fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:41 22 Лип 2022

Хроніка подій: 149 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 22 липня і вже 149 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Що кожен може зробити сьогодні для Перемоги України? 

  • Бути ефективним на своєму місці — викладати в школі, займатися військовою справою, здійснювати продажі, лікувати, ремонтувати та відбудовувати.
  • Донатити армії та волонтерам. 
  • Писати в соцмережах про Україну, поширювати інформацію про злочини росіян. Світ не має забувати про Україну! 
  • Спілкуватися з рідними та друзями, підтримуючи одне одного. Це дуже важливо — ми сильні, коли ми разом!

Ознакою зрілості є готовність узяти на свої плечі відповідальність за щось більше, ніж ти сам, — так говорив Любомир Гузар. Тому налаштовуймося та працюймо в одній ланці з нашими військовими — кожен може зробити щось заради омріяної та великої Перемоги.

149 день війни

Українська авіація завдала вісім ударів по позиціях росіян та складах боєприпасів на півдні. Про це повідомило ОК "Південь". Окупанти втратили: 35 солдатів, самохідну гаубицю "Мста-С", два безпілотних розвідники, 3 одиниці броньованої техніки, 8 одиниць автомобільної техніки.

Крім цього, ЗСУ вразили 5 опорних пунктів і 2 склади боєприпасів ворога.

Захисники України продовжують відбивати ворожі штурми. Головне зі зведення Генштабу:

  • Окупанти ведуть штурмові дії в напрямку Верхньокам'янка — Верхньокам'янське. Бойові дії тривають.
  • Втратами для ворога завершились штурмові дії у напрямках Доломітне — Новолуганське та Стряпівка — Соледар. Наші воїни відігнали дезорганізовані підрозділи окупантів. 
  • росіяни продовжують спроби штурму в напрямку Вуглегірської ТЕС та поблизу Покровського — бойові дії тривають.
  • Усі спроби ворожих штурмових дій у напрямках Мала Семейдинуха — Андріївка та Давидів Брід — Білогірка захисники України відразу придушили. Окупанти відійшли.

Сьогодні у "хору", який приєднався до кобзона, ювілейЗСУ знищили вже 39 000 окупантів! Найбільші втрати за добу противник зазнав на Криворізькому та Бахмутському напрямках.

російські війська досі не взяли висоти навколо Сіверська, швидше за все, не зможуть взяти Слов'янськ і Бахмут, — такий висновок робить ISW. Дослідники повідомляють, що російські атаки на Сіверськ зі сходу 21 липня залишалися обмеженими та безуспішними. Спроби наступу на Бахмут також були безуспішними. Загалом темп російського наступу мало відрізняється від того, що було під час офіційно оголошеної росією "оперативної паузи" 7-16 липня. Це зміцнює аналітиків ISW у впевненості, що взяти Бахмут та Слов'янськ російська армія не зможе.

На південному напрямку ISW звернуло увагу на невдалу російську атаку в районі Андріївки та у напрямку Лозового в Херсонській області. Це означає, що в українців, як і раніше, залишається плацдарм на річці Інгулець.

149 день війни

У теракті 11 вересня 2001 року загинули 2997 людей. В Україні лише за офіційними даними росія вбила вже понад 5000 людей. З урахуванням загиблих у зруйнованих містах на окупованих територіях ця цифра значно більша. росія має бути визнана країною-спонсором тероризму!

З початку повномасштабного вторгнення Україна отримала понад 5 тисяч заявок про факти депортації дітей до росії, — повідомила уповноважена з прав дитини Герасимчук.

Перемовини України з росією

Очікується, що сьогодні в Стамбулі підпишуть домовленості по розблокування експорту зерна з України. Однією зі сторін договору буде ООН, на церемонії підписання буде присутній Генсек Антоніу Гутерріш та президент Туреччини Ердоган.

Подробиці про угоду про зерно: українська та російська делегації вже у Стамбулі. Україна та рф підписують договори не між собою, а з Туреччиною та ООН. Українці вже провели зустріч з генеральним секретарем ООН.

Схема підписання така:

  • міністр інфраструктури України Олександр Кубраков підписує договір із Туреччиною та ООН.
  • міністр оборони шойгу підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН.

Подоляк розповів, що рф не супроводжуватиме суховантажі до українських портів, а у разі провокацій буде негайна військова відповідь. Всі перевірки, за необхідності, здійснюватимуться спільними групами у турецьких водах.

​​Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна. Свої підписи під документом поставили міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини та генсек ООН. Аналогічний документ мають підписати сьогодні Туреччина, ООН та росія.

Ближче до вечора росія також підписала угоду про експорт українського зерна з Туреччиною та ООН.

І ще кілька подробиць угоди

  • розмінування українських портів не проводитиметься, для проходу суден використовуватимуть безпечні фарватери;
  • вивіз зерна здійснюватиметься з портів Одеса, Чорноморськ, Південний;
  • термін дії угоди становить 120 днів із можливістю продовження;
  • військового супроводу вантажів не передбачено;
  • кораблі з зерном перевірятимуть щодо наявності озброєння, в тому числі представники рф.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

"Народні Байрактари", на які збирали гроші українці, очікуються в Україні наприкінці літа, — повідомив Сергій Притула.

Але ж компанія Baykar вирішила передати нам ці "пташки" безкоштовно! Тому постало питання, куди направити зібрані українцями 600 млн грн. "Ми обрали той варіант, який принесе смерть ворогам у величезних масштабах", — заінтригував Притула. А вам теж не терпиться дізнатися, про що йдеться?

Системи ППО, які Німеччина обіцяла передати Україні, наразі в процесі виробництва та будуть готові до кінця літа, — повідомила голова МЗС країни Анналена Бербок.

Голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман закликала німецьких політиків відмовитися від кругової схеми постачання зброї Україні, оскільки та не працює. Наприклад, зірвалися постачання німецьких танків до Словаччини в обмін на постачання словацьких танків до України. Штрак-Циммерман закликала зібрати спеціальну конференцію та почати постачати зброю Україні безпосередньо.

США розглядають можливість поставки Україні військових літаків, вироблених у країнах-союзниках. Серед можливих варіантів — шведський Gripen, французький Dassault Rafale, а також Eurofighter Typhoon. Про це заявив голова штабу військово-повітряних сил США генерал Чарльз Браун. У проєкті оборонного бюджету на 2023 рік, затвердженому Палатою представників США, передбачено 100 мільйонів доларів на навчання українських пілотів.

Стало відомо, на що витратять 500 млн євро нового траншу допомоги Україні від Євросоюзу. Як повідомляє пресслужба Ради ЄС, 490 млн буде направлено на постачання Києву військової техніки. На 10 млн, що залишилися, закуплять пальне, засоби індивідуального захисту та аптечки.

Президент США Джо Байден підписав новий пакет військової допомоги Україні на суму $175 млн, — повідомив речник Пентагону Джон Кірбі. Пакет включає ще п'ять РСЗВ HIMARS і 580 дронів Phoenix Ghost.

Не лише зброєю: пані посол США в Україні Бріджит Брінк передала захисний одяг та рятувальний інструментарій загальною вартістю близько 22 мільйони гривень для потреб ДСНС України. "Я пишаюсь, що можу подякувати людям, які ліквідовують наслідки російської агресії в Україні", — наголосила пані посол.

Новини від партнерів

Сенатори США представили резолюцію про визнання дій росії в Україні геноцидом — це включає примусову депортацію до росії та цілеспрямоване вбивство українського цивільного населення під час масових звірств.

Молдова не пропустила на територію країни російських військових з так званої оперативної групи, яка базується у Придністров'ї. Їх назвали "незаконним формуванням, яке порушує статус нейтралітету".

Речник Європейського поліцейського управління Яп Оп Ген Оорт заявив про ознаки контрабанди зброї з України, — пише Spiegel. "Є ризик, що зброя потрапить до рук організованих злочинців чи терористів", — сказав речник відомства. Однак жодної конкретики у матеріалі публікації не було. Водночас варто зазначити, що в Україні посилять моніторинг обігу зброї від партнерів. Система передбачає три рівні обліку її постачання і використання. Про це розповів міністр оборони Резніков.

В РНБО відреагували на звинувачення Європолу у контрабанді зброї. Україна вимагає фактів і очікує на розмову з доказами. "Максимально зацікавлені у швидкому обміні інформацією та миттєвому реагуванні", — сказав секретар РНБО Олексій Данілов. Він також звернув увагу, що заява представника Європолу про те, що такі інциденти нібито вже фіксували, співпала за часом з інформаційною спецоперацією рф, спрямованою на припинення військової допомоги Україні.

​​У сенаті США з'явився проєкт резолюції про визнання дій рф в Україні геноцидом українського народу. Дуже важливо, що в резолюції, крім засудження рф за акти геноциду, двопартійна група сенаторів підтримує трибунали та міжнародні кримінальні розслідування — для притягнення військових рф та політичного керівництва рф до відповідальності за військові злочини, злочини проти людяності та геноцид. "Немає сумніву, що те, що росія робить в Україні, є геноцидом. Прийшов час Сполученим Штатам і світу визнати це", — заявив сенатор Джим Ріш.

The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) повідомляє, що внаслідок ізраїльського авіаудару по цілях біля Дамаска, в районі Ас-Саїда-Зайнаб, знищено завод, на якому за іранськими технологіями збиралися безпілотні літаки. Також знищено склад із готовою продукцією. Саме з цього заводу росія планувала одержувати іранські безпілотники. 

Що там на росії?

Здатність росії шпигувати в Європі скоротилася вдвічі після того, як з європейських країн видворили понад 400 російської шпигунів, — повідомляє британська розвідка.

У росії поспішають провести так звані "референдуми" на окупованих територіях до 15 вересня, — повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела. Цим процесом керує Сергій Кирієнко — заступник голови адміністрації президента рф. Він постійно відвідує окупований Донбас, а також Запоріжжя та Херсонську область. Bloomberg уточнює, що анексія необхідна кремлю для того, щоб показати росіянам успіхи на війні, а міжнародному співтовариству — що росія не повертатиме окуповані території. Проте до 15 вересня ще далеко, а ЗСУ вже близько!

Західні аналітики вкотре оцінили залишки "ракетної могутності" росії. Експерти Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) стверджують: окупанти вичерпали свій запас крилатих ракет стратегічного призначення типу Х-101 до певної "чутливої" межі, тому їм довелося застосувати для ударів протикорабельні крилаті ракети, що мають обмежену точність.

Також інформацію про запаси ракет підтвердив представник ГУР МОУ Вадим Скибицький. За його словами, рф використала від 55 до 60% запасів високоточного озброєння, яке мала до повномасштабної війни — системи "Іскандер", "Калібр", крилаті ракети повітряного базування.

росія направила майже 85% своїх збройних сил на війну в Україну, — пише CNN із посиланням на чиновника Міноборони США. Також зазначається, що за час війни Україна знищила тисячі російських лейтенантів та капітанів, сотні полковників та багатьох генералів.

А що чутно про російських посіпак?

Псевдосудді з "днр" в Україні заочно повідомили про підозру за засудження іноземних військових до смертної кари. Судді висувають "порушення правил ведення війни".

На тимчасово окупованих територіях терористи з "днр" та "лнр" заблокували Google нібито через фейки та екстремістські матеріали. Про це повідомили їхні ватажки денис пушилін та леонід пасічник. Пишуть, що Google є передовою технологією, за допомогою якої "відбувається цькування росіян". Ще раніше на окупованих територіях заблокували доступ до Instagram та Facebook. 

"Придністров'я" хоче відокремитися від Молдови та увійти до складу рф. Про це заявив глава МЗС невизнаної "республіки" Віталій Ігнатьєв. Щоправда про терміни поки що нічого не сказав: "Вектор Придністров'я протягом усіх років існування республіки залишається незмінним, що відображено в підсумках референдуму 17 вересня 2006 року, де чітко окреслено: незалежність із подальшим вільним приєднанням до рф".

Російський брехунець 

Міноборони рф щодня робить заяви про "провокації", що нібито готуються з боку українців. Сьогодні в міністерстві оборони розповіли нову примітивну брехню. Нібито українські військові, переодягнені у російську форму з георгіївськими стрічками, "демонстративно грабували приватні будинки та застосовували фізичне насильство до мирних жителів". Усі ці "злочини", як повідомляється, було знято на камеру, щоб звинуватити російську армію. 

У міноборони рф заявили, що за останні 2 тижні знищили в Україні 4 HIMARS і одну транспортно-заряджальну машину до них. Насправді ніяких транспортно-заряджальних машин цих РСЗВ немає у природі. До того ж США 2 дні тому офіційно заявили, що жодна система HIMARS не була ліквідована росіянами. Міноборони рф знову вішає відбірну локшину на вуха росіянам.

Санкціями по агресору!

ЄС під час узгодження сьомого пакета санкцій проти рф заблокував пропозицію накласти заборони на найбільшого російського виробника титану. Проти рішення щодо накладання санкцій виступили Франція і ще кілька країн через побоювання можливої заборони на експорт титану з росії до ЄС у відповідь.

Philip Morris покине ринок росії до кінця 2022 року. Марки цигарок Marlboro, Parliament, Bond, Chesterfield, L&M не хочуть лишатися на російському ринку. 

Один із найбільших портів Європи припинив контейнерні перевезення з росії. "Перевезення товарів з рф і до рф через Роттердам призупинене", — йдеться на офіційній сторінці порту.

Життя з урахуванням бойових дій

 Збірна ЗСУ на Першому Балтійському чемпіонаті зі стрільби

Наші воїни перші не тільки на полі бою, а й у спорті. Збірна ЗСУ на Першому Балтійському чемпіонаті зі стрільби із пневматичного пістолета здобула чотири золота, два срібла та бронзу.

LEGO захисники

Один із рітейлерів LEGO — The Brothers Brick — присвятив нові фігурки героїчним захисникам "Азовсталі". Прототипами фігурок стали Денис Прокопенко ("Редіс", командир полку "Азов"), Богдан Кротевич ("Тавр", начальник штабу полку) та Святослав Паламар ("Калина", заступник командира полку), а також інші захисники "Азовсталі".

LinkedIn тепер доступний українською мовою. У застосунку мова повинна змінитися автоматично, якщо операційна система телефона налаштована українською. Якщо цього не сталося, потрібно перевстановити додаток.

TikTok перевів нас з "російського" до "європейського" регіону. Про це розповів заступник Мінцифри з питань розвитку IT Борняков. Раніше ми належали до регіону, повʼязаного з росією. Через це соцмережа активно блокувала український контент, пов'язаний із російським вторгненням.

Нацбанк ввів в обіг пам'ятну монету, присвячену Силам спеціальних операцій. Монета номіналом 10 гривень має на аверсі емблему ССО та малий Державний Герб України. З іншого боку — в образі Святослава Хороброго з мечем та щитом зображено бійця ССО.

Київ і область

149 день війни

Жителька Київської області підірвалася на міні в лісі. Вона загинула. 65-річна жінка разом із чоловіком пішла до лісу, де натрапила на протипіхотну міну. "Внаслідок вибуху потерпіла отримала численні тілесні ушкодження. Медики зробили все для порятунку жінки, але, на жаль, пацієнтка загинула", — повідомив голова ГУ Нацполіції Київської області Андрій Небутов.

149 день війни

У Києві накрили шахраїв, які торгували амуніцією, призначеною для Нацгвардії. Під час обшуку знайшли 120 тисяч незареєстрованих патронів, підготовлених для збуту та амуніції на 8 мільйонів гривень.

Київ продовжує підготовку до зими: пройшли випробування на міцність 75% теплових мереж та 80% котельних і станцій теплопостачання. Це понад 2 тис. км мереж та 184 районні та квартальні котельні й станції теплопостачання в усіх районах Києва.

Кіт, якого кілька днів тому військові врятували з українського острова Зміїний, доїхав до столиці. Евакуація кота, якого назвали Змієм, була завершальним завданням спецоперації зі звільнення Зміїного.

Донеччина і Луганщина

ЗСУ відбили атаку ворога з боку Лисичанського нафтопереробного заводу, — повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Ворог зазнав втрат і відійшов.

Протягом 21 липня окупанти завдали 2 ракетних та 2 авіаударів, здійснили 5 артобстрілів і ще 2 — із застосуванням мінометів.

149 день війни

Постійно точаться бої біля Верхньокам'янки — росіяни намагаються вийти на адмінкордон області.

Під завалами школи у Краматорську рятувальники виявили тіла трьох загиблих, пошукові роботи продовжуються, — ДСНС. Рятувальники розчистили 200 тонн зруйнованих частин будівлі.

Російські окупанти хочуть до зими знести у Маріуполі 35 багатоповерхівок та залишити без житла близько 8000 осіб.

У Маріуполі окупанти знищили мозаїки Алли Горської. Роботи "Дерево Життя" та "Боривітер" були створені видатними митцями на чолі із Горською в інтер'єрі ресторану "Україна" у 1967 році. росіяни роблять те, що і завжди — нищать і руйнують.

І це ще не все. Окупанти тимчасово — з 16:00 п'ятниці до 6:00 понеділка — закривають Маріуполь на в'їзд та виїзд та посилюють перевірки в місті в рамках "фільтраційних заходів". Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Андрющенко закликав маріупольців не виходити з дому без потреби та почистити телефони.

Харківщина

У Харкові ворог б'є виключно по цивільних об'єктах. Про це розповів юрист, командир підрозділу ЗСУ Денис Ярославський: "Судячи з останніх обстрілів, ворог б'є не по тих об'єктах, де знаходяться військові. Якщо раніше вони намагалися обчислювати такі скупчення, то зараз це зовсім не так. Учора ворог стріляв касетними снарядами РСЗВ "Ураган" по залишках ТЦ Барабашова. Також потрапляння  було по автобусній зупинці, де були звичайні мирні люди", — заявив Денис Ярославський.

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА: протягом минулої доби ворог обстрілював с РСЗВ Салтівський та Київський райони Харкова. Внаслідок обстрілу загинуло 3 людей. Наразі 16 поранених перебувають в лікарні, де отримують усю необхідну допомогу. 2 людей залишаються у вкрай важкому стані. Стан ще 3 людей лікарі оцінюють як тяжкий. Вони перебувають в реанімації. 

В ніч проти 22 липня росія не завдала ударів по Харкову, але обстріляла Рогань.

Сьогодні вранці рашисти обстріляли Золочівський район із вертольота. Знищено три квартири, дві пошкоджено. Артилерійським обстрілом селища Золочів пошкоджено приватний будинок, гараж, господарські будівлі. Внаслідок обстрілу загинула жінка, поранений чоловік.

Харківщина — найбільш постраждала від ракетних обстрілів область. Росіяни найчастіше били по Ізюму на Харківщині: 476 обстрілів по місту, знищили його вщент. Ізюм було окуповано російськими військами на початку квітня. Бої за Ізюмський район тривають і досі. Маріуполь за кількістю завданих по ньому ударів знаходиться на другому місці, далі — Миколаїв. Про це повідомив Данілов у ефірі телемарафону.

Сумщина

Увечері 21 липня російські військові обстріляли з артилерії Есманьську громаду на Сумщині. За інформацією голови ОВА Дмитра Живицького, жертв та руйнувань немає.

До переліку територій, де тривають бойові дії, увійшла ще одна громада Сумщини. Двадцятою громадою Сумської області, яку Мінреінтеграції внесло до цього переліку, стала Дружбівська громада Шосткинського району. 

На Сумщині в річці виявили труп свині, хворої на африканську чуму. Мешканка села Зазорки повідомила про це Держпродспоживслужбу. Та підтвердила діагноз у тварини. Комісією оголошено карантин та визначено 7-кілометрову зону нагляду. Ось тільки чуми нам і "не вистачало"!

Дніпропетровщина

Ворог обстріляв Нікополь. Про обстріли міста на Дніпропетровщині повідомив голова РВА Євген Євтушенко: "Знову обстріляно місто Нікополь! Чотири залпи РСЗВ по сплячому місту". Наразі інформація про жертв та постраждалих уточнюється.

Подробиці від очільника ОВА: окупанти двічі обстріляли Нікополь із РСЗВ. Випустили до 100 снарядів. Попередньо, одна людина загинула, одна поранена. Пошкоджені 11 приватних будинків. Крім цього, у Нікополі — прориви газоводу та водоводу і зруйнована залізнична колія.

руйнування Дніпропетровщина

Також Резніченко розповів про наслідки інших ворожих обстрілів Дніпропетровщини:

  • Російська армія накрила вогнем три райони — Нікопольський, Синельниківський та Криворізький.
  • У Покровській громаді ворог ударив по складах. Розбило трансформатор — кілька сіл без світла.
  • По Зеленодольській громаді ударили зі ствольної артилерії. Зачепило приватний будинок.
  • В Апостоловому сім "прильотів". Ракети поцілили по трьох школах. Пошкоджень зазнали прилеглі житлові будинки. Попередньо, 8 людей поранені

А це — ліцей №1 в Апостоловому після прильоту російських ракет. Фото опублікував голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. "Ми його реконструювали та відкрили для наших дітей у 2020 році. Тепер його немає…" — написав Резніченко.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За інформацією ГУНП у Запорізькій області, надійшло 6 повідомлень про руйнування об'єктів цивільної інфраструктури в результаті обстрілів російськими окупаційними військами.

​​Окупанти привласнили 20 елеваторів із зерном у Запорізькій області. На Запоріжжі окупанти створили "Державну зернову компанію", на чий баланс оформили 20 елеваторів. За фактом ці елеватори вони вкрали, тому що їхні справжні власники не погодилися з ними співпрацювати.

На окупованій території Запорізької області людям видали російські пенсії фальшивими грошима. Усі справжні гроші собі привласнили гауляйтери Запоріжжя, — повідомляє "24 канал" із посиланням на джерела у розвідці.

А в окупованому Мелітополі окупанти захопили школу та завод, — повідомив мер міста Федоров. Рашисти заїхали на територію ліцею №5, розмістили там свої казарми та військову техніку. А ще захопили завод автотракторних глушників.

Окупанти обстріляли Запоріжжя із "Градів" увечері, — повідомив голова ЗОВА Олександр Старух. Попередньо загарбники випустили близько 20 ракет, більшість яких впала в річку Дніпро.

Херсонщина

Спротив у Херсоні

Листівки в Херсоні

Військам росії час добровільно залишити Херсон, — радить радник голови ОП Михайло Подоляк. "Актуальний нині жест доброї волі — Антонівський міст. Інакше на орків чекає постійна "бавовна", нічні страхи, панічні атаки та "HIMARS-енурез", — написав Подоляк у своєму Twitter.

Наразі окупанти опрацьовують організацію понтонної переправи в районі Херсона, для чого провели обстеження кількох ділянок Дніпра, — повідомляє Юрій Соболевський. 

На Херсонщині на межі знищення десятки сіл Бериславського району, бойові дії тривають і в тергромадах Каховського та Херсонського районів. Жителі територій, які межують зі Снігурівкою та Зеленодольськом, розповідають про замінування низки доріг та берегу річки Інгулець. Щодня через встановлені міни гине худоба. 

Телеграм-канали пишуть про перший наш "котел"! Під Херсоном до 2000 рашистів оточені та приречені. Просять "зелений коридор".

Гаряче сьогодні і в Херсоні — вибухнуло в старому кар'єрі за Нафтозаводом, де був російський полігон і їхня ж база.

ЗСУ проводять потужну операцію на півдні України, там знищуються ворожі склади та командні пункти, окупанти відмовляються йти в бій, залишаються в окопах чи тікають, — повідомили у ОК "Південь". "Деталей ми поки що не розголошуємо, але обов'язково здивуємо вас тим, що буде в результаті", — каже голова пресцентру Оперативного командування Наталія Гуменюк.

Миколаївщина 

149 день війни

Про ситуацію в області інформує Ганна Замазєєва, Миколаївська обласна рада:

  • Під обстріли на Миколаївщині  потрапили населені пункти Баштанського і Миколаївського районів. 
  • Прильоти зафіксовані у Воскресенській, Галіцинівській, Первомайській, Широківській, Баштанській та Березнегуватській громадах. Горіли поля з зерновими.  

Загалом в миколаївських лікарнях перебуває 321 громадянин — усі вони постраждали від атак окупантів на Миколаївщину. Ще 115 постраждалих отримали допомогу амбулаторно.

Одещина 

149 день війни

На Одещині затримали працівників військкомату, які за 12 тисяч доларів знімали з обліку призовників, — повідомили в Нацполіції.

У небі Одещині збили ворожий безпілотник, — підтвердили у ОК "Південь".

Викладач Одеської юридичної академії переобладнує звичайні машини на "бандеромобілі". Майже місяць чоловік працював над Volkswagen B5, який тепер поїде до українських захисників у Херсонську область.

Захід України

На Закарпатті правоохоронці затримали 28-річного чоловіка, якого підозрюють у співпраці з росією.Його зупинили вночі патрульні. У чоловіка виявили велику кількість грошей та меседжів у телефоні, які свідчать про співпрацю з ворогом. І не просто співпрацю, а конкретну задачу щодо проникнення до волонтерської організації.

"Люди віддають те, що з ними було все життя": в Івано-Франківську харківське подружжя передало на благодійному ярмарку для ЗСУ сімейну реліквію — брошку. Волонтери розплакались…

А в музшколах Коломиї позбуваються російських композиторів. Днями на спільну нараду зібрались керівники музичних шкіл, щоб розпочати процес внесення змін у навчальні програми. Мета одна — замінити російських композиторів на тих, хто заслуговує більше, аби їхню творчість вивчали діти. Замість російської в програмах має бути сучасна українська музика, а також українська та світова класика, — вважають викладачі.

В Івано-Франківську затвердили нову програму виплат допомоги пораненим захисникам з громади. Місто виплачуватиме їм по 10 тисяч гривень.

1
89

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: