fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:10 03 Лип 2022

Хроніка подій: 130 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 3 липня і вже 130 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 130 день оборони України від російської агресії

Жорстокі бої точаться по всій лінії фронту на Донбасі, епіцентр — у населених пунктах Луганської області. Посилюється ворожа активність на Харківщині. Водночас на півдні ЗСУ продовжують тиснути на ворога. Вчора окупантів вигнали ще з одного села Херсонської області — звільнено Іванівку.

На Харківщині українські захисники успішно відбили ворожий штурм неподалік Прудянки.

На Донецькому напрямку росіяни зосередилися на закріпленні в районі Лисичанська та Верхньокам'янки. Ворог неодноразово безуспішно намагався вести штурмові дії неподалік Мазанівки — теж отримав відсіч та відійшов. росіяни намагаються вести наступ в районі населеного пункту Спірне. Бойові дії тривають.

На Луганщині окупанти вели наступальні дії поблизу Білогорівки — успіху не мали, були змушені відійти. 

Українська авіація працювала фактично на всіх напрямках бойових дій. Знищено близько двадцяти одиниць ворожої техніки. Біля Чорнобаївки та Снігурівки знищено 2 склади боєприпасів. А поблизу Іванівки як бонус до звільнених територій захоплено 4 трофейні бойові машини піхоти. Про це повідомляє ОК "Південь".

ЗСУ завдали вночі 3 липня удару по аеропорту Мелітополя. Там базувалася значна кількість живої сили і техніки окупантів.

"Війна продовжується, але вже зараз потрібно робити усе можливе, щоб агресор програв не тільки на полі бою, а ще й історично, концептуально. Щоб кожен в росії запам'ятав, що Україну не зламати ніким, нічим, і навіть жорстокою війною", — наголосив Володимир Зеленський у новому зверненні.

Хроніка подій: 130 день оборони України від російської агресії

407 злочинів скоїли окупанти проти культурної спадщини України. Такі дані станом на початок липня оприлюднив міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко. 

  • Злочини росіян проти культурної спадщини зафіксували на території 13 областей України та в Києві.
  • Повністю зруйновані 10 об'єктів культурної спадщини на Донеччині, Київщині, Сумщині та Чернігівщині. 
  • Пошкоджено 125 об'єктів культурної спадщини та 101 об'єкт цінної історичної забудови. 
  • Окупанти знищили чи пошкодили 145 релігійних споруд.

руйнування

У "Дію" подали понад 220 тисяч заявок на відновлення житла через війну. За попередніми оцінками, всього через війну своє житло втратили приблизно 800 тисяч українців. Найбільше пошкоджень житлового фонду в Донецькій, Харківській, Київській, Чернігівській областях.

Сьогодні День ВМС і професійне свято у наших янголів-охоронців — День військ протиповітряної оборони України! Протиповітряний бій надзвичайно швидкоплинний. Вирішальне значення мають секунди, а крилата ракета перебуває в зоні ураження комплексу інколи менше хвилини. За цей час підрозділ ППО має виявити ціль, захопити її і знищити. Дякуємо вам за кожну збиту ворожу ракету, наші захисники! Вітаємо!

Трофеї і цілі ЗСУ

До російських вояків летить "вітаннячко" від артилеристів 59 окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка. Фото ОК "Південь".

128-а гірничо-штурмова бригада ЗСУ затрофеїла собі БМП-3.

Перемовини України та росії

В Офісі президента назвали умови, на яких Україна готова знову сісти за стіл переговорів з агресорами. "Негайне припинення вогню. Виведення z-військ з України. Повернення викрадених громадян. Видача воєнних злочинців. Механізм репарацій. Визнання суверенних прав України… Російська сторона чудово знає наші умови. Шеф пєскова може не переживати: настане час, і ми зафіксуємо їх на папері", — написав у Twitter радник голови ОП Михайло Подоляк.

Раніше прессекретар путіна дмитро пєсков заявив, що Україна має "зрозуміти умови росії і сісти за стіл переговорів".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

У так званому "мадридському" (за підсумками саміту НАТО) пакеті військової допомоги США Україні з'явиться зброя, назва якої буде у всіх на вустах, — говорить спеціальний кореспондент Дмитро Анопченко в ефірі телемарафону UA. Це пересувні зенітно-ракетні комплекси NASAMS: дальність у них трохи нижча, ніж у PATRIOTів (близько 25 км), зате ці ПЗКР можуть захопити 72 цілі одночасно, їх можна перевозити будь-яким транспортом, який є у війську, вони можуть стріляти із землі, дальність ураження цілі – від 300 м до 16 км. Розробники передбачають, що 85% ракет з одного пострілу повинні влучити в ціль успішно.

У Вашингтоні і Конгрес, і Білий дім, і Пентагон захищають саме ці ракетні системи третього покоління. Україна отримає 2 такі ПЗРК. Крім того, у цьому пакеті допомоги Україна отримає 4 станції радіолокаційної боротьби та боєприпаси до HIMARS та 150 тисяч снарядів для артилерії 155 калібру.

Сотні українських військових проходять навчання у Британії — тренуються стріляти з аналогів HIMARS. Про це розповіла BBC. Українці освоюють реактивні системи залпового вогню M270 MLRS та ствольну артилерію. Навчають британські та новозеландські солдати.

Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз прибув на Київщину. Він відвідав звільнені від російських окупантів Бучу, Гостомель та Ірпінь. Це перша поїздка Ентоні Албаніза до України. Він був вражений побаченими наслідками військової агресії рф: "Австралія підтримує Україну і виступає за справедливе покарання за злочини, які тут відбувалися", – зазначив прем'єр-міністр.

Франція пропонує відбудувати Бородянку як "принципово нове містечко",— заявила президентка регіону Іль-де-Франс Валері Пекресс. За її словами, Бородянка має стати екологічним містом із "системами, що працюють на сучасних енергозберігаючих технологіях". Пекресс уточнила, що Іль-де-Франс не планує втручатися в архітектуру, оскільки це є компетенцією обласної влади, проте за необхідності може запропонувати французьких архітекторів. Керівництво Іль-де-Франс вже ухвалило рішення про виділення 1,1 мільйона євро на проекти підтримки України.

Словаччина готується передати Україні озброєння, – прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер в ефірі чеського телебачення заявив, що країна планує передати увесь парк літаків МІГ-29 для України. Крім того, за словами Хегера, Словаччина передасть Україні танки. Подробиці поставок не розголошуються на прохання української сторони. 

За таких умов уже з вересня ВПС Чехії готується патрулювати повітряний простір Словаччини, — зазначив під час цього ж ефіру прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Ще більше зброї обіцяє надати Україні і Австралія. Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз заявив про надання Україні додатково військово-технічної допомоги на 100 млн доларів. "Сьогодні ми оголошуємо додаткові 100 млн доларів у вигляді військово-технічної допомоги. Загалом ми вже надали 390 млн доларів", — сказав він на брифінгу в Києві.

"Австралія також додатково надасть 14 БТР та 20 "Bushmaster" — броньовані транспортні засоби. Таким чином, загальна кількість "Bushmaster" склала 60 штук", — додав австралійський прем'єр.

ЄС планує виділити понад 500 млрд євро на відновлення України після війни. Очікується, що цього тижня Київ представить план відновлення країни. Документ обсягом близько 2 тис. сторінок представлять на конференції у швейцарському місті Лугано 4-5 липня.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Адаптуватися в Польщі українцям допоможе нова платформа від ЮНІСЕФ. На інформаційній платформі "Спільно" розміщують актуальну інформацію для українців, які шукають прихистку в Польщі.

Головний розподіл — по категоріях "Батьки", "Діти", "Молодь". В категоріях є інформація з питань:

  • Легалізації
  • Медичної допомоги
  • Гуманітарної, фінансової допомоги
  • Освіти
  • Правил безпеки.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 130 день оборони України від російської агресії

Українська громада провела акцію в центрі Брюсселя, щоб вшанувати пам'ять загиблих на війні, зокрема від російської терористичної атаки на ТРЦ в Кременчуку.

Байден надіслав до Конгресу листи про прийняття Швеції та Фінляндії до НАТО. Швеція і Фінляндія підпишуть протокол про приєднання до НАТО 5 липня 2022 року.

А в самій Фінляндії вже запропонували розмістити базу НАТО на кордоні з росією, — повідомляє Yle. Таку пропозицію зробив мер фінського міста Лаппеенранта. Відстань від нього до російського Виборга не перевищує 100 км. російські коментатори новини вже в істериці і, як завжди, загрожують ядерним ударом по Фінляндії.

Посольство США в москві видалило зі свого сайту адресу — раніше російська влада перейменувала територію біля дипмісії на "Площу днр".  Замість адреси на сайті тепер вказано координати.

Туреччина затримала судно із українським зерном, яке російські окупанти викрали в Бердянську. "Судно зараз стоїть перед входом до порту, воно затримане митними органами Туреччини. Завтра буде відомча нарада, на якій визначать подальшу долю цього судна. Наш запит передано, запит Генеральної прокуратури. Сподіваємось судно арештують, а майно конфіскують і притягнуть до відповідальності всіх хто причетний до цієї оборудки", — повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар. 

Ще одна добра новина надійшла в Україну з Ізраїлю. Вищий Суд Справедливості Ізраїлю скасував обмеження на в'їзд до Ізраїлю для громадян України. Згідно з рішенням Вищого Суду, громадяни України тепер зможуть в'їжджати до Ізраїлю на три місяці без необхідності подавати для цього особливе прохання. Таким чином скасовано рішення міністра внутрішніх справ Айєлет Шакед про позбавлення українських громадян права на безвізовий в'їзд до Ізраїлю. Суд також зобов'язав відповідачів (державу) виплатити судові витрати у розмірі 20 тисяч шекелів.

Що там на росії?

Хроніка подій: 130 день оборони України від російської агресії

"Спецоперація" нагулялася в Україні і повернулася додому — на росію. Сьогодні серія "хлопків" відбулася в Бєлгороді. На російському телеграм-каналі Белгород №1 пишуть, що це російські ППО збили українську ракету, яка прямувала на знищення якоїсь військової цілі, тому вона приземлилася і вибухнула в цивільній зоні. В результаті часткові руйнування 11 багатоквартирних будинків у центрі міста. Також постраждали не менше 39 приватних житлових будинків. П'ять із них зруйновано повністю. Є 5 загиблих та четверо постраждалих, серед них дитина 10 років.

росЗМІ пишуть, що у Бєлгороді після нічного вибуху знайдено частини ЗРК "Панцир". В обстрілі офіційно, звісно ж, звинуватили Україну.  Але є нестикування — на озброєнні ЗСУ такої техніки немає. Це російська ЗРК малого радіусу дії. росіяни, вас почали вбивати свої ж. Ви і досі думаєте, що це не ваша війна?

Сьогодні вночі була атака і на Курськ, — повідомляють російські телеграм-канали. Є відео роботи ППО та задимлення. Курськ від кордону України знаходиться приблизно за 100 кілометрів. Губернатор Курської області повідомив про двох українських безпілотників "Стриж", які збила російська ППО. Постраждалих та руйнувань немає.

ГУР інформує: за час російсько-української війни, захисники України знешкодили понад 40 відсотків боєздатних танків, бойових машин піхоти та бронетранспортерів окупаційних частин лише з Південного військового округу рф. Доставляючи до ремонтних заводів пошкоджену техніку, окупанти її повністю розкомплектовують, а запчастини та агрегати продають чи обмінюють на алкоголь. До заводів інколи доїжджають лише обгорілі остови БМП та танків. Директори ремонтних підприємств дали вказівку працівникам не приймати техніку на ремонт. Вони мотивують це відсутністю компонентів та недостатніми сумами коштів, які надходять від військових за вже виконані роботи.

Врятувати ситуацію командування намагалося за допомогою спеціально створених ремонтних бригад, які мали б відновлювати техніку поблизу зон бойових дій. Проте корупція і жага до наживи серед військового керівництва рф звели цю спробу нанівець.

13:00 — шойгу доповів путіну про "звільнення" "лнр", — пишуть росЗМІ. 

"Лисичанськ все ще тримається, бійці ЗСУ досі залишаються у місті", – спростував заяву шойгу радник міністра оборони України Юрій Сак. 

А що чутно про російських посіпак?

В окупованій з 2014 року Ясинуватій повідомляють, що сьогодні місто знову потрапило під обстріл. Місцеві жителі у соцмережах публікують фото наслідків та пишуть, що один із снарядів влучив у багатоповерхівку. Фотографії наслідків обстрілів публікує призначений "днр" "глава адміністрації" Ясинуватої Дмитро Шевченко.  "Влада" говорить про двох поранених жінок та пошкодження в будинках і магазинах.

Президент Білорусі лукашенко визнав, що Білорусь підтримує росію у війні проти України. Про це він сказав на церемонії покладання вінка у меморіальному комплексі "Курган Слави" з нагоди Дня незалежності Білорусі. Також він сказав, що продовжуватиме надавати підтримку путіну, оскільки вони союзники і є єдиною армією. "У нас створено вже давно в союзі Білорусі та росії єдине угруповання збройних сил. Фактично єдина армія", — сказав він, додавши, що участь Білорусі у "спецоперації" "мною визначена давно".

Життя з урахуванням бойових дій

Вільно купувати пістолети українці зможуть вже з наступного року. "Українці дали однозначну відповідь щодо дозволу на вільне володіння зброєю. 70% з опитаних підтримали право на вільне її носіння. Підкреслю, що мова йде саме про пістолет, а не гранатомет чи автомат Калашникова. Міністерство погоджується з рішенням українців, і вже готуються зміни до другого читання законопроєкту", — про це написав радник голови МВС України. Також він додав, що відповідне законодавство буде прийняте впродовж літа-осені.

Київ і область

Хроніка подій: 130 день оборони України від російської агресії

На київському озері вражаюче розцвіли "русалчині квіти". Початок липня — пік квітування німфей. У Києві найкращим місцем помилуватися ними є озеро Тельбін у Дніпровському районі. Щоб застати ці квіти розкритими, необхідно приїжджати з 9:00 до 16:00. Пізніше квіти "сплять". До речі, рвати німфеї немає сенсу, бо вони в'януть уже через 10 хвилин.

У Борисполі відсьогодні розпочалися "планові фільтраційні заходи". Про це повідомив голова районної адміністрації Руслан Дяченко у себе у Facebook. Він попереджає, що на період проведення заходів в окремих мікрорайонах міста можливе обмеження руху транспортних засобів та пішоходів, перевірка документів, що засвідчують особу.

Загалом в Києві затримали вже близько 100 диверсійних груп. До кожної групи входило від трьох до десяти осіб, — розповів радник міністра МВС Віктор Андрусів. Українці коригують російські ракети за гроші чи через компромат, який спецслужби рф мають на людину.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 130 день оборони України від російської агресії

Загарбники намагаються закріпитися в Лисичанську та Верхньокам'янці. За інформацією Сергія Гайдая, ці пункти росіяни продовжують обстрілювати з артилерії.

Двоє людей загинули, ще троє постраждали внаслідок ворожого удару по Добропіллю, що на Донеччині. Про це повідомив голова ОВА Павло Кириленко. Відомо, що серед поранених є двоє дітей. Також унаслідок атаки знищений один будинок, ще шість зазнали пошкоджень. "Росіяни точно знають, що б'ють по цивільних, — і роблять це усвідомлено й цілеспрямовано. Ці аморальні потвори ніколи не дотримувалися законів і звичаїв ведення війни і ніколи не будуть", — додали в ОВА.

Відсьогодні у Слов'янську припиняється рух електротранспорту. "Ми були змушені піти на це через постійну загрозу обстрілів і неприпустимість скупчення людей", — пояснив начальник Слов'янської міської військової адміністрації Вадим Лях. Про поновлення тролейбусного руху обіцяють повідомити додатково.

Російський десантний катер "Акула" 30 червня підірвався на міні в акваторії Маріуполя. Троє окупантів затонуло. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко отримав тому підтвердження.

Мер Краматорська Олександр Гончаренко підтвердив, що сьогодні росіяни завдали удару по місту з РСЗВ "Смерч". За його словами, зі "Смерчів" росіяни стріляють містом другий день поспіль. Попередньо, за словами мера, сьогодні обійшлося без жертв, але є серйозні руйнування. Працює вибухотехнічна служба.

15:15 — окупаційні війська провели масований обстріл з реактивних систем залпового вогню по Слов'янську на Донеччині — є багато загиблих та поранених. Мер міста повідомив, що в місті внаслідок обстрілу виникло 15 пожеж — за його словами, це наймасованіший обстріл міста за останній час.

15:45 — 6 людей загинули, ще 15 постраждали під час обстрілу Слов'янська. Про це повідомила речниця Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко. "Був надпотужний обстріл. Залишатися на території області небезпечно. Люди можуть записатися в списки, сісти на автобус і доїхати до Покровська, звідти курсує евакуаційний потяг, який направить їх до Дніпра або далі до Львова", — додала вона.

Також рашисти обстріляли ринок на залізничному вокзалі Слов'янська. Загинули двоє людей, ще двоє, один з яких — 14-річний підліток, поранені.

Масштабний обстріл Слов'янська та Краматорська з реактивних систем залпового вогню вкотре свідчить, що рф цілеспрямовано обирає своїми цілями цивільні, а не військові об'єкти. Про це заявив Голова СБУ Іван Баканов, відзначивши, що Служба безпеки та Національна поліція відкрили кримінальні провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 Кримінального кодексу України). Станом на вечір підтверджено загибель 6 осіб. Також 15 людей травмовано. Огляд місць обстрілів триває.

19:00 — росіяни форсували річку Сіверський Донець, намагаються розвинути успіх та оволодіти Білогорівкою, – повідомив Генштаб ЗСУ.

Харківщина

По Харкову сьогодні о 4-й годині ранку був ракетний удар, — повідомив губернатор Олег Синегубов. "Вранці росіяни влучили в один з об'єктів критичної інфраструктури Київського району. Попередньо постраждалих немає", — повідомив чиновник.

Також від вибуху вибило вікна в одній зі шкіл Новобаварського району міста. Влучення було по приватному будинку, його господиня в лікарні.

Очільник Харківської ОВА показав наслідки ворожого обстрілу житлового будинку. "Це – не військовий об'єкт. Це – звичайний житловий будинок та подвір'я, яке о 4 ранку ракетою "звільнили" росіяни, – прокоментував Синєгубов.

А в поліції оприлюднили наслідки другого ракетного удару рф по Харкову 3 липня. Окупанти обстріляли територію підприємства у Київському районі. На території — вирва від удару, зруйновані будівлі.

У Харкові презентували виставу про підлітків під час війни. Кошти від перших двох показів передадуть Херсонському театру ляльок, працівники якого перебувають в російській окупації. "Це супротив, але в цій історії дуже багато любові. До батьків, до своєї Батьківщини, до людей, які перебувають в цей час поруч. Наш пароль: «Як ти?» Наша відповідь: «Норм»", — говорить режисерка Оксана Дмитрієва. Місце дії вистави — в Бучі.

Окупанти не припиняють обстрілювати населені пункти Харківського району, — інформує Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА. Знову страждають мирні жителі та цивільна інфраструктура. Під обстрілами села Дергачівської та Вільхівської територіальних громад. За попередніми даними Обласного центру екстреної медичної допомоги 3 людини загинули, 1 жінка отримала поранення.

Сумщина

Дмитро Живицький, Сумська ОВА, про ситуацію в області: "Ніч в області минула тихо: по нашій території не було обстрілів. Але ранок у Шалигінській громаді почався з мінометного вогню, 10 приходів після сьомої ранку". Жертв та руйнувань попередньо немає.

Дніпропетровщина

На Дніпропетровщині знову обстріли. На ранок ворог ударив по Криворізькому району. Кілька разів влучив по дачному масиву у Зеленодольську  – три будинки зруйновані, один пошкоджений. Попередньо, люди не постраждали. В інших районах області на цю хвилину спокійно, – інформує Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОВА.

Офіційна влада Кривого Рогу повідомляє, що на 129-й день повноцінної агресії росії ворога відсунуто на понад 50 кілометрів від Кривого Рогу, і лінія розмежування проходить всередині Херсонської області. Ситуація перебуває під жорстким контролем ЗСУ та Військової адміністрації, повідомляють джерела.

Позитивну новину приніс Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА: наші військові збили над Дніпропетровщиною ворожий безпілотник. Це вже 10-ий розвідник агресора, знищений у небі над Дніпропетровщиною. Попередньо, уламки ворожої "пташки" упали у полі. 

Запоріжжя

Сьогодні вночі, артилерія ЗСУ двома потужними і головне точними вогневими ударами накрила особовий склад та техніку окупантів, які базувалися на аеродромі Мелітополя. Вціліла техніка, як повідомляють місцеві, почала рухатися в бік Криму.

Місто Енергодар та розташовану там Запорізька АЕС буде звільнено від окупантів у ході спецоперації ЗСУ, — переконаний військовий експерт Олег Жданов. "Енергодар знаходиться в такому географічному положенні, що його дуже легко оточити. Відрізати від шляхів постачання і, фактично, я не думаю, що це угруповання там протримається дуже довго. Виставити ультиматум на здачу на певних умовах. Я думаю, що таким чином буде звільнятися  Енергодар. Ми не дозволимо себе шантажувати щодо енергоринку", — спрогнозував він.

Наразі на Запорізькому напрямку ситуація контрольована без істотних змін. Минулої доби ворог здійснив 44 обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну і ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення, — повідомила Запорізька ОВА.

Повідомляють, що українські партизани підірвали міст між Мелітополем та Токмаком. Чекаємо на офіційну інформацію.

Тим часом мер окупованого Мелітополя заявив, що мелітопольского аеродрому як військової бази окупантів уже не існує. "Можна сказати, що Мелітопольського аеродрому як військової бази рашистів уже не існує: з третьої ранку після перших обстрілів вони почали евакуювати весь особовий склад звідти, а після другого удару о шостій ранку — вивозити всю техніку, яка вціліла", — сказав мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону. За його словами, від цих ударів не постраждав жоден цивільний мешканець, а росіян постраждало кілька десятків.

Сьогодні помер досвідчений водолаз гідроцеху ЗАЕС Андрій Гончарук, якого рашисти били та катували, змушуючи вигадувати обґрунтування необхідності осушування охолоджувальних басейнів. Чоловік відмовився, за що і поплатився життям. 29 червня у стані коми з численними тілесними ушкодженнями його було доставлено до лікарні м. Енергодар. Але травми виявилися несумісними з життям, і сьогодні він помер, так і не прийшовши до тями.

Ніхто і ніколи не забуде злочини рашистських нелюдів і їхніх посіпак. Злочинці обов'язково будуть покарані!

Херсонщина

Вибухи та обстріли – у Бериславському та Каховському районах. Окупанти використовують всі можливі види зброї.

У Херсоні не стихає народний опір. На вулицях з'являється все більше патріотичних написів, зображень та закликів до перемоги.

росія може провести псевдорефрендум про приєднання Херсонської області до рф до осені 2022 року, – повідомляє британська розвідка. З великою ймовірністю рф сфальсифікує голосування, щоб досягти прийнятного для неї результату.

28 червня росіяни затримали мера Херсона Ігоря Колихаєва, ймовірно, щоб придушити опозицію до тимчасової окупації. В той же час на тимчасово окупованих територіях продовжується широкомасштабний збройний та мирний опір.

У Херсоні російські військові захопили гуртожитки Херсонського державного університету і вигнали студентів та аспірантів, які там проживали. Про це повідомив заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов на сторінці Facebook. "Очевидно, готують для заселення своїми людьми, військовими чи цивільними", — пише Данилов.

Окупанти готуються до наступу ЗСУ, переганяють техніку на Херсонщину, — заявив представник Одеської ОВА Сергій Братчук. Зазначається, що у Верхній Рогачик зайшла велика кількість ворожої техніки. "Також окупанти скупчилися і в центрі Херсона. Обшукують вибірково перехожих", – наголосив Братчук.

 Миколаївщина

Окупанти обстріляли Березнегуватську, Первомайську та Широківську громади, а також села по лінії розмежування. Ворог продовжує знищувати житлові будинки. Загинула людина.

Уранці 3 липня російські загарбники били по смт Первомайське – там загорівся будинок і гаражі. Про це інформує голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Минулої доби в Миколаївській області внаслідок обстрілів згоріла спортивна база та шкільна їдальня, зруйновано житлові будинки та приватні підприємства, є загиблий. Як повідомляє прес-служба ОВА, найсерйозніші наслідки були у двох місцях. У селищі Луч Шевченківської громади внаслідок ворожих обстрілів загинула одна людина.  У с. Шевченко частково зруйновано приватне підприємство.  У с.  Котляреве пошкоджено цивільні гаражі та житлові будинки.

У Первомайському також пошкоджено недобудовану 4-поверхівку. Зафіксовано пожежу на спортивній базі місцевого будинку культури, горіла шкільна їдальня та господарської споруди на території приватного домоволодіння.

Одещина

Вчора вночі був ще один ракетний удар по Одеській області. За інформацією оперкомандування "Південь", російський винищувач Су-30 випустив ракету Х-31, яка потрапила до господарської будівлі прибережної зони. Будова належала до однієї з баз відпочинку. Постраждалих немає.

Перед цим російські бомбардувальники Су-24 під прикриттям винищувача Су-30 завдали двох бомбових ударів на острові Зміїний, додали в командуванні.

Ключова мета росії — не Донбас, а повний контроль над Чорним морем, — вважає радник міністра МВС Денисенко. "Станом зараз у них план мінімум — це просто анексія Херсонської області, план максимум — це якщо вдасться, тоді розвивати наступ на Миколаїв і далі на Одесу. Тому що ключова мета цієї війни це насправді не Донбас, а це безумовно Одеса і повний контроль  над Чорним морем", — заявив Денисенко.

Одесу можуть внести до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вже до кінця цього року. Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на посла України у Франції Вадима Омельченка.

На одеських пляжах з'явилися огорожі, що перешкоджають підходу до води. Це стало наслідком рішення ДСНС не відкривати пляжі для купання навіть частково, як планувала спочатку влада міста. "Жоден пляж на території Одеської області не відкриється. Наразі узбережжя – це лінія оборони, а не зона відпочинку", – наголосила речниця ГУ ДСНС в Одеській області Марина Мартиненко. Крім того, цього сезону заборонено купатися і в інших (внутрішніх) водоймах регіону (річках, озерах), тому що перед початком сезону вони не проходили відповідної щорічної перевірки.

Останній трагічний інцидент на пляжі Одещини трапився вчора — одна людина загинула, ще одна отримала поранення.

Захід України

Неймовірні маленькі українці: в Сихівському районі на Львівщині дітлахи продають напої, щоб допомагати ЗСУ. Лише за три дні юним воїнам тилу вдалося зібрати 15 тисяч гривен.

А на Прикарпатті в Косівському центрі дитячої творчості створили 13 мотивуючих прапорів. Їх можна придбати, щоб підтримати волонтерів. Для цього проведуть благодійний аукціон і зібрані на ньому кошти скерують на підтримку діяльності волонтерського центру.

1
1687

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: