fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:11 31 Лип 2022

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 31 липня і вже 158 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

ОК "Південь" починає день з хороших новин: наша авіація завдала шість результативних ударів по ворогу. Тричі атакували парами штурмовиків опорні пункти та скупчення ворожої сили й техніки в Бериславському районі, тричі гелікоптерними парами вдарили по опорних пунктах в Херсонському і Миколаївському районах.

Виконуючи вогневі завдання, наші ракетно-артилерійські підрозділи також долучилися до скорочення сил та запасів ворога. Підтверджені втрати ворога: 

  • 33 окупанти, 
  • 2 гаубиці "Мста-Б", реактивна система залпового вогню "Град", протитанковий ракетний комплекс, 
  • 3 одиниці броньованої та автомобільної техніки, а також 
  • 2 склади боєприпасів в Бериславському районі. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

У селі Високому Бериславського району повністю знищено один із найбільших у цьому районі тимчасових польових складів. На місці — паніка, йде детонація.

Українські захисники в суботу, 30 липня, запобігли наземній атаці окупантів на північному заході Херсонської області. Цю інформацію підтвердили в новому звіті аналітики американського Інституту вивчення війни. Там зазначається, що окупантам не дали піти на штурм із окупованого Брускинського на Білогірку на західному березі Інгульця.

Неподалік Долини (Донеччина) зазнала втрат та відступила російська диверсійно-розвідувальна група. В напрямку Нова Гусарівка — Гусарівка розвідгрупою окупанти безуспішно намагалися уточнити позиції ЗСУ. 

Війська росії віддають пріоритет наступальним операціям у напрямку Бахмута й намагаються використати недавні успіхи в районі селища Новолуганське за 30 км від райцентру, щоб чинити тиск на нього зі сходу. Але дуже малоймовірно, що їхні наступальні операції дозволять узяти місто. Як зазначили в ISW, окупанти зосереджені на наступах у бік Бахмута та навколо Донецька на шкоду власним зусиллям щодо взяття Сіверська та Слов'янська.

Також росія активно готується до псевдореферендумів про приєднання захоплених територій Запорізької та Херсонської областей. Проте активізація підготовки може бути спробою змусити українську армію вдатися до ризикованого контрнаступу до прибуття достатньої кількості озброєнь від західних союзників, — пише The New York Times.

Сьогодні у росіян день військово-морських сил. Але традиційний в Севастополі парад вони влаштовувати побоялися. Плюс ще один "сюрприз" — штаб чорноморського флоту рф у Севастополі атакував безпілотник, — повідомляють російські змі. Також є інформація про 5 поранених. За звичкою росіяни звинувачують у нападі ЗСУ, але почекаємо офіційної інформації від української сторони.

Втім, спікер Одеської ОВА Сергій Братчук уже назвав атаку на Севастополь відвертою провокацією: "Звільнення нашого Криму від окупантів відбуватиметься набагато ефективніше", — підкреслив Братчук.

У Військово-Морських силах України не підтверджують напад на Севастополь і кажуть, що окупаційна влада вигадала атаку українського безпілотника: "Такими заявами ворог визнає свою ППО недієздатною та ставить під ще більший сумнів існування Кримського мосту", — кажуть у ВМС.

За минулу добу з життям розпрощалися 160 окупантів. Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну у щоденному зведенні Генштабу: 

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

І ще один "крок доброї волі". Окупанти відводять особовий склад із території селищ Верхній Токмак та Чернігівка (Запоріжжя), — про це повідомили в ГУР.

Головне з вечірнього зведення Генштабу ЗСУ:

  • На Харківському напрямку окупанти безуспішно намагалися просунутися в напрямку Гусарівки. Отримали відсіч та відійшли. 
  • На Краматорському напрямку в районі Серебрянки силами розвідувальної групи намагався виявити позиції наших військ, успіху не мав, відійшов. 
  • Під прикриттям авіації намагався покращити тактичне положення в районах Вершини, Соледара, Яковлівки та Покровського. Ці плани влучним вогнем зірвали наші воїни. Після провальних штурмових дій окупанти відійшли.
  • Окупанти намагалися просунутися в районах Камʼянки та Пісків. Тут штурм провалився. В районі Авдіївки окремі підрозділи ворога мають частковий успіх.

 Гуманітарні місії

росія не відповідає на вимогу України повернути тіла загиблих полонених в Оленівці. Про це заявила Ірина Верещук під час брифінгу в Кременчуці. "Омбудсмен зробив заяву, ми як уповноважені теж запити зробили. Поки що відповіді від росії немає", — коротко описала ситуацію Верещук.

Раніше омбудсмен Дмитро Лубінець розповідав про початок процедури повернення тіл.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

США купують NASAMS для України. Про це заявив офіційний представник Пентагону під час брифінгу, відповідаючи на запитання журналіста щодо термінів поставки цього зенітно-ракетного комплексу, що входить до американської Ініціативи сприяння безпеці в Україні. NASAMS — це норвезький зенітно-ракетний комплекс середньої дальності, призначений для ураження повітряних цілей на малих і середніх висотах. Дальність ураження, залежно від ракет, становить від 20 до 180 км, висота ураження — до 21 км.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

Українці в Берліні провели митинг на підтримку захисників ""Азовсталі"

Рок-зірка Стінг зупинив концерт у Варшаві, щоб підтримати Україну. "Війна в Україні — це абсурд, побудований на брехні. Якщо ми проковтнемо цю брехню, вона нас з'їсть. Але брехня жахливо боїться правди. Правда має бути почута. Ми не можемо програти цю битву", — сказав артист прямо зі сцени. Він додав, що демократія може бути неефективною, вона може провокувати безлад та розчарування. Але, за його словами, за неї все ж таки потрібно боротися.

Ліван на прохання України арештував російський корабель із викраденим в Україні зерном. Тепер Ліван та Україна почали переговори про купівлю цього зерна.

Борошно та ячмінь, якими завантажене судно LAODICEA у ліванському порту, все-таки виявилися українськими. Судно, яке ходить під прапором Сирії, прибуло завантаженим з окупованого Криму, —  повідомляє посольство України в Лівані після проведення експертизи.

Франція виразила шок від повідомлень про вбивства та тортури українських військовополонених у колонії в Оленівці. Про це йдеться у заяві міністерства закордонних справ Франції. "Якщо ця інформація підтвердиться, то винуватці та всі особи, відповідальні за такі злочини, які брутально порушують міжнародне гуманітарне право, повинні будуть відповісти за свої дії", — йдеться у повідомленні французького МЗС.

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

З'явилися фото з супутника Maxar, на яких видно, як колонія в окупованій Оленівці виглядала до та після теракту — 27 липня та 30 липня. Знімки підтверджують, що барак, у якому утримувалися українські військовополонені, було підірвано зсередини. Зверніть увагу, всі будівлі навколо виглядають цілими після вибуху.

Джо Байден знову захворів на коронавірус. Три дні минуло з його одужання, і він знову отримав позитивний тест на COVID-19. Президент знов повернеться до самоізоляції. Лікар зазначив, що Байден почувається досить добре, нові симптоми не з'явилися, і немає потреби відновлювати лікування.

Перший караван у складі 16 суховантажів із зерновими з України прибуде до Туреччини 3 серпня, — повідомляє телеканал CNN Turk. З ініціативи Анкари перші судна із зерном пройдуть потім до берегів Сомалі.

Винищувачі Німеччини, Угорщини та Італії з 1 серпня будуть патрулювати небо над Балтійським регіоном — це робитимуть у межах місії НАТО з контролю за повітряним простором.

 

Єгипет не відмовлявся від українського зерна. Це російський фейк. Російські медіа поширили інформацію про те, що Єгипет буцімто відмовився від закупівлі українського зерна, але це неправда. Про це заявив перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран в ефірі Hromadske. "Дійсно, контракт було укладено. Але українська сторона у зв'язку з блокадою портів не могла виконати його своєчасно. Вийшло так, що в угоді не було передбачено пункту про існування форс-мажору. Тому було прийнято цілком цивілізоване на законодавчому рівні рішення — закрити той контракт, який не можна виконати, та відкрити новий, за яким буде здійснено закупівлю", — пояснив Непран.

Що там на росії?

путін заявив, що російський ВМФ отримає ядерні ракети зі швидкістю польоту 12 тис. км/год, — пише британська The Mirror. Так, фрегат "Адмірал Горшков" найближчими місяцями стане першим кораблем, який заступив на бойове чергування з такою зброєю на борту. За останній рік росія провела безліч випробувальних пусків "Циркона" з кораблів та підводних човнів. "За такої швидкості "Циркон" досягне Лондона приблизно за 5 хвилин", — зазначає газета.

Щоб хоч якось урятувати свій бізнес від краху, російські кінотеатри почали показувати голлівудські картини без дозволу від правовласника. Схема наступна: перед початком офіційного сеансу з вітчизняним фільмом проходить "безкоштовне передсеансове обслуговування", в рамках якого показують один з голлівудських блокбастерів. Формально глядачі платять гроші за російський фільм, але насправді на перегляд російського кіно вже ніхто не залишається.

А що чутно про російських посіпак?

У Донецьку головна тема вчорашнього дня та сьогоднішнього ранку — міни-"пелюстки", які розкидані по всьому місту. Городян у районах, де помічені міни, просять не виходити з дому та не їздити на машинах. Рух транспорту в Донецьку частково зупинено. Деякі машини вже підірвалися. Місцева "влада" заявляє, що "пелюстки" на місто масово скидають ЗСУ, використовуючи касетні снаряди. Влада України офіційно цього поки не коментувала, але в українських військових пабліках припускають, що це справа рук самої "днр".

Повідомляють про збройні сутички на сербсько-косівському кордоні. Армію Сербії приведено в стан підвищеної бойової готовності. Косовський спецназ закрив кордон із Сербією, — пишуть у ЗМІ. Нагадаємо, у Косові з 1 серпня сербські документи оголосили недійсними. Глава МЗС Сербії Нікола Селакович вважає, що косовська влада "буквально готує пекло найближчими днями" для сербів, які там живуть. 

Водночас депутат партії президента Сербії заговорив знайомими українцям термінами: "Мені все більше здається, що Сербія буде змушена розпочати денацифікацію Балкан. Я хотів би помилятися", — написав депутат Володимир Буканович.

Немає навіть сумнівів, хто саме зараз намагається підпалити Балкани. Сербія "дружить" з росією. Косово прагне до ЄС та НАТО. Олександр Вучич заявив, що в разі агресивних дій проти сербів у Косові "Сербія переможе". Більш того, президент Сербії заявив, що "армія Косово планує вночі напасти на північну частину Сербії". Вочевидь, так само, як і Україна "планувала напасти" на росію…

Російський брехунець

Жителів Тюмені привітали із Днем військово-морського флоту плакатом із зображенням американського авіаносця "Джордж Буш". На росії, коли нічим похвалитися, як завжди, крадуть чуже.

Окупанти поширюють фейк, що нібито Херсонська область була "європейським центром вирощування канабісу" і з приходом росії цей наркобізнес "буде ліквідовано", — повідомив Центр протидії дезінформації.

"Червоний Хрест" не допустили до колонії в Оленівці. Українське відділення "Червоного Хреста" заявило, що російська сторона не дозволила йому доступу до колонії для військовополонених у Оленівці. Організація нагадала, що надавати доступ до військовополонених — це обов'язок, закріплений у Женевській конвенції.  "Ми не припинимо пошук шляхів для контакту з військовополоненими", — заявляє українське відділення "Червоного хреста". Водночас міноборони росії стверджує, що "офіційно запросило" експертів ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста до участі в розслідуванні загибелі військовополонених в Оленівці.

Санкціями по агресору!

кремль почав таємно вивозити золото з Судану під виглядом… печива. Розслідування оприлюднили журналісти телеканалу CNN. У матеріалах зазначено, що за півтора року кремлівські щури вивезли золоті злитки з країни на 16 літаках. У розслідуванні наголошувалося, що таким чином росія намагається послабити падіння економіки після запровадження санкцій.

Про те, що у кремля через санкції є проблема з грошима, пише і професор Єльського університету Джеффрі Сонненфельд, — повідомляє Голос Америки. Група експертів на чолі з Сонненфельдом вивчила статистику росії, а також дані її торгових партнерів та інші джерела. Результати дослідження показали, що "імпортозаміщення" на росії не працює, бізнес йде з країни, а в кремлі закінчуються гроші.

Життя з урахуванням бойових дій

Monobank анонсував купівлю валюти у застосунку наступного тижня. За словами Олега Гороховського, наступного тижня планується включити купівлю валюти у застосунку із розміщенням на тримісячний терміновий депозит. "Це те, що дозволив НБУ. Жодних додаткових комісій. За курсами у застосунку", — зазначив Гороховський.

Опалювальний сезон 2022-2023 в Україні планують розпочати після 15 жовтня, враховуючи погодні умови. Повідомляється, що цієї зими ціна на газ для населення не зміниться. Нормативні показники температури не будуть переглядати.

В Україні пропонують збільшити зарплати військовослужбовцям за рахунок скорочення надбавок Народним депутатам. Відповідна петиція набрала 25 тисяч голосів. Пропонується підняти заробітну плату військовослужбовцям з 30 до 50 тисяч гривень, і зі 100 тисяч до 150 тисяч, а нардепів позбавити надбавок за інтенсивність роботи (100% посадового окладу), різних премій та матеріальної допомоги на оздоровлення. Тепер цю петицію має розглянути президент.

Учбовий рік у закладах професійної вищої та вищої освіти в Україні рекомендують розпочати з 15 серпня. Це стосується студентів старших курсів на 2022/2023 навчальний рік. Також рекомендується використовувати всі суботи в теплу пору року. Про це йдеться в листі Міністерства освіти і науки, адресованому керівникам навчальних закладів.

Україна готується до найскладнішої зими у своїй сучасній історії. Наразі прискореними темпами відбувається наповнення підземних сховищ газу. Так, 26 липня обсяг закачування газу досяг найвищого значення з початку року — 39,6 млн м³ на добу. У той же час відбір газу практично відсутній. Очікується, що до 1 серпня в українських сховищах буде 12 млрд куб м³ природного газу і 19 млрд куб м³ до початку опалювального сезону.

Київ і область

Близько 3 мільйонів киян повернулися до міста, — розповів Віталій Кличко в інтерв'ю The Telegraph. За його словами, у Києві ще проживає близько 100 тисяч переселенців. А от дітей у столиці не так багато, тож з 1 вересня відкриються не всі школи.

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

На Троєщині клуб з настільного тенісу "ORION" організував  безкоштовні тренування для переселенців. За допомогою тренувань клуб хоче допомогти переселенцям знайти нових приятелів, і хоча б на 1 годину змістити фокус із ракет та бомб на спорт та здоров'я.

На станції метро "Золоті ворота" помітили банер від Balenciaga на підтримку України. На макеті зображено прапор України, логотип Balenciaga та рядки з вірша Олександра Олеся.

Українська служба BBC випустила документальний фільм про трагедію в Бучі на Київщині. Це історія про розстріляних у березні на вулиці Яблонській, 144 ("Агробудпостач") 8 чоловіків. Вижила лише 1 людина, яка розповідає про ту страшну трагедію. Це злочин, за який росія обов'язково понесе відповідальність. Подивитися можна тут.

Тим часом у Бучі знайшли ще одне тіло закатованого росіянами чоловіка.

Директорка Печерської гімназії №75, яку підозрюють у здачі позицій ЗСУ за обіцянку від окупантів посади голови Міносвіти, вийшла під заставу у півмільйона гривень.

Донеччина і Луганщина

Ворог не полишає спроб покращити тактичне положення задля наступу на Бахмут та прилеглі населені пункти на межі Луганщини та Донеччини. Воїни Сил оборони виявили та знешкодили одну з розвідувальних груп росіян. Втім, наступ ворога відбито одразу по декількох напрямках, — повідомив Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

У Маріуполі колаборанти завищують кількість населення міста, — дізналася Маріупольська міська рада. Так звана "влада" Маріуполя стала заявляти, що в місті живе понад 200 тисяч жителів. Хоча реальна кількість маріупольців, що залишилися в місті, не перебільшує 120 тисяч. Це робиться з єдиною метою — красти та заробляти за рахунок мирних жителів. З власних джерел відомо, що зайві пакунки з гумдопомогою окупаційна "влада" в особі зрадника Іващенка продає з націнкою в 200-300% у своїх же продуктових магазинах. Ось така "схема" заробітку на маріупольцях під схвалення російських окупантів.

Напередодні російські війська обстріляли базу залізниці в Бахмуті. За даними ДСНС, загинула одна людина. Рятувальники продовжують розбирати завали — під ними можуть перебувати ще двоє осіб.

Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА, про ситуацію в регіоні:

  • Частина території Луганщини досі нескорена — ЗСУ тримають оборону;
  • На окупованій території продовжуються каральні заходи над тими, хто не погоджується із цим режимом;
  • Гуманітарна ситуація в регіоні катастрофічна — тіла загиблих з вулиць та з-під будинків росіяни не прибрали й досі;
  • Сєвєродонецьком поширюється інфекція, ймовірно через споживання води зі свердловин, куди потрапили продукти розкладу;
  • Зате окупанти запустили пересувний телевізор у Сєвєродонецьку;
  • У Сватовому патріоти підірвали систему розподілу напрямків залізничної колії;
  • Завдяки HIMARS кількість ворожих обстрілів зменшилася, логістика ворога погіршилася.

Харківщина

У Немишлянському районі Харкова внаслідок влучань рф вранці 31 липня пошкоджені кілька будівель, — повідомив міський голова Ігор Терехов. Інформацію про те, де ще були влучання, встановлюють.

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

Після нічного обстрілу Харкова постраждала виробничо-складська будівля. Зруйновано дах, 3 та 4 поверхи, — додали подробиць у ДСНС. На місці вирувала пожежа.

Ракетним ударом близько 4:00 31 липня російські окупанти зруйнували будівлі фермерського господарства в Чугуївському районі, — повідомила прокуратура Харківщини.

З артилерії та танків загарбники обстріляли не менше 14 населених пунктів Харківщини, вдарили авіацією поблизу Старого Салтова, — повідомили в Генеральному штабі.

Прокуратура оголосила про підозру освітянину з тимчасово окупованого Куп'янська Роману Долгіну, який почав співпрацювати з росіянами в обмін на збереження посади. За даними слідства, Долгін видав випускникам атестати за стандартами рф, курував наповнення шкіл російськими підручниками, заборонивши українську символіку.

18:05 — повідомляють про вибухи по Харкову й області.

Сумщина

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА, про ситуацію на Сумщині: близько пів на шосту ранку росіяни відкрили масований вогонь з мінометів та ствольної артилерії по Миропільській громаді. Понад 50 прильотів. Ворожі снаряди влучили у місцеву ферму, вирує пожежа. 

У Середино-Будській громаді ввечері 30 липня тривав артобстріл, майже пів сотні прильотів. Пошкоджені приватні будинки, лінії електропередач. Двоє осіб поранені, один чоловік загинув.

Дніпропетровщина

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

Військові росії не припиняють терору міст та сіл в області. Накрили вогнем два райони  — Нікопольський та Криворізький. Про це повідомив Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА. Постраждав 67-річний чоловік. Один приватний будинок знищено, кілька десятків — пошкоджено. Є руйнування у сімох багатоповерхівках. Зачепило школу, дитячий садок та кілька міських установ.  

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук повідомив про те, що "надвечір ворог обстріляв Велику Костромку у Криворізькому районі. Пошкоджень будівель не зафіксовано, постраждалих немає".

У Кривому Розі за інформацію, завдяки якій затримають реального колаборанта, сплачуватимуть грошову винагороду — 50 тисяч гривень. За надану інформацію про агітатора за "руський мир" з аудіо чи відеопідтвердженням можна отримати 10 тисяч гривень.

Запоріжжя

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

У результаті спецоперації СБУ затримало торгівця зброєю, який намагався нелегально збути партію вибухових речовин, зокрема, тротилу. Бойові засоби ураження він приховано зберігав за місцем проживання в Запоріжжі. Своїх клієнтів підшукував через особисті зв'язки, у тому числі серед представників кримінальних кіл. Крім того, в ході проведення подальших слідчо-оперативних дій співробітники СБУ встановили місцезнаходження схрону зі зброєю, боєприпасами та вибухівкою. За попередніми даними, тайник міг бути облаштований для вчинення диверсій на території регіону.

В Енергодарі знов під ранок були вибухи з подальшою детонацією. А вночі загарбники знову заглушили зв'язок, щоб місцеві не могли передавати інформацію щодо ситуації в місті. Зранку гучно по обидва боки водойми: Кам'янка-Знаменка-Енергодар та в Нікополі.

Медики в окупованому Мелітополі відмовляються отримувати зарплату в рублях. Про це в ефірі національного телемарафону новин заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров. Він зазначив, що в місті склалася катастрофічна ситуація — понад 50% лікарів виїхало ще в перші місяці війни. "Частина лікарів залишилася й продовжує рятувати життя. Ми маємо змогу закрити лише екстрену допомогу, реанімаційну, і то не повністю", — пояснив Федоров.

14:10 — в аеропорту захопленого росіянами Мелітополя в Запорізькій області пролунав вибух. Піднімається дим. Повідомляється, що в аеропорту знаходиться військова техніка армії рф.

На підходах до Запоріжжя викопано сотні кілометрів окопів. Місто серйозно приготувалося до наступу противника, — заявив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух. "Весь час риються окопи, будуються опорні пункти. Нам допомагали в їхньому будівництві всі українські регіони. Запорізьку область захищає велику кількість мотивованих та сильних бійців", — сказав Старух в інтерв'ю "Укрінформу".

Херсонщина

Окупаційна "влада" поширює інформацію про початок набору на навчання до "Херсонського технічного університету". Законний Херсонський національний технічний університет нагадує жителям області про те, що їхній заклад продовжує роботу в дистанційній формі і не має жодного відношення до фейкових вузів від так званої "влади" у Херсоні.

29 липня ТОВ "Смарт-Мерітайм груп" втратило контроль над Херсонською верф'ю. Наразі військові рф не допускають адміністрацію та працівників на територію. Генеральний директор СМГ звернувся із заявою про захоплення підприємства до всіх правоохоронних органів та СБУ.

На Херсонщині російські солдати намагаються тікати з фронту. Для цього "віджимають" одяг у селян. "У них виникає дуже велика проблема із харчовим забезпеченням військових. Є багато дезертирства. Місцеві повідомляють, що росіяни намагаються втекти, ходять селами і перевдягаються в цивільне", — розповів депутат Херсонської облради Сергій Хлань. Також, за його словами, окупанти скаржаться, що їм не дозволяють відступати. Для цього створено спеціальні загороджувальні загони.

Феєрверків забагато не буває. У селі Високе Бериславського району Херсонщини вибухнув російський склад з боєприпасами.

Українські літаки штурмової авіації завдали два удари по опорних пунктах окупантів у районах Білогірки та Сухого Ставку на Херсонщині — ворожі втрати дорозвідуються. 

Тим часом окупанти в Херсоні намагаються "підлатати" Антонівський міст. Працюють без розрахунків навантаження та без інженерних планів — просто кладуть плити на пошкоджені ділянки, — повідомляє заступник голови облради Юрій Соболевський. "Загарбники для ремонту хочуть використати також аеродромні плити. Якість ремонту та надійність мосту викликає великі сумніви", — написав Соболевський.

Миколаївщина

Сьогодні Миколаїв піддався масованому обстрілу. Напевно, найсильнішому за весь час. Потужні вибухи лунали після першої ночі та близько п'ятої ранку. Зруйновано низку об'єктів, пошкоджено житлові будинки. На місцях прильотів виникли пожежі. Працюють рятувальники. Внаслідок нічних обстрілів Миколаєва одна людина загинула, двоє — поранено

Внаслідок обстрілів Миколаєва загинув власник агрофірми "Нібулон" Олексій Вадатурський та його дружина. Олексій Вадатурський, якого називали "Адміралом Дніпра" — український аграрій та Герой України. У 2021 році Forbes оцінив статки бізнесмена в $430 млн, Вадатурський посів 24 місце в рейтингу ТОП-100 найбагатших людей України.

Як припускає Сергій Хлань, смерть Вадатурського не була випадковою. "Крилата ракета, яка б'є по конкретних координатах, влучила в будинок Вадатурського, людини, на якій зав'язано дуже багато питань щодо експорту зернових. Тому в мене цілком реальне припущення, що Вадатурський був вбитий навмисно з метою зірвати експорт нашого зерна. Це — заплановане вбивство конкретної людини, — написав Хлань.

Схожі думки озвучив Подоляк: "Вадатурський був одним із найбільших аграріїв країни, ключовою людиною в регіоні та великим роботодавцем. Точне влучення ракети не просто в будинок, а в конкретне крило — спальню — не залишає сумнівів у наведенні та коригуванні удару. Ще раз: Вадатурського зробили конкретною ціллю", — написав Подоляк. На фото — будинок родини Вадатурських після ракетного обстрілу.

Сьогодні з випущених по Миколаєву ракет 2 вдалося збити системами ППО, — повідомив міський голова Миколаєва в етері Національного Телемарафону.

А голова облради Ганна Замазєєва порівняла сьогоднішній Миколаїв з Маріуполем: "Близько 40 ракет сьогодні вночі прилетіло по Миколаєву. Це один із наймасштабніших обстрілів міста з початку повномасштабного вторгнення. Повторюся — місто цілеспрямовано вбивають", — написала вона у фейсбуці.

Одещина

Ніч у місті та області без повітряної тривоги та обстрілів, — доповідає Сергій Братчук, Одеська ОВА. Однак імовірність ракетних атак — висока. Бити можуть з моря, повітря та тимчасово окупованого Криму.

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

30 липня в Одеському художньому музеї стартувала перша від початку повномасштабної війни виставка. Вона має назву "До війни" та складається з 60 робіт, які були придбані музеєм до 24 лютого.

Одеса отримає гранти від ЮНЕСКО на майже 100 тисяч доларів. Гроші будуть виділені на розвиток проєктів у чотирьох установах міста, зокрема:

  • Одеський музей сучасного мистецтва;
  • Державний архів Одеської області;
  • Одеський художній музей;
  • Департамент культури Одеської облдержадміністрації.

18:30 — по території однієї з громад Одеського району завдано ракетного удару. Влучили у кар'єр, — повідомила Одеська районна держадміністрація. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

На Одещині випустили дві ракети типу "Іскандер" з Криму, — повідомив ОК "Південь". Від розриву ракет у повітрі територією Одеського району розлетілися так звані теплові пастки. Вони схожі на снаряд, що не розірвався, або мають форму дротика з помаранчевим хвостом. Це досить небезпечна річ, оскільки має високу температуру горіння, може спричинити масштабні опіки. Декілька таких пасток викликали спалах сухої трави. Рятувальні служби оперативно реагують, усуваючи пожежі. Інформації щодо постраждалих немає.

А в гирлі Бистре у результаті зіткнення з вибуховим пристроєм отримав пробоїну лоцманський катер, — повідомив Сергій Братчук.

Захід України

На Закарпатті планують відновити пасажирські авіарейси з аеропорту "Ужгород". Про це повідомив голова Закарпатської облради Володимир Чубірко в ефірі телеканалу "Tv21 Унгвар". За його словами, вже за декілька місяців можна буде запустити роботу аеропорту "Ужгород". Адже його злітно-посадкова смуга починається зі Словаччини й закінчується Словаччиною. Також він зазначив, що це ледь не єдиний аеропорт, який уцілів під час повномасштабної війни росії проти України та може слугувати для пасажирських перевезень.

Хроніка подій: 158 день оборони України від російської агресії

Наші діти — найкращі! У селі Чукалівка, що на Івано-Франківщині, діти організувалися і за день назбирали тисячу гривень на ЗСУ. Вони пропонують перехожим прохолодні напої та солодощі взамін на допомогу нашим захисникам.

Відзавтра, 1 серпня, через пункт пропуску "Краківець", що на Львівщині, відновлять пропуск легкових авто.

1
959

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: