fbpx
Сьогодні
Відео, фото 11:01 21 Сер 2023

Стенд 3D-візуалізації садиби Терещенків встановили на Житомирщині: для чого це рішення

Фото: скриншот з відео

У Житомирській області в селі Дениші встановили стенд 3D-візуалізації біля зруйнованої садиби Терещенків.

Про це повідомив архітектор-дизайнер Максим Гордійчук, пише Рубрика.

У чому проблема?

"Вразила кількість відвідувачів з інших областей. Це були молоді люди, які з ентузіазмом розпитували та цікавилися долею садиби, поки велися монтажні роботи. Вони були приємно здивовані можливістю побачити 3D-реконструкцію та із захватом скористалися цією можливістю", — повідомив Максим Гордійчук.

За його словами, історію та культуру неможливо зробити популярними, якщо вони під шаром пилу в архівах.

"Неможливо донести історію і культуру до широких мас, якщо обмежуватися лише публікаціями монографій для вузьких кіл", — зауважив архітектор-дизайнер.

Яке рішення?

Як це працює?

У розміщеному у дописі відео Максим Гордійчук розповів про переваги 3D-реконструкції.

"Ви можете побачити контури будівель, які не пережили людської недалекоглядності, але пережили революцію і дві війни. Як стало відомо, фактично будівля була зруйнована місцевими мешканцями, які розібрали її на будівельний матеріал. Вишуканість маєтку можна оцінити за QR-кодом. 3D-реконструкція міститься на платформі "Sketchfab". Згодом туди додадуться архівні матеріали: проявлені матеріали з Державного архіву, родини Терещенків та більш якісні фотографії фасадів по факту та під час будівництва. Таким чином, 3D-реконструкція — це як ефективний засіб, який забезпечує публічність, доступність інформації. Її можна використовувати також як більш ефективний інструмент комунікації з молоддю та з освітньою метою", — повідомив Максим Гордійчук.

Довідка

Палац Терещенків у Денишах – палац родини Терещенків, побудований у 1910-1913 роках у селі Дениші, Житомирської області. Проєкт розробляв архітектор Павло Голандський.

Будівля була симетричною, двоповерховою, побудованою в стилі італійського ренесансу, налічувала 40 кімнат та триповерхові башти. Уздовж стін палацу були зроблено вікна овальної та прямокутної форми.

Палац прикрашений фронтоном, ліпниною з рослинних орнаментів і античними колонами, барельєфами з немовлятами-музикантами.

Після завершення будівництва палац Терещенків використовувався як заміський будинок.

Палац був розграбований після Жовтневого перевороту і поступово знищений, а його цегла використовувалась на будівництві сільських будинків.

На сьогодні палац в руїнах. Частково збереглася вежа з елементами гвинтової драбини, спуском в підземелля, частина західної стіни і невеликі сходи. Внутрішні стіни повністю знищені, східна та північна сторони не збереглися.

На стінах частково збереглися елементи ліпнини у вигляді квіткових гірлянд на другому поверсі парадного входу, а в центрі над вікном — стилізована голова хижої тварини. Також збереглися руїни допоміжних споруд, зокрема, льодовні і фонтану. Збереглися також окремі архітектурні елементи палацу: ніші для статуй, пілястри, портики.

Руїни палацу Терещенків. Фото: wikipedia.org

Нагадаємо, що Міжнародна контент-платформа Depositphotos презентує проєкт "Відродження", покликаний зібрати кошти на відновлення зруйнованих загарбниками культурних пам'яток в Україні.

Також повідомлялось, що у Вінниці для муніципального туристичного хабу, який має стати найбільшим в Україні, відреставрували історичну будівлю за фотографіями 40-х років ХХ ст.

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: