fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:41 28 Лип 2022

Хроніка подій: 155 день оборони України від російської агресії

English version here

фото: ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Сьогодні 28 липня і вже 155 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

День української державності

Сьогодні, 28 липня 2022 року, Україна вперше відзначає День української державності. Запровадити нове державне свято, яке відзначатиметься у день хрещення Київської Русі-України, запропонував торік Президент Зеленський. День української державності запроваджений з метою утвердження понад тисячолітніх традицій українського державотворення, яке корінням сягає часів заснування міста Києва та розквітло за князювання Володимира Великого. 

росіяни на свій варварський манер теж "привітали" українців — вранці Київщина зазнала ракетної атаки. Під обстріламиЧернігівщина, Харківщина, Миколаївщина, Дніпропетровщина, Донеччина. Але ми не здамося. Не опустимо рук. Нас не залякати. Україна — самостійна, вільна, неподільна держава. І буде такою завжди!

Військові рф продовжують штурмувати позиції українських захисників на сході. Водночас ЗСУ успішно б'ють по складах окупантів. Про це свідчить нова карта бойових дій, опублікована Міноборони Великої Британії:

155 день війни

росіяни спроможні витримати лише дві значні наступальні операції в Україні: це спроба захопити Сіверськ та наступ на Бахмут — заявили в американському Інституті вивчення війни.

Хоч які б мала плани росія — ми їх зламаємо, — наголосив президент. "Будемо звільняти нашу територію воєнними, дипломатичними та всіма іншими доступними інструментами, поки не вийдемо на законні кордони України", — сказав Зеленський у своєму щоденному зверненні.

Контрнаступ України в Херсонській області набирає обертів, — заявляє британська розвідка. Українські сили, за її даними, швидше за все, встановили плацдарм на південь від річки Інгулець, яка утворює північний кордон окупованої росією території. За даними Міноборони Британії, 49-а армія росії дислокується на правому березі Дніпра і зараз "виглядає дуже вразливою". Херсон зараз практично відрізано від інших окупованих територій.

Звітує оперативне командування "Південь". Загальні втрати ворога в зоні відповідальності за минулу добу становлять:

  • 66 окупантів, 
  • 3 танки Т-72, 
  • 3 гусеничних мінних загороджувачі, 
  • 2 гаубиці "Мста-С", самохідна гаубиця "Гвоздика", мінометний комплекс "Сані", 
  • 3 одиниці автотехніки. 
  • У Чорнобаївці та Білогірці знищено 2 склади боєприпасів.

Загалом за добу наші воїни знищили 3 склади БК та 4 бази загарбників. 

Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • На південь від Бахмута противник вів штурмові дії за напрямами Клиново — Бахмут і Миронівський — Семигір'я. Обидва штурми було відбито.
  • Частковий успіх росіяни мають під час штурму села Вершина, де вони закріплюються на південно-східній околиці.
  • Провалом закінчилася спроба рф атакувати Соледар зі сходу — з боку Володимирівки та Стряпівки.
  • Генштаб не підтверджує наступ росіян з боку Донецька, про що вчора писали російські телеграм-канали. Але фіксуються авіаудари по Авдіївці.
  • На півдні росіяни намагалися знову атакувати Білогірку на Херсонщині (на лівому березі Інгульця), але були відкинуті.

​Олександр Клименко офіційно став новим керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури — його затвердив новопризначений генпрокурор Костін.

Начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул показав результати роботи воїнів Сил оборони. Знищена техніка окупантів  — танк Т-64 і танк Т-72, бронеавтомобіль "Тигр", бронетранспортер БТР-80, багатоцільовий бронетранспортер МТ-ЛБ, всюдихід на гусеничному ходу Дт-30П "Витязь" — стали експонатами виставки для містян. Найближчим часом цю експозицію поповнить ще декілька експонатів знищеної російської техніки.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Чехія погодилася патрулювати небо Словаччини.  Це дозволить словакам передати свої бойові літаки Україні, — пише Reuters. Патрулювання повітряного простору розпочнеться у вересні, тому сподіваємося, що незабаром у нас з'явиться 11 словацьких винищувачів МіГ-29.

У Польщі збирають гроші на гелікоптери для України

У Польщі збирають гроші на гелікоптери для України. Акцію допомоги "Озброїмо Україну" назвали циклічною й вирішили розпочати зі збору на три евакуаційні вертольоти Mi2AM. "Завдяки цим вертольотам буде можливість якнайшвидше евакуювати поранених і надавати їм необхідну медичну допомогу, оскільки в них є необхідне медичне обладнання. Кожна виграна хвилина має значення і дає лікарям перевагу в боротьбі за життя пораненого", — зазначають на сторінці кампанії.

Тим часом США перекидають з Аляски до Польщі шість винищувачів п'ятого покоління F-22 з метою стримування росії. Про це повідомляє відомче видання Пентагону Stars and Stripes.

У США обидві партії (Демократична та Республіканська) підтримують постачання Україні ракет великої дальності ATACMS (310 км). Про це повідомила членкиня Палати представників від Демократичної партії США Елісса Слоткін із Мічигану на брифінгу за підсумками зустрічі депутатів із представниками Білого дому, — передає CNN. За її словами, в уряді США вважають за необхідне терміново, у найближчі три-шість тижнів, надати додаткову допомогу українцям, оскільки ЗСУ планує наступ на півдні, а у Вашингтоні хочуть, щоб цей наступ досяг успіху.

Baykar безкоштовно передасть Байрактар ​​Україні, на який збирали гроші поляки. Про це турецька компанія повідомила організатора збору Славомира Сераковського. "22,5 млн злотих, які призначалися на безпілотник, підуть на гуманітарну допомогу Україні, а 1,8 млн злотих, які вдалося зібрати понад потрібну суму, будуть передані ЗСУ", — повідомив Сераковський.

Президент Литви Гітанас Науседа прибув до Києва. Він виступив у Верховній Раді з нагоди Дня Державності. Також Гітанас Науседа вручив Володимиру Зеленському найвищу державну нагороду Литви — орден Вітовта Великого. "Мужність українського народу виняткова. Литовський народ завжди буде з вами! Україна переможе! Україна буде в ЄС!" — наголосив Науседа.

Водночас уряд Латвії підтримав пропозицію Міністерства оборони про надання додаткової військової допомоги Україні, — про це повідомив Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс. Дякуємо, друзі!

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що його країна передає Україні 10 бронемашин, боєприпаси і антидрони. "Я так само не з пустими руками приїхав. Сьогодні новий пакет — це амуніція (боєприпаси) і десять бронемашин. Ми скоро покажемо антидрони, які виготовляються у Литві. Ми знаємо, що вам надзвичайно потрібні ці системи", — зауважив Науседа.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Польща витратила 1% ВВП країни для підтримки українських біженців. Витрати влади та громадян Польщі на підтримку українських біженців цього року перевищать 5,3 млрд доларів, що становить майже 1% ВВП країни, — повідомляє Bloomberg.

Українці, які вимушені були виїхати до Польщі, можуть отримати цифрову посвідку на проживання на Diia.pl, на кшталт нашої "Дії". Тепер можна ідентифікувати себе практично в кожній життєвій ситуації.

Новини від партнерів

Німеччина затвердила план інвестувати $180 млрд протягом наступних чотирьох років, щоб допомогти прискорити перехід до зеленої економіки та меншої залежності від постачання енергоресурсів із росії.

Міністр економіки Герман Галущенко заявив про готовність України надати європейським країнам 5-6 млрд кубометрів газу вже цієї зими.

У Польщі хочуть створити "Долину безпілотників", щоб прискорити інновації у цій галузі. Ідею створення такої локації вчора обговорили у Варшаві представники Польщі, України та Сполучених Штатів Америки на конференції Warsaw Drone Summit. "Створення Долини безпілотників прискорить інновації в цій галузі на користь Польщі та України, а також Польща може стати регіональним центром інновацій безпілотників", — йдеться у повідомленні Polskie Radio.

Сенат США ухвалив резолюцію, яка закликає держдеп визнати росію державою-спонсором тероризму через події в Чечні, Грузії, Сирії та в Україні. Також резолюція закликає держсекретаря США включити рф до списку держав-спонсорів тероризму. Резолюція Сенату має рекомендаційний характер, але чинить тиск на адміністрацію Байдена — саме Білий дім має ухвалити остаточне рішення. До переліку країн-спонсорів тероризму входять Куба, Північна Корея, Іран і Сирія.

Влада столиці німецької землі Нижня Саксонія в рамках плану з економії газу починає відключати гарячу воду в душових спортзалів і басейнів, — повідомив бургомістр Ганновера Беліт Оней.

А влада Варшави заради економії хоче обмежити або відмовитися від різдвяної ілюмінації.

Єгипет розірвав з Україною контракти на постачання загалом 240 тисяч тонн української пшениці, які раніше були заброньовані його державним покупцем зерна. Товар мали поставити в лютому та березні, але через повномасштабне вторгнення росії в Україну цього не сталося. Примітно, що це сталося через кілька днів після турне лаврова країнами Африки, в тому числі він побував і в Єгипті. Схоже, він таки вмовив єгиптян купувати в росії викрадене українське зерно.

Перше судно з українським зерном може вийти в море з порту Одеської області 29 липня, — заявив заступник генсекретаря ООН Мартін Гріффітс.

Що там на росії?

втрати окупантів

росія втратила вбитими чи пораненими в Україні понад 75 000 людей, — повідомила CNN конгресвумен Елісса Слоткін з комітету з оборони. Україна озвучує цифри щодо знищених росіян — більше 40 тисяч. Офіційної інформації від влади росії про кількість загиблих та поранених немає. Для поховання всіх російських солдатів, загиблих в Україні, знадобиться цвинтар, площею рівний 24 футбольним полям. Такі підрахунки зробило Міністерство оборони України.

Не дивує, що у кремлі одразу ж назвали фейковими публікації в американських ЗМІ щодо втрат російських сил під час "спеціальної військової операції в Україні".

Власнику сервісу з трансляції ігор Тwitch загрожує штраф на 4 мільйони рублів за відмову видалити стрим про події в Бучі.

А що чутно про російських посіпак?

Цього ранку запускали ракети по Україні з території Білорусі. Загалом рашисти випустили близько 25 ракет. На аеродром на Гомельщині вони привезли С-300/400 і, звичайно, "Іскандери".

Ймовірність наступу рф з Білорусі залишається низькою, проте можуть бути провокації. Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Збройних сил України Олексій Громов.

Санкціями по агресору!

Влада Чорногорії почала заморожувати нерухомість, що належить росіянам, у рамках виконання санкційного режиму. Чорногорія не входить до Євросоюзу, але наприкінці лютого вона приєдналася до всіх санкцій ЄС проти росії, включаючи індивідуальні та економічні обмеження. Влада пообіцяла проводити свою політику щодо конфлікту в Україні на 100% відповідно до політики ЄС.

Філіппіни відмовилися купувати в росії 16 вертольотів Мі-17 через санкції США. Філіппінський уряд скасував угоду на 227 млн ​​доларів, — повідомляє Associated Press.

Посилення санкцій, щоб зламати російську військову машину, — це наша мета, — наголосив Єрмак. Голова ОП заявив, що робота міжнародної санкційної групи Марфола-Єрмака вже дала свої результати:

  • У Сенаті та Конгресі США створили резолюції із закликом визнати рф країною-терористом;
  • Заморожено активів рф на суму понад $23 млрд;
  • Введено санкції стосовно чиновників та банків рф;
  • Накладено ембарго на золото. 

Також йде робота над посиленням відповідальності, аж до кримінальної, за ухилення від санкцій та низкою інших питань.

Естонія зупиняє видачу громадянам рф тимчасової посвідки на проживання та віз для навчання. Відповідні санкції затвердив уряд країни. Змінюються також і правила короткострокового працевлаштування громадян росії та Білорусі: його можна буде оформити лише за наявності дійсної візи, виданої саме Естонією. Законні підстави для перебування, видані іншими державами-членами Євросоюзу, більше не реєструватимуться.

Водночас у ЄС заявили, що не можуть повністю припинити видачу віз росіянам, оскільки це суперечить візовим правилам союзу. Про це повідомляє фінська газета Helsingin Sanomat із посиланням на Єврокомісію. "Завжди є групи людей, яким необхідно давати візи. Це гуманітарні випадки, члени сім'ї громадян країн ЄС, журналісти та дисиденти", — пояснили у Брюсселі.

Життя з урахуванням бойових дій

поштова марка

Сьогодні стартує продаж марки "Доброго вечора, ми з України"

В Україні просять легалізувати проституцію. Відповідна петиція з'явилася на сайті президента. Автор петиції аргументує, що цей закон виведе з тіні й без того діяльну сферу, надасть державі нові податки та зменшить ризик поширення венеричних захворювань.

Ще одна цікава петиція вже набрала 25 тисяч голосів. Автор запропонував встановити зарплати депутатам на рівні мінімалки. Тепер її має розглянути Зеленський. "Терпіти мають усі", — зазначає автор петиції.

Турецькі вболівальники почали скандувати з трибун "владимир путін" після того, як київський "Динамо" забив гол турецькій команді "Фенербахче". Але це їм не допомогло — турки все одно програли. У соцмережах не підтримали цей перфоманс і пропонують виключити "Фенербахче" з кубків.

УЄФА вже розпочав дисциплінарне розслідування за фактом поведінки турецьких уболівальників на матчі між "Фенербахче" та "Динамо".

Фонду "Повернись живим" задонатили понад 4 млрд (!) грн від початку 2022 року. Люди здійснили майже 866 000 платежів. "Насправді це ви, народ України й ті, хто нас підтримує, за понад $16,5 мільйонів придбали безпілотний комплекс Bayraktar TB2 із, зокрема, трьома ударними літаками, це ви купили 25 комплексів «Лелека-100», 10 безпілотників PD-2 з наземними станціями і безліч іншого вкрай необхідного на передовій", — говорять у фонді.

Відтепер на платформі UNITED24 можна зробити цільовий донат. Це означає, що корпорація, підприємство чи міжнародна організація зможе допомогти вирішити конкретну проблему або оплатити відбудову певного об'єкта. Зараз на сайті доступні 11 потреб: транспорт різного типу, відбудова Тростянецької міської лікарні, апарати зовнішньої фіксації та інше. Кількість потреб постійно буде поповнюватись.

Креативний директор Balenciaga Демна Гвасалія став амбасадором фандрейзингової платформи UNITED24. Balenciaga вже створила світшот на підтримку платформи. 100% прибутку з продажу перекажуть на напрям "Відбудова України".

Київ і область

Росіяни зранку завдали ракетного удару по Вишгородському району на Київщині. Влучили в об'єкт інфраструктури. Інформація щодо жертв уточнюється, — повідомив очільник Київської ОВА Кулеба.

"Коли Київ був культурною столицею, москва була болотом. Яким і залишається", — так Михайло Подоляк прокоментував удари по Київській області.

У метро Києва тимчасово не працює сервіс оплати банківськими картками на турнікетах, — повідомляють у КМДА. Фахівці Ощадбанку працюють над усуненням несправності. Пасажирів просять скористатися альтернативними способами оплати.

Розкрито деталі по ранкових ударах у Вишгородському районі та на Чернігівщині. У Київській області російські війська завдали ракетних ударів по військовій частині в Лютежі Київської області. Наразі відомо про дві пошкоджені й одну зруйновану будівлю. Ще одну ракету збили над Бучанським кар'єром. 

Внаслідок ранкових обстрілів Вишгородського району постраждали 15 осіб, загиблих немає, — повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Служба безпеки України викрила групу зловмисників, які допомагали громадянам рф легалізуватися в нашій державі. Ділки виготовляли для іноземців паспорти громадянина України. Серед їхніх клієнтів були росіяни, які, за інформацією СБУ, вели розвідувально-підривну діяльність на користь окупантів.

Чернігівщина

Окупанти вдарили по Чернігівщині 9 ракетами. Ракети впали в лісовий масив на території Гончарівської громади. З мінометів обстріляно Семенівську громаду.

У Чернігові планується перейменувати 18 вулиць та п'ять провулків. Про це повідомила комісія міськради, яка підготувала відповідний проєкт. Зокрема, проспект Рокосовського хочуть перейменувати на проспект Левка Лук'яненка, вулицю Омеляна Пугачова — на Швейцарівку, а вулицю Московську — на Героїв Маріуполя.

Подробиці: обстріляли Гончарівське. Через удар у Чернігівській області українські військові зазнали втрат. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

російські книжки на макулатуру

У Прилуках на макулатуру здають російські книжки, аби зібрати гроші на ЗСУ.

Донеччина і Луганщина

Окупанти припинили видавати гуманітарну допомогу в Маріуполі. Це чергове знущання з жителів, щоб змусити їх піти на принизливі, а часом і небезпечні роботи з розбору завалів та розмінування міста, — говорить маріупольська міська рада. "Продукти тепер зможуть отримувати лише діти. І то за наявності гуманітарної допомоги. А ми розуміємо, що це означає — чекати можна буде місяцями. Так виглядає "турбота" від окупантів".

Прифронтовій Бахмут залишився без електроенергії та води. Електрика та вода зникли вчора близько 18:00 через обстріл. Влада обіцяє, що ремонтні бригади вийдуть на лінію сьогодні, 28 липня, після погодження з військовими.

До окупованого Маріуполя підвезли велику партію російського вантажу 300. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. За його даними, тепер окупанти шукають донорів крові для переливання. У зв'язку з цим він звернувся до маріупольців із таким закликом: "Маріупольці. Віримо у вас. Залишайтеся вдома. Росіяни і так випили занадто багато нашої крові, щоб ще добровільно з ними ділитися. Це не стосується маріупольців із захворюванням на ВІЛ, гепатит С та іншими хронічними хворобами, якими охоче можна поділитися з окупантами".

"росія вже декілька тижнів "встановлює контроль" над Донецькою та Луганською областями, успіхів немає", — про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов під час брифінгу в Медіацентрі Україна.

Такий вигляд має Торецьк після ворожого обстрілу. Вранці 28 липня окупанти пошкодили житлову п'ятиповерхівку, — повідомили у ДСНС. Вдалося врятувати двох чоловіків і жінку. Під завалами, можливо, перебуває ще одна людина. Роботи тривають.

Із-під завалів пошкодженого ворожим обстрілом житлового будинку в Торецьку вилучили тіла чоловіка та жінки. Всього внаслідок обстрілу загинуло 2 особи, врятовано трьох.

А в Соледарі в результаті обстрілу загорілася школа.

Бахмут знову під російським вогнем — сьогодні росіяни обстріляли місто чотири рази з "Ураганів". Уже зараз відомо про щонайменше трьох загиблих та трьох поранених. Пошкоджено 6 багатоквартирних та 6 приватних будинків. За попередньою інформацією, росіяни застосували касетні боєприпаси. На місці працюють рятувальники — повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Харківщина

155 день війни обстріл Харкова

Два обстріли Харкова за ніч. Обидва — відразу після опівночі. Один — ближчий до центру, другий — в одному з прилеглих до нього районів. Знову ракети С-300. Ракетний удар припав по Київському та Немишлянському районах. Внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено промислові об'єкти, виникли пожежі, — повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Також вночі окупанти атакували парк в центрі, пошкоджені господарські приміщення. Жертв та поранених немає, — повідомив міський голова Харкова Ігор Терехов.

На Ізюмщині військові ЗСУ знешкодили групу розвідки росіян, яка намагалася викрити позиції українських військ, — повідомляє Генштаб ЗСУ. "Значну увагу противник приділяє розвідці з метою викриття системи нашої оборони та виявлення вогневих позицій артилерії. У районі населеного пункту Пасіка силами розвідувальної групи намагався викрити позиції наших військ. Безрезультатно. Група знешкоджена".

Міська голова Чугуєва Галина Мінаєва повідомила про удари по різних мікрорайонах міста. Є пошкоджені житлові будинки. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Щонайменше одна людина загинула внаслідок ранкового обстрілу Харківщини. Під удар потрапили теплова електростанція та житловий масив. На місці працюють рятувальники, — повідомив очільник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. Внаслідок ворожого обстрілу загинув поліцейський, який охороняв ТЕЦ. Ще  двоє цивільних громадян отримали поранення.

Українські військові відбили розвідку боєм рф біля Бражківки Ізюмського району, окупанти зазнали втрат, — повідомив Генштаб ЗСУ.

Сумщина

Вночі та зранку 28 липня російські військові обстрілювали з мінометів Миколаївську селищну раду, Есманьську, Хотінську та Краснопільську громади на Сумщині, — повідомили у військовій адміністрації. Жертв та руйнувань немає.

Кропивницький і область

13:10 — знову ракетна атака по Україні з боку рф. Очільник Кіровоградської ОВА підтвердив вибухи в Кропивницькому. Внаслідок ракетних обстрілів 5 загиблих, ще 25 поранених.

Голова військової адміністрації Кіровоградщини Андрій Райкович повідомив уточнену інформацію щодо ракетного удару: "Ворог атакував нас ракетами класу "Калібр". 

Поранених наразі 26. Один — в тяжкому стані. Один — від госпіталізації відмовився".

Також Райкович застерігає: "До уваги мешканців Кропивницького! У соціальних мережах ширяться неправдиві заклики на здачу крові до обласної лікарні. За словами головлікарки Лариси Андрєєвої, на даний час запасів крові вистачає, лікарня забезпечена всім необхідним".

росіяни влучили в ангари авіапідприємства у Кропивницькому, — повідомляє Суспільне. Двома попаданнями в ангари льотної академії Національного авіаційного університету знищено два цивільні літаки і один літак АН-26.

Полтавщина

155 день війни

На Полтавщині поліція конфіскувала 11 танків у місцевих жителів. Як повідомляє Полтавська облпрокуратура, за 5 місяців правоохоронці вилучили в мешканців Полтавщини крім танків 158 одиниць вогнепальної зброї; 64 пістолети; 20 карабінів та гвинтівок; 46 одиниць автоматичної зброї; 8 кулеметів; 3 обрізи мисливських рушниць; 4 ручні гранатомети; 2 броньовані машини; 222 одиниці боєприпасів; 54 гранати; майже 7 тисяч набоїв. 

Не всі добровільно хотіли повертати незаконну зброю, тому за останні п'ять місяців було розпочато 92 кримінальні провадження за фактами незаконного придбання та зберігання зброї, до суду передано 47 обвинувальних актів.

Дніпропетровщина

Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА розповів про ситуацію в області: росіяни накрили вогнем дві громади району — Зеленодольську та Апостолівську. Гатили по містах та селах з "Ураганів" та ствольної артилерії. У Зеленодольській громаді поцілили по самому Зеленодольську та Малій Костромці. У селі пошкоджені кілька будинків, зачепило водопровід та газовід. Люди не постраждали. В Апостолівській громаді вдарили по селу Українка. Є руйнування. Без постраждалих.

155 день війни

Голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко повідомляє про пошкодження цивільної інфраструктури: "Університетська водна станція. Ось така вирва від російського снаряду тут утворилась. На щастя, ракета влучила у відкриту територію і навчальне обладнання вціліло. Частково зруйноване лише складське приміщення. У багатоповерхових будинках навколо частково пошкоджені вікна. Також вікна вибиті в церкві, яка розташована поруч".

У Криворізькому районі з РСЗВ обстріляли село Шестерня. Голова Дніпропетровської області Валентин Резніченко повідомляє про одного загиблого та двох поранених. Ушкоджено агропідприємство, воно горить.

Вдень російські окупаційні війська кілька разів обстріляли Криворізький район. З "Ураганів" вдарили по агропідприємству у Широківській громаді. Внаслідок обстрілу 28-річний хлопець загинув, ще двоє осіб дістали поранення. 

Під обстріл вдень потрапили прикордонні території Зеленодольської, Апостольської та Великомихайлівської громад. На щастя, без постраждалих.

Запоріжжя

Третій день поспіль росіяни активно перекидають військову техніку через окупований Мелітополь. Як повідомляють місцеві ЗМІ, вчора колона військової техніки з новим для регіону маркуванням пересувалася у південному напрямку у бік Херсонського фронту. Щоб городянам було неможливо передати дані, загарбники глушать зв'язок.

У Херсонскій и Запорізькій областях оккупанти створили "тимчасові управління мвс россии". "Тимчасові" — окупанти і самі усвідомлюють, що вони тут не надовго.

Херсонщина

Російські окупанти активізувалися на Херсонщині. Вони намагаються покращити своє тактичне положення та повернути позиції, з яких їх вибили ЗСУ. "На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та поверненні втрачених позицій на Криворізькому напрямку", — повідомляє Генштаб.

В України вистачає сил, щоб звільнити Херсон і територію навколо нього до кінця вересня, вважає колишній співробітник Міноборони США Кріс Догерті. За словами військового експерта, після останнього враження Антонівського мосту ситуація з логістикою російської армії на правому березі Дніпра погіршилася в рази. "Я думаю, якщо визначити ціллю контрнаступальних дій Херсон і територію навколо нього, то, можливо, вони можуть бути успішними до кінця вересня", — спрогнозував експредставник Пентагону.

Прокуратура повідомила про підозру у колабораційній діяльності колишньому директору Бериславського фахового педагогічного коледжу. Чоловік добровільно погодився обійняти псевдопосаду "голови військово-цивільної адміністрації Бериславського адміністративного району".

Окупаційна влада захопила приміщення "Херсонського інклюзивно-ресурсного центру №2". Чинний директор та колектив продовжують працювати дистанційно за українською програмою, — повідомило керівництво закладу.

Після закриття Антонівського мосту у Херсоні на ринках удвічі зросли ціни. За овочами стоять черги, а вибір невеликий. Люди намагаються скуповувати все, що можуть. Хочуть запастись продуктами. Російські окупанти від початку вторгнення не пропустили жодної гуманітарної допомоги з підконтрольної Україні території на окуповану.

Окупаційна влада Херсонщини намагається заборонити обіг гривні, погрожує покаранням міняйлам на ринках. Також із магазинів почали вилучати термінали, — пише Херсонська ОВА.

На Херсонщині вночі війська рф завдали удари гелікоптерами Ка-52. Про це повідомила начальниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк. "Ми маємо певні успіхи на Півдні. І одразу після звільнення Андріївки ворог активізував удари. Знов вночі було завдано авіаудару парою гелікоптерів Ка-52. Удар був по тих самих позиціях. Спробували відбити, але безрезультатно. Їм довелося з втратами відступити. Наші позиції вже закріплені та ми зачищаємо ті диверсійно-розвідувальні групи, які можуть там бути", — зазначила Гуменюк.

Партія "єдіная рассія" втекла з Херсона після обстрілів Антонівського мосту, — повідомляє Центр стратегічних комунікацій. росіяни пояснюють це тим, що партія більше не може здійснювати в місті свою "гуманітарну діяльність". "Обстріл Антонівського мосту, який був своєрідною "дорогою життя" для окупантів у тимчасово окупованому Херсоні крім логістичного, мав і великий психологічний ефект", — йдеться у публікації Центру. Рано чи пізно всім росіянам і зрадникам доведеться тікати з України.

Тим часом ЗСУ знищили ще два російські склади з боєприпасами в Чорнобаївці та Білогірці,  — повідомили у ОК "Південь".

Миколаївщина 

155 день війни вибухи Миколаїв

О пів на п'яту ранку в Миколаєві пролунали потужні вибухи. Окупанти завдали масований ракетний удар по місту. Міський голова Олександр Сєнкевич прокоментував російські ракетні удари по Миколаєву: "Внаслідок нічних обстрілів в місті повністю зруйнована школа, постраждав склад на території водної станції Кораблебудівного університету та сталося займання на приватному підприємстві — спалахнули залишки шроту. У школі зазнав ушкоджень охоронець".

Житель Очакова отримав строк за фото десантного корабля, — пишуть "Новини Миколаєва". Повідомляється, що мешканець Очакова на узбережжі Дніпро-Бузького лиману сфотографував український десантний корабель. Того ж дня він відправив його кільком абонентам через Viber. Чоловікові за ці фото дали 5 років в'язниці, але пізніше його було звільнено від відбування покарання з випробувальним терміном на 1 рік.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що попри заборону купатися, двоє людей таки купалися в Коблево і підірвалися на міні.

20:30 — у Миколаєві знову вибухи! Є влучання у приватний сектор. Пошкоджені житлові будинки. На місця виїхали рятувальники. Більше інформації про наслідки обстрілу — згодом, — повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич. Також росіяни влучили по пункту видачі гуманітарної допомоги.

Одещина

Під сигнали повітряної тривоги вночі рятувальники ліквідували пожежу в Одеському порту: загорілися пиломатеріали, постраждалих немає, — повідомляє Сергій Братчук, Одеська ОВА.

добровільне формування цивільного захисту Одеса

В Одесі створили добровільне формування цивільного захисту. До нього увійшли одесити, більша частина з яких вже брала участь у рятувальних роботах: члени Асоціації добровільних пожежників України, організації "Мотохелп", волонтери та співробітники Червоного Хреста, кінологи, дигери та альпіністи.

Художники об'єднання LBWS влаштували перформанс, під час якого намалювали картину котика з фотоапаратом. Її присвятили фотокореспондентам, які висвітлюють події війни.

В Одеській області на міні підірвалося судно Держгідрографії. Мале гідрографічне судно "Дорожник" зіткнулося з вибухівкою під час переходу між Чорним морем та річкою Дунай. Борт отримав ушкодження. Їхній ступінь з'ясовують рятувальники.

Вінниччина

На Вінниччині, під час похорону воїна Олександра Зініва, московський піп намагався хрестом побити священика ПЦУ. Агенту москви не сподобалося, що під час проповіді згадали, що путін розв'язав війну при підтримці мп.

До речі, Православна церква України (ПЦУ) прийняла рішення про звернення до Патріарха Константинопольського Варфоломія з проханням позбавити патріаршого престолу "патріарха московського та всієї русі" кирила.

 

Захід України

На території хабу "Венеція" в Мукачеві відбувся ярмарок-продаж, де купуючи гарні вироби, можна було допомогти військовим. Діти-сироти та позбавлені батьківського піклування з Дніпра та Мукачева два тижні готувалися до цього заходу. Під час ярмарку дітям вдалося зібрати більше 8 тисяч гривень. Усі кошти вони передали на потреби військовим.

патріотичний мурал на Закарпатті

На фасаді школи в селі на Іршавщині, Закарпаття, намалювали патріотичний мурал. На малюнку під назвою "З надією у майбутнє" зображена дівчина, яка символізує Україну, з повітряними кульками в руках.

На Закарпатті почастішали спроби незаконного переміщення через державний кордон контрабандних тютюнових виробів за допомогою безпілотних літальних апаратів, квадрокоптерів та іншої аеротехніки. Тепер літальні апарати у контрабандистів будуть конфіскувати на користь ЗСУ.

В одній зі стоматологічних клінік Франківська безкоштовно лікують зуби бійцям ЗСУ. Допомагати українським воїнам у клініці почали наприкінці лютого. Керівник медзакладу каже, звертаються військові не лише з Івано-Франківська, а й інших міст. Для безкоштовного лікування бійцю потрібно показати посвідчення.

1
145

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: