fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:14 09 Лип 2022

Хроніка подій: 136 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 9 липня і вже 136 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Переломний момент у війні росії проти України вже починається", — впевнений Подоляк. За його словами, за останній тиждень українські військові знищили близько 20 позицій, де розміщувалися російські казарми та склади з боєприпасами. Це ще не все і незабаром станеться переломний момент у війні. "Хоча можна говорити і про те, що він уже розпочався". Для його ефективності просто потрібно більше зброї на лінії фронту.

Нова партія необхідної зброї вже на шляху до України. 

Хроніка подій: 136 день оборони України від російської агресії

Президент США Джо Байден підписав новий пакет військової допомоги Україні на $400 млн, заявив Пентагон. Він включає чотири додаткові РСЗВ HIMARS та боєприпаси до неї. З урахуванням нового траншу в Україні буде вже 12 HIMARS.

В Україну поїдуть:

  • 4 РСЗВ HIMARS та боєприпаси до них,
  • 1000 снарядів для високоточної 155-мм артилерії,
  • тактичні автомобілі,
  • вибухові боєприпаси,
  • лічильники акумуляторних систем,
  • запчастини.

Нові РСЗВ HIMARS, які очікуються в Україні, стріляють до 300 км і мають більшу точність, — пише Financial Times. Раніше передані Хаймарси били на 70 км.

Російські воєнкори та пропагандисти вже почали вити, що "Україна таки отримає тактичні ракети сімейства ATACMS для американських систем HIMARS" і зможе дістати "до Смоленська, Брянська, Курська, Воронежа, Ростова та Севастополя". На фото приблизний радіус ураження. Кримський мосте, чекай.

На Східному фронті зараз дуже гаряче. Окупанти нещадно обстрілюють населені пункти по всій лінії зіткнення з фронтом. Ворог намагається просунутися від населених пунктів Луганщини до перших сіл Донбасу та поливає вогнем територію від Попасної до Кремінної. Жодної "оперативної паузи", оголошеної ворогом, не спостерігається.

Бахмут і Соледар — найбільш ймовірні напрямки російського наступу. Наразі обстрілюється вся лінія фронту на Донеччині. Але ЗСУ готові до будь-якого розвитку подій

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують знищувати скупчення живої сили, військової техніки російських окупантів та складів з боєприпасами. Ворог має значні втрати, — повідомляє Генштаб.

Українські військові за час воєнних дій вже знищили 37 200 окупантів і 1 638 танків.

Хроніка подій: 136 день оборони України від російської агресії

США виявили щонайменше 18 фільтраційних таборів, через які проходять українці, які виїжджають на територію росії. Про це заявила заступниця голови місії США при Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Кортні Остріан, — пише New York Times. Готувалися вони  ще до вторгнення в Україну 24 лютого. Російські чиновники заздалегідь складали списки активістів та співробітників силових структур. Тепер після фільтрації українців направляють до міст по всій росії, зокрема на Далекий Схід. Остріан порівнює цей процес зі сталінськими депортаціями. "Всі винні в насильницькому переміщенні українських громадян до росії будуть встановлені та притягнуті до відповідальності за порушення міжнародного права", – запевнила вона.

Тим часом Сили оборони України активізували застосування засобів боротьби із повітряною розвідкою неподалік кордону з Білоруссю. Також ЗСУ мінують небезпечні напрямки на кордоні з Білоруссю. Про це заявив командувач об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

 Гуманітарні місії  

Верещук закликала українців евакуюватися з тимчасово окупованих територій. Віцепрем'єрка стверджує, що є можливість евакуації з тимчасово окупованих територій півдня України. "Евакуація є, і люди про неї знають. Горизонтальна система комунікації дуже добре діє. Ті, хто виїхали, мають і знають шляхи, волонтери, ми долучаємось. Я не буду зараз публічно про це говорити, тому що це безпека людей", — зазначила Верещук. 

Вона пояснила, що деокупація передбачає застосування бійцями ЗСУ військової сили. Водночас росіяни зацікавлені в тому, щоб якнайбільше мешканців залишилися на окупованих територіях, аби використовувати їх у якості живого щита, тому загарбники всіляко перешкоджають евакуації.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

США навчили понад 100 українських військовослужбовців реактивній системі залпового вогню HIMARS, — оприлюднив цифри високопоставлений військовий чиновник США. 

ЄС передав Держприкордонслужбі України бронежилети та каски на 977 тисяч євро, — представництво ЄС в Україні. "Державна прикордонна служба України продемонструвала найвищу відданість справі захисту безпеки кордонів, а також здатність створити умови для впорядкованого перетину кордону мільйонами громадян України, які рятувалися від лиха війни", — заявив глава відділу ефективного управління та верховенства права Представництва ЄС в Україні Ксав'є Камю.

Хроніка подій: 136 день оборони України від російської агресії

"Байрактар" із Литви вже в Україні, — повідомив Офіс президента. "Це потужний прояв дружби та єдності, що доводить — не лише Україна бореться з агресором", — сказав заступник голови ВП Андрій Сибіга.  

Україна отримає $1,7 млрд грантової допомоги, — повідомив Шмигаль. Гроші будуть передані держбюджету від USAID як грант, тобто повертати їх не потрібно.

Володимир Зеленський у суботу, 9 липня, зустрівся з головою Сенату Франції Жераром Ларше.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

В Україні призначено Уповноваженого з питань внутрішньо переміщених осіб. Ним став Павло Козирєв.

Павло Козирєв

Новини від партнерів

Латвія зазнала найсильнішої хвилі кібератак у своїй історії, включаючи 12-годинну атаку на центр громадського мовлення, — The New York Times. Схоже, що балтійська держава стала мішенню прокремлівських хакерів через низку наполегливих кроків, таких як повернення військової служби та складання списку радянських пам'ятників для знесення.

Банк Естонії розпочав продаж монети в 2 євро, присвяченої Україні. Гроші, одержані від продажу монет, передадуть Нацбанку України.

Банк Естонії розпочав продаж монети в 2 євро, присвяченої Україні. Гроші, одержані від продажу монет, передадуть Нацбанку України.

Перша українка в Конгресі США Вікторія Спартц подала Байдену листа: вимагає перевірити можливі зв'язки Єрмака і Татарова з кремлем. Спартц звернула увагу, що Єрмак призначив Татарова своїм заступником із питань правоохоронних органів для боротьби з корупцією. В 2020-му Татаров перебував під слідством НАБУ, де його справу неналежним чином передали прокурору та закрили. Також Татаров був високопосадовцем міліції президента-втікача Віктора Януковича та переслідував учасників Євромайдану. Ще рік тому петиція про відставку Татарова набрала більше 25 тисяч підписів. Президент тоді відмовився його звільняти.

Офіційно Україна відреагувала на заяву Спартц дуже різко. Речник МЗС Ніколенко написав, що це — класичні наративи російської пропаганди про зв'язки керівництва України з росією.

росія своєю війною позбавила їжі понад 300 мільйонів людей у світі, — заявив Боррель на зустрічі G20.

Олексій Резніков розказав, що міністр оборони Великої Британії Бен Воллес відвідав військовослужбовців української армії під час навчань у Великій Британії.

США нададуть Україні додаткову гуманітарну допомогу майже на 368 млн доларів для підтримки людей усередині України та біженців, які змушені залишити свою країну, — повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен.

"Наша відданість народу України рішуча. Сполучені Штати надають майже 368 мільйонів доларів додаткової гуманітарної допомоги для підтримки людей в Україні та біженців, які змушені покинути свою країну в пошуках безпеки в розпал жорстокої війни росії", — написав Блінкен.

Що там на росії?

росія готується до масштабного наступу. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). "Коли російське військове командування вирішить, що достатньо підготувалося до відновлення великої наступальної операції, воно, швидше за все, продовжить масштабне просування з великою кількістю військ і більшою завзятістю, ніж зараз. Вихід з оперативної паузи може бути поступовим і не відразу помітним", — йдеться в аналізі ISW.

Британська розвідка пише, що росія перекидає резервні сили з усієї країни та збирає їх поблизу України для майбутніх наступальних операцій. Велика частина нових піхотних підрозділів, ймовірно, розгортається з розконсервованими броньованими машинами МТ-ЛБ як основним транспортом, раніше рф вважала їх непридатними для передових транспортних завдань піхоти.

Незважаючи на заяву президента путіна що російська армія "навіть не розпочала" своїх зусиль в Україні, багато з її посилень є спеціальними угрупованнями, які розгортаються із застарілим обладнанням.

А що чутно про російських посіпак?

Білорусь чекає дефолт наступного тижня через виплати з євробондів у рублях, — пише Fitch. Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Білорусі в іноземній валюті до C з CCC.

Ні дня без знищеного складу загарбників. Сьогодні вночі в окупованому Харцизьку Донецької області та Кадіївці Луганської області горіли склади боєприпасів російських окупантів.

Командувач Об'єднаних сил України генерал-лейтенант Наєв відвідав кордон із Білоруссю. Він повідомляє, що зараз йде мінування місцевості, і українські війська готові до оборони, ситуацію контролюють.

Життя з урахуванням бойових дій

ВР ухвалила закон про обов'язкове страхування журналістів, які працюють у зоні бойових дій. Законопроєктом 7367 встановлюються додаткові гарантії безпеки журналістам, які працюють у небезпечних для життя та здоров'я умовах, а саме: в районах ведення воєнних дій та/або на тимчасово окупованій території України.

Повномасштабне вторгнення росії спричинило найбільшу міграційну кризу в історії України. В Україні наразі залишилося близько 36 млн населення. Востаннє так було 70 років тому. За чотири місяці з України виїхало понад 5 млн громадян. Це вдвічі більше, ніж за попередні 10 років. Є великий ризик, що частина громадян не повернеться з-за кордону.

Верховна Рада звільнила від виплат за кредитами фізосіб, чиє майно було знищено або зазнало пошкоджень під час бойових дій. Кредитор отримує право на компенсацію від держави.

Президент Зеленський звільнив п'ятьох послів: Андрія Мельника (Німеччина), Любов Непоп (Угорщина), Вячеслава Яцюка (Норвегія), Євгена Перебийноса (Чехія) та Ігоря Поліху (Індія, Мальдіви, Непал, Шри-Ланка, Бангладеш).

Приватбанк попереджає, що в неділю протягом п'ятьох годин більшість послуг Приват24 будуть недоступні.

В Україні планують створити єдину базу ДНК. Дані злочинців, родичів зниклих безвісти та деяких інших категорій населення будуть вносити до бази обов'язково, також можна буде внести свої дані добровільно. Механізм реєстрації ДНК військових ще в розробці.

Петиція на сайті ОПУ про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні набрала понад 25 тисяч підписів. Тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський.

Київ і область

Інститут права КНУ імені Тараса Шевченка оголосив про заснування стипендії імені Романа Ратушного, який починав кар'єру юриста. "Стипендія засновується на знак визнання проявлених Романом мужності та лідерства, щоб допомогти здобути юридичну освіту громадським активістам, які поділяють ідею втілення соціальних змін та готові присвятити себе соціальним ініціативам і державному сектору". Її фінансуватимуть юристи та спеціалісти в галузі права з провідних міжнародних фірм.

У Києві розпочали оборонні заняття з цивільним населенням

У Києві розпочали оборонні заняття з цивільним населенням. Першочергово заняття проведуть з посадовими особами всіх рівнів, зокрема з директорами шкіл і дошкільних закладів, а в подальшому залучатимуть усіх охочих. Кожен мешканець Києва має знати свої дії в умовах війни.

Поліція Києва "накрила" групу людей, які торгували автоматами та патронами в місті. 6 липня зловмисників затримали під час чергового збуту автоматичної зброї — кулемета Калашникова та понад трьох тисяч набоїв. У ході проведення обшуків вилучили 8 одиниць вогнепальної зброї, понад 6 тисяч боєприпасів та вибухових пристроїв, у тому числі гранати та тротилові шашки.

Чернігівщина

Прикордоння Чернігівщини протягом вчорашньої доби, 8 липня, майже безперервно піддавалося обстрілам з боку російських військ. Йдеться про населені пункти Городнянської, Семенівської та Сновської громад.

Донеччина і Луганщина

Росіяни вдарили ракетами по Дружківці та Слов'янську

Росіяни вдарили ракетами по Дружківці та Слов'янську, — голова Донецької області Павло Кириленко. В Дружківці пошкоджено лікарню, Палац культури, житлові будинки та дитячий майданчик. Інформація про постраждалих з'ясовується.

У Слов'янську ворожий снаряд влучив у приватний будинок — господар опинився під завалами, на місці працюють рятувальники.

У Часовому Яру росіяни обстріляли залізничну станцію — кілька людей отримали легкі контузії.

У Світлодарській громаді під вогнем Кодема, Семигір'я, Новолуганська та Вуглегірська ТЕС.  Мінімум один загиблий у Семигір'ї.

Загалом на Донеччині російські окупанти вбили 5 осіб за минулу добу: 4 особи загинули у Сіверську та 1 — у Семигір'ї. Ще 8 людей зазнали поранень.

Російські війська намагалися взяти штурмом контроль над територією Вуглегірської ТЕС та покращити тактичне становище в районі Доломітного. Українські воїни не дали окупантам прорватися і відкинули їх на колишні позиції, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Також ворог штурмовими діями намагається просунутися в районі населеного пункту Григорівка на Краматорському напрямку. Бої продовжуються.

Окупанти не зможуть розпочати опалювальний сезон у Маріуполі. Людям доведеться або замерзати, або виїжджати. У місті майже всі котельні мають ушкодження. Деякі знищені повністю. Лише ремонт однієї котельні займає близько одного року. Зруйновано також 50-70% газових магістралей. 

А просто зараз у житлових кварталах Маріуполя окупанти розмістили склади бойових комплектів, а також пригнали до міста п'ять великих автобусів з військовими з напрямку Волноваха/Донецьк.

Вдень у Маріуполі пролунала низка вибухів, повідомив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук. За його словами, у результаті одного з них загинуло три ворожих сапери, а у результаті іншого — виникла пожежа на території заводу "Азовсталь". Є попередня інформація про постраждалих.

З урахуванням військової ситуації та потужностей HIMARS, що надійшли на озброєння ЗСУ, українська влада закликає маріупольців, яких окупанти намагаються використати в якості "живого щита" прикриття складів, терміново евакуюватись або тимчасово обрати інше місце мешкання для власної безпеки.

"Луганська область тримає оборону, повної окупації немає. Орки призупинили свій наступ через знищення складів боєприпасів і казарм нашими військовими", — повідомляє Сергій Гайдай. За його словами, росіяни планують розміщувати боєкомплекти в дитячих садках і школах.

Внаслідок обстрілів 9 липня на Донеччині загинули щонайменше три людини. Ще восьмеро отримали поранення, — розповів голова ОВА Кириленко.

Харківщина

Цієї ночі були попадання в Солоницівській громаді, Нововодолазькій громаді. На Ізюмщині через обстріл горіло звалище площею 5 га. Також на Ізюмщині сталося загоряння птахокомплексу.

У Чугуївській, Сахновщинській, Слобожанській громадах горіли поля ячменю, пшениці. Загальна площа — понад 25 га!

За добу постраждала одна жінка, 64 роки

На Харківському напрямку продовжуються активні бойові дії. Противник веде оборонні дії. Гарячим залишається Ізюмський напрямок. Але наші захисники на своїх позиціях. Неподалік Дементіївки наші бійці двічі відбили штурмові дії ворога і відкинули його назад.

Протягом останніх днів штаб оборони не зафіксував обстрілів по Харкову. Але сьогодні вранці прилетіло і сюди. О десятій у Харкові по одному з житлових районів окупанти завдали ракетного удару. На місці працюють всі служби.

За попередніми даними обласного Центру екстреної медичної допомоги, внаслідок ракетного удару чотири людини отримали легкі ушкодження.

Внаслідок ранкового ракетного удару один будинок повністю зруйнований, другий – частково. У повністю зруйнованому, за попередніми даними, нікого не було. З-під завалів частково пошкодженого дістали двох людей, у тому числі 12-річну дитину. Загалом — 6 поранених цивільних.

Харків, центр міста після російського ракетного удару вранці 9 липня.

Прикордонники виявили заміновану ділянку дороги у Харківській області. Під час огляду місцевості ділянки виявили 20 артилерійських снарядів калібру 152 мм, підключених до радіокеруючого дистанційного пульта. Вибухонебезпечні предмети вилучили та знищать.

Прикордонники виявили заміновану ділянку дороги у Харківській області. Під час огляду місцевості дільниці виявили 20 артилерійських снарядів калібру 152 мм, підключених до радіокеруючого дистанційного пульта.  Вибухонебезпечні предмети вилучили та знищать. 

Українські військові відбили наступ ворога на Харківщині та Донеччині і змусили окупантів відступити. Втім, ворог продовжує спроби покращити свої позиції, застосовуючи артилерію й інше важке озброєння.

Сумщина

За минулу добу окупанти здійснили 18 обстрілів Сумської області, — повідомив голова області Дмитро Живицький. Всього було випущено понад 100 пострілів з різних видів озброєння (застосовувалися ракети, міномети, САУ тощо).

Під час одного з обстрілів близько 19:00 8 липня постраждав місцевий фермер у Краснопільській громаді. Уламки мін розбили авто, два з них — потрапили в шию чоловікові, який саме був за кермом. Його доправили до лікарні, наразі життю людини нічого не загрожує.

Вранці 9 липня російський гелікоптер випустив дві ракети по Білопільській громаді на Сумщині, пізніше — по Миропільській громаді. З систем залпового вогню обстріляли Хотінську громаду. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється, — повідомили у військовій адміністрації.

Житомирщина

На Житомирщині депутати Лугинської селищної ради заборонили Українській православній церкві московського патріархату проводили масові заходи. А депутати Радомишльської міськради звернулися до Верховної Ради про заборону діяльності цієї церкви в Україні.

 Дніпропетровщина 

Хроніка подій: 136 день оборони України від російської агресії

Вранці росіяни обстріляли Інгулецький район Кривого Рогу. Свідомо вдарили із "Градів" по ​​житлових кварталах. Цей підступний обстріл забрав життя 41-річної жінки, ще двох людей із осколковими пораненнями госпіталізовано. Пошкоджено школу та кілька будинків. Згоріла машина, що стоїть поруч, — повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У лікарні померла 20-річна дівчина, поранена вранці внаслідок ворожого обстрілу Кривого Рогу. Медики кілька годин виборювали її життя.  На жаль, поранення були тяжкі. Цей підлий обстріл росією мирного міста забрав життя двох людей. За уточненими даними, троє поранених.

За словами голови Дніпропетровської облради Миколи Лукашука, ще вчора міноборони рф заявляло, що нібито "у школах Кривого Рогу розміщується склад зі зброєю" і вже сьогодні вони вдарили поряд зі школою.

У Дніпрі відкрили хаб для жінок, які пережили домашнє насильство. З ними спілкуватимуться психологи та кар'єрні радниці. Заклад зветься "Вона-хаб". 

Слово "Вона" у назві розшифровується як "Вільна, Окрилена, Незалежна та Амбітна".

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на покращенні тактичного положення та виявленні слабких місць в обороні наших військ.

Протягом минулої доби ворог здійснив 43 обстріли позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. Так само, як всі останні дні, окупанти обстрілювали цивільну інфраструктуру у районах населених пунктів Приморське, Оріхів, Гуляйполе.

Наслідки обстрілу Гуляйполя:

Голова ОВА Олександр Старух вважає, що неокупована частина Запорізької області добре захищена. Так Старух коментує ризик наступу окупантів на Запоріжжя. 

Замість звільненого сьогодні Геннадія Лагути Херсонську обласну державну адміністрацію тимчасово очолить Дмитро Бутрій.

Перший заступник Херсонської облради Юрій Соболевський порадив жителям тимчасово окупованої Херсонщини терміново евакуюватися. Однак додав, що розуміє, що не всі мають таку можливість. Тих, хто не може евакуюватися, Соболевський закликає зробити запаси води та їжі.

Херсонщина

Ранок в окупантів, що базується в Херсоні, почався з прильоту та пожежі на складах боєприпасів. Херсонці повідомляють про довготривалу детонацію.

Ситуація в області на межі, велика кількість людей перебуває в полоні, ще більше посилюється тиск на освітян, підприємців, медиків. Українського зв'язку немає. Вибухи, пожежі, постійне психологічне напруження. 

"Те, що зараз відбувається на Херсонщині — жахливо. Школи в нашому селищі переходять на російську форму навчання. Батькам повідомили, що не буде більше таких програм як "Інтелект", "Росток". Також не вивчатимуть англійську та українську мови. Дітям заборонять користуватись інтернетом. А якщо з 1 вересня вони не підуть до школи, то їх батьків позбавлять батьківських прав", — розповіла жителька Херсонщини.

У селах розстріляна худоба, поранені люди без засобів існування. Окупанти на це не зважають, їм байдуже — вони прийшли красти і нищити все на своєму шляху.

Посилюється протистояння між так званим призначеним урядом і колаборантами на чолі з Булюком та Сальдо, — говорить Сергій Хлань. Співпрацювати з росіянами нормальні місцеві жителі відмовляються, тому росіянам доводиться шукати в себе, кого знайдуть, або призначати аж занадто феєричні кадри. До прикладу, "начальниця" освіти з Каховки Махньова стверджує, що в області діють "секретні лабораторії США". 

Але за свої дії колаборанти отримають по повній і партизани вже почали виконувати цю обіцянку. 

Військові рф цілеспрямовано знищують врожай на Херсонщині. Через обстріли запальними снарядами щодня виникають масштабні пожежі на полях, у захисних смугах та лісах по всій території області. Крім того, російські війська не допускають до гасіння вогню місцевих, знищують зерносховища і техніку.

Миколаївщина

О пів на шосту ранку в Миколаєві пролунали вибухи. Новий обстріл міста військами рф  підтвердив мер Олександр Сєнкевич.

Російські військові випустили по Миколаєву шість ракет С-300, заявив голова обласної адміністрації Віталій Кім. З його слів, жертв немає. 

Одна із запущених сьогодні по Миколаєву ракет влучила у житловий будинок.  Про це повідомляють користувачі у соціальних мережах, публікують фото та відео наслідків ракетного удару. Ракета на місці приватного будинку залишила глибоку вирву, також зачеплені поруч розташовані будинки — у них пошкоджені дахи, вибиті вікна. Попередньо, жертв та постраждалих немає.

Одещина

Співробітник Державної міграційної служби України організував схему перетину кордону для військовозобов'язаних. З однієї людини брав $6 тис. Про це повідомили в Офісі генпрокурора. Правопорушник залучив ще 2 знайомих, які підшукували охочих виїхати в бік Молдови та забезпечували трансфер до одного з пунктів пропуску на Одещині. Наразі встановлюються особи інших учасників групи та ведеться слідство.

Після звільнення Зміїного від окупантів на Одещині відкрили прохід суден через гирло Бистре. Тепер там уже курсують перевізники агропродукції. 

Захід України

На Закарпатті судитимуть колаборанта. 8 липня слідчі поліції завершили досудове розслідування у справі щодо колабораційної діяльності 51-річного закарпатця. В ході слідства було встановлено, що мешканець селища Великий Березний в людному місці при свідках здійснював активні заклики до вбивства українців. Окрім цього, в час війни росії проти України, зловмисник активно підтримував злочинні дії держави-агресора.

1
2730

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: