fbpx
Сьогодні
20:46 04 Січ 2022

У Казахстані спалахнули протести через ціни на газ: влада не йде на поступки

Уже третій день у Казахстані тривають протести через підвищення ціни на зріджений нафтовий газ, яку мітингарі вимагають знизити вдвічі

Про це повідомляє «Радіо Азаттик».

До протестів долучилися тисячі людей у низці міст: вони перекривали дороги й навіть залишалися ночувати на площах. Влада погодилася на зниження ціни, але тільки в одній області.

З 1 січня 2022 року ціна на зріджений нафтовий газ у Казахстані піднялась до 120 тенге (приблизно 7 грн) за літр. Це викликало хвилю незадоволення, а люди вимагали знизити її вдвічі ㅡ до 50-60 тенге за літр.

Протестувальники блокували важливі дорожні сполучення. Наприклад, 3 січня жителі села Жетибай заблокували ділянку траси, що пролягає через це село та з'єднує Жанаозен і Актау.

У містах Жанаозен та Актау Мангістауської області протестувальники продовжують перебувати на площах.

В Актау протестувальники встановили намети та юрту, на площі знаходилися сотні людей.

За повідомленнями, до них прибули також мешканці сусідніх регіонів, у тому числі міст Актобе, Уральськ, а також Шимкента.

Житель Актау Есберди Асауов сказав Азаттику, що 3 січня до протестуючих прибув аким регіону Нурлан Ногаєв і на площі, за словами Асауова, перебували близько шести тисяч людей, зокрема жінки, багато з яких були з дітьми.

На опублікованих у соціальних мережах відео сотні людей на площі в Актау скандують «Шал, кет!» («Старий, йди!»).

Це гасло звучить на багатьох протестних акціях, учасники яких виступають із вимогою відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з політики.

«Більшість протестувальників – молоді люди. У кількох випадках нас намагалися спровокувати, засилаючи до нас п'яних людей. Але ми не допустимо провокацій», – сказав Есберди Асауов.

Однак протести розганяли силовики: як вказують ЗМІ, за чинним законом про мирні збори громадяни зобов'язані за п'ять днів до запланованої акції подати повідомлення про її організацію та дочекатися погодження.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив, що уряд «у межах даних йому повноважень» ухвалив рішення знизити в Мангістауській області ціну за скраплений газ до 50 тенге за літр.

«Звертаюся з проханням до демонстрантів не слідувати закликам деструктивних осіб, зацікавлених у підриві стабільності та єдності нашого суспільства. Інші вимоги соціально-економічного характеру будуть розглянуті окремо», ㅡ написав він у Twitter.

 

 

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: