fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:36 25 Чер 2022

Хроніка подій: 122 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 25 червня і вже 4 місяці триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Впродовж чотирьох місяців російські війська атакують ракетами десятки українських міст, поливають артилерійським вогнем села. Смертоносні обстріли завдають колосальної шкоди нашій землі, інфраструктурі та забирають сотні невинних життів. Однак за цей час росія виснажується все більше, а Україна щодень стає сильнішою. ЗСУ та допомога союзників доб'ють російських загарбників! За кожен випущений боєприпас окупантам прийде час розплати, а ми – відбудуємо сильну, вільну та незалежну Україну! 

Зброя буде швидко, її буде більше, ми прискорюємо процеси, – наголошує міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. "Я хочу запевнити кожного солдата, який захищає нашу державу, що зброя буде. І вже швидко".

Генштаб повідомляє: ЗСУ зупинили наступ ворога на напрямках Володимирівка-Покровське, Василівка-Кам'янка та Потьомкіно-Високопілля Херсонської області.

На Запорізькому напрямі загарбники ведуть оборону. Ворог намагався взяти під контроль ділянку дороги Ясинувата – Костянтинівка – вів бій у напрямку Василівка – Кам'янка. Наші захисники дали рішучу відсіч. Противник із втратами відступив.

Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомляє:

  • 24 червня штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м завдали кількох авіаударів на Ізюмському напрямку. Знищено вісім бойових машин піхоти, живу силу ворога. 
  • На південних рубежах ударна авіація Повітряних Сил уразила черговий склад боєприпасів орків.
  • Тим часом протиповітряна оборона Десантно-штурмових військ 24 червня відмінусовує ще один ворожий штурмовик Су-25! 

ракета

За ніч та ранок росія випустила по Україні близько 50 ракет. Включаючи пуски тактичної, стратегічної авіації та пуски з моря. Більшість з них летіла з території Білорусі. Сподіваємося, в тюрмах, де будуть відбувати довічне ув'язнення рашистські воєнні злочинці, цілодобово волатиме сирена повітряної тривоги. 

У Пентагоні підтримали відведення українських військ із Сєвєродонецька. "З виходом із Сєвєродонецька ЗСУ зможуть зайняти найкращі позиції для оборони. І я думаю, важливо задуматися про ціну, яку росія заплатила за цей дуже невеликий та дуже поступовий виграш", – заявив на брифінгу представник Пентагону.

"Починаючи з серпня, відбудуться певні події, які продемонструють всьому світові, що починається переломний момент. Україна повернеться до кордонів 1991 року і ми не розглядаємо жодних інших сценаріїв. До кінця року активні бойові дії знизиться практично до нуля. Ми відновимо контроль над своїми територіями вже в осяжному майбутньому", – про це начальник ГУР МО України Кирило Буданов заявив в ефірі одного з найбільших мовників Великої Британії "ITV news".

Попри півсотні ракетних прильотів, сьогодні українські сили ППО у різних регіонах збили близько 14 ракет. Це з того, що наразі відомо від очільників місцевих ОВА.

  • Над Житомирщиною – збили близько 10. Вони летіли в інфраструктурні об'єкти.
  • Над Хмельниччиною – 2 ракети.
  • Над Львівщиною – 2 ракети.

Важливо! Відкриті обговорення переміщення, виходу або звільнення захисниками України певних територій шкодять ЗСУ, – повідомила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр. Публічна демонстрація цивільними особами обізнаності щодо ходу військових операцій та повідомлення про це у соцмережах до офіційних заяв Генштабу почасти зриває військові  операції – як це було вчора і позавчора щодо Сєвєродонецька. Коли просто не дали ЗСУ доробити заплановане, – констатує Маляр.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

США надасть Україні 18 берегових та річкових патрульних катерів вартістю 450 мільйонів доларів. Про це повідомили у Пентагоні. "Здебільшого вони призначені для захисту річкових шляхів та для того, щоб Україна могла зберегти контроль над річковими коліями. Їх також можна використати у прибережних районах", – повідомив високопоставлений американський чиновник.

Україна отримає грант в 1 мільярд євро від Німеччини, повідомили в Міністерстві фінансів. Гроші спрямують до держбюджету на першочергові соціальні та гуманітарні видатки під час воєнного стану.

 Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

У місті Влардінген в Нідерландах зведуть район для українців. Там хочуть побудувати будиночки, де зможуть жити 762 людини. Також планують відкрити початкову школу, де викладатимуть вчителі з України, будівлю для сімейного лікаря та стоматолога. А ще у планах є надувний спортзал, дитячий садок та дитячі майданчики  

Новини від партнерів

У США відбуваються масові протести за право робити аборти. Вчора Верховний суд країни ухвалив рішення, яке дозволить штатам забороняти ці операції. І дехто вже почав користуватися цим правом – наприклад, штати Міссурі і Техас. Рішення про відміну права на аборт повертає Америку на 150 років назад, – вважає Джо Байден.

Литва просить про допомогу НАТО, побоюючись нападу росії з боку Білорусі. Президент Гітанас Науседа закликає Альянс посилити свою присутність у країнах Балтії, щоб не дати росії використовувати РБ як плацдарм для початку війни з ними.

​​Бургомістерка Берліна провела зустріч із "фальшивим Кличком". Зустріч організували за запитом "української сторони", але за пів години розмови у німецьких посадовців з'явилися підозри щодо особи мера. Відеоконференція, схоже, була з реальною людиною, що використовувала діпфейк. "На жаль, це частина реальності, що війна ведеться всіма засобами, зокрема онлайн, щоб цифровими методами підірвати довіру та дискредитувати партнерів та союзників України", – прокоментувала інцидент мер Берліна Франциска Ґіффай.

UPD: надвечір виявилося, що з фальшивим "Кличком" також поспілкувалися мери Відня і Мадрида. Схоже, хтось тестує технологію діпфейків на рівні мерів.

Україна роздумує над введенням візового режиму для громадян Ізраїлю. Про це повідомляє український посол Євген Корнійчук. Відповідну тезу озвучено як відповідь на дії ізраїльського уряду про обмеження для українців. Зокрема в Ізраїлі:

  • Скоротили список родичів з України, які можуть приїхати до громадян Ізраїлю;
  • Ввели електронні візи для вʼїзду;
  • Відмовляються розглядати запрошення українців на лікування та реабілітацію в країні.

В той же час громадян росії пускають в Ізраїль без проблем. І це все на тлі заборони поставки  іншими країнами зброї, виготовленої за ізраїльською ліцензією.

Що там на росії?

медведєв прокоментував здобуття Кишиневом статусу кандидата в ЄС. На його переконання, "це буде не пряме членство Молдови в ЄС, а через створення нової Великої Румунії". Він також нагадав, що у невизнаному Придністров'ї проживають близько 220 тис. громадян росії. Цю цифру він озвучив як попередження на випадок, якщо "почнеться серйозна заваруха з поглинанням Молдови Румунією".

На тлі цього голова МЗС України Кулеба заявив, що загрози – це все, що залишилося в росії. І запевнив Молдову у підтримці з боку України.

путін на зустрічі з лукашенком заявив, що росія протягом кількох місяців передасть Білорусі комплекси "Іскандер-М", здатні нести зокрема ядерні заряди.

А що чутно про російських посіпак?

Ракетні удари з території Білорусі – масштабна провокація росії з метою подальшого втягування Білорусі у війну проти України, – вважає ГУР. Російські бомбардувальники працювали з території Білорусі. Для цього було задіяно шість літаків Ту-22М3. Рубіж пуску – район міста Петриків, неподалік Мозиря, орієнтовно за 50-60 кілометрів від державного кордону України. Це перший випадок проведення авіаційного удару по Україні безпосередньо з території Білорусі.

Але по факту провокатором зараз працює сам лукашенко. На зустрічі з путіним лукашенко заявив кремлівському диктатору, що ізоляція Литвою Калінінграда є фактичним оголошенням війни. Він також запропонував путіну вжити "дзеркальних заходів" у військовій сфері на дії Заходу.

Тим часом до Верховної Ради України внесено законопроект №7475, у якому пропонується виділити вздовж кордону з Білоруссю і росією велику частину земель, на яких необхідно облаштувати засоби захисту та оборони, зокрема мінні поля.

Армія Білорусі не здатна здійснити наступ самостійно без участі рф, але кремль тримає у резерві третину своїх БТГр. Про це повідомляє представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький в інтерв'ю "РБК – Україна". Наразі армія Білорусі тримає лише сім батальйонів, які зараз на ротаційній основі розміщуються біля кордонів України. А час, необхідний для розгортання ударних сил, становить 3-4 тижні.

Життя з урахуванням бойових дій

Російське вторгнення в Україну продовжило тренд cancel culture — в усьому світі відміняють події, пов'язані з культурою росії. До прикладу, у Бельгії скасовано концерт Стравінського, у Вельсі виключили з репертуару твори Чайковського, Польська національна опера скасувала постановку "Бориса Годунова" авторства Мусоргського, а Філармонія виключила твори Шостаковича. Уряди Австрії, Великої Британії, Іспанії та Нідерландів закликали до відмови від співпраці з російськими музеями. Каннський фестиваль, Венеційська бієнале, "Юрмала" у Латвії і "Євробачення" заборонили появу росіян, які пов'язані з путінським режимом. "Культура скасування" всього російського у цивілізованому світі — це потужний сигнал підтримки українців.

З 28 червня у продажі з'явиться марка "Укрпошти" з літаком АН-225 "Мрія". Про це повідомляє очільник "Укрпошти" Ігор Смілянський. Тираж марки – 3 млн, придбати можна у відділеннях "Укрпошти" або в онлайн-магазинах. Деталі щодо продажу – згодом. "Можна знищити літак, але Мрію — ніколи!" – додає Смілянський.

Київпрайд проводить "Марш за мир і свободу проти російської агресії" у Варшаві. Десятий ювілейний Марш Рівності у Києві не можуть провести через війну.

У Мінінфраструктурі розповіли, що Україна щомісяця збільшує експорт зерна через західні кордони на 50%. Про це повідомляє Ukrainian Shipping Magazine з посиланням на міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

Київ і область

Київ сьогодні спав відносно спокійно, бо наша ППО перехопила ракети, що летіли в напрямку столиці. Близько десятка ракет летіло з території "мирної" Білорусі. 

Хроніка подій: 122 день оборони України від російської агресії

У столиці визначили найкращу квітково-патріотичну композицію. У конкурсі взяли участь близько 30 робіт, повідомляє Київська міська держадміністрація. Серед них були "Привід Києва", "Літак Мрія" та композиція у вигляді знаменитої марки з кораблем. "В результаті голосування з великим відривом, отримавши 42% голосів киян, перемогла композиція "Київська Мадонна з немовлям", – повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

32 пам'ятники діячам радянської доби перенесуть або демонтують у Києві. Список опублікувало Міністерство культури. Проте до переліку не увійшли пам'ятники радянському воєначальнику ватутіну в Маріїнському парку та більшовицькому ватажку щорсу на бульварі Тараса Шевченка. Також у списку є скульптури Чернігівської, Київської, Житомирської та Рівненської областей.

Чернігівщина

Вночі був ракетний удар по Чернігівській області в районі села Десна, де знаходиться центр підготовки українських військових. Ранковий удар по чернігівському селу Десна був масованим, є руйнування інфраструктури. Жертв немає. Росіяни стріляли ракетами як з авіації, так і наземних носіїв, – розповів в ефірі телемарафону очільник області В'ячеслав Чаус. Нагадаємо, 17 травня після удару по навчальному центру ЗСУ "Десна" загинули 87 людей.

ОК "Північ" уточнює, що по чернігівському селу Десна вдарило близько 20 ракет противника.

росіяни знищили радянський пам'ятник Героям Другої світової війни. На фото – наслідки ранкових ракетних ударів по Десні на Чернігівщині.

Житомирщина

Також вранці про вибухи повідомляла Житомирська обласна адміністрація. Мер Житомира Сергій Сухомлин заявив, що поряд із містом обстріляли військові об'єкти. Сумарно вдарило 24 ракети, які випустили російські літаки з території Білорусі.

11:00 – нові деталі масованого обстрілу Житомирщини

  • По території області було випущено близько 30 ракет, 10 з них було збито ППО;
  • Є інформація про незначні руйнування військової інфраструктури;
  • Один військовий загинув, один отримав поранення. Але інформація ще уточнюється.

Донеччина і Луганщина

руйнування

Росіяни вбили 5 мирних жителів Донбасу 24 червня, – повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Двоє загиблих у Райгородці, двоє – у Старому Каравані та один – у Костянтинівці. Ще 4 особи отримали поранення.

За добу поліція задокументувала 20 ворожих ударів по Донеччині.

Ворог атакує Лисичанськ із півдня, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Сєвєродонецьк страждає від артилерії. Зокрема, села Синецький та Павлоград, територія Сєвєродонецького об'єднання "Азот" та НПО "Склопластик". Також обстріляні Вовчеярівка, Білогорівка та Лоскутівка.

У районах сіл Метьолкіне, Сиротино та Вороново російська армія проводить штурмові дії, щоб витіснити підрозділи українських військових із зазначених районів.

Керівник міської військової адміністрації Олександр Стрюк розповів про сьогоднішню ситуацію в Сєвєродонецьку:

  • Сєвєродонецька майже не залишилося, але в сховищах "Азоту" досі залишаються люди.
  • Окупанти намагалися взяти в блокаду місто з півдня. Їм не вдалося цього зробити.
  • Наші війська перейшли до більш укріплених і стратегічно кращих позицій.

В Маріуполі окупанти поширюють фейкові списки будинків, які нібито підлягають знесенню. Радник мера Андрющенко каже, що так хочуть змусити містян повернутися до Маріуполя. За його словами, щонайменше 30% з цього переліку взагалі не мають пошкоджень.

Цієї ночі у тимчасово окупованому місті Сватове на Луганщині рашистам було гаряче. ЗСУ завдали ракетного удару "Точкою-У" по складу ворожої техніки. Палає добре, — повідомляють очевидці.

Станом на сьогодні Сєвєродонецьк повністю під окупацією рф. Виїхати з міста зараз можна лише на захоплену територію, – заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Окупанти призначили свого коменданта, а також знімають пропагандистські ролики з мешканцями Сєвєродонецька, які ховалися від обстрілів на заводі "Азот".

Вечірнє зведення від Генштабу:

  • Наші захисники успішно відбили всі наступальні та штурмові дії ворога у напрямках населених пунктів Покровськ, Нью-Йорк та Мар'їнка. Окупанти відійшли.
  • З метою сковування дій наших військ ворог проводив демонстративні дії у напрямку населеного пункту Вершина Донецької області. Також противник завдав авіаударів вертольотами Ка-52 та Мі-24 неподалік Павлівки.
  • Після відведення підрозділів наших військ ворог закріплюється у районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Сиротине, Воронове та Борівське.

На Донеччині завдяки розвідникам ССО знищено колону ворога, що налічувала 6 РСЗВ "Ураган", транспортно-заряджаючі машини, бензовози, вантажівки, машини управління вогнем, БТР та БМП.

Харківщина

Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА інформує про ситуацію в області станом на ранок

  • На території області ворог минулої доби обстрілював Богодухівський, Харківський, Ізюмський та Чугуївський райони. Зруйновані житлові будинки, господарчі споруди, сталося кілька пожеж, є загиблі та поранені.
  • Внаслідок російських обстрілів, за даними обласного Центру екстреної медичної допомоги, в Ізюмському районі 5 мирних мешканців поранені, 1 жінка 59 років загинула. В м. Чугуїв 2 поранених, в Чугуївському районі поранення отримав фельдшер екстреної меддопомоги. 1 людина поранена в Харківському районі.
  • На лінії зіткнення тривають активні бойові дії. На Харківському напрямку росіяни намагалися штурмувати с. Уди, що біля кордону з рф. Наші захисники відбили штурм та змусили ворога відійти зі втратами.

Російські військові близько 13:00 обстріляли селище Рогань, один зі снарядів влучив у подвір'я приватного будинку, – підтвердили "Суспільному" у Штабі оборони Харківщини. За попередніми даними, поранених немає. За словами очевидців, один зі снарядів впав з неба на парашуті, внаслідок вибуху утворилася вирва глибиною у людський зріст.

Сьогодні, 25 червня, у результаті чергового обстрілу Харкова зі сторони російської федерації пошкоджена ядерна підкритична установка "Джерело нейтронів". Постраждали будівлі та інфраструктура промислового майданчика, – повідомили в Держатомрегулюванні. Наразі радіаційний фон в експериментальній залі будівлі в межах норми, сама установка переведена в глибокий підкритичний стан.

Сумщина

Два російські вертольоти обстріляли прикордоння Сумщини. Про це повідомляє Держприкордонслужба. Гелікоптери вилетіти з боку росії та здійснили 6 пусків некерованими ракетами по території Краснопільської громади. Попередньо, жертв внаслідок цього обстрілу немає.

Внаслідок обстрілу Краснопільської громади зруйновані і пошкоджені: лікарня, будинок культури, бібліотека, школа, – повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Також військові рф скинули ще два боєприпаси на територію громади з безпілотника.

Дніпропетровщина

Знову під обстрілом Криворізький район. Під удари артилерії потрапили Широківська та Зеленодольська громади. У Зеленодольську постраждала 60-річна жінка. Пошкоджено дачний будинок. В інших районах області на ранок обстановка спокійна, —повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У Гречаноподівській громаді на Дніпропетровщині надзвичайники та правоохоронці з допомогою безпілотника знищили 90 нерозірваних боєприпасів армії рф. Роботи рятувальників тривають.

21:00 –  над Кривим Рогом спрацювало ППО – збили ракету!

Запоріжжя

Протягом минулої доби ворог здійснив 44 обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

Проводилась евакуація цивільного населення з тимчасово окупованої території: евакуйовано 1507 людей, з них 351 – діти.

Українські захисники здійснили авіаудар по живій силі та техніці противника. Втрати окупантів уточнюються. 

Херсонщина

24 червня в Херсонську область прибув керівник росгвардії золотов. Офіційно – для "вручення нагород", хоча справжні причини візиту невідомі, — про це розповів ISW.

Також пресцентр ISW повідомляє, що за останню добу російські сили не вели наступальних дій на південній осі на тлі контрнаступальних дій ЗСУ у межах Херсонської, Миколаївської та Дніпропетровської областей.

"Російські війська продовжують завдавати авіаударів і вести артилерійський вогонь за українськими позиціями на західному березі Інгульця". Офіційний представник Міноборони Олександр Мотузяник повідомив, що війська росії завдали артилерійських ударів по населених пунктах, розташованих за 20 кілометрів на північ.  

У Херсоні військові рф проводять "інвентаризацію" житлового фонду. Збирають інформацію про квартири і будинки, власники яких виїхали з окупованого міста. Перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський закликав херсонців не надавати жодної інформації російським військовим.

Через постійні обстріли військ рф у селищі Біла Криниця Великоолександрівської громади зруйнований елеватор, адміністративні будівлі, дороги та приватні будинки, відсутнє світло. Сьогодні вночі російська авіація завдала чергового удару по населеному пункту, – про стан селища повідомляє депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко.

У Херсоні окупанти зламали хребет 70-річній Тетяні Антонюк, журналістці і волонтерці. Автомобіль, яким вона евакуювалася з міста, окупанти зупинили на блокпості. Коли жінка відмовилася віддавати паспорт, її почали бити. Втекти їй вдалося дивом. У тяжкому стані вона дісталася Львова. Обстеження показало перелом хребта та сильні забиті місця голови. Жінка частково втратила слух і не могла рухатись без сторонньої допомоги. Зараз їй краще, вона рішуче налаштована швидко закінчити лікування і повертатися до волонтерства.

В окупантів нова тактика, як "відпетляти" від війни. Про "ноу-хау" рашистів розповів ОК "Південь". За даними командування, ті військові армії рф, яких вибили з укріплених позицій, не будують нових укріплень, а риють поглиблення до півметра, укладаються в них на спину, піднімають ноги і чекають на легке поранення.

Миколаївщина 

Вранці 25 червня російські агресори вкотре завдали ракетного удару по Миколаєву. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич. Як зазначив очільник, по місту росіяни випустили 5 крилатих ракет, вони пошкодили цивільну інфраструктуру. Дані щодо постраждалих уточнюють.

Очільниця Миколаївської облради Ганна Замазєєва розповіла про наслідки ворожих обстрілів за добу: "Протягом минулої доби на Миколаївщині поранення отримали 7 людей. Усі постраждалі доставлені у наші медичні заклади і отримують необхідну допомогу. Станом на ранок 25 червня в миколаївських лікарнях перебуває 260 постраждалих. Ще 82 особи отримали допомогу амбулаторно".

Мер Миколаєва Сєнкевич публікує фото наслідків ранкових обстрілів міста. За даними мера, у місті постраждала цивільна інфраструктура, державні підприємства та навчальний заклад. 

При цьому пропагандистські ЗМІ рф повідомили, що "сьогодні в Миколаєві знищено місце розміщення іноземних найманців із країн Європи та США", однак ця інформація абсолютно не відповідає дійсності, – повідомляє Центр протидії дезінформації.

Хмельниччина 

Зранку рашисти намагались атакувати Хмельницьку область. Сили ППО там збили 2 ворожі ракети, – повідомив голова ОВА Сергій Гамалій.

Рівненщина 

20:20 – ворог завдав двох ракетних ударів по Рівненській області. Прилетіло в об'єкти цивільної інфраструктури. Троє загиблих та четверо поранених, — повідомляє голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Захід України

Сьогодні вранці рашисти обстріляли ракетами і Львівську область, – повідомив Максим Козицький. Чотири ракети вдарили по Яворівському району (там знаходиться міжнародний військовий полігон).  Ще дві ракети збили. Тобто сьогодні зранку росія масово обстрілювала військові частини та навчальні центри ЗСУ.

UPD: На Яворівщині внаслідок ракетного удару пошкоджені об'єкти військової інфраструктури. Про це повідомив у відеозверненні міський голова Новояворівська Володимир Мацелюх. За його словами, четверо людей у лікарні з пораненнями, які не загрожують життю.

допомога

В Івано-Франківськ прибула гуманітарна допомога із Польщі. "Ми мали делегацію з дільниці "Охота" з Варшави. Варшава надзвичайно підтримує українців. Привезли продукти харчування, засоби гігієни, аптечки, турнікети, шоломи для військових. В цілому, приблизно 11,5 тонн. Ми все це попакували і частину вже передали для військових з різних частин", – розповів мер міста Марцінків.

У Мукачеві волонтери виготовляють перископи для захисників. "За 2,5 години і навчилися, і зібрали 30 перископів. Готуємо комплектуючі для наступної партії. А ці фарбуємо і відправляємо безкоштовно військовим", – повідомляє організатор Максим Адаменко.

1
1764

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: