fbpx
Сьогодні
15:25 23 Тра 2023

"Укрзалізниця" запроваджує спеціальні жіночі купе: для чого це рішення

English version here

В "Укрзалізниці" мають намір запровадити послугу спеціальних жіночих купе. Квитки на такі місця можна буде придбати через застосунок компанії, коли його допрацюють.

Як пише Рубрика, про це повідомив керівник з комунікацій та маркетингу пасажирського напрямку УЗ Олександр Шевченко в Facebook.

У чому проблема?

На сайті Кабінету міністрів України зареєстрували петицію про запровадження окремих вагонів для жінок та чоловіків в поїздах "Укрзалізниці".

Петицію опублікували 15 травня.

В описі петиції авторка Ольга Ожогіна закликає виділити окремі вагони для чоловіків та жінок у потягах, які слідують маршрутом довше за шість годин.

"На довгих маршрутах, коли є необхідність сну у купейних чи плацкартних вагонах, пасажири можуть відчувати дискомфорт через пасажирів протилежної статі", – йдеться у тексті петиції.

Авторка зазначає, що у спільних вагонах трапляються непоодинокі випадки неприйнятної нав'язливої поведінки – здебільшого, з боку чоловіків. Зокрема, умисні дотики. Також були навіть випадки зґвалтування у купейних вагонах.

Ожогіна додає, що серед іншого можуть виникати незручності під час перевдягання у спільних вагонах – як для жінок, так і для чоловіків.

Яке рішення?

Поточне рішення залізниці — допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів, одним з яких стане "пілот" з жіночими купе", — зазначив голова правління "Укрзалізниці" Євген Лященко.

Як це працює?

До таких купе допускатимуть жінок, трансжінок, мам з дітьми до 6 років будь-якої статі. Але це питання ще обговорюється.

На яких маршрутках буде доступною послуга в компанії ще не визначили, але це будуть маршрути далекого сполучення, пасажири яких проводять у дорозі багато часу.

Компанія збирається протестувати нововведення впродовж декількох місяців та разом з громадою і фахівцями ухвалить рішення, чи робити їх постійною практикою. Критеріями, за словами Шевченка, стануть попит та відгуки.

Купити квиток до такого купе можна буде через застосунок "Укрзалізниці". Ця функція буде передбачена в одному з його наступних релізів. Доплачувати за жіноче купе буде не потрібно.

Згодом Шевченко видалив свій допис, а в пресслужбі компанії заявили, що УЗ "розглядає можливість запровадження жіночих купе".

Для цього потрібно розробити IT-рішення, внести зміни до нормативних актів. А також проконсультуватися з юристами, міжнародними та українськими громадськими організаціями.

"Поряд з цим ми працюємо над комплексним підвищенням безпеки поїздок: усі нові та модернізовані вагони — а це вже близько 15% вагонів у активному використанні — оснащені камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника", – додали в компанії.

"Ми віримо в комплекс заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у викоріненні цього явища.

Довідка

Нагадаємо, що Столична дитяча залізниця запрошує покататися на раритетному паровозі ГР-336.

Також раніше повідомляли, що "Укрзалізниця" запустила опитування українців щодо Wi-Fi у "Інтерсіті+".

Крім того, ми писали про затримання працівника Укрзалізниці, який перевозив ухилянтів за кордон у вентиляції купе.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: