fbpx
Сьогодні
Корисності 09:45 21 Січ 2020

Сила доторку: 10 причин обійматися частіше

"Для виживання людині потрібно, щоб її обнімали 4 рази на день, 8 раз — для підтримки, і 12 — для особистого зростання та розвитку". Це стверджує американська психологиня Вірджинія Сатир. Сьогодні — День обіймів, тож вирішили згадати 10 позицій, чому вони корисні.

Фото unsplash.com

Кажуть, щастя в простих речах. Це саме одна з них. Ми обіймаємося, коли щасливі і коли сумні, у доброму гуморі і у сподіванні на втіху. Але обійми це не лише приємний вияв сплеску емоцій та почуттів, але і користь для нашого здоров'я.

Більше того, обійми іноді можуть навіть врятувати життя. У жовтні минулого року відомим на весь світ став випадок, коли саме обійми вберегли американську школу від трагедії. Тоді один з учнів приніс до своєї школи у Портленді, штат Орегон заряджену рушницю (як потім з'ясувалося, хлопець планував вчинити у школі самогубство). Але коли з рушницею його побачив шкільний тренер, він не розгубився і зміг забрати її так, що ніхто не постраждав. Та найбільше вражає не це, а те, що він вчинив одразу після цього. Тренер відчув співчуття до хлопця, він сказав йому, що був поруч, щоби врятувати його, що його життя було вартим того, щоби прожити його. А тоді тренер міцно обійняв хлопця. Так він став героєм, обіймами зберігши життя свого учня.

Сьогодні, 21 січня, у світі відзначають день обіймів. І це чудовий привід нагадати собі, чому обійматися не лише приємно, але і корисно, і чому варто робити це частіше. І якщо вам не достатньо попередньої історії, щоб обійняти когось просто зараз, то ось вам ще 10 причин для цього:

1. Обійми зменшують стрес. А ще є універсальним сигналом підтримки. Коли ми самі або люди поруч відчувають стрес, переживання, біль, саме обійми можуть стати тим, що покращить цей неприємний стан. До того ж, стресу поменшає не лише у тієї людини, яку обіймають, а і в тієї, яка обіймає. Це перемога для всіх.

2. Обійми можуть захистити від хвороб. Те, що обійми зменшують стрес, може позитивно впливати і на стан нашого здоров'я. Одне дослідження показало, що люди, які мають ширше та надійніше коло підтримки, хворіють із меншою ймовірністю, ніж інші, а коли хворіють, то мають менш серйозні симптоми.

3. Обійми можуть покращити здоров'я серця. Ще одне дослідження показало, що фізичний контакт тримання за руки та обійми – знижують кров'яний тиск та заспокоюють серцебиття, що йде на користь серцю. Тобто від обіймів на серці легшає не лише метафорично, але і в прямому сенсі! А що добре для серця, то, звісно, добре і для нас.

4. Обійми роблять нас щасливішими. Коли ми обіймаємося, всередині нас підвищується рівень гормона окситоцина, який позбавляє нас від відчуття самотності та гніву. А ще обійми піднімають рівень гормону серотоніну, що піднімає настрій та створює відчуття щастя.

10 причин обійматися частіше

Фото unsplash.com

5. Обійми відганяють страхи. Не дарма діти, коли бояться чогось, шукають обіймів близької людини дорослим теж це допомагає. Доторки навіть якщо ви торкаєтеся чи обіймаєте не людину, а наприклад, собаку або навіть іграшку можуть допомогти з боротьбою з тривожністю. У наш час, коли тривожність торкається все більшої кількості людей, це корисно знати.

6. Обійми дають нам відчуття, що все буде добре. Відчуття безпеки, довіри і того, що ти не сам, одні з найважливіших ефектів, які обійми можуть нам подарувати. Можна сказати собі чи іншим, що все буде добре. Але якщо дати знати про це ще і доторком – відчуття стане сильнішим.

7. Обійми допомагають у спілкуванні. Хоча основна частина спілкування між людьми отримує вербальну форму, дуже важливими лишаються й інші форми комунікації, а особливо дотики. Дотиком та обіймами іноді можна сказати більше, ніж словами, а в цифрову епоху, коли велика частина спілкування відбувається віртуально, вони стають ще більш цінними.

8. Обійми піднімають самооцінку. Коли вас обіймають, ви знаєте, що вас цінують і люблять. Між тактильними відчуттями та відчуттям значущості існує зв'язок, який починається ще в нашому дитинстві, коли саме дотики були одними з найважливіших засобів спілкування з навколишнім світом. 

9. Обійми розслаблюють м'язи. Коли ми обіймаємося, у наших м'язах зменшується напруга. Це навіть може заспокоїти біль. Та загалом – хто був би проти розслаблення?

10. Обійми це інвестиція у стосунки. Саме обійми закріплюють довіру між людьми, спонукають до емпатії та розуміння. В обіймах немає переможця і того, хто програє. В обіймах перемагають усі. Погодьтеся, сьогодні нам справді потрібні такі миті – коли ми можемо вийти з режиму постійних змагань і просто розслабитися, знаючи, що ми важливі комусь, і хтось важливий нам. 

Відомою є фраза сімейної терапевтки Вірджинії Сатір, яка сказала: "Нам потрібно обійнятися чотири рази на день, щоб вижити. Нам потрібно вісім обіймів на день, щоб підтримати себе. І нам потрібно дванадцять обіймів на день, щоб рости". 

9380

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: