fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:40 13 Чер 2022

Хроніка подій: 110-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 13 червня і вже 110 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

війна

На фронтах гаряче і всіх хвилює одне питання – коли ж нарешті надійде така необхідна нашим воїнам обіцяна Штатами техніка по ленд-лізу? Якщо рахувати від 21 травня, коли президент США Джо Байден підписав фінансування, на це знадобиться не менше 4-5 тижнів. Адже тільки перетин Атлантичного океану до європейського порту займає приблизно половину цього строку. Отже перші HIMARS надійдуть в кінці червня-на початку липня. А до цього нам треба набратися терпіння і допомагати ЗСУ всіма можливими способами: від волонтерства і донатів до підтримки економіки своєю працею. Віримо в ЗСУ і будемо вдячні за допомогу партнерам.

Україна може перевести своє озброєння на стандарти НАТО за місяць, – стверджує міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю The Economist

"Наші солдати освоїли західну артилерію лише за два тижні. Як сказав Черчілль, дайте нам інструменти, і ми закінчимо роботу", – зазначив міністр оборони України Олексій Резніков.

Станом на сьогоднішній день маємо ширину фронту 2450 км, з яких на 1105 км ведуться активні бойові дії, – інформує Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Також, за його словами, ЗСУ перейшли до контрнаступальних дій на окремих напрямках.  

Оперативно-тактичне угруповання "Схід" продовжує стримувати агресора в районі відповідальності і повідомляє про здобутки за минулу добу. Знищено:

  • особового складу – 18;
  • ББМ – 1;
  • АТТ – 1;
  • мінометів – 1;
  • СПГ – 1;
  • склад з боєприпасами – 1.

Загалом з початку повномасштабної агресії росія втратила в Україні вже 32 300 військових. "Російські генерали розглядають своїх людей просто як гарматне м'ясо, яке їм потрібно, щоб забезпечувати перевагу у кількості живої сили, у кількості військової техніки. Це означає лише одне – росія ще в червні може перетнути межу в 40 тисяч своїх втрачених військових", – спрогнозував Зеленський у щоденному зверненні.

Радник голови ОП Михайло Подоляк назвав обсяг озброєнь, потрібний від Заходу, щоб протистояти російським силам. Для паритету у важкій зброї потрібно:

  •  1000 гаубиць 155-мм;
  •  300 РСЗВ;
  •  500 танків;
  •  2000 одиниць бронетехніки;
  •  1000 дронів.

Поки що Україна отримала лише 150 гаубиць, як заявив сьогодні радник міністра оборони Юрій Сак. Тобто майже вдесятеро менше, ніж необхідно.

ЗСУ звільнили 3 села на Донбасі та відсунули ділянку фронту на 15 км! Про це повідомляє пресслужба угруповання Об'єднаних сил.

Гуманітарні місії

Сергій Гайдай заявив, що Україна веде переговори щодо виведення мирних жителів із заводу "Азот" у Сєвєродонецьку. "Намагаємося домовитися, за допомогою Ірини Верещук, організувати коридор, поки що безуспішно. Укриття "Азоту" не таке міцне, як у маріупольській "Азовсталі", тому нам треба вивезти людей обов'язково з гарантіями безпеки", – сказав він. Росіяни, за його словами, контролюють 70% міста. У промисловій зоні, яку зайняли ЗСУ, перебувають близько 500 цивільних, у тому числі 40 дітей. 

Трофеї і цілі ЗСУ

110 день війни

Під час бойових дій на сході України бійці одного з підрозділів 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" захопили три російські танки – два танки Т-72б3М і один Т-80БВМ. Вони не на ходу і потребують ремонту. Однак навіть якщо відновити не вийде, її розберуть на запчастини і це теж непогано.

12 червня близько десятої ранку в районі Ізюму на Харківщині зенітні ракетні війська Повітряних Сил ЗС України уразили російський черговий винищувач-бомбардувальник Су-34. Російські літаки працювали парою, атакуючи позиції українських захисників. Після потрапляння в зону ураження української ППО, один із ворожих літаків змінив курс, а пілоти іншого – вирішили випробувати долю. Зенітники збили зухвалу "сушку", привітавши таким чином окупантів із "днем росії"!

Літак упав на тимчасово окуповану територію. Чи вдалось вижили пілотам, уточнюється.

Цей БПЛА орків теж більше не літатиме. 

Також ЗСУ знищили вагнерівців у Кадіївці. А допомогли їм у цьому тіктокери з росії. Про це розповів дослідник Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов. За його словами, окупанти виклали відео зі своїм розташуванням у мережу, ЗСУ ідентифікували їхні позиції та накрили базу вогнем артилерії.

Шлях до ЄС

Україна має вступити до ЄС не за десятиліття, а за роки, – заявила в інтерв'ю іспанській газеті El Pais заступниця голови Єврокомісії Віра Юрова. "Давайте якнайшвидше дамо їй можливість отримати статус кандидата. Це дуже сильне символічне послання та стимул для українського народу. Ми ухвалимо рішення у п'ятницю", – сказала вона.

В Єврокомісії пройшли попередні дебати щодо перспектив членства України, Молдови та Грузії в ЄC, – повідомив журналіст Рікард Йозвяк. "Схоже, статус кандидата з умовами ухвалять для України та Молдови, а ось заявка Грузії залишається під питанням", – написав він у своєму Twitter.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

110 день війни

Прем'єр Італії Драгі, канцлер Німеччини Шольц та президент Франції Макрон здійснять візит до України 16 червня, – пишуть німецьке видання Spiegel та італійська газета La Stampa. Посол України в Німеччині Андрій Мельник сподівається, що канцлер Німеччини нарешті виконає обіцянки щодо постачання зброї та вступу України до ЄС. "Одні тільки анонси не допоможуть нам у війні проти загарбників, тому ми сподіваємось на конкретні дати від канцлера щодо того, коли зброю буде доставлено. Тим більше, що обіцянки були надані кілька місяців тому", – зазначає Мельник.

Проте Франція та Німеччина поки що офіційно не підтверджують візити своїх лідерів в Україну. "Президент сказав, що відвідає Україну у відповідний момент.  Опрацьовується кілька варіантів, на цьому етапі нічого не вирішено", – сказали в Єлисейському палаці. Представник уряду Німеччини також відмовився підтвердити повідомлення, що канцлер Олаф Шольц поїде до Києва у четвер із президентом Франції Емманюелем Макроном та прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі, – пише Reuters. Така секретність цілком нормальна: Україна – воююча країна.

До речі, німецькі політики одностайно підтримують необхідність візиту Шольца до Києва і виконання обіцянок постачання зброї, що ганебно затягується, — про це пише Der Spiegel.

І ось нарешті офіційне підтвердження візиту принаймні одного з вищезазначених західних політиків: президент Франції Макрон планує відвідати Україну в середу, 15 червня, — це підтвердив Суспільному перший радник посла Франції в Україні.

Литовці придбали для України чотири сучасні безпілотники естонського виробництва. Ще два дрони планують передати згодом.   

А ще Литва передасть Україні 110 антидронових рушниць власного виробництва. Загальна вартість гвинтівок становить близько 1,5 млн євро.

У рамках ленд-лізу Укрзалізниці можуть передати чотири десятки солідних локомотивів Wabtec із США. УЗ подала запит на 40 локомотивів вартістю 250 млн доларів, двигуни для модернізації інших наших локомотивів, спецмашини для відновлення інфраструктури та інше. Про це повідомив член наглядової ради УЗ Амелін.

Резніков, Залужний і пані посол США Брінк обговорили підготовку до "Рамштайну-3", а також темпи постачання необхідної зброї Україні.

Новини від партнерів

110 день війни

Наші друзі та добрі сусіди подають нам гарний приклад: Польща побудувала 140-кілометрову "стіну" на кордоні з білоруссю. Незабаром встановлюватимуть електронне обладнання цього загородження, — пише прикордонна служба Польщі. 

Німеччина може створити грошовий фонд для вивезення зерна з України залізницею. Федеральний уряд Німеччини обговорює створення фонду для закупівлі зернових контейнерів для пшениці, а також надання допомоги з терміналами для перевантаження зерна на українському кордоні, бо колія там ширша. За оцінками уповноваженого уряду із залізничних перевезень Міхаеля Тойрера, "в найбільш оптимістичному випадку" з 23 млн тонн зерна, що зберігаються в Україні, залізницею вдасться вивезти 10 млн. Окрім цього, Асоціація сільськогосподарських торговців виступає за спрощення перетину зовнішнього кордону ЄС для зернових вантажів та збільшення порога такого вантажу на одному складі з 40 до 44 тонн.

Міністр оборони Китаю Вей Фенхе, виступаючи на конференції в Сінгапурі, заявив, що відносини КНР і рф — "партнерство, а не союз, який не спрямований проти будь-якої третьої країни". Голова оборонного відомства Китаю зазначив, що його країна не допомагає росії зброєю у війні проти України. При цьому провину за розв'язання війни він поклав на США.

Ризик застосування ядерної зброї досягнув піку, – про це говорить дослідження Стокгольмського інституту миру SIPRI. Дослідники зазначають, що держави, які мають ядерну зброю, продовжують модернізувати свої ядерні арсенали і, ймовірно, кількість зросте в наступне десятиліття. А росія відкрито погрожувала застосувати ядерну зброю у війні проти України. Що, своєю чергою, загострило відносини між ядерними державами. "Ризик використання ядерної зброї видається зараз вищим, ніж будь-коли з часів холодної війни", – резюмує директор SIPRI Ден Сміт.

Ексдержсекретарка США Гілларі Клінтон заявила, що згодна з Києвом і не згодна з Макроном. Вона підтримала позицію Києва, що жодні переговори неможливі до відведення російських військ на позиції до 24 лютого.

А в Міноборони США питання про збереження держави Україна вважають вирішеним "у довгостроковій перспективі". "Розглядаючи більш довгострокову перспективу, ми, гадаю, можемо сьогодні запевнити себе, що країна під назвою "Україна" збережеться", – заявив представник Пентагону.

Водночас серед країн НАТО, схоже, назріває розкол. Союзники України розійшлися в думках щодо завершення війни з росією, — пишуть ЗМІ. Серед країн НАТО існують кілька позицій щодо того, як діяти далі.

  •  Італія та Угорщина виступають за якнайшвидше припинення вогню на будь-яких умовах.
  •  Польща, країни Балтії вимагають однозначної поразки росії.
  •  Франція та Німеччина виступають за переговори з путіним за збереження санкцій.
  •  США прагнуть "послабити росію, але не вимагати зміни режиму", — повідомляє "Reuters".

Що там на росії?

110 день війни

Такий "плакат" з'явився в Сіверському під санкт-петербургом. Але якщо бути точним, то воно таки просто звичайнісіньке Х*йло.

Російський брехунець 

Російське агенство ТАРС видало нову порцію брехні: мовляв, "ЗСУ планують провокацію з розміщенням комплексу ППО на місці поховання жертв чуми в Одесі, щоб звинуватити ЗС рф у створенні біологічної небезпеки, – повідомив начальник наццентру управління обороною рф Мізинцев". 

Сьогодні російські окупанти обстріляли Донецьк та очікувано звинуватили у всьому Україну. Повідомляється, що обстріляно травневий ринок у Донецьку. Попередньо, троє людей загинули і четверо – поранені.

Сьогодні російська пропаганда почала поширювати фейк стосовно Херсонської області – мовляв, там знайдене захоронення сибірської виразки. "Захоронення  відпрацьоване та законсервоване", – переконують представники української влади, а єдина епідемія, яка нині є на Херсонщині – нашестя російських військових.

Санкціями по агресору!

Влада Швеції заборонила компанії Tetra Pak експорт продукції до росії. Експорт картону, паперу та фарби було заборонено до росії в рамках п'ятого пакета санкцій ЄС, ухваленого 8 квітня. Два тижні тому Tetra Pak звернулася до влади Швеції з проханням дозволити експорт до росії з гуманітарних міркувань.

Компанія виробляє 7 з 10 паковань молока та соків, що продаються у рф, тому попросила зробити виняток для себе, щоб надавати дітям "гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування". Також навела аргумент, що рф отримає "доступ до технологій, яких вона зараз не має". Національна рада з питань торгівлі Швеції не погодилася з компанією і у дозволі відмовила.

Життя з урахуванням бойових дій

Внаслідок регулярних атак російської армії українська залізнична мережа з початку війни зазнала збитків на 2.7 мільярда доларів. Такі дані наводить Forbes. Загальна довжина пошкоджених залізничних колій становить приблизно 6300 кілометрів.  Тією чи іншою мірою пошкоджено 41 міст. Загалом протяжність залізничних колій України – 22 тисячі кілометрів. Тобто росіяни пошкодили понад чверті усієї протяжності колій.

В іспанський порт Ла-Корунья прибуло судно з 18 тис. тонн кукурудзи з України, – повідомляє CNN. Це перша партія українського зерна, яку доставили новим морським маршрутом через Балтійське море. Чорне море залишається заблокованим рашистами, світ шукає альтернативи, деякі вже почали працювати.

Тим часом Україна розпочала підготовку до проведення у 2023 році пісенного конкурсу "Євробачення", незважаючи на бойові дії в країні, – про це повідомляє заступник голови офісу президента України Кирило Тимошенко.

Київ і область

В Бучанському районі на Київщині виявили ще одне масове поховання мирних мешканців. За повідомленням поліції області, закатованими та вбитими знайшли сімох цивільних. Місце масового поховання знаходилось поруч з селом Мироцьке. У жертв були зв'язані руки та прострелені коліна. Їх вбили пострілами в голову. Рашисти – нелюди!

Донеччина і Луганщина

"Гірші, ніж московські воші, можуть бути тільки українські гниди", – так казав Симон Петлюра. Керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що правоохоронці перевірили понад 50 жителів Лисичанська, які могли передавати інформацію росіянам."Приходили, брали гуманітарку, просили допомогу — отримували її, і не виходячи зі штабу — зраджували Україну. Знали, що своїми діями вбивають і руйнують", — написав він у Facebook.

У напрямку Кремінної та Старобільська окупанти перемістили понад 80 одиниць озброєння та військової техніки, у тому числі важку броньовану техніку та артилерійські системи, – про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Проте під час штурму Долини та Богородичного окупанти успіху не мали. Ворог замінив понад 100 одиниць пошкодженої броньованої та автотехніки. Також наші воїни успішно відобразили штурмові дії у напрямках Вікторівка – Врубівка та Комишуваха – Врубівка.

Армія рф безуспішно вела штурм і за напрямками Доломітне – Кодема, Доломітне – Новолуганське.

У Сєвєродонецьку після артилерійських обстрілів росії зайнявся завод "Азот". Там, за даними голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, ховаються українські військові та близько 500 мирних жителів.

11 населених пунктів Донеччини за добу зазнали ударів від росіян. Окупанти зруйнували 43 цивільні об'єкти. Здебільшого – це житлові будинки. Внаслідок обстрілів без світла залишилися Бахмут і Красногорівка.

Троє постраждалих, пошкоджена лікарня, та кілька житлових будинків, – голова Донецької ОВА Павло Кириленко розповів про результати нічних обстрілів Бахмута. Усього пошкоджено три інфраструктурні та три житлові об'єкти, автомобіль швидкої допомоги. Попередньо постраждали троє людей.

Мер Святогірська Володимир Бандура перейшов на бік окупантів. Про це повідомив у своєму телеграм-каналі ватажок так званої "днр" денис пушилін, що зустрівся з Бандурою і призначив його главою адміністрації Святогірська. На знак підтвердження він виклав фото з новоспеченим зрадником. Що ж, тепер зрадника чекає позбавлення волі строком від 5 до 10 років за колабораціонізм.

У Маріуполі Окупанти влаштували голодомор. Їжу видають тепер не всім жителям окупованого міста. Отримувати допомогу від загарбників будуть тільки непрацездатні. Зокрема, інваліди 1 та 2 групи, самотні мами, багатодітні сім'ї з трьома та більше дітьми, діти-сироти та вагітні жінки. Решті, схоже, доведеться або працювати на завалах за їжу, або вмирати.

20:20 – усі мости, що ведуть до Сєвєрондонецька, зараз зруйновані, — повідомляє Гайдай. За словами голови Луганської ОВА, окупанти зараз контролюють близько 70-80% міста і почали сильно обстрілювати Лисичанськ.

Харківщина

110 день війни

В ніч з 11 на 12 червня російські військовослужбовці обстріляли оздоровчий дитячий табір у Чугуївському районі, повідомили у Харківській обласній прокуратурі. Внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено три корпуси табору. Окупанти нищать дитячу інфраструктуру на Харківщині!

За останню добу окупанти змогли закріпитися на північній околиці села Ізбицьке Вовчанської громади внаслідок ведення штурмових дій, – повідомили у Генштабі. Росіяни на півночі регіону мінують шляхи та поводять повітряну розвідку.

СБУ затримала російського агента, який "здавав" ворогу позиції українських військових на Харківщині. Служба безпеки України затримала агента ФСБ у передмісті Харкова. Ним виявився місцевий мешканець, якого ворожі спецслужби завербували через інтернет. Тепер зловмиснику загрожує до 12 років позбавлення волі.

Сумщина і Чернігівщина

Також російські окупанти знову обстріляли прикордонні райони Сумської та Чернігівської областей. Вранці з боку російського села Поповка ворог обстріляв із важкокаліберного озброєння Сумщину.  Було 30 вибухів та три "прильоти" з мінометів, – зазначив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

В обід російські військові обстріляли з мінометів Есманську громаду, пролунало близько 14 вибухів, — повідомляє Сумська ОВА. 

О 14:00 російський безпілотник скинув боєприпас на територію Великописарівської громади, внаслідок вибуху поранено двоє людей, одна людина загинула. Пізніше цю громаду також обстріляли з мінометів.

110 день війни

За даними прикордонників, по Чернігівщині окупанти випустили два десятки мін калібру 120 мм. Це супроводжувалося стріляниною великокаліберними кулеметами. На фото – наслідки обстрілу прикордонних районів України.

13:40 – у Чернігівської області пролунали вибухи! Це підтверджує голова Чернігівської ОВА. За його словами, було 3 прильоти по Прилуках. Інформація щодо руйнувань уточнюється.

Після ракетних ударів по Прилуках оголошено евакуацію прилеглих населених пунктів. Евакуйовуватимуть села Заїзд, Петрівське, Тихе та Сухоставець Прилуцького району через загрозу поширення пожежі, – повідомляє голова Чернігівської ОВА у коментарі "Суспільному".

Дніпропетровщина

Одна людина загинула та п'ять поранених – окупанти вночі обстріляли Дніпропетровську область. Ворог вдарив із "Ураганів" по ​​житлових кварталах Зеленодольської громади. "У Зеленодольську потрапили по центру міста.  Попередньо, одна людина загинула, п'ятеро поранено [три жінки та двоє чоловіків]", – повідомив голова Дніпропетровської ОВ Валентин Резніченко.

"У Зеленодольську та Великій Костромі пошкоджені та зруйновані будинки. Території обстрілів засіяні касетними боєприпасами", – додав Резніченко.

Запоріжжя

Призначена росією "влада" захоплених районів Запорізької області заявила, що "обнуляє" кредити, які брали місцеві жителі в українських банках. Чого тільки не наобіцяє росія, аби отримати лояльність населення. Все це ми вже проходили у 2014 році в Криму. Втім, навіть без цього рішення оплачувати кредит на окупованих територіях людям на окупованих територіях зараз неможливо. Окупанти блокують будь-який зв'язок з банками.

Херсонщина

110 день війни

У Херсоні, де вчора окупанти марно намагались примусити людей святкувати день росії, звідусіль лунали звуки Українського гімну. Люди виставляли портативні колонки і включали гімн України в парках та громадських місцях.

Жителька Херсона розповіла про те, як насправді пройшов день росії в українському Херсоні. "Стояли три автобуси завезених людей, причому їх навіть ніхто не ховав.  Звичайних херсонців туди взагалі не пускали, то була тусовка "для своїх". У сквері було дуже багато пенсіонерів, грали пісні із радянських фільмів. Пізніше, коли вони розходилися, ми побачили, що серед них було багато людей з інвалідністю – гадаю, що їх привезли з інтернатів. І це знову ж таки були не херсонці – ми чули, як вони розмовляють, у них був сильний російський акцент", – розповіла херсонка.

До речі, російських артистів карма наздогнала миттєво. Учасники музичного гурту "Земляни", співачка Олена Север, гурт "СПБ!" та деякі інші музиканти потрапили в аварію, повертаючись із концерту в Херсоні, організованому до "дня росії". ДТП сталося приблизно за 30 кілометрів від Феодосії. На погано освітленій трасі автобус із артистами мало не зіткнувся з фурою. Пасажири автобуса отримали шок і зазначили, що якби водій не з'їхав у кювет, інцидент міг би закінчитись для них плачевно.

Херсонські партизани прийдуть за головою кожного зрадника. Перший на черзі – мерзотник Кирило Стремоусов.

Мешканці Херсона отримали нове звернення від військових ЗСУ. Відео опублікували сьогодні. На ньому український військовий звернувся до херсонців та зазначив, що вони вже знаходяться на підступах до міста і готові звільняти його: "Ми вже близько, за 10 кілометрів від Херсону. Тому чекайте на нас, друзі, ми обов'язково будемо", – зазначив військовий.

Миколаївщина

У Миколаєві зранку чули вибухи. Інформація уточнюється, – повідомляє мер Олександр Сенкевич. У Баштанському районі окупанти обстріляли Широківську громаду. Пошкоджено житлові будинки та зруйновано фермерські склади. Триває обстріл у Березнегуватській громаді Миколаївської області.  

110 день війни

Вранці над Миколаєвом ЗСУ збили ворожий безпілотник, – про це повідомляє Віталій Кім.

Одещина

В Одесі збираються перейменувати вулиці, назви яких не стосуються історії Одеси, та вулиці, названі на честь російських міст чи діячів. Перелік вулиць буде винесено на засідання історико-топонімічної комісії. "Вважаю, що мають бути перейменовані такі вулиці як Новомосковська, Бородінська, Курська, Воронезька, Чапаєва та інші. У новітню історію Одеси та України мають бути вписані імена та країни, які так чи інакше ведуть нас до Перемоги. В Одесі повинна з'явитися вулиця Героїв Маріуполя, площа Великої Британії", – написав мер Одеси Геннадій Труханов на своїй сторінці у Facebook.

І ще одна чудова новина з Одеси: Одеська національна опера відновлює свою роботу та присвятить свої вистави ЗСУ. Показ вистав відновлюється з урахуванням усіх правил безпеки, а кількість квитків відповідатиме кількості місць у сховищі. Глядачі вже можуть насолодитися концертами "Опера Гала" та "Балет Гала", а також оперою "Запорожець за Дунаєм", які з вдячністю за мирне небо присвятять ЗСУ.

1
805

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: