Що відбувається

Хроніка подій: 150 день оборони України від російської агресії

Сьогодні 23 липня і вже 150 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Вчора українські військові ювелірно відпрацювали по позиціях російських окупантів біля Запорізької АЕС, — повідомляє ГУР. Використовуючи дрон-камікадзе, було завдано удару по наметовому містечку та техніці ворога, зокрема по авто з зенітними установками та БМ-21 "Град". За наявними даними в результаті атаки було знищено 3 рашисти, 12 травмовані. Наметове містечко знищене пожежею, яку довго не могли загасити. 

"Список HIMARS" від спікера Одеської ОВА Сергія Братчука:

  • БК у Київському та Ворошилівському районах Донецька.
  • БК у Слов'яносербському районі Луганської області.
  • Мінус база Херсон-Чорнобаївка.
  • БК та рембаза у Горлівці Донецької області.

За весь час військової агресії рф ЗСУ знищили понад 100 значущих російських військових цілей в Україні, включаючи командні пункти, склади боєприпасів та об'єкти ППО, — пише Reuters з посиланням на джерела. 

Що трапилося за ніч:

  • Авіація ЗСУ завдала чотири удари по двох опорних пунктах військових рф на Херсонщині та скупченню сили й техніки на Миколаївщині — повідомив ОК "Південь";
  • Військові рф вночі та вранці обстріляли Запоріжжя, Кропивницький, Харків, Миколаїв та Дніпропетровщину. У Кропивницькому є жертви. Відомо про одного пораненого в Харкові, він у задовільному стані. Там поцілили у двоповерховий житловий будинок, він майже повністю зруйнований;
  • російські військові знову штурмували в напрямках Покровського та території Вуглегірської ТЕС. Зазнали втрат та відійшли, — повідомляє Генштаб;
  • Українські захисники зупинили штурм російських військ у напрямку Сіверська.
  • Армія рф мінує дороги та береги річки Інгулець у районах, що межують зі Снігурівкою та Зеленодольським. Це свідчить про те, що вони можуть готуватися до можливого контрнаступу українських військ у цьому районі, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Звітує ОК "Південь": росіяни протягом 22 липня на південному фронті втратили:

  • 93 особи;
  • реактивну систему залпового вогню "Град";
  • три БТР-82;
  • дві самохідні гармати "Піон",
  • 6 одиниць автотехніки
  • склад з боєприпасами.

"Наша держава й увесь цивілізований світ досягли важливої домовленості — є угода, яка дає змогу розблокувати українські порти", — наголосив Володимир Зеленський у своєму щоденному зверненні. "Близько 20 мільйонів тонн торішнього врожаю зернових підуть на експорт. Цьогорічний урожай — а його вже збирають — також можна буде реалізувати. Це доходи фермерів, усього аграрного сектору та державного бюджету. Це робочі місця. У нас зараз вже в наявності зерна приблизно на 10 мільярдів доларів".

А на цьому фото — герої-піротехніки, які захищають життя наших аграріїв і український врожай.

Парламент ввів єдине поняття "тимчасово окупована рф територія України". Це потрібно для застосування єдиного підходу до всіх тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, незалежно від того чи це Крим, Херсонщина, Запоріжжя, Харківщина, Донецька чи Луганська області.

В Україні можливе введення кримінальної відповідальності за отримання російського паспорта. Про це повідомила Ірина Верещук на своїй сторінці у фейсбук. "Питання є не стільки юридичним, скільки політичним. З одного боку, паспорт окупанта допомагає простій людині вижити в тимчасовий окупації. З іншого боку, як це пояснити нашим громадянам, які стоять на смерть за нас всіх на передовій? В тому числі за те, щоб на нашій землі ніколи не було російських паспортів. Можна довго та складно дискутувати на тему юридичних тонкощів, прав людини та необхідності виживати в окупації. Але не забуваймо: на червоному російському паспорті багато української крові — військових та цивільних, жінок і дітей". Робота над законопроєктом триває, дискусії ще будуть, але напрям визначено, — зазначила віцепрем'єрка.

 Гуманітарні місії  

З ворожого полону звільнено 32 водія-волонтера, які возили гуманітарну допомогу із Запоріжжя до Маріуполя, — повідомила голова ГО "Центр прав людини ZMINA" Тетяна Печончик. Люди були в полоні більше трьох місяців, і їх збиралися судити за "законодавством" так званої "днр" за статтею "Тероризм", яка передбачає позбавлення волі строком до 10 років.

Щоб звільнити волонтерів, у медіа була запущена інформаційна кампанія "Волонтер — не терорист". І 15 липня стало відомо про звільнення 32 полонених водіїв. Однак волонтер Сергій Тарасенко досі залишається в полоні.

Перемовини України з росією

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що наразі підстав говорити про відновлення переговорів з країною-агресором немає, але вони можливі за умови військової поразки росії. "Ні, жодних підстав для переговорів нема. росія — це країна, яку співавтор Кена Кізі помістив в лікарню з роману "Над зозулиним гніздом". Там немає реальності. Вони живуть в іншому світі. Це ілюзорний світ великої країни", — сказав він.

За його словами, "насправді росія — не велика, а маленька нікчемна країна з маленьким інтелектуальним рівнем". "Вона має лише ядерну зброю, величезну кількість конвенційної зброї і енергоносії. А також шалену кількість людей, які з дуже раннього віку починають вживати спеціальні настоянки для того, щоб не мати мозку. Після цього їх можна використовувати як живу силу будь-де: в Сирії, Грузії, Україні. Провести переговори з ворогом у якого на чотири-п'ять представників політичної еліти дві звивини, дуже важко", — додав Подоляк.

Не встигли просохнути чорнила під "хлібною угодою", як росія обстріляла Одеський порт — один із тих, через який планувалося вивозити українське зерно. Українська сторона закликала ООН та Туреччину забезпечити дотримання росією своїх зобов'язань у рамках підписаної угоди про безпечний експорт зерна напередодні, — повідомив речник МЗС Ніколенко після обстрілу військами рф Одеського морського порту. "Менше 24 годин знадобилося рф, щоб ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному вчора в Стамбулі документі", — додав він.

Цей десяток ракет сьогодні по Одесі, ракети по Кропивницькому, обстріл Миколаєва і Харкова — це відповідь усьому світові — ніякі угоди росія виконувати не збирається, бо терористи ніколи ніяких угод не виконують

"Жорстка" реакція ООН не забарилася: "ООН беззастережно засуджує напад на український порт в Одесі". У ЄС також засудили удар росії по Одеському порту. "Удар по ключовій для експорту зерна цілі через день після підписання Стамбульських угод особливо передбачуваний і вчергове демонструє повну зневагу росії до міжнародного права та зобов'язань", — написав у Twitter Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

"Ми не відступимо від своєї цілі — розблокувати морські порти", — попри ракетний удар окупантів по Одеському порту, Україна продовжує підготовку, щоб запустити експорт зерна. Міністр інфраструктури наголосив, що росії ніхто не довіряє і не може довіряти. Натомість українська сторона довіряє своїм партнерам та союзникам.

Тим часом росія заявила, що не має жодного відношення до удару по порту Одеси, — заявляють росЗМІ з посиланням на Міноборони Туреччини. То про що з такими патологічними брехунами взагалі можна розмовляти?

Навіть старший радник Конгресу США Пол Массаро розлютився й закликав надати Україні далекобійні ракети.

Трофеї ЗСУ

Це залишки "вагнерівського" Мі-8 на Зміїному після роботи Bayraktar TB2.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Найближчими тижнями Велика Британія поставить Україні десятки артилерійських установок, сотні безпілотників, десятки тисяч артилерійських снарядів, сотні одиниць протитанкової зброї тощо, — нагадує міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. "Ми також проводимо масштабні навчання для українських військових, взявши на себе зобов'язання підготувати до 10 тисяч солдатів на території Британії", — додав міністр. 

Польща передала українській армії чергову велику партію бойових машин БМП-1, — написав голова ОП Андрій Єрмак. Польські ЗМІ повідомляють, таких БМП-1 передали 40 одиниць.

Перша леді Литви, дружина Гітанаса Науседи Діана прибула до Києва для участі у Другому міжнародному саміті перших леді та джентльменів, організованому Оленою Зеленською. У ході візиту перша леді Литви відвідає Бучу та Ірпінь.

А Борис Джонсон відвідав українських військових, які зараз проходять навчання у Північному Йоркширі. "Велика Британія прагне зробити все можливе, щоб допомогти Україні продовжувати давати відсіч російській агресії", — написав Джонсон у соцмережах.

"В адміністрації Байдена залишилося 6 мільярдів доларів у президентських повноваженнях на постачання зброї Україні: високопосадовець Міністерства оборони США", — повідомив у Twitter репортер видання Foreign Policy Джек Детч. Далі після закінчення фіскального року піде 40 мільярдів, виділених завдяки ленд-лізу.

Четверо західних генералів допомагатимуть українській теробороні. Світовий Конгрес Українців представив чотирьох генералів у відставці, які сформували Стратегічну консультативну раду. Рада надаватиме Конгресу консультації в рамках кампанії "Unite With Ukraine" з підтримки тероборони.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

В Києві ВПО отримають допомогу від Гуманітарного штабу Києва. Про це повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський. Для цього достатньо з паспортом та довідкою про взяття на облік як ВПО прийти до одного з 10 міських ЦНАПів та отримати талон, що дає право на отримання допомоги від столиці в міських терцентрах. "Протягом 45 днів внутрішньо переміщені особи можуть забрати свій продуктовий набір у будь-якому з 33-х місць видачі. Перелік усіх адрес буде вказано на зворотному боці самого талона", — повідомив Мондриївський.

Також він зазначив, що у Центрах надання адміністративних послуг було створено додатково 110 робочих місць, що дасть змогу без зайвих черг обслуговувати ВПО. Реєстрацію розпочнуть уже наступного тижня.

Біженці з України в Польщі отримають е-документ для подорожі країнами ЄС, — пише Diia.pl. "Польща повідомила Європейську комісію про електронний документ, доступний для біженців з України, що підтверджує їхнє законне перебування на території Польщі та дозволяє їм подорожувати в межах ЄС, а також перетинати його зовнішні кордони. Це перша повністю цифрова посвідка на проживання в Європейському союзі", — йдеться у повідомленні на сайті польського уряду. Документ дозволяє пересуватися Шенгенською зоною 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду.

Новини від партнерів

Європол здає назад. Після того, як Україна попросила надати докази скандальної заяви Європолу, агентство спростовує заяву про контрабанду зброї з України. "Європол тісно співпрацює з українськими посадовими особами. Ми повністю довіряємо їм. Вони впроваджують нові заходи для моніторингу та відслідковування цієї стрілецької зброї", — заявили в Європолі. Щодо звинувачень у контрабанді важкої зброї зазначили, що це, мовляв, описки на сайті.

Литва відновлює залізничний транзит підсанкційних товарів до Калінінграда. "Ми отримали роз'яснення. Європейська комісія надала їх 20 липня: транзит санкційних товарів залізницею дозволяється, тоді як автомобільні перевезення залишаються під забороною", — пояснила представниця литовської залізниці Мантас Дубаускас в етері національного радіо та телебачення.

Велика Британія підтримуватиме Україну незалежно від того, хто очолюватиме Сполучене Королівство, — стверджує Борис Джонсон.

У Болгарії просто на пляж з відпочивальниками винесло фрагмент російської ракети. Ракета від ЗРК "Панцир С-1" ймовірно була застосована російськими окупантами на острові Зміїний, звідки її моторний відсік хвилями прибило до берегів Болгарії.

Кореспондент "Голосу Америки" наводить слова представника Пентагону щодо поставок зброї Україні:

  • Поки що США не планують передавати Україні бойові літаки, а також зараз не проводиться жодних тренувань українських пілотів на західних винищувачах;
  • російські війська дуже активно полюють на HIMARS, але жодна установка поки не знищена, що говорить про хороші тактичні навички українців;
  • росіяни змушені змінювати тактику своїх дій через західні РСЗВ. Вони використовують камуфляж, намагаються постійно пересуватись, але попри все це, вони не здатні ефективно протидіяти HIMARS;
  • Штати працюють над тим, аби надати Україні більше ракет "Гарпун" для захисту морського узбережжя.

На кожен російський удар Британія відповідатиме збільшенням допомоги Україні, — заявила глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс. "Ми надаватимемо допомогу, щоб Україна стала потужнішою, більш успішною після цієї війни, бо вона повстане символом демократії".

Що там на росії?

Так рашисти повертаються додому зі спекотного півдня України. Без вагонів РЖД (рашистської залізниці) ніяк! Вочевидь, в усипальних вагонах погано з кондиціонерами, — глузує ОК "Південь".

А що чутно про російських посіпак?

Орбан знову взявся за своє. Прем'єр Угорщини закликав припинити озброювати Україну: "необхідна нова стратегія, яка зосередиться на мирних переговорах і складанні хорошої мирної пропозиції… замість перемоги у війні", — заявив Орбан. 

В українському МЗС відповіли на цю заяву. Наголошують, що надання Україні зброї рятує життя українців, а Європа опинилася в економічній кризі не через санкції, а через гібридну війну росії.


19:00 — у тимчасово окупованій Горлівці Донецької області повідомляється про потужний вибух. Офіційної інформації поки що немає, але горить явно сильно. За непідтвердженою інформацією, вибух стався у місці скупчення російської військової техніки.

Російський брехунець 

Увага, фейк! На світлинах, які просуває російська пропаганда, нібито в лондонському аеропорту Станстед розмістили банери із закликами до українців щодо "псування майна аеропорту, паління та створення інших перешкод для роботи", — повідомляє StopFake. Проте таких банерів ніколи не існувало — пропагандисти рф взяли кадри з відео, на якому з'являється банер з текстом "Український пункт допомоги" в одному з європейських аеропортів. Ці зображення були відредаговані, аби дискредитувати поведінку українців за кордоном.

"В українських біженців на Заході почали вилучати дітей за те, що ті надто швидко чи дуже повільно їдять", — таку маячню сьогодні видали російські ЗМІ.

Санкціями по агресору!

Японія не дозволить в'їзд у країну президенту росії путіну, якщо він захоче взяти участь у державному похороні вбитого експрем'єра Сіндзо Абе, — повідомив Nikkei. Російському президенту заборонено відвідувати країну через санкції.

Життя з урахуванням бойових дій

"Укрпошта" назвала дату старту продажів  нової марки "Доброго вечора, ми з України". Її почнуть продавати 28 липня. Окрім самої марки, також випустять тематичний конверт та інший мерч.

Повторну видачу свідоцтв та отримання витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян тепер можна замовити на порталі "Дія", а отримати готові документи можна, звернувшись до відділу РАЦС або ж замовивши доставку поштою. Для повторної видачі доступні такі свідоцтва:

  • про народження,
  • про смерть,
  • про зміну імені,
  • про шлюб,
  • про розірвання шлюбу.

Повторно замовити свідоцтво чи витяг з Реєстру можна не лише стосовно себе, але й стосовно найближчих родичів. Для цього потрібно додати скан-копії документів, що підтверджують родинні стосунки.

"Біжимо за "Азовсталь" — загальнонаціональна акція, яку підтримали 9 міст України. Сьогодні бігуни та небайдужі люди з різних куточків країни пробігли на знак підтримки Маріуполя та полонених з "Азовсталі".

росія викрала із заводів та портів, які опинились на тимчасово окупованих територіях, сталь на суму у 600 мільйонів доларів.

Київ і область

В Іванкові створять мистецьку резиденцію імені Марії Примаченко. Місто хочуть перетворити на культурний центр.

І ще раз про ціну цьогорічного хлібу. Неподалік села Андріївка Бучанського району під час сільськогосподарських робіт на протитанковій міні підірвався трактор. На щастя, жертв та постраждалих немає. Водій трактора тілесних ушкоджень не отримав. 

Викладач столичного вишу питав у студентів, чи хочуть вони слухати лекції "сухо й убого, але солов'їною" чи російською. Йдеться про скандал, до якого потрапив викладач Київського Політехнічного інституту Дмитро Насиров, який пропонував студентам читати лекції російською мовою, при цьому висловлювався про українську негативно. Також студенти пишуть, що весь цей час він викладав лише російською мовою, ігноруючи Закон про українську мову.

UPD: У виші повідомляють, що Дмитро Насиров звільнений.

СБУ затримала хакера, який викрадав бази даних українських банків і продавав їх на платформах, що адмініструються спецслужбами рф. 

Колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича підозрюють у співпраці зі спецслужбами рф — координував роботу угруповання, яке передавало представникам росії інформацію, що становить державну таємницю. Його спільником був ексглава СБУ Криму Олег Кулініч, якого нещодавно затримали.

Чернігівщина

На Чернігівщині волонтерський рух "Добробат" уже допоміг з десятками розборів завалів, ремонтів будинків та прибирань територій. Проте роботи в області й досі надзвичайно багато, тому рух створив свій власний чат-бот та запрошує всіх охочих допомогти й зареєструватись у ньому волонтерами.

Донеччина і Луганщина

Слов'янськ знову під ударами російських окупантів: вчора вкотре обстріляли житлові квартали міста. Відомо про щонайменше трьох поранених людей, шість пошкоджених п'ятиповерхівок та кілька приватних будинків. За попередньою інформацією, обстріл міста окупанти здійснили касетними боєприпасами, — повідомляє Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

За даними Генштабу, на Краматорському напрямку штурмові дії у напрямку Верхньокам'янського та Сіверська українські захисники успішно відбили.

На Бахмутському напрямку ворог знову вів штурмові дії в напрямках Покровського та території Вуглегірської ТЕС і знову зазнав втрат та відійшов.

Сьогодні, 23 липня, начальник Слов'янської МВА Вадим Лях показав наслідки вчорашнього обстрілу одного з центральних районів міста. Через ворожий удар постраждали декілька багатоповерхівок на вулиці Торській. На щастя, в цьому будинку майже ніхто не жив — люди евакуювалися. "Евакуація справді рятує", — закликає виїжджати Вадим Лях.

Оперативна ситуація на Донеччині станом 10:00 23 липня

  • росіяни не припиняють  обстрілів населених пунктів Донеччини. Вночі та раннім ранком гатили з артилерії по Авдіївці. 
  • Вранці завдали удару по об'єкту транспортної інфраструктури у  Костянтинівці.
  • Близько шостої ранку накрили артилерійським вогнем Торецьк — пошкодили щонайменше п'ять приватних будинків та вбили місцевого жителя.  

Українські військові тримають оборону на Луганщині та знищують склади окупантів. Вчора ЗСУ завдали удару по скупченню російської зброї на Слов'яносербщині. Також вони відбили штурмові атаки ворога у напрямку Верхньокам'янського та Сіверська, — повідомляє Сергій Гайдай.

І ще одна приємна новина від Гайдая: "хлопок" в окупованому Лисичанську спричинив "масовий "інфаркт" у півсотні орків. Не треба проводити наради в будівлі суду в таку спеку". Лисичанськ — це Україна!

Що взагалі відбувається в Лисичанську, розповів голова міської військової адміністрації Валерій Шибіко:

  • Місто повністю позбавлене централізованих комунікацій і навіть за таких умов тут залишаються ще 10-12 тисяч осіб.
  • Окупанти "обіцяють" відновити електропідстанцію, яку ж самі й знищили.
  • Загарбники поділили місто на сектори фільтрації і створили перепони для місцевого населення — пересування між ними є неможливим.
  • У покинутих лисичанцями помешканнях незаконно квартируються росіяни та їхні посіпаки з терористичних "лднр".
  • Наразі всі базові гуманітарні потреби лисичан вирішуються у Старобільську.
  • Фіксуються випадки торгівлі награбованими речами з помешкань жителів Лисичанська і Сєвєродонецька.

Харківщина

У Харкові зранку ворог вдарив по Основ'янському району Харкова. За даними екстреної медичної допомоги, є 1 постраждалий, стан — легкий. Попередньо — окупанти стріляли з реактивних систем залпового вогню. Пошкоджені житловий будинок, офісні приміщення. На місці працюють всі профільні служби та оцінюють завдані окупантами руйнування. 

Міський голова Харкова Ігор Терехов про ранкові обстріли: "вибиті вікна у ВНЗ та будинках навпроти, глибока вирва перед входом до навчального закладу, пошкоджений пам'ятник ученому. Першим у списку окупантів сьогодні був житловий будинок, тепер — університет. В обох випадках об'єкти не мають нічого спільного з військовими об'єктами…".

По області протягом доби росіяни завдавали ударів по Харківському, Богодухівському, Чугуївському, Ізюмському районах, — повідомив Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

Російські окупанти вранці 23 липня з артилерії обстріляли Довжик Золочівської громади. Значно пошкоджений ліцей, — повідомив голова громади Віктор Коваленко.

У Харкові росіяни знищили 30 нових турецьких автобусів Karsan та десятки тролейбусів. Наслідки обстрілу депо показали комунальники. Пошкоджено 58% тролейбусного парку, що налічує 91 новенький "Богдан". Про це повідомив начальник техвідділу депо Валерій Ковтун.

Резніков закликав провести трибунал над російськими злочинцями на Салтівці. "Салтівка в Харкові — найбільший житловий масив України, за кількістю населення дорівнює Маріуполю. Зараз це одне з наймасштабніших місць злочинів російських окупантів. Харків є першим форпостом цивілізації на кордоні з мордором. Після перемоги це було б правильним місцем для трибуналу над російськими військовими злочинцями", — написав міністр оборони у "Фейсбуці".

А це — фото з будинку, куди сьогодні прилетіла ракета.

Волонтери скасували евакуацію з окупованих територій Харківщини 25 липня — отримали інформацію про можливі провокації.

Сьогодні з робочим візитом Харківщину відвідав міністр оборони України Олексій Резніков. Міністр зустрівся з військовими, відзначив їхній професіоналізм та мужність в обороні Харкова та області. Вручив відзнаки правоохоронцям, волонтерам, комунальникам, які з перших днів війни міцно тримають тил.

Сумщина

Ніч в області, попри тривоги, була тихою. Але на ранок ситуація наступна:

  • Юнаківська громада: близько 20 приходів з артилерії по громаді після 6 ранку.
  • Миропільська громада: о 6:30 почався мінометний обстріл громади, 10 приходів.
  • Білопільська громада: після 7 ранку було 2 приходи з гранатомета.
  • Також після 7 ранку був мінометний обстріл, 4 приходи, по околицях одного із населених пунктів Хотінської громади.
  • Після 9 ранку у Шостці пролунав вибух. Є поранені. Усі подробиці згодом, — повідомив Дмитро Живицький, Сумська ОВА.

Об 11 рашисти знову обстріляли Сумщину, є поранені, — повідомив Дмитро Живицький.

росія вбиває цивільних! На Шосткинському підприємстві постраждало п'ятеро людей. Одна людина померла в лікарні від опіків. Ще двоє госпіталізованих. Двом постраждалим обробили рани, вони лікуються амбулаторно.

А в Білопільській громаді через артобстріл росії від осколкового поранення загинув фермер.

За день росіяни 12 раз обстрілювали Сумщину. Випустили понад 170 різних боєприпасів. Під ворожим вогнем опинилися Шалигинська, Миколаївська, Білопільська, Хотіньська, Юнаківська, Краснопільська громади.

Кропивницький і область

На Кіровоградщині день почався з обстрілу. Ранкові вибухи в області підтвердив голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

Рашисти обстріляли Кіровоградщину 8 ракетами "Калібр" з моря та 5 ракетами Х-22 з літака ТУ-22М3. Поцілили у аеродром та в об'єкт "Укрзалізниці". Є загиблі і поранені. На місцях працюють рятувальники. Про це повідомив Андрій Райкович.

UPD: Троє загиблих та 13 поранених внаслідок ракетного удару по Кропивницькому вранці, — голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович. Загинули військовослужбовець та, попередньо, двоє охоронців трансформаторної підстанції. 

15:00 — кількість поранених у Кропивницькому збільшилась до 16 осіб, — повідомляє голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

19:00 — кількість поранених внаслідок ранкового обстрілу Кропивницького зросла до 19, — повідомив голова ОВА.

Дніпропетровщина 

Микола Лукашук, голова Дніпропетровської ОВА про ситуацію в області:

  • О 2-й годині ночі окупанти вдарили з РСЗВ по Нікопольському району. Близько 20 пострілів прийшлося на прикордонні території Червоногригорівської громади. На щастя, минулося без жертв і без руйнувань.
  • Поцілив ворог і по Криворізькому району — Широківській і Зеленодольській громадах. Обстрілом в декількох селах пошкоджено лінії електропостачання і газові мережі, зачепило також сільгосптехніку. Без жертв.

Вище — наслідки ударів російських військ по Апостоловому на Дніпропетровщині 22 липня. Фото: Суспільне Дніпро.

Запоріжжя

Сьогодні вночі гучно в Кирилівці: о 3:00 і о 5:00 чутно вибухи. Узбережжя Азовського моря, яке минулого року гостинно приймало понад 5 мільйонів туристів, цього року окуповане рашистами. Більше того, після вдалих атак ЗСУ на військові бази в Мелітополі та Мирному Мелітопольського району окупанти почали звозити свою військову техніку, в тому числі до Кирилівки. Вони сподівались, що там їх не дістануть ні наші HIMARS, ні бійці ЗСУ та руху спротиву. Але хтось точно дістав. Чекаємо на підтвердження інформації. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

Окупанти обстріляли Запорізьку область, але більшість ракет "втопили" у Дніпрі. Ракетний удар стався о 6:30 ранку на території лінії розмежування та поблизу обласного центру. На щастя, постраждалих немає! 

У заручниках окупантів залишається понад 170 мешканців Запорізької області — голова військової адміністрації регіону Олександр Старух. Армія росії продовжує викрадати жителів окупованих територій області. Відомо про 415 випадків викрадення. Тих, кого рашисти забирають на 1-2 дні, щоб отримати гроші за викуп, набагато більше.

Але фактично в заручниках у загарбників зараз все населення тимчасово окупованої частини Запорізької області. Колаборантами Запорізької області підписано "указ" щодо створення виборчої комісії для проведення референдуму. Такий самий "указ" підписано і в Херсоні.

Міський голова Мелітополя Іван Федоров звернувся до містян із проханням не брати участі в підготовці до псевдореферендуму, тому що за це загрожує реальний термін ув'язнення: "Органи загарбників фейкові. Їхні дії юридично нікчемні. Проте кримінальна відповідальність за "допомогу" окупантам цілком реальна — від 10 до 12 років в'язниці та з можливою конфіскацією майна!".

Херсонщина

В оприлюдненому сьомому пакеті санкцій Євросоюзу проти росії за повномасштабне вторгнення в Україну обмеження стосуються низки юридичних і 50 фізичних осіб, в тому числі й колаборанта, так званого "мера" Херсона Олександра Кобця. "Призначений з 26 квітня 2022 російською владою так званий "міський голова" надавав підтримку та просував політику, яка підриває територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України", — йдеться в документі.

росія прижене в захоплені Херсонську та Запорізьку області комбайни з окупованого Криму — красти український урожай. За повідомленнями росЗМІ, щонайменше 85 одиниць сільгосптехніки відновлять у Криму, щоб "передати для збирання врожаю".

Ситуацію з Антонівським мостом у Херсоні взято під вогневий контроль ЗСУ, — заявив в ефірі телемарафону генерал Романенко. "Вони (росіяни) бачать, що можуть залишитися в оточенні. Це оперативне оточення. Щодо переговорів, які ведуть військові зі своїми родичами, є заяви з цього приводу. Психологічний стан у них пригнічений". Романенко уточнив, що оточення ворога поки що немає, але є загроза.

Протягом останніх 48 годин на фронті точилися важкі бої. Українські війська продовжували наступ проти російських військ у Херсонській області, на захід від річки Дніпро. росія намагається уповільнити наступ ЗСУ, використовуючи артилерійський вогонь уздовж річки Інгулець, притоки Дніпра, — повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

Цієї ночі ЗСУ завдали високоточного удару по єдиному мосту через річку Інгулець у смт Дар'ївка. Удари продовжать до повного знищення цього мосту, через який зараз постійно йде переміщення резервів орків.

У Херсонській області окупанти заблокували Google.

Військові рф забрали в полон сім'ю заступника керівника Пенсійного фонду Херсонщини Сергія Барчука, — повідомила його сестра Надія Дегтяренко.

ГУР повідомляє: після ударів ЗСУ окупанти в Херсонській області почали завозити боєприпаси під виглядом "гуманітарної допомоги". Одночасно окупанти вводять додаткові обмеження для дислокованих в Херсоні підрозділів. 

Окупанти змушують ФОПів у Херсоні перереєструватися, — дізнався перший заступник голови облради Юрій Соболевський. Добровільно одержувати російські паспорти мешканці Херсона не хочуть. Тому окупанти змушують українських підприємців (ФОП) перереєструватися до індивідуальних підприємців (ІП). Для цього необхідно отримати російський паспорт.

Миколаївщина 

Близько 4:30 у Миколаєві пролунали потужні вибухи. Усі переважно в одному районі міста. Ворог завдав удару по місту шістьма ракетами С-300. Внаслідок обстрілів відбулося займання на території складського приміщення та сухої трави на відкритій території. Інші влучання були по околицях міста. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація уточнюється. 

Також ворожі обстріли відбулися по населених пунктах у Миколаївському та Баштанському районах.

У Миколаєві окупанти знову зруйнували гуманітарний склад. А ще пошкоджено два навчальні заклади, п'ять багатоповерхівок.

20:20 — окупанти ракетами поцілили у спальний район Миколаєва, поранена дитина. За попередньою інформацією загарбники влучили у житловий будинок в людному кварталі міста і під завалами є потерпілі, повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва. Осколкове поранення дістала 16-річна дитина, на місце виїхали медики та рятувальники.

Одещина 

Ніч у місті та області пройшла під сигнали повітряної тривоги. Імовірність ракетних атак залишається високою, — попереджає речник ОВА Братчук. Ворог намагається проводити повітряну розвідку. Сили оборони контролюють ситуацію.

Біля 11 години по Одесі було випущено близько 6 ракет. Добре спрацювала ППО, але є приліт по Одеському порту. Ось таке воно — "хлібне перемир'я" по-російськи. Армія рф обстріляла Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу "Калібр", — повідомили в ОК "Південь". Дві ракети збито силами ППО, ще дві — влучили в об'єкти інфраструктури порту.

В Одеському морському порту було зерно, відправлення якого очікували в найближчі два дні, — повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики.

"Очевидно, що метою ворога було влучання саме в Одеський морський торговий порт". Начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк розповіла, що російська ракета влучила в насосну станцію. На місті виникла пожежа, але сховище зерна вціліло.

Внаслідок удару по порту Одеси є поранені, — голова ОВА Максим Марченко прокоментував сьогоднішні удари по Одесі.

Захід України

У Хусті з'явилася вулиця, названа на честь британського прем'єра. Депутати перейменували вулицю Льва Толстого на Бориса Джонсона. Також у Хусті з'явилися вулиці Каденюка, Нарцисова, Василя Стуса, Ольги Кобилянської, Грінвальда, В'ячеслава Чорновола, Патріотів України.

А в Івано-Франківську зробили потужну зарядну станцію для ЗСУ. Франківські спеціалісти створили найпотужнішу зарядну станцію на сонячних панелях, яка може живити пристрої, яким треба 220 В. Перший тест зарядна станція успішно пройшла на пристрої Starlink.

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.