fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:09 16 Чер 2022

Хроніка подій: 113 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 16 червня і вже 113 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Окупанти лізуть на Луганщину одразу з дев'яти напрямків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Ворог зосередив на півночі Луганської області свої основні ударні сили. У спробах витіснити наших військових рашисти застосовують авіацію, реактивні системи залпового вогню, артилерію. Сєвєродонецьк – це ключова точка в системі оборонної операції Луганської області. 

"Всі, хто сьогодні в строю, – герої. Дякую вам за службу! Дякую всім, хто підтримує і вірить у Збройні Сили України! Вічна памʼять і слава полеглим воїнам! Ми вистоїмо! Ми переможемо!" – наголосив Залужний.

Українські захисники тримають стрій і продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". Вчора, 15 червня, наші воїни знищили:

  • орків – 34;
  • БМП – 1;
  • БТР – 1;
  • МТЛБ – 1;
  • СПГ – 1;
  • артилерійських систем – 3;
  • АТТ – 2;
  • складів з б/п – 2.

На Запорізькому напрямку українські військові ведуть оборонну операцію та стримують російську армію. При цьому ЗСУ завдають окупантам суттєвих втрат, як в техніці, так і в особовому складі. Протягом минулої доби ЗСУ знищили: 

  • 8 солдатів рф та 14 осіб поранили; 
  • 7 САУ 2с3 "Акація"; 
  • 2 ворожі склади боєприпасів; 
  • одну ворожу позицію; 
  • один спостережний пункт противника.

Актуальні втрати рф на 16 червня. Кількість ліквідованих окупантів наближається до 33 000!

війна

Указом Президента України 15 червня 7 військових частин відзначено почесною відзнакою "За мужність та відвагу". Це наступні військові частини Повітряних Сил Збройних Сил України:

  • 40 бригада тактичної авіації;
  • 831 бригада тактичної авіації;
  • 96 зенітна ракетна Київська бригада;
  • 160 зенітна ракетна Одеська бригада;
  • 11 зенітний ракетний полк;
  • 223 зенітний ракетний полк імені Українських Січових Стрільців;
  • 14 радіотехнічна бригада імені Богдана Хмельницького.

Володимир Зеленський візьме участь у саміті G7 у Німеччині та у саміті НАТО в Мадриді. "З вдячністю прийняв запрошення партнерів взяти участь у ключових міжнародних заходах: від федерального канцлера Олафа Шольца у саміті G7 у Німеччині, від генсека НАТО Єнса Столтенберга у саміті НАТО у Мадриді", – написав Зеленський на своїй сторінці у Twitter.

Нова зброя дозволить Україні повернути окуповані території, у тому числі і Крим, – впевнений міністр оборони Резніков. "Ми збираємося звільнити усі наші території, всі, включаючи Крим. Крим – стратегічна мета для України, бо це українська територія, але ми рухатимемося крок за кроком".

Також він додав, що є 3 етапи стабілізації ситуації в Україні:

 ▪ запобігти подальшим втратам проти російських військ;

 ▪ відкинути російські війська на свої позиції до вторгнення 24 лютого;

 ▪ будуть обговорення з партнерами України про те, "як звільняти території, включаючи Крим".

"Вона [росія] сюди зайшла не воювати за щось. Вона сюди зайшла знищити все. Це і є сутність руського міра, сутність того, що вони будуть робити в Україні. Вони не дадуть нам жити спокійно. Вони раз за разом, якщо ми неправильно закінчимо цю війну, а правильно закінчити – це вигнати росіян з території України в повному обсязі, – якщо ми закінчимо війну неправильно, вони будуть постійно з нами це робити", – резюмує радник голови ОП Михайло Подоляк.

Шлях до ЄС

За "негайне надання Україні статусу кандидата у члени ЄС" виступають Франція, Німеччина, Італія та Румунія.

Крім того, було заявлено, що Європа не вимагатиме від України територіальних поступок для врегулювання конфлікту.

Такі підсумки візиту Макрона, Шольца, Драґі та Йоханніса до Києва.

 Гуманітарні місії  

Переговори щодо звільнення полонених захисників Маріуполя продовжуються. Більшість із них росіяни утримують на тимчасово окупованій території Донецької області, але невідомо, чи всі полонені перебувають там, – зазначив секретар РНБО Олексій Данілов.

Трофеї і цілі ЗСУ

війна

Трофейний російський КамАЗ "Тайфун" вступив на службу української армії. У ході бою на Сумщині бійці з Холодноярської бригади захопили російський броньовик. Наші воїни могли знищити його, але зберегли для ЗСУ.

Хто поїде в Україну?

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Шольц Макрон Драгі Україна

Президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі прибули до України. "Для мене сьогодні це була вже третя ніч в поїзді підряд. Та не тільки я провів сьогоднішню ніч у поїзді", – повідомив голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін, додавши фото глав Франції, Німеччини та Італії. 

На вокзалі у Києві президент Франції Емманюель Макрон розповів, що привіз українцям послання єдності та підтримки.

У план візиту європейських лідерів увійде поїздка до Ірпеня. "Ми зустрінемося з президентом Володимиром Зеленським, щоб вирушити на місце бойових дій, де скоювалися вбивства, і проведемо заплановані зустрічі. Це місто — Ірпінь", –  сказав президент Франції Емманюель Макрон у коментарі BFMTV.

Президент Румунії Клаус Йоханніс прибув до Києва разом із Макроном, Шольцем та Драгі, – повідомляють румунські ЗМІ. 

Вчора Міністр оборони США Ллойд Остін на брифінгу розкрив подробиці нового пакету військової допомоги від США. До нього увійдуть:

  •  18 одиниць 155-мм гаубиць;
  •  36 тис. 155-мм снарядів;
  •  18 тактичних автомобілів для транспортування гаубиць;
  •  додаткові снаряди до HIMARS;
  •  4 автомобілі для ремонту техніки;
  •  2 системи берегової охорони з ракетами "Гарпун";
  •  тисячі захищених радіостанцій;
  •  тисячі оптичних пристроїв, у тому числі й нічного бачення.

Україна отримає американські РСЗВ до кінця червня, — запевняє голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі на брифінгу у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. "До кінця місяця ми передамо системи HIMARS, боєприпаси та підготовлений екіпаж для операційного застосування в обороні України", – заявив генерал. Міллі також додав, що на сьогодні США забезпечили навчання 420 українців на гаубицях М777, 300 українців – на самохідних гаубицях М109, 129 українців – на бронетранспортерах М113, ще 100 – на безпілотниках.

Новий пакет допомоги Україні схвалили також у Чехії. Про це пише агентство Ceske Noviny. Уряд Чехії передасть Україні понад 8 млн крон ($350 тисяч). До нового пакету військової допомоги також увійдуть боєприпаси та засоби протихімічного захисту.

Франція поставить Україні 6 додаткових самохідних артилерійських установок Caesar калібру 155 мм. Про це заявив президент Франції Емманюель Макрон під час візиту до Києва. 

Новини від партнерів

Статус кандидата в ЄС для України – пріоритет для Чехії. Про це заявив прем'єр-міністр Петр Фіала в парламенті своєї країни. З 1 липня Чехія головуватиме в ЄС, тому він наголосив, що у цей період у Чехії є дві цілі: якнайшвидше надати статус кандидата Україні та підтримка найсуворіших санкцій проти росії.

Литовський сейм визнав примусове вивезення українців до росії депортацією. Відповідну резолюцію підтримали 50 парламентарів.

Про що говорили європейські лідери під час візиту до України:

  • Президент Франції Емманюель Макрон в Ірпені висловив повагу до героїзму українців і заявив, що Україна має бути здатна далі чинити опір і отримувати перевагу.
  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц після відвідування Ірпеня заявив, що дії росії у війні проти України спрямовані лише на знищення. Також він на початку візиту запевнив Україну у постійній повній підтримці у боротьбі із нападом рашистів.
  • Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі під час візиту до Ірпеня запевнив, що Україна отримає допомогу для відновлення зруйнованої росіянами інфраструктури. На питання про те, чи знадобиться план Маршалла, Драгі відповів: "Поговоримо про це пізніше".
  • Президент Румунії Клаус Йоганніс закликав притягнути до відповідальності всіх російських злочинців перед міжнародним кримінальним правосуддям, яке Румунія повністю підтримує.

Що там на росії

росія залучила до війни проти України 330 тисяч осіб. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов. "росія для вторгнення в Україну залучила близько 330 тисяч осіб. Чисельність угруповань на напрямках – близько 150 тисяч осіб. Якщо враховувати повітряний та морський компонент, цифра буде приблизно 220 тисяч військовослужбовців. Крім того, залучені підрозділи бойові армійські системи, федеральна служба військ гвардії та мобілізаційні підрозділи", – зазначив він. Практично 10% від цієї кількості вже стали двохсотими.

Російський брехунець

міноборони рф заявило, що Україна нібито брала участь у проєкті США щодо інфікованих комарів. Надцята серія марення, пов'язаного з біолабораторіями, – це вже навіть не смішно.

Санкціями по агресору

Британія розширила санкційний список – внесли очільника рпц патріарха кирила та дитячу омбудсменку рф. "Сьогодні ми виступаємо проти співучасників та виконавців путінської війни, що принесла Україні невимовні страждання, включно із примусовою передачею та всиновленням дітей", – заявила міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс.

Coca-Cola нарешті визначилася. Компанія більше не буде виготовляти та продавати свої напої в росії — зараз розпродають наявні запаси, заявили в компанії.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україну вже повернулося майже 2,5 млн громадян. Згідно з даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, приблизно третина громадян, які були змушені покинути Україну внаслідок повномасштабного вторгнення росії, повернулися в Україну.

З 16 липня всі сайти мають перейти на українську мову, а товари з комп'ютерними програмами мають бути оснащені українським інтерфейсом. Про це нагадав мовний омбудсмен Тарас Кремень.

У парламенті зареєстрували законопроєкт, який передбачає надання декретних відпусток не лише жінкам, а й чоловікам, у разі якщо обоє служать у збройних силах. У травні 2021 року в Україні забезпечили рівні можливості матері і батька на догляд за дитиною і трудову діяльність. Однак ці норми не розповсюджувалися на військових.

В Україні заборонили Партію Шарія. Рішення ухвалив Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова. Майно та активи партії передадуть державі.

Київ і область

Італійські компанії допоможуть у відбудові Ірпеня. Міська рада уклала меморандум з архітектурним університетом Венеції та представництвом обʼєднання італійських промисловців.

Виявляється, у Києві працюють системи ППО зі штучним інтелектом. Штучний інтелект визначає траєкторії польотів об'єктів і може, зокрема, спрацювати на випередження, – повідомив радник глави МВС Ростислав Смірнов.

Донеччина і Луганщина

У Луганській області армія рф тисне в Сєвєродонецьку та Тошківці, а крім того, спалює села Гірської та Попаснянської громад. Збройні сили України стримують ворога щосили, — про це повідомив голова Луганської ОВА Гайдай. "Російська армія втрачає бійців сотнями, знаходить резерви та продовжує руйнувати Сєвєродонецьк. Вчора вони вдарили про території "Склопластику" та колишньому заводу вимірювальних приладів"

На Донеччині активні бойові дії йдуть вздовж всієї лінії фронту, вчора ввечері були ракетні удари по віддалених населених пунктах. Пошкоджені та зруйновані житлові будинки, метеостанція, промислове підприємство, свиноферма. За добу одна людина загинула, 13 отримали поранення.

війна руйнування

Вчора російська ракета влучила у вагон із гуманітарною допомогою World Central Kitchen, яка мала годувати маріупольців центрами "Ямаріуполь". Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. 

А так зараз живуть маріупольці, що залишилися в місті. Побут у Маріуполі повністю перейшов на вулиці. Тут люди влаштовують кухні та зони відпочинку. Збирають воду для прання та готування. Їжу готують на багаттях, для яких шукають дрова.

Вдень рашисти завдали авіаудару по Лисичанську, – повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Потрапили в одну зі споруд, де ховалися люди. Внаслідок цього — щонайменше троє загиблих та семеро поранених.

Також війська рф вкотре завдали удару по мирних жителях Оріхова. Ворог продовжує знищувати населення та  інфраструктуру Луганщини.

Харківщина

Як пройшла ніч на Харківщині, інформує начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов: 

  • Вночі ворог завдав удару з РСЗВ по інфраструктурі Індустріального району Харкова. Жертв та постраждалих немає.
  • В області окупанти обстрілювали населені пункти Харківського, Чугуївського, Богодухівського, Ізюмського та Лозівського районів.
  • У с. Леб'яже, Чугуївського району через обстріли пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди. Від потрапляння російських боєприпасів сталися займання в Золочеві, також пошкоджені господарчі споруди, автомобілі.

За ініціативи СБУ на Харківщині арештовано активи російських компаній на 40 млн грн. Йдеться про майно 4 місцевих підприємств, засновниками та кінцевими бенефіціарами яких є громадяни та юрособи країни-агресорки.

Два з цих підприємств пов'язані між собою та здійснюють торгівлю російським  балансувальним і вимірювальним обладнанням. Інші два – займаються оптово-роздрібною торгівлею в Україні. 

Під Харковом у полон до росіян потрапили двоє американських добровольців, – пише The Telegraph. За даними видання, йдеться про 39-річного Олександра Дрюка та 27-річного Енді Хуїна, які служили добровольцями в одному з підрозділів української армії. Вони стали першими американцями на війні, котрі опинилися в полоні в орків.

На Дергачівщині тривають бої за села Цупівка та Великі Проходи, наразі під окупацією залишаються близько 35% громади, – повідомляє її голова В'ячеслав Задоренко. Протягом доби ворог не припиняв періодично обстрілювати з різних видів важкої зброї місто Дергачі та території Безруківського, Слатинського, Прудянського, Токаревського, Русько-Лозівського старостатів. Інформація про жертв чи постраждалих серед цивільних не надходила.

Сумщина

війна руйнування

Сумщина знову під ударами країни-терористки. Вночі по території Садівської ОТГ Сумського району ворог здійснив ракетний авіаудар. Загинуло чотири людини, щонайменше шестеро поранених. Інформація про руйнування і пошкодження – згодом.

Близько 5 ранку по Краснопільській громаді росіяни завдали ракетного авіаудару. Далі відкрили вогонь зі своєї території, били з мінометів. Всього 26 приходів. Внаслідок обстрілу загорілася господарча споруда та автомобіль Daewoo Sens, – повідомив очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Окупанти обстріляли Глухів, що на Сумщині, з гвинтокрилів. Попередньо, зафіксовано 3 пуски ракет, – поінформувало Оперативне командування "Північ".

Дніпропетровщина 

Перша тиха ніч в області за останній наднапружений тиждень. Станом на ранок все нормально. У всіх районах, – інформує Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА.

Запоріжжя

війна

У Запоріжжі з'явилася власна "Мрія". Мурал із зображенням легендарного літака тепер можна побачити на фасаді будинку в Хортицькому районі.

Фермери Мелітополя підсунули рашистам отруєну черешню. Про це у прямому ефірі національного телемарафону заявив Мелітопольський міський голова Іван Федоров.

Відкриття шкіл загарбниками в окупованому Бердянську ускладнюється через спротив українських вчителів, які відмовляються викладати за російськими програмами, – повідомляє Інститут вивчення війни.

Під Запоріжжям окупанти розгромили унікальну установу для дітей із порушеннями слуху. Кам'янська школа-інтернат навчала та реабілітувала дітей з особливими освітніми потребами. Крім школярів у закладі функціонували групи для дітей дошкільного віку з порушеннями слуху та особливостями розвитку.

У результаті вчорашніх обстрілів Гуляйполя  у населеному пункті розтрощені будинки, присадибні ділянки та транспорт, який там знаходився. Окрім того, пошкоджено лінії електропередачі. На жаль, через інтенсивний вогонь спеціалісти не мають доступу для проведення відновлювальних робіт.

Окупанти планують передати управління Запорізькою АЕС "Росатому". 15 червня представник "влади" зібрав керівників ЗАЕС та повідомив, що з 1 вересня ЗАЕС повністю перейде під контроль "Росатома".  Про це повідомили в "Енергоатомі".

У місті Пологи Запорізької області горить хімічний завод "Коагулянт", – повідомляє обласна військова адміністрація.

Херсонщина

"На Херсонщині діти, які народилися після 24 числа, автоматично набувають громадянство рф. А діти-сироти (що проживають у регіоні) вже отримали громадянство", – заявив колаборант Кирило Стремоусов. росія продовжує насаджувати своє громадянство жителям регіону. Дорослі російські папірці брати не хочуть, тому окупанти взялися виправляти статистику за рахунок дітей.

Мінюст повідомляє, якщо малюка було зареєстровано на тимчасово окупованій території – батьки можуть звернутися до суду на підконтрольній Україні території за спрощеною процедурою та без сплати судового збору. У цьому випадку до переліку підстав для державної реєстрації народження дитини додається рішення суду про встановлення факту народження, яке підлягає негайному виконанню. Що потрібно для реєстрації:

  • медичний висновок про народження;
  • медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о);
  • також може бути довідка довільної форми без проставлення печатки, яку видав медпрацівник за відсутності можливості заповнення медичного свідоцтва.

В Бериславському та Каховському районах йдуть щільні бої. російські війська хаотично обстрілюють населені пункти Херсонщини, щоб звинуватити ЗСУ.

​​У Херсоні на одному з блокпостів російські військові викрали місцевого фермера, депутата Бехтерської територіальної громади Віктора Гордейчука. Сталося це 14 червня, про місце перебування чоловіка невідомо, – повідомляє його дружина.

Миколаївщина

Російські загарбники обстріляли житловий квартал Миколаєва з РСЗВ, поцілили у чотириповерховий житловий будинок. Також ворог обстріляв Широківську громаду. Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. 

Потягом дня росіяни обстрілювали с. Лимани Галицинівської громади, внаслідок чого два будинки згоріли, в інших – вибиті вікна, двері. У результаті ворожих обстрілів у с. Засілля Первомайської громади згорів житловий будинок. Також обстрілу зазнало смт Первомайське, внаслідок чого сталася пожежа в житловому будинку.

Хмельниччина 

Хмельницька облрада запровадила мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Хмельницької області. Мораторій діятиме до повного припинення окупації територій України.

3
83

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: