fbpx
Сьогодні
еРубрика 08:50 31 Гру 2020

10 діджитал рішень 2020 року: як пройшов рік онлайну в Україні

І чому цей рік можна назвати роком інновацій в нашій країні

English version here

Ми живемо в еру технологій — часом поява нових винаходів обганяє наш час, і нам важко повірити в те, що відбувається навколо нас: ракети, запущені на Марс, клонування і можливість проводити серйозні хірургічні операції з інших континентів "руками" роботів. Все це іноді нагадує антиутопію. Ми зібрали добірку з 10 рішень у сфері діджиталізації, які з'явилися у 2020 році і тепер доступні для кожного з нас.

1. Зареєструвати новонародженого тепер можна з комп'ютера 

еМалятко це комплексна послуга для батьків новонароджених, яка передбачає об'єднання 10 послуг в 1 заяву. У новоспечених батьків більше немає потреби заносити виписку з лікарні в ЗАГС і отримувати свідоцтво про народження дитини, реєструвати місце проживання дитини, щоб отримати соціальні виплати і послуги, бігаючи з одного кабінету в інший. Сервіс усуває потребу здійснювати до 11 візитів в установи, надавати до 37 документів і витрачати на весь процес більше 30 годин. Сервіс уже доступний в 28 містах України.

еМалятко

2. Щасливий квиточок більше не можна покласти до гаманця "на щастя"

Зміни в комунікаціях не оминули й державні інфраструктурні проекти. Єдиний електронний квиток SmartTicket, який розробляється Міністерством інфраструктури України, дозволить пасажирам користуватися залізничним, міським та авіа транспортом всіх перевізників на території України. 

Більше не потрібно передавати за проїзд, відволікати водія, згадувати, чи є в кишені окремий проїзний для кожного виду транспорту.

электронный билет

3. Reface — голівудська технологія від українців в масs

Технологію, яку розробляли для голлівудських фільммейкерів, стиснули настільки, що використовувати її тепер може будь-який користувач смартфона, завантаживши додаток Reface. 

Штучний інтелект накладає статичне зображення обличчя на відео і перетворює вас на улюбленого кіногероя.

Reface

4. Приміряти одяг можна онлайн 

Український стартап 3DLOOK з'явився у найпотрібніший момент. У час, коли всі магазини закриті через карантин, а покупці вже звикли оновлювати гардероб в інтернеті, розробники пропонують технологію, яка дозволяє приміряти річ онлайн. Для цього потрібно всього лише зробити 2 свої фотографії в повний зріст, а штучний інтелект дозволяє створити 3D модель вашого тіла. У число клієнтів компанії входять великі роздрібні торговці джинсами, наприклад, 1822 Denim, компанії з пошиття одягу, компанії з виробництва товарів для здоров'я та фітнесу, а також виробники уніформи.

5. Закарпатські колиби у діджитал 

Українець Михайло Данканич створив власний туристичний додаток LOCAL — за допомогою якого можна знайти автентичні локації і дізнатися багато цікавого, чим можна розважити себе під час подорожі по Закарпаттю. Садиби, ресторани місцевої кухні, види — все це відображається на карті в одному додатку.

туристическое приложение LOCAL

6. Отримати резидентство України тепер можна онлайн

Ще з липня цього року іноземці тепер мають можливість отримувати перелік послуг, уникаючи бюрократичної тяганини, не виходячи з дому. Онлайн можна оформити: 

  • український кваліфікований електронний підпис
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків
  • можливість відкрити онлайн рахунок в українському банку
  • спрощений доступ до адміністративних послуг в Україні

онлайн резиденство

7. У діджиталі тепер навіть дитячі садки

На базі віртуальної державної платформи емоційної підтримки на час карантину створили віртуальний дитячий сад. На платформі доступні активності для дітей 4-6 років. Працює віртуальний дитячий садок, як і традиційний: щодня з понеділка по п'ятницю, крім святкових днів. На сайті пропонують скористатися консультаціями тренерів з психоемоційної підтримки, онлайн-курсами, спортивними онлайн-тренуваннями або здійснити віртуальні екскурсії столичними музеями і театрами.

онлайн детский сад

8. Жодних довгих черг у поліклініці — просто зателефонуйте лікарю по відеозв'язку 

Проект Helsi.me був задуманий як глобальна медична інформаційна система, яка зв'яже всі аспекти діяльності пацієнтів України в рамках електронної охорони здоров'я країни eHealth — включаючи електронні медичні картки пацієнта, запис до лікарів і багато іншого. 

Користувачі Helsi.me, незалежно від місця знаходження, можуть записатися до лікаря через сайт, проконсультуватися з ним і отримати рекомендації щодо лікування. Зробити це можна навіть через мобільний додаток HELSI.

Helsi.me

9. Паспорт та права у смартфоні 

У 2020 році електронні паспорти в додатку "Дія" офіційно стали цифровими аналогами паперових документів. Паспорт у смартфоні дозволить не носити з собою ID-карти і паперові виписки з державних реєстрів. Громадяни, які не мають ID-карти, можуть внести в додаток оцифрований закордонний біометричний паспорт. За таким паспортом можна навіть літати на літаках у внутрішньому сполученні, а електронні права і техпаспорт — офіційний документ, який можна показати поліцейським, якщо ви забули їх вдома.

Паспорт и права в смартфоне 

10. Трембіта

З кінця травня в Україні запрацювала система електронної взаємодії "Трембіта". Назва в кращих українських традиціях з'єднує традиційне та інноваційне, адже трембіта інструмент гуцульських пастухів, за допомогою якого вони обмінювалися інформацією, перебуваючи на великих відстанях.

Система здійснює обмін даними між держорганами в режимі реального часу без участі людини. Як повідомляє Мінцифри, це значно прискорює процес надання державних послуг, зменшує можливість механічних помилок і корупційних ризиків. Технологію запозичили в Естонії, де вже давно існує аналогічна система X-Road.

Трембита

Ще ми зібрали 10 рішень 2020 року, які змушують повірити в добро.

Читайте також 6 рішень Зеленського у 2020 році, які всіх здивували.

1157

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: