fbpx
Сьогодні
Рішення 08:55 01 Лип 2024

Журналістика рішень працює: 10 найкращих статей “Рубрики” у червні

Надворі стає спекотніше, вимкнення світла подекуди стають триваліші, літо йде далі, перетікаючи з червня в липень. Цього місяця зібрали для вас корисні рішення — як бути готовими до блекаутів, як охолодити домівку без світла, але й такі, що надихають на дії попри все.
Science Kids

Діти слухають лекцію про історію фарб від майстрині Діани Дядик, м. Харків. Фото: Євген Мироненко

Шостий сезон поспіль в Україні працює проєкт Science Kids — безоплатний науково-популярний лекторій для дітей, започаткований громадською організацією "INSCIENCE". На лекціях дітям розповідають про космос, цікавих тварин, археологію, фізику, біологію та природні дива. Більшість вебінарів та зустрічей офлайн проводять українські науковці та науковиці: нейробіологи, зоологи, фізики, генетики, астрофізики, біотехнологи тощо.

Серед головних цілей освітньої ініціативи — підтримати дітлахів й закохати в науку та науковий метод якомога більше дітей в Україні та світі. І докластися до побудови свідомого й обізнаного суспільства в майбутньому. 

"Рубрика" розповідає про проєкт, що закохує дітей в науку.

У якому стані Каховська ГЕС

Фото: Іван Мойсієнко

Рішення, на яке ви, певне, не чекали, і яке втілила сама природа. Рік тому колишньому Каховському водосховищу пророчили стати мертвою пустелею, забрудненою небезпечними відкладами. Втім, тепер там унікальний та єдиний у всій Європі вербово-тополевий ліс. Якщо його вдасться зберегти, він принесе Україні хороші інвестиції та позитивно вплине на клімат. "Рубрика" розповідає, що відомо про ліс і чому він унікальний.

Психологічна реабілітація для військових та їхніх родин

Фото з архіву ГО "Волонтери Закарпаття"

Посттравматичний синдром, флешбеки, нав'язливі стани й замикання в собі — з такими психологічними проблемами стикається частина ветеранів після демобілізації. Всебічна психосоціальна підтримка необхідна й близьким українських військових. Тим, хто чекає захисників з війни, проходить разом з пораненими та ветеранами шлях реабілітації та адаптації, переживає втрату рідної людини.

В Ужгороді започаткували танцювально-реабілітаційні заняття для військових та членів їхніх родин. Ініціатором проєкту виступила ГО "Волонтери Закарпаття". Проєкт "Поверни мене з війни" соціальний, його головна мета —  допомогти військовослужбовцям адаптуватися до мирного життя завдяки танцю. "Рубрика" розповідає, як він працює.

Дощові сади

Дощовий сад у Києві. Фото: КМДА

12 червня у Києві випало більш ніж половина місячної норми опадів. Як повідомляє КМДА, ця злива стала найбільшою за кількістю опадів за 30 років. Але негода зачепила не лише столицю. Повідомлення про затоплені вулиці, паралізований рух транспорту та зламані дерева надходили й з інших населених пунктів України.

Одним з рішень, яке дозволяє містам боротися з надмірними опадами, спричиненими кліматичними змінами, можуть стати дощові сади. Що таке дощові сади, яку користь вони можуть принести місту і чи можливо облаштувати такий садок просто у дворі своєї багатоповерхівки, розповідаємо разом із фахівцями з ландшафтної архітектури.

Учасниці проєкту Reskilling Ukraine отримують права категорії С

Учасниці проєкту отримують права категорії С. Фото з архіву Reskilling Ukraine.

Проєкт Reskilling Ukraine вирішив дати українкам можливість пройти перекваліфікацію, опанувати нову професію та надалі працевлаштуватися, заробляти та приносити країні користь. Курс водіння для жінок від Reskilling Ukraine — це безоплатна навчальна програма, яка надає можливість жінкам отримати професію водійки вантажних автомобілів, а також навчитися водити пасажирські автобуси. Проєкт реалізує шведська неприбуткова організація Beredskapslyftet в партнерстві із Scania Україна. Scania вже впроваджували раніше подібну програму з навчання жінок в Аргентині, тож їхній досвід став дуже у пригоді.

"Рубрика" розповідає про курс і як до нього можна долучитися.

словаки підтримують Україну

Команда, що займається кампанією "Боєприпаси для України". Фото: Mier Ukrajine

Уряд Словаччини очолює проросійський прем'єр-міністр Роберт Фіцо, який припинив військову допомогу Україні після обрання на посаду. Він також не підтримав чеську снарядну ініціативу. 

З початком російського вторгнення у лютому 2022 року словаки створили організацію Mier Ukrajine для підтримки України та українців. Вона не погодилась з рішенням уряду не приєднуватись до чеської снарядної ініціативи. Тому оголосили власний збір коштів в межах кампанії "Боєприпаси для України". Так вони вже зібрали понад 4 мільйони євро на боєприпаси для українських військових. "Рубрика" поспілкувалася з організаторами кампанії та розповідає як вона працює.

Книги для бібліотек

Учні Лозівського ліцею №4, Харківської області в шкільній бібліотеці. Фото з архіву Лариси Штерман

В Україні за два роки війни з бібліотек списали 26 мільйонів 136 тисяч книжок. Як 2022 року, так і 2023-го відсоток списаних російськомовних видань становив 66%. Російські книги відправили на утилізацію, але заповнювати опустілі стелажі нічим. 

Ситуація з оновленням бібліотечних фондів була критичною і до 24 лютого, а з початком повномасштабного вторгнення оновлення бібліотечних фондів коштом держави взагалі не було. Сьогодні книги в українські бібліотеки передають благодійні фонди, доброчинці та волонтери. Один з них — львівський викладач Олександр Сапронов. Під час великої війни чоловік з власної ініціативи допомагає бібліотекам з поповненням їхніх фондів сучасними книжками. "Рубрика" розповідає про це тут.

підготуватися до блекаутів

Сонячна батарея на балконі. Фото: Heike Lyding/epd/picture alliance

Понад рік в Україні не було відключення світла. Але ворог повернувся до обстрілів нашої енергетики — повернулись і блекаути. За прогнозами Центру досліджень енергетики дефіцит потужності в енергосистемі, спричинений останньою серією масованих російських атак, може зберігатися впродовж двох років.

"Рубрика" вирішила оновити рекомендації щодо підготовки до можливих блекаутів. Розібратися в усіх технічних нюансах нам допоміг херсонський інженер-електронщик Олег Терен (імʼя та прізвище змінені на прохання фахівця).

Поради інженера ґрунтуються на його технічній освіті, більш ніж 20-річному досвіді продажу та ремонту електроніки, а також на досвіді вирішення основних проблем виживальника під час окупації та після деокупації Херсона у 2022 році. Тоді багатьом херсонцям довелося жити в повній відсутності практично всіх "благ цивілізації" протягом двох зимових місяців. "Рубрика" виклала всі поради тут. Впевнені, ви точно знайдете там щось корисне для себе.

Визнаємо, цей і наступні два тексти — не зовсім про журналістику рішень. Однак вирішили, що не можемо оминути їх увагою, адже в них чимало корисних порад.

Як охолодити приміщення без кондиціонера

Зволожувач повітря допомагає охолодити приміщення. Фото ілюстративне

Людський організм сприймає спеку дуже важко. Висока температура повітря ускладнює життя, знижує продуктивність, заважає нормально спати. Єдиним порятунком для багатьох стає кондиціонер. Перспектива залишитися влітку без можливості ним користуватися змушує українців замислитися над пошуком альтернатив.

"Рубрика" зібрала для своїх читачів найкращі, випробувані та перевірені методи охолодження приміщень без кондиціонера. Ми розглянули всі варіанти: незалежно від того, перебуваєте ви в будинку чи у квартирі, обовʼязково знайдеться рішення, за допомогою якого ви зможете охолодити дім швидко та ефективно.

Відпочинок в Україні 2024

Шпиці. Фото з архіву Світлани Кадубенко

Під час війни туризм в Україні зазнав значних змін, багато маршрутів стали недоступними через бойові дії. Але відносно безпечні регіони продовжують приймати туристів. 

Разом з українськими туристичними агенціями та клубами мандрівників, розповідаємо, куди можна відправитися цього літа, щоб перезавантажитися, подбати про своє фізичне та душевне здоров'я і просто насолодитися моментами спокою. У цьому тексті — про принади відпочинку в горах, палаци Хмельниччини, озера Волині та інші місці, де ви зможете відпочити.

147

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: