fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:10 12 Чер 2022

Хроніка подій: 109 день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 12 червня і вже 109 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

війна

Напередодні свята Святої Трійці на Херсонщині російські окупанти втратили одразу три склади з боєприпасами. У такий спосіб окупантів "привітали" воїни ЗСУ. "Авіацією наших Повітряних сил було завдано трьох авіаційних ударів по складах боєприпасів та скупчення ворожої техніки. Було ліквідовано 13 загарбників. Також ворог втратив 1 танк, 5 автомобілів та 3 польові склади боєприпасів у Херсонській області", – йдеться у повідомленні оперативного командування "Південь".

Як повідомили в оперативно-тактичному угрупованні "Схід", втрати ворога за добу на Сході становлять:

  • особового складу – 20;
  • БМП – 1;
  • АТТ – 4;
  • БПЛА – 3.

Українські воїни відбили наступ в районі Врубівки. Також противник намагався вести наступ у напрямку Миколаївки. Отримав рішучу відсіч та відійшов. Ворожий штурм в районі Василівки наші захисники також успішно відбили. Російські окупанти зазнали втрат та відійшли на раніше зайняті позиції.

Вдень у Рубіжному наші захисники накрили командний пункт чеченців, — про це повідомив голова Луганської ОВА Гайдай.

"Пам'ятаєте, як у росії ще на початку травня сподівалися захопити весь Донбас? Уже 108-й день війни, червень. Донбас тримається. Втрати, яких зазнали окупанти, зокрема й на цьому напрямку, дуже вагомі. А загалом російська армія на сьогодні має вже понад 32 тисячі мертвих душ. І заради чого? Що це дало росії? Ніхто зараз не може сказати, скільки ще триватиме це спалення душ росією. Але маємо зробити все, щоб окупанти пошкодували, що все це накоїли, і щоб вони відповіли за кожне вбивство і кожен удар по Україні", – впевнений президент України Володимир Зеленський.

оновлена ​​карта ситуації на Півдні України

А це – оновлена ​​карта ситуації на Півдні України від європейських експертів війни. Вона демонструє, що українська армія веде контрнаступальні дії на захід від Херсона. За останніми даними, підтверджено, що Таврійське повернулося під контроль ЗСУ, а це 30 км від Херсона.

війна

Україна з початку війни порушила 16468 кримінальних справ проти російських окупантів, – заявила генпрокурорка Ірина Венедиктова. За її словами, зараз у рамках цих справ є 111 підозрюваних. Ще вісім справ перебувають на розгляді у суді.

Венедиктова додала, що 623 підозрюваних проходять у справах про "злочини агресії". Йдеться про російських топ-чиновників, політиків, військових та медійних персон, які перебувають у рф. До них, за словами генпрокурорки, застосовуватиметься спеціальний механізм заочних розслідувань.

Дуже лаконічна, але така бажана новина: ЗСУ переходять у контрнаступ на певних напрямках, – повідомив ввечері Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Тримаймо стрій і віримо в ЗСУ!

 Шлях до ЄС

Україна може отримати статус кандидата в ЄС найближчим часом, але з певними умовами, – пише Bloomberg. Очікується, що 17 червня комісія порекомендує надати Україні статусу кандидата на вступ до блоку. Серед умов – зміцнення верховенства права та посилення боротьби з корупцією. Потім нам доведеться чекати та працювати над умовами ще від 5 до 10 років, але головне — запустити сам процес.

ЄС стоїть на порозі історичного рішення щодо України, — заявила Урсула фон дер Ляєн. Вона наголосила, що Україна багато чого досягла за останні роки, але багато ще треба зробити. "Наша рекомендація буде уважно відображати це".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

війна

Британська крпорація "QinetiQ" готує Силам оборони Україні нову партію саперних роботів "TALON". Ці роботизовані системи широко застосовуються для зниження загроз від вибухових засобів та хімічної зброї. До початку повномасштабного вторгнення росії, понад 12 роботів "TALON" вже перебували в експлуатації в Україні. Незабаром корпорація надішле ще 10 роботів для допомоги українським силам оборони.

Для воюючої з агресором України зараз важлива будь-яка допомога. Японія направить до Одеси 33 портативні установки для очищення води на випадок надзвичайних ситуацій. Посол України в Японії закликав поділитись ними з Миколаєвом.

А ось конче необхідних Україні сучасних танків ми, схоже, так і не дочекаємося. Німеччина відкинула пропозицію Іспанії передати Україні близько 40 танків Leopard 2A4 після їх модернізації.

Щоб українці не обурювалися цим фактом, німецькі політики підвезли партію нових "може бути". Декілька БМП Marder німецького виробника Rheinmetall, які були зняті з озброєння Бундесвером, вже пройшли модернізацію і можуть бути негайно доставлені в Україну, заявив генеральний директор Rheinmetall Армін Паппергер в інтерв'ю Bild. "Ми в процесі ремонту 100 бойових машин піхоти Marder, перші машини вже готові. Коли і куди вони мають бути доставлені, вирішує федеральний уряд", – сказав він.

Україна не може розраховувати на те, що путін надасть безпечний прохід зерновим суднам, заявив міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір під час візиту до Києва у п'ятницю. Він також пообіцяв виділити кошти для фінансування потужностей в Ізмаїлі Одеської області, щоб вивезти зерно через Дунай.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

війна

У Вільнюсі відкрили перший Український центр для біженців. У Литві створили культурний осередок для українців, які вимушено покинули домівки, за ініціативою перших леді – Олени Зеленської та Діани Наусєдєнє. Центр стане місцем відпочинку, культурних заходів, освітніх програм, заняття хобі та психологічної допомоги. Приміщення для центру надав Університет Вітовта Великого. Дякуємо Литві за прихисток та підтримку!

Новини від партнерів

росія порушила Будапештський меморандум і тому Захід має право подарувати Україні ядерні боєголовки, щоб захистити свою незалежність, – вважає Радослав Сікорський, депутат Європарламенту, польський політик. "Після того, як 1994 року за Будапештським меморандумом Україна віддала свій ядерний потенціал і на заміну стала незалежною країною в межах, встановлених з часів СРСР, рф порушила цей меморандум і тому Захід може надати можливість Україні захистити свою незалежність",  – зазначив він.

війна

Голова МЗС Латвії привітав терористичну федерацію з днем росії. "Бажаю вам поразки", – написав він.

Не тільки політики підтримують Україну. Канадський пенсіонер виграв у лотерею $70 млн і частину грошей віддасть на відбудову України.

Канадський пенсіонер виграв у лотерею $70 млн і частину грошей віддасть на відбудову України.

А в Німеччині, Іспанії та Відні пройшли демонстрації на підтримку України. Люди не дадуть забути про Україну!

У боях за Сєвєродонецьк загинув громадянин Великої Британії. Батько загиблого пише, що його син Джордан Гетлі у березні звільнився з британської армії, щоб продовжити кар'єру солдата в інших місцях. Війна в Україні вже тривала, тож він вирішив поїхати на допомогу в Україну. 10 червня 2022 року Джордан загинув у Сєвєродонецьку. До цієї смерті було відомо про двох британців – одного загиблого та одного зниклого під час бойових дій в Україні.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган анонсував нові переговори з Володимиром Зеленським та путіним наступного тижня. Темою обговорення стане вивезення зерна з України.

Тим часом Україна вже проклала маршрути транспортування зерна через Польщу та Румунію. За словами заступника міністра закордонних справ Дмитра Сеніка, Київ також веде переговори з країнами Балтії щодо відкриття третього коридору для експорту продовольства.

Що там на росії?

Країна-агресорка має план на 120 днів війни, — дізналися у ГУР. "У нас є підтверджена інформація, що росіяни мають план на 120 днів війни. Подальше коригування цього плану залежатиме від того, наскільки противник досягне успіху чи навпаки буде розбитий на сході України. Цілі так званої "спеціальної військової операції", про які путін заявляв на початку війни, росіянам так і не вдалося досягти", – зазначив представник ГУР Вадим Скібіцький. За даними розвідки, противник використовує на території України 103 БТГр, ще 40 груп перебувають у резерві та можуть бути використані проти ЗСУ. Підсмажимо й цих.

війна

Завтра в росії відкриється 50 ресторанів "Вкусно і точка" замість "McDonald's", а до кінця червня – близько 200. "Біг Мак" та "Макфлурі" не буде в меню через асоціацію з брендом "Макдоналдс". Взагалі, судячи з того, скільки уваги у російській пресі приділяється відтворенню "Макдоналдс" у вигляді його блідої копії, саме булка з котлетою і є головною "скрєпою" росіян. 

А зараз у москві біля ресторану "Вкусно і точка", який відкрився замість "Макдоналдса", проходять стихійні акції протесту. Думаєте, проти політики рф? Ні, мітингувальники вимагають повернути у меню той самий сакральний БігМак.

А що чутно про російських посіпак?

Лідер КНДР Кім Чен Ин заявив про повну підтримку політики й дій росії. "Під вашим керівництвом російський народ, відважно долаючи всі виклики і труднощі, що зустрічаються, досягає великих успіхів у здійсненні справедливої справи для захисту гідності, безпеки і прав на розвиток країни, чому наш народ надає повну підтримку", – написав він у вітальній телеграмі путіну та додав, що сподівається на розвиток відносин між двома країнами. Загалом – нічого нового. 

Життя з урахуванням бойових дій

Чиновник Генштабу застосував зброю у спальному районі Києва, – повідомив міністр оборони України Олексій Резніков. "Коли людина на військовій посаді, з погонами та одягнена у форму, застосовує свою зброю у спальному районі столиці – буде реакція… Про результати розслідування проінформую після її закінчення", – написав глава Міноборони. Чиновника усунули.

СБУ викрила шахраїв, які шантажували близьких воїнів ЗСУ. Затримані дзвонили рідним та близьким військових, щоб запропонувати свої послуги – дзвінок до полоненого воїна — від 10 до 50 тисяч грн; визволення з полону – від 50 до 200 тисяч грн; за перевезення тіла загиблого просили до 10 тисяч грн. Після отримання передплати шахраї не виходили на зв'язок.

На сайті електронних петицій до президента України з'явилася лаконічна петиція: "Запропонувати президенту Макрону віддати росії частину території Франції, щоб "зберегти обличчя путіну". Підписати її можна тут.

Київ і область

війна

Сьогодні, 12 червня, рівно о 12:06 біля посольства країни-агресорки в Києві за адресою Повітрофлотський проспект, 27 відбудеться протестна акція "Останній день росії". Організатори закликають всіх висловити думки про злочинну агресію з боку росії щодо України! Світ має бачити, що українці не звикли до війни.

Японський архітектор Хірокі Мацура побував у звільненому від російських військових Ірпені на Київщині і розробить його стратегію просторового розвитку: "Я був в десяти містах України. Це найкраще місто, яке я бачив. Для нас, урбаністів, Ірпінь — це місто мрії".

Донеччина і Луганщина

На Луганщині влада продовжує вмовляти людей евакуюватися. Вчора врятовано ще близько 30 людей, серед них — три дитини. ДСНСники, поліцейські та волонтери зараз намагаються щодня вивозити мешканців області в безпеку. Вмовляння по бомбосховищах дають результати. Нарешті, охочих виїхати більшає, – розповідає очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. "Досвід Сєвєродонецька жахає лисичан, і тепер вони погоджуються покидати домівки, аби не стати жертвами "російського звільнення від життя".

Кожна евакуація – ризик, але поки буде можливість – будемо вивозити.

Головне, щоб люди самі хотіли врятуватися…"

Із Сєвєродонецька наразі евакуації немає,  можливість підвозити харчі та ліки теж відсутня. Лисичанськ сильно обстрілюють, проте гумвантажі до міста завозяться.

Ворог не припиняє постійні штурмові дії та артобстріли Сєвєродонецька та прилеглих селищ. Снаряди влучили до транспортного цеху заводу "Азот", де сталося займання. Постраждало й одне з приміщень ТОВ "НВО "Сєвєродонецький Склопластик". Також росіяни поцілили в полігон рятувальників, розташований за містом. Під масований обстріл потрапили селища Павлоград та Синецький.

По десять будинків росіяни знищили в Золотому і Врубівці, два – у Миколаївці. У Лисичанську – чотири, а також торговельний центр та магазин. Одна людина загинула, двоє поранених. 

На Донеччині за добу — двоє загиблих і десять поранених цивільних. Росіяни спрямовують свої зусилля на нищення критичної інфраструктури. Уся північ області була без електрики. Станом на ранок вдалося частково відновити електропостачання. Область залишається без газу і частково — без води. 

Окупаційна влада Маріуполя вже заявила, що взимку містяни не матимуть централізованого опалення. Рашисти планують вирішити проблему з холодом встановленням наметів з обігрівом. Школи ж працюватимуть лише в теплий період, тому взимку школярів чекають довгі канікули, –  повідомляє радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. Тобто з приходом "руского міру" замість будинків у маріупольців будуть намети з "буржуйками", а "канікули" діти будуть проводити там само.

маріуполь

Наразі в Маріуполі окупанти встановили інші намети – для гігієнічних процедур. Тільки уявіть: за вікном – 21 століття. А люди в рідному, ще три місяці тому сучасно-облаштованому місті, через російську навалу можуть помитися з 11:00 до 16:00, і то не вдома. Адже налагодити нормальне водопостачання в окупантів не виходить. А от "звільніти" людей від нормальних умов життя у рашистів точно вийшло.

Також окупанти в Маріуполі анонсували знесення протягом двох тижнів усіх частково зруйнованих будинків із виселенням людей. За словами радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, мешканці не знають, куди вони можуть переїхати. Окупанти відмовляються платити компенсацію, але люди все ще сподіваються отримати "допомогу з ремонту".

Тим часом росіяни безсоромно грабують понівечене місто. За повідомленням Андрющенка, в Маріуполі окупанти викрали вже третє судно металопрокату, яке відправляють в Ростов-на-Дону

У Сєвєродонецьку росіяни зруйнували вже другий міст, – повідомив у ефірі телемарафону керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай. "Він уже непроїзний, і саме зараз масовано обстрілюють останній, третій міст. Я так розумію, що просто вони хочуть повністю відрізати Сєвєродонецьк від можливості або вивозити людей, або підвозити туди підкріплення. І швидше за все, що сьогодні-завтра вони кидатимуть усі резерви  для того, щоб захопити місто. А можливо, і в інших напрямках для того, щоб перерізати та остаточно контролювати трасу Лисичанськ – Бахмут", – сказав Гайдай.

Надвечір про кілька ворожих прильотів повідомили з Бахмуту – орки поцілили в район автодрому та машинобудівного заводу.

Сьогодні удару з боку російської армії зазнала і найбільша в Україні Вуглегірська ТЕС, яка розташована в місті Світлодарськ Донецької області. За ТЕС вже кілька тижнів йдуть бої. На території – сильна пожежа, зруйнована адміністративна будівля.

І дуже важка новина: сьогодні під час обстрілу Лисичанська загинула шестирічна дитина, – повідомив губернатор Сергій Гайдай. Інших подробиць наразі немає.

Харківщина

Обстрілів зазнав Шевченківський район міста. Крім цього, ворог обстріляв Безруки Харківського району, горів приватний будинок. Близько п'ятої ранку знову обстрілювали Золочівську громаду. Так само загорівся будинок.

Загалом поранення внаслідок обстрілів дістали троє людей у Харківському районі. Двоє людей загинули у Чугуївському та Богодухівського районах.

росія руйнує, а українці лагодять. У найбільш зруйнованому та постійно обстрілюваному районі Харкова Північній Салтівці відновили газопостачання для п'яти тисяч мешканців, – повідомляє "Харківміськгаз".

Сумщина

Ворог кожного дня тероризує жителів Сумщини. Ось і сьогодні вранці армія рф здійснила 20 пострілів гранатометом по території Миропільської громади. Близько 14:00 були ще 3 вибухи на території Білопільської громади. Джерело: Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

Дніпропетровщина 

Військові рф обстріляли дві громади Дніпропетровщини: одна жінка загинула, зруйновано будинок, – повідомив керівник ОВА Резніченко. Також внаслідок обстрілу з "Ураганів" виникла пожежа у парку, її загасили.

Запоріжжя

В тимчасово окупованому Енергодарі поруч із Запорізькою АЕС партизани ліквідували двох російських військових з патруля. Про це пише "Телеграф" з посиланням на самих партизанів."Вночі парочка орків з патруля достроково закінчили службу в армії окупанта, після звільнення їх, може, знайдуть, а, може, і ні", – коротко повідомили проукраїнські енергодарівці.

А в окупованому Бердянську ранок розпочався з вибуху на підстанції. Частина міста зараз без світла.

У тимчасово окупованому Мелітополі рашисти так активно святкували день росії, що втратили пильність. У місті прогримів вибух. Постраждало четверо людей. Це підтвердили вже й самі окупанти. Окупаційна "влада" повідомила, що вибух стався біля будівлі МВС. Росіяни стверджують, що спрацював вибуховий пристрій, який залишили в урні. Звичайно, загарбники назвали подію "терактом". Але цілком можливо, це одна з провокацій ворога, про які напередодні попереджало ГУР.

Херсонщина

війна

У Херсоні партизани встановили ціну за голову щойно раша-паспортизованого Сальдо. Але за нагоди доведені до люті херсонці готові ліквідувати зрадника й колаборанта безкоштовно.

ЗСУ завдали удари по ворогу в районі села Хрещенівка, а в районі села Новоолександрівка українська авіація відпрацювала по позиціях ворога.

Окупанти планують відзначати день росії. За інформацією пропагандистських ЗМІ, заходи відбудуться по всій області, а для масовки можуть бути привезені люди з Криму. Є інформація про можливі провокації.

Міністерство фінансів Чехії зацікавилося часткою у чеській компанії херсонського колаборанта Володимира Сальдо. Про це повідомляє видання Deník N. Минулої п'ятниці Сальдо потрапив до санкційного списку Євросоюзу через співпрацю з росією, а через частку у вітчизняній компанії його помітило і міністерство фінансів Чехії. "Ми над цим працюємо", – запевнили у чеському Мінфіні.

У окупованому Скадовську 11 червня відбулося "свято", на якому артистів та охоронців зі зброєю було більше, ніж глядачів. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав мер Скадовська Олександр Яковлєв."Шкода тих, хто під ці пісні танцює та приспівує і не розуміє, що буде змушений завжди танцювати під дулами автоматів, якщо навіть в полі зору військових не буде", – написав Яковлєв. Він закликав скадовчан не відвідувати подібні події. "Немає що там робити тим, хто хоче жити в Україні. Наша перемога неодмінно буде. Наші Збройні сили – ефективно протидіють окупантам, і поступово видавлюють їх з нашої землі".

херсонці проігнорували

12 червня окупаційна влада заявляла про масштабне святкування "дня росії" і в Херсоні. Але херсонці проігнорували "свято". У Потьомкінському сквері окупанти облаштували сцену та прикрасили її кульками у кольорах російського прапора. Перед нею зібрались лише кілька десятків людей. Серед них — російські військові й, імовірно, самі ж учасники концерту. Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко підтвердив, що херсонці проігнорували захід. "Більш ганебного сорому росія не могла собі уявити. Там херсонців є 30 чи 40 людей. Навіть якщо б врахувати тих, хто ходить на всі свята, не зважаючи на їх політичний окрас, їх мало б бути більше. Просто неможливо прищепити мертве дерево до живого", – сказав Самойленко.

Миколаївщина

Ніч минула неспокійно. Зафіксовані обстріли села Парутине Куцурубської громади. Тривали обстріли й у Березнегуватській громаді. Вчора вдень і вночі – обстріли у Широківській громаді.

На фото вище – наслідки обстрілу російськими ракетами Баштанки, який стався минулого тижня. Смерть окупантам!

На фото вище – наслідки обстрілу російськими ракетами Баштанки, який стався минулого тижня. Смерть окупантам!

Одещина

війна

Патрулювати вулиці Одеси розпочали поліцейські на мотоциклах. "Зараз вони займатимуться парамедициною. "Наше основне завдання — врятувати якнайбільше життів. Завдяки мобільності ми зможемо приїжджати швидше не тільки колег з поліції, а й швидше за швидку допомогу і зможемо врятувати більше життів", — розповів командир мотопідрозділу. Мотопідрозділ планує закінчити свою роботу восени.

Захід України

Вночі в місто Чортків Тернопільської області був "приліт". Під час повітряної тривоги зафіксувано вибухи. У місті та селі Біла відключили природний газ. Керівник Тернопільської ОВА розповів, що місцева влада відключила його на час робіт з наслідками вибуху. На щастя, жертв немає. Усю ніч надавали допомогу постраждалим, серед яких − діти. "Зараз працюємо над ліквідацією руйнувань та фіксацією пошкодженого майна цивільних громадян", − повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

UPD: Внаслідок удару по Чорткову поранені 22 людей. Ракети влучили в газопровід. Тому більшість поранених – жителі ближніх будинків, – повідомляє зранку Володимир Труш.

Кількість поранених у Чорткові надвечір зросла до 23 осіб. Серед них є військові, а також 12-річна дівчинка із родини переселенців. У тяжкому стані нікого немає, поранення максимум середньої тяжкості. У лікарнях лишається десять осіб, заявив губернатор Тернопільської області Володимир Труш.

війна

Закарпатський скульптор Микола Глеба переміг на цьогорічному Чемпіонаті з різьблення бензопилою Living Heritage Events у Лондоні. Український різьбяр вирізав статую на основі фотографії 5-річного хлопчика, який плакав на українсько-польському кордоні. Ці кадри облетіли у березні всі світові ЗМІ. Микола передав свій виграш на закупівлю захисних жилетів, телефонів та сонячних електростанцій, аптечок та сухпайків для воїнів ЗСУ.

війна

А у Львові вирішили продати собачу миску, з якої пив воду пес-розмінувальник із ДСНС Патрон. Оголошення з'явилося на ОЛХ. "Миска з кафе, в якому був Патрон зі своєю родиною у Львові, гроші підуть на підтримку ЗСУ", — йдеться в описі оголошення.

Жителі села Шепіт, що на Косівщині (Франківщина), придбали вже третій автомобіль для ЗСУ.

Жителі села Шепіт, що на Косівщині (Франківщина), придбали вже третій автомобіль для ЗСУ.

1
104

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: