fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:08 25 Лип 2022

Хроніка подій: 152 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 25 липня і вже 152 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Почався шостий місяць війни. Давно пора припинити називати ворога "мокшами", "орками", "ордою" чи "лаптями". Ми всі знаємо справжнє ім'я тих, хто прийшов нищити Україну, бомбити наші міста і села, обстрілювати багатоповерхівки, школи, лікарні і музеї, палити врожаї і вбивати українців. Це — росіяни. Не боятися імені ворога означає —  не боятися його самого.

Бути зібраними і, як і кожного дня протягом останніх пʼяти місяців, робити все, щоб завдати ворогу якнайбільших втрат і щоб зібрати для України якнайбільше підтримки, закликав президент Зеленський у своєму щоденному зверненні.

HIMARS

У російському інформаційному полі росте паніка через використання HIMARS, — пише Інститут вивчення війни. 

Повітряні сили ЗСУ вдарили по трьох ворожих опорних пунктах в Бериславському районі, а ще по двох відпрацювали пари Мі-8 та Мі-24 в Херсонському районі, — звітує ОК "Південь".

Загалом за день вороже військо зменшено на:

  • 66 загарбників;
  • п'ять танків;
  • дві самохідні гаубиці "Гвоздика";
  • ПТРК "Фагот";
  • три одиниці броньованої та дев'ять одиниць автомобільної техніки;
  • два склади з боєприпасами.

Також знищений командно-спостережний пункт 785-го окремого загону спецпризначення нацгвардії ворога.

За повідомленнями Генштабу на східному фронті ЗСУ відбили три ворожих штурми:

  • Українські військові відбили штурмові дії в напрямках Берестове — Івано-Дар'ївка та Верхньокам'янка — Івано-Дар'ївка та змусили окупантів відкотитися назад.
  • Штурм у напрямку Вершина — Луганське завершився для ворога провалом та відходом назад. рф веде наступ в напрямку Миронівське — Луганське, бойові дії тривають.

А поки ви читаєте цей текст, десь у ворожому тилу працюють оператори Сил спеціальних операцій ЗС України. Зокрема, і задля того, щоб ви мали можливість спокійно читати цей текст. Разом переможемо! Вірте в ЗСУ!

HIMARS допомогли українським військовим знищити пів сотні складів боєприпасів та командних пунктів рашистів. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в ефірі національного телемарафону. 

Руслана Демченка звільнили з посади Першого заступника Секретаря РНБО України. Відповідний Указ з'явився на сайті Офісу президента сьогодні. Руслан Демченко з 2010 по 2014 рік працював заступником міністра закордонних справ. За даними "Схем", він лобіював так звані Харківські угоди, за якими Україна продовжила термін перебування російського Чорноморського флоту в Криму і обставини підготовки та ратифікації яких на предмет державної зради зараз перевіряє СБУ. 

Звільнення першого заступника секретаря РНБО Руслана Демченка пов'язане зі станом його здоров'я, — повідомив речник президента України Сергій Никифоров. Таким чином Никифоров дав зрозуміти, що звільнення Демченка не пов'язане зі звинуваченнями у ЗМІ на його адресу у роботі на росію. 

Також Генпрокуратура повідомила підозри в державній зраді двом міністрам часів януковича через погодження "Харківських угод". Колишньому міністру закордонних справ України (ним був Грищенко) та колишньому міністру юстиції України (ним був Лавринович).

Нагадаємо, що таке Харківські угоди: у квітні 2010 року було погоджено, підписано та ратифіковано Угоду, якою на 25 років продовжено строк перебування Чорноморського флоту рф на території України.

Ще одне кадрове рішення: Зеленський звільнив Григорія Галагана з посади командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України. На його місце призначено Віктора Хоренка.

Трофеї і цілі ЗСУ

152 день війни

Це — катер П-275 типу "Раптор" окупантів, пошкоджений за допомогою Bayraktar TB2 та евакуйований в один із підконтрольних рф портів. Пробоїна під брезентом, але, судячи із загального вигляду катера, ремонтувати його доведеться дуже довго.

"Ще один ворожий Су-25 ("Грач") збито завдяки філігранній роботі підрозділу протиповітряної оборони 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада! Десантники обіцяють і надалі справно крушити окупантів!" — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ у фейсбуці.

Врожайний день! Десантники з 25-ї бригади збили рашистський вертоліт Ка-52, — теж повідомляє Генштаб.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

британська легка гаубиця L119 105-мм калібру

На фронті "засвітилася" британська легка гаубиця L119 105-мм калібру. Такі гармати можуть значно покращити наступальний потенціал нашого війська. Британія передасть Україні 36 таких гаубиць, а Сполучені Штати Америки — 72 000 снарядів 105-мм калібру.

152 день війни

У Польщі підтвердили передачу Україні партії танків PT-91 Twardy. Головною особливістю PT-91 є захист Twardy з використанням активної броні власної розробки ERAWA з 394 блоків, які збільшують захищеність танка на 30-70% залежно від типу снаряда. Дефіцит танків, що виник через це, в самій Польщі планують закрити за рахунок південнокорейських K2 "Чорна пантера".

Папа Римський Франциск знову заявив, що хоче відвідати Київ. За його словами, він планує це зробити, щоб завершити жорстоку війну в Україні. 

Україна отримала перші зенітні самохідні установки Gepard з Німеччини. "Сьогодні офіційно зайшли три перших Gepard. Ми очікуємо на 15 Gepard. Три сьогодні заїхали в Україну і вже в розпорядженні Збройних Сил", — повідомив Олексій Резніков в етері єдиного телемарафону.

Президент Республіки Гватемала Алехандро Джамматтеї відвідав Бородянку, Бучу та Ірпінь Київської області.

НАТО планує надіслати Україні сотні переносних систем для боротьби з безпілотниками. Про це в інтерв'ю сербській газеті Kurir повідомив генеральний секретар військово-політичного блоку Єнс Столтенберг.

Також Україна отримає від партнерів протирадарні ракети, яких раніше не було в ЗСУ. "Це дозволить нам з вами ефективно руйнувати російську систему радарів, засліплювати, по суті, ворога, що дозволить нам потім отримати перевагу для контрнаступу", — сказав в етері телемарафону міністр оборони Олексій Резніков.

ЄС надав Україні кредит у розмірі 1 млрд євро. "Європейський інвестиційний банк за бюджетної підтримки Євросоюзу затвердив виділення фінансування для України на 1,59 млрд євро, з яких 1 млрд буде видано негайно", — повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у твіттері. Гроші будуть спрямовані на відновлення інфраструктури, а також підтримку проєктів у галузі енергетики, транспорту та освіти.

Україна домовилася про закупівлю майже 100 безпілотників для ЗСУ в межах програми "Армія дронів". Зокрема закупівлю 20 одиниць Fly Eye — одних із найкращих дронів-розвідників у світі. Також придбають 78 мультикоптерів Matrice, які оснащені технологією штучного інтелекту.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Верещук розповіла, що робити переселенцям, які не отримали виплати від держави. На гарячу лінію зі скаргами звернулось 250 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Причин затримки може бути дві:

  • "Дія" не передала заявки людей до органів соціального захисту,
  • документи були оформлені неправильно.

За словами Верещук, 90 тисяч людей, які зателефонували, вже змогли отримати гроші. Вона порадила людям дзвонити на гарячу лінію міністерства — 0(44) 355 1478, також працює короткий номер — 1548.

Загалом в Україні зареєстровані як переселенці 4,5 мільйони людей.

Новини від партнерів

Британська розвідка в новому зведенні пише, що на Донбасі та на Херсонському напрямку тривають "безрезультатні бої". Російські командири "продовжують стикатися з дилемою": або забезпечити наступ на сході, або посилювати оборону на півдні України.

Розвідка повідомляє, що 18 липня за 10 кілометрів від кордону з Україною, біля Барвінка Бєлгородської області рф, було виявлено російську базу з ремонту військової техніки, на якій було розміщено не менше 300 пошкоджених машин, включаючи танки, бронетранспортери та вантажівки. Міноборони Британії робить висновок, що крім кадрових проблем, росія, ймовірно, "продовжує докладати зусиль з евакуації та ремонту тисяч бойових машин, які були пошкоджені під час бойових дій в Україні".

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європа має бути готова до повної зупинки постачання газу з рф, яка "рано чи пізно" відбудеться.

США та Україна розробляють "план Б" з вивезення зерна з країни після нападу росії на порт Одеси, — пише CNN з посиланням на слова адміністратора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманти Пауер. План включає автомобільні та залізниці, річки, відправлення барж і коригування залізничних систем, щоб вони краще узгоджувалися з європейськими для швидкого експорту.

Водночас початок вивезення зерна морем розпочнеться вже цього тижня, — заявили у Мінінфраструктурі.

Євросоюз шукає можливості для заміни російських поставок газу, готуючись до потенційного скорочення російського блакитного палива. 

Тим часом у Франції вдаються до нових заходів для економії електроенергії. Уряд країни запровадить низку заходів для підвищення енергоефективності малого бізнесу, пише ВВС. Наприклад, планують заборонити неонову рекламу з 01:00 до 06:00, а магазинам заборонятиметься відчиняти двері, поки працюють кондиціонери й опалення.

У Польщі рекомендували своїм громадянам використовувати вираз "в Україні" (w Ukrainie), хоча в польській мові традиційно правильним вважалося "на Україні" (na Ukrainie). Такий заклик опублікувала на своєму сайті Рада польської мови. "Зважаючи на особливу ситуацію та особливі почуття наших українських друзів, які часто сприймають висловлювання "на Україні", "на Україну" як ознаку ставлення до своєї країни як до несуверенної, Рада польської мови заохочує використання синтаксичної форми "в Україні" та "в Україну" і не вважає форму з "на" єдино правильною", — заявили у Раді польської мови.

Що там на росії?

Україна обвалила російський експорт зброї — пише Foreign Policy. Великі втрати техніки росіян на полі бою в Україні призводять до значного уповільнення поставок озброєння, зокрема, до Африки.

Російський брехунець

Сьогодні російська пропаганда заявила, що ФСБ "попередила заколот з метою викрадення російських винищувачів Україною". За словами Христо Грозева, така операція справді була. Але відбувалось це не так, як показала пропаганда

  • Група українських оперативників вийшла на російських пілотів із пропозиціями перегнати їхні літаки в Україну в обмін на чималу винагороду. 
  • Деякі пілоти погодились і навіть скинули фото з доказами.
  • Але на певному етапі перемовин українські розвідники побачили, що до діалогів "підключилось" фсб. 
  • Наші спецслужби зрозуміли, що почалася "гра" і заходились згодовувати пілотам дезінформацію.
  • Грозев вважає цю операцію успішною, адже в ході "гри" фсбшники викрили дуже багато своїх явних та прихованих агентів та співробітників. 
  • Літаки ми не отримали, проте отримали багато корисної для розвідки інформації.

Санкціями по агресору!

Росіянам доведеться звикати до відсутності солодкого. А все через санкції ЄС, які за їхньою версією нібито "не діють". Річ у тім, що в переліку заборонених до ввезення у рф товарів виявилися емульгатори та барвники, що використовуються кондитерами. Їх не можна замінити без втрати смакових якостей.

Життя з урахуванням бойових дій

українська мова у соцмережах

Як зростає частка української мови у соцмережах. З інфографіки видно, що українці більше спілкуються українською мовою в Instagram, Facebook і Twitter.

Після 24 лютого в Україні кількість крадіжок та пограбувань скоротилася вдвічі, а ДТП — утричі. Про це повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко. Можливо, на це вплинуло посилення відповідальності за майнові злочини в умовах воєнного стану.

Байрактари з'явилися на українських вишиванках! Саме такий ексклюзивний одяг отримали керівники компанії Baykar Makina як вдячність за допомогу Україні!

Україна автоматично потрапить у фінал "Євробачення-2023" разом із п'ятіркою фаворитів. Таке рішення ухвалив комітет конкурсу. Зустрічатиме Євробачення-2023 Велика Британія. Європейська мовна спілка підкреслила, що зважаючи на підвищену небезпеку через повномасштабне вторгнення росії, провести конкурс в Україні неможливо.

Борис Джонсон пообіцяв, що Євробачення "має відзначати країну та людей України". "Велика Британія безпосередньо виконає цю обіцянку і влаштує фантастичний конкурс від імені наших українських друзів", — пише Борис Джонсон.

Київстар запустив нову можливість регулярно підтримувати наших військових — до 50 грн вартості тарифу, який оплачують абоненти, будуть перераховані фонду "Повернись живим". Усі абоненти передплати із тарифами LOVE UA та ВСЕ РАЗОМ LOVE UA, оплачуючи послуги в пакеті, можуть системно підтримувати захисників. Для цього треба підключити Суперсилу "Допомога ЗСУ" через безкоштовне SMS на номер 88032.

А Укрпошта запустила послугу "Точка видачі", завдяки якій посилку чи документи можна буде отримати день у день.

​Чудові новини! За виручені кошти з продажу картини Марії Примаченко придбали 125 автомобілів для ЗСУ. Про це розповів Сергій Притула.

Студенти-контрактники з окупованих росією територій та із зони бойових дій зможуть навчатися безкоштовно. Про це заявив міністр освіти Сергій Шкарлет, повідомляє Освіта.ua. Повідомляється, що Кабмін ухвалив розпорядження про компенсацію відповідних витрат закладам вищої освіти. Раніше повідомлялося, що Кабмін заплатить борги 13 тисячам студентів за навчання за контрактом у другому півріччі.

Київ і область

у Бучі демонтували будинок

У Бучі, яка суттєво постраждала від російської агресії, демонтували один із пошкоджених житлових будинків. У березні він потрапив під масштабне вороже бомбардування.

СБУ затримала ще одного агента спецслужб рф у Києві: збирав дані про військових і тероборону. За даними слідства, російським інформатором виявився 41-річний мешканець столиці. Він отримував завдання від громадянки росії, яка перебуває на тимчасово окупованих територіях України як військова кореспондентка одного з федеральних телеканалів. 

Чернігівщина

Сьогодні, 25 липня, біля 19:00 росіяни обстріляли із "градів" територію біля села Михальчина Слобода (Новгород-Сіверська громада). Нарахували 12 вибухів-"приходів". Інформація про втрати серед населення та руйнування уточнюється, — повідомив В'ячеслав Чаус, Чернігівська ОДА.

Донеччина і Луганщина

Окраїни Краматорська потрапили вранці під обстріл РСЗВ. Жертв немає, але є руйнування у приватному секторі, — повідомив мер Олександр Гончаренко.

За словами Павла Кириленка, Донецька ОДА, 24 липня росіяни поранили 8 мирних жителів Донеччини: 3 — у Павлівці, 1 — у Бахмуті, 1 — у Галицинівці, 1 — у Новомиколайлівці, 1 — у Південному та 1 — у Сіверську.

Росіяни намагалися вийти на межу Луганщини, але після невдалого наступу відійшли з втратами. "Окупанти не полишають намірів розвинути наступ на великі міста Донеччини, але поки "завмерли" в нашій області. Гинуть, так і не побачивши сусіднього регіону", — говорить очільник ОВА Сергій Гайдай.

росіяни продовжують красти українське зерно: його вивозитимуть через Маріуполь. Окупанти відновили електропостачання в порту — готуються до перевалки зерна. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко: "У Маріуполі вчора зафіксували перші зерновози, що рухались у бік порту. Вони в'їхали в місто з Донецького напрямку. Державне мародерство росії морем після невеликої паузи поновлено". 

Російські окупанти "звільнили" від житла понад 156 тисяч маріупольців. Понад 60% багатоповерхових будинків Маріуполя пошкоджено більше ніж на 40% та повністю знищено. Це 1 368 житлових будинків, у яких проживали понад 156 тисяч маріупольців. "Ми працюємо над тим, щоб Маріуполь отримав репарації від росії для відбудови зруйнованого міста. Для цього необхідно, щоб заморожені іноземні рахунки рф направили до українських міст, які зруйнувала росія. І після деокупації Маріуполя ми почнемо масштабне відновлення міста. Побудуємо нові будинки та повернемо маріупольцям їх втрачено житло", — міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Поліцейські викрили в Торецьку мережу коригувальників російських авіаударів. Усі вони — місцеві мешканці, адміністратори телеграм-чату. Жінка та двоє чоловіків передавали окупантам координати дислокації ЗСУ та місць влучення снарядів. За гроші. Зокрема ворожі агенти спрямували ракету на житловий будинок, вбивши цілу родину — бабусю, маму та 17-річну онуку.

У Слов'янську цього року практично неможливо буде перезимувати. Газу не буде, а якщо всі увімкнуть обігрівачі, то інфраструктура "ляже". "Якщо говорити про опалювальний сезон, до якого місто готується, — газу не буде. Це вже зрозуміло, єдиний спосіб для опалення — це електрика або інші котли. Можливість компаній давати нам електрику дуже обмежена", — сказав мер міста Вадим Лях в ефірі "Еспресо". Також є проблеми з водою та каналізацією, яка може замерзнути. Раніше Лях заявляв, що у Слов'янську залишаються 22 000 мешканців, серед яких 4000 — діти.

Головне у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ:

  • На північному сході Донецької області війська рф намагалися просунутися біля Спірного та Івано-Дар'ївки, але отримали відсіч.
  • На схід від Бахмута росіяни намагалися наступати на Покровське з боку Клинового та Володимирівки, але невдало.

У районі Вуглегірської ТЕС окремі підрозділи військ рф мають частковий успіх. 

Харківщина

У Харкові Штаб оборони міста нічних обстрілів не зафіксував. 

Вночі окупанти вдарили по цивільних об'єктах Чугуєва — постраждали школа, Будинок культури. 

руйнування Харківщина

У Чугуєві Харківської області розбирають завали Будинку культури, у підвалі якого ховалися люди. За даними поліції, під завалами можуть перебувати троє цивільних. Також відомо про 2 поранених. Попередньо — обстріл здійснено із ЗРК С-300

Внаслідок обстрілу школа в Чугуєві зруйнована вщент. Сюди влучили три ракети — одна пробила корпус, обваливши 3 поверхи. Росіяни продовжують боротись проти найнебезпечніших для них об'єктів. Освіта для них — найстрашніший ворог.

Протягом доби у с. Коробочкине та смт Печеніги кілька разів обстрілювали житлові сектори. У районі поза населеними пунктами виникла пожежа на полі з пшеницею, площею в 1 га. Про це розповів Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА.

152 день війни

На Харківщині через підрив на міні загинув тракторист. 39-річний чоловік загинув у селі Кулиничі, — повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. "Ми вкотре звертаємося до аграріїв Харківщини: пам'ятайте про небезпеку. Працювати на полях можна лише після обстеження з вибухотехніками та військовими", — закликав він.

Харківська мерія анонсувала встановлення бетонних укриттів біля зупинок громадського транспорту. "Упродовж двох-трьох тижнів почнемо монтувати безпечні зупинки громадського транспорту. Це будуть залізобетонні конструкції, розташовані поряд із зупинковими павільйонами. У випадку загрози артилерійського обстрілу там можна буде сховатися й перечекати повітряну тривогу. Такі укриття є в Ізраїлі, наприклад. І вони показують себе ефективними стосовно захисту від снарядів і розльоту осколків", — сказав міський голова Харкова Ігор Терехов. У місті вже визначили 25 місць із найбільшим скупченням людей, де обладнають такі зупинки.

Українські військові завдали російській армії втрат на напрямку Цупівка — Дементіївка у Харківській області, — повідомляє Генштаб ЗСУ. Окупанти намагаються відновити сили та техніку.

Сумщина

Росіяни 24 липня вдарили реактивними системами залпового вогню по території Есманьської громади. Зафіксовано близько 120 вибухів. Охтирську громаду російські війська обстрілювали зі ствольної артилерії, зафіксовано близько півтора десятка вибухів, — повідомляють у Держприкордонслужбі.

Полтавщина

безплатні вистави у Полтаві

Безплатне дозвілля для полтавців та родин переселенців організовують Полтавські обласні академічні театр імені Гоголя, театр ляльок, симфонічний оркестр та обласна філармонія. Розкладом вистав, концертів і майстер-класів поділився на своїй сторінці у Facebook Дмитро Лунін, Полтавська ОВА.

Дніпропетровщина

152 день війни

Російські військові завдали вночі ударів по трьох районах Дніпропетровської області.

Голова ОВА Валентин Резніченко розповів: Нікопольський район обстріляли із РСЗВ. У результаті постраждала 10-річна дівчинка та пошкоджено шість приватних будинків.

У Дніпровському районі внаслідок влучення двох ракет спалахнули ангари сільгосппідприємства. Також пошкоджено 50 житлових будинків, травмований 21-річний хлопець. 

Також під обстріл потрапив Криворізький район. Там обійшлося без жертв та руйнувань.

мурал Левко Лук'яненко у Дніпрі

У Дніпрі з'явився стінопис у синьо-жовтих кольорах, присвячений українському дисиденту Левкові Лук'яненку. Мурал — на перехресті вулиць Січових стрільців та Шевченка.

Обласна прокуратура оприлюднила фото наслідків артобстрілу Нікопольського та ракетного удару по Дніпровському районах. Поліцейські документують злочини військ рф проти мирного населення.

Російські війська двічі за вечір обстріляли село Велика Костромка на Криворіжжі. Пошкоджені лінія електропередач, будинок та господарчі споруди. Людей не зачепило.

Запоріжжя

ГУР просить мешканців тимчасово окупованого міста Енергодар та прилеглих територій повідомити дані про працівників "Росатому" та інших присланих з рф службовців та фахівців. "Повідомляйте їхні посади, ПІБ, адреси місць роботи та проживання, а також номери та марки транспортних засобів, якими вони пересуваються, та маршрути пересування. Разом виженемо окупантів з рідної землі!" Контактний номер: +380963101126 Signal, WhatsApp.

Вночі окупанти обстріляли Нікополь та Марганець зі спальних районів Енергодара. Цього разу вони вже навіть не робили спроб приховати свої злочини проти людяності від місцевого населення. "Якщо раніше нищівну ракетну зброю розміщували переважно у передмісті, в селах та на майданчику ЗАЕС, і вже звідти вели обстріли Нікополя та Марганця, то сьогодні нелюди це робили прямо посеред вулиць, зі спальних районів Енергодара", — повідомив мер Енергодара Дмитро Орлов.

росія заблокувала більше 5 тисяч людей на блокпосту на Запоріжжі: п'ятеро з них уже померли в черзі. У Василівці щодня росте черга на виїзд з окупованої території — росіяни пропускають від 20 до 150 машин на день (приблизно 500 людей), але попит на виїзд значно більший. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров в етері телемарафону: "Є зовсім жахливі речі, коли рашисти підходять до наших людей і кажуть: "Якщо хтось з тяжкохворих хоче тут підняти мітинг, то можемо пристрелити просто зараз у посадці". Представники української влади зверталися до міноборони рф з проханням організувати коридор для евакуації. Але росіяни цинічно відповіли, що охочих виїхати на підконтрольну Україні територію немає.

На трасі між Мелітополем та Бердянськом російська військова вантажівка переїхала цивільне авто, у якому перебувала сім'я. Загинули двоє дорослих і дитина, — повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

Херсонщина

Українські удари за останній тиждень пошкодили всі три контрольовані росією мости, що ведуть до Херсона, — повідомляє ISW. 

Тим часом російська окупаційна влада намагається встановлювати умови для "референдумів" про анексію на окупованих територіях і вербує російських цивільних осіб для відновлювальних робіт.

Також окупаційна "влада" Херсонської області заявляє, що гривню буде виведено з обороту на території тимчасово окупованої частини області.

Окупанти намагаються лагодити пошкоджені мости, виставляють фото, де латають дірки в мостах, але, як вважає Сергій Хлань, це нічого не означає. "Проїхати важкій техніці після такого "ремонту" бетоном і піском все ще неможливо. Окупантам лишається хіба що евакуювати живу силу, поки не пізно".

Але не минуло і дня, як росіяни вирішили не морочитися і почали будувати понтонну переправу в Даріївці Херсонської області. HIMARS цікавляться: це на десерт?

СБУ ідентифікувала всіх колаборантів, які вступили до окупаційного мвс рф на Херсонщині. Вже повідомили про підозру 26 представникам так званого "обласного управління поліції". 14 із них є експрацівниками Нацполіції.

Окупанти закривають в'їзд до Херсона через активну діяльність українських ДРГ. Про це повідомив 24 канал, посилаючись на власні джерела. "Згідно з розпорядженням російських генералів, загарбники повністю заборонили в'їжджати у Херсон будь-кому, хто не має прописки в місті. У такий спосіб окупанти намагаються відфільтрувати диверсійно-розвідувальні групи України та зменшити кількість навідників артилерії", — йдеться в повідомленні.

У Нововоронцовській громаді не залишилося жодного мікрорайону чи вулиці, які не потрапили під обстріли військ росії. У селищі знаходять недетоновані снаряди. Мешканців закликають не чіпати їх, а повідомляти ДСНС, — повідомляє депутат сільради Дмитра Бурлая. Номер ДСНС : +380671559991

Миколаївщина

Вночі 25 липня в Миколаєві чули вибухи під час повітряної тривоги. За даними місцевих ЗМІ, пролунали щонайменше десять гучних вибухів

Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА, розповів про ситуацію в області:

Вночі у Миколаєві пролунала серія вибухів. Наразі відомо про влучення в поля поза межами міста на території прилеглих сіл. Детальна інформація уточнюється.

Близько 03:00 почався обстріл с. Мішково-Погорілове Мішково-Погорілівської громади. За попередньою інформацією зазнала поранень 7-річна дитина. Внаслідок обстрілів пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури, електро- та газопостачання. Частково зруйновані та пошкоджені житлові будинки, автотранспорт. Також виникла пожежа двоповерхового житлового будинку.

Одещина

Ніч у місті та області без обстрілів. У морі перебувають два ракетоносії ворога — загроза ракетних атак висока, — повідомляє Сергій Братчук, Одеська військова адміністрація.

Одеський кінофестиваль

Цьогоріч через війну програма Одеського кінофесту транслюватиметься на кінофестивалях Норвегії, Канади, Чехії, Косово та Польщі. 

Речник Одеської ОВА Сергій Братчук повідомив — для вивозу зерна акваторію та порти не повністю розмінуватимуть, а для кораблів залишать вузькі шляхи.

Вивезення зерна з усіх трьох портів, передбачених угодою про експорт зерна, технічно стане можливим за два тижні. Це приноситиме в бюджет країни близько мільярда доларів щомісячно. Таку оцінку висловив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Першими впродовж доби будуть готові запрацювати "Чорноморськ" та "Одеса", пізніше буде долучений і порт "Південний".

Волинська область

На Волині українська ППО збила два російські безпілотники. Внаслідок падіння уламків загинула одна людина, ще кілька з пораненнями перебувають у лікарні. Пошкоджено житлові будинки. Про це повідомив голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

Чернівецька область

11-річний Максим зібрав кошти на 25 бронежилетів, тепловізор та пристрій нічного бачення для армії, а також надіслав 50 тисяч гривень на реабілітацію військового. Максим, що евакуювався з родиною в Чернівці з Донеччини, надрукував оголошення, де запропонував сусідам в Чернівцях за символічну оплату виконувати дрібні доручення. Після того, як люди дізналися, на що збирає хлопець, почали надсилати гроші й допомагати купувати обладнання для армії.

Захід України

Благодійна акція

Благодійну акцію "Цвіт нації" на підтримку ЗСУ провели 24 липня в Ужгороді. Для ужгородців та гостей міста організували виступи, ярмарок. На заході діти малювали на асфальті, робили малюнки для військових, охочим волонтери наносили аквагрим. На кожній локації розмістили скриньки для грошей. Охочі могли задонатити будь-яку суму.

Виставку під назвою "Нескорений Маріуполь" презентували в Івано-Франківську у Музеї мистецтв Прикарпаття. На ній експонують роботи художників з різних регіонів України та Латвії. Митці надали свої картини, щоб підтримати захисників та жителів Маріуполя. В експозиції виставки "Нескорений Маріуполь" — понад 30 картин.

1
138

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: