fbpx
Сьогодні
12:01 17 Гру 2018

Українська влада "забуває" про обіцянки покарати винних у нападі на активістів, - Amnesty International

Представники влади неодноразово публічно давали обіцянки знайти винних у нападі на активістів, але "забували" про них, щойно згасав громадський інтерес до справи.

Про це йдеться у доповіді правозахисної організації Amnesty International Ukraine.

За підрахунками організації, упродовж 2018 року в Україні сталося понад 50 нападів на активістів та правозахисників.

"За даними коаліції місцевих правозахисних організацій, ця кількість є більшою — усього понад 300 нападів", — йдеться у документі.

В Amnesty International наголосили, що в більшості випадків не було ефективного розслідування і винних не притягнули до відповідальності.

"Зазвичай, після громадських протестів та тиску, представники влади публічно обіцяють встановити нападників. Проте, ці заяви забувались, щойно згасав громадський інтерес", — зауважили правозахисники.

Також в організації зазначили, що в них викликала тривогу заява генпрокурора Юрія Луценка щодо справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк, а саме про те, що частина відповідальності за напади на активістів лежить на них самих, оскільки вони критикують владу.

"Справа Катерини Гандзюк є прикладом неадекватності реакції влади на подібні напади", — йдеться в доповіді.

В Amnesty International підкреслили, що українська влада повинна вжити ефективних заходів для запобігання подальшим нападам та забезпечити швидке, ефективне і неупереджене розслідування.

"Зокрема, відкрито визнати важливість роботи правозахисників та їх внеску у встановлення прав людини. Необхідні рішучі дії для того, щоб забезпечити правозахисника безпечні умови, в яких буде можливість захищати та просувати права людини, без страху покарання і переслідувань", — йдеться в документі.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: