fbpx
Сьогодні
Огляд 12:15 12 Вер 2020

12 українських фільмів, які потрібно подивитися цієї осені

Лідери і герої, казки і романтичні історії, артхаус — що приготували нам вітчизняні режисери? До Дня українського кінематографу зібрали для вас найцікавіше.

English version here

Фото: unsplash.com

Настала друга субота вересня, а значить, сьогодні — день українського кінематографу. Легка вереснева хандра і перші похолодання — хіба цього не досить для того, щоб приділити час перегляду фільмів? Спеціально для цього "Рубрика" підготувала 12 фільмів вітчизняного продакшена, які потрібно подивитися восени 2020 року.

1. Безславні кріпаки, 2020

Прем'єра фільму, знятого в жанрі пригодницького екшену режисером Романом Перфильевим, який продюсує Юрій Мінзянов, має з'явитися на екранах кінотеатрів вже цієї осені. Головний герой стрічки — Тарас Шевченко, якого зіграє актор Роман Луцький. В сюжеті поет зустрічається з японським самураєм, несподівано у героїв виявляється один сильний спільний ворог, і вони вирішують об'єднатися.

Цікавий факт про фільм: на створення стрічки режисера надихнула серія портретів "Квантовий стрибок Шевченко", у якій він був представлений в різних іпостасях: від байкера до супергероя MARVEL.

2. Толока, 2020

Толокою називали взаємодопомогу селян або їх спільну роботу. Таку назву отримав і новий український фільм режисера Михайла Іллєнка, з-під руки якого вже 10 років не виходило жодної картини. Прем'єра 73-річного режисера відбулася зовсім недавно, у серпні. Картина стала, мабуть, найбільш алегоричною з усіх існуючих в Україні стрічок. Катерина, головна героїня, живе в символічній українській мазанці, а на її очах розгортаються ключові події в історії України. Дія фільму триває 400 років, а хата, в якій вона живе, стоїть цілою від війни до війни, а толока збирається кожного разу, щоб будинок відновити.

3. Погані дороги, 2020

Фільм про життя і взаєминах військових в АТО, про те, як доводиться жінкам у воєнний час — режисерський дебют української сценаристки Наталії Ворожбит, яка писала сценарії до фільмів "Киборги", "Дике поле". Кінострічка є екранізацією однойменної п'єси Наталії Ворожбит, яку вона написала для лондонського театру Royal Court.

4. Віддана, 2020

Романтична казка, в якій події відбуваються у 1868 році в місті Станіславові, нинішньому Івано-Франківську. Фільм описує взаємовідносини двох дівчат, які виросли разом. Драма починає розгортатися, коли одна з них виходить заміж. Фільм заснований на романі Софії Андрухович "Фелікс Австрія".

5. Довбуш, 2020

Якщо ви бували в Карпатах, то, швидше за все, хоч раз чули про Довбуша: скелі Довбуша, стежки Довбуша… Незабаром в українського глядача з'явиться можливість більше дізнатися про цього історичного героя. Фільм режисера Олеся Саніна "Довбуш" був анонсований на цю осінь, однак, у травні стало відомо, що прем'єра фільму переноситься. Так чи інакше, ми з нетерпінням чекаємо появи нового кіношедеври від режисера, який вже не раз змушував завмирати серце глядачів.

– Олексо, давай втичемо де нас ніхто не знає.- Марічко, я не хочу тікати. Я хочу жити. Я хочу жити тут, вільно на своїй землі!- Візьми мене з собою…Serhiy Strelnikov, Oleksiy Gnatkovskiy, Dasha Plahtiy, Rostislav Derzhypilskyy, Олег Шульга, Дмитро Вівчарюк, Petro Zhyrun, Ivan Zhyrun, Roman Yasinovskyi, Agata Buzek, Mateusz Kosciukiewicz, Daniel Olbrychski- fanpage nioficjalny, Владимир Беляев, Олег Юрчишин (Oleh Yurchyshyn), Mavrits Alexandr, Лев Скоп, Олег Драч, Ashot Arushanov, Олександр Ярема, Яків Ткаченко (Yakiv Tkachenko).режисер-постановник Олесь Санін (Oles Sanin), оператор-постановник Сергей Михальчук, генеральний продюсер Maxim Asadchiy.виробництво PRONTO FILM.підбір акторів Alla Samoylenko, костюм Maria Kero, Gala Górska Otenko, виконавчий продюсер Roman Klympush, композитор Alla Zagaykevych, звукорежисер Євген Петрус, режисер монтажу Denys Zakharov, художники Sasha Drobot, Юрiй Григорович, грим ира солодовская, трюки Petro Zhyrun, Ivan Zhyrun, Petro Tresko, Ruslan Goreliy, DIT/playback Ihor Kosenko, кінорежисер Dima Hasanov, другий режисер Susla Ket, оператори Dmitriy Tartishnikov та громадянин України Юрий Грузинов…

Posted by Oleksa Dovbush Movie on Monday, May 20, 2019

6. Поводир, 2014

Історичний драматичний художній фільм того ж Саніна змушує все всередині вас перекинуться і залишає якийсь загадковий осад після себе. Ця картина для тих, хто любить вдумливо дивитися кіно, розмірковуючи над тим, що говорять і відчувають герої. Слоган фільму — "Заплющ очі. Дивись серцем", хоча зробити це важко, якщо в головній ролі — чарівний Станіслав Боклан.

7. Сторонній, 2020

Фільм Дмитра Томашпільського "Сторонній" / "Stranger" отримав нагороду на Monsters of Horror International Film Festival в США "За кращий іноземний повнометражний фільм", а до цього — міжнародну нагороду в Токіо. За сюжетом, команда синхронного плавання зникає під водою в басейні під час виступу, а пацієнтка водолікарні пропадає під час прийому хвойно-перлової ванни. Яким чином ці справи пов'язані між собою і до чого тут лялька з живими волоссям? У цьому належить розібратися молодому детективу Глухівській, на рахунку якої немає ще жодної розкритої справи.

8. Крути 1918, 2018

Історичний фільм "Крути 1918 року" розповідає про події 100-річної давності. Це історія про бій під селом Крути в Ніжинському районі Чернігівської області 1918 року. Протягом 5 годин на нерівному бою змагалися київські курсанти, козаки "Вільного козацтва" і більшовики Червоної гвардії під керівництвом есера Михайла Муравйова.

9. Захар Беркут, 2019

Всім відомий фільм, який ви, напевно, вже бачили. Але чому б не переглянути хороший фільм ще раз? До того ж, фільм займає друге місце за касовими зборами серед усіх українських фільмів: у перші вихідні прокату картина зібрала 13 мільйонів гривень. Українські карпати, гуцульські мотиви і героїчні подвиги українського народу — хіба мало цього для того, щоб прямо зараз почати перегляд?

10. Я, ти, він, вона, 2018

Відразу за другим рекордсменом у нашому списку йде перший. Цьому фільму вдалося зібрати найбільший прокат за всю історію українського кінематографу, він майже в 2 рази обігнав "Захара Беркута", зібравши за перші вихідні показу 23 мільйони гривень. Жартівлива кінокомедія з нинішнім президентом в головній ролі стане прекрасним варіантом для сімейного перегляду.

11. Мої думки тихі, 2019

Автентика, характер, звуки, антураж і, найголовніше, діалоги — все в цьому фільмі розкриває душу українців:

– Працюєш, учишся?

– Працюю, працюю.

– Де?

– Фріланс.

– Шо іменно ти робиш? 

– Я займаюсь експортом. 

– Ну?

– Я експортую західним країнам звуки наших тварин. 

– Мішка, зроби, будь добрий, чаю, тому шо ми ся видать, шо то дуже надовго.

12. Другорядні люди, 2001

Любителям артхаусу також знайдеться що подивитися серед українських фільмів. Ми представляємо вашій увазі незвичайну комедійну драму режисера Кіри Муратової, створену в стилістиці абсурдизму і наповнену чорним гумором. Випадкове вбивство, бійка з лікарем, труп у п'яного сусіда в господарській сумці… Заінтригували? Тоді дивіться.

21333

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: