fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:19 15 Чер 2022

Хроніка подій: 112 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 15 червня і вже 16 тижнів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Інформаційна війна в сучасних умовах є одним з важливих факторів перемоги. Кожен з російських фейків несе певне завдання – залякати, дезорієнтувати, посіяти зневіру, розпач чи навіть марну надію. Розуміння цього повинно спонукати постійно осмислювати інформацію навколо себе. Читаючи новини, які несуть потужну емоційну складову, треба пам'ятати про критичне мислення, і постійно ставити запитання – для чого це ворогові? Яка дія чи поведінка має стати наслідком цієї інформації? І тоді, принаймні, є шанс розчарувати агресора – не робити того, на що він сподівається.

Наближати перемогу – означає не вестися на гучні вкиди і бути впевненим у нашій армії, яка зараз робить усе, аби назавжди вигнати рашистів з української землі. І навіть неважливо, хто на той час буде "біля керма" московії – сам путін, когорта його двійників чи будь-хто з можливих заступників. Нам – своє робить!

Українськими ППО вчора було перехоплено 2 ворожі протикорабельні ракети П-800 "Онікс". Це дуже важкі (бо надзвукові) і дорогі цілі. І тим не менше, наші ППО з ними впоралися. Пишаємося! Так тримати!

Окупанти зазнають втрат та відступають у районі Миколаївки на Луганщині. Завдяки активному опору ЗСУ росіяни перегруповуються до поновлення наступу. Вороги ведуть штурм Новологунська, Берестового, Врубівки, проте там успіху не мають і відходять на раніше зайняті позиції. Бойові дії тривають. Про це повідомляє Генштаб.

Вчорашнє влучення українських військових у склад боєприпасів і центр з ремонту військової техніки росіян у Новій Каховці підтвердив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань. Палало гарно!

Крім того, нашою авіацією завдано 3 ударів по скупченню живої сили та військової техніки рашистів на Херсонщині. Подавлено 2 командно-спостережних пункти противника. Загалом за добу в результаті виконання вогневих задач нашими підрозділами завдано втрат ворогу в кількості 70 рашистів та понад 60 одиниць ворожої техніки, серед яких:

  • 1 гелікоптер,
  • 1 самохідна гармата "Піон",
  • 1 реактивна система залпового вогню "Град",
  • 3 гаубиці 152 мм,
  • 19 одиниць броньованої,
  • 33 автомобільної,
  • 4 – інженерної техніки.
  • 2 склади боєприпасів.

Також звітує оперативно-тактичне угруповання "Схід". Втрати ворога за добу становлять:

  • особового складу – 73,
  • танків – 2,
  • БМП – 3,
  • БТР – 3,
  • артилерійських систем – 5,
  • мінометів – 1,
  • АТТ – 5.

Орки вже понад 2 місяці не залітають на контрольовану Україною територію, – повідомляють Повітряні сили. Натомість ворожа авіація працює на тимчасово окупованій території – там, де їхні літаки не можуть збити ЗСУ. Росіяни часто застосовують вертольоти та ударну авіацію.

У Міноборони поки не розглядають питання мобілізації жінок. Новини про можливе залучення їх до війська є фейком, який поширюють російські пропагандисти."У нас не стоїть сьогодні питання про мобілізацію жінок. Це не єдиний фейк, який запускає росія", – пояснила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, наразі не можна прогнозувати те, як буде проводитись мобілізація надалі, все залежатиме від ситуації на фронті. "Станом на сьогодні мобілізація відбулася повністю за планами. У нас зривів немає".

Хроніка подій: 112 день оборони України від російської агресії

Сьогодні відбудеться третя зустріч "Рамштайн" з питань військової підтримки України. Представники близько 50 країн зустрінуться у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі, аби розглянути ситуацію в Україні. Учасники обговорюватимуть, "яку додаткову військову допомогу вони можуть надати Україні у близькій та середній перспективах, а також у подальшому", — заявила постійна представниця США при НАТО пані посол Джуліанна Сміт.

Ввечері міністри оборони НАТО оголосять про виділення Україні нової військової допомоги, включаючи важке озброєння та далекобійну артилерію. Також генсек НАТО заявив, що Альянс готує план переведення української армії із пострадянського озброєння на зброю альянсу.

Глава Пентагону і міністр оборони США Ллойд Остін заявив у Брюсселі, що неспровоковане і нічим не виправдане вторгнення рф становить небезпеку не тільки для України. На зустрічі міністрів оборони "Рамштайн 3", де має вирішитися питання про надання Україні важкого озброєння, Остін попросив не робити помилки та прийняти виклик, який рф кинула Заходу, погрожуючи європейській безпеці.

Керченський міст є ціллю номер один для українських військових, – заявив Дмитро Марченко, генерал-майор ЗСУ, який із перших днів керував обороною Миколаєва і Миколаївської області. Чекаємо з нетерпінням!

Крім того, генерал Марченко сказав: якщо Україні дадуть необхідну зброю, то контрнаступ може закінчитися до кінця літа.

 Трофеї і цілі ЗСУ

Долітався. Бійці ЗСУ збили ще один рашистський безпілотник.

Хроніка подій: 112 день оборони України від російської агресії

Шлях до ЄС

Україна, Албанія, Чорногорія та Північна Македонія ухвалили спільну заяву про підтримку надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Про це заявив президент України Володимир Зеленський після зустрічі з лідерами держав, – передає Європейська правда. "Наші держави мають стати повноправними членами Європейського Союзу і ми погоджуємось з тим, що наші держави не є конкурентами на цьому європейському шляху, а тільки доповнюють, посилюють можливості одне одного", – зазначив глава держави.

Громадяни Франції, Німеччини та Нідерландів виступають за надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС. Опитування, замовлене Центром "Нова Європа", показує, що надання Україні кандидатства підтримують 68% німців, 65% французів і 65% нідерландців.

Перемовини України з росією

Секретар радбезу рф Микола Патрушев несподівано заявив, що російське керівництво зацікавлене у досягненні політико-дипломатичних домовленостей з Україною якнайшвидше. І звинуватив США та Велику Британію в тому, що переговори були заморожені українською стороною за їх наполягання. 

Нагадаємо, раніше радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що Україна та рф, безумовно, сядуть за стіл переговорів, але не сьогодні і не на умовах рф.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

США допоможуть Україні побудувати тимчасові зерносховища. "Такі зерносховища будуть збудовані в тому числі на українсько-польському кордоні", – каже Джо Байден. Вони необхідні, щоб зберігати надлишки зерна, які не можуть бути швидко вивезені з країни через морську блокаду.

Також Штати виділяють для України новий пакет безпекової допомоги на 1 мільярд доларів. Про це повідомляють на сайті Білого дому. До нового пакету допомоги входитиме артилерія, боєприпаси та озброєння берегової оборони.

Крім того, США додатково направить гуманітарну допомогу Україні на суму 225 мільйонів доларів.

Європейський банк реконструкції та розвитку надасть фінансову допомогу, аби український "Нафтогаз" компенсував втрату видобутку природного газу після російського вторгнення. Перший транш розміром €50 мільйонів уже доступний для екстрених закупівель газу. Усього ЄБРР разом із донорами та партнерами планує виділити позику €1 млрд на підтримку економіки України, — повідомляє пресслужба банку.

Хроніка подій: 112 день оборони України від російської агресії

Гаубиці від наших союзників уже воюють на передовій. "Але нам потрібно набагато більше важкого озброєння, реактивних систем залпового вогню, танків та ЗРК. Перелік потреб сформований", – наголошує Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

І ще про зброю:

  • Словаччина передасть Україні бойові гелікоптери,
  • Канада, Польща та Нідерланди — нові одиниці артилерії,
  • Німеччина передасть три реактивні системи залпового вогню з керованими боєприпасами. 

Про це повідомив глава Пентагону Ллойд Остін після зустрічі у форматі "Рамштайн" у Брюсселі.

А Міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив, що в Україну, крім вже аноносованої зброї, можуть бути відправлені також протикорабельні ракети.

Прем'єр-міністри Албанії Еді Рама та Чорногорії Дритан Абазович побували в Ірпені та Бородянці.

А президент України Володимир Зеленський вчергове переговорив телефоном з президентом США Джозефом Байденом.

Новини від партнерів

Війна росії проти України зараз на критичній стадії, найближчим часом буде момент, коли одна зі сторін досягне успіху. Західні чиновники розглядають три можливі сценарії подій — пише CNN.

  1. росія може збільшувати свої успіхи у двох ключових областях – Донецькій та Луганській;
  2. Бойові зіткнення можуть перейти у глухий кут, що призведе до затягнення війни на місяці чи роки. Це призведе до величезних втрат з обох сторін і кризи, що повільно розвиватиметься та підточуватиме світову економіку;
  3. росія перегляне свої військові цілі та оголосить, що перемогла. Але це буде не більше, ніж сприйняття бажаного за дійсне. Західні джерела вважають це найменш імовірним сценарієм.

"Це правда, що у росіян значно більше артилерійських можливостей", – сказав заступник міністра оборони США Колін Каль у вівторок. Проблема в тому, що раніше Україна залежала від артилерійських систем радянських часів, тоді як кількість боєприпасів до них обмежена. Звідси й рішення перейти на постачання артилерійських систем, що використовуються у країнах НАТО. Також заступник міністра оборони США сказав, що українські військові вже фактично закінчують навчання на реактивних системах залпового вогню HIMARS і що ці системи скоро вступлять у бій.

У США закликають НАТО напряму втрутитися в ситуацію в Україні. "НАТО має втрутитися. Давайте офіційно оголосимо це і накажемо росіянам припинити вогонь. Конфлікт неможливо зупинити без втручання НАТО", — заявив колишній головнокомандувач союзних сил США та НАТО Веслі Кларк.

Водночас Генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні зустрічі міністрів оборони альянсу у Брюсселі закликав надати Україні більше важкої зброї. Столтенберг наголосив, що Україна "абсолютно залежить" від західної військової допомоги.

Ізраїль та ЄС сьогодні підпишуть угоду про експорт газу. ЄС говорить, що Ізраїль може стати новим джерелом газу для союзу. Це зменшить залежність європейських країн від російських енергоносіїв. Про це повідомляє видання Reuters з посиланням на Міністерство енергетики Ізраїлю.

А Макрон заявляє, що Зеленському доведеться вести переговори з московією про мир, – повідомляє BFMTV. "Якогось моменту нам доведеться домовлятися. Президенту України Зеленському доведеться домовлятися з росією, а ми, європейці, будемо за цим столом переговорів", – сказав президент Франції Емманюель Макрон.

НАТО створить сили реагування на східному фланзі вперше з часів Холодної війни. Як заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, сили та техніка на східному фланзі оперативно реагуватимуть у разі загрози. "Це саме те, над чим ми працюємо з Німеччиною, але ми очікуємо, що всі союзники зроблять аналогічні пропозиції, щоб задіяти заздалегідь призначені сили, які проходять підготовку і відповідають за захист певних територій", – сказав Столтенберг.

Що там на росії?

Хроніка подій: 112 день оборони України від російської агресії

ЗСУ ліквідували російського пропагандиста Сергія Постнова. Полковник-пропагандист із росії загинув в Україні 14 червня. Постнов брав участь в окупації Гостомеля, а після цього поїхав у Харківську область та на Донбас, аби там виправдовувати злочини росіян. Він був начальником відділу Департаменту із взаємодії із засобами масової інформації росгвардії. Земля бетоном, окупанте.

У медведєва продовжується чергове загострення. "Хто сказав, що за два роки Україна взагалі існуватиме?" – запитує російський політик внутрішню порожнечу.

А ось IKEA не сумнівається в протилежному. Компанія продасть всі чотири фабрики у росії, тому що не бачить можливості відновити продажі в рф у найближчому майбутньому.

The Insider повідомив, що "добровольців" із Чечні насильно відправляють воювати в Україну. Так, співрозмовники The Insider розповіли, що людей змушують їхати на війну під загрозою сфабрикованої кримінальної справи. Ще один спосіб для набору "добровольців" в республіці – погрози викраденням родичів. За словами представника "Вайфонду", чеченської правозахисної організації, силовики використовують і екзотичніші методи: "приходять у будинок, починають приставати до жінки, роздягати її. Для нашого менталітету це найжахливіше. Краще померти, ніж бути таким приниженим. Після цього тебе і чоловіком не рахуватимуть".

А що чутно про російських посіпак?

Тим часом "бавовна" дісталася до Криму. У Сімферополі прогриміла "бавовна", влада розповідає людям про "надзвук літака", але цій інформації особливо ніхто не вірить.Чекаємо на подробиці.

А терорист Гіркін почав скаржитися, що Сєвєродонецьк не захоплений, на Запоріжжі армії рф так і не вдалося наступати, а ЗСУ вже за 10 км від Ізюму та Херсона. 

І трохи не про війну. Китай повідомляє, що можливо, у країні зловили сигнали інопланетної цивілізації, – повідомляє Bloomberg. 

Ну а поки що китайський лідер ловить сигнали від путіна. Сьогодні Сі Цзіньпін та путін провели телефонну розмову. Сі Цзіньпін заявив, що "Китай і росія готові продовжувати підтримувати одне одного в питаннях, що стосуються основних інтересів та основних проблем, таких як суверенітет та безпека". путін повідомив, що російська сторона підтримує ініціативу в галузі глобальної безпеки, висунуту Китаєм, і виступає "проти будь-яких сил, які втручаються у внутрішні справи Китаю". Також сторони обговорили війну України. Сі Цзіньпін сказав, що Китай "готовий продовжувати відігравати свою належну роль у цьому відношенні".

Шольц відмовився від націоналізації колишнього німецького підрозділу "Газпрому", на чому наполягав міністр економіки Німеччини. Канцлер вважає, що це може розлютити путіна, що призведе до проблем з постачанням російського газу, — теж пише Bloomberg.

Санкціями по агресору!

Санкції "не діють":

  • Згідно з підрахунками росстату, у першому кварталі 2022 року чисельність росіян з доходами нижче межі бідності зросла на 69% – з 12,4 (8,5% населення в IV кварталі) до 20,9 мільйона осіб (14,3% населення) .
  • Порівняно з четвертим кварталом 2021 року середній дохід росіян знизився з 47694 рублів до 36234 рублів, – падіння становить 24%. При цьому середня заробітна плата зменшилася з 62828 рублів до 60101 рубля, або на 4,3%.
  • Чисельність зайнятого населення скоротилася на 800 тисяч жителів. При цьому обсяг соціальних виплат у першому кварталі 2022 року порівняно з попереднім не зріс, а навпаки, знизився на 19,4%.

"Без іноземних верстатів російський ринок будматеріалів зіткнеться із критичним дефіцитом продукції вже через п'ять років". Про це із посиланням на виробників пише російське видання РБК. За їх словами, випуск половини основних будматеріалів залежить від постачання обладнання з Європи та США. Серед матеріалів, що повністю виготовляються на іноземному обладнанні, — цегла, плитка та керамограніт, сантехнічна кераміка, саморізи, герметики, газобетон та інші.  Крім того, на 90% залежать від імпортного обладнання виробники будівельної хімії. Термін 5 років – це для внутрішнього споживача, щоб одразу не панікували. Найімовірніше, що наявне обладнання без "іноземного обслуговування" та запчастин вийде з ладу значно швидше.

СБУ ініціювала арешт автозаправок "Білоруської паливної компанії" через причетність до "фінансування агресії росії". Заарештовано корпоративні права та банківські рахунки вартістю майже 20 млн грн. Активи передали до АРМА.

Німеччина заблокувала €4,48 млрд російських активів. Міністр фінансів країни Крістіан Лінднер повідомляє, що під заморожування потрапили також інвестиційні компанії. Загалом Німеччина прагне створити національний реєстр активів, які підпадають під санкції або мають незрозуміле походження, в рамках зусиль з підвищення ефективності санкцій проти росії. Але справжня перемога буде коли рашистські активи будуть не просто блокувати, а й передавати Україні.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 112 день оборони України від російської агресії

Укрпошта оголосила результати голосування за ескіз до марки "Доброго вечора, ми з України!". Більшість голосів віддали за роботу з трактором, який тягне брухт орків. А це означає, що вже через місяць ми побачимо нову поштову марку з цією ілюстрацією.

Зеленський доручив Залужному перевірити забезпеченість бійців індивідуальними засобами захисту. Президент Володимир Зеленський попросив "дуже уважно поставитися до повідомлень у ЗМІ та в соцмережах про те, що частина наших бійців не має достатньо засобів індивідуального захисту". "Доповіді, які я отримую, суттєво відрізняються від того, що обговорює суспільство. І я очікую перевірок логістики в армії – перевірки того, що постачається, і того, як розподіляються засоби індивідуального захисту", – сказав глава держави. За його словами, "на сьогодні всім, хто перебуває в зонах бойових дій, повинно вистачати всього необхідного для захисту. Держава забезпечує таке постачання". 

Спеціальні медичні потяги Укрзалізниці допомагають евакуйовувати поранених та хворих жителів Донбасу. Поїзд повністю обладнаний для надання медичної допомоги людям. Зокрема, у ньому є вагон інтенсивної терапії, апарат УЗД, дюжина кисневих концентраторів, дефібрилятори, кардіомоніторингові системи та інфузійні помпи. Зараз медпотяг вирушив у свій 26 рейс, — повідомляє Укрзалізниця.

росіяни знищили українську сільськогосподарську техніку та угіддя на суму $4,29 млрд. Йдеться не тільки про незібраний врожай, а й про вбиту худобу, зруйновані елеватори, склади, зрошувальну інфраструктуру. Це глобально впливає не тільки на Україну, а й на весь світ.

16-річна українка на турнірі з боксу в Угорщині на п'єдесталі підняла прапор "Азову". Черкащанка Діана Петренко, вихованка "Національного корпусу", своїм вчинком висловила подяку легендарним "азовцям", які до останнього захищали Маріуполь від російських окупантів, і зараз разом з іншими воїнами з "Азовсталі" знаходяться в полоні у загарбників.

Київ і область

Хроніка подій: 112 день оборони України від російської агресії

На столичному ВДНГ цієї суботи відбудеться толока з прибирання території комплексу. Киян також запрошують за бажання долучитися до події. Весь необхідний інвентар видають на місці. Місце зустрічі: площа за центральним павільйоном. Реєструватися для участі можна за номером: +380674078155. 

У додатку "Київ Цифровий" почалося голосування щодо перейменувань обʼєктів у Києві, назви яких повʼязані з росією та Білоруссю, повідомляє КМДА. У списку – майже 300 обʼєктів, відібраних експертною комісією. Серед них – вулиці Брестська, Булгакова, Волгоградська вулиця та однойменна площа, проспект Гагаріна та обидві вулиці Запорожця. У цифровому голосуванні можуть взяти участь усі громадяни України. Проголосувати можна до 19 червня включно.

У Києві працювала ІТ-компанія, яка розробляла програмне забезпечення для окупаційної влади. Зокрема, створювала програми для оплати комунальних платежів. Кошти від проплат йшли на фінансування угрупувань так званих "лнр/днр". Айтішники допомогли поповнити бюджет окупантів на 10 млн грн. Завдяки СБУ діяльність компанії припинено.

Також СБУ викрила столичну фармкомпанію на фінансуванні бойовиків "днр" через аптечний бізнес у Донецьку. Служба безпеки в ході контррозвідувальної операції в Києві заблокувала діяльність комерційної структури, яка перерахувала до "бюджету" так званої "днр" майже 8 млн грн.

Донеччина і Луганщина

На Луганщині стає важче, військові стримують ворога з трьох боків, — інформує Сергій Гайдай. Штурмові дії у Сєвєродонецьку. У Лисичанську  окупанти обстріляли споруди поблизу колишнього заводу "Донсода" і декілька будинків поблизу. Із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню обстріляні Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Тошківка, Устинівка, Борівське, Метьолкіне, Біла Гора, Миколаївка, Врубівка.   

Тhe Guardian пише: "Битва за Сєвєродонецьк перетворюється на одну з найкривавіших битв війни і розглядається як потенційний поворотний момент у просуванні росії на Донбасі". Але – ми впораємося! Віримо в ЗСУ!

Що відбувається у Сєвєродонецьку: погляд британської розвідки.

  • Після більш ніж місяця запеклих боїв російські війська зараз контролюють більшу частину Сєвєродонецька. Російська тактика ведення бойових дій у містах, заснована на інтенсивному використанні артилерії, завдала значної шкоди всьому місту.
  • Підрозділи ЗСУ разом із кількома сотнями мирних жителів ховаються у підземних бункерах хімічного заводу "Азот" у промисловій зоні міста. Російські сили, швидше за все, закріпляться в "Азоті" і навколо нього, тоді як українські військові зможуть вижити під землею. Це, ймовірно, тимчасово завадить росії перенаправити ці підрозділи для місій в інших місцях.
  • Вкрай малоймовірно, що росія чекала такого сильного опору чи такого повільного конфлікту на виснаження за початкового планування вторгнення.

На Донеччині бойові дії та обстріли населених пунктів російськими окупаційними військами не припиняються. Застосовується стрілецька зброя, танки, артилерія, міномети, РСЗВ "Град", РСЗВ "Смерч". Пошкоджено 42 об'єкти, серед яких 33 приватних житлових будинки, одна багатоповерхівка, залізнична колія, підприємство "УТОС", автобаза та інші.   

У Маріуполі підтвердили загибель ще 21 дитини: кількість дитячих смертей під час війни сягнула 313-ти.

Радник мера Петро Андрющенко повідомляє, що у Маріуполі почав діяти рух опору. 9 червня на стоянці техніки мнс рф раптом згоріли два тягачі і три великі причепи до вантажівок. Причина – підпал. 11 червня у натовпі за гуманітаркою біля "Метро" невідомий ударив ножем у спину працівника мнс рф, який не вижив.

У Покровську Донецької області вночі обстріляно залізничну колію. Знищено вагон із продуктами, пошкоджено шлях, обірвано ЛЕП над колією. Загиблих та травмованих немає, повідомив мер міста Руслан Требушкін.

Окупанти знову провалили спробу взяти під контроль трасу Бахмут – Лисичанськ, яка з'єднує Донецьку та Луганську області. Армія рашистів у бою за трасу зазнала втрат: 12 убитих та 16 поранених. Після цього загарбники повідомили найвище командування, що в наступ більше не підуть.

Харківщина

Вночі окупанти обстріляли Чугуївський район, зокрема Чкаловську громаду. Горіли будинки та господарчі будівлі.   

У Богодухівському районі вночі окупанти обстріляли Золочівську громаду. Пошкоджено адміністративну будівлю одного з підприємств, сталася пожежа. В Ізюмському районі через обстріли також пошкоджене підприємство, сталася пожежа. 

Загалом, за даними Олега Синєгубова, голови Харківської ОДА, в області за добу поранення отримали 7 мирних мешканців: Чугуївський район – 4 особи, Ізюмський – 1 особа, Харківський район – 2 особи. 

Сьогодні висока ймовірність ракетних ударів по Харкову та Лозовій. Департамент цивільного захисту регіону закликає містян перебувати поблизу укриттів протягом усього дня 15 червня, обмежити пересування та без нагальної потреби не перебувати на вулицях.

Депутат Ізюмської міськради Максим Стрельник повідомив, що ЗСУ наносять контрудари та звільняють населені пункти на околицях Ізюму. Йдеться про села Співаківка та Заводи Харківської області, – розповів Максим Стрельник.

У Харкові розповсюджують фейкову інформацію про те, що нібито КП "Жилкомсервіс" звертається до городян із проханням залишати відкритими свої квартири. В оголошеннях, які шахраї розклеюють під під'їздами житлових будинків, таке прохання пояснюється необхідністю розташування там вогневих позицій бійців територіальної оборони. Це брехня – влада закликає городян бути уважними і перед виходом з дому обов'язково замикати вікна та двері.

Сумщина

Сумщину обстрілюють майже щодня. Вранці було 8 прильотів по Сумській області.

У Шалигінській громаді о пів на восьму ранку ворог відкрив мінометний вогонь по території, 8 прильотів. Постраждалих та руйнувань немає. О пів на дев'яту біля одного з населених пунктів громади орки намагалися знищити автомобіль з гранатомету, двома пострілами. В обох випадках обійшлося без жертв, – повідомляє Дмитро Живицький, Сумська ОВА.

Дніпропетровщина 

Трагічний ранок на Дніпропетровщині: російські війська вночі з "Ураганів" обстріляли місто Апостолове у Дніпропетровській області. Про це повідомив міський голова Андрій Оса. Він сказав, що в результаті обстрілів загинули четверо людей, наслідки обстрілів продовжать ліквідувати зранку. 

Російські ракети вночі прилетіли і до Новомосковського району Дніпропетровщини. "У Новомосковському районі – два "прильоти". Ракети сильно спотворили об'єкт громадської інфраструктури та дачні будинки. Постраждалих немає", – повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук додав, що пошкоджено чотири будинки, гаражі, зруйновано одну господарську будівлю.

До Кривого Рогу було доставлено 16 600 свідоцтв про закінчення школи для випускників з Херсона та Херсонської області.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку агресор активних бойових дій не вів. Вів обстріли цивільної інфраструктури неподалік Гуляйполя. Завдав ударів штурмовою та армійською авіацією в районах населеного пункту Малі Щербаки. Проводив розвідку боєм поблизу Павлівки, – інформація від Генерального штаб ЗСУ.

На Запоріжжі російські окупанти облаштували навчальний танковий полігон, – повідомляють місцеві телеграм канали. Зафіксовано прибуття військовослужбовців росії, а також з території окупованого Криму залізничного поїзда з цистернами з пальним.

В окупованому Мелітополі російські окупанти знищили інсталяцію з мапою України та тризубом. Те саме вони хочуть зробити і з усіма нами. Знищити. Вбити. Стерти все, що нагадує про Україну.

Херсонщина

Вчора окупанти викрали проректора Херсонського державного університету Максима Вінника. Спочатку з допомогою колаборанток Тетяни Томіліної та Тетяни Кузміч російські військові зайшли до головного корпусу університету, а згодом викрали його проректора. Де зараз знаходиться Вінник – невідомо. Його колеги зазначають, що через інвалідність він потребує постійної медичної допомоги.

Весь день жителі області повідомляли про численні вибухи та обстріли, зокрема, критична ситуація на всій території Бериславського та в деяких населених пунктах Каховського районів. Знову підтверджується інформація про замінування берегів річки Інгулець, мостів, полів.   

10:30 – вибух у Чорнобаївці. Поблизу ринку. Є загиблі та поранені, – повідомляє Суспільне Херсон з посиланням на місцевих. Інформацію про вибух у Чорнобаївці підтвердив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

У Херсоні орки заявляють про відновлення роботи Херсонського порту. Знайшли навіть підставного керівника. Ним став Андрій Харитонов, який працював у сфері річкового та морського транспорту понад 20 років. "На сьогоднішній день Херсонський морський торговельний порт відновив роботу і готується до перевалки вантажів," – заявили у "адміністрації" Херсона.

Гауляйтера для міста Таврійськ Каховського району окупанти шукали довго – ніхто з місцевих на співпрацю не погоджувався. Знайшли в сусідній Каховці. Нам став юрист Четкарьов Євген. Вранці 15 червня "мера" представили співробітникам міської ради, однак вони працювати під його "керівництвом" відмовились. "Відмовились усі – і рада ветеранів, і представники соцслужби, ніхто не захотів залишатися з Четкарьовим в одному приміщенні. Всі вийшли", – розповів один з присутніх на презентації.

російських загарбників у Херсоні будуть бити "з двох боків", – заявив в інтерв'ю проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Дмитро Марченко, генерал-майор ЗСУ, який із перших днів керував обороною Миколаєва і Миколаївської області. "Багато жителів Херсона сидять у Херсоні й чекають, коли вони включаться в роботу з того боку. І ми їх битимемо з двох боків. Ті, що спеціально там, не йдуть, сховали зброю, чекають просто сигналу. Ніхто не збирається здавати херсонців і ніхто не збирається їх залишати, якщо там у когось пробігають думки, що давайте на цьому зупинимо війну – ні, це наша країна, це наші землі", – сказав Марченко.

Миколаївщина 

російські війська обстрілювали населені пункти Лепетиха та Березнегувате Березнегуватської громади, Шевченкове Шевченківської громади та Лупареве Галицинівської громади.  

Сьогодні вдень рашисти знов вдарили реактивними системами залпового вогню по Миколаєву. "Ураган" накрив житловий район міста. Ракета поцілила просто в багатоквартирний будинок. За попередніми даними постраждало 5 мирних мешканців. Найтяжчий стан у літньої жінки, її з місця обстрілу забрала швидка.

ЗСУ вибивають окупантів із Миколаївщини, – повідомляє ОК "Південь". Українські підрозділи виконують вогневі завдання та успішно завдають авіаційних ударів. Так, на світанку бійці обстріляли скупчення противника з гелікоптерів.

Одещина

Хроніка подій: 112 день оборони України від російської агресії

На пляжі Одеси ходити заборонено – велика небезпека через мінування. Проте люди все одно бажають засмагати, бо "так звикли". Вмовляння влади не діють, тепер порушникам почали виписувати повістки. Раніше патрульні поліцейські просто ходили міськими пляжами та просили відпочиваючих покинути узбережжя. Зараз разом із поліцейськими ходять представники військкомату Київського району Одеси. Вчора встигли вручити 27 повісток.

Супутникові знімки свідчать: росіяни перетворюють острів Зміїний на базу для можливих спроб нападу на Одесу. Відзначається прогрес орків в обладнанні фортифікаційних споруд та ППО на острові.

Хмельниччина

10-річний Остап із Шепетівки придбав на заощаджені 300 доларів портативний зарядний пристрій на сонячній батареї для зенітників ЗСУ. "Він сам захотів зробити такий вчинок, підійшов до мене і сказав, що всі гроші, які йому дарували на день народження, коляду та свята, використаємо на купівлю бронежилета. Військовим потрібніші, це врятує комусь життя. Вони ж нас захищають, – каже мама хлопця. Додає, що коштів на купівлю бронежилета правда не вистачило, тому вирішили купити портативний зарядний пристрій. Остап по-дитячому щиро тішиться своїми успіхами, але по-дорослому радіє своєму вчинку, – розповідає Генштаб ЗСУ.

Захід України

СБУ викрила схему розкрадання гуманітарної допомоги на Львівщині: близько 3 тис. вилучених бронежилетів передадуть ЗСУ. За даними слідства, зловмисником виявився 42-річний керівник одного з рекламних холдингів України. Разом зі спільниками він організував завезення продукції військового призначення в Україну під виглядом гуманітарної допомоги. 

Львівські пивовари випустили безалкогольне пиво "ООН". Про випуск повідомив ресторатор Юрко Назарук, співзасновник холдингу !FEST, частиною якого є "Правда". А також пояснив, кому присвячений продукт: "Так склалось, шо цю едицію присвятили одній відомій, але, на жаль, не дуже дієвій міжнародній організації. Щось не дуже вдається їй досягати цілей, заради яких вона була створена. Ну і, звичайно, нашим рідним керівникам зі Львівськох міської ради — вони останньо найбільше алкоголем переймаються".

1
497

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: