fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:50 14 Лип 2022

Хроніка подій: 141 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 14 липня і вже 141 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

За чотири тижні з HIMARS знищено понад 50 великих цілей: командні центри, арсенали, нафтобази, склади ракет. Без боєприпасів російська артилерія втратила ефективність на 60-70%. Новітня російська система ППО та ПРО виявилася абсолютно беззахисною перед ракетами, якими позиції росіян обстрілюють українці. Росіяни нездатні збити ці ракети. Нездатні захистити штаби та бази. Нездатні зробити нічого проти HIMARS. 

До середини серпня Україна матиме, ймовірно, не менше 20 систем HIMARS. Правильне використання дозволить перейти від стратегічних цілей до тактичних, що відкриє можливість деокупації Херсонської, Запорізької та Харківської областей. 

За минулу добу було знищено п'ять російських складів зі зброєю:

  1. Луганськ. Мінус БК
  2. Чорнобаївка, Херсонщина. Мінус БК
  3. Макіївка, Донеччина. Мінус БК
  4. Чаплинка (район), Херсонщина. Мінус БК
  5. Горлівка, Донеччина. Мінус БК

Нова Каховка вибухи

У цю ніч у Новій Каховці знову потужно вибухало. На фото – найсвіжіша "бавовна" з Нової Каховки.

Оперативна інформація станом на ранок 14 липня від Генштабу

  • На Слов'янському напрямку ворог намагався вести штурмові дії в напрямку Курульки, успіху не мав, відійшов.
  • На Бахмутському напрямку українські воїни відбили штурмові дії в напрямку Кодеми та Вершини.
  • Підтверджено вчорашню інформацію про наступ російських військ на Верхньокам'янське, через яке йде дорога на Сіверськ з боку Лисичанська. Бої там продовжуються.
  • На північ від Авдіївки противник має частковий успіх при наступі на село Кам'янка. Воно знаходиться на трасі Донецьк-Костянтинівка.
  • Фіксуються випадки незадовільного продовольчого забезпечення окупаційних військ. За наявною інформацією, залишається низьким рівень укомплектування командирами взводів у підрозділах 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу. Причина — значні втрати та відмова від участі у бойових діях на території України.

ЗСУ завдали ударів по 2 пунктах управління військ рф та посадочному майданчику в Новій Каховці, — повідомляє ОК "Південь". Втрати супротивника уточнюються. Також українські захисники за попередню добу ліквідували:

  • 13 російських військовослужбовців;
  • 6 одиниць броньованої та автомобільної техніки;
  • БПЛА типу "Елерон-3" та дрон-камікадзе.

На Донеччині російські війська продовжують завдавати артилерійських ударів і роблять спроби штурмів, але за останні 72 години не досягли значних територіальних успіхів і ризикують втратити військовий потенціал, — каже британська розвідка.

Позов України проти рф до Міжнародного суду ООН підтримали понад 40 країн. Метою позову є доказ того, що росія не мала жодних законних підстав для військових дій в Україні. Також у рф немає і не було жодних виправдань щодо застосування геноциду щодо українців.

За тиждень Україна не втратила жодного метра землі, — заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов. росія продовжує завдавати ракетних ударів по Україні — за тиждень майже 30% смертоносних снарядів dkexsks в об'єкти цивільної інфраструктури.

Трофеї і цілі ЗСУ

російський БТР на службі ЗСУ

рф продовжує постачати ССО АЗОВ військову техніку. Цей російський БТР, який наші захисники відбили, вже відновили й тепер перевіряють його здатність до виконання завдань за призначенням перед відправкою на передову.

Перемовини України з росією

Країна-терористка знову заговорила про мирні переговори. З ультиматумом для України. Заступник глави МЗС рф андрій руденко в інтерв'ю Інтерфакс заявив, що "Україна має погодитися, що Крим є територією рф, а також визнати"днр" і "лнр". При цьому має бути зафіксовано нейтральний, позаблоковий та без'ядерний статус України.

Тим часом спікер держдуми рф в'ячеслав володін заявив, що "відмова Києва від переговорів про мир погіршує перспективи збереження української державності".

В України для росії всього два ультиматума: забратися з нашої землі та заплатити за свої звірства.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Зброю, яку Україна просить у західних партнерів, можна порівняти з вакциною, заявив український президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників конференції "Азійське лідерство" в Сеулі. Зеленський наголосив, що постачання зброї потрібне не лише для захисту України — вона й на користь тих, хто її постачає. "Це як із вакцинами: якщо не допомагаєш іншим народам, будь готовий до того, що виникнуть нові штами вірусу, які зроблять твій власний захист недійсним", — порівняв президент.

Військова допомога Україні від США після початку бойових дій перевищила $7,3 млрд. Про це заявила помічниця секретаря Держдепу з військово-політичних питань Джесіка Льюїс. За її даними, озброєння для України прямувало зі складів Пентагону та з інших джерел.

У Білому домі заявили, що зараз зосереджені на наданні Україні безплатної безпекової допомоги — для цього використовують $40 млрд, які виділив Конгрес. Після цього США переключаться на програму ленд-лізу, яка передбачає повернення коштів за отримане озброєння.

Уряд Великої Британії оголосив про новий пакет підтримки в розмірі £2,5 млн для розслідування воєнних злочинів росіян. "Докази жахливих злочинів, скоєних російськими військами в Україні, і розповіді з перших рук, які я почула від тих, хто вижив, залишаться зі мною назавжди. Але ще сильнішою є рішучість українського народу відповісти на ці жорстокості", — говорить пані посол Британії Мелінда Сіммонс.

Новини від партнерів

Європейський Союз засуджує рішення кремля спростити роздачу російських паспортів усім громадянам України й не визнаватиме цих документів, — заявив представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель.

Єврокомісія підготувала план екстрених заходів щодо пом'якшення наслідків можливої ​​зупинки постачання російського газу, — повідомляє Bloomberg. У документі зазначено, що кожен може заощаджувати газ, "навіть якщо він знаходиться в захищених секторах, таких як домашні господарства або будинки, які експлуатують державні органи, підприємства, які мають потенціал переходу на інше паливо, і, залежно від національного контексту, також сектор електроенергетики".

"Ви маєте припинити скаржитися і натомість нарощувати свою допомогу. Крапка!" — так звернувся Єнс Столтенберг до депутатів Європарламенту під час слухань Комітету із закордонних справ. Генсек НАТО зауважив, що Захід має бути готовим підтримувати Україну впродовж тривалого часу. "Навіть якщо комусь байдуже до морального боку у питанні підтримки народу України, ви маєте дбати про інтереси власної безпеки. Тож ви мусите платити", – сказав Столтенберг. Дякуємо за позицію!

Відбулася телефонна розмова Головнокомандувача ЗС України Валерія Залужного з Головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Генерал Міллі відзначив ефективність роботи наших ракетно-артилерійських систем, зокрема застосування М142 HIMARS. Також обговорили темпи та обсяги поставок міжнародної технічної допомоги. 

Крім того, "українська сторона чітко усвідомлює відповідальність за кожну одиницю переданого союзниками озброєння та не допустить його потрапляння до рук терористів", — заявив у розмові з головою об'єднаного комітету начштабів США генералом Марком Міллі головком ЗСУ Валерієм Залужним. Раніше в Білому домі заявляли, що "поділяють стурбованість" щодо долі американських озброєнь в Україні. Влада України назвала закиди про "перепродаж зброї" фейком та "російським наративом".

У Латвії з 2023 року буде заборонено постачання російського газу, — пише Delfi. Сьогодні на Сеймі Латвії ухвалили поправки до закону "Про енергетику", які передбачають заборону російського газу з 1 січня 2023 року. Раніше про відмову від газу концептуально домовився латвійський уряд.

Війна росії проти України триватиме ще довго, — вважає Емманюель Макрон. За його словами, літо та початок осені "безумовно, будуть дуже важкими". "Війна продовжуватиметься, але Франція завжди зможе допомогти Україні", — сказав французький президент.

Посольство США в Україні випустило повідомлення для американських громадян у країні із закликом негайно її покинути. Також громадянам США радять уникати масових скупчень людей і громадських заходів, оскільки "вони можуть стати військовими цілями для росіян".

США та Ізраїль співпрацюватимуть у розвитку нової лазерної зброї для забезпечення безпеки держав, — заявив Джо Байден.

Що там на росії?

кремлівський упир путін підписав закон про введення спецзаходів в економіці. За фактом, російський президент потихеньку переводить економіку рф на військові рейки. Згідно із законом, уряд рф отримує право вводити понаднормову працю, а також у примусовому порядку залучати компанії до виконання державного замовлення для потреб армії.

 А що чутно про російських посіпак?

На аеродром у Білорусі прилетів найбільший у світі турбогвинтовий транспортний літак Ан-22 "Антей". Після цього на військовому аеродромі в Мачулищі (Мінська область) зникло світло. Цей літак призначений для перевезення на великі відстані важкого та великогабаритного озброєння, військової техніки та військ, а також для десантування парашутних та посадкових засобів повітряних десантів. росія продовжує стягувати в Білорусь свою зброю.

Стало відомо, що на території так званої "днр" незаконно утримується ще один громадянин США. Це Суеді Мурекезі, якого росіяни викрали минулого місяця в Херсоні. За словами брата Мурекезі, американець проживав у Херсоні понад два роки. Вранці 7 липня Суеді зателефонував своїм родичам та повідомив, що перебуває у в'язниці в Донецьку. Також він розповів, що його начебто звинувачують в участі в проукраїнських протестах. Представник Державного департаменту США сказав, що їм відомо про затримання Мурекезі, але відмовився від подальших коментарів, посилаючись на "міркування конфіденційності". Нагадаємо, що це вже третє викрадення громадянина США російськими окупантами на території України.

Російський брехунець

Цього разу загарбники брешуть щодо врожаю на Херсонщині. Вони заявляють, що "за допомогою гелікоптера українські військові підпалюють поля з пшеницею та іншими зерновими". І тому в окупованій частині Херсонської області начебто "зберуть" врожай на 200 тисяч тонн менше. Насправді поля горять від обстрілів окупантів. Крім того, росіяни самі ж вивезли сільськогосподарську техніку, купляють за безцінь продукцію фермерів та просто грабують місцеве населення.

Санкціями по агресору!

Новий пакет санкцій Євросоюзу проти росії не включатиме обмеження на постачання російського газу. Про це заявив прем'єр Чехії Петро Фіала, — повідомляє Reuters. За його словами, надто багато країн-членів ЄС "не можуть досить швидко пристосуватися" до життя без російського газу.

Тому до сьомого пакету входитимуть уже раніше анонсовані санкції проти російського золота, розширення списку товарів подвійного призначення та персональні санкції. 

Дуже неприємні новини. В день, коли росія вчинила черговий терористичний акт проти людей в Україні, мінфін США зробив низку винятків із санкцій проти рф. США дозволили транзакції з росією, пов'язані з добривами, продовольством, посівними матеріалами, ліками, медобладнанням. Також зі списку виключено казахстанську "дочку" "Альфа-банку". Тим часом, глава Мінфіну США Джанет Йеллен під час поїздки на Балі запропонувала не обмежувати кількість нафти, що продається росією, якщо її ціна буде обмежена.

Життя з урахуванням бойових дій

Народні депутати пропонують запровадити адміністративну відповідальність за порушення комендантської години під час воєнного стану. Вона передбачатиме, що за порушення комендантської години людина може отримати попередження або штраф від 510 до 850 грн.

Жінок братимуть на військовий облік тільки за їхньою згодою, —  запевняє Генштаб ЗСУ. Цей процес пропонують розпочати не раніше, ніж через місяць після того, як в Україні закінчиться особливий період. Також у Генштабі додали, що станом на сьогодні, немає необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

СБУ викрила масштабну корупційну схему у Держпродспоживслужбі: підозру отримали майже всі топ-керівники. Керівництво цієї структури намагалося створити підконтрольне підприємство, яке протягом 2022 року мало незаконно "освоїти" понад 650 млн грн з держбюджету.

Київ і область

141 день війни

У селі Демидів Київської області сьогодні відновиться проїзд мостом, який 29 червня знищила блискавка та детонація вибухового пристрою. Про це повідомив голова Димерської територіальної громади Володимир Подкурганний у Facebook. Міст відремонтували на тиждень раніше, ніж планувалося.

Збитки Ірпеня від війни оцінили більш як у $900 мільйонів. Аналіз проводили на основі знімків із дронів.

Під Київ бойові дії різко не перенесуть. Головну небезпеку зараз становлять ракетні удари. Про це головнокомандувач ЗСУ Залужний заявив під час зустрічі з пані послом США Бріджит Брінк.

Донеччина і Луганщина

Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА, вечірнє зведення 13 липня: росіяни не наважуються йти в наступ. Відчувається їхня знесиленість після знищення складів з боєприпасами. Однак обстріли продовжуються, і ворожі ДРГ намагаються знайти слабкі місця в обороні Луганщини, на щастя, безрезультатно.

141 день війни

По населених пунктах на межі Луганщини та Донеччини вороги завдали 12 ракетних та авіаційних ударів. Продовжуються масовані артилерійські та мінометні обстріли, застосовуються системи залпового вогню. Через невеличкі населені пункти росіяни намагаються прорватися до Сіверська та відкрити шлях до Бахмута, тому і нищать усе, що бачать перед собою. З ранку 14 липня росіяни ведуть наступ у напрямку Верхньокам'янського, бойові дії тривають.

Вранці війська рф нанесли ракетний авіаудар по промисловій зоні Краматорська. Мер міста Олександр Гончаренко закликає мешканців не залишати укриттів.

Мер Слов'янська повідомляє про нічні обстріли міста та двох поранених.

Рятувальники завершили розбір завалів багатоповерхівки у Часовому Яру. Від ракетного удару в будинку загинули 48 людей, у тому числі — 9-річний хлопчик. Ще 9 осіб вдалося врятувати. Пошукова операція тривала 5 днів, до неї було залучено 323 людини. За кожну українську смерть росіяни будуть покарані!

Наші партизани підпалили завод "Сателіт", щоб перешкодити окупантам вивезти обладнання. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Харківщина

141 день війни

По Харкову вночі завдали два ракетні удари — о 23:00 та після 2 години ночі, — повідомив губернатор області Олег Синєгубов. Пошкоджено депо метрополітену, приватне підприємство, зруйновано триповерхову будівлю та автомобілі. Попередньо – без жертв та постраждалих.

В області через обстріл постраждали та було госпіталізовано двох жителів Чугуївського району.

Також під ворожі удари потрапили селища Циркуни, Руські Тишки та смт Золочів. В результаті пошкоджень зазнали житлові будинки мирних громадян, газорозподільча підстанція, горіли поля. Працівники слідчо-оперативних груп та експерти-криміналісти опрацювали понад 60 фактів руйнування помешкань та інших об'єктів на території регіону внаслідок обстрілів та пожеж.

На окупованій частині Харківської області фіксуються факти тортур, – повідомляє Синєгубов. "Знаходили тіла людей і з контрольними пострілами в голову, і з зав'язаними ззаду руками. Що стосується масовості, зможемо остаточно зрозуміти, коли звільнятимемо наші території", — каже Синєгубов. Також, за його словами, у Куп'янську, на території одного з промислових підприємств, росіяни влаштували "в'язницю, фактично концтабір", де вони розміщують взятих під варту людей. 

Сумщина

Минулої доби на Сумщині піротехніки ДСНС виявили 15 вибухонебезпечних предметів, з яких 2 — знищили.

Полтавщина

У Полтаві людський гнів спрямувався на пам'ятник Петру I. Елементи споруди пофарбували у червоний, подряпали її, залишили напис "окупант". Пам'ятник на місці відпочинку Петра I у Полтаві встановлено у 1849 році. Його збудували на місці будинку козака Магденка, біля якого жив комендант фортеці Олексій Келін. Другого дня після Полтавської битви там зупинявся Петро I.

Дніпропетровщина 

Микола Лукашук, голова Дніпропетровської ОВА, про ситуацію в області: вночі ворог обстріляв прикордонні території Зеленодольської громади, а на ранок – околиці самого міста Зеленодольськ. Минулося без постраждалих.

Уточнена інформація щодо ранкового обстрілу Зеленодольська від Валентина Резніченка, Дніпропетровська ОДА: ворожі снаряди влучили по парковій зоні та стадіону спортивної школи. Постраждав і місцевий ліцей. У закладі посипалися вікна. Люди, на щастя, не постраждали. "Друга армія світу" свідомо накриває вогнем наші школи та стадіони. 

Зі ствольної артилерії окупанти вдарили по Великій Костромці. Люди не постраждали, руйнувань немає, всі комунікації працюють.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 63 обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення, — повідомляє Запорізька ОВА.

141 день війни

На фото — наслідки нічних ворожих обстрілів села Новояковлівка. Постраждалих немає.

У Запорізькій області бійці підбили два ворожих літака. "Одне влучання на рахунку того самого знаменитого "Бандита" (він збив уже 3 літаки ворога), що працює зараз під іншим позивним. Падіння одного літака підтверджено", – повідомив запорізький журналіст, боєць Нацгвардії Богдан Василенко.

В окупованому Мелітополі шахраї пишуть сім'ям викрадених українців та вимагають гроші. За інформацією місцевих, аферисти зв'язуються із родичами та пропонують "допомогти" звільненню за матеріальну винагороду у 8 тис. грн.

Чергова провокація! Окупанти скинули з вертольота невідомий предмет біля Запорізької АЕС. Рашистські загарбники продовжують плювати на правила ядерної безпеки – можливо, для дискредитації ЗСУ – та створювати загрозу надзвичайної ситуації з непередбачуваними наслідками планетарного масштабу.

Херсонщина

В Херсоні зранку чутно вибухи. За даними місцевих телеграм-каналів, горить поле на Херсонщині за Дар'ївкою. Дар'ївка знаходиться на північний схід від Херсона.

бетонні ДОТи Херсонщина

Окупанти везуть бетонні ДОТи в бік Херсона. Готуються до оборони. Не допоможе.

У Херсоні пожежа на російському складі боєприпасів. Про це повідомляє Управління стратегічних комунікацій. "У районі вибуху чутно звуки сирен та помітно метушню російських військових, які втікають у різні сторони. Місцеві жителі розповідають, що частина окупантів переодяглася в цивільний одяг та втікають на цивільних автомобілях", — йдеться в дописі.

А в драмтеатрі тимчасово окупованого Херсона облаштували склад боєприпасів та чекають на російських політтехнологів, — дізналася ГУР МО України. Група політтехнологів має організувати підготовку та проведення так званого "референдуму".

У Херсонській області артилерія 28-ї механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу завдяки коректуванню вогню від 131-го розвідувального батальйону знищила російську гармату "Мста-Б". До бою залучена отримана зі США гаубиця М109.

Бійці української армії звільнили вже 44 населені пункти на Херсонщині. Про це заявив в.о. керівника Херсонської ОВА Дмитро Бутрій.

Для евакуації на сьогодні є неофіційний виїзд через Василівку Запорізької області для херсонців. "Активно підключаємо до евакуації волонтерів. Закликаємо людей залишити територію, щоб убезпечити себе та своїх рідних", — розповів під час брифінгу Дмитро Бутрій, в.о. начальника Херсонської обласної військової адміністрації.

Миколаївщина

руйнування Миколаїв

Ранок в Миколаєві почався з обстрілів. Рашисти знову поцілили в низку цивільних об'єктів у місті. Пошкоджено низку магазинів, готель та житлові будинки. На місцях уже працюють рятувальники та аварійні бригади, — написав мер міста Олександр Сєнкевич.

Подробиці ранкового обстрілу: ракетним ударом пошкоджено готель "Миколаїв", уламками пошкоджено будівлю ТРЦ навпроти. Пошкоджено два навчальні заклади, об'єкти транспортної інфраструктури. Одна людина поранена.  Попередньо без жертв. У Миколаївській ОДА повідомляють, що по обласному центру випущено 9 ракет із ЗРК С-300. 

UPD: У Миколаєві внаслідок ранкового обстрілу загинула людина, ще одна — поранена, — повідомила голова Миколаївської облради з гуманітарних питань Ганна Замазєєва.

Також, за даними ОДА, на Миколаївщині вчора було обстріляно Новоселівку. Загинули 4 особи, ще двоє – поранено. Також загинула людина через обстріл Баштанки.

Підрозділами Сил оборони завдано 4 влучних ударів по ворожих цілях на Миколаївщині. Знищено пункт управління і склад боєприпасів противника в Снігурівському і Баштанському районах, — повідомляє ОК "Південь".

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич показав наслідки ранкових влучень по школах Миколаєва. В одній школі повністю зруйновано частину будівлі, в іншій — вибито вікна, двері, пошкоджено дах та фасад. За попередньою інформацією, по Миколаєву було випущено 9 ракет із зенітно-ракетної системи С-300.

Ще наслідки обстрілу Миколаєва сьогодні вранці: тільки в одному районі пошкоджено 14 багатоповерхівок (вікна, двері, балкони) та 3 приватні будинки (вікна та покрівля), — повідомив мер міста Олександр Сєнкевич. 

Під час обстрілу Миколаєва пошкодили 18 тролейбусів, 16 з яких закупили лише минулого року. Транспорт обіцяють відновити якнайшвидше.

Одещина

Росіяни не дадуть спокій острову Зміїному. "Парою винищувачів Су-27 ворог намагався здійснити бомбардування острова Зміїний. Бомби впали в море, біля острова", — йдеться у повідомленні ОК "Південь".

Після шторму море продовжує приносити небезпечні сюрпризи. На одному з пляжів Одещини виявлено морську міну, що дрейфує в кількох метрах від берега. Фахівці підривної команди Військово-Морських Сил ЗСУ організовують контрольоване знешкодження морської "мандрівниці".

На Одещині тривають спеціальні тренування розвідників Морської піхоти. Під час практичних занять морпіхи-розвідники також напрацьовують алгоритми ефективної взаємодії з іншими підрозділами.

Вінниччина 

10:50 — під час масштабної повітряної тривоги у Вінниці спостерігаються вибухи та дим. Прильоти у Вінниці підтвердила міська рада. Поки що без подробиць.

11:30 — у Вінниці рашисти завдали ракетного удару по дуже людному місцю — це черговий терористичний акт рф. Три рашистські ракети поцілили в будівлю з офісними приміщеннями. Від ударів постраждали також Будинок офіцерів (по суті — концертний зал, там була одна з найбільших сцен міста) та розташовані неподалік житлові будинки. Наразі відомо про 6-х поранених та 2-х загиблих, серед яких маленька дитина.

На місці прильотів виникла пожежа, вогонь перекинувся і на автостоянку. Зараз там горять близько 50 автомобілів. Над ліквідацією вогню працюють рятувальники.

12:30 — уже 12 загиблих та 25 поранених від ракетного удару росіян по цивільних у Вінниці.

14:00 — близько 90 потерпілих у Вінниці звернулися за допомогою до медичних закладів, приблизно півсотні з них у важкому стані, — повідомляє Національна Поліція. За останніми даними – 20 загиблих, серед яких 3 дитини. рф офіційно заявила, що у "Будинку офіцерів" у Вінниці "розташовувався тимчасовий пункт розміщення націоналістів". Троє загиблих дітей також "націоналісти"? Росіяни, вас навіть у пекло не приймуть. Виродки! 

 Станом на 17:00:

  •  загиблих — 22 особи (у тому числі троє дітей),
  •  52 особи (у тому числі 4 дитини) госпіталізовані,
  •  з них 34 особи у тяжкому стані;
  •  пошкоджено 55 будівель,
  •  і 40 автомобілів.

Продовжується пошук 39 осіб, зв'язок із якими відсутній. Від ДСНС залучено 319 осіб та 33 одиниць техніки. Працюють піротехніки, кінологи, психологи ДСНС.

Чотири ракети над Вінницькою областю збили сили ППО ЗСУ, — повідомив голова ОВА Сергій Борзов. Протиповітряна оборона на підльоті знищила більшу частину ракет, запущених московитами по Вінниці (прилетіли три). 

Удар по центральній частині міста Вінниця нанесли крилатими ракетами "Калібр" з підводного човна, — повідомляють Повітряні Сили ЗС України. "Калібри" є високоточною зброєю з відхиленням 2-4 метри. Тобто росія свідомо завдала удару по цивільній інфраструктурі, з метою знищення населення України.

Удар по Вінниці могли коригувати. У місті затримано людей, які можуть бути причетні до обстрілу, — повідомив голова МВС Денис Монастирський. Їх перевіряють на причетність до коригування обстрілу.

Повітряні сили ЗСУ показали уламки двох російських ракет Калібр, які було знайдено біля Вінниці. "Знищено дві з п'яти ракет типу "Калібр". На жаль, лише дві…" — йдеться в повідомленні. Такими ракетами "хороші росіяни" вбили сьогодні у Вінниці вже 23 особи, у тому числі трьох дітей. Знайте, рашистські нелюди, розплата вас наздожене, спочатку на землі, а потім – у пеклі!

15 липня у Вінниці та області оголошено Днем жалоби.

Захід України

Закарпатським журналістам розіслали провокаційні листи начебто від угорської нацменшини. У листи додали начебто офіційну заяву Товариства угорської культури Закарпаття. У ній йшлося, що "уряд Угорщини вирішив надавати матдопомогу примусово мобілізованим до української армії закарпатським угорцям". Невдовзі угорська нацменшина заявила, що не поширювала такої інформації. Крім того, листи розіслали з електронної пошти, схожої на офіційну електронну пошту Товариства, однак зареєстровану на іншому доменному імені.

В Ужгороді подали приклад Національній музичній академії в Києві. На сесії Ужгородської міської ради депутати проголосували за перейменування Ужгородської музичної школи імені П.І.Чайковського №1 на Ужгородську музичну школу №1.

1
141

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: