fbpx
Сьогодні
Розбір 09:13 14 Лют 2019

Чому люди досі одружуються?

День Святого Валентина — один з найпопулярніших для одруження у світі. Діти? Крок у доросле життя? Зі статистикою у руках дослідили вік та мотиви молодят у Європі та США, і чи не став інститут шлюбу у 21 столітті рудиментом

Минулого року 14 лютого побралися майже 2400 пар в Україні. Через рекордну кількість охочих одружитися 14 лютого цього року РАЦСи працюватимуть навіть уночі. То чому ж, незважаючи на статистику розлучень, люди все ще одружуються?

Еволюція шлюбу

У стародавньому світі шлюб укладали задля збереження влади, примноження багатств та народження законних спадкоємців.

У 1215 році шлюб був оголошений одним із семи таїнств церкви. Однак, лише у 16 ​​столітті церква постановила, що одруження повинен проводити священник публічно і за участю свідків. Шлюби залишалися угодами, які здебільшого укладали родичі наречених.

Увагу до кохання привернули мислителі доби Просвітництва. Окрім того, індустріальна революція 19 століття сприяла зростанню середнього класу. Все більше чоловіків отримали можливість самостійно обирати дружину.

У 20 столітті інститут шлюбу зазнав суттєвих змін. Жінки боролися за свої права й поступово їх припиняли вважати власністю чоловіка.

В 1960-х і 1970-х роках частина американської молоді бунтувала проти традиційного розподілу гендерних ролей та сімейних цінностей своїх батьків. Нове покоління відстоювало індивідуалізм. Майже вдвічі збільшилася ймовірність того, що укладені шлюби між 1965 і 1980 роками закінчаться розлученнями.

Однак, сталося навпаки. Нові сім'ї були міцними. Проте, цінності все ж змінилися: самореалізація обох партнерів у шлюбі стала значно важливішою, ніж побут.

Спочатку діти, потім одруження

Якщо раніше шлюб вважався першим кроком у доросле життя, то тепер це зовсім не так. Побудова успішного шлюбу потребує постійної уваги, терпіння та інвестицій. Чим більш фінансово незалежна пара, тим більше часу подружжя може присвячувати один одному. Тож, багатьох людей економічні фактори спонукають відмовитися від шлюбу взагалі або надовго його відкласти.

У порівнянні з минулим століттям збільшився середній вік молодят. На початку 1990-х років у більшості жінок, які вперше одружувалися, середній вік коливався між  22 і 27 роками, у чоловіків — між 24 і 30 роками. Однак, тепер жінки вперше виходять заміж у 30, а чоловіки одружуються у 32. (Джерело: дані ОЕСР)

У економічно розвинених країнах показники ще вищі. Наприклад, у Норвегії середній вік чоловіків, які вперше одружуються, становить 39 років, а жінок — 38. До того ж, більшість населення одружується після народження дітей. Це пов'язано із тим, що норвежці розглядають шлюб як спосіб відсвяткувати створену сім'ю. Весілля стає фінальним етапом дорослого життя.

Приклад Норвегії — не виняток. У 2016 році в багатьох європейських країнах поза шлюбом народилося більше дітей, ніж у шлюбі: від 50% до 60% дітей у Франції, Болгарії, Словенії, Естонії, Швеції, Данії, Португалії, Нідерландах. (Джерело: Євростат)

Тож, тепер продовження роду не є безумовною підставою для одруження.

Проте, у деяких країнах традиція залишилася незмінною: у Греції, Хорватії, Кіпрі, Італії, Польщі та Литві більше, ніж 70% дітей народилися в шлюбі.

Більшість американців різного віку позитивно ставляться до шлюбу. Вони або вже одружені, або хочуть одружитися у майбутньому. Кількість людей, які проти шлюбу, незначна. Менше, ніж один з десяти молодих американців ніколи не були у шлюбі і не хочуть одружуватися. Тож, незважаючи на те, що загальна кількість одружень зменшилася, прагнення одружитися не зникло. (Джерело: Gallup poll)

Висновок

Зі стародавніх часів суспільство фактично змушувало молодь одружуватися. У 21 столітті шлюб із обов'язку перетворився лише на один із можливих варіантів розвитку подій у житті людини. Дехто прагне спочатку самореалізуватися у професійній і громадській сферах та здобути фінансову незалежність, перш ніж одружитися. Багато людей навчилися усвідомлено обирати життя у шлюбі, знаходити бажаних партнерів. Шлюб став публічним маркером щасливих стосунків двох людей, який свідчить про успіх довготривалих взаємин. Тепер, коли люди не потребують шлюбу для виживання, вони все частіше одружуються через кохання.

6138

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: