fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:17 10 Чер 2022

Хроніка подій: 107 день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 10 червня і вже 107 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

українці

Ми не знаємо, коли закінчиться війна в Україні. Але ми можемо робити все, аби кожен день наближав перемогу. Є багато способів, як бути корисним під час війни: від донатів у фонди до плетіння маскувальних сіток, від волонтерства до патріотичних графіті та листівок на окупованих територіях. Будь-яка допомога є потрібною і важливою.

"Ми вже маємо звикати до того, що в суспільстві можуть бути тільки дві частини: ті, хто захищає нашу незалежність, і ті, хто працює так, щоб забезпечити цей захист", – сказав президент України у своєму щоденному зверненні.

Протидія окупанту –  це героїчна справа, яку кожен день чинять звичайні люди на всіх фронтах. Ця благородна справа підтримується нашим народом незалежно від віку і статі. Головне що керує українцями – віра в ЗСУ, у звільнення України від російської нечисті та нашу перемогу. 

Українські захисники та захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили за добу 7 атак ворога. Минулої доби військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 10 танків;
  • 7 артилерійських систем;
  • 4 бойові броньовані машини;
  • 3 спеціальні броньовані автомобілі;
  • 4 одиниці автомобільної техніки;
  • 1 склад із боєприпасами.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 5 безпілотних літальних апаратів типу "Орлан-10".

Російські окупанти досягли незначних успіхів на північ від Слов'янська, але натраплять на труднощі через тактичні проблеми, пов'язані з форсуванням річки Сіверський Донець, – інформує американський Інститут вивчення війни. За даними інституту, рашисти продовжують бої за промзону "Азот" у Сєвєродонецьку під прикриттям вогню важкої артилерії. Наші воїни мужньо протистоять тиску окупантів.

ЗСУ знищили базу "вагнерівців" на окупованій частині Луганської області, – про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Збройні Сили України завдали по базі ПВК "Вагнер" точного удару. Вижив лише один рашист. Ворожа база розташована на місцевому стадіоні у Кадіївці, яку росіяни окупували у 2014 році.

росія в Сєвєродонецьку несе "набагато більші" втрати, ніж Україна, — про це заявив голова Луганської ОВА. Йдеться приблизно про одного загиблого українського військового на десятьох знищених окупантів.

На південному напрямі сьогодні близько другої години ночі авіація ЗСУ завдала ударів по окупантах,  – повідомляє ОК "Південь". У Херсонській області наша авіація пройшлася по опорному пункту рашистів, місцях накопичення техніки та особового складу, по налаштованій понтонній переправі та польових складах російської армії.

українці

Понад 4,8 мільйона українців зареєструвалися в Європі як біженці після повномасштабного вторгнення рф. Про це повідомило Управління верховного комісара ООН у справах біженців. 4 816 923 українців було зареєстровано у 44 європейських країнах. "Війна в Україні викликала одну з найбільших міграційних криз у світі", – йдеться в заяві.

Вчора Володимир Зеленський звернувся до учасників церемонії відкриття міністерського засідання Організації економічного співробітництва та розвитку: "Світ довго не визнавав важливості України й ваги наших попереджень. Але росія завжди знала, що декілька кроків саме проти нашої держави, декілька кроків саме в нашому регіоні – і наслідки відчують на всіх континентах."

Загроза ракетних ударів залишається високою. Окупанти тримають напоготові 40 крилатих ракет у морі. Корабельне угруповання чорноморського флоту рашистів^ посилене ще одним підводним човном-носієм крилатих ракет, продовжує тримати блокаду північно-західної частини Чорного моря, – йдеться у повідомленні Оперативного командування "Південь". Крім цього, неподалік берегів України перебуває великий десантний корабель ворога. Не ігноруйте сигнали повітряної тривоги! Бережіть себе та своїх близьких!

Сьогодні стало відомо про 11-й обмін полоненими. Серед українців, яких обміняли на росіян, був голова Шевченківського ОТО Миколаївської області Олег Пилипенко, який провів у полоні два місяця, – повідомив голова ОДА Віталій Кім. Він додав, що раніше інформацію про обмін не оприлюднювали, щоб операція пройшла успішно. Обмін відбувся за формулою "4 на 5" (чотири рашиста, п'ять наших).

У лавах ЗСУ служать 37 тисяч жінок, з них понад 1 тисяча уже стали командирками. Про це розповіла перша леді України Олена Зеленська у своїй промові під час міжнародної онлайн-конференції "Жінки у конфліктах" у Брюсселі.

Шлях до ЄС

Нідерланди та Данія – проти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС, – пише Bloomberg з посиланням на європейських чиновників. Також сьогодні віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина заявила про де-факто три європейські держави, які не підтримують надання Україні такого статусу. Ймовірно, третя з них – Угорщина.

Водночас у матеріалі йдеться, що Єврокомісія прийме рекомендацію щодо надання Україні статусу кандидата у члени ЄС 17 червня.

Напередодні Саміту ЄС 23-24 червня, на якому Україна очікує отримати статус кандидата на вступ, відбуваються перемовини на різних рівнях, – повідомив речник МЗС Ніколенко. Він заявив, що триває "тиха кулуарна робота", результат якої побачать наприкінці червня.

В Офісі президента відреагували на інформацію західних ЗМІ про небажання Данії та Нідерландів надавати Україні статусу кандидата в члени ЄС. "Свобода, конкуренція, права людини – Нідерланди завжди були взірцем демократії. Сьогодні українці платять страшну ціну за захист вільної Європи від російських таборів. Невже наші люди заплатили недостатньо крові, щоб отримати шанс бути у сім'ї ЄС?" – запитує Подоляк у Twitter.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

107 день війни

До пристоличного регіону з робочим візитом прибули делегації депутатів парламентів держав-членів ЄС. Делегації побували в Бородянці, яка постраждала від російських загарбників, в Бучі вони відвідали місця масового поховання громадянських громадян, убитих російськими окупантами, в Ірпені на власні осі побачили зруйновані ракетними та бомбовими ударами житлові комплекси.

Британська компанія Blighter Surveillance Systems відправить в Україну радари для боротьби з дронами. Вони здатні виявляти до 700 цілей на відстані 20 км та відрізняти БПЛА від птахів.

Влада Франції має намір передати Україні ще шість 155-мм самохідних артилерійських знарядь Caesar, – повідомляє радіостанція Europe 1 з посиланням на інформовані джерела. Офіційний анонс може збігтися із візитом до Києва Макрона. Поїздка французького президента в Україну може відбутися найближчими тижнями. Невеликі обсяги поставок пояснюються малою кількістю Caesar в арсеналі Франції – Париж має лише 70 знарядь цього типу. При цьому виробництво нових знарядь Caesar займає близько року.

UPD: з'явилося офіційне підтвердження, що наступного тижня президент Макрон відвідає Київ. З Києва путіну він, здається, ще не дзвонив. Цілком можливо, ті наслідки вторгнення рф, які він тут зможе побачити, взагалі допоможуть йому позбутися цієї звички. 

Не встигли ми порадіти за Макрона, як Єлисейський палац спростував повідомлення про візит Макрона до Києва наступного тижня: "Дата не визначена". Там також повідомили, що після поїздки до Румунії наступного тижня президент вирушить до Молдови.

Нагадаємо, польський президент Анджей Дуда розкритикував лідерів Німеччини і Франції за дзвінки путіну. На його думку, їхнє спілкування з російським президентом рашистським президентом недоречне.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес прибув до Києва для проведення переговорів із президентом Володимиром Зеленським і міністром Олексієм Резніковим щодо подальшої допомоги зброєю. 

Україна здатна витіснити росію з Донбасу. Таку думку висловив Міністр оборони Великобританії Бен Воллес на зустрічі з Володимиром Зеленським.

 "Ми зараз бачимо, що Україна здатна витіснити росію з Донбасу. Ми бачимо, що російський режим на межі колапсу принаймні в тому, що стосується військової могутності. Тобто вони зараз теж на межі виснаження", – заявив Воллес.

Фінляндія надасть новий пакет допомоги Україні – деталей не розкривають, аби гарантувати доставку. Відповідне рішення схвалив президент країни Саулі Нііністе за пропозицією уряду. "Фінляндія не забуде Україну й українців. Ми продовжимо нашу допомогу: ми відправимо новий пакет оборонного обладнання", — заявила міністерка оборони Антті Кайкконен.

Чорногорія також надасть Україні додаткову військову допомогу, – повідомила телерадіокомпанія RTCG. Міноборони країни наголосило, що це рішення відображає послідовність у підтримці збереження цілісності та суверенітету України. У повідомленні також сказано, що найближчим часом у співпраці з українською стороною та партнерами буде розглянуто потреби України, щоб визначити конкретний розмір фінансової, гуманітарної та військової підтримки.

Постачальниками зброї для ЗСУ стають і самі окупанти. Захисники України в боях з окупантами нерідко захоплюють техніку. Ось недавно їм вдалося отримати як трофеї два новітніх російських танка Т-90А. Під час запеклих боїв на Сході України ці машини зазнали незначних пошкоджень, тому їх передали фахівцям одного з українських підприємств. Вони оперативно проведуть відновлювальні роботи, після чого танки стануть на озброєння ЗСУ і будуть вправно нищити своїх колишніх хазяїв.

Будуть і гроші. США нададуть Україні 7,5 млрд доларів допомоги для фінансування видатків бюджету, – повідомила американський посол у Києві Бріджит Брінк.

 Новини від партнерів

У США відреагували на "смертний вирок" британцям у "днр": "Ми серйозно стурбовані повідомленнями про фіктивний "суд" та вироки щодо комбатантів, які законно служать у Збройних силах України. Ми закликаємо росію та підконтрольні їй сили поважати міжнародне гуманітарне право, включаючи права та захист, надані військовополоненим", – написав держсекретар США Ентоні Блінкен.

До речі, смертний вирок двом британцям у "днр" – тема №1 британських газет сьогодні. Більшість обкладинок сьогоднішніх газет саме із цим заголовком.

Уряд Німеччини також різко розкритикував смертні "вироки" в окупованому Донецьку, виголошені трьом іноземним громадянам, які воювали за Україну. Відповідну оцінку озвучив речник МЗС Німеччини у п'ятницю, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Spiegel Online. За словами речника, ці "вироки" шокують, і федеральний уряд Німеччини їх засуджує. "Це свідчить про чергове повне ігнорування росією елементарних принципів міжнародного гуманітарного права", – зазначив речник міністерства закордонних справ Німеччини.

107 день війни

А у японців свої методи боротьби зі злом. На території японських храмів з'явилися ритуальні ляльки з обличчям путіна. Ляльки пробиті цвяхами і в них вкладені записки з молитвою про знищення зла. Це не вуду, а суто японська давня традиція.

Німеччина збільшила імпорт із росії на 60% на тлі війни. Про це посол України в Німеччині Андрій Мельник написав у своєму твіттері. "Це божевілля. Незважаючи на російську агресивну війну, Німеччина збільшила імпорт із росії на 60% (!) у січні-квітні 2022 року і перевела до москви ще майже 6 млрд євро. Торгівля між Україною та Німеччиною впала на 11%", – наводить цифри Мельник.

Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц заявляє: припинення боїв в Україні – не єдина умова для зняття санкцій із росії. Для скасування обмежувальних заходів, за його словами, буде потрібна "нормалізація ситуації". Таку заяву Шольц зробив на спільній пресконференції з президентом Сербії Александром Вучичем. Її, зокрема, транслює Spiegel. Крім того, Шольц зажадав від Сербії запровадити санкції щодо росії. Така розбіжність слів із справами дещо спантеличує і викликає подив. То кому ж насправді Німеччина партнер?

А в Литві стартував продаж марки із "Байрактаром". Пошта Литви рекомендує надсилати листи світовим лідерам з цією маркою, в тому числі німецькому канцлеру Олафу Шольцу й французькому президенту Емманюелю Макрону. Половина коштів за покупку марки надходить на рахунки благодійного фонду "Синьо/жовтий", що займається гуманітарною допомогою Україні, а ціна самої марки становить €2.

Що там на росії?

На росії склалася "дуже напружена" ситуація з поставками чаю та кави. Про це заявив президент асоціації "Росчайкофе" Рамаз Чантурія. За його словами, чайна та кавова галузі на 100% залежать від імпорту сировини, термін доставки якої зріс утричі. Зараз виробництво використовує наявні запаси, яких вистачить до вересня-жовтня. 

Деякі підприємства російського оборонно-промислового комплексу (ОПК) переходять на тризмінний режим роботи. Як заявив перший заступник голови колегії Військово-промислової комісії Єльчанінов, необхідність збільшення інтенсивності роботи оборонних підприємств пов'язана з потребою поповнити запаси озброєння для ЗС рф. Питання тепер в тому, де вони будуть брати електроніку для свого "унікального" озброєння. Адже рідної майже немає, а імпортних пральних машин на все не вистачить. Втім, ЗСУ впораються і з тим, що русні вдасться наклепати в цю додаткову зміну.

А поки що росіяни непогано справляються й самі: сьогодні на трасі між Ростовом та Новочеркаськом, в районі хутора Козачі Лагері спалахнула військова техніка. Очевидці чують "бавовни" боєкомплекту, дорога перекрита військовими.

А що чутно про російських посіпак?

Через втрати, отримані під час боїв з українськими захисниками в Харківській області, мотострілецький підрозділ зі складу 1-го армійського корпусу армії рф у повному складі відмовився від участі у бойових діях. Про це йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ. Як розповіли у відомстві, у підрозділі воювали чоловіки, яких мобілізували з окупованого Донбасу.

16:00 – рашистські змі повідомляють про вибух у центрі Донецька поблизу "адміністрації голови днр".

лукашенко видав нову порцію марення. На думку білоруського диктатора, тему нестачі продовольства у світі через припинення постачання українського зерна використовують США, щоб налаштувати світ проти росії та Білорусі. "Вони хочуть через цей всесвітній голод організувати решту країн, підтягнути до себе, щоб бомбити тут росію, заразом і нас", — сказав Лукашенко на нараді в Мінську.

Російський брехунець

На територію Брянської області росії, що межує із Сумською та Чернігівською областями, зайшла українська диверсійна група. Принаймні так стверджують росЗМІ. Підтвердити цю інформацію неможливо, як і вірити росіянам, але про спокійне життя в Брянську місцеві жителі можуть забути.

А у лаврова своя "реальність". Він заявив, що "Польща почала активно освоювати українську територію". Ну, якщо "освоювати" у новітньому словнику росіян означає "надавати зброю, яка прискорить кінець росії", то майже і не збрехав.

Санкціями по агресору!

Швейцарія слідом за Євросоюзом схвалила шостий пакет санкцій проти росії, що включає ембарго на російську нафту. Про це йдеться у пресрелізі, опублікованому на сайті уряду країни. "Федеральна рада 10 червня ухвалила рішення про схвалення нових санкцій ЄС проти росії та Білорусі", – сказано в документі.

А ось патріарха КДБ Кирила виключили з 6-го санкційного пакету ЄС "в останній момент",  – повідомило литовське МЗС. "Було представлено пакет очевидних доказів, які були використані для включення патріарха Кирила до проєкту шостого пакету санкцій. Без доказів це було б неможливо", – розповів міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. Нагадаємо, виключення Кирила зі списків відбулося на прохання Угорщини. Орбан відмовлявся підтримувати список разом із патріархом. Саме через позицію Угорщини ЄС ухвалив 6-й пакет санкцій щодо росії з неповним ембарго щодо російської нафти і без Кирила у списках підсанкційних фізосіб. Литва вимагатиме в наступному пакеті санкцій заборону на російський газ і сприятиме включенню Кирила до нього.

Швейцарський нафтотрейдер Trafigura оголосив про вихід з проєкту "Схід Ойл", який розвиває російська "Роснєфть". "Trafigura продовжить у повному обсязі дотримуватися всіх наступних пакетів санкцій. Група заморозила свої інвестиції в росії та оголосила про перегляд свого десятивідсоткового неопераційного пасивного пакету акцій у компанії "Схід Ойл" із наміром виходу", – зазначили у компанії. Раніше трейдер припинив всю торгівлю нафтою з підсанкційними російськими компаніями ще до набуття чинності європейських санкцій та скоротив закупівлі російських нафтопродуктів.

Життя з урахуванням бойових дій

Наступного року врожай в Україні через напад рф може скоротитись на 40%. Україна вже втратила 25% орних земель. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький. Близько 500 тисяч тонн зерна ворог вкрав з окупованих територій. Раніше путін заявляв, що росія цьогоріч очікує на рекордний врожай – і це буде вкрадене в Україні зерно.

"Ви вважаєте, що спорт важливіше права жити? Вас не допускають, бо ви – росіянка? А нас вбивають, просто тому що ми українці. Відчуваєте різницю?" – так висловилася українська стрибунка у висоту Юлія Левченко у відповідь на лист-істерику олімпійської чемпіонки, капітана збройних сил рф Марії Ласіцкене, в якому росіянка вимагала допустити її до змагань.

Політтехнологу, якого пов'язують із Медведчуком, оголосили про підозру в державній зраді. За даними правоохоронців, він був пов'язаний зі співробітниками спецслужб росії, які діяли в Україні під прикриттям дипломатичних посад. Правоохоронці не зазначають, про кого йдеться, однак у Київській міській прокуратурі натякнули, що фігурантом є Михайло Погребинський.

Важлива новина для тих, хто зараз в окупації: абітурієнти з окупованих територій можуть вступити до українських ВНЗ, – запевняє голова підкомітету ВР з питань вищої освіти Юлія Гришина. Ті, хто не може виїхати та не може здати Національний мультимедійний тест, можуть пройти вступні випробування у формі "дистанційної індивідуальної усної співбесіди або творчого конкурсу", – повідомляє вона. Для вступу на контракт достатньо лише мотиваційного листа. Ті, хто отримав позитивні результати під час вступних випробувань, можуть розраховувати на спецквоту (квота-2).

Київ і область

107 день війни

Броварський район. Тут піротехніки проводять обстеження території та знешкодження вибухонебезпечних предметів. Всього з початку робіт у Київській області рятувальники виявили та знешкодили понад 40 тисяч ВНП. Ця робота продовжується.

Дарницький вагоноремонтний завод відновив роботу. У четвер почали працювати цехи, які не постраждали від удару російських ракет, – розповів голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін.

У разі захоплення Київщини окупанти планували видавати українцям документи СРСР. У Київській області вороги хотіли створити окупаційну адміністрацію та організувати псевдореферендум для проголошення місцевої республіки. Жителям області хотіли в обмін на українські документи примусово роздати паспорти СРСР – принаймні до видачі документів рф. У покинутому будинку поблизу міста Макарів Бучанського району контррозвідка СБУ виявила ворожий схрон з бланками паспортів колишнього СРСР. Подібна серія не вироблялася в Україні з 1990 року. Таким чином, усі виявлені бланки були завезені з рф на початку повномасштабної агресії.

У Київській області поблизу хутора Почепин (Макарівський район) вантажівка DAF із навантаженим піском причепом підірвалася на міні, – повідомили у ДСНС.  На щастя, водій не зазнав значних травм.

Донеччина і Луганщина

107 день війни

Російські військові знищили один із символів Сєвєродонецька. Рашисти закидали Льодовий палац снарядами. Льодовий палац згорів. 5000 сєвєродончан більше не відвідають концерт на найкращій сцені міста. Лід, фігурне катання, хокей, волейбол, спортивна школа, концерти, випускні – майже 50 років історії спортивного та культурного розвитку нашого Сєвєродонецька. Вщент.     

Окупанти почали видавати пенсії від рф в окупованому Маріуполі, – повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Андрющенко зазначив, що, за даними рф, у місті зареєстровано близько 47 тисяч пенсіонерів, але ще близько 10 тисяч маріупольців принципово не подали документ на подачки загарбників. "У перерахунку на гривню пенсія складає 2,6 тис. грн.  Видача пенсій очікувано перетворилася на чергове пекло та знущання. Чергу розписано до кінця місяця, але знову – це не рятує від хамства та битви за виживання", – написав Андрющенко. А тим часом маріупольці продовжують жити у підвалах через повністю знищені російською реактивною артилерією будинки, а їжу в Маріуполі готують на вогнищах у дворах. За інформацією Андрющенка, у місті зараз перебувають не менше 100 тисяч українців, які змушені боротися за життя щохвилини.

Французькі журналісти показали величезну братську могилу в окупованому Маріуполі. "Ми відвідали один з цвинтарів у Маріуполі. Ми бачили там тисячі недавніх могил, збудованих рядами. На цьому боці цвинтаря кількість могил перевищувала 3000", – написала журналістка Олександра Дальсбек.

Харківщина

Близько 10 тисяч споживачів у Дергачах, Малій Данилівці, Каравані, селах Лужок та Чайківка залишились без газу після російських обстрілів.

Сьогодні енергетики повністю відновили електропостачання на Північній Салтівці, одного з найбільш уражених російськими обстрілами районів Харкова. Роботи тривали майже місяць.

Сумщина

Знову під обстрілами й Сумщина. Між 2 та 3 годиною ночі ворог відкривав вогонь з міномета по території Середино-Будської громади. 7 прильотів, – повідомив очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький. Жертв та руйнувань немає.

Дніпропетровщина

Внаслідок нічного ракетного удару по Дніпровському району, попередньо, ніхто не постраждав, – інформує голова ОВА Резніченко. За його словами, сильна ранкова пожежа у Дніпрі з ворожою атакою не пов'язана. Пожежа була на одному із підприємств міста. Рятувальники вогонь уже загасили. 

Також уночі ворог знову обстріляв Криворізький район. Під вогонь потрапили одразу три громади. У Зеленодольській громаді є руйнування. 41-річна жінка отримала осколкове поранення. У Широківській та Апостолівській – ніхто не постраждав.

У Кривому Розі знову запускається АрселорМіттал, робота якого була зупинена через війну. Найбільший металургійний комбінат України не працював протягом трьох місяців, його роботу зупинили з міркувань безпеки. Тепер він відновлює свою роботу і понад 20 тисяч людей повернуться на свої робочі місця.

 Запоріжжя

З міста Оріхів на Запоріжжі виїхали майже всі жителі. Залишилися лише ті, у кого немає вибору. У деяких порожніх будинках залишаються лише пенсіонери. Місто обстрілюють кожен день. Вже зруйновано багато будинків, квартир, адміністрація та місцева школа. 

У запорізькому селі Розівка, на кордоні з Донецькою областю, російські військові разом із призначеним комендантом пограбували місцевий супермаркет "Економ", звідки винесли продукти та алкоголь. Після цього росіяни на радощах напилися та перекинулися на БТРі. Усі загинули.

У Запорізькій області діятиме посилена комендантська година у ці вихідні. Так, з 22:00 11 червня до 05:00 13 червня жителям більшості районів буде заборонено перебувати на вулиці та в інших громадських місцях без спецперепусток. Посилення обмежень військова адміністрація області пояснює активними бойовими діями на Запоріжжі та загрозою життю і безпеці людей.

ЗСУ відсунули лінію фронту на 5-7 км від Запоріжжя! Це результат роботи українських воїнів за два тижні, – повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров.

Херсонщина

107 день війни

Листівки в Каховці

Мешканці Херсона повідомляють, що сьогодні у місті стався вибух. Є інформація, що був підірваний службовий росгвардійський УАЗ. У результаті вибуху за попередньою інформацією загинуло чотири військових рф.

Вже десять днів Херсон і Херсонщина без зв'язку. Люди не можуть ні зняти готівку, ні розрахуватися карткою в магазині. Тому вихід один – скористатися послугами тих, хто переводить у готівку кошти на картках — здебільшого пропонують під 7%. Єдиним джерелом готівки у Херсоні до останнього був ПриватБанк, інші банки – не працювали. Зараз у чергу до відділення ПриватБанку записалось понад 1100 людей з надією, що почнуть видавати гроші.

У зв'язку з відсутністю мобільної мережі на території області, не працюють телефонні лінії 101 та 112. Але тепер зв'язатися зі службами порятунку можна через месенджери. Про це повідомляє Головне управління ДСНС України в Херсонській області. У разі виникнення пожежі або надзвичайної ситуації до Служби порятунку Херсонщини надсилати або телефонувати у месенджери за наступними номерами: +380666677825 (Vodafone), +380933158517 (Lifecell). Телефонувати можливо через месенджери Viber, Телеграм, WhatsApp.

Жителя Херсонської області затримала СБУ та доставила на підконтрольну Україні територію, тепер його судитимуть за держзраду. Слідством встановлено, що зрадник разом із військовослужбовцями росії брав безпосередню участь у пошуку, затриманні та тортурах громадян з проукраїнською позицією та учасників бойових дій в одній із територіальних громад Херсонської області. Тепер на нього чекає жорстоке покарання.

Миколаївщина

За добу дев'ятого червня на Миколаївщині поранення отримали 15 людей. Дітей серед постраждалих немає. Під обстріли потрапили Миколаївський та Баштанський райони — Широківська, Інгульська, Березнегуватська, Первомайська громади.

Одещина

107 день війни

Одеський бізнесмен та соціальний підприємець Олександр Яковенко продає свій автопарк: Range Rover, Tesla та байк BMW. Загальний виторг у розмірі 120 тис. доларів одесит передасть на потреби ЗСУ.

Речник Одеської ОВА Сергій Братчук пояснив, навіщо окупанти вдалися до вигадок про холеру в Одесі та Миколаєві. За його словами, насправді спалах хвороби стався саме серед російських військовослужбовців у Маріуполі, тому зараз загарбники намагаються перебити цю інформаційну хвилю. Вони стоять перед загрозою величезної епідемії. Саме у Маріуполі. Щоб інформаційно перебити ці проблеми, ворог спеціально через підрозділи ІПСО розганяє цю інформацію, – сказав Братчук.

Захід України

107 день війни

А до Івано-Франківська переїхала київська компанія, яка виготовляє рушниці-антидрони. Пристрої, які блокують сигнал безпілотників, продовжили виробляти й на Прикарпатті.

1
567

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: