fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:43 07 Чер 2022

Хроніка подій: 104 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 7 червня і вже 104 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Здається, війна росії в Україні триває вже цілу вічність. Стають звичними щоденні сирени і зведення з фронтів, мільйони біженців і людей в окупації стикаються з виснажливими викликами, яких не було в мирному житті, вигоряють медики і волонтери. І в цій ситуації головне "не втомитися". Бо саме на це і розраховує ворог. "У світі існує лише дві сили: меч і дух. У довготривалій перспективі дух завжди отримує перемогу над мечем", – зазначають у ВМС ЗС України. 

Але "мечі" в нас теж є. Кожного дня наші воїни наближають Україну до Перемоги. Українські гелікоптери завдали ударів по скупченнях ворожих сил на Херсонщині, а літаки – по складах боєприпасів на Миколаївщині. Противник втратив понад 20 осіб та до 10 одиниць військової техніки, – йдеться в ранковому повідомленні Генштабу.

Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили за добу 10 атак ворога. На двох локаціях ще тривають бої. Військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 1 танк;
  • 3 артилерійські системи;
  • 2 бойові броньовані машини;
  • 1 автомобіль;
  • 2 склади з боєприпасами.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 2 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

Протягом минулої доби на Запорізькому напрямку наші воїни знищили:

  • особового складу – 14 осіб, 8 поранили;
  • реактивних систем залпового вогню "Град" – 5 од;
  • бойових броньованих машин – 2 од;
  • автомобільної техніки – 4 од;
  • БПЛА "Орлан 10" – 1 од.

Захоплено один танк та  бойову броньовану машину.

А щоб "не втомлювалися" від війни за кордоном, щоб не зменшувалась увага до України, до нашої боротьби за свободу, "кожен і кожна мають продовжувати говорити про те, що відбувається. Поширюйте інформацію. Підтримуйте наші потреби. Що більше буде сказано про Україну у світі, то швидше ми зможемо закінчити війну та звільнити нашу землю", – наголосив президент Зеленський у своєму щоденному зверненні.

Перемовини України з росією

росія не обговорюватиме з Україною статус окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, якщо відновляться переговори Києва та москви. Про це повідомляє російська газета "Известия" із посиланням на джерело у владних колах. Також "закрите для москви питання з Кримом та Донбасом". Зрозуміло, що Київ на такі умови йти не збирається.

Цікаво, що після публікації у кремлі цю позицію спростували: "Ні, це все не так. Це неправильна інформація", — сказав речник президента рф пєсков. Тобто, виходить, що кремль все ж таки готовий обговорювати повернення Україні захоплених територій (крім Донбасу та Криму) у рамках можливих мирних домовленостей щодо припинення війни.

Україну не можна примушувати до невигідної мирної угоди, а президент Зеленський не повинен у цьому плані зазнавати тиску, заявив прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон. У пресслужбі прем'єра повідомили, що Джонсон після вчорашнього вотуму довіри заявив міністрам, що Велика Британія залишиться в авангарді підтримки України.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

війна

Українські військові отримали броньовані машини Pinzgauer. Їх спільно з партнерами анонімно придбав військовослужбовець ЗСУ з позивним "Гора". Два позашляховики вже служать бойовим бригадам Сил територіальної оборони ЗСУ, ще шість – відправили іншим родам військ. Pinzgauer 2009-го року – багатоцільові військові джипи, можуть працювати як тягачі, медичні машини, машини глибинної розвідки та підтримки, зв'язку. Одна така автівка рятує десятки людських життів

Британія надає Україні юристів та поліцейських для підтримки розслідування воєнних злочинів росіян. Уряд Великої Британії виділив пакет допомоги для розслідування злочинів окупантів в Україні, повідомив британський віцепрем'єр-міністр Домінік Рааб. Що входить до нового пакету підтримки:

  • робота спеціального офіцера британської поліції, 7 юристів з великим досвідом у галузі міжнародного кримінального права, 2 поліцейських;
  • постійний аналіз оборони та моніторинг подій в Україні;
  • проведення тренінгу з розслідування воєнних злочинів для української поліції;
  • надання криміналістичних та технічних можливостей для розслідування, зокрема біометрію та експертизи цифрових пристроїв.

Греція передасть Україні близько 100 одиниць БМП-1, коли обіцяні Німеччиною німецькі бойові машини піхоти Marder надійдуть до Греції. Про це заявив речник грецького уряду. Причина такої позиції – конфлікт Греції з Туреччиною. Анкара, зокрема, зазіхає на деякі грецькі острови. Тож ЗС – у стані бойової готовності. У травні Афіни вже заявляли, що поставлять Україні озброєння лише за умови негайної заміни.

Польща планує укласти з Україною контракт про постачання зброї для ЗСУ на 630 мільйонів доларів — це буде найбільший за останні 30 років контракт для польського оборонно-промислового комплексу. Прем'єр Польщі додав, що угода частково фінансується з коштів від Євросоюзу, частково — з українського бюджету.

А тепер про ту зброю, що до України не поїде. Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков заявив, що його країна не планує постачати зброю Україні. "Те, що ми зробили для України на рівні підтримки біженців, на рівні коштів, які вклали в гуманітарну допомогу, ремонт техніки — ми підтримали всі заходи, коли йдеться про санкції проти росії", – заявив Петков на пресконференції. У свою чергу міністерка економіки Корнелія Нінова заявила, що Болгарія не експортуватиме зброю в Україну. Про це повідомляє видання The Sofia Globe.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

війна

Польська мережа супермаркетів Biedronka випустила картки для безкоштовних покупок у своїх магазинах, які можуть отримати українські біженці. 

Новини від партнерів

джонсон

Борис Джонсон – і далі з нами! Він залишається прем'єр-міністром. Вотум недовіри не пройшов.

Європа багато зробила, щоб допомогти Україні, однак вона має збільшити свою допомогу, вважає президент Литви Гітанас Науседа. Про це він говорив у вівторок із канцлером Німеччини Олафом Шольцем, який перебуває з візитом у Вільнюсі, передає BNS. "Ми говорили про війну росії в Україні та відповідь Європи. Європа багато зробила для допомоги Україні, але цього недостатньо. Досі немає перемоги у цій війні. Ми повинні залишатися на цьому шляху і в жодному разі не зменшувати обертів. Навпаки — їх підвищувати", написав Науседа у соцмережах.

Генеральний директор МАГАТЕ повідомив, що незабаром експертна комісія організації вирушить на Запорізьку АЕС за нашим же запитом. Проте в "Енергоатомі" називають цю заяву брехнею. "Українська сторона не запрошувала Ґроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляла йому у такому візиті", — повідомило підприємство. Такий візит може бути спрямований на легітимізацію перебування окупантів на Запорізькій АЕС, вважають в "Енергоатомі".

Декілька висновків поточного стану війни від аналітика з питань оборони та безпеки Майкла Кларка в ефірі Sky News. В Україні зараз тривають три ключові бої: у Сєвєродонецьку, під Харковом і під Херсоном. Кларк вважає, що ці три простори пов'язані одне з одним:

  • На півночі Харківської області українці тиснули на росіян. Цей наступ виглядав так, ніби він трохи видихнувся, але тепер він відновився — ЗСУ просуваються до кордону з росією і вони розділили частину російських сил навпіл.
  • Основне призначення боїв у районі Сєвєродонецька — відтягнення на себе та вимотування противника для зменшення його маневру на інших напрямах.
  • Що стосується Херсона, близько 10 днів тому Україна розпочала серйозний наступ — це важливо, оскільки регіон все ще перебуває під контролем росії. Якщо Україна поверне контроль над містом, це буде "символічна перемога", яка надихне ЗСУ на інші звитяги.

Що там на росії?

Журналістка Марина Овсяннікова, яка влаштувала антивоєнну акцію в ефірі Першого каналу, і яку дуже не люб'язно зустріли в Україні, вирішила змінити прізвище. "Я не "хороша росіянка", я українка. На знак підтримки України маю намір змінити прізвище Овсяннікова, на своє рідне прізвище Ткачук", — пише вона у фейсбуці. Невже вона справді думає, що справа у прізвищі?

Російські заводи з виробництва свинцю опинилися на межі закриття через повну зупинку експорту. Європа недоступна через санкції, а Мінпромторг досі не видав жодної ліцензії на експорт за іншими напрямками. Внутрішній попит впав після майже повної зупинки автопрому.

Напруга серед родичів росіян, які загинули на крейсері "москва", продовжує зростати. Щоб покращити тяжкий психологічний стан членів сімей, з рідними моряків працює спеціальна група психологів, медиків та юристів. За даними ГУР, основна мета групи — унеможливити витік інформації про загиблих та зниклих безвісти окупантів-строковиків. Родичів намагаються вмовити ні з ким не спілкуватися про своїх синів та чоловіків, які служили на крейсері. У разі відмови їм починають загрожувати невиплатами компенсацій та кримінальним переслідуванням.

медведєв пояснив свою різкість у телеграмі ненавистю до супротивників. До кого саме звернено посил — не вказується, але з контексту ясно, що до Заходу. "Я їх ненавиджу. Вони виродки. Вони хочуть смерті нам, росії. І поки я живий, я робитиму все, щоб вони зникли", — написав медведєв. Певно, підсанкційний синочка, якого назавжди вигнали зі США, сказав татові, що він думає про нього і про російську політику.

У росії нарешті зізналися, що відправили щонайменше 600 строковиків на війну в Україні. "Близько 600 військовослужбовців на заклик були залучені до "спеціальної військової операції", всі вони будуть повернуті в найкоротші терміни", — заявив військовий прокурор Західного округу Єгієв і сказав, що за це нібито покарали 12 офіцерів. А ми додамо, що частина російських строковиків-окупантів вже повернулася додому — у пластикових пакетах.

А що чутно про російських посіпак?

У Білорусі лукашенко оголосив про створення південного оперативного командування, що передбачає збільшення чисельності збройних сил до 80 000 осіб, — повідомляє Генштабу ЗСУ.  

Російський брехунець 

росія шукає нові мирні цілі, виправдовуючи можливі атаки відвертою брехнею. В мінвбивства рф заявили, що в харківських медзакладах – у "дорожній клінічній лікарні, міській лікарні №25, Інституті ендокринної патології та дитячій поліклініці №23 українські військові обладнали вогневі точки та склади боєприпасів, при цьому персонал та пацієнти медзакладів насильно утримуються під приводом забезпечення їх безпеки".  

Санкціями по агресору!

У Японії введуть новий пакет санкцій проти росії та Білорусі. Про це повідомили в МЗС країни. Відомо, що до санкційного списку потрапили "россельхозбанк", московський кредитний банк та білоруський банк розвитку та реконструкції. Окрім того, Японія введе заборону на експорт товарів, які сприятимуть зміцненню промислової інфраструктури в росії.

Компанія IBM оголосила про припинення роботи в росії.

І ложка дьогтю. Європейський Союз послабив шостий пакет санкцій проти росії, виключивши з нього заборону на доступ до хмарних сервісів. Про це повідомив Михайло Подоляк.

"Деякі країни діють, як сапери. Підтримуючи Україну, вони перевіряють, що можна зробити, щоби послабити санкції, щоби бізнес тієї чи іншої держави не страждав. Вони постійно, як сапери, пробують проштовхнути ту чи іншу ініціативу. Нам не потрібні альтернативні рішення, окрім тих, які наша держава обрала", — підкреслив в інтерв'ю Financial Times Володимир Зеленський.

"Якщо ми будемо говорити відверто… Ми вдячні за санкції, але вони поки не настільки вплинули на росію, щоби вона зупинила війну. Тому що ми розтягуємо це "задоволення". А треба чітко: ембарго — так ембарго, на нафту — так не бійтеся, на газ — розуміємо, що будуть складнощі, але вводьте. Інакше час буде грати на руку керівництву росії. Не забувайте, що війна продовжується. Не може бути втоми у західних держав від цієї війни. Про це не можна забувати", — додав президент.

А ось і реальне підтвердження слів президента. Стало відомо, що платити за газ у рублях погодилися газові компанії з дев'яти країн Європи. Про це йдеться у аналітичному матеріалі, підготовленому командою KSE Institute. Ось ці компанії:

  • MVM (Угорщина).
  • VNG, RWE, Uniper (Німеччина).
  • Engie (Франція).
  • Eni (Італія).
  • OMV (Австрія).
  • CEZ (Чехія).
  • SPP, Geoplin (Словаччина).
  • DEPA Commerce, Mytilineos та Prometheus Gas (Греція).

Проте дев'ять компаній платити у рублях відмовилися — це оператори з Нідерландів, Польщі, Болгарії, Данії, Фінляндії, країн Балтії.

Життя з урахуванням бойових дій

МОЗ зробило відкритими звіти про розподіл гуманітарної допомоги. Перевірити, як Міністерство охорони здоров'я розподіляє гуманітарну допомогу від українських і міжнародних організацій та урядів тепер можна на новому дашборді. Тепер там доступна інформація про те, скільки вантажів доставлено в регіони і яка саме це допомога: лікарські препарати, обладнання, швидкі, витратні матеріали, засоби індивідуально захисту. Дані на дашборді оновлюються щогодини. 

Українські учні і студенти вийдуть на офлайн навчання 1 вересня. Про це повідомив заступник міністра освіти Андрій Вітренко.

Він також розповів, що з української шкільної програми буде повністю виключено багато творів російської літератури, у якій оспівується російська армія. Наприклад, "Війна та мир" Льва Толстого. Також зміни в освітній програмі зачеплять і предмет "Захист Вітчизни". Його хочуть зробити більш "практичним" — дітей, наприклад, навчатимуть поводитися з мінами. "Діти повинні знати, вміти. Там буде посилено національно-патріотичне виховання. І буде окремий блок, який стосуватиметься протимінної діяльності", — сказав Вітренко.

Україна веде переговори зі США щодо забезпечення опалювального сезону за рахунок американського газу. Про це розповів голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко в ефірі Bloomberg TV.  "Оскільки ми виступаємо за повне ембарго на російський газ, то вважаємо, що ЗПГ із США є найкращою альтернативою", — сказав Вітренко. Україна готується придбати за кордоном газ на суму до восьми мільярдів доларів.

Кабмін підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Про це повідомив Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. "Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров'я. Ми розуміємо кількість людей, які потребуватимуть медикаментозного лікування внаслідок цього впливу. І ми розуміємо, що немає часу чекати", — наголосив він.

Київ і область

160 тіл загиблих українських воїнів з "Азовсталі", яких обміняли на 160 російських трупів, уже доставили в Київ. 52 з них – тіла бійців полку "Азов", – повідомляє Асоціація родин захисників "Азовсталі". Належність інших тіл до різних підрозділів наразі встановлюється. Судмедексперти зазначають, що роботи зі зʼясування приналежності можуть тривати до трьох місяців.

За 100 днів війни по Борисполю було випущено 50 ракет. "Долетіло лише дві. Слава Богу, обійшлося без жертв", — пише депутат Київської облради Володимир Горковенко. За його словами у 2016-2018 роках було змінено розсташування систем протиповітряної оборони. "Зенітно-ракетні комплекси С-300, котрі захишають небо над аеропортом, змінили місце дислокації. Нове розсташування засекретили. Тому рашисти били по старим координатам. Саме тому окупанти не змогли вивести з ладу протиповітряну оборону столиці", — написав депутат на своїй сторінці у фейсбук.

Цього літа на деокупованих від російських загарбників територіях Київської області не будуть відкривати пляжний сезон.  

Житомирщина

На Житомирщині СБУ затримала бойовика "днр", який намагався проникнути в лави ЗСУ. Наприкінці 2021 року чоловік транзитом через територію рф в'їхав на підконтрольну Україні територію та намагався вступити в лави Збройних Сил, звернувшись до військкомату. Але його викрили та запобігли його проникненню до лав ЗСУ. В СБУ з'ясовують причетність чоловіка до псевдоспецслужб так званої "днр".

Донеччина і Луганщина

На сьогодні противник зосередив основні зусилля на Донбасі, – повідомляє Генштаб у ранковому зведенні. 

  • На Слов'янському напрямку противник продовжує наступ на Ізюм та Слов'янськ. 
  • Ворог продовжує штурмувати місто Сєвєродонецьк, бойові дії тривають. Наші воїни завдають ворогові втрат.
  • На Бахмутському напрямку українські війська відбили наступ противника у напрямках населених пунктів Нагірне, Берестове, Криничне, Роти.

104 день війни

Насамперед пропаганда, а люди – почекають. Окупанти знімають радісні сюжети про те, як 300 маріупольців отримали гуманітарну допомогу від Санкт-Петербургу. Аж 300! Тобто, 0,25% наявного населення

Маріупольська міська рада нагадує рашистам – у Маріуполі зараз перебуває більше 120 тисяч людей. Їм не вистачає продуктів харчування та питної води. І саме загарбники несуть повну відповідальність за окуповане та зруйноване місто.

А дітей Маріуполя змушуватимуть співати гімн росії та молодих "рєспублік". До дня росії окупаційна "влада" дала вказівку вчителям та вихователям зняти відео, де діти співають гімн рф. Відеозапис будуть поширювати у рамках флешмобу "ми чекали 8 років". Якщо ж вчителі відмовляться, рашисти погрожують їх заарештувати та позбавити сім'ю гуманітарної допомоги.

Просування ЗС рф під Попасною зупинено, за Сєвєродонецьк ідуть бої, — такі дані має розвідка Британії.

Короткі вечірні зведення 7 червня по Луганській і Донецькій областях від голів ОДА:

  • Сергій Гайдай, Луганщина: орки щосили намагаються захопити Сєвєродонецьк та "перерізати" трасу Лисичанськ-Бахмут. Обласний центр важко стримувати, але окупанти не контролюють місто.
  • Павло Кириленко, Донецька ОДА: Працюємо над відновленням водопостачання на півночі Донеччини, але орки навмисне гатять саме туди, де йдуть роботи.

Чернігівщина 

Голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус у своєму ранковому зверненні повідомив, що сьогодні буде прийнято рішення щодо зменшення тривалості комендантської години на Чернігівщині — з 23 до 4 ранку.

А ще чернігівські рятувальники шукають добровольців. Для цього потрібна медична довідка і проходження навчання у Навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області. Охочим варто звертатися до відділу з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Чернігівської міської ради на електронну адресу: [email protected], попередньо заповнивши анкету (знайти її можна на сайті).

Харківщина

Ранком 7 червня російські загарбники вчергове обстріляли Харків. Про це інформує обласне управління ДСНС. Ворожий обстріл зачепив приватний сектор в Київському районі, на одній з вулиць знайшли ракету, що не вибухнула. Відомо про щонайменше одну постраждалу.

З РСЗВ атаковано Київський та Слобідський райони, обстріляно стадіон "Металіст" та інфраструктуру. У місті через обстріл — троє поранених.

В області під вогнем були Харківський, Чугуївський, Богодухівський, Красноградський, Лозівський, Золочівський райони.  В результаті — 2 загиблих, 7 поранених. У районі Ізюма противник намагається наступати на Довгеньке та Долину. Бої на лінії зіткнення продовжуються.

Жителі Балаклії, які три місяці перебувають під тимчасовою окупацією рф, просять про розголос щодо ситуації в місті. 5 червня окупаційні війська оголосили місто "частиною Бєлгородської області". Місто закрите на в'їзд та виїзд на підконтрольну Україну територію з 8 травня, окупанти забороняють ввозити продукти та медикаменти. У місті зникають люди, є проблеми з водо- та електропостачанням, майже відсутній зв'язок. Балаклійці, які стали заручниками окупантів, шукають способи заробити хоча б якісь гроші, щоб вижити. І бояться, що через це їх можуть вважати колаборантами. Але росіяни не залишають їм вибору…

Щонайменше троє загиблих та шестеро поранених сьогодні внаслідок російських артобстрілів Харківщини, — повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Під удари потрапили Харків, Черкаська Лозова, Слатине Харківського району та Коробочкине Чугуївського району.

21:30 – "Російські виродки знову обстріляли спальний район Харкова", — повідомила на своїй сторінці у Facebook радниця голови Харківської облради Наталія Попова. За інформацією Попової, внаслідок обстрілу одна людина загинула, троє поранено.

Сумщина

104 день війни

У ніч на 7 червня російський ворог обстріляв Середину-Буда. Обстріл почався близько 5 ранку, було 7 пострілів з міномета і за ним відкрили й артилерійський вогонь. Щонайменше 6 будинків, господарча споруда та гараж – розтрощені, вирують пожежі. Пошкоджена також і лінія електропередач. Попередньо – загиблих та поранених серед місцевого населення немає.

Полтавщина

На Полтавщині винесли вирок навіднику та водію російського "Граду", які обстрілювали Харків, на 11,5 років увʼязнення. Перший залп 24 лютого вони випустили з території села Малинівка Бєлгородської області у напрямку Харківської області. Потім обвинувачені перезарядили бойову установку "Град", перетнули кордон з Україною та стріляли в напрямку Харкова. Підсудні в суді повністю визнали свою вину та отримали покарання за порушення законів та звичаїв війни.

Дніпропетровщина 

Криворізький район знову під обстрілами. Вночі ворог ударив з "Ураганів" по Зеленодольській громаді. У Великій Костромці поранений 46-річний чоловік, зараз він у лікарні. У селі пошкоджені будинки.

Запоріжжя

Окупанти залишили майже всі блок-пости Мелітопольського району, боячись наступу ЗСУ, — заявив мер міста Іван Федоров. "І навіть з території Василівки вони перемістилися до Зеленого Гаю через страх приходу наших військових. Найближчими тижнями-місяцями Мелітополь буде деокуповано", – впевнений мер.

Але при цьому, як повідомляють рашистські ЗМІ, окупанти збираються відкрити центри видачі паспортів росії в Бердянську, Енергодарі та інших містах Запорізької області. 

У Запорізькій області в районі Оріхового та Гуляйполя точаться активні бої, — інформує голова Запорізької ОВА Олександр Старух. Старух також розповів, що противник відводить війська з Мелітопольського та частини Василівського району у бік Херсона. Такі дії можуть бути ротацією, вважає він.

Мешканці Запоріжжя чули вибух зранку 7 червня. Це українські воїни збили ворожу ракету. Про це повідомив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв. Міська влада закликає мешканців не ігнорувати сповіщення про повітряну небезпеку.

Тим часом у смт Степногірськ Василівського району Запорізької області ракета потрапила у двір дитячого садка. Уламками вибило близько ста вікон. Загалом учора з 18:00 до 19:00 години у Степногорську потрапило 8 снарядів окупанта. Зруйновано будинки третього мікрорайону міста. Одна людина поранена.

З Мелітополя у бік Криму почали слідувати потяги, — повідомила окупаційна "влада" міста. За словами окупантів, 7 червня виїхали перші 11 вагонів із мелітопольського елеватора. Орки вже не приховують, що крадуть українське зерно.

Херсонщина

херсон

Представники окупаційної влади Криму і їхні херсонські "колеги" не можуть поділити доходи від "русифікації" Херсона і Мелітополя. Між ними триває підкилимна гра за можливість видавати "російські паспорти", – дізналася Асоціація реінтеграції Криму.

Але самі жителі тимчасово окупованої Херсонської області саботують оформлення російського громадянства. Про це повідомляє "Центр національного спротиву". Наразі немає охочих отримувати громадянство рф на Херсонщині. Агітація та підкуп не допомагають окупантам. Херсонцям навіть пропонують 10 тисяч рублів за громадянство та підтримку референдуму, але місцеве населення неохоче ведеться на такі провокації.

Тим часом колаборант стремоусов продовжує педалювати тему референдуму. "На території Херсонської області проведуть референдум про входження регіону до складу рф", – знову заявив він. Хоча ще у суботу 4 червня стремоусов говорив, що проведення референдуму на порядку денному не стоїть. 

У херсонському театрі звільнили заслуженого артиста України Євгена Гамаюнова за співпрацю з так званою "владою". Разом з ним – художницю-гримера Ганну Штирмер та охоронця Валерія Шелудька, якого окупаційна влада призначила "директором" театру.

Голові Херсонської обладміністрації часів Януковича оголосили про підозру в держзраді. Слідство вважає, що ексчиновник із перших днів вторгнення співпрацював із російськими військовими. СБУ не повідомляє, про кого саме йдеться. Але судячи з дат, це або Анатолій Гриценко (був на посаді з березня по червень 2010), або Микола Костяк (очолював область з червня 2010 по березень 2014). Судячи з опублікованого фото, йдеться про Костяка.

У Херсоні в ресторані Nostalgie, де полюбляють обідати вищі чини окупантів, стався вибух, є поранені. росЗМІ також написали про вибух у кафе. Вони називають це "терактом".

А ось і фінал цієї історії. російські ЗМІ написали, що на місці "теракту" у херсонському кафе "терористи" випадково загубили скриньку. Але насправді ця знахідка з "місця злочину", яку цілком серйозно намагаються згодувати росіянам по ТБ, — сувенірна коробка з алкоголем.

Окупанти вимагають від шкіл Херсона перевести навчання на російські освітні програми. Про це повідомляє Головне управління розвідки. Окупаційна "адміністрація" Херсона провела збори директорів місцевих шкіл — там окупанти висунули вимогу з 1 вересня розпочати навчальний процес за російськими освітніми програмами. Із приблизно 60 присутніх директорів шкіл пропозицію прийняли лише двоє

Також збори провели й з працівниками Херсонської дирекції залізничних перевезень Укрзалізниці. Колаборанти повідомили працівникам, що гроші будуть виплачуватись лише тим, хто піде на співпрацю. При цьому розмір виплат буде вдвічі меншим, ніж чинні зарплати Укрзалізниці.

Миколаївщина

Внаслідок нічного обстрілу Баштанки на Миколаївщині загинули двоє людей, ще двоє отримали поранення, – повідомила голова облради Замазєєва.

Зерновий термінал у Миколаївському порту, на якому вчора сталася грандіозна пожежа, був другим за розміром в Україні. Про це заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель у Twitter. Боррель також уточнив характер руйнувань терміналу, заявивши, що росія його "знищила". Він заявив, що такі удари "сприяють глобальній продовольчій кризі".

Одещина

Завершився дводенний візит до Одеси міністерки з питань культури та медіа Німеччини Клаудії Рот. "Держміністерка запевнила в тому, що Німеччина підтримає внесення Одеси до основного списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. Міністерство планує подати досьє на прискорене включення в список ЮНЕСКО вже в липні. Наразі  разом з мерією Одеси ми готуємо досьє та сподіваємось на швидку процедуру, яка, по суті, стане прецедентом", — поділився результатами зустрічі міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. 

Також в ході візиту вдалося домовитись:

  • про посилення санкцій щодо росії в напрямку протидії дезінформації;
  • про виділення коштів на діджиталізацію та збереження культурної спадщини України, а також на реставрацію Одеської обласної філармонії.

Вінниччина 

Днями студент Вінницького технічного університету захистив роботу онлайн, будучи на передовій. Про це у Фейсбук написав викладач університету Михайло Ганчук. "Захист в університеті сьогодні був нетиповий. Студент онлайн захищав роботу, знаходячись в зоні активних бойових дій на самій лінії фронту. Зважаючи на всі обставини, була спокуса поставити "автоматом" — цей вислів зараз сприймається по-іншому. Але все було як годиться, студент отримав заслужену 4-ку", — йдеться у повідомленні.

Захід України

Учора, 6 червня, у Самборі молодята перерахували 100 тисяч гривень на потреби Збройних сил України. Про це повідомили на Facebook-сторінці Львівської обласної державної адміністрації. Пара відмовилась від гучних забав через війну і відсвяткувала весілля у вузькому родинному колі. Гроші, які молодята отримали як подарунок, вирішили віддали для того, щоб допомогти українським військовим. Українці – неймовірні!

7
833

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: