fbpx
Сьогодні
Що відбувається 10:57 07 Бер 2022

Хроніка подій: дванадцятий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 7 березня і вже дванадцятий день триває військовий напад Росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

"Друга армія світу, як вони себе називали, зазнає величезних втрат і не може виконати поставлені перед нею завдання. Якщо ми зупиняємо других, то ми — перші", — замміністра оборони Ганна Маляр.

Що сьогодні?

Головне

Сьогодні, 7 березня, відбудеться засідання Міжнародного кримінального суду у Гаазі.

Також чекаємо на третій раунд переговорів між Росією та Україною. Початок о 16:00 за київським часом, склад делегації — без змін, повідомляє радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Тим часом бойові втрати противника з 24.02 по 07.03 орієнтовно склали:

  • особового складу — понад 11 тис. осіб,  
  • танків — 290 од,  
  • бойових броньованих машин — 999 од,  
  • артилерійських систем — 117 од,  
  • РСЗВ — 50 од,  
  • засоби ППО — 23 од, 
  • літаків — 46 од,  
  • гелікоптерів — 68 од,  
  • автомобільної техніки — 454 од, 
  • кораблі / катери — 3 од, 
  • цистерн з ППМ — 60,  
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 7.

Наразі угруповання збройних сил рф в Україні нараховує приблизно до 100 тисяч осіб. За неповні 11 днів опору ЗСУ вдалося знешкодити до 46 тисяч російських окупантів. Йдеться про вбитих, поранених і полонених. 

Сьогодні до втрат агресора додалося величезне угруповання військ Росії, яке формувалося Харковом та Сумами. Воно мало йти на Київ. Його більше немає:

"Частково вбито, частково перекинуто під Харків і там же зупинено, частково відійшло та зализує рани, – сказав Арестович в ефірі телемарафону, якого цитує Liga.net.

А в Пентагоні США повідомляють, що росія використала на території України приблизно 95% своєї бойової потужності, підготовленої до вторгнення. Від початку бойових дій окупанти випустили загалом близько 600 ракет. 

Найближчими днями Україна отримає ще п'ять тисяч станцій Starlink.

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє, що створено Telegram-канал «Пошук зниклих» , який оперативно надає інформацію про дорослих, які загубилися, та дітей, яких знайшли або які загубилися. Посилання тут: https://t.me/poshuk_znyklyh

А "Київстар", lifecell та Vodafone створюють національний роумінг. Це дозволить абонентам перемикатися між операторами, якщо своя мережа тимчасово недоступна.

Офіс Президента України спільно з ЮНІСЕФ та Міністерством соціальної політики України створили бот "Дитина не сама" для допомоги неповнолітнім у складних ситуаціях воєнного часу. Якщо ваша дитина загубилася. Якщо ви бачите самотню дитину. Якщо ви бажаєте тимчасово прихистити дитину в своїй сім'ї. Якщо вам відомі міжнародні організації, що готові прихистити українських дітей. Чи маєте інші питання стосовно дітей, то пишіть в Телеграм бот @dytyna_ne_sama_bot  "Дитина не сама: і ви отримаєте відповіді на свої питання. З чат ботом варто у першу чергу ознайомитись батькам, волонтерам та всім небайдужим громадянам.

19:55 — закінчився третій раунд переговорів. Якщо коротко: говорили про логістику гуманітарних коридорів, четвертому раунду бути.

А Володимир Зеленський отримав медаль Свободи Рональда Рейгана. За весь час існування нагороди її лауреатами стали лише 10 осіб, зокрема Лех Валенса, Михайло Горбачов, Колін Павелл, Маргарет Тетчер, Джордж Буш, Іцхак Рабин, Натан Щаранський.

Що там росіяни?

The Wall Street Journal повідомив, що останнім часом росія вербує сирійців з досвідом вуличних боїв. Буцімто їх мають залучати для наступу на Київ та інші великі міста. Хай тільки спробують.

Хроніка подій

Тим часом хакери з Anonymous зламали інтернет-трансляції російських держканалів — Першого каналу, «Росії 24» та «Москви 24» у стрімінгових сервісах Wink та Ivi. Замість трансляцій цих каналів було запущено відео з ударами по Харкову та інші військові злочини орків. Зовнішній інтернет росіянам вже з 11 березня грозиться відключити їхній же уряд, то може, завдяки Anonymous хоч по своєму ТБ побачать правду. Це, звісно, якщо повірять у неї після промивки мізків пропагандою…

Вважається, що путін заховався з усім своїм сімейством у бункері десь у Сибіру. Проте з'явилася й іще одна версія щодо місцезнаходження "тіньової першої леді" Аліни Кабаєвої та її дітей. Як розказали джерела видання Page Six, Кабаєва та четверо нащадків путіна можуть перебувати в Швейцарії. 

Російський брехунець

Стало відомо, що рашисти планували зробити фейкову "новину" про надання гуманітарної допомоги персоналу в Чорнобильській зоні відчуження. "Загарбники завезли гуманітарну допомогу в зону ЧАЕС для створення "картинки для ЗМІ" – повідомляє gресслужба НАЕК "Енергоатом". 

В іншому фейку росіяни перекрутили слова Блінкена під час візиту до Литви. Він начебто заявив, що російська армія набагато перевершує українську і здатна "перемолоти" її.  Це відверта брехня! 

Насправді Державний секретар США Блінкен 6 березня в інтерв'ю CNN сказав: "Розв'язана кремлівським лідером війна проти України приречена на поразку, і навіть попри отримання контролю над деякими українськими містами Путіну судилося програти через мужність і жорсткий опір українців"

Одна з найбільших фінансових корпорацій світу Morgan Stanley передбачає дефолт Росії.  Він очікується в середині квітня – Bloomberg. Чекати залишилося недовго.

Курс рубля до долара за день обвалився на понад 20%.

Спостерігаючи кульбіти рубля, в Газпромі розпочалася епідемія. Тіло 61-річного топ-менеджера "Газпрому" Олександра Тюлякова виявили його співмешканка та її колишній чоловік уранці 25 лютого 2022 року, проте новину про цю знахідку оприлюднили лише сьогодні. Це самогубство — вже друга за короткий час неприродна смерть у найвищому керівництві головної "артерії країни".

Ще більше санкцій!

Boeing призупинив закупівлю титану в РФ — The Wall Street Journal.

Завтра Європейська комісія ЄС представить пропозиції, як Євросоюз планує швидко позбутися залежності від російського викопного палива.

Bloomberg повідомляє, що ЄС готує нові санкції проти Росії. Передбачається, що вони торкнуться портів, військових технологій і фізичних осіб.

Три з чотирьох представників великої четвірки аудиторських компаній світу залишили РФ – після PwC і KPMG повідомила про вихід Ernst & Young.

Бренд речей з деніму Levi Strauss & Co. призупиняє комерційну діяльність у росії. Водночас компанія пожертвує понад 300 тисяч доларів США некомерційним організаціям, які надають допомогу тим, хто постраждав від конфлікту. 200 тисяч доларів передадуть Міжнародному комітету порятунку, який допомагає у питаннях біженців.

Бай-бай каже росії і кіберспорт. Багато розробників ігор та кіберспортивних платформ вже підтримали Україну та наклали санкції на РФ. 53% росіян, які до цього регулярно грали у ігри на ПК, доведеться надовго забути про своє хобі.

Нащо вам валюта, коли її ніде витрачати? Саме так вирішили США та ЄС і припинили постачати до Росії долари та євро готівкою. У РФ можна придбати валюту лише на чорному ринку.  Різниця між реальним та офіційним курсом рубля становить 35%. 

А що у партнерів?

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підписав указ уряду про дозвіл на розміщення військ НАТО в Угорщині. Указ, опублікований у понеділок, також підтверджує заборону уряду на транспортування летальної зброї в Україну через Угорщину. У той же час, як повідомляє Reuters, Угорщина не збирається підтримувати включення енергетичного сектору до антиросійських санкцій ЄС. 

На прес-конференції польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецки розповів, що згідно прийнятого закону, що пропонує «своєї заміни нормального життя для тих, хто прибув до Польщі», українці зможуть на законних підставах провести в Польщі 18 місяців. Термін перебування може бути продовжений ще на 18 міс., разом громадяни України зможуть пробути у Польщі до 3 років. Також у українських біженців не виникне проблем з працевлаштуванням.

18:00 — Канцлер Німеччини Олаф Шольц: «Наразі Євросоюз не готовий відмовитись від російських енергоносіїв». Нічого, ще дозріють.

Євросоюз розпочав процедуру розгляду заявок України, Грузії та Молдови — AFP.

До гарних новин додається й те, що наразі Пентагон не бачить ознак того, що Росія готується спрямовувати в Україну сили на додаток до тих, що вже задіяні у війні. Високопоставлена ​​посадова особа міноборони США повідомила, що майже 100% російської бойової могутності, розгорнутої для вторгнення, вже на території України, повідомляє CNN.

Хто поїде в Україну?

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Уряд Великої Британії виділить Україні 100 млн доларів через Світовий банк. Кошти призначені для пом'якшення фінансового тиску, викликаного вторгненням Росії.

При Головному управлінні розвідки створено спецпідрозділ Інтернаціонального легіону, він вже виконує бойові завдання. Понад 20 тисяч добровольців і ветеранів з 52 країн світу виявили бажання стати до його лав. Це переважно досвідчені бійці, які брали участь у багатьох миротворчих кампаніях у різних куточках світу.

Михайло Радуцький повідомив, що з початку війни Україна отримала понад 400 тонн медикаментів на загальну суму понад $6,5 млн.

18:30 — Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про надання додаткової допомоги Україні в розмірі 230 мільйонів доларів.

Освіта і медицина

МОН дало рекомендації щодо організації навчального процесу в умовах воєнного стану. Школам і університетам в регіонах, де ситуація більш спокійна, рекомендують продовжити навчання. 

​​Українці можуть отримати безкоштовну медичну консультацію через контакт-центр #МОЗ 0-800-60-20-19. На сьогодні до контакт-центру залучені медичні працівники таких спеціальностей як: психологи, терапевти, кардіологи, пульмонологи, гінекологи, хірурги та педіатри.

Гроші

Уряд розробив спеціальний пакет допомоги бізнесу та працівникам. За ним:

  • ФОПи першої та другої групи повністю звільняються від сплати ЄСВ (єдиного соціального внеску)
  • Підприємства та ФОПи 3 групи звільняються від сплати ЄСВ за найманих працівників, яких призвали до ЗСУ та тероборони
  • Звільнення від сплати податків на землю та орендної плати за землю комунальної та державної власності на всіх територіях, де ведуться бойові дії.

Київ та область

Російські солдати вбили голову Гостомельської громади Юрія Прилипка, коли той роздавав людям хліб та ліки. Разом з ним застрелили волонтерів Івана Зорю та Руслана Карпенка. Вічна їм пам'ять. Рашистів ніколи не пробачимо.

У Київській області продовжили комендантську годину. Вона діятиме з 20:00 7 березня до 7:00 8 березня.

Поліцейські разом із військовими та органами місцевого самоврядування провели евакуацію людей з м. Ірпінь. З під російських обстрілів врятовано 2000 осіб

16:00 — Біля Вишгорода на Київщині знищили ще один ворожий гелікоптер.

16:30 — повідомляють про велику пожежу у районі київського ТРЦ Лавіна.

17:00 — Мер Ірпеня Олександр Маркушин заявив, що загарбники захопили лише частину Ірпеня. "Друга частина Ірпеня б'ється і не здає свої позиції! Хочу, щоб всі розуміли — це офіційна інформація", — зазначив Маркушин.

У Макаріві (Київська область) внаслідок авіаудару снаряд потрапив на територію хлібозаводу — ДСНС знайшла під завалами тіла 13 загиблих та врятувала 5 людей.

Ввечері під Обуховим наш льотчик збив крилату "Калібр" ракетою "повітря – повітря", – повідомляє журналіст Денис Казанський. Це вищий пілотаж! 

Ще одна хороша новина від наших захисників:

Харків та область

Вночі українські війська звільнили Чугуїв на Харківщині!

Тоді ж військовослужбовці Нацгвардії затримали пілота збитого на Харківщині російського винищувача. Це один із головних учасників та свідків злочинів, які російський агресор чинить проти мирного українського населення. Особисто здійснював 3 вильоти між Ізюмом і Балаклією. Російський пілот здав своїх координаторів та розповів про злочинні накази.  

Внаслідок артилерійського обстрілу супермаркету в Харкові загинули  четверо людей, ще 15 поранені. Раніше було відомо тільки про поранених.

17:30 — Гео Лерос: Під Харковом загинув практично повний склад володимирського ОМОНу. Чекаємо підтвердження інформації.

На прикордонному переході Харків-Білгород стоять сині автобуси, які везли прямо з Москви для красивої картинки. Чекають на біженців, які мають пройти цим «гуманітарним коридором». Але з України виїжджати до сусідів ніхто не збирається, тому довелося надіслати частину автобусів за «біженцями з України» до Білгорода. Російські автобуси, йдіть слідом за кораблем!!!

Сьогодні з Харкова евакуювали пів тисячі студентів та викладачів вишів, — про це повідомив Олег Синєгубов, голова Харківської обласної військової адміністрації. 

За його даними, російський ворог за ці дні атакував у регіоні близько 30 загальноосвітніх шкіл, 27 дитячих садків, 5 закладів вищої освіти, дитячі інтернати. Повністю зруйновані Військове танкове училище, Кадетський корпус та школи у с. Гороховатка та №134 у Харкові.

Поліцейські офіцери громади Дніпропетровської області евакуювали з Харкова ще 300 людей. Це вже п'ятий виїзд поліцейських офіцерів громади Піщанської ОТГ до зруйнованого Харкова, який постійно потерпає від обстрілів та бомбардувань з боку рф.

Чернігів

Війська російських окупантів продовжують нищити цивільну й медичну інфраструктуру. Їх мішенню став Чернігівський протитуберкульозний заклад.

Міноборони росії повідомляє, що з 10:00 мск (9:00 за Київським часом) 8 березня продовжить роботу "гуманітарний коридор" для виходу мирних жителів з міста Чернігова південним мостом у напрямку м. Ніжин

Також РФ з 9:00 за Києвом 8 березня оголошує "режим тиші" для виходу мирних жителів із Києва, Харкова, Чернігова, Сум, Маріуполя. Ці обіцянки потребують надзвичайного контролю, тому що довіри словам росіян вже немає!

Одеса та область

Росіяни завдали ракетного удару з моря по населеному пункту Тузли. Удар припав на об'єкти критичної інфраструктури. За попередніми даними, постраждалих немає. Інформація щодо сусідніх населених пунктів уточнюється.

Українські військові біля берегів Одеси потопили гордість Чорноморського флоту рф — новітній патрульний корабель проекту 22160 "Василь Биков". Для цієї мети була проведена ціла спецоперація. Як повідомляє "Думська", сьогодні підтвердилася інформація про успішну операцію Військово-Морських сил України зі знищення російського корабля. Рускій воєнний корабль таки пішов за відомою всім адресою.

Миколаїв та область

О 5:15 окупанти вдарили по Миколаєву з реактивних систем залпового вогню. А тоді продовжили обстріли по житлових кварталах — почалися пожежі. Рятувальники також попереджають, що по місту багато снарядів, які не розірвалися після залпового вогню. Не підходити! Не піднімати і не намагатися самостійно пересунути. 

Хроніка подій

Хроніка подій

Хроніка подій

Служби працюють над ліквідацією наслідків обстрілу.

Російські загарбники завдали ракетного удару по морському порту "Ольвія", що знаходиться в Миколаївській області – повідомляє Міністерство інфраструктури у Facebook, пише Рубрика. На щастя, постраждалих немає.

14:20Миколаївський аеропорт під контролем українських військових, — голова ОДА Кім.

Окупанти воюють не тільки з людьми, а і з тваринами. У Миколаївський зоопарк прилетіла ракета. Її знайшли біля вольєрів тигрів та білої ведмедиці. Тварини не постраждали, зазначив директор зоопарку Володимир Топчий.

16:00 — Віталій Кім заявив, що бої за аеропорт поновилися.

Херсон і Херсонщина

На Херсонщині ЗСУ накрили аеродром Чорнобаївка, там окупанти частково розмістили свій авіапарк. Наразі знищено понад 30 гелікоптерів Росії, жива сила та техніка.

Містяни знову вийшли на мирний мітинг проти окупантів. Херсонці з прапорами стоять на площі Свободи в центрі міста та викрикують патріотичні лозунги у бік російських військових. 

На Херсонщині у Новій Каховці окупанти стріляли у мітингувальників, є загиблий і травмовані. Обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством.

Розстріл мирної ходи відбувся і в Чаплинці. Окупанти зупинили мирну ходу на асканійському перехресті і відкрили стрільбу в людей. Очевидці повідомляють про двох поранених.

На 8 березня у Голій Пристані на 12 годину запланований марш миру "Дякуємо вам, захисники!", повідомляє міський голова Олександр Бабич. Він сказав, що акція присвячується нашій майбутній перемозі та жінкам.

Луганщина та Донеччина

Служба безпеки України затримала під Майорськом на Донеччині 13 бойовиків з ОРДО. Окупанти стріляли по мирних мешканцях, житлових масивах і об'єктах критичної інфраструктури в Маріуполі, Краматорську, Волновасі, Сартані та Талаківці. А на Луганщині викрила ексчлена "Партії регіонів", який допомагає окупанту.

У Льодовому палаці у Сєвєродонецьку можна отримати гуманітарку!

Учора волонетри Восток SOS відвезли туди їжу: крупи та консерви на 300 тисяч гривень. Адреса та контакти : Льодовий палац спорту, вул. Маяковського, 28. Тел: 0955875168, графік роботи: щоденно 11:30 – 13:00

А ось до заблокованого російськими окупантами Маріуполя Донецької області довгоочікуваний гуманітарний вантаж поки що не прибув. Про це повідомила начальниця управління інформаційної діяльності Донецької обласної військової адміністрації Тетяна Ігнатченко, пише Рубрика. Вантаж наразі перебуває в одному з міст  Запорізької області.

Маріуполь залишається в оточенні окупантів. Рашисти зривають маршрут евакуації і не пропускають гуманітарний вантаж. Натомість пропонують жителям Маріуполя виїжджати в ОРДЛО. Дякуємо, не треба.

У Волновасі знову сильні обстріли з боку окупантів рф.

Надвечір надійшли надихаючі новини від наших воїнів — "Азов" у Маріуполі знищив цілу танкову роту противника, а також 6 бойових броньованих машин та близько 40 загарбників. Окрім цього, до рук воїнів Об'єднаних сил потрапила документація кремлівських окупантів з поіменним списком особового складу підрозділу та адресами їх проживання.

Суми

Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький у своєму відеозверненні попередив мешканців, що жодних «зелених коридорів» в області зараз немає. Не вірте фейкам, читайте виключно офіційні джерела!

Зелені коридори готуються. Першочергово вони будуть для дітей, жінок, літніх людей та людей, які потребують медичної допомоги. Як тільки будуть домовленості та відомі деталі — сумська влада повідомить у своїх офіційних ресурсах.

Російських нацистів рознесли вщент наші вояки під Лебедином в Сумській області. Українська армія здобула багато трофеїв.

Запоріжжя і область

Енергодар та прилеглі населені пункти на межі гуманітарної катастрофи, — "Енергоатом". У місто не завозять продукти харчування. Окупанти блокують поставки найнеобхідніших продуктів для мешканців міста та забирають все, що лишилося для годування власної армії.

18:30 — Мер Мелітополя повідомив, що окупанти захопили міську вежу та вежі радіозв'язку.

Житомир

7 березня близько 20:20 противник влучив у нафтобази в Житомирі та Черняхові. У Житомирі загорівся резервуар ємністю 10 м. куб. Попередньо жертв та постраждалих немає. 

 

 

 

4
1554

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: