fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:57 26 Лип 2022

Хроніка подій: 153 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 26 липня і вже 153 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Українські військові взяли під вогневий контроль кілька транспортних артерій на Херсонщині. Про це заявила речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк. "Наразі ЗСУ контролюють ті транспортні шляхи, які для росіян дуже важливі. У зв'язку з цим вони не можуть вільно пересуватись, маневрувати, створювати нові ударні групи".

Що станом на ранок: окупанти на світанку обстріляли Миколаїв, Харків та Одеську область, а ЗСУ накрили паливний склад у Донецьку.

Повідомляє Інститут вивчення війни:

  • рф готується до наступу ЗСУ у Запорізькій та Херсонській областях.
  • На думку дослідників, ворог досяг незначних успіхів на південь від Бахмута, але навряд чи встановить повний контроль над містом.
  • Також окупанти здійснили обмежені наземні атаки на північ від Харкова, на схід від Сіверська та Бахмута.
  • Своєю чергою українські захисники продовжують завдавати ударів по опорних пунктах росіян уздовж Південної осі.

ЗСУ завдали 7 ударів по місцях дислокації окупантів, — повідомляє ОК "Південь". Це 6 опорних пунктів, скупчення озброєння та військової техніки та командно-наглядовий пункт у Бериславському та Херсонському районах області. За приблизними підрахунками, південь країни зачищено від:

  • 48 росіян;
  • 4 танків Т-72;
  • 152-мм гармати-гаубиці;
  • самохідної артилерійської установки;
  • 3 одиниць броньованої та 3 — автомобільної техніки.

Також знищено пункт управління 11-ї окремої десантно-штурмової бригади рашистів та їхній склад боєприпасів у районі П'ятихаток.

Розвідники з Британії не підтверджують, що росія, за її словами, розбомбила в Одесі протикорабельні ракети Harpoon. Ракети значно підірвали загальний план вторгнення, оскільки росія неспроможна морським десантом захопити Одесу. У міноборони Британії прогнозують, що рф і надалі приділятиме першочергову увагу знищенню протикорабельного потенціалу України. Однак росії буде важко знаходити ціль через застарілу розвідувальну інформацію та погане планування.

153 день війни втрати оккупантів

Ще 170 рашистів удобрюватимуть українську землю! Загалом із 24 лютого 2022 року українські воїни перемолотили 39870 окупантів. Так тримати!

Начальник ГУР МО України генерал-майор Кирило Буданов очолюватиме Комітет з питань розвідки при Президентові України. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський.

Володимир Зеленський вважає, що Україна має повернути захоплені росією території протягом трьох-шостих тижнів. Про це виданню Politico повідомив керівник комітету Палати представників Конгресу США із збройних сил Адам Сміт із посиланням на президента України. На думку Зеленського, розповів Сміт, цей період є вирішальним, оскільки вести війну взимку буде важче.

Володимир Зеленський отримав Премію Вінстона Черчилля за лідерство. Президент взяв участь у церемонії нагородження у форматі відеоконференції. "Ця нагорода була б неможливою, якби весь український народ не піднявся б для захисту свободи від нападу тиранії", — говорить Президент України.

Гуманітарні місії

Мінреінтеграції повідомляє, що 26 липня Україна повернула тіла 25 військових.

Трофеї і цілі ЗСУ

Трофейна бронетехніка, захоплена ЗСУ біля окупованого Ізюма. І де тепер завдяки ЗСУ ті "пацани"?

На Миколаївщині ЗСУ мінуснули російський безпілотник "Ланцет", — повідомило ОК "Південь". Ним росіяни намагалися атакувати радіолокаційну станцію. Завдяки нашим воїнам літальний апарат став нелітальним.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

153 день війни

Міноборони США опублікувало фото навантаження HIMARS та дронів Phoenix Ghost для відправки в Україну.

Оскільки коронавірус нікуди не подівся, США передали Україні понад 500 000 доз вакцини від Covid-19, — про це повідомив Державний департамент США. "Ми пишаємося тим, що підтримуємо народ України в його боротьбі з COVID-19", — йдеться в повідомленні Держдепартаменту.

Україна отримає від німецького державного банку KfW 7,4 млн євро для пільгового кредитування малих та середніх підприємств, — повідомило Міністерство фінансів України.

Українські медики отримають 10 тисяч ноутбуків від французького уряду.

Ще один БПЛА Bayraktar TB2 придбали для ЗСУ завдяки благодійному фонду "Повернись живим".

Німеччина передала Україні обіцяні реактивні системи залпового вогню Mars II плюс три додаткові самохідні гаубиці PzH2000, — повідомило Міноборони ФРН.

Уряд України вирішив звернутися до США щодо надання "газового ленд-лізу" для стабільного проходження опалювального сезону, — прем'єр Денис Шмигаль. За його словами, зима буде найскладнішою для України. Тому необхідно шукати "всі можливі інструменти, щоб бути готовими до будь-яких сценаріїв".

США виділили $100 млн на навчання українських пілотів, — повідомив представник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. "Якщо уряд США виділяє кошти на підготовку українських пілотів на американських літаках на 2023 рік, значить це говорить про серйозність намірів США і про те, що ми отримуватимемо авіаційну техніку", — припустив він.

Україна має намір укласти угоду з МВФ на суму $15-20 млрд до кінця року, — повідомляє Reuters з посиланням на главу НБУ Кирила Шевченка.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

З 25 липня Чехія припинила безплатне медичне страхування українських біженців. Це торкнеться приблизно 215 тис. біженців. Спочатку передбачалося, що Чехія автоматично оплачуватиме медстрахування за біженців протягом одного року, проте парламент країни скоротив цей термін до 150 днів.

Безкоштовний роумінг для українців у ЄС продовжили на 3 місяці. Українці, які вимушено виїхали до країн ЄС, зможуть і надалі телефонувати рідним за цінами українських операторів. Таким чином, українцям не доведеться платити за додатковий зв'язок та інтернет за кордоном. "Єврокомісія закликала операторів ЄС продовжити підтримку українців. Наразі близько 70 європейських операторів надають українцям безоплатний роумінг. З нашого боку заяву підтримують Київстар, Vodafone та lifecell"

Новини від партнерів

Парламент Фінляндії заборонив видачу туристичних віз росіянам. Таке рішення підтримали 4 найбільші партії у Парламенті. Більше того, лідер Соціал-демократичної партії Антті Ліндман заявив, що в умовах жорстокої війни росії проти України, яка триває щодня, нормальна взаємодія з рф неможлива в багатьох аспектах.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павло Яблонський заявив, що офіційні представники держави більше не братимуть участі у заходах за участю представників росії та Білорусі. "Ми ухвалили таке рішення, тому що це основний елемент нашої політики щодо російської агресії. Ми вважаємо, що росія і Білорусь, яка її підтримує, повинні бути ізольовані від усіх міжнародних форматів", — підкреслив він. Яблонський додав, що така ізоляція необхідна, тому що путін також будує свою політику на основі того факту, що має певні можливості міжнародних контактів.

Ердоган прокоментував ракетний удар росіян по Одеському морському торговому порту, який відбувся після підписання угоди про відновлення експорту зерна. "Ми цього не хотіли, але це сталось. Очікуємо, що кожен буде виконувати свою частину угоди. Її провал обернеться проти нас усіх", — сказав президент Туреччини.

Заява "Газпрому" про нове скорочення росією постачання газу змушує ЄС думати, що припинення постачання можливе будь-якої миті, — заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.

Країни ЄС погодили план скорочення потреби газу, — пише Spiegel. План передбачає добровільне скорочення споживання газу на 15% у період з 1 серпня 2022 року по 31 березня 2023 року. Сьогодні ціна на газ у Європі вперше з 13 липня перевищила відмітку $1950 за 1000 кубометрів.

Тим часом ексканцлер Німеччини Герхард Шредер прибув до москви "у відпустку"…

У столиці Ірландії з'явився покажчик з відстанню до Маріуполя. Його встановили завдяки команді наших веслярів. Покажчик встановлено на території клубу веслярів. Тепер дублінці можуть побачити, що відстань до міста Марії становить 1949 міль. Поряд — таблички з Гамбургом, Глазго, Кейптауном.

У Празі 23 липня відбувся другий Форум вільних народів росії, на завершення якого учасники підписали Декларацію про деколонізацію росії.

У Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, — повідомило міноборони Туреччини. Центр здійснюватиме моніторинг роботи зернових коридорів відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України.

Президент Туреччини Ердоган заявив, що росія хоче співпрацювати з компанією Baykar з виробництва безпілотників. Така пропозиція надійшла йому від путіна, — розповів Ердоган місцевим журналістам. Раніше компанія Baykar обіцяла ніколи не продавати "Байрактари" росії.

Що там на росії?

153 день війни

На вітринах московського ГУМу замість звичних брендових західних речей виставили штабеля пляшок із лимонадом.

росія продовжує розмахувати газовою дубиною. "Газпром" без попередження підвищив тиск у ГТС України та намагався вчинити аварію, — повідомив оператор газотранспортної системи України. Диспетчери Оператора ГТС України 25 липня зафіксували різке зростання тиску на магістральному газопроводі "Уренгой-Помари-Ужгород" на ділянці держкордон рф — Україна. У 2009 році за аналогічних обставин (з вини "Газпрому") сталася аварія на газопроводі Туркменістану.

Тим часом на газопроводі "Північний потік" зупиняють ще одну турбіну Siemens. Таким чином завантаженість трубопроводу становитиме всього 20% — транспортуватись буде не більше 33 мільйонів кубів на добу. Офіційно "Газпром" заявив, що причиною зниження стало "закінчення терміну міжремонтної роботи до капітального ремонту".

Віцеканцлер Німеччини Роберт Хабек звинуватив росію у веденні торгової війни. Так він прокоментував рішення скоротити постачання газу до Європи газопроводом "Північний потік". "У них навіть не вистачило духу сказати, що ми перебуваємо в торговій війні з вами, хлопці. Натомість про ці турбіни розповідають фарсові історії, які просто не відповідають дійсності", — заявив він.

ЗСУ підірвали російський митний пост, — жаліється керівництво Брянської області. "В результаті обстрілу є четверо постраждалих, яким зараз надається медична допомога. На місці працюють оперативні служби", — повідомив очільник цього російського регіону богомаз.

Під час "африканського турне" на лаврова навісили "піцу". Маємо визнати, що африканська прикраса-букет російському міністру лічить. Треба замовити такий самий на його похорон.

Питання "як вкрасти" для росіян не стоїть. До Держдуми внесено законопроєкт, що пропонує визнати Україну терористичною державою і конфіскувати майно, яке належить її громадянам, на користь росії.

Двоє найкращих пілотів путіна було вбито ракетою HIMARS в Україні, — пише британська Daily Mail. 41-річний Максим Потемін, льотчик-винищувач у званні підполковника, загинув внаслідок обстрілу кортежу високоточною реактивною артилерією у Донецьку 8 липня. Вважається, що внаслідок того ж таки влучення загинув 54-річний полковник Анатолій Стасюкевич, також льотчик-винищувач.

А що чутно про російських посіпак?

вибухи в Донецьку

У Донецьку теж була неспокійна ніч. Після "бавовни" в місті горить нафтобаза окупантів.

В окупованому Криму вчителям розсилають оголошення про збирання російськомовної літератури та символіки для шкіл окупованих Херсонської та Запорізької областей.

Радниця прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Жужа Хегедюш пішла з посади після скандальної промови Орбана, у якій він говорив про "чистоту нації" і "занепад Європи". Хегедюш відповідала за питання соціальної інклюзії і загалом, як зазначають, приятелювала з Віктором Орбаном близько двох десятиліть. У вівторок 26 липня вона попросила про відставку та надала журналістам листа, якого надіслала Орбану вранці. У тексті радниця пише, що з прикрістю змушена завершити співпрацю з Орбаном у зв'язку з його "ганебною позицією". 

Санкціями по агресору!

Європейські порти почали відмовляти російським рибальським суднам у ремонті. З відмовами зіткнулися рибалки, які вели промисел у Баренцевому морі та Атлантиці та лагодили свої кораблі в близьких до районів вилову портах Норвегії, Польщі та балтійських країн. Йдеться не про санкційні обмеження, це індивідуальні відмови зарубіжних верфей, часто без пояснення причин.

Заходити до своїх портів російським кораблям країни Європи, зокрема Норвегія, заборонили ще навесні, але для рибальських суден було зроблено виняток. Більшість суден, які видобувають рибу в росії, було збудовано за кордоном. Російські судноверфі не мають технічної можливості їх обслуговувати.

Британський уряд розширив санкційний список: додали керівників регіонів і міністра юстиції росії. До переліку підсанкційних осіб потрапила 41 особа і одна компанія — їм заборонений в'їзд до Британії і заморожуються активи, — йдеться в офіційному рішенні уряду Сполученого Королівства.

А Рада Європейського Союзу продовжила дію санкцій проти російської федерації, запроваджених через війну росії в Україні, ще на шість місяців.

Естонія спробує зупинити видачу віз росіянами на рівні ЄС. Про це повідомив голова МЗС країни Урмас Рейнсал в етері державного телеканалу ETV. "Багато російських туристів можуть перетнути західний кордон — через Фінляндію, Латвію, Литву — і відвідати Лувр під час літніх канікул, поки в Україні вбивають дітей. Це морально безпорадна ситуація", — зауважив він.

Життя з урахуванням бойових дій

153 день війни

Пам'ятні монети спеціальних випусків серії "Збройні Сили України" стануть обіговими. Національний банк України вирішив використовувати пам'ятні монети спеціальних випусків серії "Збройні Сили України" номіналом 10 гривень під час готівкових розрахунків. 

Зеленський анонсував другий саміт Кримської платформи 23 серпня в режимі онлайн. Кримська платформа — це створений у 2021 році міжнародний формат, ціль якого — деокупація Криму.

НАК "Нафтогаз" оголосив дефолт щодо єврооблігацій. Компанія не виплатила власникам євробондів борги з облігацій, що означає її дефолт.

 Київ і область

"Герої без зброї": у Києві з'явився мурал, присвячений рятувальникам. На муралі зображено чоловіка з ангельськими крилами. Героєм муралу став київський рятувальник Юрій Плетньов.

27 липня об 11:30 у Києві на станції метро "Золоті ворота" (верхній вестибюль) пройдуть безпекові тренінги за участю рятувальників, піротехніків та психологів ДСНС, працівників Товариства Червоного Хреста України. У рамках тренінгів пасажирам столичної підземки розкажуть: 

  • що робити під час сигналу "Повітряна тривога", які речі брати з собою у сховище;
  • у яких місцях можна сховатися від ворожих обстрілів;
  • як організувати укриття в будинку або в офісі;
  • вибухонебезпечні предмети: види та дії під час їх виявлення;
  • перша домедична допомога при кровотечах та вибухових травмах;
  • як подолати паніку, страх, тривогу.

Сьогодні до Бучанських рятувальників від працівників швидкої надійшло повідомлення про те, що в с. Королівка стався вибух. По прибуттю на місце події було встановлено, що під час розбирання на приватному подвір'ї військової зброї стався вибух, внаслідок якого загинув хлопець 2006 року народження.

Донеччина і Луганщина

Як повідомили у Генштабі, українські воїни відбили штурм у районі Спірного та Національного природного парку "Святі Гори". А в районах Берестового та Семигір'я завдали рашистам значних втрат і змусили їх відступити.

Тим часом росіяни намагаються наступати у напрямку Покровського, бойові дії продовжуються.

У Маріуполі окупанти оголосили вступну кампанію. Навчати дітей немає кому. Тому паралельно загарбники шукають і педагогів.

Окупанти намагаються напоїти маріупольців водою з фекаліями. Жахливі результати дослідження маріупольської води, яку рашисти позиціюють як питну та очищену, показав радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. "Вода має у своєму складі коліформи. Простою мовою, воду набирають у відкритих водоймах (річка, озеро), вода змішана з фекальною речовиною. Така вода становить загрозу і передумову виникнення інфекційних хвороб (зокрема, дизентерії). Отже, воду, яку подають як питну пити не можна", — написав він.

росія продовжує вбивати цивільних людей в Україні, зокрема, в районах, де ведуться активні бойові дії. На Донеччині за минулу добу від рук окупантів загинуло ще троє мирних громадян, — повідомив Павло Кириленко.

У Бахмуті Донецької області касетними боєприпасами обстріляно міський стадіон та готель, — повідомляє канал "Дом". Також ракетного удару завдано по школі. Загалом у місті постраждали 9 навчальних закладів.

Вперед у минуле. Окупанти хочуть перейменувати Маріуполь на Жданов, — повідомив радник міського голови Петро Андрющенко. Так місто називалося з 1948 до 1989 року на честь комуніста Андрія Жданова.

Харківщина

О п'ятій ранку окупанти обстріляли Харків, прилетіло поряд із будівлею, яка до військової інфраструктури не має жодного відношення, — повідомив мер міста Ігор Терехов. Внаслідок обстрілу горів дах будівлі автосалону. Ще кілька снарядів влучили по відкритих територіях. За попередніми даними, постраждалих немає.

Водночас окупанти знову завдали ударів по Чугуєву. Є влучання по критичній інфраструктурі. 

14:00 — під завалами зруйнованого ракетним ударом будинку культури в Чугуєві Харківської області знайшли тіло загиблої жінки. Попередньо її тіло виявили під бетонною плитою. Пошуки ще двох людей продовжуються.

По області протягом доби окупанти завдали ударів по Циркунівській та Балаклійській громадах.

Російські війська вивозять зі шкіл на тимчасово окупованих територіях Харківської області українські підручники та літературу. Знищенню, за рішенням окупантів, підлягають навіть казки, — повідомила Борівська селищна рада. Те саме відбувається і в захопленому Ізюмі, — розповів міський голова.

волонтери благодійного фонду

До 8 тисяч порцій обіду на день готують волонтери благодійного фонду "Мирне небо" в Харкові. Їжу роздають у найбільш постраждалих від обстрілів рф районах Харкова.

18:00 — стало відомо про ще одного загиблого у Будинку культури в Чугуєві, — повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Станом на зараз внаслідок вчорашнього обстрілу загинуло 2 людини.

Росіяни вбили близько 500 людей в Ізюмі. Серед них — як загиблі внаслідок ворожих обстрілів, щільність яких була вищою, ніж у Маріуполі, так і ті, кого через вторгнення росіян не змогли врятувати лікарі. "Люди гинули, ховати їх не було можливості, ховали їх і в парках, і на городах", — сказав міський голова Ізюма Валерій Марченко. Нагадаємо, місто перебуває під окупацією з початку квітня.

Сумщина

О 6 ранку російські військові обстріляли територію Середино-Будської громади з мінометів, — повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. За його інформацією, ніч на Сумщині пройшла без обстрілів.

Дніпропетровщина

У ніч на 26 липня російські війська зі ствольної артилерії та РСЗВ вдарили по Криворізькому та Нікопольському районах. У селі Кошове пошкоджено лінії електропостачання. Жертв і руйнувань немає, — повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

Армія рф зруйнувала сільгосппідприємство у Любимівській громаді Дніпропетровської області, — повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко. Туди прилетіло дві російські ракети.

У Зеленодольській громаді Криворіжжя, працюючи на полі, на міні рф підірвався комбайн. Комбайнер живий і здоровий, сама машина пошкоджена.

Запоріжжя

Близько опівночі під час масової повітряної тривоги в Запоріжжі чули вибухи. У Запорізькій області працювало важке артилерійське озброєння ворога, — пояснив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв. Обстріли Запоріжжя чи прильоти до міста не зафіксовано.

Військові рф таки розмістили свою техніку в машинному залі першого енергоблоку ЗАЕС в тимчасово окупованому Енергодарі. Це підтвердив Президент "Енергоатому" Петро Котін. За його словами, там знаходиться обладнання, вантажівки та дві машини для командного складу. Загалом 12 автомобілів, які повністю заблокували під'їзд туди пожежних машин.

Херсонщина

Херсон чекає ВСУ

Російські окупанти можуть залишити Херсон малими групами, шансів вивести з міста свою техніку у них немає, — прогнозує експерт із нацбезпеки Іван Варченко. Він нагадав, що можливості спокійно пересуватися Антонівським мостом росіяни вже не мають.

Херсонський водоканал виставляє рахунки жителям обласного центру в рублях за тарифами, які затвердила окупаційна "влада", причому оплачувати їх пропонують на "рублевий" банківський рахунок, відкритий в Альфа банку, — повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

В Альфа-банку спростували відкриття такого рахунку. В Україні заборонено відкривати рахунки в рублях, зазначені реквізити є недійсними, — повідомила пресслужба банку.

У Херсоні окупанти повністю вимкнули інтернет! Не працює жоден із провайдерів.

О 15:00 інтернет з'явився. Люди знову мають змогу читати новини з України. Місцеві повідомляють, що в той час, як вимкнули зв'язок та інтернет, у бік Херсона проїхала велика колона автомобілів, швидше за все привезли когось "важливого".

"Ї проти Z".  Рух протидії окупантам "Жовта стрічка" в Херсоні закликає саботувати псевдореферендум. І пропонують маркувати жовтою буквою "Ї" ті будівлі, де за їхніми даними планують проводити цей фарс. До прикладу, значок з'явився на стіні школи №50 за адресою Херсон, вул. Кримська 135.

Миколаївщина 

У Миколаївській області атаковано портову інфраструктуру. Водночас по Миколаївському району завдано удару із ЗРК С-300 із тимчасово окупованої Херсонщини. Є влучення в авторинок, інші відкриті території передмістя. Інформація про масштаби руйнувань та постраждалих уточнюється.

153 день війни

У Миколаєві через ранковий обстріл постраждала міська котельня, — повідомив мер міста Олександр Сєнкевич. Він також опублікував фото зруйнованого об'єкту інфраструктури. Судячи з фото, біля котельні обвалилася одна зі стін.

Як повідомив Віталій Кім, росіяни сьогодні випустили 18 ракет по Миколаївщині!

Одещина 

Вранці росіяни з акваторії Чорного моря випустили ракети по Одеської області. Вони влучили у приватні споруди, — повідомили в ОК "Південь". У приватних будинках прибережних сіл почалися пожежі, на місці працюють рятувальники. 

росія намагалася зруйнувати об'єкт критичної інфраструктури в Одеському районі. Попередньо поранено 1 особу. Про це повідомляють у пресслужбі Одеської районної державної адміністрації.

Пожежу, що сталася внаслідок ракетного удару по селу Затока, ліквідували. За інформацією пресслужби ДСНС в Одеській області, на місці травмувався чоловік, якому надали медичну допомогу, до лікарні їхати він відмовився.

"Ранок. Звичайне село Затоки. Люди відпочивали та жили. Просто жили. Ні баз, ні військ. Просто терористам із рф захотілося постріляти. За все відповідатимуть. Кожен. Кожен "визволитель", який руйнує наше життя", — так на ракетний удар по Затоці відреагував президент Зеленський.

Вінниччина 

153 день війни

На Вінниччині 8-річна школярка продає лаванду, щоб купити дрон для ЗСУ. Вікторія Дудко з Вінниці вирішила допомогти своєму батькові, який у перші дні повномасштабної війни добровольцем пішов захищати Україну. Татові і його побратимам потрібен дрон. Вікторія нарвала лаванду, а потім попросила рідних завезти її на ринок. Школярка вже продала лаванди на 5000 гривень і продовжує збирати кошти.

153 день війни

А команда вінницьких конструкторів створює унікальні безпілотні літальні апарати, які стійкі до ворожих систем радіоелектронної боротьби та значно дешевші за імпортні комерційні аналоги. Військові називають літачки "Вінниця".

Захід України

Археологічна знахідка на Львівщині

Мирна новина: на Львівщині знайшли фрагменти укріплень, яким 5500 років! На горі Лисівка поблизу Винників знайшли фрагменти споруд, збудованих за доби енеоліту, близько 3500 років до нашої ери. Це найдавніше укріплене поселення, віднайдене на теренах Львівщини й одне із трьох найдавніших на заході України. Особливістю нової знахідки є те, що вона створена будівничими — представниками не трипільської, а лійчастої культури.

На Закарпатті росіянина засудили до 7 років в'язниці за поширення інформації на користь росії. За інформацією слідства, ФСБ завербувала Андрєєва в травні 2019 року на території росії. Потім він переїхав до України, де продовжив працювати на спецслужби: за винагороду збирав і пересилав інформацію про суспільно-політичні та економічні процеси. Під час обрання запобіжного заходу Андрєєв визнав, що робив те, що ставиться йому в провину, але не вважає це злочином.

А на Прикарпатті засудили трьох бойовиків так званої "днр", які воювали проти України у складі російської армії. Їх взяли в полон українські захисники наприкінці березня під час звільнення села Вільхівка Харківської області. Усі вони входять до незаконного збройного формування російських окупаційних військ.

У Львівській області більше не буде класів з російською мовою навчання. Про це повідомив радник голови Львівської обласної військової адміністрації Олег Радик. Ще минулого року були російськомовні треті та четверті класи у трьох школах. 

1
131

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: