fbpx
Сьогодні
Дата 09:07 04 Лис 2018

10 маловідомих фактів про «Укрзалізницю», які вас здивують

Проспали свою станцію або тягне зійти раніше кінцевого пункту? Так правила перевезення це все регулюють. Цікавинки і навіть лайфхаки, невідомі широкому загалу.

Все почалося 4 листопада 1861 року – тоді з Відня через Перемишль до залізничного вокзалу Львова прибув перший поїзд на територію сучасної України. І саме цей день вважається початком історії залізниць в Україні.

Сьогодні ПАТ «Укрзалізниця» забезпечує 82% вантажних і майже 50% пасажирських перевезень, які здійснюються усіма видами транспорту країни. Крім того, це підприємство має найбільшу команду в Україні – 270 тисяч працівників.

До Дня залізничника України «Рубрика» підготувала 10 фактів про Укрзалізницю, які буде не зайвим знати.

потяг

1. Якщо пасажир помилково сів не у свій поїзд, він має право безоплатно повернутись назад до станції відправлення поїзда

За правилами з Правил перевезення «Укрзалізниці» (Абзац перший пункту 7.11 розділу 7 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства інфраструктури № 107 від 15.03.2016),  якщо пасажир помилково сів у поїзд не того напрямку, що вказаний у проїзному документі, то він повинен покинути його на найближчій станції. У цьому разі начальник поїзда (старший стюард) складає акт, який дає право пасажиру повернутись назад до станції відправлення поїзда без оплати проїзду.

Якщо після повернення на станцію відправлення пасажир не встиг на поїзд, зазначений у проїзному документі, то він пред'являє проїзний документ та акт загальної форми для поновлення дійсності квитка та придбання нової плацкарти.

квитки

2. Пасажир має право зійти з поїзда на 10 днів, після чого обміняти квиток з невеликою доплатою і продовжити подорож

За правилами перевезення «Укрзалізниці», пасажир має право зійти з поїзда на будь-якій станції, не доїжджаючи до пункту призначення, а потім продовжити поїздку по тому ж маршруту.

Для цього потрібно не пізніше однієї години після прибуття поїзда пред'явити свій проїзний документ черговому по вокзалу, начальнику станції або начальнику вокзалу для постановки відмітки «Зупинка з продовженням терміну дії квитка».

Потім пасажир має 10 днів на те, щоб вирішити свої справи, обміняти квиток на новий і знову сісти в поїзд. Для продовження поїздки ти маєш сплатити вартість нової плацкарти відповідно до категорії вагона.

Нова поїздка по цьому проїзному документу оформляється від станції, на якій ти зробив зупинку або станції, розташованої далі на маршруті транспортування.

потяг

3. Два квитки на одне місце – займає той, хто прийшов першим

Якщо у системі продажу квитків сталася помилка, і на одне місце продано два квитки, за правилами перевезення «Укрзалізниці» його займає той, хто прийшов раніше.

Другому пасажирові повинні надати місце в іншому купе або вагоні відповідного класу, якщо такі є в наявності. Якщо таких місць немає, то пасажира повинні розмістити в вагоні класом вище (без доплати) або класом нижче (з відшкодуванням різниці вартості квитків).

4. Якщо пасажир проїхав свою станцію, він має право повернутися безоплатно

За правилами перевезення «Укрзалізниці», якщо пасажир проїхав свою станцію, складається акт за підписом начальника поїзда, провідника вагона і пасажира, який засвідчується штампом начальника поїзда.

Цим актом пасажиру надається право повернутися до станції призначення безкоштовно.

Потяг Ужгород-Лисичанськ

5. Маршрут "Ужгород – Лисичанськ" – найдовший за всю історію "Укрзалізниці"

Поїзд №045/046 "Закарпаття" за маршрутом "Ужгород – Лисичанськ – Ужгород" – найдовший за всю історію "Укрзалізниці".

Його протяжність становить 1683 кілометрів. У дорозі поїзд знаходитиметься 32 години 35 хвилин і зупинятиметься на 43 станціях. Основні з них – Мукачево, Воловець, Славське, Львів, Київ, Суми, Харків, Кремінна, Сватове. Приблизний час руху становить 27,5 годин, а сумарний час стоянок по шляху – близько 5 годин.

 Залізничні колії

6. Залізничні колії в Україні ширші ніж світовий стандарт. Зараз думають, що з цим робити

Найпоширенішою у світі шириною колії є 1435 мм (4 фути та 8,5 дюймів). Таку колію мають 60% залізниць світу, зокрема залізниці Північної Америки, Китаю і Європи (за винятком країн СНД, Балтії, Фінляндії, Ірландії, Іспанії і Португалії).

В Україні ж наразі експлуатуються колії шириною 1520 мм. Так, з середини XIX століття стандартом на залізницях Російської імперії (пізніше – СРСР), Фінляндії і Монголії була ширина колії 1524 мм. З травня 1970 року до початку 1990-х залізниці СРСР були переведені на колію 1520 мм.

Саме тому останніми часом Міністерство інфраструктури шукає шляхи залучення європейських інвестицій з метою зміни ширини залізничної колії до світового стандарту.

Бескидський тунель

7. У 2018 році в Україні відкрили новий Бескидський тунель

24 травня 2018 року офіційно відкрили новий двоколійний Бескидський тунель, який належить до 5-го Пан'європейського транспортного коридору (Італія — Словенія — Угорщина — Словаччина — Україна).

Це – другий за довжиною (після Лутугинського) залізничний тунель в Україні. Загальна довжина тунелю становить 1764,5 м. Він пробитий у товщі Кросненської зони, в якій чергуються пісковики та алевроліти з кутами падіння пластів 65—80° і пролягає на глибині 180 м від поверхні Бескидського хребта; висота пролягання тунелю над рівнем моря — 800 метрів.

потяг

8. Українці їдуть в ЄС на потягах

Починаючи з 2017 року наймасовішим напрямком пасажирських залізничних перевезень в Україні став Європейський Союз.

За даними Укрзалізниці серед найбільш популярних напрямків – Перемишль, Кошице, Варшава, Рига.

Таким чином у 2017 році українці змінили акцент. До 2017 року Росія була лідером, зараз – ЄС.

До речі, цього року "Укрзалізниця" відправила у свій перший рейс "потяг чотирьох столиць", який з'єднає Київ, Мінськ, Вільнюс та Ригу.

В історії незалежної України цей потяг – перший, який об'єднає одразу чотири столиці. Також він став 19-м, який курсує до країн ЄС. Всього у складі "потяга чотирьох столиць" 10 вагонів, із них 9 купейних і один – люкс. Шостий вагон розділено на жіночі та чоловічі купе.

Укрзалізниця лого

9. У 2018 році Укрзалізниця вперше за 20 років оновила логотип

Новий логотип Укрзалізниці складається з букв УЗ і символу рухомого локомотива і символізує рух компанії вперед.

При цьому старі вагони компанія перефарбовувати не буде. Новий візуальний стиль буде отримувати тільки новий рухомий склад.

Цікаво, що новий логотип був створений безкоштовно. Керівництво ПАТ «Укрзалізниця» підкреслює, що не витратило на розробку лого жодної гривні, а розробили його в креативному агентстві Galagan.

10. За обсягами вантажних перевезень Укрзалізниця займає 4-е місце на Євразійському континенті

За обсягами вантажних перевезень українська залізниця займає четверте місце на Євразійському континенті.

Вона поступається лише залізницям Китаю, Росії та Індії.

укрзалізниця

9716

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: