fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:04 16 Лип 2022

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 16 липня і вже 143 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

"Окупанти усвідомлюють, що ми поступово стаємо сильнішими, і мета їхнього терору дуже проста — тиснути на наше суспільство, залякувати людей, завдавати максимальної шкоди українським містам, поки російські терористи ще здатні це робити", — зазначив Зеленський у своєму щоденному зверненні. 

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

Українська авіація вдарила по скупченнях російських військ на півдні країни. Вертольоти та літаки ЗСУ завдали чотирьох ударів по скупченню живої сили, озброєння та техніки окупантів у районі Правдиного, Лозового та Благодатного.

Загалом на півдні наші захисники утилізували:

  •  47 окупантів;
  •  6 гаубиць "Мста-Б";
  •  2 гаубиці калібру 122 мм;
  •  танк Т-62;
  •  машину зв'язку оперативно-тактичного рівня;
  •  8 одиниць броньованої техніки;
  •  14 одиниць автомобільної техніки.

В свою чергу росіяни намагалися атакувати ЗСУ на півночі Херсонської області, але самим довелося тікати від вогню. Невдалі спроби атак позицій українських сил на Херсонському напрямку з гелікоптерів сталися  вранці та опівдні 15 липня, — повідомили в ОК "Південь".

Ворожий Су-35 тричі намагався атакувати українські штурмовики у небі над Новою Каховкою. Втрат нашої авіації немає.

Вчора у Новій Каховці ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ уразили два пункти управління ворожих військ та посадковий майданчик. Втрати противника уточнюються. Про це розповіла Херсонська ОВА.

Також за минулу добу ЗСУ знищили склади з боєкомплектом в районі Чорнобаївки та Чаплинського району.

На Бахмутському напрямку росіяни намагалися вести штурм у напрямках Доломітне — Новолуганське та Доломітне — Семигір'я, але ЗСУ відбили наступ.

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

російські війська, ймовірно, виходять із "оперативної паузи", — пише Інститут вивчення війни. Про майбутню спробу ЗС рф відновити масштабний наступ на Донбасі свідчать обмежені наземні атаки на північний захід від Слов'янська, південний схід від Сіверська, вздовж траси Бахмут-Лисичанськ, на південний схід від Бахмуту та на південний захід від Донецька.

росіяни, швидше за все, продовжать і розширюватимуть такі атаки в найближчі 72 години. Водночас, як зазначають експерти, 10-денної "паузи" недостатньо для відновлення наступальних сил у повній мірі.

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

росія депортувала 1,6 млн українців, включаючи 260 тисяч дітей, — повідомив радник голови ОП Михайло Подоляк. "Кожен, хто каже: "чи не простіше віддати землі заради миру", висловлює готовність заплющити очі на геноцид, щоб не бачити у стрічці поганих новин", — додав він.

декларація суверенітет

Сьогодні, 16 липня — День проголошення Декларації про державний суверенітет України. "Перший цвях у домовину радянської імперії…", — так називають Декларацію про державний суверенітет України, ухвалену 16 липня 1990 року.

Терористи ніяк не можуть налагодити роботу на окупованих територіях через тотальний спротив місцевих. На харківщині місцеві енергетики відмовилися працювати на росіян. Про це повідомляє Центр національного спротиву. Аналогічна історія в Мелітополі, де окупанти шукають зрадників на зарплату, адже не можуть знайти охочих здавати "проукраїнських громадян", тобто більшість. Натомість у знищеному ними Маріуполі через відмову місцевих працювати росіяни звозять енергетиків з рф. За даними ЦНС уже 250 спеціалістів у сфері електроенергетики прибули до окупованого Маріуполя. Ще понад 700 людей очікується найближчим часом.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

Речник командування Повітряних Сил Збройних Сил України Юрій Ігнат повідомив, що Україна отримає не дві одиниці ЗРК NASAMS, а дві батареї. "Нам не дві штуки пообіцяли, а дві батареї. Ми розуміємо, що таке високотехнологічне озброєння мають небагато країн світу і стоять за ним у черзі".

Але слід враховувати, що потужності виробників не безмежні та постачання систем ППО NASAMS та IRIS-T в Україну не швидкий процес. "Все відбуватиметься, на жаль, поступово і не так швидко, як нам цього хотілося б вже сьогодні", — підкреслив спікер.

Водночас у Пентагоні заявили, що американські ракетні системи M142 HIMARS істотно впливають на війну в Україні. Системи дозволяють запускати пакети ракет з точним наведенням на відстань до 80 км.

Допомога біженцям і переселенцям

Мінінтеграції України оновило перелік громад, розташованих у районах проведення бойових дій, а також у тимчасовій окупації чи оточенні. Нагадаємо, що всі внутрішньо переміщені особи таких громад мають право на отримання грошової допомоги від держави. До оновленого переліку включено 313 громад у 9 областях України: Донецька (66), Запорізька (54), Харківська (51), Херсонська (49), Луганська (37), Миколаївська (25), Сумська (19), Дніпропетровська (7), Чернігівська (5).

 Новини від партнерів

 "Військові літаки та пілоти Великої Британії  готові до бою, якщо збройні сили путіна становитимуть загрозу для країни або її союзників", — заявив командувач ВПС Великобританії Майк Вігстон. На питання, наскільки ймовірно, що Лондон втягнеться у прямий конфлікт із росією, командувач британських ВПС зазначив, що москва стає "дедалі агресивнішою".

Пентагон не бачить ознак того, що зброя для України пішла кудись, крім на боротьбу з рф, — заявляє Міноборони США. "Ми не відстежуємо зброю. Я маю на увазі, що ми дуже добре знаємо, що українці використовують зброю, яку ми їм надали, і не бачили жодних ознак того, що ця зброя пішла ще кудись, окрім як для боротьби з росіянами", —  заявив на брифінгу представник Міноборони. На уточнююче питання про те, чому в Пентагоні такі впевнені в тому, що зброя, передана США українцям, перебуває в Україні і використовується проти рф, чиновник відповів, що "не відстежувати і не знати, куди йде зброя, — це різні речі".

А ГУР повідомляє: спецслужби росії активізували діяльність у країнах східної Європи. Агенти країни-окупантки отримали завдання виявляти та відстежувати маршрути, якими йде постачання зброї до України.

Сьогодні в Гамбурзі, Німеччина, пройшла хода на підтримку українських захисників.

А в Литві за 5 днів зібрали 13 тисяч євро на перетворення Вільнюського Будинку москви на символ підтримки України. За ці гроші на фасад будівлі перенесуть фото української фотографині Олени Титаренко із серії портретів українських волонтерів. Роботу виконає єдиний у світі робот-художник Альберт — унікальний винахід естонських художників та інженерів із колективу Robot Muralist.

У Відні на концерті легендарної групи The Rolling Stones на одній сцені разом із легендами світового року виступали вихованці Київського Палацу дітей та юнацтва.

Міжнародний суд ООН у Гаазі восени може розпочати розгляд по суті справи про звинувачення росії у геноциді українців. Про це повідомив агент України у Міжнародному суді ООН, посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич.

Зустріч міністрів фінансів країн G20 закінчилася без підсумкового комюніке через розбіжності щодо оцінки війни рф проти України. "Присутність росії на Балі (саме там проходила зустріч) — це як "участь палія на нараді пожежників", — заявила глава канадського Мінфіну Христя Фріланд.

Що там на росії?

"Газпром" відзвітував про падіння видобутку та експорту газу. З 1 січня по 15 липня 2022 року "Газпром", за попередніми даними, видобував 249,7 млрд куб. м газу. Це на 10,4% (на 29,1 млрд куб. м) менше, ніж минулого року.

А що чутно про російських посіпак?

В окупованому Криму оголосили "сафарі" на російського командира Анатолія Варочкіна. Саме він, за інформацією журналістів, наказував обстрілювати Вінницю крилатими ракетами. $15 000 за ліквідацію. Стільки коштує мерзенне життя вбивці.

Україна може використовувати системи HIMARS та MLRS M270 для ударів по території Криму. Російські військові об'єкти в Криму та кораблі Чорноморського флоту рф є одними з цілей для України, які потрібно уражати за допомогою таких систем, — заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України. Готуйтеся, окупанти. Крим — український півострів!

Російський брехунець

І знову брехня від рф на виправдання власних ударів по цивільних в Україні. росія стверджує, що в місті під назвою "Дніпропетровськ" нібито знищено "цехи з виробництва комплектуючих та ремонту балістичних ракет "Точка-У" та реактивних снарядів систем залпового вогню на оборонному підприємстві "Південний машинобудівний завод". Насправді в українському Дніпрі російські ракети вбили безневинних людей, які просто їхали додому після роботи.

Життя з урахуванням бойових дій

Українські підприємства у найближчий рік планують скоротити персонал, — повідомляє НБУ. У середньому всі підприємства планують скоротити 29% співробітників, тобто звільнити практично кожного третього. Найпесимістичніші прогнози у сфері будівництва — там хочуть скоротити кожного другого (50% персоналу).

Станом на 15 липня Україна має у сховищах вже 11,3 мільярда кубів газу. До початку опалювального сезону "Нафтогазу" доручили забезпечити 19 мільярдів кубів газу.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, уряд вже три місяці активно веде підготовку до різних сценаріїв проходження опалювального сезону. 

14 липня нардепи внесли до Ради Законопроект, за яким пропонується дозволити брати на військову службу громадян, старших за 60 років, та які мають високу мотивацію, професійну підготовку, практичний військовий досвід, визнані ВЛК придатними за станом здоров'я.

До речі, міністр оборони Олексій Резніков пояснив, що в його інтерв'ю виданню Time сталось непорозуміння. Він мав на увазі мільйон бійців, які вже є в України, а не плани зібрати ще один мільйон.

Роз'яснення щодо мобілізації та повісток від голови управління персоналу штабу Командування СВ ЗСУ Романа Горбача.

  • Роздача повісток — не призов. У 90% випадків вони видаються, щоб уточнити дані військовозобов'язаного.
  • В/Ч комплектуються територіально: якщо в західних регіонах "більше народу" — там більше і повісток.
  • Роздача повісток може відбуватися у будь-якому місці, яке не заборонено законом (за фактом, майже скрізь).
  • Не всіх добровольців мобілізують. Армії потрібні спеціалісти, а не ті, хто хоче, але нічого не вміє.

Водночас Міноборони письмово дозволило виїжджати з області без повідомлення військкома. Це підтвердив нардеп Олександр Федієнко, який опублікував письмову відповідь Міноборони. Пункт про "невиїзд" зараз переробляється.

Кабмін виплатить борги 13 тисячам студентів за навчання за контрактом у другому півріччі, — обіцяє міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. Йдеться про студентів, які зареєстровані на теренах, де ведуться бойові дії, або тих, які перебувають у тимчасовій окупації. На це держава виділила 86,8 млн грн.

Відсьогодні всі сайти в Україні мають перейти на українську мову. Це стосується інтернет-представництв органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної та комунальної форм власності, ЗМІ, зареєстрованих в Україні, а також суб'єктів господарювання, які реалізують товари та послуги в Україні та зареєстровані в Україні.

"Укрпошта" запустила голосування за нову поштову марку про мир. Обрати найкращий ескіз можна до 22 липня. Проголосувати можна тут.

 Київ і область

Вчора ввечері в небі Білоцерківського району ППО збила ворожу ракету. Попередньо жертв та руйнувань немає. 

У Києві поліцейські затримали підозрюваного, який привласнював благодійні пожертви для ЗСУ. Зловмисник розміщував у мобільному додатку публікації щодо збору коштів на потреби захисників. Після отримання грошей залишав частину собі, а у фоторедакторі змінював суму благодійного переказу до ЗСУ. Наразі псевдоволонтеру повідомлено про підозру за незаконне використання з метою отримання прибутку благодійних пожертв під час воєнного стану. Стаття передбачає від 5 до 7 років тюремного ув'язнення з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Чернігівщина

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

У постраждалих селах Количівка та Киїнка на місці зруйнованих лікувальних закладів встановили мобільні амбулаторії. Така амбулаторія — це медичний кабінет на колесах. Відтепер медичні працівники поновлять прийом для більше ніж 3000 жителів.

Черкащина

Ворог поцілив у сільгосппідприємство на Черкащині, попередньо без жертв серед населення, — повідомив голова ОВА Ігор Табурець. "Під час повітряної тривоги маємо два вибухи в одному із сіл Чигиринської тергромади. Знищено сільгосптехніку та завдано шкоди нечисельному поголів'ю худоби", — написав він.

Донеччина і Луганщина

Внаслідок ракетного удару по Краматорську постраждала телестудія державного телеканалу "Дом" — UA TV.

Війська рф відновили наступ на Вуглегірську ТЕС, бої продовжуються.

Тим часом, як повідомили у Генштабі, українські захисники відбили ворожі спроби штурму поблизу кількох населених пунктів на Донецькому та Бахмутському напрямках.

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

Під ударами рф знову Костянтинівка. Сьогодні зранку ракетами зруйновано будинки у приватному секторі, завдали ударів по промислових об'єктах, — повідомив Павло Кириленко, Донецька ОДА. Окупанти перетворюють наші міста і селища на руїни, нищать людей і промисловість. 

Що розповів Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА, у своєму зведенні за 16 липня: "Луганщина продовжує тримати оборону. Можемо констатувати, що кількість обстрілів значно зменшилася. Через знищення українськими артилеристами ворожих складів БК в тилу, росіяни тепер працюють "з коліс" —  тобто більше не зберігають боєприпаси на складах, а одразу везуть на фронт машинами. Рашисти мають ускладнену логістику, яка йде нам на руку. Якщо раніше  окупанти мали значну перевагу у вогневому впливі, то тепер завдяки західній зброї ми надолужити і стали сильнішими.  Високоточні влучання по складах —  це підтверджують".

14:30 —  у Бахмуті рятувальники ліквідували пожежу двох торговельних павільйонів на площі 100 кв. м, яка виникла внаслідок ворожого обстрілу. У Краматорську ліквідували пожежу пшениці на площі 7 га, яка виникла внаслідок обстрілу, —  повідомило МВС України.

Збройні сили України відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Івано-Дар'ївка, Григорівка, Новолуганське та Семигір'я на Донеччині, а також не дали встановити контроль над Вуглегірською ТЕС. Про це повідомляє Генштаб.

Продовжуються ракетні удари по Покровській громаді. Є жертви, є поранені серед мирного населення. Багато будинків пошкоджено, — повідомляє мер міста Руслан Требушкін. Зокрема пошкоджено 16 приватних житлових будинків і згоріли дві вантажівки. Дані щодо загиблих та постраждалих уточнюються.

Зі Святогірської лаври вдалося евакуювати людей, які ховалися від обстрілів. Літню пару і родину — батька, матір і трьох дітей — вивезли з-під ворожих артобстрілів у безпечне місце, повідомили в ГУР. У Лаврі ще перебуває до 600 мирних мешканців, з яких понад 50 – діти, зокрема четверо немовлят. Вживаються заходи для їхнього безпечного вивезення на підконтрольну Україні територію. Під час червневого ворожого артобстрілу загинули архімандрит, монах і монахиня, ще кілька священиків отримали поранення.

 Харківщина

Вчора росія випустила з Бєлгорода дві ракети по Харкову, але обидві з них не долетіли і впали на території рф, — інформація з місцевих пабліків. Ракет на росії реально стає все менше.

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

рф завдала ракетного удару по Чугуєву, є загиблі. Зруйновано одну зі шкіл міста, магазин будівельних матеріалів та кілька житлових будинків.  Рятувальники досі розбирають завали та шукають людей. Внаслідок ракетного удару по Чугуєву загинули троє людей, — заявив голова ОВА Олег Синєгубов. Ще трьох людей госпіталізували. Рашисти продовжують стирати з лиця землі українські міста та села, вбиваючи цивільних.

"Ударів завдали дуже ранесенько, коли люди спали". Внаслідок ракетного обстрілу Чугуєва загинули чоловік з дружиною, а також їхній сусід, —  розказала Суспільному міська голова Чугуєва Галина Мінаєва.

Сумщина

Військові рф обстрілювали громади на Сумщині протягом вчорашнього дня: одна людина загинула, ще семеро отримали поранення, — повідомив керівник ОВА Живицький.

Мер Сум порадив жителям виїхати за місто на вихідні. "Тепер, друзі, про безпеку. Я хотів би усім нам порадити провести уважно, дисципліновано, у безпеці вихідні дні. За можливості, можна провести їх десь за містом, якщо у когось є таке бажання і можливості", — сказав Лисенко. Тим, хто залишиться у місті — радить менше відвідувати людні місця і подумати про свою безпеку.

Зранку 16 липня російська армія обстріляла з артилерії та мінометів Зноб-Новгородську, Білопільську та Есманьську громади Сумської області. Також по Есманьській громаді влучили чотири ракети, випущені з літака. Є суттєві руйнування, — повідомили у військовій адміністрації Сумщини.

Наслідки ранкових обстрілів на Сумщині: Білопільська громада. Пошкоджені приватні будинки і господарчі споруди мирних мешканців. Є поранена худоба, вбиті домашні тварини. В Есманській громаді розбита школа та сільгосппідприємство.

Полтавщина

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

У Кременчуці вчора було збито ворожу ракету, — повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін. Уламки знайдені (на фото). Постраждалих чи руйнувань немає.

 Дніпропетровщина 

4 з 6 ракет, які росіяни вчора близько 22 години випустили по Дніпру збила наша ППО. Їх випустили з півночі Каспійського моря.

Через ракетні удари тими ракетами, що долетіли, загинули троє людей, ще 16 поранені, повідомив керівник ОВА Резніченко. Російські війська влучили в промислове підприємство і вулицю поряд. Згоріло два автомобілі, пошкоджено ще майже десять машин. На промисловому підприємстві всю ніч вирувала сильна пожежа.

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

Через ракетний удар по Дніпру частина правобережної частини Дніпра без води. Перебитий магістральний водопровід.

Фахівці працюють над відновленням, — повідомив на брифінгу речник управління ДСНС в області Сергій Ковтонюк.

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

Обстріл Дніпропетровщини продовжився і вранці — росіяни вдарили з "Градів" по ​​житлових кварталах Нікополя. Як повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко, внаслідок обстрілу пошкоджено 12 п'ятиповерхових будинків, школу та будівлю ПТУ. "Одна жінка поранена. Зараз вона у лікарні. Попередньо, дві людини перебувають під завалами зруйнованих квартир. На місці працюють рятувальники — розбирають руйнування та шукають людей", — зазначив він і додав, що на промисловому підприємстві у Дніпрі, куди напередодні увечері потрапила ракета  рятувальники одне загоряння погасили.

10:30 — у Нікополі рятувальники дістали з-під завалів будинку тіла двох загиблих через ворожі обстріли, — повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Одна із поранених жінок зараз у лікарні.  Її стан медики оцінюють як середній.

ЗСУ збили над Дніпропетровською областю черговий ворожий безпілотник, —  повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

Під час масштабної повітряної тривоги чотири ракети були знищені в небі над  Запорізькою та Дніпропетровською областями. Це наші підрозділи протиповітряної оборони відбили ворожий ракетний удар над цими двома областями, — повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 66 обстрілів позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Новояковлівка, Таврійське, Юрківка. 

Прикриваючись атомною електростанцією, окупанти почали обстрілювати з Енергодара Нікополь, розташований на іншому березі Дніпра. Внаслідок залпів РСЗВ пошкоджено понад 10 будівель, відомо про двох загиблих.

Залишки сучасного російського боєприпасу ZALA Lancet, що барражує, були виявлені в Запорізькій області. Це перше задокументоване його застосування в Україні. Залежно від варіанта – корисне навантаження 1-3 кг, час польоту – 30-40 хв, швидкість – 80-110 км/год.

Херсонщина

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

Українські стрічки на деревах і навіть електродротах, патріотичні написи на стінах будинків та магазинів — так виглядає Новотроїцьке на Херсонщині. Військові рф та їхні посіпаки намагаються знищити українську символіку, але вона щодня з'являється на вулицях селища, — повідомляють місцеві жителі. 

Жителі Генічеська скаржаться на тиск та мародерство з боку російських окупантів. Зокрема, розповідають, що через нібито порушення "заборони рибалити в морі" місцевим рибалкам окупанти зламали руки, — повідомляє Херсонська ОВА.

За повідомленням ювенальних прокурорів, в окупованому Херсоні 15 липня російські військові вбили жінку та її малолітню дитину. Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора. Ще одне звірство окупантів! Пробачення російським виродкам немає!

Усе, що відбувається в аграрному секторі окупованої Херсонщини, — відвертий грабунок. Про це говорить тимчасовий виконувач обов'язків голови Херсонської облдержадміністрації Дмитро Бутрій. "Я знаю людей, які сильно постраждали. Військові рф заїжджали і у тих, хто відмовлявся, просто розстрілювали техніку з кулеметів. Я розмовляв із одним, його побили, переламали ребра, людина ледве вижила. Окупанти розграбовували елеватори, і машини просто колонами йшли на Крим. Серйозна частина врожаю просто знищена, заміновані поля, велика кількість пожеж", —  сказав Дмитро Бутрій.

Через окупацію страждають "мешканці" острова Джарилгач. Військові рф не допускають працівників відповідних служб, які підгодовували тварин. Також внаслідок обстрілів гинуть дельфіни в Чорному морі. Про цю біду розповідає голова Державного агентства розвитку туризму Мар'яна Олеськів.

Суд арештував майно депутата-колаборанта Олексія Ковальова для його подальшої конфіскації на користь держави. Загальна вартість складає понад 4,7 млн гривень. Нагадаємо, на початку липня цього року він навіть "обійняв посаду" так званого заступника голови у незаконно створеному "уряді" Херсонщини.

Одещина

О п'ятій ранку ворог атакував Одесу. Прессекретар Одеської ОВА Сергій Братчук підтвердив "приліт" у місті. На місці працюють рятувальники, — повідомив він.

Хроніка подій: 143 день оборони України від російської агресії

російська ракета влучила по одеському складу. Як повідомив Братчук, постраждалих немає. "Охоронці дотримувалися правил поведінки під час повітряної тривоги. Триває рятувальна операція", — зазначив він. "На складі виробничо-торгівельної компанії спалахнула пожежа орієнтовної площі 1 тис. кв. м", — додали в ОК "Південь".

Вранці 16 липня поліцейські затримали чотирьох людей, які фотографували місце та наслідки ракетного удару по складу в Одесі. За даними поліції, один з затриманих поводився неадекватно та не реагував на законні вимоги патрульних. В його телефоні виявили фото об'єктів інфраструктури та активне спілкування з абонентами росії.

На одному з маяків Одещини замайорів український прапор. Стяг розміром 3х6 метрів передала дружня Білогородська громада Київської області, а встановили його прикордонники. Одеса була, є, і завжди буде Україна! — зазначають в Одеському прикордонному загоні.

Вінничина

У Вінниці після обстрілу рф чотири особи перебувають у лікарні в критичному стані, ще чотири зникли безвісти. "Усього за медичною допомогою звернулися майже двісті людей. На місці робиться все, щоб з'ясувати їхню долю. Список загиблих станом на цей час не змінився  — 23 особи", — повідомив президент Зеленський.

Вранці стало відомо про смерть ще однієї жертви удару росіян по Вінниці. Кількість жертв збільшилася до 24. "На жаль, ще одна жінка померла сьогодні в лікарні — 85% опіків. Продовжують лікування 68 постраждалих, серед яких 4 дітей. Ще 4 залишаються в розшуку зниклих безвісти…" — повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов. 

У Вінниці завершили розбирати завали після ракетної атаки рф. Всього пошкоджено та зруйновано 55 багатоквартирних та приватних житлових будинків, 40 автомобілів та два трамваї. Про це повідомили у ДСНС.

За даними департаменту охорони здоров'я ОВА внаслідок обстрілу загинуло 23 особи з них три дитини. Звернулося за допомогою 202 особи, з них 68 госпіталізовано у тому числі чотири дитини. Підрозділи ДСНС врятували три особи, однак ще одна людина залишається у розшуку (безвісно зникла).

На сьогодні всі тіла загиблих внаслідок ракетного удару окупантів по Вінниці ідентифіковано, з неділі почнуться поховання, а родичі загиблих та постраждалих отримають грошову компенсацію.

Захід України

В Івано-Франківську відновлюють безкоштовні курси української мови для людей, які вимушено переїхали з інших регіонів України. Уроки проводитимуть у ліцеї № 7. Перший відбудеться 18 липня о 14:00. Загалом планують провести 11 занять.

А ще на Франківщині створили мобільні бригади, які виїжджають у територіальні громади і допомагають вирішувати найбільш актуальні питання, які є у внутрішньо переміщених людей. Найбільше є запитів щодо надання юридичної та психологічної допомоги. Саме ці спеціалісти та ряд інших входять до складу даних мобільних бригад. Протягом тижня мобільні бригади працювали у Надвірнянській, Яремчанській, Ворохтянській та Поляницькій територіальних громадах.

1
3430

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: