fbpx
Сьогодні
Огляд 12:05 29 Чер 2018

Як змінити світ і мислити глобально: 10 онлайн-курсів на літо

Ловіть можливості набратися знань від лекторів кращих західних університетів

На днях завершився черговий навчальний сезон. Студенти позакривали сесію, комусь вручили дипломи і нібито на кілька місяців можна забути про навчання. А багато хто забув про нього вже n років тому після випуску зі школи/університету. Та реалії сучасного світу кажуть, що такий підхід – програшний, адже тепер для підтримання своєї конкурентоздатності на ринку праці навчатись треба все життя. Навіть на літніх канікулах і тим більше на вашому нагрітому робочому місці.

І нинішня онлайн-освіта цьому тільки сприяє. Перегляд курсів нерідко називають едьютейнментом – їх роблять з душею і багато з них можна вважати витвором освітнього мистецтва. Саме тому ми підготували для вас підбірку масових відкритих онлайн-курсів на літо. Всі охопити не вийде – для цього є Class Central, але виділити десяток кращих з тих, які допоможуть вам розібратися в сучасному все більш складному світі, ми спробуємо

1. Антропологія сучасних світових проблем

Anthropology of Current World Issues, University of Queensland, edX

"Антропологія – це наука про людство у всьому його різноманітті, про вивчення інших для кращого усвідомлення себе" – так її описують автори курсу. В сучасному тісно пов'язаному світі ми все більш часто стикаємося з людьми інших рас, релігій, мов, і для розуміння цієї палітри потрібно усвідомлювати проблеми, з якими всі вони живуть. У когось не вистачає питної води, у інших – конфлікти з газовидобувними компаніями, які шкодять природі і господарству, а хтось взагалі біженець. Курс охопить всіх названих, а разом з тим ви також дізнаєтеся про сучасні глобальні питання, які стосуються ідентичності, влади та щоденного життя людей по всьому світу.

2. Глобальні медіа, війна і технологія

Global Media, War, and Technology, University of Queensland, edX

Квінслендський університет явно показує клас в онлайн-курсах. Цей особливо важливий для нас, адже вже більш ніж 4 роки щодо України постійно здійснюється агресія не тільки у фізичному, а й в інформаційному просторі. Та і загалом у світі відбуваються не найбільш приємні речі, як зростання кібершпіонажу, посилення інтернет-цензури та масове спостереження зі сторони урядів і технокомпаній. Щоб якось протистояти цьому, для початку слід в повній мірі усвідомити природу і масштаб небезпек.

Вам розкажуть про взаємозв'язок між медіа, інформаційними технологіями та війною, як ЗМІ відображають конфлікти і які це обов'язки покладає на журналістів, де проходить лінія між публічним і приватним та чи взагалі доречно говорити про неї сьогодні та багато іншого.

3. Що таке Розум?

What Is a Mind?, University of Cape Town, Futurelearn

Когнітивіст Стівен Пінкер починає книгу "Як працює мозок" з фрази: "Ми нічого не знаємо про те, як працює мозок, – ми не знаємо і сотої частки того, що нам відомо про роботу тіла, і вже поготів наших знань недостатньо для того, щоб створити утопію або вилікувати від нещастя". Хоча наявних нейробіологічних знань та філософських концепцій якось вистачило, щоб він написав книгу, а Маркс Солмс з Університету Кейптауну зробив цей курс. Останній стверджує, що ми можемо зрозуміти природу мозоку лише комбінуючи нейронауку, психологію та філософію. Цей підхід він використовує, щоб пояснити 4 специфічні аспекти мозку: суб'єктивність, інтенціональнісь, свідомість та агентність.

Курс потрібно пройти, тому що нейронаука сьогодні перебуває на передньому краю технопрогресу, особливо із заснуванням Ілоном Маском "Neuralink" для оцифрування свідомості

4. Мислення моделями

Model Thinking, University of Michigan, Coursera

Цей курс вже довгий час тримається в топі найбільш популярних курсів серед усіх онлайн-платформ. Річ у тім, що при складності сучасного світу ми ніколи не зможемо обробляти достатню кількість фактологічної інформації для його розуміння. Тому нам потрібно використовувати моделі. Вони допомагають краще організовувати інформацію, давати точніші прогнози, приймати більш ефективні стратегії і навіть збільшують здатність конструювання інституцій та процедур. Зокрема, в курсі розглядаються моделі, які пояснюють мудрість натовпу, чому одні країни багаті, а інші бідні, як краще приймати рішення фірмам та політикам. Такі курси – дуже важливі, адже дають каркас, на який потім значно легше нашаровувати факти про світ.

5. Глобальна дипломатія – дипломатія у сучасному світі

Global Diplomacy – Diplomacy in the Modern World, University of London, Coursera

Минулорічні заяви Кім Чен Ина та Дональда Трампа про готовність застосувати ядерну зброю у конфлікті між США та КНДР показали, що зі світовою дипломатією іноді буває щось не так. Цей оглядовий 5-тижневий курс показує дипломатію з більш конвенційної сторони як складну і високопрофесійну діяльність. Він побудований не на лекціях, а на діалогах автора зі вченими-міжнародниками про природу дипломатії, її інструментарій, якості "хорошого" дипломата тощо.

6. Історія Інтернету, Технології і Безпека

Internet History, Technology, and Security, University of Michigan, Coursera

Сьогодні всі ми є мешканцями кіберпростору, а хтось там взагалі прописався на постійній основі. Втім, переважна більшість людей просто користуються інтернетом і не намагаються розібратися в його ключових структурних елементах. Навіть попри зростаючий алармізм з приводу хакерів та масового спостереження зі сторони держави і технокомпаній люди продовжують сприймати інтернет як належне, на що жаліються експерти з цифрової безпеки. В цьому курсі вам розкажуть історію створення всесвітньої мережі, як він працює та як можна підвищити захищеність своїх даних та грошей від дій зловмисників в інтернеті. Коротше кажучи, після нього ви станете значно більш мудрим мешканцем кіберпростору.

7. Моральні принципи політики

Moral Foundations of Politics, Yale University, Coursera

Злет популізму в західних країнах останніми роками та збільшення популярності радикальних рухів показали, що культивований в 1990-2000-х технократизм в управлінні державою відходить у минуле. Раніше між мейнстрімними партіями часто складно було помітити якусь суттєву різницю – високі темпи економічного зростання та домінування ліберальної демократії після розпаду СРСР дозволили відсунути ідеологічні питання на задній план. Та зараз ми бачимо, що це відбулося тимчасово, і як ніколи вагомим фактором для політичних сил є не раціональність програм, а вміння апелювати до цінностей та почуття справедливості громадян. Основним моральним питанням політики і присвячений курс Ієна Шапіро з Єлю. Завдяки висвітленню основних концептів політичної філософії з часів Просвітницта до сьогодні ви будете краще розуміти ідейний базис політичних сил і усвідомити те, що не існує політики без етики.

8. Міста Х: Минуле, теперішнє і майбутнє урбаністичного життя

CitiesX: The Past, Present and Future of Urban Life, Harvard University, edX

Не так давно вперше за всю нашу історію більше половини людей на Землі стало жити в містах. Всюди вони є центрами політичного та економічного життя держав, але всюди по-різному. Одні є технологічними хабами з великою частиною середнього класу, як Сан-Франциско чи Сіетл, інші – неймовірним скупченням дуже бідних людей, як Дакка чи Лагос. Курс не лише пояснює це різноманіття, а й в історичній перспективі показує зміну ролі міст, їх структури і населення. Як й інші освітні продукти в цій підбірці, він базується на мультидисцилінарному підході, що характерний для урбанізму і сучасної науки загалом.

9. Виклики сучасної бідності

The Challenges of Global Poverty, MIT, edX

Курс заслуговує на увагу хоча б через те, що його автори написали книгу "Економіка бідності", яка вже декілька років знаходиться в топі Amazon в розділі "економіка розвитку". Естер Дуфло до того ж – лауреатка медалі Джона Бейтса Кларка (свого роду "Нобель з економіки до 40 років"). А щодо змістовної частини, то проблема бідності – одна з головних в порядку денному ООН, та і для нас вона дуже болюча. Автори на основі власних досліджень пояснюють витоки бідності, розвінчують міфи про бідних людей та пропонують варіанти політик для її зменшення.

10. Як змінити світ

How to Change the World, Wesleyan University, Coursera

Назва курсу доволі екстравагантна, в чому зізнається і сам автор. Але його присутність в цій підбірці обгрунтована – насправді, він просто дає узагальнення всіх наведених вище глобальних питань та ще ряду відсутніх в інших курсах. Це і проблеми охорони здоров'я у світі, і кліматичні зміни разом зі сталим розвиток, і нерівність в освітніх можливостях та між статями. Окремий цікавий момент тут, до якого апелює назва – поради щодо речей, які кожен із нас може зробити для змін на краще.

43
3560

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: