fbpx
Сьогодні
11:58 24 Лют 2019

Вчені визначили точне походження брил зі Стоунхенджа

Дослідники з Університетського коледжу Лондона визначили, що внутрішні камені Стоунхенджа походять з рудників, які знаходяться на відстані 230 кілометрів від Еймсбері.

Про це йдеться в журналі Antiquity.

Спори про походження блакитних каменів (чужорідних по відношенню до території монумента) Стоунхенджа ведуться вже сторіччя. Зараз геологи з Університетського коледжу Лондона виявили взаємозв'язок між двотонними брилами і рудниками, що знаходяться у пагорбів Преселі (Preseli Hills) в Західному Уельсі.

Вчені давно знали, що блакитні камені прибули з Уельсу, але зараз вони порівняли їх будову з оголеними породами Крейг Рос-і-Феліні (Craig Rhos-y-felin) і Карн Годог (Carn Goedog). За словами авторів, повний збіг не залишає сумнівів у походженні каменів. Наразі науковців більше цікавить тема транспортування каміння.

Археологи висувають кілька теорій. Одна з них полягає в тому, що стародавні люди могли транспортувати каміння на дерев'яних санях, щоб таким чином полегшити переміщення.

На користь цієї теорії свідчать рукотворні кам'яні платформи, знайдені поруч з копальнями. Раніше припускали, що плити могли транспортувати по воді, але зараз така гіпотеза здається малоймовірною, бо наземний маршрут більш прямий і короткий.

"Що дійсно цікаво у відкритті, так це те, що ми ще на крок наблизилися до розкриття таємниці Стоунхенджа. Будь-який інший неолітичний пам'ятник Європи був побудований з мегалітів, які переміщували не більше ніж на 16 кілометрів. Зараз ми намагаємося зрозуміти, що ж такого важливого було в пагорбах Преселі п'ять тисяч років тому".

Автори припускають, що родовища каменів могли мати якесь ритуальне значення. Розкриттям цієї таємниці вони мають намір зайнятися надалі.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: