fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:43 03 Чер 2022

Хроніка подій: 100 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 3 червня і вже сто днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Сьогодні — рівно сто днів із моменту, як путін "бере Київ за два дні". Зараз уже всім зрозуміло, що бойові дії швидко не закінчаться. Але за ці 100 днів Україна довела собі і всьому світові, що вона хоче і вміє відстоювати власну свободу. Наша головна сила — в єдності. Поки ми всі разом — нас не перемогти.

Ворог поки що не розбитий і не повалений. Тож набираймося сил і продовжуємо наш марафон до Перемоги. З вірою у ЗСУ!

Оперативно-тактичне угруповання "Схід" звітує про район відповідальності. Вчора наша артилерія знищила командно-спостережний пункт рашистських сил. Втрати ворога складають:

  • особового складу – 32;
  • танків – 2;
  • БМП – 1;
  • БТР – 1;
  • артилерійських систем – 2;
  • мінометів – 1;
  • БПЛА – 1.

Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили 5 атак ворога. На 2 локаціях ще тривають бої. За добу військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 5 танків;
  • 3 артилерійські системи;
  • 2 бойові броньовані машини.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 3 ворожі безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

На півдні України ворог втратив 9 одиниць техніки. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь". Втрати ворога за добу склали:

  • 24 солдати рф;
  • 4 152 мм гаубиці "Мста-Б";
  • 4 одиниці броньованої та автомобільної техніки;
  • танк Т-72.

Під час спроби здійснити повітряну розвідку на Миколаївщині влучно збитий черговий "Орлан-10" противника.

Сполучені Штати підтвердили на різних рівнях, що нашій державі направляються сучасні ракетні системи залпового вогню HIMARS. Ця зброя допоможе рятувати життя наших людей і захищати нашу землю. "Я вдячний Президенту Байдену, усім нашим американським друзям і народу Сполучених Штатів за таку підтримку. Очікуємо. Працюємо над тим, щоб вивести обсяг постачання саме сучасних бойових систем на значно вищий рівень", – зазначив президент Зеленський.

Хроніка подій: 100 день оборони України від російської агресії

Внаслідок збройної агресії росії в Україні постраждали понад 724 дітей. Станом на ранок 3 червня 2022 року число дітей-жертв склало – 261. Поранено 463 дитини. Ці цифри не є остаточними, оскільки йде робота щодо їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Через постійні бомбардування та обстріл пошкоджено 1938 навчальних закладів. 182 із них зруйновані повністю. 

Заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко розповів про те, що відбувається на звільнених від російської навали територіях:

  • ЗСУ звільнили вже 1 017 населених пунктів
  • 1 194 об'єкти житлової та соціальної інфраструктури повністю відновлено.
  • Українські сапери розмінували 370 населених пунктів.
  • Автомобільне сполучення відновили у понад 700 населених пунктах.
  • Продовольчі магазини працюють у понад 600 населених пунктах.
  • У понад 300 населених пунктах відновили роботу банки.

У Сєвєродонецьк зайшов "Інтернаціональний легіон"! Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За словами очільника Луганщини, бої за місто тривають. Інтернаціональний легіон – військова частина, у якій служать військові добровольці з 52 країн світу. Увесь світ з Україною! Ми точно переможемо!

Перемовини України з росією

Найближчим часом у Стамбулі відбудеться зустріч російської та української сторін за посередництва Туреччини та ООН з метою створення дорожньої карти "зернового коридору" з українських портів. Про це повідомляє турецька інформаційна агенція "Анадолу". У рамках цієї ініціативи на світові ринки планують вивезти близько 20 мільйонів тонн зерна. На зустрічі планують обговорити маршрут, страхування, безпеку суден, розмінування портів, а також склад командного центру для цієї операції.

Тим часом посольство України в Бейруті повідомило, що росія вже надіслала своєму союзнику Сирії приблизно 100 000 тонн зерна, вкраденого в Україні. 

Генеральний секретар НАТО зустрівся з Джо Байденом. Після зустрічі він висловив упевненість, що війна в Україні закінчиться за столом переговорів. "Президент путін хотів менше НАТО і тому вторгся в Україну, але він отримує більше", – сказав Столтенберг журналістам після зустрічі. Він додав, що розпочалася війна на виснаження, в якій українці "платять тяжку ціну за захист своєї країни на полі бою, але й росія зазнає великих втрат".

ООН закликає росію та Україну відновити переговори для якнайшвидшого досягнення миру. Про це заявив представник генерального секретаря організації Стефан Дюжаррік на брифінгу. Дюжаррік сказав, що в організації дуже стурбовані застосуванням важких озброєнь на сході України та закликають усіх, хто причетний до конфлікту, до дипломатії. "Зокрема, ми стурбовані жертвами серед цивільного населення… Ми наголошуємо на нашому заклику до негайного припинення насильства, максимальної стриманості. Усі проблеми мають вирішуватись за допомогою діалогу", — сказав він.

Раніше Давид Арахамія заявив, що Україна відновить переговорний процес тоді, коли зможе говорити із сильніших позицій, ніж зараз, виходячи із ситуації на фронті.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Хроніка подій: 100 день оборони України від російської агресії

Велика Британія продовжує постачати в Україну військову техніку і зброю. Серед іншого озброєння вона передала нашій країні бронеавтомобілі "Wolfhound". Українські захисники вже почали освоювати Британські броньовані машини тактичної підтримки. Поки їх тестують на навчальних полігонах, але незабаром "Вовкодави" відправляться на передову. Цю техніку використовуватимуть для перевезення особового складу, боєприпасів та інших важливих вантажів. 

Хроніка подій: 100 день оборони України від російської агресії

Чехія передала Україні два тимчасові мости, які використовуються для забезпечення проїзду цивільного транспорту після надзвичайних ситуацій, повідомило посольство Чеської Республіки. Конструкцію двох мостів перевозять двадцять автомобілів.

Загалом країна з 24 лютого надала безпекової допомоги на суму у 152 мільйони доларів. Чехія також передала Україні гелікоптери вогневої підтримки, танки і ракетні системи. 

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Берліні зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом та закликав його збільшити військову підтримку Києва сучасною зброєю. "Ми можемо битися старою зброєю зі старих запасів, але нова зброя ефективніша. Тому ми очікуємо і на (бронетранспортери) Marder, і на (танки) Leopard", – сказав Стефанчук. У рамках візиту до Берліна голова Верховної Ради також має зустрітися з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Можливо, після цього візиту озброєння з Німеччини почне поступати в Україну жвавіше.

До речі, посол України у Німеччині Мельник повідомив, що першу зброю від Німеччини Україна отримає тільки наприкінці червня.

Але вже зараз Німецький держбанк надав Україні кредит для фінансування соцвиплат, охорони здоров'я та освіти. Сума позики – 150 мільйонів євро.

Ілон Маск передав Україні сонячні панелі Tesla Powerwall, – повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Канада надасть від 1500 (для неповнолітніх) до 3000 канадських доларів (1200-2400$) одноразової допомоги українським сім'ям, які перебувають у країні відповідно до канадсько-українського дозволу на екстрені поїздки (CUAET). Для отримання допомоги необхідно мати рахунок у канадському банку та подати онлайн-заявку на сайті уряду Канади. Оплату будуть проводити шляхом прямого депозиту і це займе до 5 робочих днів. 

Новини від партнерів

Країни ОПЕК+ погодилися збільшити видобуток нафти, щоб компенсувати падіння видобутку в рф: до 648 тисяч барелів на добу у липні-серпні. Початковий план був видобувати 432 тисяч барелів на добу протягом трьох місяців до вересня. Тепер ціна на нафту поступово піде вниз. Російський видобуток впав приблизно на 1 мільйон барелів на добу через санкції. І хоча удар від санкцій буде відчутний лише майбутнього року – для світу основне зараз – опустити ціну нижче 80-90 доларів. До цін на нафту прив'язана й ціна на газ. Збити ціни – вберегти Захід від інфляції.

Розвідка Британії підбиває підсумки 100 днів війни:

  • росії не вдалося досягти своїх початкових цілей із захоплення Києва та українських центрів влади.
  • після провалу початкового плану росія адаптувала свій план, зосередивши увагу на Донбасі.
  • зараз росія досягає тактичного успіху на Донбасі.
  • рф контролює понад 90% Луганської області і, ймовірно, повністю встановить контроль протягом найближчих двох тижнів.
  • росія не змогла створити маневр або рух на інших фронтах або напрямках, всі з яких перейшли до оборони.
  • у порівнянні з первісним планом росії жодна зі стратегічних цілей не була досягнута. Для того, щоб росія досягла будь-якого успіху, знадобляться постійні великі інвестиції і, мабуть, значний час.

Посол України в Туреччині Василь Боднар звинуватив Туреччину у покупці вкраденого росією в України зерна. Дипломат звернувся до влади Туреччини та до Інтерполу, щоб розслідувати, хто причетний до перевезення зерна транзитом через турецькі води.

Україна та Польща спільно створять робочу групу для відновлення культурної спадщини, пошкодженої рашистами. Про це повідомив голова мінкульту Олександр Ткаченко.

100-метрова синя стрічка з сотнею жовтих троянд на ній. Так у Софії висловили підтримку Україні з нагоди 100 днів повномасштабної війни та вшанували пам'ять загиблих. Протягом дня всі охочі можуть покласти квіти на знак солідарності з Україною.

ЄС не визнаватиме російські паспорти, видані мешканцям Херсонської області та Запоріжжя, – заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. Також він назвав порушенням міжнародного права спроби насильно інтегрувати Херсонську та Запорізьку області до складу росії.

Французький доброволець, який воював за Україну, загинув під час бойових дій під Харковом. "Ми отримали сумну новину про те, що в боях в Україні смертельно поранено француза", – заявили в МЗС у Парижі. 

У той же час Макрон заявив, що провів за півроку у телефонних розмовах із путіним не менше 100 годин. Чи стало від цього краще – питання риторичне. 

Що там на росії?

Хроніка подій: 100 день оборони України від російської агресії

У москві горить бізнес-центр: пожежа отримала найвищий рівень складності, її площа – близько тисячі квадратних метрів. До гасіння залучили майже 200 людей, на місце прибув очільник МНС росії.

його потребують, але цьому перешкоджають санкції Заходу. У своїй заяві вона назвала зерно, вивезене з України, "своїм", тобто російським.

А що чутно про російських посіпак?

Глава КНР Сі Цзіньпін доручив своїм радникам знайти спосіб надати росії фінансову допомогу, не порушуючи санкцій, – пише The Washington Post. Подивимось, як це в нього вийде, якщо цей наказ вже просочився навіть у пресу.

Санкціями по агресору!

Міністерство торгівлі США розширило експортні санкції щодо росії. Під нові обмеження потрапили 70 російських організацій, серед яких холдингова компанія "Ак Барс", акціонерне товариство "Рубін", "Газпром-нафта шельф", Авіаційний комплекс імені С. В. Ільюшина, ОКБ імені Яковлєва, "Воентелеком".

Представникам російських компаній, які потрапили під санкції, більше не можна відвідувати територію Європарламенту, заявила його голова Роберта Метсола.

Американська технологічна компанія Hewlett Packard Enterprise (HPE) повністю йде з росії та Білорусі.

ЄС запровадив шостий пакет санкцій. Він передбачає, зокрема, відключення від SWIFT російських і білоруських банків та відмову країн Європейського Союзу від імпорту російської нафти впродовж 6 місяців та від імпорту нафтопродуктів впродовж 8 місяців.

Крім цього, ЄС вирішив ввести додаткові санкції проти:

  • фізичних та юридичних осіб, відповідальних за звірства російських військ у Бучі та Маріуполі.
  • осіб, що підтримують війну, бізнесменів та членів родин олігархів і кремлівських чиновників.
  • компаній оборонного комплексу.

Ставши світовим рекордсменом за кількістю накладених санкцій, росія тільки починає свій політ в економічну прірву. За підсумками квітня ВВП рф скоротився вперше з початку війни – на 3%. Вперше з лютого 2022 року спад зафіксовано у більшості базових галузей. Промисловість впала на 1,6%, видобуток нафти та газу – майже на 10%, а автопром практично зупинився. Обіг роздрібної торгівлі впав на 9,7% – рекордно з локдаунів-2020. Ще сильніше – на 11,9% – обвалилася оптова торгівля.

Опитування Bloomberg показало, що більшість експертів очікують на дворічну рецесію, яка обнулить понад 10 років російського економічного зростання. Далі буде тільки гірше.

Життя з урахуванням бойових дій

Очільник МВС Денис Монастирський вважає, що всі громадяни України мають мати зброю для особистого захисту. Про це він заявив в етері всеукраїнського телемарафону. "Обіг зброї має бути врегульованим на рівні закону. Моя особиста позиція – для захисту власної домівки в українця має бути зброя", – зазначив Монастирський.

Мережа заправок WOG оголосила нові правила, за якими працюватимуть її АЗС:

  • Наливати паливо дозволено лише у бак. Про каністри забудьте.
  • Ліміти палива за готівку клієнтів збільшено до 40 л на добу.
  • Обов'язкова наявність картки PRIDE.

В Україні запрацював ресурс "РеІнформ". В уряді кажуть, що це – енциклопедія правил життя та перемоги українського громадянина. "Запрацював перший унікальний гуманітарний інфо-хаб, який акумулює у собі все, що важливо знати кожній людині в нинішній непростій ситуації війни", – йдеться у повідомленні Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Зі служби звільнили поліцейських, які знаходяться на окупованих територіях України. Це стосується співробітників поліції, які не прибули у певний час у місця дислокації.

Україна готова відновити експорт із порту Одеси, але є ризик, що росія використовує торговий коридор для нападу на місто. Про це Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав у Твіттері. "Україна готова створити необхідні умови для відновлення експорту з Одеського порту.  Питання, як зробити так, щоб росія не скористалася торговим шляхом для нападу на Одесу. Гарантій від росії наразі немає. Ми шукаємо рішення разом із ООН та партнерами", – повідомив Кулеба.

Київ і область

Хроніка подій: 100 день оборони України від російської агресії

В експозицію на Михайлівському доданий аналоговий камаз "Тайфун-К" після невеликої термічної обробки засобами ЗСУ. Броньований, протимінний, невразливий при попаданні в засідку… так принаймні говорили про цю машину на росії. Маса ейфоричних відгуків у рунеті, гордість російського ОПК. Але… згорів, як і все інше.

Організатори обіцяють ще два унікуми, один з них – зовсім епічний. Вже розпочалося формування комплекту для одного з обласних центрів. Головний спонсор виставкового проекту – ЗСУ.

З Чорнобильської АЕС росіянами було вкрадено обладнання на суму понад 135 мільйонів доларів. Про це пише The Washington Post. За даними видання, серед речей, викрадених військовими, що захопили станцію, – 698 комп'ютерів, 344 автомобілі, 1500 дозиметрів та елементи протипожежного обладнання. Як повідомляє голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко, на обладнанні встановлені GPS-трекери, деякі з яких продовжують передавати дані про місцезнаходження. Більшість з вкраденого знаходиться на території Білорусі. 

Чернігівщина

Вранці 3 червня російські війська обстріляли прикордонні райони Чернігівської області. Як повідомили в оперативному командуванні "Північ", обстріли велися з мінометів та ствольної артилерії. Під вогонь потрапило село Кам'янська слобода.  Втрат серед військових та мирних жителів, за попередньою інформацією, немає.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 100 день оборони України від російської агресії

З Луганщини знову невтішні новини. Рашисти продовжують дотримуватися своєї тактики "випаленої землі", масовано обстрілюючи населені пункти та руйнуючи все на своєму шляху. У центрі Сєвєродонецька пошкоджено 9 будинків, у Золотому – 6, у Тошківці – 3. У Лисичанську, окрім 2 багатоповерхівок, руйнувань зазнала пожежна частина. Зранку в місті внаслідок артилерійського обстрілу загинула жінка. Масові руйнації в Гірському – зруйновано 16 будинків. 

Бої у Сєвєродонецьку тривають, по Мирній Долині росіяни завдали авіаудару. Крім того, в районі Метьолкіного та Білогорівки противник намагався вести штурмові дії, зазнав втрат, відійшов на попередні позиції. Також ворог здійснює обстріли в районах Золотого, Комишувахи, Миколаївки, Білогорівки та Врубівки.

Російські окупанти зруйнували Лисичанськ на 60%. Про це заявив керівник Лисичанської міської військово-цивільної адміністрації Олександр Заїка. "Обстріли з кожним днем стають все більш потужними. Окупанти без перерви гатять по всьому місту. У місті немає світла, газу, електроенергії, телефонного зв'язку та інтернету". Наразі в місті залишаються 20 тисяч мешканців.

За 100 днів війни в Луганській області розбито понад 400 км доріг, 70 шкіл та 50 садків, 33 лікарні та 237 амбулаторій. Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Хроніка подій: 100 день оборони України від російської агресії

Окупанти розпочали розбір завалів житлових будинків у Маріуполі, по яких раніше вони стріляли з танків та знімали це на відео. Вчора дістали 6 тіл загиблих цивільних – 5 чоловіків та одна жінка, – розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. За його словами, це перший зафіксований та незаперечний факт убивства цивільних у Маріуполі для відеоконтенту. Трупи одразу були вивезені до братської могили у селі Виноградне.

На Сєвєродонецькому напрямку українські війська змусили російських окупантів відійти від сіл Метьолкіне та Білогорівка, – повідомив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник. Також на Бахмутському напрямку воїни не дають противнику відтіснити українські війська із займаних позицій та створити умови для подальшого наступу.

Наразі оборонці Сєвєродонецька виконують таку ж функцію, яку виконували оборонці Маріуполя – відтягують на себе шалену кількість російських військ у той час, коли наші потроху розвивають успіх на інших напрямках та очікують на далекобійну артилерію.

Ввечері голова Луганської ОВ Сергій Гайдай в ефірі телемарафону заявив, що російська армія зараз контролює менше території Сєвєродонецька, ніж учора. "Було відсотків 70, зараз відсотків на 20 їх посунули", – стверджує Гайдай. Раніше Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні повідомляв, що "противник вів штурмові дії у житлових районах східної частини Сєвєродонецька, має частковий успіх".

Харківщина

Хроніка подій: 100 день оборони України від російської агресії

Внаслідок обстрілів у Циркунах згорів ангар із зерном, а у Харкові — склад із деревиною. За добу в Циркунах загасили 6 пожеж, які сталися внаслідок рашистського обстрілу. О 00:36 3 червня у Основ'янському районі Харкова внаслідок обстрілу горіла складська будівля з деревиною на площі 3000 кв.м.

З 1 червня у Харкові вирішили знову нараховувати оплату за комунальні послуги. Перші платіжки харків'яни отримають у липні. Тарифи залишаються незмінними, нарахування з 24 лютого до 31 травня будуть списані. Відновлення оплати послуг ЖКГ у Харківській міськраді пояснили необхідністю відновлення пошкодженої війною інфраструктури та підготовкою до опалювального сезону.

У Харкові росіяни зруйнували ракетою єдиний в Україні музей, відкритий на честь поета Сєрґєя Єсєніна.

Сумщина

росія завдала ракетного удару по об'єктах цивільної інфраструктури в районі села Гудове Шосткинського району. Також на Сумщині ворог обстріляв райони населених пунктів Бачівськ, Ходине і Славгород. Про це повідомляє Генштаб в оперативній інформації станом на 06:00. 

Дніпропетровщина 

Сьогоднішні ніч і ранок в області набагато спокійніші, ніж вечір напередодні. Хоча ворог і не припиняє обстрілів. Під приціл ворожої артилерії знову потрапила Зеленодольська громада. На щастя, без постраждалих. 

У Мар'янському, яке ввечері сильно постраждало через ворожу атаку, працюють фахівці – відновлюють газ та світло. Є поранені  – жінка 35 років, двоє дітей – 5 та 10 років. Поранення легкі. Медична допомога надана. На Криворіжчині ситуація повністю контрольована.

Запоріжжя

Окупанти готуються до псевдореферендуму в Мелітополі та розсилають містянам SMS з опитуваннями. Питання, які задають мелітопольцям: "За яку країну проголосують мелітопольці, у разі проведення референдуму?", "Чи раді ви русскаму міру" тощо. Офіційна влада Мелітополя закликає ігнорувати такі дії окупантів.

Головне управління розвідки Міноборони України заявляє, що на Запорізькій АЕС, зайнятій російськими військами, – критична ситуація. На станції практично відсутні запчастини та витратні матеріали. За даними ГУР, російська сторона вивчає можливість підключення станції до енергосистеми рф, але це поки що технічно неможливо.

Херсонщина

Хроніка подій: 100 день оборони України від російської агресії

Листівки в Херсоні

Вчора в 40 км від Херсона помітили ворожу колону з 27 БМП-1. Окупанти перекинули додаткову техніку через системні контратаки ЗСУ. Відчайдушна спроба рашистів відновити втрачене становище у районі Миколаївки Херсонської області успіху не мала.

У Херсоні російські військові захопили Епіцентр та Нову Лінію. Власники втратили контроль над фінансовою діяльністю, управлінням персоналу та експлуатацією, – повідомила компанія "Епіцентр К".

За оперативною інформацією голови обласної військової адміністрації, частково з'явився мобільний зв'язок у Нижньосірогозькій громаді, частково є у місті Берислав. Зв'язок із переважною більшістю територіальних громад встановити не вдається. Немає українського зв'язку і в обласному центрі.

Миколаївщина

Вночі були обстріли в Інгульській громаді. Вдень, вночі і зараз тривають обстріли у Широківській громаді, є один загиблий та один поранений. Пошкоджена присадибна ділянка, зруйнована будівля ЦНАПу та два житлових будинки. Також тривають обстріли у Березнегуватській громаді.

Одещина

Хроніка подій: 100 день оборони України від російської агресії

Під Одесою виявили уламки антикварної радянської ракети Х-22, бойова частина якої важить близько тонни. Звісно, ця техніка за влучення вбиває так само, як і нові зразки. Але це ілюстрація стану російських тилів. Елементам управління ракети місце в музеях розвитку електронної техніки.  

Одеський "Русский театр" офіційно став просто "одеським", повідомив речник ОВА Сергій Братчук. Депутати підтримали проєкт рішення та змінили статут комунального підприємства "Одеський обласний російський драматичний театр". Слово "російський" з назви прибрали. До речі, наприкінці лютого аналогічно вчинив колишній театр російської драми імені Лесі Українки у Києві.

1
1008

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: