fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:48 17 Чер 2022

Хроніка подій: 114 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 17 червня і вже 114 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

війна в Україні

Українським розвідникам вдалося отримати технічну документацію Кримського моста. Наші військові не приховують, що цей міст – ціль номер один. З детальною інформацію про його будову поцілити в "ахілесову п'яту" Кримського моста буде значно простіше.

Генерал армії США Марк Міллі, відповідаючи на питання, що українці просили 1000 гаубиць, 500 танків та 300 РСЗВ, а союзники дали менше: "Я не впевнений, звідки взялося число – те, на що ви посилаєтеся, але я говорив із генералом Залужним, і ми отримуємо списки. Це офіційні запити від їхнього Міністерства оборони. Вони просили 10 батальйонів артилерії – було поставлено 12 батальйонів артилерії. Вони просили 200 танків — отримали 237 танків. Просили 100 бойових машин піхоти – отримали понад 300. Ми поставили, власне кажучи, 1 600 або близько того систем ППО і близько 60 000 зенітних снарядів. Це – коли я говорю "ми", я маю на увазі міжнародне співтовариство. Ви дивитеся на 260 артилерійських систем. А загалом 383 одиниці, і, як я вже сказав, майже півмільйона артилерійських снарядів". 

Давайте будемо вдячні за допомогу союзників. Згадайте, на початку повномасштабної війни ми могли тільки мріяти, щоб нам дали сучасні гаубиці, РCЗВ, Harpoon для знищення ворожого флоту. Навіть у невеликих кількостях. Все буде, але не за помахом чарівної палички. Постачання, навчання військових, логістика – це все відбувається не за один день. 

Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • Під Гоптівкою на Харківщині противник провів розвідку боєм біля села Кочубеївка, був відкинутий.
  • Під Слов'янськом ведуться бої за Краснопілля та Богородичне.
  • У Луганській області було відбито штурм Золотого.
  • На Донеччині біля траси Бахмут-Лисичанськ йшли атаки на Василівку та Берестове.

26 окупантів та склад з паливом знищили українські захисники на сході!

Бійці стримують агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". Впродовж 16 червня загарбники здійснили одну спробу штурмових дій. Війська рф втратили 26 рашистів, БТР, безпілотник та склад з паливно-мастильними матеріалами.

Не лишається жодного сумніву, що перемога у розв'язаній рф війні – за Україною. І це бачить весь світ! "Це жахлива помилка росії. рф ніколи не візьме контроль над Україною. Натомість це призведе до ослаблення російської влади", – вважає голова штабу оборони Великої Британії Тоні Радакін.

війна в Україні

На тимчасово окупованих територіях росіяни створили щонайменше 20 фільтраційних таборів. Туди переміщують насильно викрадених або незаконно арештованих українців, – повідомив на засіданні Постійної ради ОБСЄ представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Сьогодні, 17 червня, Уряд ухвалив рішення про припинення дії угоди з рф про безвізовий режим. Нагадаємо, безвізовий режим між Україною та рф діяв із 1997 року. Згідно із запланованим рішенням, візовий режим почне діяти вже з 1 липня 2022 року. Але краще б все ж таки – глуха бетонна стіна. 

Сьогодні багато добрих новин. Звільнено Тайру – українську парамедикиню й волонтерку Юлію Паєвську, вона вже вдома, – про це повідомив Президент України, Володимир Зеленський. Тайра 8 років рятувала життя військових та цивільних на Донбасі. Її було взято в полон у Маріуполі в березні.

Трофеї і цілі ЗСУ

Українські захисники "вполювали" надзвичайно рідкісний ворожий безпілотник "Мерлин-ВР". Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ. Цей БПЛА росіяни публічно продемонстрували лише у вересні минулого року та ще навіть не прийняли його на озброєння.

Перемовини України з росією

Лідери країн ЄС, які відвідали 16 червня Київ — президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, за інформацією видання Die Welt, "за зачиненими дверима" закликали українського президента Володимира Зеленського сісти за стіл переговорів з главою росії путіним. "Економічні збитки, які їхні країни зазнають через війну, стають все більшими і їх важче компенсувати. Економічне зростання різко сповільнилося, а інфляція досягла рекордного рівня", – пояснює видання позицію лідерів європейських країн. Що відповів Зеленський на такі аргументи поки що невідомо, але воєнізований "лук", у якому він зустрічав західних політиків, більш промовистий за слова.

Що б там не було, а на загал озвучено позицію: лідери ЄС не тиснуть на Україну з вимогами віддати наші території заради миру. "Україна повинна виграти цю війну", – навіть заявив Макрон. "Ми можемо домовлятись про мир лише на умовах України", – також каже Шольц.

Щодо зерна: лідери ЄС погодились, що довіряти росії не можна, треба працювати через ООН і мати чіткі гарантії. Паралельно планується суттєво розвивати наземні коридори, – розповів глава українського МЗС Дмитро Кулеба.

Шлях до ЄС

Європейська комісія підтримала надання Україні статусу кандидата у члени ЄС!

Як передає Bloomberg, Єврокомісія також має намір висловитись за надання статусу країни-кандидата Молдові. У європейських чиновників менше впевненості в тому, що аналогічне рішення ухвалять щодо Грузії.

Рішення про кандидатський статус України ще мають затвердити всі 27 країн, що входять до Євросоюзу. Очікується, що це питання обговорюватиметься на саміті європейських лідерів, який відбудеться у Брюсселі 23-24 червня. 

"Українці готові померти за європейську перспективу. Ми хочемо, щоб вони жили європейською мрією з нами". Про це у своєму Twitter написала Урсула фон дер Ляєн, президентка Європейської комісії.

Також Єврокомісія надає план дій, який треба виконати для початку переговорів України про вступ до ЄС.

Данія офіційно підтвердила підтримку статусу кандидата у члени ЄС для України. Нагадаємо, раніше Данію називали серед країн, які виступали проти позитивного рішення щодо України. Залишилися Нідерланди, але маємо надію, і ця країна змінить свою думку.

Голосувати за статус кандидата для Києва Євросоюз буде наступного тижня.

До речі, п'ять "безвізів" із ЄС, які Україна планувала отримати протягом трьох років, вже майже виконані. Йдеться про угоди у сфері енергетики, митниці, перевезень, цифрового ринку та торговельних умов.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Захід не постачатиме Україні штурмові літаки та танки, – тепер це підтверджено офіційно Емманюелем Макроном. "Це майже офіційна позиція партнерів по НАТО, що ми допомагаємо Україні оборонятися, але не вступаємо у війну з росією. Тому певне озброєння, як-от штурмові літаки або танки – було домовлено не постачати, і Президент Зеленський в курсі цієї домовленості", – заявив учора президент Франції на пресконференції у Києві.

Натомість Франція надасть додаткові артилерійські установки Caesar. А Німеччина підтвердила надання засобів протиповітряної оборони для нашої держави й подальшу підтримку, – про це розповів Володимир Зеленський у новому зверненні.

Словенія направила Україні 35 бойових машин піхоти. Міністр оборони Словенії Мар'ян Шарець не уточнив, які саме машини отримають ЗСУ, але може йтися про югославські М-80А. Вони є аналогом БМП-1 з 20 мм гарматою та пусковою установкою ПТУР на вежі.

війна в Україні

Британські БТР FV103 Spartan уперше помічені на озброєнні українських військових. А скільки ще "сюрпризів" чекає на окупантів!

війна в Україні

Передані Україні Литвою гусеничні бронетранспортери M113 теж уже беруть участь у боях. Про це заявив міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас. "Литовські M113 вже вийшли на поле бою в Україні, щоб захистити життя українських воїнів. Разом до перемоги", – написав він. Дякуємо за допомогу!

Україна отримала понад $770 мільйонів кредиту від Канади. Ці кошти вже надійшли до держбюджету, вони підуть на забезпечення першочергових соціальних і гуманітарних видатків.

Сьогодні до Києва з неанонсованим візитом прибув Борис Джонсон. Зеленський обговорив із Джонсоном гарантії безпеки України, тему постачання важкого озброєння та систем ППО та економічну підтримку, – заявив керівник його офісу.  Велика Британія не пов'язана зобов'язаннями з ЄС і тому може постачати зброю якнайшвидше.

Крім того, Джонсон запропонував велику навчальну програму для українських захисників:

  • Програма передбачатиме тренування українських бійців з використанням досвіду британської армії. 
  • Навчання відбуватимуться за межами України й до них залучатимуть міжнародних партнерів.
  • Кожні 120 днів Британія зможе навчати до 10 тисяч українських захисників.
  • За словами Джонсона, навчання докорінно змінить ситуацію у війні, забезпечивши ЗСУ необхідну для перемоги стійкість.

"Є всі ознаки і докази, що самі війська путіна знаходяться під значним тиском, вони так само несуть тяжкі втрати та колосально витрачають своє озброєння. За 114 днів атакування України вони досі не досягли тих цілей, які вони визначали у перші тижні", – сказав британський прем'єр-міністр.

Новини від партнерів

У Нідерландах спіймали російського шпигуна, який хотів влаштуватися стажером до суду Гааги.  Суд розслідує військові злочини росії. Росіянина, який працює на ГРУ, затримали у квітні. Він "використовував добре продумане прикриття" і видавав себе за бразильця. Але все одно – не вийшло.

Навіть після відвідин Бучі, Президент Франції Еманюель Макрон заявив, що хоче далі розмовляти з путіним. Макрон, правда, уточнив, що часом вів телефонні розмови на прохання Зеленського, щоб донести важливі меседжі, але часто це була його власна ініціатива.

Тим часом до Іспанії привезли першу партію української кукурудзи новим маршрутом — через Балтійське море, щоб уникнути російської блокади українських портів у Чорному морі.

Естонія достроково побудувала першу укріплену ділянку кордону з росією. Облаштування ділянки кордону планували завершити у 2023 році, але завдяки гарним погодним умовам та швидкому темпу змогли закінчити будівництво вже зараз. Висота захисного огородження становить близько 2 метрів. Прикордонна смуга обладнана сучасними системами спостереження.

Що там на росії?

Міністр закордонних справ окупантів сергій лавров прокоментував воєнні злочини, які російські військові вчиняють на території України. Він сказав, що "росія така, яка є, і ми не соромимося показувати себе такими". Орда навіть на вищому рівні не приховує своїх звірств і варварства.

А ось так на росії зараз висловлюють "протест". Цифри означають кількість літер. 3 – це "нєт", 5 –  це "войнє". Зелений колір – ніби як символ миру. 

На економічному форумі путін заявив: "Хто хоче з нами працювати, таких багато. Я зараз не перераховуватиму ці країни. Це переважна кількість людей Землі". Не хоче перелічувати. То ми допоможемо: Еритрея, Білорусь, Північна Корея, Венесуела. Потужні економічні "монстри". Але найімовірніше, кремлівський диктатор, говорячи про "переважну кількість", натякав на Китай, який зараз публічно дотримується нейтралітету.

А що чутно про російських посіпак?

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що Зеленський збирав засідання ставки головнокомандувача для оцінки ризиків нового нападу військ рф з території Білорусі. Данілов зауважив, що більшість рішень щодо підготовки до такого розвитку подій не розголошується, але влада розуміє, що відбувається на території рф та Білорусі.

лукашенко погрожує Україні ракетними ударами. "Якщо вони вдарять по Мозирю (мається на увазі нафтопереробний завод у цьому місті, – ред.), то ми вдаримо по Києву, не заходячи в Україну". При цьому лукашенко знову наголосив, що Білорусь не збирається воювати в Україні і що путін ніколи не просив його брати участь у спецоперації в Україні, – цитує диктатора Белта.

Президент Казахстану Токаєв прямо перед путіним заявив, що "днр" та "лнр" — квазідержави та Казахстан їх не визнає. Також Токаєв заявив, що не має нічого проти вступу України до Європейського Союзу.

Російський брехунець 

Фейкові газети роздають рашисти на тимчасово окупованих територіях, а також українським військовополоненим. Росіяни фабрикують заяви Валерія Залужного та Олексія Арестовича про "втрату Запоріжжя" та розпач військових. Окупантам залишається лише намагатися деморалізувати наших людей.  Адже жодних "перемог" вони досягти не можуть.

Санкціями по агресору!

Санкції "не працюють": путін констатував крах автопрому. З його виступу на нараді з розвитку автопрому ясно, що у росії "помітно" скорочується виробництво автомобілів, і необхідні заходи, щоб ситуація не стала надзвичайною. По факту – з 20 заводів у росії встали 18. Випуск впав на 83%, продажі – до мінімуму за 16 років.

А ось ще приємна новина: російські користувачі зіткнулися з проблемами, пов'язаними з "паралельним імпортом". Смартфони Samsung, завезені до росії за сірою схемою, неможливо активувати – вимагають сімку країни, в якій телефон зареєстрований. 

Норвегія приєдналася до санкцій ЄС щодо російської нафти. Як повідомляє МЗС країни, забороняється імпорт сирої нафти та нафтопродуктів. Передбачено перехідні періоди для нафти до 5 грудня 2022 року та для нафтопродуктів – до 5 лютого 2023 року.

Життя з урахуванням бойових дій

Зі шкільної програми в Україні викреслять всі твори російських авторів. За рішенням Міносвіти, більше не вивчатимуть:

  • Всі твори Пушкіна, Лермонтова, Достоєвського, Толстого, Тургенєва, Некрасова, Булгакова.
  • Байки Крилова, оповідання Чехова та Короленка, вірші Єсеніна.
  • "Бабий Яр" Кузнецова та "А зори здесь тихие" Васильєва.
  • Твори Гоголя рекомендовано перенести до розділу української літератури.

Перелічених авторів обіцяють замінити творами світових класиків – О`Генрі, Ібсена, Камю, Бальзака, Флобера, Вайлда, Шолом-Алейхема та інших.

У Верховній Раді з'явився новий Законопроект, яким пропонується встановити законодавчі норми щодо можливості виїзду українських моряків за межі України в період дії воєнного стану.

І не дуже весела новина. Євробачення-2023 відбудеться не в Україні — так вирішила Європейська мовна спілка. Господаркою конкурсу ймовірно буде Велика Британія, яка посіла в цьогорічному конкурсі 2 місце.

Як заявив міністр культури Ткаченко, Україна з цим не згодна та вважає, що має всі підстави на проведення подальших перемовин та знаходження спільного рішення, яке буде задовольняти всі сторони. "Ми чесно виграли Євробачення – 2022 та виконали наразі всі умови в зазначені терміни щодо процесу погодження його проведення в Україні. Тому ми вимагаємо додаткових перемовин щодо проведення Євробачення – 2023 в Україні", – йдеться в заяві.

Міністерство освіти і науки повідомляє, що в соціальних мережах поширюється фейковий лист, нібито підписаний заступницею Міністра освіти і науки Вірою Роговою. У підробленому документі йдеться про начебто доручення керівникам закладів освіти скласти списки випускників призовного віку з характеристиками оцінки військово-патріотичного виховання.

Київ і область

війна в Україні

Фото: Ігор Кирикевич

Це село Мощун, де відбувалась одна з найзапекліших битв за Київ. Села більше не існує. Його зруйновано на 100%. Ліс розбитий бомбардуваннями. Село зруйноване, але не мертве. Туди повернулись мешканці: живуть у сараях, погребах, наметах. І всюди серед згарищ та руїн — квіти. І засіяні городи. Ось такі наші люди!

війна в Україні

У Київській області вже знешкодили більше 43 тисяч вибухонебезпечних предметів. Всього з початку робіт обстежено 20763,36 га території, 1035 об'єктів, 577,8 км автомобільних доріг та 7 км залізничної колії, 1039,14 км ліній електропередач, 11,443 км газопроводу,  виявлено та знешкоджено  43 003 од. ВНП. Роботи продовжуються.

СБУ затримала "інтернаціональний добровольчий батальйон" у Києві. Банда з 5 осіб різних національностей з фейковими документами влаштувалася у добровольчий батальйон, отримала і переховувала зброю. Зловмисники планували використати її, щоб дестабілізувати ситуацію в регіоні. У них вилучили 29 автоматів Калашникова, 1,2 кг вибухівки, бойові гранати, гранатомет, кулемет РПК та багато іншого. Бандою керував дагестанець, а ним своєю чергою керували представники російських спецслужб.

Жодних вечірок: у Києві заборонили гучну музику. Микола Жирнов, начальник військової адміністрації столиці, підписав доручення щодо дотримання режиму тиші у Києві. Воно передбачає заборону салютів, а також гучних співів, музики з колонок та інших гучномовних установок.

А в Ірпені вручатимуть повістки порушникам комендантської години та підприємцям, які торгують спиртним у недозволений час, – заявив мер Ірпеня Олександр Маркушин.

Чернігівщина

Ворог обстрілював Чернігівщину снарядами з пропагандистськими листівками, призначеними мешканцям Чеченської республіки. Про це повідомив перший заступник глави МВС Євгеній Єнін. "У середині він (снаряд) ніс пропагандистську отруту. Що цікаво, ці пропагандистські листівки призначені мешканцям Чеченської республіки. Чи переплутали, чи просто не заморочуються. Але ці листівки висипались на голови українців", – сказав Єнін.

Донеччина і Луганщина

війна в Україні руйнування

Українські військові відбили ворожий штурм у напрямку населеного пункту Золоте – ворог був змушений відійти. Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Кількість обстрілів з боку російської армії зростає щодня. "Ракетний авіаудар по будинку культури, де переховувалися жителі Лисичанська, вже забрав три життя. Семеро осіб госпіталізовані. Ще однією авіаатакою знищено будівлю профілакторію, де, ймовірно, також перебували люди", – додав Гайдай.

Від обстрілів на вулиці загинув місцевий мешканець. Також стало відомо про двох загиблих у старих районах Сєвєродонецька – це мати із сином. В Лисичанську руйнувань зазнали будівля школи та два будинки, у Гірському – 18 будинків, у Врубівці – сім. Багато пошкоджень в селищі Синецький під Сєвєродонецьком.

Ситуація на Донеччині: продовжуються ворожі обстріли зі стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, РСЗВ "Град", удари ракетами Х-22, Х-59МК. В епіцентрі обстрілів — Авдіївка, смт Нью-Йорк, Торецьк, Красногорівка, с. Новоукраїнка, с. Неліпівка, смт Курдюмівка, смт Очеретине.

Евакуація із заводу "Азот" у Сєвєродонецьку неможлива. Про це повідомляє Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. Єдина можлива умова виходу з території "Азоту" – повне припинення вогню. В укритті заводу знаходиться 568 людей, 38 з них – діти.

Бої на території Сєверодонецька тривають, проте ЗСУ тримають оборону та не здають позицій. "У Сєвєродонецьку дуже гаряче на сьогодні. Продовжуються артилерійські обстріли, продовжуються вуличні бої. Хлопці тримають Азот, Промзону, населені пункти, які поруч, та житлові масиви неподалік…Мости всі підірвані, прямої комунікації з Лисичанськом немає, але ЗСУ контролюють навколо Сєвєродонецька дуже великий плацдарм, у порівнянні з Промзоною", – зазначив голова ВЦА Сєвєродонецького району Роман Власенко.

Лисичанськ повністю під контролем ЗСУ, – говорить голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Гуманітарні вантажі завозяться щодня. Також він зазначив, що траса "Лисичанськ-Бахмут" хоч окупантами і не контролюється, але постійно обстрілюється, дорога не проїзна.

Довгоочікувана гарна новина зі Східного фронту: сили оборони відбили штурм і відкинули росіян у районі Золотого, — повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

Харківщина

Ніч знову з обстрілами, зокрема крайнього північного району міста. Постраждалих немає. На Ізюмському напрямку тривають бої.

По місту Первомайськ, що на Харківщині, окупанти завдали ракетного удару. Сьогодні російська ракета влучила в територію промзони міста Первомайськ Харківської області. Внаслідок російських обстрілів була зруйнована критична інфраструктура. Одна людина зазнала поранень, — повідомляє міський голова Микола Бакшеєв.

Українські захисники відкинули окупантів в районі Кочубіївки, що на Харківщині, – говорить речник Міноборони Олександр Мотузяник. Зазначається, що українські воїни влучним вогнем звели нанівець спроби росіян провести розвідку боєм та відкинули їх на попередні позиції. У Міноборони повідомляють, що зараз ворог перегруповується, щоби поновити наступ у напрямку Тернова та Рубіжного.

Також підрозділи Сил оборони України змусили противника залишити населений пункт Дмитрівка Ізюмського району Харківської області, – про це повідомляє Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Сумщина

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький повідомив, що в районі 5 ранку армія росії почала обстрілювати з міномета Хотинську громаду. Усього 30 "прильотів". Жертв та руйнувань попередньо немає.

Вдень Краснопільську громаду на Сумщині обстріляли з мінометів та "Градів". Також на її територію залетіло два російських безпілотники. Один з них скинув вибуховий пристрій, інший — було знищено. Як повідомляє голова Сумської ОВА Живицький — жертв немає, пошкоджено об'єкт цивільної інфраструктури та господарські приміщення.

Дніпропетровщина

У Дніпрі затримали чоловіка, який продавав їжу з гуманітарної допомоги з Польщі. Слідчі з'ясували, що він знайшов підприємця, який погодився викупити в нього 38 тисяч м'ясних консерв за ціною, удвічі нижчою за ринкову. Чоловіка затримали "на гарячому" під час отримання 1,35 мільйона гривень.

"День на Дніпропетровщині минув не зовсім мирно: російські окупаційні війська обстріляли прикордонні території Апостолівської громади. Били з "Ураганів". На щастя, минулося без жертв і без руйнувань", – повідомив голова Дніпропетровської ОВА Микола Лукашук. За словами керівника області, по інших районах протягом дня ворог вогонь не відкривав. Наразі в громадах Дніпропетровщини все тихо.

Запоріжжя

У Токмаку перекинулася рашистська машина з накраденим майном. Очевидці повідомляють, що у броньованому авто були плазми, роутери та агромішки. Машина впала в річку Молочна.

Вранці у Запорізькій області сили ППО збили ворожу ракету, – інформує ЗОВА. "Протиповітряна оборона Запорізької області близько 10:00 знешкодила ракету ворога над Вільнянщиною. Інформація уточнюється. За попередньою інформацією, жертв та руйнувань немає", – повідомили у місцевій військовій адміністрації.

Херсонщина

Росіяни планують влаштовувати атаки під фальшивим прапором біля Херсона, щоб завадити підтримці населення українських контрнаступальних операцій. Про це пише американський Інститут дослідження війни (ISW).

Також росіяни й надалі зміцнюють резервні позиції у Херсонській та Миколаївській областях, ймовірно, у відповідь на контратаки українців.  

Херсонські випускники можуть отримати свідоцтво про закінчення школи у Кривому Розі. Отримати їх можна за адресою місто Кривий Ріг, вул. Володимира Великого, 32-А, Криворізький природничо-науковий ліцей. Забрати документи можуть випускник, один із батьків або інші законні представники дитини. Також прийти за свідоцтвом мають право інші особи з довіреністю. Місце видачі документів про освіту не буде змінюватися до деокупації області. Невидані документи зберігатимуться впродовж року.

Ось так на Херсонщині місцеві відреагували на те, що наші воїни поцілили у склади рашистів у Новій Каховці. Подробиці, що ще знищили ЗСУ:

  • за останні дні в Новій Каховці ЗСУ ліквідували чимало рашистів. Сьогодні в місті пролунав новий вибух.
  • в Основі розбили російську ремонтну базу з технікою та особовим складом.
  • на меблевій фабриці, яку росіяни використовують з перших днів вторгнення, накрили техніку та особовий склад.
  • в Таврійську ЗСУ накрили будівельний завод Олеся, де теж базувалися російські окупанти. 
  • на Маячанському накрили колону орків.

У Нововоронцовці російські загарбники змушують місцевих прибирати врожай. Все тому, що окупанти бояться пожеж на полях, де вони ховають свою бронетехніку. Також їм вигідно використовувати женців як живий щит.

Миколаївщина

війна в Україні руйнування

До символів стійкості та незламності українського народу, слідом за півником з Бородянки, можна сміливо додати й ось ці банки з консервацією з Миколаївщини. Будинку внаслідок російських обстрілів вже немає, а вони вціліли. Але ніяке це не диво, – кажуть у 59 окремій мотопіхотній бригаді імені Якова Гандзюка, яка показала дивовижну знахідку. "Це – закономірність. Тому що це – Українські банки, з Українськими овочами, вирощеними на Українській землі, приготовлені Українською господинею для Української сім'ї. У нас навіть скляні банки незнищенні. А вони на народ замахнулись…"

Але сьогоднішній ранок для Миколаївщини не можна назвати добрим. Близько 7-ї ранку росіяни вдарили ракетами по Миколаєву. Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомив, що внаслідок ракетної атаки загинула одна людина. Шестеро, серед яких – дитина, постраждали.  Пошкоджені чотири житлові багатоповерхові будинки та об'єкт інфраструктури. Ведуться рятувальні роботи.

UPD: Голова ОВА Віталій Кім повідомляє про 2 загиблих і 20 постраждалих внаслідок ракетного удару по Миколаєву.

Одещина

війна в Україні

ВМФ ЗС України вдарили по черговому "аналогов.нєт" – вражено буксир із ЗРК "Тор" на борту. В акваторії Чорного моря був уражений буксир чорноморського флоту "василій бех", під час транспортування ним на острів Зміїних боєприпасів, озброєння та особового складу Чорноморського флоту. Навіть наявність на борту зенітно-ракетного комплексу "ТОР" не завадила Військово-Морським Силам України ЗС України демілітаризувати російських загарбників.

Веселий бах "васілію беху" зробили протикорабельні ракети Harpoon, – повідомив голова Одеської ОВА в коментарі "Суспільному".

Хмельниччина

У селищі на Хмельниччині назвали вулицю на честь Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Захід України

В Ужгороді відкрили перший в Україні хаб для ВПО-жінок. "Sister's Hub" — це місце, де жінки, дівчата, мами, які врятувалися від війни, зможуть знайти ком'юніті та можливості для розвитку. Це хаб для роботи й відпочинку, нетворкінгу, проведення тренінгів та воркшопів, офіційних зустрічей, надання психологічної допомоги, розвитку мережування та професійного і творчого потенціалу жінок.

1
1015

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: