fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:43 12 Лип 2022

Хроніка подій: 139 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 12 липня і вже 139 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

139 день війни

Вночі "сяяла" окупована Нова Каховка. Працювали HIMARS. За попередньою інформацією ЗСУ на момент удару на базі окупантів у Новій Каховці знаходився великий автопарк, у тому числі щонайменше 50 бензовозів, а також близько 200 ракет для РСЗВ "Смерч" та багато особового складу. У людей вилітають вікна, але вони все одно радіють, бо це означає, що ЗСУ близько.

Мінус ще один російський генерал. Його ліквідовано влученням ракети з HIMARS по штабу в Херсонській області, — повідомив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук. Зокрема, йдеться про начальника штабу 22-го армійського корпусу рф (в/ч 73954, Сімферополь) генерал-майора Насбуліна.

ОК "Південь" про поточну оперативну обстановку на півдні України за останню добу: нашими штурмовиками завдано три авіаційних удари по складах боєприпасів на Миколаївщині, в районах Снігурівки та Любимівки. А гелікоптерами — по опорному пункту противника в районі Правдиного та по ворожих позиціях навколо Олександрівки. Втрати противника за ударами авіації уточнюються.

За результатами виконання нашими ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань, ворог втратив: 

  • 52 рашисти,
  • 1 гаубицю "Мста-Б", 
  • 1 міномет, 
  • 1 одиницю броньованої та автомобільної техніки, 
  • склад з боєприпасами в Новій Каховці.

Усього 10 HIMARS щодня знищують склади боєприпасів та командні пункти противника. Ракети, які б'ють точно в ціль, не виявляються російськими ППО. Якби не було цих машин, то наступ військ рф був би набагато небезпечнішим у напрямку Бахмута. А удари на Херсонщині готують наш наступ для звільнення півдня. 

Натомість у російських військ на південному напрямку про наступ не йдеться, вони лише намагаються утримати позиції — констатує Інститут вивчення війни. Росіяни готуються до міських боїв, якщо Сили оборони досягнуть Херсона.

Головне з ранкового зведення Генштабу ЗСУ:

  • На більшості інших напрямів ЗС рф вели обстріл з артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також завдавали авіаудари.
  • На Харківському напрямку українські військові придушили спробу штурму у районі Дементьєвки.
  • На Слов'янському напрямку росіяни були відкинуті назад після невдалих штурмових дій у районах Мазанівки, Іванівки та Долини.

139 день війни

"Відвага, самовідданість і професіоналізм медиків рятують життя тисяч наших воїнів. Рятуючи життя, вони роблять свій великий внесок у нашу перемогу!". Фотограф Арсен Петров робить знімки на полі бою та показує, як рятують українських військовослужбовців.

Україна повернула тіла ще 30 загиблих захисників, — повідомив Уповноважений з питань зниклих безвісти Олег Котенко. Обмін відбувся на лінії розмежування у Запорізькій області. Всього в межах обмінів Україна вже повернула понад 400 тіл наших захисників.

Вище — наочне відображення роботи HIMARS-ів на карті пожеж від 8 та 12 липня. Видно, що інтенсивність ударів російської артилерії значно зменшилася.

Немає жодного дня, щоби не було сюрпризів для окупантів. Іноземна зброя працює бездоганно. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов, відповідаючи на запитання про деокупацію захоплених територій. Крім цього, Данілов заявив, що президент Зеленський поставив ЗСУ завдання звільнити всю територію України: "Йдеться не лише про Херсонщину".

Трофеї і цілі ЗСУ

139 день війни

Прикордонники Сумського загону відправили броньований трофей своїм побратимам на Херсонщину. Тепер новенький бронетранспортер боронитиме країну та життя захисників на найгарячіших ділянках фронту!

Втікаючи з населеного пункту Потьомкіне на Херсонщині, російські окупанти кинули свою техніку у справному стані разом із боєкомплектом. Трофейну техніку переведено до складу української армії. Мова йде про 1 танк Т-72Б3, 2 БМП-2, 1 БМД-2К, 1 БТР-Д.

Українські військові вперше збили білоруський дрон-камікадзе "Чекан". Баражуючий снаряд призначений для ураження цілей на дистанції до 25 км, він може атакувати живу силу та техніку.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

139 день війни

ЗСУ отримали шведські САУ FH77 BW Archer. Це найтехнологічніша САУ у світі. З кабіни можна не виходити 24 години. 30 секунд для підготовки до пострілу. Використовує 155 мм снаряди Excalibur із дальністю 60 км.

Уряд Литви в понеділок схвалив пакет допомоги на суму 10 мільйонів євро для допомоги Україні в невідкладних відновлювальних роботах. "Ця державна допомога — це кошти на критичну інфраструктуру, основні потреби та основні послуги. Українці переможуть, тому що на їхньому боці правда та рішучість захищати та будувати, і вони переважують руйнування та жорстокість агресора", — заявила прем'єр-міністерка Інгріда Шимоніте.

антидрони та радари від Литви

Також Литовці купили для України антидрони та радари Wingman. Антидрони допоможуть українським військовим збивати БПЛА орків на малій відстані. Про це повідомив литовський журналіст та телеведучий Андрюс Тапінас, який організував збір коштів. Він опублікував фото пристрою, який назвали "Вбивцею орків"."Ми купили для України 110 антидронів і назвали їх Orcrist або Orc Killer", — зазначив він.

В Україні розпочалося навчання перших професійних операторів для "Армії дронів" у школі Dronarium. Про це повідомив голова міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров. На першому етапі планують навчити 150 військовослужбовців, незабаром обіцяють відкрити навчальні центри в багатьох містах України.

Іспанія надасть Україні 10 танків Leopard 2A4 і 20 БТР M113, –  повідомляє Infodefensa. Видання, посилаючись на власні джерела, зазначає, що міністерство оборони Іспанії дало дозвіл на передачу Україні 10 танків і 20 БТР. У Infodefensa підкреслили, що після передачі танки і бронетранспортери стануть власністю ЗСУ. Після цього уряд України фінансуватиме оновлення та модернізацію бронетехніки на іспанських підприємствах за кошти Європейського фонду миру, що фінансується ЄС.

А ЄС готовий надати Україні ще €1 млрд  допомоги. Про це повідомив виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс. "Євросоюз посилює фінансову підтримку України: міністри щойно схвалили кредит на 1 мільярд євро під час засідання Ради з економічних та фінансових питань", – пише він. Домбровскіс наголошує, що це частина нового пакета макрофінансової допомоги від Євросоюзу.

Другий транш макрофінансової допомоги ЄС для України складатиме €8 млрд. Про це заявила речниця Єврокомісії під час брифінгу у Брюсселі. "Важливо підкреслити, що ми маємо намір невдовзі вийти із пропозицією щодо надання решти макрофінансової допомоги. І решта включатиме повну суму допомоги, яка була узгоджена Європейською радою на відновлення України. Технічна робота щодо другого траншу ведеться, щоб надати його якомога швидше", — сказала вона.

Естонія першою офіційно підтвердила намір відновити знищений окупантами об'єкт: на Житомирщині відбудують дитсадок.

Міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц затвердив відправку в Україну ще однієї партії з обмундируванням та обладнанням. Це тисячі захисних шоломів та бронежилетів, сотні спеціалізованих скафандрів для розмінування, тисяча протигазів та системи радіологічного та хімічного захисту.

НАТО та ЄС мають намір посилити контроль за передачею Україні озброєнь через побоювання, що вони згодом можуть потрапити на чорний ринок, — пише британська газета Financial Times. НАТО пропонують Україні створити систему відстеження, або деталізованого переліку озброєнь, що поставляються. За словами співрозмовників FT, побоювання викликає те, що частина озброєнь із Польщі доставляється транспортом, який потім неможливо відстежити.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Шотландія призупинить прийом біженців з України на 3 місяці. Причина — нестача житла. При цьому уряд зазначає, що пауза не торкнеться тих 18 тисяч біженців, які подали заявку раніше та приїдуть у найближчі місяці. 

Ізраїль продовжить фінансування медичних послуг для біженців з України, що вже знаходяться в країні, до кінця 2022 року. Повідомляється, що рішення щодо продовження права біженців на медичну допомогу затвердив міністр фінансів. Дія попереднього розпорядження закінчувалася в липні. Для реалізації рішення з бюджету Ізраїлю асигнується близько 45 мільйонів шекелів.

Новини від партнерів

благодійний футбольний матч у Швейцарії

Маріупольські діти-сироти з "Крил надії" заспівали гімн України на благодійному футбольному матчі у Швейцарії. Гра мала на меті привернути увагу світової спільноти до війни в нашій країні. Тренувально-благодійний матч проходив під гаслом "Match for Peace! Stop the War!". У ньому взяли участь ФК "Динамо Київ" та "Лозанна Спорт". 

Четверта зустріч контактної групи з оборони України (UDCG), відома як формат Рамштайн, відбудеться 20 липня та пройде в режимі онлайн. Про це повідомляє пресслужба Пентагону у звіті про телефонну розмову міністрів оборони США та України Ллойда Остіна та Олексія Резнікова.

США заявили про плани Ірану передати росії кілька сотень безпілотників. Помічник президента США з національної безпеки Джейк Салліван напередодні першого близькосхідного турне Джо Байдена зазначив, що такі безпілотники раніше використовувалися єменськими повстанцями-хуситами для нападу на Саудівську Аравію.

Завтра у Стамбулі мають відбутися переговори щодо відвантаження українського зерна на міжнародні ринки, — анонсує Міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар. Участь у переговорах візьмуть військові делегації міністерств оборони Туреччини, рф, України та делегація ООН.

В МЗС України підтвердили заплановану чотиросторонню зустріч 13 липня в Стамбулі за участі України, ООН, Туреччини та росії. На ній обговорюватимуть роботу коридорів для експорту зерна, — пояснив речник відомства Ніколенко.

Україна стала асоційованим членом програми технологічного співробітництва збройних сил країн НАТО, — повідомив Олексій Резніков. Відтепер ми можемо спільно розробляти й вносити зміни до ключових стандартів НАТО, які стосуються взаємодії систем бойового управління та суміжних стандартів. "Україна має потужний ІТ потенціал і є гідним союзником НАТО. Певен, ми привнесемо свою експертизу у розвиток колективної безпеки", – прокоментував Міністр оборони України.

У В'єтнамі провели благодійні ярмарки на підтримку України: зібрали 50 тисяч доларів, частину з яких передадуть дітям і медикам.

Що там на росії?

кулінарна книга в росії

Особливості російської кухні. Без присутності силових структур росіянам вже навіть щі не смакують.

При цьому загроза дефіциту турбує росіян більше, ніж застосування ядерної зброї. Це випливає з "Національного індексу тривожностей", підготовленого агентством КРОС.

А що чутно про російських посіпак?

У Криму, в місті Судак, троє кримських татар побили військового рф через футболку з літерою "Z". Били так, що зламали руку, ногу і повибивали зуби.Так чий Крим?

Прикордонники не виявили ознак створення наступальних груп у Білорусі. Наразі у прикордонних районах продовжують перебувати російські військові, щоб не дозволити перекинути підрозділи ЗСУ на більш важливі напрямки, — повідомили в ДПСУ.

HIMARS результативно попрацював в окупованому Шахтарську Донецької області. За результатами вогневої поразки HIMARS у Шахтарську загинули всі заступники командира 106 повітряно-десантної дивізії росії, крім одного.  Окупант із позивним "Барсук" у тяжкому стані. Сподіваємось, він приєднається до своїх колег вже з лікарняного ліжка.

Як повідомляє українська розвідка, вчора, 11 липня, з Чорнобаївки до Криму виїхало 6 рефрижераторів зі штабелями мертвих окупантів. Але вивезли не всіх  – тіла деяких спалили. Трупи окупантів часто звозять КамАЗами на смітник поблизу Херсона й там спалюють, — повідомило джерело в розвідці.

Російський брехунець 

Російська сторона повідомляє, що внаслідок нічного ракетного удару по Новій Каховці вибухнули склади із селітрою. "Селітра" детонує й досі.

Санкціями по агресору!

Президент України Володимир Зеленський назвав неприйнятним рішення Канади передати турбіну для Північного потоку. МЗС України викликало представника Оттави через зміну санкційного режиму.

ЄС заморозив вже $13,8 млрд російських активів. Про це заявив Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс. За його словами, понад $12 млрд надійшло від 5 країн-членів ЄС. Про кого саме йдеться, Рейндерс не уточнив, але додав, що очікує на активізацію зусиль інших країн блоку.

Сьомий пакет санкцій проти росії вже на підході. ЄС сформує його найближчими тижнями. Санкції стосуватимуться обмеження імпорту російського золота та розширення персональних санкцій проти людей та компаній. Деякі країни, наприклад, Польща, наполягають на розширенні обмежень щодо російського газу, але більшість країн ЄС не підтримують таку заборону.

Датський виробник конструкторів Lego вирішив повністю піти з росії. росія вже збирається завозити популярні конструктори за сірими схемами.

Життя з урахуванням бойових дій

пам'ятні монети

Нацбанк презентував пам'ятні монети "В єдності – сила", присвячені міжнародній підтримці України. На аверсі монет номіналом 5 гривень у центрі розміщений Тризуб, навколо нього — символічна композиція єднання людей в усьому світі. На реверсі монет — напис й стилізована композиція з кольорових прапорів країн, які допомагають Україні в боротьбі з росією.

Чемпіонат України з футболу розпочнеться 23 серпня — матчі проводитимуть на території України без глядачів і з дозволу місцевих військових адміністрацій. Під час повітряних тривог матчі зупинятимуться.

благодійний проєкт Брайти

"АТБ" у співпраці з NTI Loyalty та за підтримки Дитячого фонду ООН запустили національний благодійний проєкт з технологією доповненої реальності "Брайти". Його мета — зібрати кошти на лікування поранених дітей та будівництво реабілітаційного центру. Щоб допомогти, потрібно лише завантажити безплатний додаток "Брайти" та почати грати. За 4 дні застосунок "Брайти" вийшов на перше місце в рейтингу App Store! 

Із серпня антибіотики продаватимуть за електронним рецептом. Спочатку діятиме перехідний етап, який триватиме до кінця 2022 року. Під час нього пацієнт зможе придбати ліки в будь-якій аптеці, показавши фармацевту інформаційну довідку як підтвердження призначення лікаря. Пацієнт буде самостійно ухвалювати рішення про вибір торгової назви препарату із потрібною дієвою речовиною, орієнтуючись на власний бюджет. Рецепт на антибіотики може виписати будь-який лікар, незалежно від наявності декларації. Щоб отримати електронний рецепт, треба бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ).

До повномасштабного російського вторгнення половину всього ядерного палива постачали з рф, тепер "Енергоатом" заявив, що країна повністю переходить на паливо американської компанії "Westinghouse". Проте для переходу на нове паливо потрібен час та модернізація енергоблоків. 

Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність "Робітничої партії України". Про це повідомила пресслужба суду. Зазначимо, що це вже шістнадцята проросійська політична сила, заборонена від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Для отримання українського громадянства необхідно буде скласти іспит з української мови, історії України та основ Конституції, — заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. "Громадянство України сьогодні – це привілей. І кожен, хто на нього претендує, має знати та розуміти основи нашої країни", — зазначив він. У Кабміні зараз опрацьовують відповідні проєкти законів для запровадження іспитів під час отримання громадянства України.

Зеленського просять заборонити видавати повістки на вулицях, АЗС, блокпостах та інших громадських місцях. Відповідну петицію опубліковано на сайті президента. За два тижні петиція зібрала понад 13 тисяч голосів. Для її розгляду Володимиром Зеленським вона має набрати 25 тисяч голосів за 79 днів, що залишилися.

Київ і область

СБУ затримала торговців зброєю

СБУ затримала на Київщині торговців зброєю, які видавали себе за правоохоронців. У них вилучили 15 одиниць вогнепальної автоматичної зброї та понад 6 тисяч патронів. Співробітники СБУ задокументували факт нелегального збуту 13 автоматів АК-74 та 3 тисяч патронів до них. Злочинці намагалися продати цю партію за 20 тисяч доларів. У затриманих виявили фіктивні бланки дозволів на право носіння зброї.

У Київській області майже половина шкіл та дитячих садків не мають укриттів. Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба. Наразі перевірено понад 700 навчальних закладів, такі перевірки в області триватимуть і надалі.

Донеччина і Луганщина

росія вбиває цивільних! За 11 липня ще 8 загиблих виявили рятувальники під завалами багатоповерхівки у місті Часів Яр, у тому числі — тіло 9-річного хлопчика. Загалом у Часовому Яру загинуло 34 людини.

Станом на 16:00 кількість загиблих у Часовому Ярі внаслідок російського обстрілу зросла до 38 людей. 9 людей вдалося врятувати з-під завалів.

20:30 — кількість загиблих у Часовому Яру на Донеччині зросла до 45, — повідомили в ДСНС.

Ще одна людина вчора загинула у Мар'їнці. Двоє цивільних в області дістали поранення. Про це повідомляє Павло Кириленко, Донецька ОВА. 

У Слов'янську через нічний обстріл поранено жінку, — повідомив мер міста Вадим Лях. Також пошкоджено декілька приватних будинків.

Про те, що відбувається в окупованому Сєвєродонецьку, розповів керівник ВЦА Олександр Стрюк:

  • Загарбники оголосили збір даних людей, які залишилися – начебто "для оформлення пенсій".
  • Окупаційна тимчасова "влада" намагається організувати вуличну торгівлю.
  • Росіяни роблять пропагандистські ролики і є ймовірність, що містян депортують. Місто відбудовувати ніхто не планує.
  • Обладнання обох теплопостачальних підприємств Сєвєродонецька зруйноване і відновленню не підлягає.

На тимчасово окупованих територіях півдня та Луганщини місцеві фермери вимушені "здавати" зерно за фіксованою ціною, яка в рази нижче ринкової. У випадку відмови зерно "націоналізують". Контроль за цим здійснює фсб рф, йдеться на сайті Національного спротиву. Зерно вивозять псевдофірми, які зареєстровані на колаборантів. Однак фермери відмовляються здавати зерно попри тиск й погрози "націоналізації". Тож колаборанти навіть під доглядом фсб провалюють плани з крадіжки зерна.

 Харківщина

На Харківському напрямку українські військові придушили спробу ворожого штурму в районі села Дементіївка, — йдеться в оперативному зведенні ГШ ЗС України.

По Харкову вночі росіяни завдали ракетного удару, — заявив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. О 3:30 ночі дві ракети вдарили між будинками у Шевченківському районі. Постраждалих немає.

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу Індустріального району в Харкові поранено кількох людей. За даними ДСНС, внаслідок обстрілів горіли гаражі, господарські споруди, прибудови поблизу СТО, а також зруйновані поряд розташовані житлові будинки. Крім того, пожежі сталися на кількох підприємствах. Як повідомили в ДСНС, поранено 5 людей. Але пізніше голова ХОВА Олег Синєгубов заявив, що поранено 4 людей. Уі вони госпіталізовані. Їхньому життю нічого не загрожує.

В Ізюмі окупанти розстріляли людей, які шукали мобільний зв'язок на горі Кременець. Трагедія сталася 8 липня. За свідченнями очевидців, того дня на Кременець приїхали десятки людей, бо лише там ловить зв'язок українських мобільних операторів. За даними місцевих ЗМІ, о 14:00 по горі вдарили касетними боєприпасами. Щонайменше одна людина загинула, близько 10 поранені, – повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Російські окупанти три дні поспіль обстрілюють Золочів та навколишні села. В Удах, де з понад тисячі людей залишилося два десятки, поранена жителька.

Збройні сили України відбили кілька штурмів Дементіївки у Харківській області та змусили російську армію відійти, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Сумщина

Ніч на Сумщині пройшла без обстрілів, — повідомили у військовій адміністрації.

Дніпропетровщина 

Російські військові обстріляли місто Зеленодольськ із системи залпового вогню "Ураган" та ствольної артилерії. Поцілили по відкритій території міста неподалік одного із підприємств, загиблих і поранених немає, – повідомив начальник Криворізької РВА Євген Ситниченко.

А в мікрорайоні Інгулець Кривого Рогу після обстрілу військ рф з "Торнадо-С" проводять роботи з відновлення пошкоджених будівель. Нині на мікрорайон завезені будівельні матеріали, які централізовано видають ОСББ.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив 52 обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районах населених пунктів Мала Токмачка, Преображенка, Гуляйполе, Оріхів.

Сьогодні вночі двічі: приблизно о 00:40 та у період з 3:40 до 04:20 у тимчасово окупованому Енергодарі з дронів атаковане приміщення СБУ, яке зайняли військовослужбовці рф. Зафіксовано пряме влучання у будівлю. Даних про жертви ворога немає, оскільки окупанти приховують будь-яку інформацію про наслідки. Про це повідомляє "Енергоатом".

Окупанти заблокували виїзд із тимчасово окупованого Мелітополя до Запоріжжя. Виїзд через Василівку наразі неможливий, — повідомляє міський голова Іван Федоров. "Рашисти настільки бояться контрнаступу ЗСУ, що прикрились тисячами цивільних людей, як живим щитом. Все місто — у заручниках. Скільки днів триватиме блокада — невідомо. Але боремось за те, щоб проїзд відкрили", — коментує міський голова.

А в селищі Мирне Мелітопольського району, горить база військової частини ДСНС, яку захопили росіяни. Саме туди рашисти перевезли свою військову техніку після того, як тиждень тому ЗСУ завдали руйнівних ударів по російській базі в районі аеродрому у Мелітополі. Жителі поблизу Мирного почули близько 25 вибухів. З боку бази орків іде густий чорний дим. Хоч би дощ не пішов!

А Бердянські ЗМІ пишуть, що місцеві гауляйтери вже покидали всі адмінбудівлі і ховаються по підвалах від ЗСУ.

З Мелітополя у бік Херсона помітили величезну колону військової техніки російських окупантів, — пишуть місцеві ЗМІ.

Херсонщина

139 день війни

Поліцейські продовжують збирати інформацію про воєнні злочини військ рф на деокупованих територіях Херсонщини. Зібрані матеріали долучаються до кримінальних проваджень, розпочатих за фактами порушення законів і звичаїв війни.

СБУ повідомила про підозру у колабораціонізмі "поліцейському" з Нової Каховки Миколі Насєдкіну. За інформацією видання "МОСТ", Насєдкін спочатку був так званим "інспектором ізолятору тимчасового тримання", а потім — "патрульним поліцейським". Підозрюють, що працювати з окупаційною владою він погодився на початку травня.

У Херсоні колаборанти організовують вивезення дітей до "Нахімовського військово-морського училища" у Севастополі. Цим займається державна зрадниця Тетяна Кузьмич. Окупанти заявляють, що нібито везуть дітей на відпочинок. "Звісно, насправді у "севастопольської філії" санкт-петербурзького військово-морського училища агресора ніяких потужностей для "відпочинку", крім "плацу для стройової підготовки", немає і фактично йдеться про примусову злочинну мілітаризацію херсонських дітей", — пише Асоціація реінтеграції Криму.

І добра новина: з російського полону на тимчасово окупованій території Херсонщини звільнили п'ятьох українців. Серед них – один військовий ЗСУ, колишній співробітник поліції та троє цивільних. Людей звільнено завдяки спецоперації ГУР.

Так званим "старостою" Новоолексіївки став член Меджлісу. Зрадника звуть Асан Алієв, він колишній голова Херсонського регіонального меджлісу. Його відразу відсторонили від зв'язку та механізмів ухвалення рішень представницького органу кримських татар, — повідомив Рефат Чубаров.

У мережі з'явилися фото пограбованого херсонського Річпорту. Мародери дійшли до демонтажу алюмінієвих віконних рам, металопластикових вікон, плитки та електросвітильників. Ще один показник того, що "влада", призначена росіянами, не контролює в місті абсолютно нічого.

ЗСУ знищили ще один склад з БК окупантів на Херсонщині! Одразу за влучним ураженням складів боєприпасів в Новій Каховці, артилерійський підрозділ ЗСУ поцілив у ще один склад боєприпасів у селі Чарівне, — повідомляє ОК "Південь".

У Бериславському районі ЗСУ зупинили диверсійно-розвідувальну групу російських військових у складі 10 осіб. Росіяни змушені були відступити, – повідомляє Оперативне командування "Південь".

рф збільшила кількість фільтраційних блокпостів у Херсонській області , — повідомляє Соболевський. Причиною стала вдала робота наших ЗСУ. Рашисти нервують і хочуть посилити контроль за населенням Херсонської області, — заявив Соболевський в ефірі телемарафону. Також окупанти підтягують резерви з анексованого Криму.

Миколаївщина

139 день війни

Російська армія під ранок 12 липня знову атакувала Миколаїв. Внаслідок масованого ракетного обстрілу сталися руйнування та пожежі. Голова ОВА Віталій Кім повідомив, що попередньо відомо про влучання у два медичні заклади та житлові будинки.  Станом на 10:00 відомо про 12 поранених, попередньо без жертв.

Ввечері, 11 липня, близько 19:00 та сьогодні, 12 липня, орієнтовно о 04:30 були обстріли у Широківській громаді. Влучання були переважного поза межами населених пунктів та по відкритих територіях. Постраждалих немає.

Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування у Березнегуватській громаді. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

Фото однієї з лікарень, що постраждала внаслідок ракетного обстрілу Миколаєва росіянами. У будівлях вибиті вікна, у деяких приміщеннях впала стеля. Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич. Поранення отримали 12 людей.

Одещина

Вчора окупанти тричі протягом дня атакували ракетами Одеський регіон. Деякі з ракет влучили в:

  • приватний будинок мирних жителів прибережного селища,
  • об'єкти портової інфраструктури,
  • поля,
  • сільськогосподарські угіддя.

За інформацією від ОК "Південь", постраждалих і жертв немає.

З портів Одеської області почали вивозити українське зерно на експорт. "Звільнення острова Зміїний – це перший етап, як на мене, до деблокування наших портів, зокрема Одеського", — повідомляє Братчук. 8 іноземних суден, які доставлятимуть українську агропродукцію до інших країн, вже є в українських портах. Відновлення цієї роботи – це насамперед наповнення українського бюджету.

Петиція із пропозицією замінити пам'ятник Катерині II в Одесі на пам'ятник Біллі Геррінгтону набрала вже 25 тисяч голосів. Тепер Зеленський має її офіційно розглянути та відповісти.

СБУ затримала в Одесі російського агента. За даними слідства, зрадника було завербовано представником спецслужб росії для проведення підривної діяльності в Одесі, збору даних про протикорабельні комплекси ЗСУ та формування агентурної мережі. Тепер зрадник вирушить до суду.

Також одеські патрульні затримали жінку, в телефоні якої знайшли фото об'єктів інфраструктури міста та блокпостів.

 Захід України

139 день війни

Ознайомчі тури для переселенців запровадили на Прикарпатті, аби люди могли більше дізнатися про місцеві традиції та звичаї. Першу таку поїздку, на Косівщину, організували для переселенців з Херсонщини. Програма передбачає ознайомлення з процесом виготовлення гуцульських капчурів, цимбалів, постолів, участь у майстер-класі з виготовлення запаски та писанкарства, прогулянки.

2
124

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: