fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:44 26 Чер 2022

Хроніка подій: 123 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 26 червня і вже 123 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

П'ятий місяць повномасштабної війни. Як зазначив Володимир Зеленський у своєму зверненні, цей етап війни – складний морально, емоційно. "Коли знаємо, що у ворога все одно нічого не вийде, коли розуміємо, що все одно зможемо захистити нашу державу, але не відчуваємо часових меж цього, не відчуваємо, скільки ще ударів, втрат і зусиль буде, перш ніж побачимо, що перемога вже на нашому горизонті".

київ руйнування

Фото: Рубрика

Напередодні саміту G7 рф бомбардує Україну ракетами. Сьогодні зранку в Києві пролунали 4 вибухи, горить багатоповерхівка, куди влучила ворожа ракета. Всього по Києву російською федерацією було випущено 14 ракет! З нами воюють не люди, з нами воюють варвари. Це війна на знищення цілої нації. Але росія прорахувалася. Українці не здадуться. Ми будемо тримати зброю, допоки не вмре останній ворог. Російські нелюди повинні відповісти за все!

Зведення ОК "Південь": Наша авіація відпрацювала 5 ударів по скупченню рашистів і техніки, по командних і опорних пунктах ворожих підрозділів. Результати ударів дорозвідуються.

Зафіксовані втрати противника за добу склали:

  • 24 рашисти,
  • 2 танки,
  • 5 інших броньованих машин,
  • 2 ворожих польових склади боєприпасів,
  • 1 вогньову точку.

Хроніка подій: 123 день оборони України від російської агресії

Деокупація Херсона не буде швидкою, але на це не знадобляться роки. Про це заявив генерал-майор Дмитро Марченко. "Я розумію херсонців, їм дуже тяжко, але військові також втомились і їм теж тяжко, але ніхто не відмовляється від визволення Херсона. Херсон – це Україна і буде Україна", – сказав Марченко. За його словами, наступ на Херсон почався, але військові чекають достатньої кількості зброї.

росіяни провалили спроби пройти на південний схід від Ізюму в бік Слов'янська та провели серію невдалих штурмових операцій на північ від Донецька, – повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Після ракетних ударів по Києву глава офісу президента Андрій Єрмак заявив про необхідність надати Україні сучасні системи ППО. Він також вимагає визнати росію країною-спонсором тероризму.

Сьогодні Україна відзначає День кримськотатарського прапора. Це загальнонаціональне свято зі вшанування символу корінного народу України, і вже понад 8 років це свято майже неможливо відзначити в Криму через його окупацію російською федерацією. З Днем кримськотатарського прапора! Qırımtatar milliy bayraq künü hayrlı olsun! Крим – це Україна! 

Міністр оборони України Резніков відреагував на ракетні обстріли росіянами та пропонує швидкі рішення:

  • Посилити санкції в оборонній сфері, щоб унеможливити виготовлення рф високоточної зброї.
  • Якнайшвидше розгортання ефективної системи ППО/ПРО в Україні. Це додаткові 500-1000 км безпеки для кожного європейського міста.

Пише й про довгостроковий крок: умовою відновлення стосунків цивілізованого світу з росією має стати демілітаризація як мінімум європейської частини держави-терориста.

Трофеї і цілі ЗСУ

Сьогодні, 26 червня, підрозділом протиповітряної оброни 79 окремої десантно-штурмової бригади Миколаїв ДШВ ЗС України з ПЗРК "Ігла" збито ще один російський розвідувально-ударний вертоліт Ка-52 "Алігатор".

Гуманітарні місії 

У десятках країн світу пройшли акції на підтримку захисників Маріуполя. Люди вийшли на акції "Azovstal. Free Mariupol defenders" у містах Туреччини, Великої Британії, Польщі, Чехії, Швеції, Норвегії, Грузії, Латвії, Болгарії, Австрії, США. Їхня мета – привернути увагу світу до виконання умов Женевської конвенції, щоб врятувати українських воїнів.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

ракета

HIMARS в дії! Повідомляється, що під удар HIMARS на Донбасі потрапили 2 командні пункти окупантів. Один із них – КП 20 армії (в/ч 89425, м. Воронеж), що дислокувався в будівлі школи. Внаслідок удару вбито значну кількість офіцерів штабу армії, виведено з ладу техніку.

Велика Британія стане гарантом 525-мільйонного кредиту Україні від Світового Банку. Ці кошти Україна зможе використати для виплати зарплат у державному секторі, а також на утримання шкіл та лікарень. У разі неможливості сплати позики, Велика Британія покриє вартість кредиту. Про це заявили у пресслужбі Британського уряду. 

​​Україна напряму закупила у німецького виробника протитанкові гранатомети. Київ своїм коштом придбав у концерну Dynamit Nobel Defence у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія близько 2900 переносних протитанкових гранатометів RGW 90 Matador. Зброю вже доставили в Україну.

США готові надати Україні новітнє озброєння, – заявив речник Пентагону Джон Кірбі. Але для цього потрібно вивести з бойових дій частину українських військових, щоб навчити їх користуватися зброєю нового зразка.

Журналісти Bloomberg оприлюднили зміст проєкту заяви лідерів G7: "Ми продовжимо надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку і підтримуватимемо Україну стільки, скільки потрібно." В документі також йдеться про можливість використання доходів від тарифів для підтримки України.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Україна пускатиме на свою територію навіть без документів тих своїх громадян, яких росія примусово вивезла з Батьківщини, але їм вдалося виїхати звідти через іншу країну. Про це віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону. "У нас є домовленість із прикордонниками: якщо українцям вдасться дійти до кордону з Україною, ми пропускатимемо і без паспортів, без документів, що засвідчують особу.  Головне — знайти шлях, щоб повернутися додому. Зателефонувати нам, ми допоможемо з квитками, допоможемо із паспортними документами", – сказала Верещук.

За її словами, зараз є випадки, коли людям вдається вирватися із влаштованих росією фільтраційних таборів, але не всі вони повертаються до України. Дехто їде до Естонії чи Латвії, щоб звідти повернутися додому.

З 1 липня Польща скасовує безплатний проїзд залізницею для українців. Чинні правила видачі безплатних квитків для біженців з України діятимуть до четверга, 30 червня.

Новини від партнерів

Джонсон: Україну можуть змусити до укладання "поганого миру" з рф. Невигідний договір, вважає прем'єр-міністр Великобританії, може бути укладений через тиск світової спільноти на офіційний Київ. "Занадто багато країн кажуть, що це європейська війна, у якій немає необхідності... І тому тиск зростатиме, щоб спонукати – може бути, примусити – українців до поганого миру", – сказав Джонсон.

Литва продовжить обмежувати транзит вантажів у Калінінградську область росії, заявив президент країни Гітанас Науседа. "Литва повинна застосовувати і застосовуватиме санкції ЄС. Литва повинна зберігати і зберігатиме контроль за вантажами, що перевозяться через її територію, і не може бути мови про будь-які "коридори" у відповідь на погрози кремля", – написав Науседа у Facebook.

Україна та Молдова відновлять залізничне сполучення на дільниці Березине – Басарабяска. Завдяки реалізації цього проєкту Україна налагодить залізничне сполучення з Молдовою в обхід Придністров'я та отримає додаткові логістичні можливості для експорту/імпорту продукції через порти Румунії.

Ракетні удари по Києву слід розцінювати як навмисну ​​ескалацію. Про це заявив експрем'єр Швеції, співголова Європейської ради з міжнародних відносин Карл Більдт. За його словами, обстріл житлових кварталів столиці – це сигнал саміту G7, який сьогодні стартував у Баварії. А для українців це насамперед нові руйнування і смерті наших людей…

росія сьогодні є хворобою, і її треба лікувати, – вважає ексголова МЗС Литви Лінас Лінкявічюс. "Жодних компромісів і переговорів з рф бути не може. Просто блокуйте все, доки військова машина не вичерпається".

Ми залишаємось єдиними, ми залишаємось разом. Це наш ясний сигнал президенту путіну, – заявляє канцлер ФРН Шольц.

Борис Джонсон: "Зараз не час відмовлятися від України, вони потребують підтримки та рішучості G7 більше, ніж будь-коли. Великобританія й надалі підтримуватиме Україну на кожному кроці, бо ми знаємо, що їхня безпека — це наша безпека, а їхня свобода — це наша свобода".

Російський брехунець 

Хроніка подій: 123 день оборони України від російської агресії

Ось так росія прокоментувала обстріл Києва. Для рашистів житлові будинки – це "військові об'єкти".

Мінвбивства росії офіційно підтверджує удари по території України. Пишуть, що били територією навчальних центрів військ України у Чернігівській, Житомирській, Львівській областях. Житловий будинок та садок у Києві — навчальні центри? Горіти вам у пеклі!

А що чутно про російських посіпак?

І про "безвинну" Білорусь: "Спостерігали, красиво!  М'якої посадки". Саме це сказав диспетчер пілотам бомбардувальників вкс рф, які запускали ракети по Україні з території Білорусі.

Керівництво установ та організацій Гомельської області попереджені про ймовірність повернення підрозділів зс рф. Одночасно росіяни планують нарощування чисельності оперативно-тактичної авіації на території Білорусі. Офіційно – для проведення спільного патрулювання повітряного простору в рамках спільного навчально-бойового центру підготовки авіаційних підрозділів та підрозділів ППО. Для цього запланований переліт 10 літаків на аеродром Барановичі.

Також з 22 червня на території Гомельської області тривають мобілізаційні навчання. Натомість анонсовані раніше у білоруських ЗМІ заняття з бойової підготовки з резервістами не проводяться. Самих резервістів наразі використовують для проведення господарських робіт.

На території Білорусі окремі російські підрозділи готують диверсійно-розвідувальні групи, аби відправити їх в Україну, — про це повідомляє Генштаб.

Санкціями по агресору!

Лідери G7 погодили ембарго на золото з росії – повідомляє Reuters. Експорт золота є найбільшим джерелом прибутку у бюджеті росії після експорту енергоносіїв.

Молдова приєднається до нових санкцій проти росії, які запровадить ЄС. Про це заявив спікер парламенту країни Ігор Гросу. Гросу впевнений, що перша мета санкцій – зупинити воєнні дії, а далі дипломати мають сідати за стіл переговорів.

"Ми заборонимо імпорт російського золота": Байден зробив заяву після початку саміту G7. "США обклали путіна безпрецедентними витратами, щоб позбавити його доходів, необхідних для фінансування війни проти України. Разом із G7 ми заборонимо імпорт російського золота – основного експорту, який приносить росії десятки мільярдів доларів", – написав у Twitter президент США після початку саміту G7 у Баварії. 

Очікується, що також світові лідери обговорять на саміті варіанти подолання зростання цін на енергоносії та заміни імпорту російських нафти та газу.

Київ і область

Хроніка подій: 123 день оборони України від російської агресії

Жахливий ранок у Києві. О 7 годині російські покидьки вдарили по житловому масиву столиці. Ракета влучила в багатоповерхівку в Шевченківському районі. Під завалами опинилися люди, — такі попередні дані повідомляє ДСНС. Рятувальники працюють на місці. Загоряння відбулось у 9-поверховому житловому будинку з частковим руйнуванням трьох верхніх поверхів.

9:00 – з-під завалів дістали 7-річну дівчинку та чоловіка. Чоловік без ознак життя. Наразі рятують маму дівчинки, – повідомив міський голова Кличко.

10:00 – п'ятеро людей поранено внаслідок обстрілу будинку у Шевченківському районі столиці, одна людина загинула, – повідомляють у Нацполіції.

10:30 – з-під завалів дістали жінку. Її госпіталізували.

Ще одна ракета влучила у подвір'я дитячого садка на Татарці.

київ руйнування

київ руйнування

київ руйнування

У Київській області вранці сили ППО збили одну ракету: залишки впали на околицях одного з сіл району, руйнувань та травмованих немає, повідомив голова ОВА Кулеба. 

Київ сьогодні вранці обстріляли з літаків Ту-95 та Ту-160 ракетами Х101, які можуть літати на відстань до 5,5 тисяч км. Бомбардувальники злітали з Астрахані. Пуск ракет відбувався над Каспійським морем, – заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"За наявною інформацією, 1 особа загинула. Поки що відомо про 5 поранених, серед яких 7-річна дівчинка. У цей момент витягли з-під завалів її маму – 35-річну жінку.  Вона є громадянкою росії, але тривалий час проживає у Києві. Передайте російським пропагандистам, що росія вбиває своїх громадян у багатоквартирних житлових будинках, називаючи їх у своїх звітах військовими об'єктами", – заявив начальник київської поліції Ігор Клименко.

Рятувальні роботи продовжуються. Понад 200 поліцейських працюють на місці події. У найближчі тижні цей мікрорайон буде оточений, щоб слідчі змогли якісно зібрати доказову базу. Також захищатимемо залишені приміщення від мародерів.

11:30 – нова серія вибухів у столиці! Також повідомляється про вибухи в Черкасах та Київській області! На цей раз ракети летять з Білорусі. Не ігноруйте сигнали повітряної тривоги!

16:30 – кількість постраждалих внаслідок удару по багатоповерхівці у Києві зросла до шести. Рятувальники знайшли тіло загиблого. Інформацію оприлюднив мер Києва Віталій Кличко. Детальніше:

  • Чотирьох із постраждалих госпіталізували. 
  • 7-річну дівчинку прооперували. Її стан – стабільний, життю нічого не загрожує. Мама дівчинки – у стані середньої тяжкості.

Рятувально-пошукові роботи тривають.

 Черкащина

Голова Черкаської ОДА підтвердив вибухи у Черкасах. Він закликав мешканців залишатися в укриттях, не публікувати фото та відео, а також не повідомляти локацію можливих "прильотів". Звідки завдавали ударів – офіційно невідомо. Так само як і масштаб руйнувань та наявність жертв. Деталі обіцяють надати дещо пізніше.

Дві ракети окупанти запустили по околиці Черкас. Влучили в об'єкт інфраструктури. Одна людина загинула, п'ятеро поранених.

Близько 5 ранку у районі населеного пункту Гірськ зафіксували 8 вибухів. Також приблизно 10 вибухів пролунало в одному з населених пунктів Новгород-Сіверського району.

UPD: Як повідомили в пресслужбі ДПСУ, внаслідок обстрілу пошкоджено одне із сільськогосподарських підприємств Семенівської громади. За попередньою інформацією, внаслідок вибухів на підприємстві сталася пожежа, в результаті чого пошкоджено сільгосптехніку.

Чернігівщина


Деталі обстрілу агропідприємства на Чернігівщині від Держприкордонслужби. 

На фото – зруйноване сховище з зерном та пошкоджена сільгосптехніка. Ангари та техніка аграріїв також зазнали руйнування як від влучання осколків, так і від спричиненої вибухами пожежі. Ворог нищить зерно тогорічного врожаю і перешкоджає збору цьогорічного. 

Донеччина і Луганщина

Лисичанськ потерпає від авіаударів. "Руйнувань багато – Лисичанськ вже майже не впізнати. На землі лежить телевізійна вежа, серйозно пошкоджено автомобільний міст, є потрапляння снарядів в будинки, будівлю СБУ тощо", – йдеться в повідомленні Сергія Гайдая.

Хроніка подій: 123 день оборони України від російської агресії

Вчора з Лисичанська вдалося евакуювати ще 13 людей, з яких троє – діти. У рамках "тихої евакуації" 25 червня з Лисичанська до Дніпра вирішили виїхати 13 місцевих жителів, яким вже несила жити під обстрілами, – повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Всі евакуйовані вже в безпеці. До евакуаційної операції залучили волонтерів, поліцейських та рятувальників Луганщини.

Окупаційна влада Маріуполя після приїзду в місто церковних діячів РПЦ з інспекцією спалила всю велику бібліотеку Храму ПЦУ Петра Могили. Про це повідомив радник міського голови Петро Андрющенко. "Після візиту московських агентів ФСБ в рясах стало відомо, що в Храмі ПЦУ Петра Могили за наводкою та сприянням попів РПЦ в Маріуполі була вилучена та спалена на подвір'ї храму вся велика бібліотека, зібрана волонтерами та благодійниками. Бібліотека містила декілька унікальних примірників україномовних видань, які тепер втрачені назавжди", – написав Андрющенко.

​​За добу на Донеччині зафіксували 15 ударів окупантів — є загиблі та поранені, – повідомляє МВС. росіяни обстріляли сім населених пунктів. Били крилатими ракетами, реактивними системами залпового вогню, артилерією, танками.

Харківщина

Хроніка подій: 123 день оборони України від російської агресії

Вночі росіяни обстріляли північну частину міста. Внаслідок атаки пошкоджень отримала медустанова, ніхто з пацієнтів чи медперсоналу не отримав поранень, – розповіли у пресслужбі обласного управління рятувальників.

Також цієї ночі на півночі Харкова горів балкон квартири, машини та гаражі. У житловому будинку Холодногірського району, що обрушився після повітряної атаки рф, працівники ДСНС врятували двох людей.

Українські захисники втретє за повномасштабну війну розгромили "елітну" дивізію російських військ під Ізюмом, повідомляє 24 канал із посиланням на джерела у розвідці. ЗМІ уточнює, що загарбників ліквідували 21 червня – це були нещодавно перекинуті на напрямок війська. Незадовго до цього, 15-16 червня, українські захисники під Ізюмом знищили частину танкових військ – серед окупантів були хлопці 19-20 років із Красноярського краю, Тамбова, Карелії та Іркутської області, пише видання.

Одна з ракет, яка вибухнула в ніч на 26 червня у Харкові, впала у приватному секторі на Олексіївці. Пошкоджені щонайменше п'ять будинків. На місці удару утворилася кількаметрова вирва, перебило водогін. "Це явно ракетний удар. Дали б автомат, я б розправився з цим путіним, — говорить місцевий житель, ветеран-випробувач космічної техніки Леонід Романов. — 50 років усі полігони об'їздив, на Байконурі були. Це подарунок від нього отримав".

Сьогодні під удар "Урагану" потрапив житловий будинок у 602 мікрорайоні. Наслідки обстрілу: частково зруйновано технічний поверх та у дворі згоріло 5 машин.

І до хороших новин: українські військові відбили штурм росіян в районі Дементіївки на Харківщині, – про це повідомляє Генштаб.

Сумщина

Вчора ввечері, з 20 до 21 години росіяни з мінометів обстріляли Середино-Будську громаду. 3 приходи. Ніхто не постраждав, руйнувань немає.

Ніч на Сумщині була тихою. Але вже між 5 та 6 ранку росіяни обстріляли Юнаківську громаду з мінометів, 10 вибухів. Попередньо: постраждалих немає.

Близько пів на дев'яту ранку ворог відкрив мінометний вогонь по Шалигінській громаді. 14 вибухів. Інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється.

Дніпропетровщина 

Ворог сьогодні кілька годин обстрілював Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині, – повідомляє голова ОДА Резніченко. Тричі вдарив із "Градів" та ствольної артилерії по людях та житлі. У Зеленодольську двоє поранених – чоловік та жінка.  Їм було надано медичну допомогу. У місті є руйнація багатоповерхівок. Пошкоджено будинок культури та пошту.

Запоріжжя

війна в україні день 123

Рашисти не полишають спроб укріпити свої позиції в Енергодарі. У Енергодарі повідомляють, що росіяни будують фортифікаційні споруди поряд із захопленою Запорізькою АЕС. Терористи не відкидають можливості бойових дій навіть поруч із найбільшим ядерним об'єктом Європи.

Херсонщина

Через тиск окупаційної влади працівники Херсонської обласної бібліотеки ім. Гончара вимушені були залишити свої робочі місця. Сьогодні будівля повністю під владою окупантів, – повідомив заступник голови облради Юрій Соболевський. Фонди бібліотеки під загрозою – рашисти вже не раз знищували українські книжки.

Окупанти відпустили з полону колишню голову Білозерської селищної ради Антоніну Чередник та депутата  Володимира Посунька. Про це пише Суспільне з посиланням на радника Херсонської ОВА Сергія Хланя. Росіяни викрали їх 24 червня. Подробиці та причини – поки невідомі.

Окупанти влаштували переворот у херсонському Палаці молоді та студентів – призначили там свого "директора".  Закладом, на думку росіян, керуватиме власник контактного зоопарку Віктор Георгієв. Нещодавно він отримав російський паспорт.

Вчора у Каховці підірвали автомобіль колаборантки Ірини Махневої, – повідомив речник Одеської ОВА Братчук. Махньова співпрацює з окупантами, обійнявши посаду "начальниці" місцевого управління освіти. Колаборантка не постраждала, оскільки не встигла сісти в машину.

У Новій Каховці Херсонської області військові рф викрали директора Державного навчального закладу "Професійно-технічне училище №14" Ігоря Сердюка, – повідомляє журналіст Олег Батурін.

Телевізійної пропаганди і блокування інтернету окупантам здалося замало. Рашисти захопили типографію в Херсоні та почали видавати пропагандистку газету "Надднєпрянская правда". Повідомляється, що до створення газети може бути причетний автор онлайн-видання "Наддніпрянка", колаборант Олег Грушко. Навіть за СРСР ця газета мала назву і видавалася тільки українською – "Наддніпрянська правда", але прийшов "руський мір".

Миколаївщина

Сьогодні, 26 червня, рашисти знову вдалися до ядерного тероризму – о 6:00 ворожа ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС. Проліт зафіксовано на відео, – повідомляє Енергоатом. Ця ракета летіла із півдня на північ України. Ймовірно, її ціллю був Київ, де з самого ранку лунали вибухи

Енергоатом наголошує – росія продовжує ставити під загрозу безпеку не лише України, а й усієї Європи. Адже будь-яке пошкодження діючого енергоблоку матиме дуже серйозні наслідки і може загрожувати світові ядерною катастрофою! 

Одещина

Триває операція ЗСУ проти російських військ, які окупували острів Зміїний – повідомила Наталія Гуменюк, речниця Оперативного командування "Південь". Гуменюк зазначила, що у зв'язку з операцією панує "інформаційна тиша". "Маємо також інформацію про успішну атаку на групу техніки та живої сили ворога. Ми погодимо деталі, а потім надамо інформацію", – сказала Наталія Гуменюк. 

16:30 – в Одесі потужний вибух. За попередніми даними відпрацювала ППО. Не ігноруйте повітряну тривогу!

UPD: Українські військові збили 2 ворожі ракети "Онікс" над Одещиною. Окупанти атакували під прикриттям грози. Про це повідомляє ОК "Південь".

Збройні сили України продовжують завдавати ударів по тимчасово окупованому острову Зміїний. За інформацією ОК "Південь", для вогневого ураження сил противника задіяно різнорідні сили й види озброєння. Розвідка уточнює результати активних дій Сил оборони під час військової операції на о. Зміїному. "Чекаємо позитивних новин та не заважаємо Силам оборони", — говорить речник Одеської ОВА.

Захід України 

У місті Сарни на Рівненщині під завалами виявили ще одного загиблого після вчорашнього авіаудару, – заявив голова ОВА Віталій Коваль. Кількість жертв вчорашнього ракетного удару по цивільних об'єктах зросла до 4 осіб.  Це чоловіки віком від 30 до 51 року. Ще дві людини – у тяжкому стані. Нагадаємо, російські ракети влучили в СТО з мийкою та комплекс із ремонту автомобілів.

Зробити казкові знімки у фіолетовому цвітінні лаванди, які нагадуватимуть про літо, і водночас – допомогти закарпатським військовим. Такий задум втілили закарпатські фотографи Юрій та Євгеній. Обрали локацію, запаслися реквізитом, запропонували ідею закарпатцям. В результаті – за кілька годин зібрали 17 тисяч гривень.

3
1491

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: