по стратегічних важливих державних об'єктах, транспортних розв'язках", — пояснив Ігнат.

93-та бригада захопила нові трофеї, серед них — БТР-82, який побував на параді в москві 9-го травня. 

31 липня над Сумщиною військові ЗСУ збили російський безпілотник, — повідомили у військовій адміністрації.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Британія передасть Україні військові кораблі, — заявив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко. Він також розказав про те, що відвідав один із кораблів, які передадуть Україні. "На ньому вже зараз проходять навчання наші військові. Вони керують кораблем, вони керують зброєю. Таких кораблів буде кілька", — наголосив посол. За його словами, ці кораблі перероблять, оновлять та додадуть спеціальне обладнання, необхідне Україні.

А міністр оборони України Олексій Резніков підтвердив, що німецькі РСЗВ MARS II вже в Україні. Також уже в Україні ще 4 додаткові HIMARS від США.

Польща замовила у Південної Кореї 48 винищувачів, 180 танків та 600+ гаубиць. Вона створює найбоєздатнішу армію на континенті. Ми ж своєю чергою стабільно щомісяця отримуємо замінені зразки польського озброєння.

ЄС спрямував Україні 1 млрд євро виняткової макрофінансової допомоги. Перший транш у 500 млн євро вже зарахований на рахунок НБУ. Надходження другого траншу очікуємо завтра, — повідомив прем'єр Шмигаль. 1 млрд євро — це частина великого пакету підтримки України в подоланні фінансових наслідків війни на загальну суму 9 млрд євро. Кошти допоможуть у фінансуванні першочергових бюджетних потреб.

Україна отримає ракети ATACMS із дальністю враження до 300 км  — членкиня Палати представників від Демократичної партії США Елісса Слоткін. За її словами, у Конгресі розуміють необхідність надати Україні ATACMS у найближчі 3-6 тижнів, щоб допомогти ЗСУ провести успішний контрнаступ на півдні України. Раніше Конгрес блокував це питання.

2 серпня Штати схвалять новий пакет допомоги Україні на $550 млн у сфері оборони, — повідомив Білий дім. У новий пакет допомоги Україні від США мають увійти снаряди для РСЗВ HIMARS та боєприпаси для артилерійських знарядь калібру 155 мм, також ймовірно буде вирішено питання про надання Україні ракет ATACMS.

Новини від партнерів

Війна на Балканах скасовується. ЗМІ пишуть, що Вашингтон закликав владу Косова відкласти на місяць запровадження норм, через які почався новий конфлікт із місцевими сербами та Белградом. Після цього уряд Косово вирішив так і вчинити, — повідомляють місцеві видання. Тепер заборону на сербські документи (що й викликало нинішню напруженість) запровадять не з 1 серпня, а з 1 вересня.

Посольство України в Сербії все одно рекомендує українцям утриматися від відвідування південних районів Сербії, де загострився конфлікт на кордоні з Косово. Громадян України закликають також уникати місць масового скупчення людей. У разі потрапляння в надзвичайну ситуацію телефонувати на гарячу лінію посольства за телефоном 381631113185 або на цілодобову "гарячу лінію" МЗС України: 380442381588.

Перше судно із зерном з України вранці вирушило з порту Одеси і прямує до Лівану. Як повідомляє агентство Anadolu, корабель Razoni йтиме під прапором Сьєрра-Леоне. Судно завантажене українською кукурудзою. Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, у Чорному морі сьогодні дуже багато суден та авіації противника.

Між тим, у французьких супермаркетах не знайти гірчицю. Біля порожніх полиць висіть оголошення, що більше трьох банок в одні руки не відпускають і просять поставитися до цього з розумінням. А все тому, що Україна посідала друге місце у світі за експортом гірчиці.

У Британії скандал: стало відомо, що фонд спадкоємця британського королівського престолу принца Уельського Чарльза у 2013 році отримав $1,2 мільйона від зведених братів лідера терористичної організації "Аль-Каїда" Осама бен Ладена.

Не завершилася історія і з Ненсі Пелосі. У Китаї побоюються, що спікерка Конгресу Пелосі може таки прилетіти на Тайвань. Китайське видання Global Times припускає, що літак Пелосі може спробувати сісти на Тайвані під приводом технічної несправності або дозаправки. Поки ж спікерка Конгресу гостює в Сінгапурі. І в її офіційному розкладі Тайваню немає.

Тим часом Пентагон почав підтягувати до Тайваню додаткові сили, включаючи атомний авіаносець і літаки-заправники, — пише ІА Nikei Asia.

Спікерка Палати представників Ненсі Пелосі прилетить завтра на Тайвань, проведе ніч у готелі Grand Hyatt, а вранці відвідає законодавчу раду Тайваню, де проведе зустрічі з керівництвом острова, — повідомляють ЗМІ Тайваню. Напруга і погрози зі сторони Китаю наростають.

А держсекретар США Блінкен заявив: якщо Пелосі вирішить відвідати Тайвань, а Китай створить напруженість — відповідальність буде повністю на Пекіні.

159 день війни

Біля узбережжя Румунії військові водолази знайшли та знешкодили морську міну, — заявило Міністерство оборони Румунії. Зазначається, що після початку неспровокованої військової агресії росії в Україні це була друга операція румунських ВМС щодо знищення морської міни.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що жорстокість російських окупантів на війні проти України нагадує дії бойовиків терористичної організації ІДІЛ. Рінкевичс зазначив, що Європейський Союз має оголосити росію державою-спонсором тероризму, зокрема після вбивства українських військовополонених в Оленівці.

Ядерну зброю потрібно повністю знищити, — заявив Генсек ООН Антоніу Гутерріш. "Знищення ядерної зброї — це єдина гарантія того, що її не буде застосовано. Ми маємо невпинно працювати над цією метою".

Що там на росії?

кольорове оформлення мережі магазинів

На росії почали знімати кольорове оформлення на магазинах мережі "Лєнта". Так скоро жовті та сині олівці та фарби вилучатимуть із наборів. А потім і зелений колір скасують, як результат змішування цих кольорів. Тотальна сірість — була і є справжнім кольором росії.

159 день війни

А це нейромережа відповіла на питання: "Чи є майбутнє у росіян?"

Тим часом у Санкт-Петербурзі та області загарбники формують батальйони "добровольців" для війни в Україні, — дізнався Інститут вивчення війни. Аналітики наголосили, що метою формування "добровольчих" підрозділів є підживлення резервів росіян для війни проти України без проведення загальної мобілізації в рф.

У липні 8 десятків росіян подали заявки на візи до України. Візу поки що не дали жодному з них. "Протягом цього місяця близько 80 громадян російської федерації подали інформацію для отримання візи, проте жоден з них не отримав ще візи і, власне, перетнути кордон за наявності візи ніхто з них не міг", — сказав під час телемарафону речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. Нагадаємо, з 1 липня росіяни можуть в'їжджати до України лише за наявності візи.

До речі, абсолютна більшість українців (79%) вважають, що між Україною та росією мають бути закриті кордони з візами та митницями. Про це свідчать результати опитування КМІС, яке проводилося 6-20 липня.

Істинне обличчя російської "дипломатії": у Вашингтоні співробітник російського посольства розтоптав соняшники, які туди принесли двоє маленьких дівчат. Про це розповіла пані посол України у США Оксана Маркарова. Маркарова додала, що раніше також були знищені й соняхи, висаджені навпроти посольства рф, — їх вирвали з корінням.

А що чутно про російських посіпак?

"Суд" у "днр" розгляне нову справу про іноземців, які воювали на боці України. "Підсудні" — Густавссон Матіас, Перебіг Векослав, Хардінг Джон, Хілі Ділан і Хілл Ендрю. Вони є громадянами Швеції, Хорватії та Великобританії. Всі вони були взяті в полон у Маріуполі. Їх звинувачують у "найманстві", за даними "днр", вони служили в "Азові".

За таким же звинуваченням "суд" у "днр" раніше "засудив до страти" двох громадян Великобританії Шона Піннера та Ейдена Асліна, і громадянина Королівства Марокко Брагіма Саадуна.

 Російський брехунець

росія вчергове прозвітувала про "знищення" двох РСЗВ "HIMARS". Цього разу вони "підбили" їх на другому поверсі адміністративної будівлі.  

Санкціями по агресору!

ЄС остаточно заборонив російське вугілля. У Європейському Союзі 1 серпня набуло чинності ембарго на імпорт російського вугілля. Відповідний захід був ухвалений у межах пакету санкцій, який був прийнятий на початку квітня. До прийняття п'ятого пакета санкцій країни ЄС щороку купували в підприємств з рф вугілля на 8 млрд євро.

Нова Зеландія посилила санкції проти росії. Санкції ввели проти низки оборонних підприємств, компаній "СОГАЗ" та "РЖД", повідомили в МЗС Нової Зеландії. Вони передбачають заборону на поїздки, заморожування активів, заборону на проведення фінансових операцій та на прибуття в країну морських та повітряних суден. Фізичним та юридичним особам Нової Зеландії також заборонено надавати товари та послуги збройним силам рф і її оборонним підприємствам, на які поширюються санкції.

У Бундестазі закликають використати заморожені російські активи для виплати репарацій Україні. росія як країна-агресор має виплатити репарації Україні і використання з цією метою заморожених російських активів заклало б хороший старт процесу. "Оскільки саме росія — країна-агресор і намагається зруйнувати Україну, їй доведеться виплачувати репарації для відновлення України", — заявив депутат Бундестагу від ХДС/ХСС Родеріх Кізеветтер.

Життя з урахуванням бойових дій

Відсьогодні в Україні запроваджують електронні рецепти на антибіотики. Перехід проходитиме поступово: до кінця року в деяких аптеках препарати почнуть відпускати лише за наявності е-рецепту.

Україна отримала більше 700 млн грн за місяць експорту електроенергії до ЄС. Ці кошти підуть на підготовку до опалювального сезону — на купівлю вугілля та ремонт енергоблоків електростанцій і мереж. Про це повідомив очільник НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Зеленський звернувся до прем'єр-міністра України з проханням "опрацювати" питання про заборону роздачі повісток на блокпостах, АЗС та вулиці. Так президент відповів на відповідну петицію, яка набрала понад 25 тисяч голосів.

НБУ анонсував благодійну акцію підтримки наших захисників "Смілива гривня". Протягом наступних трьох місяців у відділеннях Ощадбанку та ПУМБу по всій країні триватиме збір монет номіналами 10, 50 копійок та 1, 2, 5 і 10 гривень. Ці кошти будуть перераховані на потреби Збройних Сил України.

Є новини і в "Укрпошти". Відсьогодні "Укрпошта" працюватиме тільки на підконтрольній Україні території. Про це повідомив гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський. За його словами, працювати на тимчасово окупованих територіях більше немає змоги через небезпеку пограбування відділень російськими військовими та загрозу життю працівників.

Київ і область

Євген Целик

Житель Києва Євген Целик, який на початку липня вирушив пішки до Запоріжжя, щоб зібрати гроші на потреби ЗСУ, дістався кінцевої точки свого маршруту. Чоловік подужав понад 500 км, пройшовши повз 50 міст і сіл у шести областях. Станом на 31 липня вдалося зібрати понад 980 тисяч гривень.

На Київщині після бойових дій зниклими безвісти залишаються близько 300 людей, — розповів голова поліції Київщини Андрій Небітов. "Ми продовжуємо пошуки. Ще 216 тіл залишаються невідомими, але вже проведено процедуру відбору ДНК", — зазначив Небітов в ефірі національного телемарафону.

З 1 серпня наземний київський громадський транспорт зупинятиметься на час повітряної тривоги. Відповідне рішення прийняла Рада оборони міста Київ. Тепер, згідно з правилами дорожнього руху, наземний громадський транспорт, зокрема і приватні перевізники, під час повітряної тривоги зупинятиме рух у безпечному місці. Пасажири повинні будуть покинути салон і пройти до найближчого укриття.

Повторно платити після сигналу тривоги пасажирам, які змушені були висадитися, не потрібно, — пояснили у КМДА. Також повідомляють, що після закінчення сигналу тривоги водії чекатимуть 10 хвилин, перш ніж відновлювати рейс.

​​Петиція, у якій просять надати загиблому військовому та активісту Роману Ратушному звання Героя України, набрала необхідних 25 тисяч підписів. Тепер на неї повинен відповісти Володимир Зеленський. Активіст, киянин, захисник України Роман Ратушний загинув 9 червня в боях під Ізюмом.

Донеччина і Луганщина

Окупанти здійснили три спроби танкового тиску на Луганщині. Тричі використовували авіаційну підтримку власних штурмових дій та в усіх випадках змушені були відійти на попередньо зайняті позиції. 31 липня росіяни сім разів обстрілювали населені пункти й позиції наших військ зі ствольної артилерії та з мінометів. Чотири рази долучали установки залпового вогню, — повідомив Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

На Донеччині внаслідок обстрілів пошкоджено житлові будинки, поле пшениці, АЗС, аптеку, гаражі. За добу по області — 3 загиблих, 16 поранених.

У разі втрати Бахмута під загрозою виявляться Краматорськ, Слов'янськ та Донецький напрямок, — заявив заступник командувача військ оперативного командування "Північ" Сухопутних військ ЗСУ, бригадний генерал Дмитро Красильников в інтерв'ю "Громадському".

"Вважаю, що все-таки Бахмут, Соледар і Сіверськ потрібно утримувати. Все, що зараз там відбувається, дало можливість нашим військовослужбовцям, нашим підрозділам провести певні перегрупування та посилити оборону в цих напрямках. І враховуючи, що вогнева перевага вже не така, що панує в противника, як воно було раніше, то в мене є надія, що все ж таки нам вдається утримати і Бахмут, Соледар і Сіверськ", — розповів Красильников.

Сьогодні, за повідомленням Генштабу, на Бахмутському напрямку росіяни намагалися штурмовими діями покращити тактичне становище у районах Соледара, Вершини та Бахмута, але безуспішно. На Авдіївському напрямку війська рф наступали у напрямах Авдіївки та Пісок. Поки що невдало, але бойові дії продовжуються. На захід від Донецька ЗСУ відбили всі спроби наступу на Мар'їнку.

З Маріуполя в бік Запоріжжя рухається велика кількість військової інженерної техніки та живої сили росіян. Про це у своєму ТГ-каналі повідомив радник маріупольського мера Петро Андрющенко. За його словами, більшість техніки — понтонні переправи.

Харківщина

Обстріл зупинки у Харкові

Обстрілювати зупинки громадського транспорту стає системою російського агресора. Сьогодні о 7:10 знову було поранено людину, яка чекала на автобус. Забрала швидка, — повідомляє мер Харкова Ігор Терехов. Загалом у Салтівському районі кілька "прильотів". У дворі багатоповерхівки було так само поранено людину та пошкоджено автомобілі.

Вночі росіяни завдали ударів по Мерефі. Поранення зазнав 42-річний охоронець, пошкоджено будівлю промислового об'єкту цивільної інфраструктури. 

Також вночі ворог завдав удару по Чугуєву, пошкоджено виробничу будівлю. 

Сумщина й Чернігівщина

Ворог продовжує з території рф обстрілювати Сумську та Чернігівську області. Учора, 31 липня, під ворожим вогнем опинилися 3 громади Сумщини й Семенівська громада Чернігівщини.

  • Із застосуванням 120-мм мінометів та 122-мм САУ окупанти здійснили обстріл території Білопільської громади, всього прилетіло 3 міни та 8 снарядів. Внаслідок обстрілу знищено понад 20 га пшениці.
  • Ворог випустив 35 мінометних мін 120 мм калібру по території Середино-Будської громади.
  • Краснопільську громаду ворог накрив артилерійським вогнем: випущено понад два десятки боєприпасів з міномета та САУ.
  • 6 артснарядів прилетіло з боку населеного пункту Ломаківка на територію Семенівської громади.

О 8 ранку росіяни відкрили мінометний вогонь по Есманьській громаді на Сумщині. Попередньо жертв та руйнувань немає, — повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Конотопською окружною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт щодо настоятеля церкви в Конотопському районі. Про це повідомила пресслужба Сумської обласної прокуратури. За інформацією прокуратури, священнослужитель під час окупації Конотопського району збирав з прихожан харчові продукти та передавав їх російським військовим. Також давав їм у користування свій автомобіль. Священник, за даними слідства, заперечував те, що військові рф обстрілюють цивільну інфраструктуру та ідеалізував російських солдатів.

Громада села Гребениківка, що на Сумщині, ініціювала перехід з Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

Дніпропетровщина

обстріли Дніпропетровщини

Вночі ворог знову обстріляв два райони  області — Нікопольський та Криворізький. Понад 60 приходів з "Градів" по Марганцю та Червоногригорівській громаді. Поранені двоє жінок. Одна з них госпіталізована. Вона у важкому стані, — повідомив Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА.

У Марганці окупанти влучили у житловий будинок, де перебували шестеро дітей: віком від 2 до 12 років. Діти цілі, рятувальники перевели їх до безпечного місця.

Голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук прокоментував чутки про можливий наступ росіян у районі Кривого Рогу. "Усі підступи до Криворізького району надійно захищені. Побудовано опорні пункти, фортифікаційні споруди, вирито десятки кілометрів окопів. Так само, як і в усіх інших напрямках. Військові знають свою справу", — написав він у телеграм-каналі.

У школі підготовки операторів БПЛА, яка діє в одній з бригад територіальної оборони Дніпра, підготовлено понад 100 фахівців з використання квадрокоптерів різних типів. Нещодавно в школі розпочалися заняття з підготовки операторів літаків-дронів.

"Рускій мір" і пріоритети України:

  • Війська рф вдень 1 серпня обстріляли Криворізький район. У Грушівській громаді ракетою зруйновано залізничну колію.
  • А в Кривому Розі на базі місцевих закладів освіти, у яких є укриття, організували роботу 54 літніх клубів дозвілля для дітей. Тут під наглядом дорослих діти грають, розважаються, займаються спортом, спілкуються з однолітками.

На Дніпропетровщині правоохоронці розпочали розслідування обстрілу російськими військами 1 серпня Нікопольського району. Поранені двоє людей. Одну з них, вагітну дівчину, у тяжкому стані доправили до лікарні. 

Запоріжжя

Вночі військові рф з Енергодару обстріляли території Марганецької і Червоногригорівської ТГ. В Енергодарі теж було не тихо, бо росіяни постійно перевозили свою техніку містом, бо боялись ударів у відповідь.

У Василівці ніч минула спокійно, як і в Мелітополі. 

Кам'янка-Дніпровська, Водяне: було гучно та неспокійно. Орки знов гатили звідти по Нікопольському району.

На Запорізькому напрямку йде перегрупування ворожих військ, — інформує Генштаб ЗСУ.

Ворог щодня здійснює обстріли зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Малинівка, Чарівне, Гуляйпільське, Оріхів та Кам'янське. Завдав авіаційних ударів неподалік Малих Щербаків та Новоандріївки.

Окупанти відкрили в Запорізькій області рекрутинговий центр для колаборантів. Робочий штаб даних представників відкрито в захопленому приміщенні магазину "Фокстрот". Крім цього, у Бердянську відкрито та працює рекрутинговий центр для охочих співпрацювати з окупаційною владою.

Делегація МАГАТЕ готова відвідати Запорізьку АЕС, яка зараз під контролем рф. Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі на конференції країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. "Ми готові вирушити туди. Ми сподіваємося, що зможемо поїхати до Запоріжжя, бо якщо щось трапиться там, нам треба буде звинувачувати тільки себе", — сказав він.

Херсонщина

На поромній переправі біля Антонівського мосту під Херсоном військові машини з написами "Z" окупанти перевозять поряд із цивільними авто на українських номерах, прикриваючись цивільними. Сам міст не функціонує після удару ЗСУ з "Хаймарсів".

В області ситуація на межі. Внаслідок обстрілів все більше сіл на межі знищення, люди масово покидають свої пошкоджені будинки, а у вцілілі заселяються окупанти. 

Спротив Херсонщини

СБУ викрила плани росії щодо проведення фейкового референдуму на Херсонщині та ідентифікувала зрадників та їхніх "координаторів" з рф. Діяти збирались через учасників прокремлівської організації "Волонтери zа росію", які будуть зосереджені в регіоні для імітації підтримки військових рф місцевими жителями.

Колишній керівник об'єктів критичної інфраструктури авіаційної галузі Херсона отримав підозру в держзраді. В СБУ повідомляють, що його після 24 лютого мобілізували в тероборону Херсона, а в березні він перейшов на бік рф.

ЗСУ деокупували вже 46 населених пунктів у Херсонській області. Про це повідомив виконувач обов'язків голови Херсонської обласної військової адміністрації Дмитро Бутрій. Водночас він наголосив, що ситуація на Херсонщині залишається критичною, і закликав мешканців евакуюватися до безпечніших регіонів.

Минулої доби морські піхотинці ВМС ЗС України в бою захопили в полон 11 російських окупантів на Херсонському напрямку. Серед них 1 офіцер, 1 прапорщик та 9 мобілізованих так званої "днр".

росіяни захопили приміщення Херсонського державного аграрно-економічного університету. Про це повідомив ректор університету Юрій Кирилов. Як зазначає Кирилов, окупанти вже представили нового "ректора" та "адміністрацію". Також вони намагаються співпрацювати із чинними робітниками. Зараз же ХДАЕУ переміщено до Кропивницького, де він продовжує свою діяльність.

До лікарень Кривого Рогу доправили двох людей у тяжкому стані. Це жителі окупованого села Старосілля на Херсонщині, поранені під час спроби евакуації. Біля селища Довгове російські війська впритул обстріляли їхній мікроавтобус. Двоє цивільних загинули. П'ятьом вдалося дістатися до Кривого Рогу — трьом чоловікам та двом жінкам.

Миколаївщина 

Вночі Миколаїв вкотре зазнав масованих обстрілів. Пошкоджені приватні будинки та подвір'я, диспансер. Виникла пожежа на території медзакладу. Згорів гуманітарний склад з медпрепаратами та продовольством.

159 день війни

Росіяни частково зруйнували будівлю одного з миколаївських травмпунктів. Від ударної хвилі та уламків вікна вилетіли і в інших лікувальних відділеннях. "На щастя, персонал і пацієнти не постраждали. Цей травмпункт був відкритий наприкінці 2019 року. Його будували з нуля. І це був один із найсучасніших травмпунктів України", — написав мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Міністерство інфраструктури має намір включити торговельний порт Миколаєва до списку тих, звідки вивозять експортний урожай безпечним зерновим коридором. Про це сказав міністр Олександр Кубраков під час телевізійного марафону. "Незабаром ми перейдемо до консультацій. Ми дуже хочемо зробити це (відвантажувати зерно — ред.) з портом "Миколаїв" — це дуже важливо. Цей порт, враховуючи, що там зараз йдуть бойові дії, до першого етапу не увійшов. Але ми нічого не забуваємо і над цим працюватимемо", — повідомив міністр.

Одещина

В Одесі затримали "бізнесменів", які переправляли призовників за кордон за $6 000. Один із них — мешканець Миколаївської області, інший — громадянин Молдови. Чоловіки шукали "клієнтів", вивозили їх до Одеси, а звідси вже переправляли через кордон із Молдовою у "спеціально відведених місцях" за межами прикордонних пунктів пропуску. Наразі триває слідство.

У житловому комплексі "Тірас" в Одесі, що постраждав від російської ракети, зводять стіни. На жаль, деякі квартири, що були зруйновані від вибуху та пожежі лишаються без комунікацій, з початком зими жити в них буде неможливо.

Захід України

Голова Закарпатської ОВА прокоментував поширену інформацію про запуск аеропорту "Ужгород". Віктор Микита зазначив, що поки що триває робота над приведенням аеропорту до вимог та сертифікації. "Але ми говоримо про процес — довготривалий та системний. Тому зараз заяви про відновлення роботи аеропорту — це не більше, ніж бажання та наміри. Прошу всіх виважено підходити до подачі інформації та не забувати, що в країні воєнний стан. Правову кваліфікацію цій ситуації нададуть правоохоронні органи", — підсумував Микита.

На благодійному ярмарку просто неба в Чернівцях вдалось зібрати майже 248 тисяч гривень, — повідомила співорганізаторка Яна Брус. Гроші планують витратити на купівлю авто для військових.

1
186

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: