fbpx
Сьогодні
Огляд 11:15 30 Гру 2020

10 рішень 2020 року, які змушують повірити в добро

Ми зібрали наймиліші новини, покликані повернути віру в людську доброту

English version here

2020 рік видався несподівано важким для кожного з нас. Крім загальної біди — епідемії, яка охопила всю планету, нам доводилося боротися з природними катаклізмами і вирішувати гостросоціальні проблеми, які в умовах карантину стали ще гострішими. Але труднощі, як ми знаємо, об'єднують — це правило спрацювало і тепер. Повірити у дива в передчутті новорічних свят можна, якщо, підводячи риску, згадати про 10 виняткових випадках проявів людської чуйності.

Корм для тварин в обмін на пластикові пляшки

Корм для животных в обмен на пластиковые бутылки

У Києві в цьому році з'явився особливий бокс, який підірвав Інтернет кияни масово приходили до автомата і незабаром його фотографії розлетілися по українських соцмережах. Йдеться про автомат, який обмінює пластикові пляшки на корм для котів і собак. Ініціатива належить благодійній організації "Япомога". Працює автомат дуже просто: потрібно покласти пластикову пляшку в спеціальний отвір боксу і 50 грамів корму упереміш для кішок і собак відразу висипається в миски. Вже за перший тиждень роботи Япомогабокс зібрав 2160 пляшок, це 54 кг пластику, а чотирилапі за цей тиждень отримали 68 кг корму. Організація планує розширювати мережу "добрих" боксів, які допомагають котам і собакам на вулицях, що особливо важливо в холодну пору року. Особливий бонус: Япомогабокс це не тільки добра справа для вуличних тварин, а й користь для екології, адже весь зібраний в боксі пластик відправляється на переробку, а не забруднює навколишнє середовище.

Фізик, який вчить одразу півмільйона людей

Цього року одесит Павло Віктор закінчить знімати онлайн курс фізики. Свої уроки шкільний учитель записував на відео і викладав у мережу, а зараз на його канал підписано 470 тисяч чоловік, у нього 30 мільйонів переглядів, і в цьому році Youtube навіть нагородив його "Срібною кнопкою".

Физик, который учит сразу полмиллиона человек

"Ми знаємо, що ви не робили це заради нагороди. Ви робите це, тому що у вас є тяга створювати і ділитися, і тому що ви знайшли аудиторію, якій не все одно", — зазначила в посланні до нього СЕО YouTube'а Сюзан Войчицьки. 

За 6 років він зняв 720 роликів, щоб школярі могли краще зрозуміти теми з фізики. Хоча серед глядачів далеко не всі школярі, адже фізика — наука, цікава людям будь-якого віку.

Дівчинка, яка відмовилась кидати свого собаку в Ухані

Девочка, которая отказалась бросать свою собаку в Ухане

Початок епопеї з коронавірусом, здається, був цілу вічність тому перші локдауни і закриті кордони зараз здаються поганим сном. Але все це відбувалося не так давно і в лютому відомою на всю Україну стала звичайна дівчина Анастасія Зінченко, яка планувала, як і всі українці, які застрягли в закритому на тотальний карантин Ухані, повернутися на батьківщину. Однак дівчині не дозволили евакуюватися в Україну з її собакою забрати вихованця не дозволяла китайська влада. Вибираючи між поверненням додому і улюбленцем, дівчина, звичайно, вибрала свою собачку Мішу і ув'язнення в Ухані, який лише підсилював карантинні заходи в якийсь момент Анастасія навіть не могла вийти з дому за продуктами. Вчинок дівчини заради улюбленця зворушив багатьох адже багато хто відчував би те ж саме по відношенню до своїх "братів менших". Дівчина з собачкою повернулася в Україну, до речі, тільки в травні цього року.

Люди з інвалідністю змогли піднятися в гори на першій українській жульетці

Гори це завжди неймовірні види, прилив сил і ні з чим незрівнянні відчуття. Однак підйоми в гори і гірські походи легкодоступні не для всіх людям з інвалідністю потрібна додаткова допомога, щоб насолодитися такими простими радощами. Саме для того, щоб допомогти їм, і виник проект "On3Wheels", завдяки якому влітку 2020 року було здійснено перший підйом на гору на українській жудьєтці. Тоді гору Пікуй підкорили 2 людини з інвалідністю. Вирушити в такий похід може тепер будь-хто бажаючий і при цьому відчувати себе абсолютно спокійно і нормально.

Люди с инвалидностью смогли подняться в горы на первой украинской жульетке

"Ми ставимо собі за мету змінити ставлення людей до осіб з інвалідністю. А як це можна зробити? Тільки завдяки спілкуванню. Волонтери під час підйому в гори знайомляться з ними, спілкуються і жартують. І через пряме спілкування відношення змінюється", — розповідає засновник проекту Сашко Луцик.

Львівські лікарі стали супергероями для дітей

Львовские врачи стали супергероями для детей

Діти часто бояться походів до лікарів і, власне, самих лікарів. Щоб допомогти їм впоратися з цим страхом і не боятися, у львівській обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ придумали і втілили в життя фотопроект "ЛікаріСупергерої". 22 медики переодяглися в костюми найпопулярніших супергероїв. Діти від такого рішення в захваті: "Нещодавно перед тим, як відвести 3,5 річного хлопчика своєї колеги на операційний стіл, я показала йому фото його хірурга та анестезіолога в костюмі супергероїв. Маленький Матейчик у відповідь похвалився своєю майкою капітана Америки і вже зовсім не боявся йти далі", розповіла Андріана Мальська, голова Опікунської ради, лікар педіатр.

Тернопільський стоматолог лікує українських воїнів на Сході України

У Андрія Біляка є власна клініка в Тернополі, але разом з тим він постійно їздить в район ООС, щоб безкоштовно лікувати наших військових в рамках волонтерського проекту "Тризуб-Дентал". На Схід лікар їздить кілька разів на рік і таких поїздок на волонтерських засадах він зробив уже 15. Лікування військовослужбовців Андрій Біляк в основному проводить в пересувному комплексі, який називається "Тризуб-2". Це автомобіль, спеціально пристосований для надання стоматологічної допомоги в польових умовах з сучасними протоколами лікування.

"Розуміємо, що наші хлопці не мають можливості відвідувати приватні стоматології. Їм треба служити, захищати довірені ділянки фронту. Ми надаємо цілий комплекс послуг з лікування зубів від простого лікування пародонту або карієсу до складних хірургічних вилучень", — ділиться лікар-волонтер.

У реалізації проекту дантисту допомагають колеги, небайдужі українці і представники діаспори. Завдяки спільним зусиллям кожен день в зоні ООС професійну стоматологічну допомогу отримують 10 військовослужбовців.

Поліцейські нагодували італійську бабусю

полицейские

У Флоренції 87-річна жінка під час карантину залишилася без помічниці, яка приходила до неї кожен день. Дівчина кілька днів не виходила на зв'язок, і пенсіонерка не могла приготувати собі їжу. За словами бабусі, її син живе в іншому місті, і вона не хотіла його турбувати, думаючи, що впорається сама. Але у жінки розболілася рука, до того ж італійка дуже втомилася, тому вона зателефонувала в поліцію і повідомила, що голодна. Поліція розібралася в ситуації і відправила машину з двома поліцейськими, Антоніо і Джузеппе, які приготували равіолі з томатним соусом для пані та допомогли їй повечеряти.

…і відсвяткували Різдво з самотнім дідусем

полицейские

Італійські поліцейські знову підтвердили свою людяність, прибувши за викликом літнього італійця. В італійському Альто-Рено-Терме 94-річний пенсіонер викликав співробітників поліції, тому що йому було дуже самотньо наодинці з собою святкувати Різдво. Коли чоловік зателефонував до відділку поліції, то відразу попередив, що у нього все добре. "Ось тільки поруч немає нікого, з ким я б міг випити з нагоди Різдва… Можливо, хтось із ваших співробітників міг би зайти до мене додому хвилин на 10?", сказав чоловік. Поліцейські вирішили таки приїхати до пенсіонера. Разом вони відсвяткували Різдво і випили. Але, ймовірно, щось безалкогольне, адже правоохоронці перебували на службі. Крім того, літній чоловік розповів поліцейським про Другу світову війну, а також подзвонив разом з ними своїм родичам.

Головорізи в Африці помирилися і стали допомагати співгромадянам

Під час карантину ворогуючі банди в Південній Африці стали працювати спільно в рамках безпрецедентного перемир'я, щоб доставити їжу людям, що знаходяться в ізоляції. Кількість насильницьких злочинів знизилася на 75%, і закляті вороги з Кейптауна разом збирають продовольчі кошики для нужденних.

головорезы африка

"Те, що ми спостерігаємо тут, — це буквально диво. Це найкращі дистриб'ютори в країні. Вони звикли поширювати інші білі порошки, але все ж вони поширюють речі, а потім вони знають всіх", — сказав в інтерв'ю BBC News пастор Енді Стіл- Сміт, який працює з членами банди в своїй спільноті, багато хто з яких є засудженими вбивцями. 

Пастор зберігає оптимізм щодо своєї спільноти і сподівається, що і після пандемії все залишиться на своїх місцях.

10 млн гривень на допомогу онкохворим дітям

10 млн гривен на помощь онкобольным детям

Цей рік запам'ятається також масштабною благодійною акцією мережі супермаркетів АТБ і фондом "Таблеточки". У всіх магазинах мережі покупці могли купити шоколадку за 7 грн і пакетик чаю за 5. А зібрані гроші від цих продажів відправлялися в підтримку онкохворих дітей в Україні. Підтримати акцію "Мене це стосується. А тебе?" закликали співачка Ольга Полякова та музикант DZIDZO, знявшись для її промоції. І все вдалося! Здавалося б, 5 і 7 грн смішні гроші, який може бути результат? Але всього за три тижні покупці мережі супермаркетів допомогли зібрати цілих 10 млн гривень! Справжні дива трапляються, якщо вірити і творити добро.

Злодії вкрали колесо, але віддячили власнику машини 

Це рішення-бонус — його повторювати не слід. Але нашу добірку ми хочемо закінчити символічно, ніби у виправдання тих людей, які іноді чинять неправильно. Це історія про американця, жителя міста Мілуокі, Діметріуса Трассе, який в день подяки не дорахувався колеса на автомобілі, а натомість отримав індичку, традиційну страву цього свята. Пакет із замороженою птицею повісили на фланець маточини.

украли машину

Таким незвичайним способом злодюжки вирішили загладити свою провину перед господарем автомобіля, і не дивлячись на те, що індичка по вартості не замінить колесо, погодьтеся, тут не можна не зворушитися.

Підводячи підсумки року, можна сміливо сказати, що добро є, і люди, діючи спільно, або за покликом серця, або просто із вдячності, можуть вирішити будь-які проблеми і наповнити звичайний день найприємнішими емоціями.

Читайте також 6 рішень Зеленського в 2020 році, які всіх здивували.

2080

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: