fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:47 13 Лип 2022

Хроніка подій: 140 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 13 липня і вже 140 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

обстріли полів з зерном

Уже 16 торговельних суден пройшли каналом гирла Бистре до українських Дунайських портів — вони очікуватимуть на завантаження українським зерном

Українська пшениця горить від обстрілів окупантів. Українські фермери змушені працювати біля лінії фронту. Частина полів перебуває під російською окупацією. Через війну росії в Україні 44 млн людей на планеті опинилися під загрозою голоду. Світу потрібен український хліб, а нам потрібен мир. І ще більше зброї, щоб нищити загарбників.

"Окупанти вже добре відчули, що таке сучасна артилерія, і у них не буде безпечного тилу ніде на нашій землі", — наголосив Зеленський у щоденному зверненні. 

Як розповів президент, чергова порція озброєння приїде в Україну з Польщі — це сучасні самохідні гаубиці "Краб", які потужно нагодують нашого ворога вогнем.

140 день війни

Ударна авіація ЗСУ за добу знищила скупчення окупантів та їхньої техніки на Ізюмському та Донецькому напрямках. Утилізовано до 30 одиниць техніки, — повідомляє Командування Повітряних Сил.

Крім цього, захисники України завдали ударів по складу боєприпасів росіян на Південно-Бузькому напрямку.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення рф ударна авіація ЗСУ завдала 1 700 групових ударів по позиціях, складах, техніці та живій силі російських військ.

Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • На Харківському напрямку противник утримує угруповання військ зі складу Західного та Східного військових округів. Основні зусилля зосереджує на обороні. 
  • Штурм в напрямку населених пунктів Довгеньке та Долина українські захисники успішно відбили.
  • На Південнобузькому напрямку, щоб завадити перегрупуванню наших військ, агресор вів артилерійський вогонь по районах 12 населених пунктів.
  • Окупанти системно вживають алкоголь та тікають з війни. Також загарбники скаржаться на неефективність своїх атак на українські позиції.

На південному напрямку в результаті ударів ЗСУ гинуть старші російські офіцери. Такі втрати свідчать про те, що командири високого рівня продовжують контролювати тактичні маневри на активних лініях фронту і в результаті – гинуть або отримують поранення, — повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За минулу добу ЗСУ знищили п'ять складів боєкомплектів та одну військову частину. Про це повідомив речник начальника Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук. "Демілітаризація орди 12 липня 2022 року: Нова Каховка. Мінус БК; Донецьк. Ленінський район. Мінус військова частина; Донецьк. Петрівський район. Мінус БК на території заводу ДЗТО; Донецьк, Кіровський район. Мінус БК Село Чарівне, Херсонська область. Мінус БК ", — зазначив він.

Станом на 12 липня 2022 року від початку повномасштабного вторгнення здійснено 1700 авіаударів по позиціях окупантів авіацією Повітряних Сил та армійською авіацією Сухопутних Військ Збройних Сил України. Зафіксовано близько 10 випадків знищення крилатих ракет українськими винищувачами, — повідомив під час брифінгу полковник Юрій Ігнат, речник командування Повітряних Сил ЗСУ.

Українці не можуть жити без України. Дві третини українських біженців мають намір залишити країни, що їх прийняли, після закінчення бойових дій, — йдеться в дослідженні, проведеному агентством ООН у справах біженців. З тих, хто хоче повернутись, 40% планують зробити це вже наступного місяця. "Люди дуже хочуть возз'єднатися з друзями та сім'єю і переймаються тими, хто залишився. Більшість хоче дочекатися, поки вщухнуть бойові дії, щоб поїхати додому", — йдеться в дослідженні.

14 липня на конференції в Гаазі Україна вийде з офіційною ініціативою щодо створення Спеціального трибуналу для притягнення керівництва росії до відповідальності за злочин агресії проти України. Про це під час онлайн-брифінгу заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Гуманітарні місії  

У ГУР розповіли деталі звільнення п'ятьох українців із ворожого полону. Спецпідрозділ Головного управління розвідки провів спецоперацію на тимчасово окупованій території Херсонщини – розгромив в'язницю окупантів і вивів на вільну територію її в'язнів. Серед звільнених – військовослужбовець ЗСУ, колишній співробітник поліції та троє цивільних осіб. Один із них має серйозне бойове поранення.

Перемовини України з росією

"Переговори (щодо зерна — ред.) у фінальній фазі, все залежить від рф", — Кулеба заявив, що Україна готова експортувати зерно. Як розповів Міністр закордонних справ України в інтерв'ю El Pais, насправді росія не зацікавлена ​​в тому, щоб Україна відновлювала експорт. "Якщо вони справді захочуть, то незабаром розпочнеться експорт зерна. Вони знають, що якщо ми експортуватимемо, то отримаємо дохід від міжнародних ринків, і це зробить нас сильнішими", — зазначив Кулеба.

Чотиристоронні переговори щодо вивезення українського зерна за участю України, Туреччини, ООН та росії відбуваються сьогодні у Стамбулі. Чекаємо на підсумки.

Україна не веде переговорів з рф щодо завершення війни, — наголосив Кулеба. За словами глави МЗС, переговори не ведуться через позицію москви та її постійну агресію проти України. Кулеба підкреслив, що з росіянами нема про що говорити.

Україна, росія, ООН та Туреччина на зустрічі щодо експорту українського зерна домовилися створити координаційний центр у Стамбулі, де будуть представники всіх сторін. Країни також домовилися про спільний контроль у пунктах виходу та прибуття з порту. Наступного тижня відбудеться повторна зустріч, де узгодять усі питання та підпишуть відповідну домовленість.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Швеція переказала майже 1,7 мільярда гривень на потреби ЗСУ. Про це повідомили в НБУ. "Ми надзвичайно вдячні уряду Швеції за значні благодійні внески, спрямовані на підтримку ЗСУ. Наше єднання є надзвичайно важливим", – наголосив голова НБУ Кирило Шевченко. Це вже другий переказ від уряду Швеції. У березні НБУ отримав 500 мільйонів шведських крон.

Україна може отримати ще €500 мільйонів від Євросоюзу. У ЄС розглядають можливість надання Україні чергового траншу військової допомоги. Про це заявив генсекретар Європейської служби зовнішніх дій Стефано Санніно: "З початку вторгнення ми надали два мільярди євро військової допомоги Україні через Європейський фонд забезпечення миру, зокрема першу в історії можливість надання летальної зброї. І ми зараз обговорюємо можливість п'ятого траншу розміром у 500 мільйонів євро".

Польща може організувати навчання для українських саперів, — міністр оборони Польщі Маріуш Блащак."Саперів можна готувати, ми всі чудово знаємо, що росіяни залишили міни на окупованій українській території, тому їх треба прибрати. Ми готові навчати українських військових, щоб вони могли очистити ці території", – зазначив Блащак на пресконференції із Резніковим.

Німецький уряд оприлюднив перелік наданої та запланованої до передачі військової допомоги летального та нелетального характеру для України. І там не тільки каски, а й багато корисного та цікавого. Зокрема планують передати:

  • 54 бронетранспортери M113 з озброєнням (техніка з Данії, передача фінансується Німеччиною);
  • 3 РСЗВ MARS з боєприпасами;
  • 3 самохідні гаубиці 2000 року виробництва;
  • 4000 35-мм набоїв до протиповітряних танків GEPARD ;
  • 53 тис. боєприпасів для ППО;
  • 65 холодильників для медичного майна;
  • 1 пункт дезактивації автотранспорту і ще багато чого іншого.

Українські захисники застосовують у боротьбі проти агресора чимало зразків іноземного озброєння, отриманого від міжнародних партнерів. Один з них — французький переносний зенітно-ракетний комплекс Mistral, який здатний вражати повітряні цілі за 6 секунд у радіусі 4 кілометрів.

Не все до нас мають привозити з-за кордону. В Україні розробили перший ударний безпілотний гелікоптер. Безпілотник має захищений канал передачі даних, що дозволяє використовувати його для виконання бойових завдань на тактичному радіусі дій до 80 км. Корисне навантаження вертольота — 200 кг, щоб нести озброєння власного виробництва та дві протитанкові ракети. Вертоліт створила українська компанія ЗАТ "Рамзай".

Французька компанія Matiere передасть Україні 36 легкозбірних мостів для відновлення зруйнованих об'єктів інфраструктури, — повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Україна веде переговори зі США щодо далекобійних ракет для РСЗВ HIMARS, здатних вражати цілі на дистанції 300 км. Про це повідомив член Комітету з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради Федір Веніславський в ефірі телемарафону.

Уся західна зброя, яку отримує Україна, перебуває на ретельному обліку і вирушає на фронт. Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter, ймовірно, у відповідь на публікації західних ЗМІ про можливість контрабанди військової допомоги з України. "Зброя для України – питання виживання. Контроль за нею – пріоритет. Усі "чутки" про інше – банальні російські пропагандистські вкиди з метою зірвати постачання", – написав він.

Новини від партнерів

Німецький журнал Der Spiegel вважає, що операція зі звільнення Херсона має високі шанси на успіх. Опитані аналітики розповіли, що росіяни кинули свої найкращі частини на Донбас, залишивши на Півдні значно гірше навчені підрозділи. Додатковими проблемами стали вибухи складів тилу.

Німеччина припинить закуповувати російське вугілля з 1 серпня, а російську нафту — з 31 грудня. Про це повідомив заступник міністра фінансів Німеччини Йорг Кукіс. За його словами, раніше рф поставляла до Німеччини 40% вугілля і 40% нафти від річного споживання країни. Зараз Німеччина шукає альтернативу російським поставкам. Можливо, нею стануть США і Катар.

Українська діаспора в Канаді подала позов до суду, щоб зупинити постачання турбін "Siemens" для "Північного потоку", — пише National Post. "Ми не можемо постачати терористичну державу інструментами, які їй потрібні для отримання коштів на фінансування вбивства десятків тисяч невинних людей", — наголосив лідер організації Пол Грод.

Іран заперечує продаж військової техніки росії. США стверджують, що Тегеран має намір поставити москві сотні безпілотників.

А голова МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що наразі не бачить жодних шансів на переговори з росією.

Україна розриває дипломатичні відносини з Північною Кореєю через визнання нею незалежності так званих "днр" та "лнр".

Стало відомо, що Єврокомісія дозволила росії перевозити підсанкційні товари залізницею до Калінінградської області, а з неї — через територію ЄС, але тільки для потреб області, а не на експорт. Незалежно від виду транспорту заборонено транзит військової продукції, а також товарів та технологій подвійного призначення. Автомобільний транзит будь-яких підсанкційних товарів при цьому не дозволяється.

Уряд Канади дозволив ремонтувати турбіни "Північного потоку" протягом двох років — рішення поширюється на шість одиниць обладнання. Таким чином, за цей час ще п'ять турбін можуть бути відправлені для регулярного технічного обслуговування.

НАТО сконцентрована на допомозі Україні зброєю, а не на її приєднанні до альянсу. Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на спільному засіданні комітетів з оборони та зовнішньої політики Європарламенту. "Наразі зусилля сконцентровані на наданні допомоги Україні, щоб вона зберегла свою незалежність. Це головне зараз, а не членство в НАТО", — сказав він.

Що там на росії?

На росії регіональна влада саботує імпортозаміщення софту. Ніхто не хоче відмовлятися від Windows та Office заради "вітчизняного". До того ж на закупівлю нових ліцензій не вистачає грошей, тому в регіонах нишком продовжують використовувати той самий "ворожий" західний софт.

російські компанії відмовляються повернути понад чотириста пасажирських літаків, взятих у лізинг в іноземних компаній, і законні власники повітряних суден сумніваються в тому, що їм вдасться повернути їх, — пише газета Washington Post. Газета наводить дані, згідно з якими з 515 літаків, які перебували в лізингу в момент оголошення санкцій проти росії за її вторгнення в Україну, лізингодавці змогли повернути лише близько 80 повітряних суден. Красти —  одна з головних "скрєп" росіян.

кремль готує фейкові "референдуми" на окупованих територіях, — повідомляє ГУР МО України. "росія не досягла своєї мети щодо повного захоплення території України. Щоб хоч якось відігратися, вони сьогодні готують законодавчу основу щодо полегшення приєднання територій до росії. 11 вересня — це єдиний день голосування". HIMARS їм проведуть референдум, — відповідають воїни ЗСУ.

Кількість ППО, яку росіяни приставили для охорони Кримського мосту, божевільна, — говорить Данилов. Секретар РНБО повідомив про напругу російських окупантів через зброю, яку отримує Україна від західних партнерів.  Загарбники посилили оборону цього стратегічного об'єкту.

А що чутно про російських посіпак?

В окупованому Луганську пролунала серія потужних вибухів. Окупанти заявили, що ЗСУ вдарили по їхній військовій частині ППО з РСЗВ HIMARS. Пишуть, що це військова частина протиповітряної оборони окупаційних військ. По ній було завдано "масованого удару". В Україні поки удар не коментували.

Якщо "апеляцію" засуджених до смертної кари британських військових, які перебувають у полоні "днр" не задовольнять, вирок буде виконано через розстріл. Про це заявив "глава днр" денис пушилін. Перед цим пушилін заявив, що полонені мають пару тижнів на оскарження смертної кари, потім "мінюст днр прийме подальше рішення".

Як повідомляє Державна прикордонна служба, у Волинській області затримали чоловіка без документів, який незаконно перетнув державний кордон. За словами затриманого, він служить у Брестській прикордонній групі, але хоче приєднатися до захисту нашої країни. Він з однодумцем добирався до кордона, але їх почали переслідувати свої ж прикордонники зі стріляниною. Дійти до державного кордону службовець зміг один, доля його друга — невідома. Нині проводиться перевірка цієї інформації, після чого ухвалять рішення про подальшу долю чоловіка.

Життя з урахуванням бойових дій

Нагородження Пса Патрона

Чергові нагороди знайшли нашого чотирилапого рятівника. Одразу дві ветеранські організації США – Veterans of Foreign Wars VFW та Bomb Techs Without Borders – нагородили знаменитого Патрона пам'ятними нагородами – грамотою та бойовою монетою.

Зеленський відповів на петицію про заборону очного навчання під час війни. За словами президента, навчальні заклади разом із військовими адміністраціями самостійно визначатимуться з організацією початку навчального рокузалежно від ситуації. Зеленський також звернувся до прем'єр-міністра з проханням опрацювати викладені в петиції пропозиції.

Гапчинська портрет Бориса Джонсона

Відома українська художниця Євгенія Гапчинська додала до своєї ангельської серії портрет друга України Бориса Джонсона.

В Україні відзавтра вводиться в обіг пам'ятна монета "Військово-морські сили Збройних Сил України". На монеті номіналом 10 грн зображено емблему ВМСУ, а на звороті — напис "Вірність, мужність, сила", кораблі ВМС, південні рубежі України та морські кордони країни.

На період воєнного стану військові та правоохоронці повинні будуть здати свої ДНК дані, — заявив заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко. Дані військовослужбовців не вносяться одразу в реєстр ДНК. Вони зберігаються в особових справах воїнів і беруться лише тоді, коли є необхідність провести експертизу.

Київ і область

140 день війни

Український дім відкриває виставку плакатів воєнного часу. На ній можна побачити образи, які не  дозволяють світові відвертатися від війни в Україні. 

На столичній Оболоні відновлюють обстріляний росіянами житловий будинок, де постраждали 70% квартир. Загалом у Києві почали відновлювати 11 житлових будинків, які зазнали найбільших руйнувань внаслідок російських ракетних обстрілів, — пише КМДА.

СБУ ліквідувала у Києві підпільну "типографію", де підробляли довідки про непридатність до військової служби. За даними слідства, для серійного виготовлення підробок учасники схеми використовували типографський цех афілійованої комерційної структури. Пакет фальшивих документів вони оцінювали у розмірі від 800 до 2 тис. дол, в залежності від термінів їх оформлення. За матеріалами СБУ обом організаторам схеми повідомлено про підозру.

В Ірпені правоохоронці опитали вже близько 1,5 тисячі потерпілих та свідків для збору доказів воєнних злочинів росіян. Провели понад 7000 оглядів пошкоджених та зруйнованих об'єктів житлового фонду та цивільної інфраструктури, 451 огляд місць подій для встановлення обставин вчинення кримінальних правопорушень та ін. Ця робота проводиться  для притягнення до відповідальності військовослужбовців окупаційних сил.

Чернігівщина

8-річна Софія продає в Чернігові на ринку компот. Так дівчинка хоче допомогти Збройним Силам України і подякувати їм за захист. У перший день дівчинка назбирала понад півтори тисячі гривень, за них вже купила дощовики і сьогодні віддала їх військовим.

Донеччина і Луганщина

Про ситуацію на Луганщині повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай:

  • росіяни тиснуть не тільки з боку Лисичанська та Попасної, а й з Ізюмського напрямку.
  • Не припиняється авіаційний та артилерійський тиск ворога в межах області. Зокрема, по Верхньокам'янському та Білогорівці.
  • Загалом за добу завдано чотири ракетних та два авіаційних удари.

140 день війни

"Російська армія не припиняє обстрілів. Однак, скоріш за все, береже існуючі запаси снарядів, бо їх постачання перервано роботою нашої нової далекобійної зброї. Нещодавно здетонували військові склади у Кадіївці та Луганську. Сьогодні вночі в промзоні Луганська теж було неспокійно. Тому уперед знов йдуть ДРГ окупантів, які намагаються шукати слабкі місця в нашій обороні", — говорить Гайдай.

Кількість жертв у Часовому Яру зросла до 47. Сьогодні вночі і зранку з-під завалів вилучили тіла ще двох загиблих, — повідомляє ДСНС.

У Краматорську ранок почався з найсильніших вибухів. Над містом дим. Міський голова Краматорська Олександр Гончаренко підтвердив два удари по місту. Влучили у промзону та лісосмугу. Попередньо без жертв.

Упродовж наступного тижня окупанти зосередяться на захопленні міст поблизу Слов'янська та Краматорська, — так вважає британська розвідка. На Донеччині російські сили, імовірно, зосередяться на захопленні невеликих міст, як Сіверськ і Долина, на підступах до Слов'янська і Краматорська. Саме ці міста і залишаються основними цілями рф на нинішньому етапі війни.

В Маріуполі розпочалась чергова хвиля прихованої мобілізації, — розповів радник мера міста Петро Андрющенко. Тепер намагаються вербувати людей через масову пропозицію роботи в пожежно-рятувальному загоні. Набирають чоловіків віком від 20 до 35 років, придатних до стройової служби, без досвіду роботи. Наші люди задля перевірки  звернулись щодо "працевлаштування". Повідомляють, що в разі згоди будуть скеровані до м. Донецьк на "тренування та навчання" на кілька місяців. Уникайте будь-якого працевлаштування, що передбачає форму та присягу "днр". Це прямий шлях в окопи, — наголошує Андрющенко.

Росіяни обстріляли Донеччину авіаційними ракетами, "Ураганами" та "Градами" із запальними елементами. Окупанти атакували 8 населених пунктів. Поліцейські задокументували 24 удари, внаслідок яких загинули та були поранені мирні жителі.

В результаті ракетного удару по Костянтинівці одна людина отримала поранення, — повідомила Донецька ОВА. Також пошкоджено кілька приватних будинків, школу та промислову споруду.

Фото наслідків обстрілу заводу Zeus Ceramica у Слов'янську опублікував голова Донецької ОВА Павло Кириленко у своєму ТГ-каналі. "Сьогодні ввечері приміщення заводу потрапило під обстріл – на щастя, обійшлося без жертв, але є чимало пошкодженого майна", – йдеться у повідомленні Кириленка. Zeus Ceramica – провідний виробник у галузі виробництва керамограніту.  Його продукцію експортували у Євросоюз, США та Канаду.

Харківщина

140 день війни

Зруйновані будівлі, пожежі на приватних підприємствах та виробництвах, розбиті автівки, посічені осколками дерева. Медики госпіталізували 5 людей з вибуховими травмами та осколковими пораненнями. Стан усіх постраждалих — середньої тяжкості. Такі наслідки від вчорашнього обстрілу орками Індустріального та Немишлянського районів Харкова з реактивних систем залпового вогню.

55-річний чоловік загинув внаслідок обстрілу рф селища Слатине на Харківщині 12 липня, — повідомив голова Дергачівської громади Вячеслав Задоренко. Також поранення дістали 30-річний чоловік та 60-річна жінка.

"Вночі Харкову намагалися завдати ракетного удару, але наші ЗСУ зробили все, щоб бєлгородський "гостинець" від сусідів "загубився дорогою". Потерпілих немає", — повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Жителі Харкова подали через центри надання адміністративних послуг 953 заяви про пошкоджене майно, — повідомив обласний Департамент цифрової трансформації.

Збройні сили України вчергове відбили штурм російських окупантів в напрямку Дементіївки на Харківщині, — повідомив Генштаб. Окупанти поповнюють запаси та намагаються доукомплектувати підрозділи.

А внаслідок артобстрілу Золочева вдень 13 липня пошкоджені житлові будинки, знищено гараж та вантажний автомобіль, спалахнула пшениця.

Слідчі вилучили уламки російської ракети у Холодногірському районі Харкова. Обстріл міста російським агресором стався вночі 13 липня. Силами протиракетної оборони ЗСУ ворожий снаряд було збито. Уламки боєприпасу, що не здетонував, впали неподалік житлового кварталу. Постраждалих немає.

Сумщина 

140 день війни

За минулу добу піротехніки Сумщини на території області виявили 4 вибухонебезпечних предмети, серед яких — артилерійські снаряди та постріл гранатомету. Небезпечні знахідки було виявлено на території Охтирського та Конотопського районів, — розповіли в ГУ ДСНС України у Сумській області.

140 день війни

О 6:00 росіяни відкрили вогонь по одному із сіл на Путивльщині — 8 влучань. Пошкоджено будинок місцевих мешканців, — повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Черкащина 

СБУ викрила ділків, які намагалися "нажитися" на переселенцях: вони вимагали оплату за надане безкоштовне житло. За даними СБУ, схему організували службові особи одного з об'єктів критичної інфраструктури, якому належали гуртожитки, а також рієлтор, який вступив з ними у змову. Злочинці вимагали з внутрішніх переселенців щомісячну платню за кімнату в гуртожитку, а у випадку затримок — погрожували виселенням. Загалом встановлено причетність учасників злочинної групи до понад 20 фактів вимагання. Серед постраждалих від їхніх дій — сім'ї з маленькими дітьми, а також вагітні жінки, які тікали від російських окупаційних військ зі східних та південних регіонів України.

Дніпропетровщина 

Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА, про стан справ в області:

  • Росіяни двічі за ніч обстріляли з РСЗВ Нікопольський район. 
  • Окрім самого Нікополя під удар потрапили ще дві громади — Червоногригорівська та Мирівська.
  • У Червоногригорівській зачепило лінію електропередач — частково без світла сама Червоногригорівка та два села — це приблизно 6 000 абонентів. Зараз на місці  працюють аварійні бригади електриків. 
  • У Мирівській — пошкоджений заклад соціальної інфраструктури. 

Попередньо, під час обстрілів люди не постраждали. 

Він додав, що українські військові збили в районі російський безпілотник.

Запоріжжя

На Запоріжжі партизани закидали гранатами кортеж "голови" Північної Осетії, він у лікарні. cергій мєняйло потрапив у засідку на окупованих територіях Запорізької області. Кортеж проросійського так званого політика закидали гранатами, він отримав легку контузію та був госпіталізований. Тому що Запоріжжя – це Україна! 

За інформацією української розвідки, підрозділи фсб росії здійснюють пошук дезертирів зі складу окупаційних військ на території тимчасово окупованої Запорізької області. У військах окупантів кількість таких осіб, що покинули свої підрозділи через загрозу артилерійських ударів Збройних Сил України по об'єктах російських окупаційних військ збільшується у геометричній прогресії та наразі становить близько 60 осіб. 

14:30 — у Запоріжжі потужний вибух. Зафіксовано два прильоти ворожих ракет. Поцілили в одне з підприємств міста. Офіційна інформація згодом буде уточнена, — повідомляє Запорізька ОВА.

Внаслідок ракетного удару по запорізькому підприємству попередньо 7 людей поранені. Керівник підприємства вивів співробітників до укриття, що, напевно, врятувало їхні життя, – говорить заступник голови ОПУ Тимошенко. На місці подій працюють усі відповідні служби, рятувальники розбирають завали. Руйнування великі. Не виключена можливість, що під ними можуть знаходитись люди, — повідомив очільник ЗОВА Олександр Старух.

21:30 — на цей час відомо про 14 постраждалих, які вже отримують медичну допомогу у лікарнях. Рятувальні роботи тривають, – повідомляє Анатолій Куртєв, секретар Запорізької міської ради.

Російські військові почали готуватися до того, що бойові дії розпочнуться безпосередньо в окупованому Мелітополі Запорізької області. Про це розповів мер міста Іван Федоров на брифінгу. Також місцеві мешканці повідомляють про те, що рашисти із міста передислокують техніку та людей ближче до Азовського узбережжя, аби уберегти хоча б частину озброєння від нищівних ударів українських захисників.

Херсонщина

140 день війни

Херсонські партизани втретє встановили у місті інсталяцію – опудало військового рф. Про це повідомляє Центр національного спротиву. "На ній зображено майбутнє окупанта, а саме – смерть. Перші дві інсталяції користувались популярністю, й окупантам доводилось самотужки їх знімати", — йдеться у повідомленні.

Повідомляють, що в Херсоні найвище керівництво росіян почало розселятися по лікарнях. "Друга армія світу" сховалася від Himars у лікарнях серед мирних людей. "Друга армія світу" не довіряє своїм ППО.

На Херсонщині авіація ЗСУ завдала ударів по складу БК і скупченню військ рф в районі Новопетрівки. Протягом доби ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони півдня знищили 2 польових склади боєприпасів російської армії — ОК "Південь".

росіяни підтвердили загибель полковника ніколая корнелюка в Херсоні. Загиблий рашистський полковник був начальником артилерійського дивізіону. Вчора українська розвідка називала його серед загиблих офіцерів. Загалом завдяки влучанню по штабу російських військових у неділю їх загинуло щонайменше 8.

Вчителі окупованого Херсона на умовах анонімності повідомляють: наразі є інформація, що у Херсоні з нового навчального року працюватиме лише 7 шкіл. Принаймні, такі плани в окупантів. До війни в Херсоні працювало 60 середніх навчальних закладів. Херсон дуже чекає на звільнення!

У Херсоні на місці знесеного у 2014 році пам'ятника леніну окупанти планують встановити монумент на честь імператриці Катерини II. Після леніна на постаменті стояв пам'ятний знак на честь героїв Небесної сотні. Рашисти знищили його.

Зараз ворог будує фортифікаційні споруди біля Антонівського мосту через Дніпро. Про це йдеться в оперативній інформації Херсонської ОВА. Також у Херсоні збільшилася кількість патрулів росіян та перевірок людей на вулицях та блокпостах. Окупанти продовжують чинити тиск на місцевих жителів, відбирають автомобілі та грабують херсонських підприємців.

Повідомляють, що на Херсонському напрямку ЗСУ знищили ворожі "Урагани", які лупили останні кілька днів по Миколаєву.

Миколаївщина

Унаслідок російських обстрілів Миколаєва за останню добу поранені 12 людей, руйнувань зазнали дві лікарні, школа та кілька житлових будинків.

Лише за сьогодні Миколаївщина перенесла 28 ударів рашистів з реактивних систем залпового вогню. Також росіяни здійснили артобстріл Вітовського району. Попередньо відомо про п'ятьох загиблих.

Одещина

З 24 лютого окупанти 46 разів обстрілювали Одеську область. Як розповів голова обласної прокуратури Сергій Костенко, окупанти завдали ракетних ударів по області 37 разів, випустивши 77 ракет (не рахуючи тих, які збила наша ППО). Ще двічі область обстрілювала російська тактична авіація і сім разів — корабельна артилерія противника. В результаті обстрілів загинули 32 мирні жителі, у тому числі дві дитини. Поранення отримали 75 осіб, серед них семеро дітей та один патрульний поліцейський. Понад 300 мешканців області постраждали від зруйнованого житла.

Сьогодні російське корабельне угруповання в Чорному морі складається з двох ракетоносців, підводних човнів й двох великих десантних кораблів. Про це повідомили в ОК "Південь".

В Одесі наклали арешт на відомі готелі, що належать росіянам. Йдеться про готелі "Аркадія", "Одеса", "Центральний" та "Моцарт". Печерський районний суд Києва наклав арешт на нерухомість та ухвалив рішення передати майно в управління агентству з управління активами АРМА.

За матеріалами Служби безпеки України до 8 років позбавлення волі засуджено агента російської військової розвідки, який спланував серію терактів в Одеській області.

Захід України

На Прикарпатті жінці дали 5 років позбавлення волі за звеличування Леніна та Сталіна. У суді прокурор довів, що обвинувачена упродовж 2019-2022 років у забороненій в Україні соціальній мережі "Вконтакте" популяризувала ідеї відродження та відновлення СРСР та виправдовувала злочинний режим, звеличувала Леніна та Сталіна. Уродженку росії засудили до 5 років позбавлення волі за пропаганду комуністичного режиму.

На Волині будують дуже великий порт. Сухий порт. У ньому будуть приймати сільгосппродукцію, після цього — експортувати до Європи. "Ми будуємо дуже великий сухий порт. Він міститиме багато тонн зерна та іншу агропромислову продукцію. Йдеться не лише про одне таке будівництво. Дуже багато наших аграрії будуються і готуються до того, щоб приймати цьогорічний урожай", — зазначив очільник Волинської ОВА Погуляйко. Волинь уже готується приймати врожай із Запорізької та Миколаївської областей.

6
121

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: