fbpx
Сьогодні
Освіта 10:15 02 Вер 2020

Без їжі і води, але в масці: як українські школи зустріли 1 вересня під час пандемії COVID-19

Фото Getty Images

Пандемія коронавірусу науці не перешкода.

1 вересня десятки тисяч дітей, підлітків та їхніх батьків вперше пішли в школу в цьому навчальному році.

При цьому перший день для багатьох школярів був більш ніж незвичайним. Масковий режим, перевірка температури і соціальна дистанція — "маст хев" українських учнів в 2020 році.

Яким був перший день осені в школах України і як вітчизняна освіта буде уживатися з COVID-19 — у матеріалі "Рубрики".

школи 1 вересня карантин

Фото Getty Images

Підготуйтесь до вірусу

Школи для учнів відкрилися практично по всій Україні. Незважаючи на пандемію, перевести процес навчання з онлайну в реальне спілкування хотів багато хто. Як батьки, які неабияк втомилися від домашнього навчання дітей, так і самі школярі, які виходили востаннє на заняття в середині березня.

Щоб уникнути проблем з поширенням хвороби, Міністерство охорони здоров'я оновило плани функціонування шкіл по країні в залежності від рівня небезпеки.

Наприклад, в регіонах з "помаранчевим" рівнем педагогам рекомендують вчити дітей із застосуванням захисних щитків, а в регіонах з "жовтим" і "зеленим" — "просто дотримуватися певної дистанції".

школи 1 вересня карантин

Фото Reuters

Як розповіла "Рубриці" вчителька молодших класів однієї зі шкіл Херсона Олена Стороженко, всі співробітники її навчального закладу зобов'язані ходити в школах у масках. А батьки забирають своїх дітей у будівлі, не входячи до неї.

"Дітям на вході — температурний скринінг, а далі обробка рук. Після того, як діти вийшли з кабінетів, іде обробка всіх поверхонь. Це 1 вересня відрізнялося від попереднього тим, що не було масового свята для всієї школи на лінійці. Але я постаралася створити такі умови всередині класу, щоб діти, незважаючи на запобіжні заходи, не відчували страху, хвилювання, а на навчання йшли охоче і весело", — підкреслила Стороженко.

При цьому викладачка також додала, що на заняття прийшли абсолютно всі учні з класу.

школи 1 вересня карантин

Херсон

школи 1 вересня карантин

Херсон

9-класниця з Миколаєва Кароліна розповідає, що до її школи 1 вересня запускали учнів по черзі, кожен клас. В результаті біля входу довелося чекати близько 20 хвилин, поки всі зайдуть. Особливих же урочистостей або лінійки на цей раз не було.

"Уроки були скорочені, по 30 хвилин. На перерви випускали, але їдальня була закрита. Це найбільше напружувало, тому що якщо не взяв з собою їжу, то будеш сидіти весь час голодним.

По класах ми не ходили, вчителі самі до нас приходили на кожен з уроків. Температуру при вході ніхто не перевіряв, але вчителі сказали, що незабаром школа отримає термометри і перевіряти всіх будуть регулярно", — розказала "Рубриці" дівчинка.

До слова, обидва регіони, Херсон і Миколаїв, знаходяться в зеленій зоні, де поширення вірусу не особливо масштабне.

У Києві, незважаючи на зростання числа заражених, ситуація особливо від півдня України не відрізняється. За словами Інни Семенець-Орлової, матері 5-класниці Лізи, 1 вересня в школі стояв один антисептик на поверх, а температуру ніхто не перевіряв.

"Вчителі розповідали дітям, що потрібно носити маски, користуватися антисептиками. Класи заходили в школу з різних входів, дітям було трохи незвично і незручно. У коридорах всі ходили в масках, а в класах дозволяли їх знімати. Вчителі в коридорах теж були в масках, але аж ніяк не всі. Розмітки в коридорах немає, але дітям на уроках нагадували про соціальну дистанцію.

Їдальня була закрита, як і питний фонтан. Продукти або воду купити в школі неможливо. Це дітям не подобається, жарко все ж. Дітям можна ходити тільки по своєму поверху, що теж їм не подобається. Бо моя дитина, наприклад, хотіла сходити до колишньої вчительки початкових класів поверхом нижче, але це було заборонено. А, і так, на партах також у всіх дітей є по масці і антисептику, це плюс", — пояснила "Рубриці" дівчина.

В цілому у всіх опитаних 1 вересня в школах пройшло досить спокійно. З обмеженнями та окремими незручностями, але без паніки або істотних проблем. При цьому у всіх трьох випадках класи були заповнені дітьми практично на 100%.

школи 1 вересня карантин

Фото Reuters

Як будемо вчитися далі

Поки конкретних планів ніхто на рівні профільного Міністерства не будують. На одному з недавніх брифінгів міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що відомство контролює ситуацію як по областям, так і по конкретним школам. Якщо ж у якомусь навчальному закладі буде спалах хвороби, то його відразу закриють.

Така ситуація, наприклад, сталася з київським навчально-виховним комплексом №240 "Соціум" ще 31 серпня. Там виявили коронавірус у двох вчителів, які встигли контактувати з 21 колегою. У результаті 1 вересня в школі провели в онлайн-режимі, як і перші уроки 2 вересня.

У цілому ж профільне міністерство сформувало ряд рекомендацій для всіх шкіл. Саме на основі цих норм і буде проходити навчання в найближчі місяці. Ось основні з них:

  • Учням 1-4 класів дозволено пересуватися в навчальних закладах без маски або респіратора
  • Вчителів допустять на роботу тільки після перевірки температури. Вона не повинна перевищувати 37,2
  • Батькам або супроводжуючим дітей заборонено входити на територію школи
  • В кінці робочого дня в коридорах школи, а також в кабінетах потрібно обов'язково проводити дезінфекцію поверхонь
  • Усі заняття бажано проводити в одному кабінеті
  • У разі підтвердження коронавірусу у когось з учнів, весь клас повинен піти на самоізоляцію і провести відповідні заходи

Особливо не пощастило школам, які входять в так звану червону зону. Йдеться про Чернівці, Кривий Ріг, Калуш, Коломию, Дубно, Острог, Ізмаїл та інші. Там до особливого розпорядження забороненп очна освіта. Причина очевидна — високий рівень захворюваності коронавірусом. У цьому навчальному році для шкіл з цих районів офіційно продовжиться теленавчання.

3419

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: