fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:04 05 Чер 2022

Хроніка подій: 102 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 5 червня і вже 102 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито 5 атак ворога, знищено 3 танки, 4 артилерійські системи, 11 бойових броньованих машин, 26 одиниць автомобільної техніки. 

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". 4 червня наша артилерія завдала вогневого ураження по скупченню особового складу та техніки російських фашистських військ, також було знищено два склади з боєприпасами та командно-спостережний пункт. Втрати ворога становлять:

  • особового складу – 60;
  • БТР – 1;
  • ББМ – 1;
  • мінометів – 2;
  • АТТ – 26;
  • паливозаправників – 1;
  • БПЛА – 3.

Про сьогоднішню "зачистку" українського неба повідомляє Командування Повітряних Сил. Загалом за добу 4 червня знищено 9 повітряних цілей окупантів:

  • 1 літак (попередньо Су-34);
  • 1 вертоліт (Ка-52);
  • 3 БпЛА ОТР (2 "Орлан-10", 1 "Форпост");
  • 4 крилаті ракети.

Українські військові успішно стримують спроби росії оточити їхні позиції на Луганщині та відбивають лобові атаки окупантів у Сєвєродонецьку, — відзначають аналітики з американського Інституту вивчення війни.

Загальні бойові втрати рашистів на ранок 5 червня:

війна

Країна-агресорка казиться і продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об'єктах військової та цивільної інфраструктури на території нашої Держави. Сьогодні вранці прилетіло і до Києва. Загалом за весь час повномасштабної війни російські війська випустили по території України понад 2500 ракет.  

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував сьогоднішні ракетні удари по Києву: "Поки хтось [нагадаємо, це був Макрон, — ред.] просить "не принижувати московію", кремль вдається до нових підступних атак. Сьогоднішні ракетні удари по Києву мають лише одну мету – вбити якнайбільше українців. Кожен такий акт тероризму має отримувати жорстку відповідь від європейських столиць – нові санкції, більшу зброю", – написав він у Twitter.

 Гуманітарні місії  

Різниця між українцями та окупантами в тому, що вони, нелюди, їдять домашніх собак, а наші піклуються про диких курчат.

війна події

З Лисичанська нашим військовим, поліцейським та ДСНС вдалося евакуювати 66 людей. Серед евакуйованих було шестеро дітей. Військові без попередження проїхали по бомбосховищах та вмовили людей евакуюватись. Сергій Гайдай також просить тих, хто залишився у місті, бути в укриттях, адже обстріли Лисичанська не припиняються.

Евакуація із Сєвєродонецька наразі неможлива, – повідомляє Сергій Гайдай, – хоча ЗСУ і зачистили половину Сєвєродонецька від росіян. Наразі в місті залишаються близько 15 тисяч осіб.

А число врятованих людей з Лисичанська збільшилося до 98.

Трофеї та цілі ЗСУ 

Українські воїни дякують окупантам за оновлення парку бронетехніки Сил оборони. Цей трофейний БТР-82А з українським камуфляжем зараз перебуває на озброєнні Сил оборони.

Сили оборони збили російський літак Су-25 над Оріховим, Запорізької області.

А на Донеччині воїни 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада ДШВ в складі Сил оборони з ПЗРК "Ігла" вчергове успішно "приземлила" ворожий ударний вертоліт Ка-52 "Алігатор". Про це повідомило Командування ДШВ ЗС України.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Уряд Іспанії готовий поставити Україні важке озброєння, включаючи танки та зенітні ракети, повідомила газета El Pais. За її інформацією, до цього моменту влада Іспанії передала українській стороні боєприпаси, засоби індивідуального захисту та легке озброєння — гранатомети чи кулемети. Тепер уряд королівства готується поставити танки Leopard і батарею зенітних ракет. 

Порадувала сьогодні і Греція. Країна передала та збирається передати Україні "неймовірну кількість" зброї та боєприпасів, — пише pronews.gr. У списку:

  •  122 БМП-1 з усім боєзапасом для кулеметів;
  •  15 тисяч снарядів 73-мм;
  •  2,1 тисячі реактивних снарядів 122-мм;
  •  20 тисяч автоматів Калашникова АК-47;
  •  3,2 млн патронів калібру 7,62 мм;
  •  60 ПЗРК FIM-92 Stinger;
  •  17 тисяч артилерійських снарядів 155 мм;
  •  1,1 тисячі протитанкових снарядів РПГ-18.

Міністерство оборони США офіційно повідомляє, що "Військовослужбовці Повітряних Сил США завантажують піддони з боєприпасами на C-17 Globemaster III на базі Повітряних Сил США "Тревіс", штат Каліфорнія, як частину безпекової допомоги США Україні". Дякуємо партнерам!

Новини від партнерів

війна

Поблизу шведських берегів у неділю розпочинаються військово-морські навчання країн-членів НАТО BALTOPS 2022. У навчаннях візьмуть участь 14 країн-членів альянсу, а також Швеція та Фінляндія, які подали заявку на вступ до НАТО. У навчаннях будуть задіяні 45 бойових кораблів, 7 тис. військовослужбовців та 75 літаків та гелікоптерів.

Президента США Джо Байдена з дружиною Джилл Байден евакуювали зі свого будинку в штаті Делавер у місцеву пожежну частину, а над Білим домом з'явилися військові літаки через невідомий літак, який влетів у повітряний простір над будинком подружжя Байденів.

Чехія готова визнати росію країною-терористом. Чехія є однією з перших країн світу, яка засудила російське вторгнення і прийняла резолюцію з визнанням військових злочинів геноцидом щодо України. 

ЄС розробив план відмови від російського газу,  – поділився Єврокомісар Тьєррі Бретон. "Він включатиме 50 млрд кубометрів імпорту зрідженого природного газу зі США або Катару, додаткові 10 млрд на існуючих трубопроводах, прискорення морських вітряних турбін і підсилення фотоелектричних панелей, що замінить 25 млрд. кубометрів",  – заявив Бретон.

Вашингтон анонсував "Рамштайн-3".  А це нова зброя та нові втрати "руського міру" в Україні. Зустріч відбудеться у Брюсселі 15 червня – її організацією, як і раніше, займеться голова Пентагону Ллойд Остін.

Польський суспільно-політичний тижневик Wprost розмістив на обкладинці карикатуру про марні телефонні розмови Шольца, Макрона та путіна. З одного боку величезної телефонної слухавки – європейські лідери. З іншого – путін, що насолоджується ванною з крові.

Що там на росії?

путін загрожує новими ударами по Україні: "Якщо Захід постачатиме Києву ракети більшої дальності, росія робитиме висновки і завдаватиме ударів по тим об'єктам, які поки не чіпає". Як же його плющить! Сподіваємося, від цього путін залишить нас швидше, ніж йому прогнозують зараз лікарі.

Тим часом на RussiaToday: "Війська росії ведуть героїчний наступ із тактичним відходом на підготовлені позиції". Росіяни хвилюються: це негативний наступ чи позитивний відступ?

лавров вирішив навідатись до російських підспівувачів – у Сербію. Але щось пішло не так. Болгарія, Північна Македонія та Чорногорія закрили свій повітряний простір для літака глави МЗС росії лаврова, повідомила сербська газета "Вечірні новини". Таким чином, за її інформацією, намічений на 6-7 червня візит міністра до Сербії "опинився під великим питанням". Тепер логістикою лаврова займається особисто президент Сербії Вучич.

І – мінус ще один рашистський генерал. ЗМІ повідомляють, що сьогодні на Донбасі загинув високопоставлений російський військовий – начальник штабу 29-ї загальновійськової армії генерал-майор Роман Кутузов. Загинув він у ході бою у напрямку траси Бахмут-Лисичанськ.

А що чутно про російських посіпак?

Спікер парламенту Угорщини Ласло Кевер назвав критику західних лідерів з боку Зеленського "якоюсь психологічною проблемою". Йому здалося, що Зеленський "неправильно" вимагає військової допомоги у західних партнерів.

В Офісі президента відреагували на заяву спікера Угорщини щодо "психічної хвороби" Зеленського: "Історія піде вперед, Україна переможе: всі громадяни, які проживають в Україні будуть пишатись нашою державою, а такі "персони" залишаться на смітнику історії. В цьому сумнівів не маю – хіба що згадають як непорозуміння, яке "підгавкувало" на президента України, президента країни героїв, сміливих та вільних людей", –  написав заступник глави ОП Андрій Сибіга.

А МЗС України поцікавилося довідкою про стан психічного здоров'я самого Ласло Кевера.

Російський брехунець 

СБУ отримала доступ до пропагандистських методичок спецслужб росії про "правильне висвітлення спецоперації" в Україні. Співробітники 5-го відділу фсб визнають у своїх документах, що населення рф досі не розуміє, чому війна була єдино можливим способом "вирішення цілей росії". Тож співробітники 5-го відділу фсб намагаються знайти нові аргументи і виправдати злочини російських військових.

На думку російських спецслужб, треба створювати більше роликів про "гєроєв-асвабадітєлєй", порятунок тварин і возз'єднання розлучених сімей. Крім цього, фсб вимагає відключити на окупованих територіях українські телеканали і транслювати російські програми з тезою: "Ми воюємо за вас, щоб потім передати ці території вам". А на територіях, підконтрольних Україні, окупанти планують "запустити проекти нових медіа і реальні сітки агітаторів".

Для створення вигідної пропагандистам орди "картинки" у ЗМІ окупанти обстріляли середмістя Донецька. Вчора ввечері пропагандистські ЗМІ повідомили, що "у Донецьку пролунала серія вибухів … ЗСУ випустили 40 снарядів із "Граду", удар припав по центру міста". Однак такі заяви ЗМІ росії розбиваються об повідомлення очевидців  – вони пишуть, що обстріли відбувалися з районів самого Донецьку

Санкціями по агресору

У сина медведєва, який живе в США, відібрали робочу візу та наказали залишити країну за 48 годин. Go home, Ілюша.

Життя з урахуванням бойових дій

Кабінет міністрів зафіксував ціни на газ для теплових елекроцентралей та інших виробників тепла. Вони отримуватимуть його за ціною 7400 гривень за тисячу кубометрів. "Це дозволить місцевій владі не підвищувати тарифи для людей", – заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він сказав, що держава зацікавлена ​​у поверненні українців додому.  Для цього потрібно забезпечити відповідні умови, у тому числі – і з оплати за тепло. 

вишиванка зеленського

Вишиванку Зеленського, яку він вдягав на День вишиванки цього року, продали на благодійному аукціоні. За сорочку українського президента вдалося вторгувати 100 тисяч доларів США, а придбала її юридична компанія Asters USA. Виручені кошти перерахують на рахунок Національного банку України та спрямовуються на придбання озброєння, медичного обладнання та гуманітарної допомоги.

ПриватБанк тестує можливості забезпечення платежів у Херсонській області. Далі це буде поширено інші банки, – повідомив радник голови ОВА Сергій Хлань.

Влада планує вибачити кредити тим, чиє заставне майно постраждало під час війни. Законопроект внесуть до Ради наступного тижня, повідомив голова фінансового комітету Данило Гетьманцев. Йдеться про списання заборгованості за кредитами на майно, яке було знищено у ході воєнних дій. "Людина не повинна виплачувати борг за неіснуючий об'єкт",  – пише Гетьманцев. Йтиметься в тому числі про нерухомість, а також автомобілі  – речі, які найчастіше беруть у кредит.

У залізничній катастрофі в Німеччині загинули дві українські біженки. Потяг, що рухався у напрямку Мюнхена, зійшов з рейок. Внаслідок аварії загинуло щонайменше 5 людей. Українське генконсульство в Мюнхені вже зв'язалося з родинами загиблих. В обох жінок залишилися неповнолітні діти.

Київ і область

Зранку ворог обстріляв столицю. Під ракетний удар потрапили Дарницький та Дніпровський райони Києва. Станом на 8 годину ранку жертв у результаті ракетних ударів по об'єктах інфраструктури немає. Одну постраждалу особу госпіталізували. Служби ще працюють на місцях, що зазнали атаки, – повідомив міський голова Києва Віталій Кличко.

Радник глави Офісу президента України Сергій Лещенко написав, що удари у Києві завдавалися по об'єктах Укрзалізниці.

Також ранковий вибух біля громади підтвердив Міський голова Броварів Ігор Сапожко.

Голова "Укрзалізниці" Камишин розповів про подробиці ракетних ударів по Києву. Чотири ракети вдарили по ДВРЗ – Дарницькому вагоноремонтному заводу. Один залізничник постраждав. Камишин спростував інформацію російських військових про те, що на заводі ремонтували танки. І запросив ЗМІ сьогодні переконатись у цьому, відвідавши підприємство.

На фото вище – наслідки сьогоднішнього обстрілу рашистами Дарницького вагоноремонтного заводу.

А над Обухівським районом силами ППО збита ворожа ракета. Попередньо – жертв та руйнацій немає. Інформація уточнюється, – повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

мурал війна

І трохи красивого і надихаючого: у Подільському районі Києва створили квіткову інсталяцію "Привид Києва". Цей квітник потрапив в Національний реєстр рекордів України як найбільший. Його розміри — 10х15 метрів. Для його створення використали 23,5 тисячі квітів. 

Донеччина і Луганщина

Про ситуацію в Луганській області станом на ранок розповідає Сергій Гайдай, Луганська ОДА: У Сєвєродонецьку орки обстріляли "Азот", у Лисичанську – будівлі поліції та пошти. Також є постраждалі серед мирного населення. Ситуація в області залишається вкрай важкою.

Ворог втратив приблизно 20% території Сєвєродонецька і тепер контролює половину міста. Про це повідомив губернатор Сергій Гайдай у ефірі телемарафону. За його словами, після українських контрударів захоплено в полон вісім росіян.

До Маріупольського порту 4 червня зайшло вже друге судно з російським прапором, на яке загарбники завантажать викрадений у місті металопрокат.

У Маріуполь питна вода доставляється раз на два дні

У Маріуполь питна вода доставляється раз на два дні. Люди стоять у чергах. Технічної води для гігієнічних потреб немає. При цьому окупанти заради красивої картинки для росЗМІ поливають тоннами дорогоцінної води вцілілі міські газони, – повідомляє радник мера Андрющенко.

Сьогодні вдень окупанти обстріляли з артилерії місто Бахмут, що на Донеччині. В результаті ворожого обстрілу зазнало руйнування сільськогосподарське підприємство. Звісно, що ні озброєння, ні "пунктів керування" на території підприємства і близько не було.

Харківщина

війна

Російські орки увечері 4 червня втретє обстріляли аеродром "Коротич" у Харківській області. Знищено два ангари, легкі спортивні та тренувальні літаки.  На території аеродрому жодних військових літаків чи гелікоптерів не було.

У Харкові запустили чат-бот, який допоможе біженцям дізнатися про стан їхніх домівок. Про це розповів мер міста Ігор Терехов. Він наголосив, що влада ще не встигла обстежити усі зруйновані окупантами будинки – тому по деяких з них інформація може бути ще відсутня. "Це означає, що вам потрібно почекати кілька днів і знову запитати інформацію про ваш будинок в чат-боті". 

Голова Харківської ОВА розповів про ситуацію в області: зараз найгарячіше – поблизу Ізюма. За словами Олега Синєгубова, окупанти роблять спроби наступу у напрямках Довгеньке – Долина та Бражківка – Вірнопілля. Українські воїни тримають позиції та завдають ворогу відчутних втрат.

У жителів окупованого Ізюма з'явилася надія на порятунок. Депутат Ізюмської міськради Максим Стрельник повідомив, що зараз вживаються "деякі заходи, щоби звільнити місцевих жителів". "Зараз ми об'єднали свої зусилля – державу, місцеву владу, обласне керівництво, різні міжнародні організації, волонтери – і вживаємо деяких заходів для того, щоб звільнити місцевих мешканців, які перебувають у заблокованому місті та врятувати їх. На жаль, про подробиці цього я не можу говорити, адже російські окупанти на це можуть відреагувати", — сказав Стрельник в ефірі національного телемарафону.

Дніпропетровщина

Ніч та ранок напружені – постійні повітряні тривоги. Під ворожі обстріли знову потрапив Криворізький район. Артилерія окупанта вдарила по Зеленодольській громаді. Є руйнування житлових будинків у двох селах. Інформацію по постраждалим уточнюємо, – повідомляє начальник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. 

У Великій Костромці та Малій Костромці зруйновані 2 будинки, ще 6 пошкоджені. У Великій Костромці зачепило бібліотеку. Ворог цілеспрямовано ударив по населеним пунктам.

Український адвокат Масі Найєм, брат Мустафи Найєма, народного депутата України 8-го скликання, отримав важке поранення в зоні бойових дій. Про це повідомив бізнесмен Андрій Ставніцер у своєму Facebook. Масі госпіталізували до лікарні у Дніпрі.

Запоріжжя

Володимир Зеленський разом із командою ОП побували сьогодні у Запорізькій області, — повідомляє заступник голови ВП Кирило Тимошенко. Там вони поспілкувалися з біженцями з Маріуполя.

Херсонщина

війна

Листівки Херсонщини

Фахівці "центру прийому документів" на отримання російського громадянства прийняли від мешканців Херсонської області 300 пакетів документів. Про це заявив представник "нової влади" регіону Володимир Сальдо, якого російські ЗМІ називають "главою військово-цивільної адміністрації" області. 300 заяв на всю Херсонську область, з понад мільйонною кількістю населення, — таке собі "досягнення".

Водночас так звана "влада" Херсонщини погрожує забрати або спалити майно підприємців через їхню відмову ставити цінники на товари в рублях, — розповів радник голови обласної військової адміністрації Сергій Хлань.

Вночі з 4 на 5 червня внаслідок обстрілів військовими рф селище Нововоронцовка залишилось без водопостачання і частково без електропостачання. В селищі організовується підвіз питної води, повідомили в Херсонській ОДА.

У Херсоні російський солдат летів на Тойота Ленд Крузер і на смерть збив двох людей, ще чотирьох відвезли до лікарні. Жертв могло би бути менше, але викликати вчасно швидку містянам не вдалося через відключений окупантами мобільний зв'язок.

Миколаївщина

війна

Вчора у Миколаєві можна було бачити величезний стовп диму. Військова комендатура оборони міста повідомляє, що 4 червня після рашистських обстрілів на території приватного підприємства сталася масштабна пожежа – вщент вигоріло велике складське приміщення

Вночі екіпажами двох українських військових кораблів було збито чергові російські ракети над Миколаївською областю. 

У районі п'ятої ранку сьогодні противник завдав ударів по місту Очаків Миколаївської області. Пошкоджено житлові будинки, – повідомила обласна військова адміністрація.

війна

Запущена вранці по Києву ракета росії "Калібр" пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС. Навіть уламок ракети, який може потрапити в працюючий енергоблок, може викликати ядерну катастрофу та витік радіації, — повідомляє Енергоатом.

Миколаїв, пожежа на складі з зерновим шротом

Фото: ДСНС

Внаслідок рашистських обстрілів на Миколаївщині загорілись склади із зерновим шротом. Пожежу рятувальники ліквідовують досі. Пожежа виникла на площі 10 тисяч квадратних метрів, для її ліквідації залучено 11 одиниць техніки та 50 вогнеборців. Вогонь знищив два складських приміщення.

Одещина

Вибухи, які над ранок чули одесити, лунали в Миколаївській області, – пояснила начальниця пресцентру Cил оборони Півдня України Наталія Гуменюк. У ОК "Південь" розповіли, що вночі на підльоті до Миколаївщини збили дві ракети, випущені авіацією, ще дві – на світанку. Крім того, росія атакувала порти та зерносховища у регіоні. Станом на ранок обстановка на Одещині спокійна.

Захід України

На Закарпатті 36-річний громадянин рф порвав і спалив свій паспорт. За інформацією ДБР, чоловік — за фахом художник-ілюстратор, одружився з українкою і мешкає на Закарпатті 5 років. За цей час, розповідає чоловік, він жодного разу не стикався з проявами нацизму і не зазнавав жодних утисків.

війна

А студенти з Івано-Франківська власноруч роблять ліки для вояків. Препарати від укусів комах, проти опіків, грибкових інфекцій та висушування шкіри роблять для наших воїнів власноруч студенти-фармацевти з Прикарпаття. Над цим вони разом із викладачами працюють уже 2 тижні. За цей час передали на передову понад 800 баночок із медикаментами.

1
1218

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: