fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:34 14 Чер 2022

Хроніка подій: 111 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 14 червня і вже 111 днів триває повномасштабний військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 111 день оборони України від російської агресії

На думку аналітиків Conflict Intelligence Team, становище російської армії у Херсонській області вкрай невигідне, і окупаційним військам потрібна велика кількість сил, щоб втримати цей регіон. "Це дуже довгий фронт, що з'явився у росіян після наступу на початку вторгнення. Його довжина не дозволяє його захищати. Тому росіянам доведеться робити вибір: чи хочуть вони захищати Херсонську область, чи хочуть наступати на Донбасі. З військово-стратегічного погляду, росіянам краще відійти з Херсона та тримати оборону по Дніпру", — констатують у СІТ.

Це підтверджують і реальні зведення з фронту: ЗСУ просунули лінію фронту на Запоріжжі на 5-10 км. "Тим самим українські захисники йдуть у напрямку Херсона, вибиваючи російських окупантів. Крім того, суттєво зменшилась і чисельність живої сили рашистів. Нас теж це надихає, адже це рух і у бік Мелітополя", – каже  мер Мелітополя Іван Федоров.

На лінії зіткнення продовжується ведення бойових дій. Ворог, скутий у можливостях маневру на суходолі, може лише маневрувати в межах оборони. У районі Снігурівки відбулася повітряна битва. З винищувача Су-35 було випущено ракети "повітря-повітря" по парі наших Мі-8. Гвинтокрилам вдалося ухилитися. Рашисти, заощаджуючи ракети, відступили. Над Миколаєвом та Херсонською областю наші ППО збили по одному БПЛА "Орлан".

Втрати ворога: 28 рашистів та 10 одиниць техніки, серед яких крім повітряних "розвідників", гаубиця "Мста-Б", командно-штабна машина, 5 одиниць броньованої та іншої автомобільної техніки.

ЗСУ продовжують атакувати російські позиції на східному березі річки Інгулець на північному заході Херсонської області. Йдуть бої за Давидів Брід.

Дуже гаряче сьогодні й на Східному фронті. Бої за Сєвєродонецьк продовжуються, повністю місто не захоплене. Окупанти провели безуспішний наступ на південний схід від Ізюму та на північ від Слов'янська. За минулу добу наші воїни знищили:

  • особового складу – 48;
  • БМП – 1;
  • спеціальної техніки – 1;
  • мінометів – 2;
  • АТТ – 2;
  • БПЛА – 1;
  • складу з б/п – 2;
  • складу з ПММ – 1.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення росії мерцями стали 32 500 окупантів. Тільки за вчора по всіх фронтах було ліквідовано 200 рашистів!

Хроніка подій: 111 день оборони України від російської агресії (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

"Я прошу всіх, у кого є така можливість, спілкуватися з людьми на окупованому півдні, на Донбасі, на Харківщині. Говоріть їм, говоріть їм про Україну. Говоріть їм правду. Говоріть про те, що звільнення буде.

Говоріть Кирилівці, Генічеську, Бердянську, Мангушу. Говоріть Горлівці, Донецьку, Луганську. Говоріть усім на Харківщині, хто ще змушений бачити російський прапор на українській землі. Говоріть їм, що українська армія обов'язково прийде", – говорить Зеленський у своєму щоденному зверненні.

Хроніка подій: 111 день оборони України від російської агресії

Україна не кидає напризволяще дітей, яких росіяни примусово вивезли, їх шукають та повертають. "Ми шукаємо сьогодні цих дітей, намагаємось скласти списки. Кожна репатріація з нашого боку – це справжня спецоперація, – повідомила очільниця МінТОТ Ірина Верещук й закликала міжнародні інституції допомогти Україні. Станом на сьогодні декілька десятків маленьких українців уже повернули на Батьківщину. За словами Верещук, не можна гаяти часу. Адже зараз рф використовує дітей для антиукраїнської пропаганди. А згодом їх збираються всиновлювати.

А в Нацполіції назвали попередню цифру загиблих мирних жителів від початку повномасштабного вторгнення росії. За словами голови Нацполіції Ігоря Клименка, наразі розслідується понад 12 тисяч справ про загибель мирних жителів, 1200 тіл ще не ідентифіковані. І це лише приблизні цифри…

 Гуманітарні місії  

З Привілля на Луганщині з-під обстрілів врятували 32 людей. Під час огляду приміщень, які постраждали внаслідок ворожих атак, поліцейські натрапили на бомбосховище, де перебували люди. Цивільні забажали евакуюватися, – повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Поліцейським довелось робити три спроби, аби врятувати всіх, хто там переховувався. Усі 32 людини вже виїхали з Луганщини до безпечних регіонів України.

З Лисичанська та навколишніх населених пунктів всього евакуйовано близько 70 мешканців. "Евакуація зараз – це купа етапів ризику, – розповідає Сергій Гайдай. – Спочатку наші Герої: поліцейські, ДСНСники, волонтери мають до Вас доїхати (а вони роблять по декілька приїздів). Потім вже Ви маєте добігти під обстрілами до машини, потім години шляху з молитвою, аби прилетіло не в авто (а іноді прилітає). Найкраще – це коли Герої відкривають двері автівки і кажуть: "Ви в більш-менш безпечному місці". 

Тим часом голова МЗС Великої Британії Ліз Трасс заявила, що зробить усе необхідне, щоб забезпечити звільнення двох британських громадян, які були засуджені до страти в так званій "днр".

Шлях до ЄС

Єврокомісія наполягатиме на наданні Україні статусу кандидата в члени ЄС, – пише Politico. Видання стверджує, що в ЄС гостро усвідомлюють те, чим українці мали пожертвувати: "Комісія не забуває, що Україна – єдина країна у Європі, де люди загинули, бо вони були на вулицях із прапорами ЄС. Тепер ми не можемо сказати їм: "Вибачте, хлопці, ви розмахували не тим прапором".

До того ж в США заявили, що не втручатимуться в дебати щодо запиту України на прискорений вступ до ЄС. Бо це питання має вирішувати сам Євросоюз. Про це повідомила офіційна представниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

Україна підпише новий транспортний безвіз із ЄС до кінця червня. Якщо коротко, для перевізників підписання цієї Угоди матиме таке саме значення, як скасування віз із країнами ЄС. Про це заявив Мустафа Найєм і нагадав, що питома вага товарообігу з країнами Євросоюзу у 2021 році становила понад 41%, а обсяг вантажоперевезень автомобільним транспортом збільшився майже на 42%.

Трофеї і цілі ЗСУ

Український зенітно-ракетний дивізіон знищив бойовий вертоліт Ка-52 російських загарбників. Сталося це вчора після обіду на Ізюмському напрямку, що на Харківщині. "Гелікоптер впав на тимчасово окуповану територію між населеними пунктами Сулигівка та Довгеньке. Завдячуючи зусиллям холодноярської бригади рашистів поменшало в українському небі", – зазначили наші військові з 93 ОМБр Холодний Яр. 

Підрозділ радіоелектронної боротьби Десантно-штурмових військ Збройних сил України "приземлив" ще один ворожий безпілотний літальний апарат "Орлан-10".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Добровольці з більше 50 країн долучилися до Інтернаціонального легіону. "У нас є представники 55 країн з усіх континентів, навіть таких далеких як Бразилія, Південна Корея, Австралія", – заявив речник Легіону Дам'єн Магру. Крім цього, Магру розповів, що найбільше в легіоні американців і британців, за ними йдуть поляки та канадці, а потім – представники різних країн. Велика кількість бійців – із країн Балтії та північних держав.

Усю необхідну зброю для перемоги над рф готові надати Україні США та союзники. У цьому запевняє очільник Пентагону Ллойд Остін. "США готові надати все і допомогти Україні досягти успіху… У нас також є партнери з усього світу, які готові реально допомогти Україні", – зазначив Остін. Нагадаємо, вчора радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк озвучив потреби України в зброї для перемоги над росією.

Також Вашингтон планує спрямовувати Києву по $1,5 млрд щомісяця для підтримки роботи українського уряду, — повідомляють ЗМІ з посиланням на Держдеп.

Благодійна організація американського бізнесмена й сина мільярдера Воррена Баффета – Говарда Баффета пожертвувала на потреби України 2,7 мільйона доларів.

Українські захисники вже освоїли і вправно застосовують у боях проти російських загарбників переносний зенітно-ракетний комплекс FIM-92 Stinger. Завдяки цьому ПЗРК "земля-повітря" та іншим системам українських ППО, росіяни не змогли завоювати панування в небі.

"Литва надасть Україні турецькі боєприпаси для "Bayraktar TB2", — повідомив Міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас.

А США мають намір передавати Україні розвідувальну інформацію для завдання ударів за допомогою реактивних систем залпового вогню, що поставляються Києву Заходом, — про це сказав заступник міністра оборони США з політичних справ Колін Кол.

Також США направлять в Україну додаткові РСЗВ. "Ми збираємося надати українцям те, що їм потрібно для переслідування цілей на території України", – наголосив Колін Кол на конференції з безпеки, назвавши вже відправлену досі зброю "першим траншем".

Може здаватися, що вся новітня військова техніка в Україні з'являється лише від партнерів. Але ефективно працюють і наші розробники. Українські інженери розробили високотехнологічний мобільний комплекс оптоелектронної розвідки. З його допомогою ЗСУ зможе більш ефективно тримати оборону зайнятих рубежів та проводити контрнаступи. Комплекс має значно покращити роботу артилерійських знарядь. Комплекс збудували на основі броньованого фургона Mercedes-Benz Sprinter. На його створення знадобилося близько 1,5 місяці. Аналогічні іноземні автомобілі оцінюються приблизно у 2-3 мільйони доларів. Обладнання, яке використовується, запатентоване і засекречене. Тому постачання таких машин в Україну заборонене.

Новини від партнерів

Понад 40 мільйонів поляків готові захищати свою країну зі зброєю в руках у разі вторгнення росії, заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. За його словами, уряд надасть допомогу у будівництві 380 нових стрільбищ та ухвалить закони, які полегшать полякам доступ до зброї. Моравецький нагадав, що Польща була "під чоботом росії" протягом кількох століть: "Ми не хочемо повертатися в неволю".

Папа Римський Франциск заявив, що не підтримує путіна, він у захваті від героїзму українського народу, але вказати, де добро, а де зло відмовився. "Ми повинні відійти від звичайної моделі "Червоної Шапочки": Червона Шапочка була хороша, а вовк поганий. Тут немає метафізичного добра і зла. З'являється щось глобальне, з елементами, які дуже переплітаються", – викручується понтифік.

"На наших руках кров", – Арнольд Шварценеггер, що на відміну від Папи не боїться говорити правду, закликав відмовитися від покупки російського палива. Купівлю російських енергоносіїв всесвітньо відомий актор і колишній губернатор штату Каліфорнія назвав фінансуванням бойових дій росії в Україні. Це не перше звернення Шварценеггера, пов'язане з війною росії в Україні. Раніше він закликав зупинити російське вторгнення у країну.

Що там на росії?

Губернатор Брянської області Богомаз повідомив про обстріл Клинців. Місто знаходиться за 50 кілометрів від кордону з Україною. Пошкоджено кілька житлових будинків. Поранено чотирьох осіб. Населення вже панікує. 

росія придумала нову схему постачання гарматного м'яса на передову: наймають чоловіків на "гуманітарну" роботу – розбирати руїни будівель чи вантажити гуманітарну допомогу. Але по прибутті в Україну вибір у таких контрактників невеликий: послужити "гарматним м'ясом" у складі незаконних збройних формувань "лнр/днр" або бути розстріляними за відмову. 

Депутат російської держдуми федоров запропонував відкликати визнання незалежності ще трьох країн: України, Естонії та Латвії. "Це ми тільки почали з Литви. І зрозуміло чому — Литва більш небезпечна для російської федерації щодо ситуації, пов'язаної з Калінінградською областю і в протистоянні з НАТО і США. А після того, як буде відпрацьований механізм, відпрацьовуватимемо його і на інших територіях НАТО. І не лише НАТО. Ось Україна, наприклад, також незаконно виходила з СРСР", — заявив він.

медведєв теж видав чергову маячню: "Паровоз західної економіки послуг та цифрових валют летить у стіну на повних парах",  — заявив він.

А що чутно про російських посіпак?

У самопроголошеній "днр" окупанти намагалися здати на брухт комплектуючі до комплексу ППО. Щоб не потрапити на передові позиції, командири однієї з батарей 933 зенітно-ракетного полку окупаційних військ вирішили зробити свою техніку небоєздатною. Загарбники познімали з бойових машин "Тор-М2У" блоки управління та вирішили продати їх у пункті приймання дорогоцінних металів. Проте росіян, як завжди, підвела жадібність. У пункті приймання брухту вони назвали занадто високу ціну та вступили в конфлікт з приймальницею, яка тут само повідомила про "бізнесменів" у так зване "мдб днр".

Стало ясно, навіщо протягом останні днів "днр" обстрілювала сама себе. "днр" просить росію задіяти додаткові "Іскандери" та авіацію для знищення артилерії ЗСУ, – повідомляють росЗМІ.

Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що через 4 місяці Сербія не зможе імпортувати нафту з росії через санкції ЄС. "Щодня з'являються десятки нових проблем, треба мати на увазі, що з листопада ми не зможемо більше ввозити російську нафту", – заявив Вучич. От і добре.

Натомість лукашенко сам шукає проблеми на свою голову. Міноборони Білорусі заявляє, що відсьогодні і до 16 червня біля кордонів з Україною відбуватимуться масштабні навчання.

Санкціями по агресору!

Джо Байден продовжив санкції проти білорусі на один рік. "Дії та політика деяких членів уряду білорусі та інших осіб, а також зловмисна діяльність білоруського режиму та постійні зловживання продовжують становити надзвичайну загрозу національній безпеці та зовнішній політиці США", – йдеться в офіційному повідомленні Білого дому.

Виробники швидкісних ліфтів, у тому числі американський Otis та фінський Kone, перестали приймати замовлення від російських забудовників, тому на ринку утворився дефіцит. Російські виробники поки що "не готові" виробляти такі ліфти. А поки девелопери надіються відшукати нових постачальників у Китаї та Туреччині, росіяни, ходіть пішки!

Британська розвідка повідомляє: росія зіштовхнеться з проблемами у поповненні запасів техніки через вплив санкцій Заходу та нестачу досвіду. З виробництвом у росії високоякісної оптики та передової електроніки є труднощі, і це може підірвати зусилля для заміни обладнання, втраченого в Україні. Не допоможе і збільшення витрат на армію на 600-700 млрд рублів через санкційний тиск, що залишається.

Євросоюз із 14 червня відключає найбільший російський банк Сбербанк, а також Россельхозбанк та Московський кредитний банк від міжбанківської системи SWIFT у рамках 6 пакету санкцій проти рф.

"Газпром" заявив, що скорочує постачання природного газу газопроводом "Північний потік-1" на 40%. "Газпрому" не вистачає технічних можливостей для підтримки повноцінної роботи газопроводу. Причина – обладнання компанії Siemens, відправлене на ремонт, не повернулося до росії. Тепер компанія може забезпечити транспортування лише 100 млн кубометрів газу на добу замість звичних 167 млн кубометрів. У зв'язку з цим прибутки держмонополії різко впадуть.

Життя з урахуванням бойових дій

Дві гарні новини для українців за кордоном: в дипустановах буде можливо отримати документи про закінчення школи, а також оформити закордонний та звичайний паспорти.

  • Випускники закладів загальної середньої освіти, які перебувають за кордоном, можуть отримати документи про базову середню та повну загальну середню освіту в закордонних дипломатичних установах України в країні перебування. Джерело: КМУ та наказ МОН.
  • Кабмін дозволив видавати паспорт громадянина України, а також закордонний паспорт за кордоном. Документи для оформлення паспорта за межами країни прийматимуть підрозділи Держміграційної служби. Відповідна ухвала від 10 червня набирає чинності через 15 днів після публікації.

Rozetka вирішила виключити з продажу феєрверки, петарди та іншу піротехніку. Її використання може нашкодити багатьом постраждалим від війни українцям. Про це повідомила пресслужба компанії. Співзасновник Rozetka Владислав Чечоткін заявив, що Україні необхідна заборона продажу піротехніки, адже "навіть грім спричиняє паніку в людей, що вже казати про вибухи салютів, які схожі на вибухи бомб". Він закликав інших українських ритейлерів та компанії якомога швидше долучатися до ініціативи і вилучити піротехніку з продажів.

Низка гарних новин: 

  • Укрпошта і Нова пошта відзавтра, 15 червня, відновлюють доставку з AliExpress.
  • МВС адаптувало українські водійські посвідчення до стандартів ЄС
  • У супермаркетах мережі "АТБ" знову з'явились акційні пропозиції, що дозволяє значно економити кошти.

Київ і область

Хроніка подій: 111 день оборони України від російської агресії

Вибухотехніки виявили авіабомбу та артилерійський снаряд поблизу села Сеньківка у Бориспільському районі. Поліцейські обережно транспортували вибухонебезпечні предмети на спеціальні вибухові майданчики та провели контрольоване знищення боєприпасів. Правоохоронці закликають громадян бути пильними і про виявлення вибухонебезпечних предметів негайно повідомляти поліцію.

А в самому Борисполі мерія заборонила діяльність так званої УПЦ МП. Тим часом Епіфаній повідомляє, що парафії МП переходять до ПЦУ майже щодня. 

Чернігівщина

Хроніка подій: 111 день оборони України від російської агресії

До Чернігова привезли першу партію модульних будинків з Польщі. Це тимчасове житло для людей, які втратили своє власне внаслідок бойових дій.

Донеччина і ЛуганщинаХроніка подій: 111 день оборони України від російської агресії

Ворог зруйнував усі три мости, які ведуть до Сєвєродонецька. Евакуація та підвезення гуманітарних вантажів неможливі. Але окупанти повністю не захопили Сєвєродонецьк, частина міста — під українським контролем. У разі швидкого вигнання окупантів із міста поновити комунікації до зими не вдасться, – тримає в курсі подій голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Також загарбники продовжують обстрілювати Лисичанськ. Евакуація з цього міста є, гуманітарні вантажі завозять щоденно.

Понад 50 мешканців міста Лисичанськ, що межує із Сєвєродонецьком, підозрюють у передачі даних ворогу. Дані зливали через Starlink, термінали якої встановлено в усіх гуманітарних штабах міста.

Хроніка подій: 111 день оборони України від російської агресії

У Маріуполі окупанти анонсували "перше дитяче відділення" лікарні. "В тій самій будівлі поруч з пологовим будинком, що постраждав від російського прицільного бомбового удару. Обладнання – те, що вціліло. Ліки – ті, що залишились не розграбованими. Білизна – вкрадена в Укрзалізниці. Терористи можуть лише нищіти і видавати досягнення України за свої", – повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Немає такого дна нелюдства, яке б не пробили окупанти. У Маріуполі загарбники збираються з вересня розпочати новий "театральний сезон" у розбомбленому ними ж Драмтеатрі. "Новий сезон відкриється двома-трьома танцювальними та естрадно-концертними номерами, а також театральною постановкою". "Танок на кістках, вистава на могильнику", – так прокоментував офіційний анонс окупаційної "влади" радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. Він зазначив, що відкриття театрального сезону організовують загарбники разом із колаборантами. "Коли наступного разу цинічна росія почне знов щось волати про гуманізм, просто згадайте це повідомлення", – наголосив Андрющенко.

Харківщина

На Харківщині ворог біснується. Обстріли не припиняються, є загиблі та поранені. Окупанти обстрілюють Харків та Харківський, Ізюмський, Богодухівський, Чугуївський райони області. Унаслідок обстрілів у селищі Жуковського поранена людина.

У с. Малинівка через обстріли окупантів поранення отримали двоє дітей – хлопчик 11 та дівчина 17 років. У смт Печеніги поранена 3-місячна дитина, її 35-річна мати загинула. У с. Загороднє – один поранений. 

У Харківському районі через влучання чотирьох російських ракет сталася пожежа у складських приміщеннях, горіли вантажні автомобілі.

ЗСУ вже за 10 км від Ізюму, – повідомляють OSINT-аналітики. Наші захисники звільнили село Придонецьке Харківської області поблизу тимчасово окупованого Ізюму.

В бою під Ізюмом загинув активіст Роман Ратушний. Про це повідомила ініціатива "Захистимо Протасів Яр", яку він очолював. Роман давно та послідовно займався громадською діяльністю. Був на Майдані під час атаки "Беркуту" в ніч на 30 листопада та боровся за збереження зеленої зони у Протасовому Яру в Києві. Коли почалося повномасштабне вторгнення росії, Роман Ратушний став на захист України в лавах розвідки 93-ої механізованої бригади ЗСУ "Холодний Яр". "Справжній патріот, людина, яка могла звернути гори", – так описують Романа ті, хто знав його особисто. Мордор вбиває найкращих синів України. Вічна пам'ять герою!

Сьогодні російські окупанти обстріляли Золочів Харківської області снарядами на парашутах. Пошкоджені чотири будинки, поранених немає.

Сумщина

Хроніка подій: 111 день оборони України від російської агресії

Вночі та зранку орда знову поливала снарядами територію Сумщини. За даними ДПСУ, опівночі росіяни відкрили вогонь по прикордонній території Шосткинського району — пролунало 10 вибухів мін та артилерійських снарядів. Ситуація станом на ранок:

  • О 5:30 ранку ворог розпочав артобстріл Зноб-Новгородської громади, 21 прильот з реактивних систем залпового вогню та САУ.
  • Після 5:30 територію Краснопільської громади обстріляли з артилерії.
  • О 6:30 ворог відкрив артилерійський вогонь по території Есманської громади: 28 прильотів з реактивних систем залпового вогню.

Дніпропетровщина

Окупанти обстріляли два райони області – Криворізький та Синельниківський, – повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Ворог ударив з "Ураганів" по Апостолівській і Покровській громадах. Люди, попередньо, не постраждали. У Покровській громаді пошкоджені будинки. На місці обстрілу працюють піротехніки – обстежують територію.

Запоріжжя

Хроніка подій: 111 день оборони України від російської агресії

У окупованому Бердянську планують встановити пам'ятник "російському солдату-визволителю". Русня "урочисто відкрила" оцей камінь. Що думають жителі Бердянська? Як тільки наблизиться деокупація міста, жителі "допоможуть знести" цей "анонс".

Сьогодні в Запорізькій області відбулася чергова операція з обміну тілами загиблих військовослужбовців. Україна повернула тіла 64 героїчних оборонців "Азовсталі" для гідного їх поховання. Операцію проводили за співпраці Мінреінтеграції, ГУР МОУ, СБУ, ГШ ЗСУ та інших силових структур України. Ще 64 захисники "Азовсталі" будуть гідно поховані на рідній землі. Процес повернення загиблих українських військових триває.

В районі Берестове українські воїни відбили ворожий штурм, завдали ворогу втрат та змусили відійти на раніше зайняті позиції, – про це повідомляє Генштаб.

Херсонщина

За інформацією мешканців області, напруга не спадає, адже окупанти продовжують обстріл сусідніх регіонів із території Херсонщини, а також хочуть знову захопити втрачені села. Стабільно тяжкою залишається ситуація у всьому Бериславському районі. В більшості населених пунктів відсутня вода, світло, газ.

Заступника директора дитячої обласної поліклініки Херсона підозрюють у держзраді. На початку березня підозрюваний, виконуючи обов'язки директора закладу охорони здоров'я, добровільно погодився на співпрацю зі співробітниками спецслужб рф та представниками окупаційної влади країни-агресорки. З власної ініціативи він повідомив представникам країни-агресорки, що в архів дитячої лікарні передана на зберігання медична документація з картками та особовими справами співробітників Головного управління Нацполіції в Херсонській області. Після цього окупанти отримали доступ до конфіденційної інформації про співробітників поліції регіону", – інформують у прокуратурі.

ЗСУ на Херсонському напрямку "переграли" окупантів і наближаються до Томіної Балки, — повідомляє депутат Хлань. За останні дні наші захисники відігнали орків на кілька кілометрів, поступово проводячи контрнаступальні операції у бік Херсона. Сергій Хлань стверджує, що бої точаться вже між Таврійським та селом Томина Балка, де знаходяться позиції окупантів.

А в Чаплинці рашисти не можуть знайти достатньої кількості "народних міліціонерів". Вони потрібні оркам для підтримання порядку на окупованих територіях. Про це пише Центр Національного Опору. У селищі проживають 10 тисяч людей, але до лав окупаційного угруповання вступили лише 4 колаборанти. Це вкотре показує "бажання" місцевих співпрацювати із рашистами. 

У Херсоні працювати на окупантів погодилися лише 25 поліцейських, що теж небагато, враховуючи загальну кількість населення обласного центру.

"Російські військові вимагають від аграріїв з Херсонщини віддавати до 70% вирощеної або збереженої продукції заготівельникам із Криму та росії", — повідомляє голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

Але ВСУ вже близько. Сьогодні вони поцілили у російський склад боєприпасів в Новій Каховці, – повідомляють місцеві жителі. Снаряди детонували весь вечір. Проте самі орки пишуть, що "горить сільськогосподарський склад ПММ".

Миколаївщина 

Вночі обстрілів зазнала Інгульська громада. Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється. Зранку обстріляли Парутинський старостинський округ Куцурубської громади.

Одещина

На Одещині ворог вранці знову завдав ракетного удару, але обидві "бледіни"не долетіли до мети. Їх над Чорним морем знищили наші захисники. Окупанти зранку випустили їх з території тимчасово окупованого Криму у напрямку Одещини. Як зазначили в ОК "Південь", ракети типу "Онікс" – радянські надзвукові протикорабельні ракети середнього радіусу дії, збили підрозділи протиповітряної оборони.

Захід України

Військові протиповітряної оборони знищили російські ракети над Львівською та Хмельницькою областями. Про це повідомили очільники місцевих обласних військових адміністрацій. Зокрема, на Львівщині ракету російських окупантів вдалося збити над містом Золочів. Уламки російської ракети впали на цегельний завод, – повідомив голова Львівської ОВ Максим Козицький. Поки що відомо, що постраждали чотири особи. У тому числі дитина. Стан постраждалих лікарі оцінюють як легкої та середньої тяжкості. Запускали ракету з південно-східного напрямку.

17:30 – кількість травмованих внаслідок падіння уламків ракети у Золочеві на Львівщині зросла до шістьох людей, – повідомив керівник ОВА Козицький.

У Калуському районі на Івано-Франківщині вдень сили ППО збили російську ракету, випущену з акваторії Чорного моря, – повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Наразі інформації про травмованих чи руйнування немає.

Ще одну ракету вдалося збити над Хмельницькою областю. За попередньою інформацією, уламки впали в полі, пошкоджень споруд немає. Також "летюча смерть" з'явилася і над Тернопільською областю, але і в цьому випадку відмінно спрацювала українська ППО.

1
805

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: