fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:52 20 Чер 2022

Хроніка подій: 117 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 20 червня і вже 117 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

війна в Україні

Сьогодні, як зазначив президент Зеленський у своєму зверненні, починається історичний тиждень. Один із найважливіших за весь час від 1991 року. Тиждень, коли ми почуємо відповідь від Європейського Союзу щодо статусу кандидата для України. "В такий тиждень варто очікувати від росії посилення ворожої активності. Спеціально — показово. І не тільки проти України, а й проти Європи. Готуємося. Попереджаємо партнерів. І дякуємо всім, чия сила сьогодні — це наша перемога завтра".

Окупанти накопичують сили на Харківському напрямку і в Запорізькій області. Знову обстріляли нашу паливну інфраструктуру, хочуть погіршити нашу ситуацію з пальним

Продовжуються жорсткі бої на Донбасі. російська армія застосовує там найбільше артилерії, найбільше наступальних сил. Але Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Авдіївка, Красногорівка та інші найгарячіші точки тримаються. Тримається наша армія. 

ОК "Схід" звітує про втрати ворога протягом доби:

  • особового складу — 14;
  • САУ — 1;
  • АТ-Т (важкий артилерійський гусеничний неплаваючий тягач високої прохідності) — 4.

На Запорізькому напрямку українські захисники тримають оборону і завдають противнику суттєвих втрат як у техніці, так і в особовому складі. Протягом минулої доби ЗСУ знищили:

  • 14 солдатів рф і 18 осіб поранили; 
  • 1 БТР; 
  • 1 Бойову розвідувально-дозорну машину; 
  • 1 МТЛБ (плавучий бронетранспортер).

До того ж знищено один спостережний пункт, один опорний пункт ворожого взводу та один бліндаж.

На Херсонщині російський Ка-52 намагався вдарити по позиціях ЗСУ, але втік через вогневу відсіч українських військових, – повідомляє ОК "Південь".

Інститут вивчення війни робить висновки: 

  • Накопиченої артилерії та піхоти недостатньо для просування рф в межах Сєвєродонецька.
  • Успішні українські контратаки на Запоріжжі змушують російських військових перекидати підкріплення на цю ослаблену ділянку лінії фронту.

Російська авіація показала себе найгірше у вторгненні в Україну, — констатує британська розвідка. За даними розвідників, невдале застосування авіації, мабуть, є одним із найважливіших чинників дуже обмеженого успіху рф у вторгненні. Але, дивлячись на руйнування, які спричинили в Україні бомби, скинуті саме з російських літаків, навіть страшно уявити, що було б у разі "більш вдалого" застосування росіянами авіації. Проте завдяки ЗСУ росія вже втратила 216 своїх літаків і 181 гелікоптер.

Загальні втрати рашистів від початку повномасштабного вторгнення в Україну:

війна в Україні

Окупанти нарощують систему протиповітряної оборони на тимчасово захопленій території Херсонської області. Також за даними Генштабу ЗСУ, російські загарбники вдосконалюють інженерне обладнання першого та другого рубежів оборони. Це росіянам не допоможе, наші воїни скоро виб'ють їх з нашої землі.

Нарешті епопея довжиною в 11 років завершена: Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію щодо запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. "За" проголосували 259 депутатів, проти — лише 8. Стамбульська конвенція — це міжнародна угода Ради Європи, яку станом на січень 2020 року підписали уже понад 35 країн Європейського Союзу. Україна була однією із держав-авторок Конвенції та однією з перших підписала її (у 2011 році), однак понад 10 років не могла її ратифікувати.

Гуманітарні місії

Захисники "Азовсталі", які потрапили у полон, — живі. Водночас, у яких умовах їх утримують, невідомо, — розповів голова ОП Єрмак. "ГУР постійно тримає це на контролі, з деякими з них є зв'язок, і процес щодо їх звільнення не зупиняється ні на годину. Я дуже сподіваюсь, що наразі він ввійде у свою активну фазу, і ми почнемо повертати наших героїв до України", — додав Єрмак. 

З 350 обіцяних гуманітарних коридорів з тимчасово окупованих територій працювало лише 165. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна заявила очільниця МінТОТ Ірина Верещук: "Представники міжнародних організацій, які мають досвід роботи в міжнародних конфліктах, навіть не уявляли, що таке може бути. Коли цивільних беруть живим щитом, коли не відкриваються гуманітарні коридори, які гарантовані Міжнародним правом, а громадян просто знищують при спробі покинути окуповані території. Ми намагалися відкрити 350 гуманітарних коридорів, працювало лише 165".

За її словами, половина коридорів не працювала, бо рф порушувала всі зобов'язання. Окупанти використовують жінок, дітей, людей похилого віку та маломобільних як живий щит.

Трофеї і цілі ЗСУ

Медик одного з підрозділів ЗСУ взяв у полон 8 окупантів. Загарбники намагались викрасти берці зі складу з формою. Одному — прострелив ногу, решта здались від страху.

Генштаб ЗСУ повідомляє, що передані Україні 6 САУ CAESAR одним залпом знищили понад 15 одиниць російського озброєння та військової техніки, включаючи самохідну гаубиця 2С-19 "Мста-С" та командно-штабну машину командира батареї.

Шлях до ЄС

Україна набуде статусу кандидата в члени ЄС. Підготовка до ухвалення такого рішення пройшла вдало, — впевнена глава Єврокомісії Урсула фон справ Ляєн. "Я твердо вважаю, що ми отримаємо позитивну відповідь, отримаємо підтримку, тепер курс заданий", — сказала вона.

За її словами, Україна за вісім років виконала велику роботу. "Ми хочемо побачити ще більше реформ", — підкреслила фон дер Ляєн, зазначивши, що умова стосується, наприклад, боротьби з корупцією та зміцнення верховенства права. Остаточне рішення лідери європейських країн ухвалять на саміті 23-24 червня.

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау вважає, що питання надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу вже вирішено. "Відбулася дискусія про статус кандидата для України. Зараз важко припускати, що цей статус Україні не буде надано. Тут була згода. Здається, це питання вирішено наперед", – сказав Рау після зустрічі глав МЗС країн ЄС у Люксембурзі.

А Джо Байден сьогодні сказав, що Україна "дуже ймовірно" стане членом Євросоюзу.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

війна в Україні

Австралія відправила в Україну 4 гусеничні бронемашини M113AS4, загалом країна планує передати ЗСУ 14 таких броньовиків.

Спеціальний представник ЄС з прав людини Імон Гілмор відвідав Ірпінь. Він на власні очі побачив зруйнований Ірпінський відділ поліції, Романівський міст та пошкоджені під час обстрілів окупантів об'єкти цивільної інфраструктури міста, а також "братську могилу" в Бучі і був шокований жорстокістю злочинів росіян. Під час робочої поїздки також обговорили розслідування воєнних злочинів росії в Київській області, порушення міжнародного гуманітарного права і допомогу постраждалим від російської агресії.

А ще на Київщину приїхав голлівудський актор та посол доброї волі ООН Бен Стіллер. Напередодні з візитом він перебував у Львові, а також приїжджав із гуманітарною місією до Польщі, де зустрівся з українськими біженцями.

Найближчими днями ЄС остаточно визначить деталі фінансового пакета для України у розмірі €9 млрд, — пише Bloomberg із посиланням на європейських чиновників. Новий пакет допомоги Києву складатиметься з "25-річних кредитів із 10-річним пільговим періодом для відшкодування основної суми боргу". Джерела заявляють, що виплати відсотків покриватимуться з бюджету ЄС.

Допомога біженцям і переселенцям

Найбільші проблеми, які виникають у переселенців під час отримання статусу безробітного — не розірвані попередні трудові відносини. В Центрах зайнятості кажуть: нині це питання врегулювали на законодавчому рівні. Внутрішньо переміщені особи можуть написати заяву на звільнення у відділеннях центрів зайнятості, їм не потрібно їхати на окуповані території, або ж території, де тривають активні бойові дії, та шукати роботодавця для того, щоб звільнитися.

Новини від партнерів

Цього тижня у Сенаті США можуть розглянути резолюцію про визнання росії державою-спонсором тероризму. У випадку позитивного рішення далі її розглянуть у Палаті представників Конгресу США. Голова Палати представників Ненсі Пелосі висловила підтримку резолюції під час зустрічі з делегацією українських парламентарів.

У Франції на парламентських виборах у другому турі переміг блок Макрона, але коаліція не змогла набрати потрібну кількість голосів виборців, щоб зберегти більшість у парламенті.

війна в Україні

Англійська компанія Fenix ​​Insight створила для українців гральні карти для інформування про небезпеку вибухонебезпечних предметів. На платформі JustGiving вони збирають кошти на реалізацію проєкту.

Такі карти компанія застосовувала в різних країнах, зокрема в Афганістані та Ємені. Творці пояснюють їхню ефективність дешевизною, портативністю та популярністю серед людей, незалежно від віку, статі, етнічної приналежності чи походження. Завдяки цим картам люди можуть розпізнавати загрози та правильно інформувати спеціалістів, які їх знешкоджують.

Влада Фінляндії заборонила "бензиновий туризм". Раніше фінські автомобілісти їздили до росії за паливом. Для деяких жителів прикордонних міст це було бізнесом. У Фінляндії бензин втричі дорожчий. Після введення ЄС санкцій на імпорт російського палива, фінські автомобілісти втратили можливість провозити бензин. Як повідомила прикордонна служба Фінляндії, "у зв'язку з санкціями ЄС щодо росії паливо може імпортуватися з росії лише у звичайному паливному баку автомобіля. Перевозити паливо у переносному баку чи каністрі разом із автомобілем не можна".

А Естонія заборонить приватним особам ввозити в росію товари, які потрапили під санкції. Зокрема, йдеться про стратегічні товари, що можуть бути використані з воєнними цілями, а також взуття, електроніку та інші речі, сума яких перевищує €750. Окрім того, в рф не можна буде ввезти значні суми будь-яких валют Євросоюзу. Натомість з росії не вдастся вивезти алкоголь, деревину чи вироби з неї та деякі продукти харчування. Заборона почне діяти з 10 липня.

Що там на росії?

У росії заявляють про обстріл селища в Брянській області — звинувачують Україну. За попередньою інформацією, є постраждалий. Українські оборонні відомства цю інформацію не коментували. 

Після того, як з'ясувалося, що ЗСУ поцілили в Чорному морі по "російських" бурових платформах, так званих "вишках Бойка", рашисти почали загрожувати ударами по центрах прийняття рішень, тобто по столиці. "Атака на вежі Чорноморнафтогазу розв'язала росії руки, найближчим часом будуть завдані удари у відповідь по центрах прийняття рішень", – заявив російським ЗМІ депутат шеремет. Нагадаємо, у 2014 році після анексії Криму росія захопила бурові платформи за 100 км від Одеси та 150 км від півострова. Їх росіяни використовували для видобутку газу в Чорному морі, а також для спостереження за надводною обстановкою за допомогою радіотехнічної розвідки. ЗСУ виконали розкішну роботу!  

Також росія погрожує Литві через заборону транзиту товарів до Калінінградської області. У мзс рф заявили, що такі дії Литви вони розцінюють як відкрито ворожі і зажадали негайного зняття заборон. Інакше ж рф залишає за собою право "захищати свої національні інтереси".

Послу росії у Великій Британії Андрію Келіну заборонили відвідувати будівлю британського парламенту "до особливого розпорядження". За даними The Guardian, заборона також поширюється на всіх інших акредитованих російських дипломатів та офіційних осіб у Великій Британії.

А що чутно про російських посіпак?

В окупованому Донецьку, тимчасовій столиці "днр", знову горить і вибухає черговий склад із боєприпасами. Повідомляється, що детонація відбувається на території мікрорайону Азотний.

А білоруські військові здійснили підкоп під нещодавно встановленим парканом на кордоні з Польщею. У прикордонній службі Польщі такі дії назвали провокацією.

Білорусь та Придністров'я можуть напасти на Україну, але поки що рф використовує їх як свою базу. Про це заявили в Міноборони України, додавши, що ЗСУ розглядають усі можливі сценарії та готуються до них.

лукашенко боїться брати участь у війні, це бачить і путін. Саме тому він збирається вперше за три роки відвідати Білорусь. Як повідомляють у кремлі, путін відвідає форум регіонів "Союзної держави", який відбудеться 30 червня та 1 липня. І, певне, паралельно вмовлятиме лукашенка.

Тим часом прем'єр-міністр Угорщини Орбан підтримує рекомендацію Єврокомісії щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, — повідомляє керівник пресслужби глави угорського уряду Берталан Хаваші.

Російський брехунець

Цинізм рашистів зашкалює. Вкрадене зерно вони називають "допомогою". Але насправді українці допоможуть росії зібрати "рекордний врожай" мертвих окупантів у пластикових мішках.

Життя з урахуванням бойових дій

Чоловікам з IT-індустрії можуть дозволити виїжджати за кордон на короткий термін. Також готується система бронювання кадрів від мобілізації, — повідомив заступник міністра цифрової трансформації з розвитку IT Олександр Борняков.

Журналісти New York Times проаналізували понад тисячу фотографій з України з наслідками російських обстрілів та ідентифікували на них понад 2000 боєприпасів. Серед них щонайменше кожен десятий — заборонений міжнародними договорами. Такі боєприпаси можуть становити серйозну небезпеку для цивільного населення ще протягом десятків років після завершення бойових дій.

війна в Україні

Monobank розігрує фізичні картки "Російський корабель, йди на@уй". Банк випустив 1000 таких платинових карток на платформі Visa Infinite. Картки розіграють серед тих, хто зробить пожертву у спеціальну банку для ЗСУ від 100 гривень. Без розіграшу картки отримають ті, хто задонатить у банку суму 100 000 гривень і більше (вже є 8 таких внесків).

Паспорт громадянина України можна буде отримати за кордоном — уряд ухвалив експериментальний проєкт для ID-карток та закордонних паспортів. Поки визначають, у яких країнах можна буде скористатися послугою. Реалізувати проєкт планують протягом двох років.

Восьмий апеляційний адмінсуд заборонив діяльність політичної партії "Опозиційна платформа — За життя". Майно, кошти та інші активи цієї партії передадуть у власність держави, — повідомляє Мін'юст.

Київ і область

війна в Україні

Виставка спаленої рашистської техніки, що зараз базується на Михайлівській площі, відправиться у турне. Україна планує показати світові знищену російську техніку. Про це міністр оборони Резніков повідомив в інтерв'ю польському виданню Polsat News. "Ми допоможемо, щоб російські танки були в Європі, але як уламки", — сказав міністр. Виставки пройдуть у низці європейських столиць. Спершу у Варшаві, а згодом — в Берліні, Парижі, Мадриді та Лісабоні.

Ексмеру Києва Леоніду Черновецькому повідомили про підозру. Підозра висувається у зв'язку з тим, що Черновецький на своїй сторінці у Facebook розмістив публікацію "про можливість і навіть необхідність визнання" так званих "днр" та "лнр". Йому загрожує від 3 до 5 років позбавлення волі.

Житомирщина

війна в Україні

На днях у лісовому масиві неподалік села Таборище Радомишльської громади виявили майже шестиметровий корпус реактивної ракети. Попередньо, боєприпас потрапив у ліс під час обстрілів Житомирщини російськими військами.

Донеччина і Луганщина

Армія рф контролює більшість житлових кварталів Сєвєродонецька та використовує заборонені боєприпаси. У місті тривають вуличні бої, але ЗСУ тримають оборону, – повідомив очільник ВЦА Стрюк.

Головне з ранкового зведення

  • На Бахмутському напрямку ворог завдав авіаудару поблизу Яковлівки та ракетних ударів неподалік Травневого, Доломітного, Зайцевого та Нью-Йорка.
  • На Лиманському, Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог намагається не допустити перегрупування підрозділів наших військ. 
  • На Лиманському напрямку противник завдав авіаційного удару двома літаками Су-25 в районі населеного пункту Пришиб та ракетного удару в районі населеного пункту Маяки.
  • На Авдіївському напрямку ворог завдав авіаційних ударів літаками Су-25 в районах населених пунктів Шевченко та Вугледар.

ЗСУ втратили контроль над Метьолкіним поблизу Сєвєродонецька, — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, зараз бої йдуть у багатьох селищах навколо Сєвєродонецька та Лисичанська. На жаль, зараз ВСУ не контролює Метьолкіне поблизу обласного центру. Окупанти продовжують використовувати "повзучу" тактику — Луганську область винищують зі всілякої зброї.

Окупанти вивезли із зерносховищ Луганської області 15 тис. тонн соняшника та 10 тис. тонн зерна, — повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. За його словами, російська окупаційна влада пропонує аграріям 8 тисяч рублів за тонну зерна для майбутньої посівної, тоді як Україна платила вдвічі більше — по 8,6 тисячі гривень. "Фактично виробникам заплатять лише 30% вартості зерна, та ще й у рублях! Фахівці розуміють, що за ці кошти провести посівну кампанію під урожай 2023 року неможливо", — розповів Гайдай.

Ситуація по всій лінії Луганського фронту є вкрай важкою. Про це повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай у вечірньому зведенні. "Констатуємо, що орки розпочинають широкомасштабний наступ у нашій області, вони накопичили достатню кількість резервів і сьогодні у вогні всі вільні населені пункти області. У Сєвєродонецьку бої тривають вже у промзоні, українські війська контролюють лише територію заводу "Азот", – уточнив він. 

Ворог наступає уздовж траси Лисичанськ-Бахмут, ближні до неї населені пункти — під постійними обстрілами. Цілий день потерпає від масованих російських обстрілів Лисичанськ. Кількість жертв встановити наразі неможливо.

Водночас українські захисники завдають суттєвих втрат ворогу. Лікарні та морги на окупованих територіях переповнені росіянами. За словами Гайдая, ЗСУ не знаходяться в оточенні, а пропагандистські новини про "ультиматуми" — маячня.

Також ЗСУ відбили штурм ворога біля Мирної Долини та Білої Гори, що у Попаснянському районі Луганщини, — про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

Харківщина

Минулої доби у Харкові ворог бив по околицях міста та по Холодногірському району. За попередньою інформацією, постраждалих немає. Росіяни продовжують тероризувати мирне населення, ранок у місті також розпочався з ударів, – говорить очільник області Синєгубов.

Сьогодні вночі орки обстріляли селище Мала Данилівка. Внаслідок прильотів постраждала будівля Харківської державної зооветеринарної академії.

В м. Люботин ворог завдав ракетного удару по навчальному закладу. Попередньо постраждалих немає. У Богодухівському районі обстріляно с.  Баранівка, пошкоджено приватний будинок. У Балаклії 2 людей поранено, у с. Іванівка Ізюмського району — 3, у тому числі діти 13 та 14 років.  Обстрілів зазнав Чугуєв — 1 постраждалий. У Первомайському Лозовського району, поранено дитину 13 років. У Шевченковому Куп'янського району також 1 постраждалий.

В Ізюмському районі досі продовжується ліквідація пожежі на нафтопереробному підприємстві, яке зазнало удару російських окупантів 18 червня.

Вчора на Харківщині снаряд потрапив у річку, де купалися діти. В Ізюмському районі у водойму, де купалися двоє дітей 13 і 14 років, влучив снаряд, що здетонував. Діти зазнали осколкових поранень. Діти, слава богу, вижили. Нині їхнім життям нічого не загрожує.

Обстріл Харкова посилився, тому що ЗСУ практично дійшли до держкордону. Таке пояснення надала в ефірі національного телемарафону заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. За її словами, зараз окупанти докладають максимальних зусиль для того, щоб ЗСУ не дійшли до держкордону з рф.  Саме через це на голови харків'ян щодня сиплються сотні артилерійські снарядів.

Російська армія збирає сили для атаки на Харків та захоплення Слов'янська. На цьому наголосив Зеленський під час виступу на відкритті форуму глобальної політики Інституту міжнародних політичних студій. Президент наголосив, що Україна зробить усе можливе, щоб зупинити рашистів та захистити людей.

Внаслідок російських обстрілів Харківщини 20 червня загинула жителька Кутузівки та двоє людей у Балаклії, — повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Двоє людей поранені в Індустріальному районі Харкова.

Сумщина

Немає тиші й у Сумській області. Сьогодні вранці окупанти 30 разів вдарили з артилерії по Сумщині, повідомляє голова ОВА.

Про ситуацію в області повідомляє Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА. Опівдні два безпілотники скинули чотири вибухівки на територію Юнаківської громади. Зафіксовані три мінометні постріли. Один чоловік загинув, один — поранений. 

З 18:00 почався обстріл Середино-Будської та Зноб-Новгородської громад. Армія рф стріляла зі ствольної та реактивної артилерії. Зафіксовано 28 влучань. Після 18:30 по Білопільській громаді зафіксовано 23 мінометні постріли зі сторони росії. Після 19:00 почався обстріл Великописарівської громади. Були 32 мінометні постріли. О 19:30 повторився вогонь по Зноб-Новгородській громаді. Жертв та руйнувань немає.

Дніпропетровщина 

Армія рф також обстріляла з артилерії Криворізький район Дніпропетровщини: згорів будинок, люди не травмувались, – повідомив керівник ОВА Резніченко. У Новомосковському районі рятувальники другу добу продовжують гасити пожежу, що сталася через ракетну атаку. 

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по нафтобазі у Новомосковському районі Дніпропетровської області збільшилася до 3.

Запоріжжя

росіяни захопили Запорізький залізорудний комбінат, – повідомив голова Запорізького ОВА Олександр Старух в ефірі телемарафону. За його словами, комбінат не працює, але це єдине в Україні підприємство, яке видобуває залізну руду із глибини 1 кілометра. Якщо насосні станції припинять відкачувати воду, це може призвести до важких наслідків.

А це наслідки обстрілу ворогом селища Юльївка Запорізького району. Окупанти вщент розтрощили місцеві садок і школу.

Розплата за всі воєнні злочини росії близька. Командир підрозділу "Азов" Родіон Кудряшов повідомив, що на Запорізькому напрямку Сили оборони переходять від оборони до наступальних дій. "Ми просуваємо передові позиції і тиснемо ворога якнайдалі. Лінія фронту вирівнюється і стає схожою на позиційну війну. Найближчими тижнями командири планують ламати супротивника. Ініціативні групи провокуватимуть ворога, виявлятимуть вогневі точки і придушуватимуть їх", — додав він.

До окупованого Мелітополя увійшли сирійські бойовики, – повідомив мер міста Федоров. За його словами, сирійські бойовики розташувалися на території міського авіамістечка.

Херсонщина

війна в Україні

Окупанти споганили своїм триколором малюнок в Генічеську, замалювавши український прапор. Але хтось підправив гарним написом! 

Внаслідок обстрілів у Високопільський громаді величезна кількість зруйнованих домогосподарств. Є поранені серед цивільного населення. Два дні поспіль у Високопіллі та Іванівці проходить активна фаза бойових дій. Мешканці сіл вимушені майже постійно перебувати у підвалах.

У цих двох селах, включно з Архангельським, наразі присутність російських окупантів знизилась до мінімуму. Тому у багатьох складається враження, що ці села звільнені. На жаль, поки ще ні, але це тимчасово.

Ощадбанк зробив вхід в Ощад24 через повідомлення у Viber. Для цього жителям окупованих територій Херсонщини необхідно телефонувати по вебдзвінку в контакт-центр і банк змінює відправку смс на Viber, — про це повідомляє перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

Днями в окупованому Херсоні в одному з кафе на набережній міста розстріляли військових рф. Серед них двоє загиблих та один поранений. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь". "Враховуючи поведінку даних клієнтів, їх мародерське минуле і негідне походження, для обслуговування таких особливих гостей прибула спеціальна сервісна група, яка відкрила рахунок за допомогою автоматної черги. Два чеки по 200, та 1 – 300… Яскраві враження від вечері отримали геть не поважні гості закладу", — розповідають українські військові.

Пам'ятаєте повідомлення про те, що окупанти на Херсонщині будують три лінії оборони? Вони виявилися не такими аж неприступними. ЗСУ відкинули рашистів з першої лінії оборони на Херсонщині. Війська рф станом на зараз намагаються утриматися  на другій та третій лініях оборони. Також українські сили оборони завдали точних ударів по складах, що знаходяться в тилу. Про це повідомив Радник голови Херсонської військової адміністрації, військовослужбовець ЗСУ Сергій Хлань на телемарафоні. "Пишаюсь ЗСУ! Я впевнений, що перемога буде за нами! Так, буде тяжко, але вона буде і це 100%! — сказав Хлань.

Але поки що окупанти продовжують тиснути на цивільних. На Херсонщині російські загарбники примушують лікарів та педагогів до співпраці. Про це заявив голова Херсонської обласної воєнної адміністрації Геннадій Лагута. "До медичних працівників просто у лікарнях приходять з обшуками, викликають, шантажують. Вчителів знаходять удома. Тиснуть на укладання контрактів, на те, щоб вони переходили на роботу і співпрацювали з окупантами", — сказав Лагута. Лагута зазначив, що людям, які виконують свої функціональні обов'язки, доводиться все важче, а тиск на них з боку окупантів посилюється.

Миколаївщина

Тривають обстріли у Широківській та Березнегуватській громадах. Пошкоджені житлові будинки. Внаслідок вчорашніх обстрілів міста Очаків одна людина загинула, дві отримали поранення.

Також були обстріли в селі Галицинове. Як наслідок — часткова руйнація житлових будинків. Ворожих обстрілів зазнало і село Лупареве. Внаслідок обстрілів села Красне припинилася подача енерго- та водопостачання. Крім цього, у Красне через ворожі обстріли зайнялося поле з озимою пшеницею.

Головний інспектор Державного агентства меліорації та рибного господарства України в Миколаївській області, ім'я якого не називають, перейшов на службу до ворога. Інспектор вигулькнув у тимчасово окупованому Херсоні і очолив так званий "відділ охорони навколишнього середовища та водних біоресурсів адміністрації рф". Мета цього незаконного утворення — надання зеленого світла розкраданню водних ресурсів. Про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань сьогодні, 20 червня.

"Тепер він займається добором кадрів для новоствореного «органу» та агітує інших зрадити Україну. Колаборант допомагає окупантам користуватись водним транспортом Херсонського природоохоронного патруля та видає дозволи на рибний промисел", — повідомляє ДБР. Правоохоронці заочно повідомили зраднику про підозру. За скоєне йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Одещина

Військові рф намагались обстріляти Одещину: вночі випустили ракети по Білгород-Дністровському району, а ранком — по Одесі. В обох випадках їх збили сили ППО.

Відповідь ЗСУ не забарилася. На острові Зміїний прогриміли десятки вибухів, спалахнула пожежа, — повідомляють ЗМІ. Очевидці розповідають про ракети, що летіли в бік острова. Чекаємо на офіційне підтвердження.

UPD: "голова" тимчасово окупованого Криму заявив, що ЗСУ завдали ракетного удару по бурових установках "Чорноморнафтогаз" — ми про це писали вище. Також телеграм-канали повідомляють, що ЗСУ розбили скупчення рашистів на острові Зміїний. Точна кількість загиблих окупантів невідома, але втрати росіян оцінюють як великі.

війна в Україні

У другій половині дня ворог продовжив гатити ракетами по Одещині та Миколаївщині. 14 ракетних ударів за три години завдали окупанти по півдню країни. Прилетіло по Очакову, гирлу Дунаю, по Білгород-Дністровському району Одещини і по самій Одесі, повідомили в ОК "Південь".

В Одеській області та в передмісті Очакова пошкоджено сільськогосподарські площі, в Одесі внаслідок влучання ракети вигорів логістичний продовольчий склад. Пожежу на площі понад 300 кв.м оперативно ліквідували рятувальники. Постраждалих серед цивільного населення немає.

Чернівецька область

Контррозвідка Служби безпеки запобігла серії масштабних диверсій на залізниці, затримавши ворожого агента в ході спецоперації в Чернівцях.

В руках СБУ — російський диверсант, який збирався готувати вибухи на Укрзалізниці. За даними слідства, затриманий був на агентурному зв'язку підконтрольних росії спецслужб т.зв. "днр", має паспорт громадянина України та київську прописку, але тривалий час перебував на "консервації" в одній з близькосхідних країн.

Захід України

війна в Україні

Вчора в Івано-Франківську провели благодійний ярмарок, щоб зібрати гроші для українських військових. На ньому продавали солодощі, прикраси, іграшки та мило ручної роботи. Ярмарок тривав упродовж двох днів — 18 та 19 червня. Участь у ньому взяли понад 20 волонтерів. За зібрані гроші закуплять амуніцію для українських бійців.

У Львові сталася пожежа у церкві московського патріархату, яку неодноразово намагалися демонтувати через сумнівну законність зведення. Через приналежність храму до УПЦ МП його двері вже заливали монтажною піною, обклеювали портретами Сталіна, а на стінах залишали образливі написи.

1
74

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: