fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:55 19 Лип 2022

Хроніка подій: 146 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 19 липня і вже 146 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Уже понад три тисячі крилатих ракет застосувала росія проти України.

"Неможливо порахувати кількість артилерійських та інших снарядів, які були використані проти нашої країни та наших людей. Але точно можливо притягнути до відповідальності всіх російських воєнних злочинців. Кожного з колаборантів. Усіх, хто відповідальний за терор. За все, що відбувається 145 днів і більш як вісім років. Це буде зроблено", — обіцяє Володимир Зеленський.

Основне на ранок 19 липня. Що повідомляє Генштаб:

  • На Харківському напрямку ворожа розвідка боєм у районі населеного пункту Уди повністю провалилася. Окупанти зазнали втрат і відійшли.
  • На Слов'янському напрямку після авіаційного удару неподалік Гусарівки окупанти спробували піти у наступ на цей населений пункт. Наші воїни зустріли ворога щільним вогнем та відкинули загарбників назад.
  • На Краматорському напрямку ворог вів штурмові дії поблизу Спірного, успіху не мав, відійшов. Намагається вести наступ у напрямку Григорівки, бойові дії продовжуються.
  • На Бахмутському напрямку всі спроби штурмових дій за напрямами населених пунктів Семигір'я, Вершина, Покровське та території Вуглегірської ТЕС українські воїни успішно відбили.
  • Армія рф продовжує обстрілювати населені пункти вздовж усієї лінії фронту. Також залишається високою ракетна загроза з боку росії.

146 день війни

На півдні країни ЗСУ відпрацювали по складах боєприпасів окупантів, — повідомляє ОК "Південь". Загалом ракетним вогнем та артилерією "відмінусовано":

  • 65 рашистів,
  • комплексний апаратний зв'язок "Редут-2УС",
  • 11 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

Ворожий винищувач Су-35 із району Нової Каховки намагався атакувати ракетою "повітря-повітря" наші літаки, але успіху не мав.

На світанку наші ракетно-артилерійські підрозділи завдали точних ударів по накопиченню озброєння, ворожої техніки та складу боєприпасів у районі Райського Новокаховської громади, а також по БК у районі Берислава. Об'єкти знищено. Втрати загарбників уточнюються.

146 день війни

Українці захищають лінію фронту завдовжки 2450 км. Це відстань від Варшави до Барселони. Мапа наочно демонструє героїзм українців.

Верховна Рада звільнила Ірину Венедіктову з посади генпрокурора, а  Івана Баканова з посади Голови СБУ.

Новим очільником САП стане детектив НАБУ Олександр Клименко. Він виграв конкурс на посаду головного антикорупційного прокурора півтора роки тому. Сьогодні конкурсна комісія нарешті затвердила його кандидатуру.

Також президент України Володимир Зеленський своїм указом призначив голів СБУ в 5 областях.

А новою міністеркою соціальної політики стала Оксана Жолнович.

Контрнаступ ЗСУ в Херсонській області триває і відбувається успішно. Оскільки військова операція ще триває, то гучних заяв до її завершення ніхто не робитиме. Про це розповіли в ОК "Південь".

Гуманітарні місії

Україна повернула тіла ще 45 полеглих воїнів, — повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Операція проводилась за співпраці Уповноваженого зі зниклих безвісти Олега Котенка та силових структур України, відповідно до норм Женевської конвенції.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Голова МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс закликав Захід наростити постачання зброї в Україну. "Оскільки Брюссель іде у відпустку, це гарна можливість нагадати, що російські військові не планують брати вихідні від подальшого нападу на Україну", — зазначив він.

Армія дронів

Понад 510 млн грн зібрали на Армію дронів через платформу UNITED24! На частину цієї суми вже домовилися про закупівлю 60 мультикоптерів Matrice. Ці дрони з точністю записують відео, мають вбудований штучний інтелект, чітко фокусуються на цілі та визначають потенційну небезпеку на відстані. Ведуться переговори про подальші закупівлі потужних безпілотників з українськими та міжнародними виробниками. Серед них — США, Німеччина, Португалія, Японія та Ізраїль.     

"Є дуже хороші новини, але подробиці будуть трохи пізніше", — голова Міноборони Олексій Резніков напередодні четвертої зустрічі у форматі "Рамштайн" поговорив із Міністром оборони США Ллойдом Остіном.

Байрактарів багато не буває. Канадці розпочинають збір коштів на ще одну "пташку" для України. Жителі Канади хочуть передати українській армії БПЛА Bayraktar TB2. Цікавий факт — їхній уряд запровадив ембарго проти турецького виробника BAYKAR після Карабаського конфлікту, проте сьогодні народ розпочав збір грошей на байрактар цієї ж компанії. 

До речі, український уряд має на меті ратифікувати угоду з Туреччиною щодо виробництва в Україні безпілотників "Байрактар". Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний законопроєкт передадуть до Верховної Ради.

Після російської ракетної атаки по Вінниці, що сталась 14 липня, до міської влади міста звернулися з Посольства України в Ізраїлі для подальшої допомоги з протезуванням. А госпіталі Чехії готові за потреби прийняти поранених, — про це розповіла Вінницька міська Рада.

​​В Україну ввезуть обладнання для тимчасового зберігання врожаю зернових. Про це заявив заступник міністра з аграрної політики Тарас Висоцький. Він запевняє, що кількості обладнання вистачить для зберігання цьогорічного врожаю за нинішніх темпів експорту. "У нас є підтвердження від міжнародних партнерів про додаткове ввезення мішків, які вміщують по 200 тисяч тонн та обладнання для закладення та розвантаження. Приблизно цього вистачить на 10-15 млн тонн зерна. У серпні плануємо вже почати їх розподіляти".

​​Міністр оборони Резніков запропонував Заходу тестувати нове озброєння на рашистах в Україні. "Я думаю, для наших партнерів у Польщі, США, Франції, Німеччині чи для наших турецьких партнерів це хороший шанс протестувати їхнє озброєння. Тому давайте нам інструменти, ми закінчимо роботу, і у вас буде нова інформація про роботу зброї", — сказав він.

Дружня Польща продовжує всебічно допомагати Україні. До Польщі спеціальним медичним поїздом пізно ввечері 18 липня привезли 32 українських військових із пораненнями різного ступеня важкості. Захисників України вже розподілили по польських шпиталях. Вперше спеціальний медичний потяг, який почав курсувати ще в лютому та використовувався в основному для перевезення до Польщі онкохворих та біженців з України, привіз поранених військових.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Українцям спростили процедуру отримання Карти поляка. Згідно з оновленням, українці, які відповідають вимогам, можуть подати документи на отримання або продовження терміну дії Карти поляка на території Польщі. Раніше громадяни України мали звертатися до польського консульства в Україні. Введені зміни набудуть чинності за два тижні.

Уряд Ірландії призупинив безвізовий режим для біженців із 20 країн Європи, щоб розмістити українців. Про це пише видання Politico. За даними журналістів, у країні скінчилися місця, призначені для новоприбулих українців через наплив біженців з інших країн. У результаті більше сотні українців змушені були ночувати в покинутій будівлі аеропорту Дубліна, а зараз розміщуються в тимчасовому наметовому містечку.

Українці, які вимушено виїхали до країн ЄС, зможуть і надалі телефонувати додому за цінами українських операторів. У Європейському Союзі продовжили дію безоплатного роумінгу для українських громадян, які виїхали з України внаслідок повномасштабного вторгнення росії. Дія послуги мала б завершитись у липні, але Єврокомісії вдалося домовитися про продовження з європейськими мобільними операторами. Про це повідомило Міністерство цифрової трансформації.

Новини від партнерів

Байрактари тільки для України! Турецька компанія Baykar Makina, яка виробляє ударні безпілотники "Байрактар", не постачала і ніколи не постачатиме свою продукцію росії. Генеральний директор компанії наголосив, що Туреччина підтримує суверенітет України та її боротьбу за незалежність.

США запровадять нові санкції проти Ірану, якщо країна передасть свої безпілотники російській армії, — заявив спікер Держдепартаменту США.

Парламент Великої Британії після 5 годин дебатів не зміг оголосити вотум недовіри уряду Бориса Джонсона, який підтримали 349 депутатів проти 238. Дебати стосувалися переважно внутрішніх проблем. Лейбористи звинувачували уряд Джонсона у провалі соцпідтримки населення, а консерватори заявили про ефективну боротьбу з COVID-19 і Brexit.

Олена Зеленська в США зустрілася з держсекретарем Ентоні Блінкеном і має намір виступити у Конгресі. "Я тут [у США] на запрошення першої леді Джилл Байден. Вона відвідала Україну у травні, щоб особисто побачити та поспілкуватися з тими, хто через війну втратив будинок, близьких. Тепер моя черга говорити в США про українські потреби у нашому опорі та боротьбі з агресором", — повідомила Олена Зеленська. 

Зненацька. Угорщина готова пропускати через свою територію всю допомогу, яку надають Україні, у тому числі й військову, — про це заявив заступник міністра закордонних справ країни. Раніше Угорщина не дозволяла постачати зброю через свою територію, нібито щоб росія не обстрілювала угорців на Закарпатті.

Також, за словами заступника глави угорського МЗС, Угорщина готова прийняти українських дітей у свої санаторії та табори, а ще запропонувала допомогти в лікуванні цивільних та військових у медзакладах.

Ще одна цікава новина. Турецьке видання Hürriyet — його ще називають адміралом турецьких медіа, вперше у своїй 60-річній історії використало замість офіційної, проте цілковито колоніальної назви Сімферополь, — історично справжню Aqmescit. Про це повідомив кримськотатарський журналіст Осман Пашаєв у Facebook.

Борис Джонсон провів останню зустріч з урядом. Міністри подарували йому на прощання перші видання книг Черчилля. У покупці подарунка брали участь усі члени Кабміну. Дякуємо, друже Борисе, за все!

Що там на росії?

Інститут дослідження війни (ISW) пише, що путін може не хотіти проводити загальну мобілізацію, щоб не призивати до війська етнічних росіян. Такі дії викликають опір на етнічних територіях нацменшин. Через невдоволення створюються антивоєнні організації, до прикладу "Нова Тува" з активістами тувинської нацменшини.

Російський брехунець 

146 день війни

Виявляється, американські біолабораторії під час "секретних експериментів перетворили наших захисників на "найжорстокіших чудовиськ". Чого тільки не вигадає російська пропаганда, щоб виправдати свої провали. А ще — дуже важко зізнатися в тому, що справжніми чудовиськами виявилися саме російські солдати.

У так званій "днр" під керівництвом російських кураторів закінчили "розслідування" з вибуху у Драмтеатрі в Маріуполі. Рівень цинізму й кількість брехні у "звіті" вражає. Згідно з "розслідуванням", вибух у Драмтеатрі нібито був зсередини, а в самому театрі не знайдено слідів авіабомби. Також за даними т.зв. генпрокуратури "днр", у приміщенні зруйнованого театру було знайдено тіла лише 14 осіб. Сильний запах "тухлого м'яса" пояснили тим, що в підвалі театру нібито зберігалася "риба", і взагалі сам театр не використовувався цивільними.

На жаль, тепер точну кількість загиблих від скинутої росією бомби на Драмтеатр, де ховалися мирні громадяни, встановити неможливо. Але їхня кількість вимірюється сотнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала бомбардування драмтеатру в Маріуполі воєнним злочином росії.

Санкціями по агресору!

Boeing виключив росію з покупців своїх літаків у найближчі 20 років. До війни компанія збиралася передати до рф близько 1500 повітряних суден. Тепер корпорація представила карту поставок на 2022-2041 роки, де росія та Центральна Азія зафарбовані сірим — постачання не планується.

Життя з урахуванням бойових дій

146 день війни

Шестикласник Роман Циганик продав на аукціоні футболку капітана футбольної збірної України Андрія Ярмоленка та купив тепловізор для ЗСУ

Закордонний паспорт, права водія та техпаспорт будуть переведені в "Дії" на англійську. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Права та техпаспорт отримають міжнародне кодування, яке використовується в ЄС, США та Канаді. Уже завершуються технічні деталі розробки та незабаром вийде бета-тест англійської версії.

Також Федоров анонсував, що у "Дії" з'явиться автоматична реєстрація ТОВ для фізичних осіб. 

Про особливості цьогорічного навчального року пояснив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. Перед відкриттям школи необхідно:

  • Перевірити заклад освіти та прилеглі території на наявність вибухонебезпечних предметів;
  • підготувати системи оповіщення з урахуванням дітей з порушеннями зору та слуху;
  • визначити та позначити шляхи евакуації, підготувати та обладнати укриття, створити запаси води та медикаментів;
  • проведення тренувань щодо дій у разі повітряної тривоги й охорони здоров'я, надання домедичної підготовки;
  • під'єднати Wi–Fi в укриттях для проведення занять.

Створено відповідні комісії для обстеження прихистків спільно з ДСНС.

Верховна Рада ухвалила закон для фрилансерів.

​​Обміняти монети 1, 2 та 5 копійок, які вийшли зі вжитку, можна до 30 вересня 2023 року, — повідомив Нацбанк. Через війну багато українців залишили свої місця проживання й не можуть зараз це зробити, тому час для обміну подовжили.

Кабмін зафіксував тарифи на тепло та гарячу воду для українців. Як повідомив прем'єр Шмигаль, "Нафтогаз" продовжить постачати газ виробникам тепла по 7,40 грн за кубометр. Фіксована ціна діятиме до 31 травня 2023 року.

Київ і область

кав'ярня

У Києві з'явилась кав'ярня під назвою "Чорнобаївка". Заклад став місцем зустрічі херсонців. Тут вони збираються, згадують рідне місто і діляться власними історіями.

Кабмін перейменував театр імені Лесі Українки у Києві. З назви забрали слово "русскій".  Тепер він називатиметься Національним академічним драматичним театром імені Лесі Українки.

В Ірпені почали відновлювати зруйновану будівлю відділу поліції.

Сьогодні в Ірпінь приїхав Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Словенія в Україні Томаж Менцін. Делегація Посольства прибула, щоб дізнатися про потреби міста в міжнародній допомозі. Пообіцяли допомогти навчальним закладам Ірпеня комп'ютерною технікою.

Фото дня. Бородянка. Життя продовжується.

Чернігівщина

Протягом вчорашньої доби, 18 липня, росіяни тричі обстрілювали Семенівську громаду. Вогонь вівся з мінометів 82 мм калібру, зафіксовано 29 вибухів.

Чернігівцям частково компенсуватимуть вартість заміни вибитих під час бойових дій вікон. У Чернігові виконком погодив затвердження спеціальної програми для цього. На гроші можуть розраховувати містяни, що належать до соціально незахищених верств населення.

Житомирщина 

Майже 50 тисяч гривень на потреби Збройних сил України зібрали в Житомирі під час всеукраїнських змагань з плавання на відкритій воді "Тетерів Open".

Донеччина і Луганщина

Що відбувається на Луганщині, розповідає Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА:

  • Окупанти атакували за чотирма напрямками, майже всюди наступ уже відбито, тим часом в "лнр" мобілізують навіть ув'язнених.
  • Невелику частину Луганщини, де ЗСУ тримали оборону 18 липня, росіяни продовжили масово обстрілювати з авіації, артилерії, завдавати ракетних ударів.
  • По населених пунктах на межі двох областей ворог завдав чотири ракетні та два авіаудари.
  • Одинадцять разів окупанти обстрілювали мирні помешкання артилерією.

Нічні вибухи у Краматорську, Донецька область, підтвердив мер міста Олександр Гончаренко. "Ракетні удари по заводах. Знищують нашу інфраструктуру", — повідомив він.

Агресорка рф не припиняє спроб просунутися углиб Донецької області. На цьому етапі війни окупаційні війська зосередяться на захопленні Сіверська та Бахмута. При цьому вони не будуть віддавати пріоритет захопленню Слов'янська. Про це повідомляють в американському Інституті вивчення війни (ISW).

13:30 — росіяни завдали удару по центру Краматорська, є жертви. На місці працюють рятувальники й вибухотехніки. Про це повідомляє мер міста. У ДСНС повідомили, що внаслідок обстрілу Краматорська постраждали 10 людей. П'ятьох із них госпіталізували.

Павло Кириленко, голова Донецької ОВА: один загиблий, шість поранених — такі наслідки сьогоднішнього ракетного удару по Краматорську.

Також під атакою опинився Слов'янськ. Пошкоджено приватні будинки. Під завалами залишилися люди, є поранені.

UPD: У ДСНС повідомили, що у Слов'янську виявили та витягли з-під завалів тіла двох людей.

 

Оперативна інформація станом на 18:00:

  • Ворожа спроба розвідки боєм у напрямку Дмитрівки завершилась невдало. Окупанти з втратами відійшли.
  • На Донецькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на спробах просування в напрямках Сіверська та Бахмута.
  • Ворог здійснював артилерійські обстріли поблизу Краматорська, Райгородка, Донецького, Верхньокам'янського, Спірного, Стародубівки, Сіверська, Дронівки та Івано-Дар'ївки. Завдав авіаудару неподалік Верхньокам'янського.
  • Українські воїни завдали окупантам значних втрат, коли ті намагалися просунутися в напрямках Григорівки, Спірного та  Івано-Дар'ївки. Ворог безладно відступив.
  • На Бахмутському напрямку загарбники обстріляли райони населених пунктів Бахмут, Новолуганське, Покровське, Вершина, Весела Долина, Яковлівка, Берестове та Зайцеве. Завдали авіаційних ударів біля Вуглегірської ТЕС, Покровського, Майорська, Торецька, Берестового і Вершини.
  • Спроби противника просунутись у напрямках Берестового, Білогорівки,  Вершини та території Вуглегірської ТЕС успіху не мали.

Окупаційна "влада" Маріуполя не хоче визнавати документи, які визначають право власності на нерухомість, підписані українськими нотаріусами від 19 лютого 2022. Окрім того, не визнаватимуться документи, видані органами державної влади та місцевого самоврядування в період з 11.05.2014 по 19.02.2022.

Тобто, як сказав Петро Андрющенко, відсьогодні всіх громадян України позбавлено права власності на нерухомість у Маріуполі за рішенням окупаційної "влади". "Фактично днями пройде "націоналізація!" вцілілого і настане розселення по ордерам.  Тобто було наше, стало чиєсь. Таке воно — "маневрене житло", — написав він.

Харківщина

Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА про ситуацію в області:

  • Протягом доби з пораненнями госпіталізували 5 мирних мешканців. У Харківському районі — 2 особи, Чугуївський район — 3 особи. На жаль, 75-річний чоловік через отримані травми внаслідок обстрілу в Харківському районі загинув. 
  • На лінії зіткнення тривають активні бойові дії. 
  • На Харківському напрямку ворог намагався провести розвідку боєм в районі населеного пункту Уди, але ця спроба повністю провалилася. Окупанти відступили з втратами.

У районі Ізюма ворог обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони біля Великої Комишувахи, Чепіля, Дібровного та Новомиколаївки. Окупанти намагалися піти у наступ в напрямку Гусарівки, але під щільним вогнем наших захисників відступили.

Харків під обстрілами вже майже п'ять місяців. 150 тисяч жителів міста залишились без квартир, а близько 500 будинків вже не підлягають відновленню. Попри це, опалювальний сезон у Харкові розпочнеться 15 жовтня, хоч і буде "найскладнішим в історії міста", обіцяє міський голова Ігор Терехов.

Щонайменше 14 спортивних об'єктів Харківщини потребують відновлення через війну. Наразі спортсмени тренуються в інших містах та країнах.

Сьогодні на Харківському напрямку ворог продовжив вогневе ураження з артилерії населених пунктів в районах на північ, схід та південний схід від міста Харкова.

Здійснював невдалі спроби ведення наступальних дій в напрямках сіл Уди та Гусарівка. Поблизу останнього завдав авіаційного удару.

Противник продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці. Тривають підриви складів боєприпасів ворога. Фіксується збільшення випадків дезертирства російських окупантів, які в будь-який спосіб намагаються потрапити на територію рф.

У держзраді підозрюють спеціалістку-криміналістку з Куп'янська Харківської області. За даними обласної прокуратури, підозрювана передавала армії рф інформацію про співробітників Куп'янського районного відділу поліції та проводила обшуки в будинках колишніх колег.

Сумщина 

Ситуація станом на 9:30 від Дмитра Живицького:

  • О пів на десяту вечора вчора розпочався мінометний обстріл Білопільської громади. Було 5 прильотів, поранена одна людина.  
  • З опів на другу і майже до третьої ночі по Краснопільській громаді росіяни вели обстріл з міномета, 16 прильотів.

Дніпропетровщина 

Ніч тривог та обстрілів. По Нікополю випустили до 40 реактивних снарядів, — повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Ворог влучив по території порту. Є руйнації на двох промислових підприємствах. Вибухи викликали пожежі. У місті пошкоджено кілька приватних будинків та електромережі. На місці працюють електрики. Людей не зачепило.

У Криворізькому районі ворог ударив з артилерії по Зеленодольській громаді.  Без постраждалих.

Військові ЗСУ збили над Криворізьким районом російський безпілотник Орлан-10, — повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Ще один безпілотник намагався залетіти на територію Синельниківського району з напрямку Гуляйполя, його також збили, — повідомив голова облради Микола Лукашук.

Запоріжжя

Рух спротиву в Мелітополі

Рух опору в Мелітополі дякує тим вчителям, які залишились вірними Україні та не співпрацюють з рашистами. Це особливо актуально з огляду на плани окупантів провести псевдореферендуми на захоплених територіях. Адже вчителів завжди активно залучають до підрахунку голосів та організації голосувань.

На окупованій території Запорізької області росіяни вкрали 20 елеваторів із зерном, власники яких не погодилися на колаборацію.

росіяни відібрали перепустки в персоналу Запорізької АЕС та ввійшли до радіаційної зони енергоблоку, — повідомляє Енергоатом. Питаннями безпеки окупанти не опікувалися — не мали ані спеціального одягу, ані підготовчих процедур перебування. Так, вони наражали на небезпеку не тільки себе. На одязі росіяни могли рознести радіаційні частинки станцією та прилеглою територією. Крім того, ніхто не знає, що ще військові рф могли залишити там: зброю, вибухівку абощо. Власне, це і пряма загроза ядерній безпеці.

Наразі окупанти влаштовують для себе безпечну зону на АЕС — у підвалі навчально-тренувального центру. "Навряд чи їм це допоможе. Хіба на якийсь час, але це ні від чого не врятує", — йдеться в дописі "Енергоатому".

Близько 1000 російських військових, які базувалися на кордоні Донецької та Запорізької областей, разом із військовою технікою вранці знялися зі стоянки та вирушили колонами в напрямку Запоріжжя, — виявив радник мера Маріуполя Андрющенко.

Херсонщина

Спротив Херсонщина

Херсонці чинять тихий спротив окупації. На деревах, стовпах розвішують жовті та синьо-жовті стрічки, — повідомляє Рух опору "Жовта стрічка".

Жителі Херсонської області відмовилися співпрацювати з окупаційною владою, тому їх викрали росіяни. Про це повідомила Поліція Херсонської області. За даними слідства, у Бериславі озброєні окупанти прийшли до оселі 55-річного чоловіка. Його вивели з квартири та вивезли в невідомому напрямку. Наразі його місцеперебування невідоме. 

У Новокаховській громаді окупанти заарештували подружжя. Їх забрали з власної оселі. Зниклі є батьками героя АТО, який віддав своє життя у війні з агресором. За фактами викрадення людей відкриті кримінальні провадження за статтею "Порушення законів та звичаїв війни".

Стало відомо, де окупанти утримують мера Херсону Колихаєва. Наразі він в ізоляторі тимчасового утримання в Херсоні, повідомляє видання "Главком", посилаючись на джерело в Херсонській ОВА. "Колихаєв поводиться достойно. До нього потрапляють харчові продукти, які привозять знайомі. За попередніми даними, окупанти не застосовують до міського голови фізичної сили", — зазначив співрозмовник виданню.

Сьогодні на Антонівському мосту завдяки HIMARS утворилася діра. Мабуть, ЗСУ пристрілюються по стратегічному мосту. Тепер рашистам можна бігти із Херсона тільки по 1 транспортній смузі.  

UPD. Депутат Херсонської облради Сергій Хлань повідомив, що удару завдали й по базі російських окупантів поблизу Антонівського мосту в Херсоні. Постраждав "майданчик, де орки зробили дуже потужні зміцнення, розташували багато зброї, розташувалися військові підрозділи".

Близько 20:00 підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ в районі Нової Каховки збито російський винищувач Су-35. Винищувач намагався атакувати штурмовики Повітряних Сил ЗС України. Є візуальне підтвердження збиття літака, пілот катапультувався.

А біля шлюзу Каховської ГЕС було знищено комплекс РЕБ "Репелент-1". Основне призначення комплексу — боротьба з БПЛА, як самостійне придушення, так і пеленгація та передача координат систем ППО.

Миколаївщина 

Орієнтовно з 6:50 тривають обстріли с. Широке. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється, — говорить Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА.

Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування у Березнегуватській громаді. За попередньою інформацією є пошкоджені житлові будинки, об'єкти інфраструктури та господарські об'єкти. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Зранку також зафіксовані прильоти по житлових будинках приватного сектору одного з районів Миколаєва. Пошкоджені будинки й, на жаль, є постраждалі — поранення отримали жінка і чоловік, — повідомила Ганна Замазєєва, Миколаївська обласна рада.

Загалом за минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 29 осіб, дітей серед постраждалих немає.

Миколаїв можуть закрити на кілька днів для пошуку колаборантів, — попереджає голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Одещина 

Країна-терористка вночі знову обстріляла Одещину. Прильоти були по Дачному.  Інформації щодо загиблих немає. Відомо про 4 поранених, — повідомив о першій годині ночі заступник голови Одеської районної військової адміністрації Олексій Мацулевич.

146 день війни

О шостій з'явилися подробиці:

  • По Одещині ворог ударив 7 крилатими ракетами типу "Калібр", випущеними з акваторії Чорного моря. Одну збили сили ППО, 6 влучили по мирному населеному пункту, — повідомило ОК "Південь".
  • Внаслідок влучення сталося руйнування та займання 3 приватних будинків та 2 дворових споруд. Пошкодження зазнали ще кілька приватних садиб, автомобілі, школа, будинок культури.
  • Постраждали шестеро людей, серед яких 5-місячна дитина.
  • Пожежу на площі 300 кв. м оперативно ліквідовано. Залучалися 95 рятувальників та 16 одиниць техніки.

Вінниччина 

У Вінниці кількість жертв у результаті ракетного удару по Вінниці зросла до 25 осіб. Про це розповіла заступниця директорки департаменту охорони здоров'я Тетяна Бондаренко. Вночі в лікарні померла лікарка-неврологиня Наталя Фальштинська.

Захід України

За матеріалами СБУ ще один російський агент отримав тюремний строк — 7 років позбавлення волі. Свалявський районний суд Закарпатської області виніс обвинувальний вирок агенту рф, який збирав для фсб суспільно-політичну інформацію в Україні. 

У Франківську команда пластичних хірургів зі США безплатно оперуватиме постраждалих на війні. Команда американських лицевих пластичних хірургів оперуватиме пацієнтів з травмами голови, обличчя та шиї. Реконструктивні операції лікарі зі США робитимуть разом з фахівцями обласної клінічної лікарні.

В Ужгороді діти на благодійному ярмарку зібрали понад 15 000 гривень для ЗСУ. У перший день дітлахи принесли все, що підходило для продажу, з власних речей. А наступного дня, окрім сувенірної продукції, виробів ручної роботи, на розкладних столиках вже була й домашня випічка та напої. Так вдалося зібрати кошти на потреби ЗСУ.

1
316

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: