fbpx
Сьогодні
Розбір 12:20 09 Гру 2021

Корупція не пройде: що робити, коли вимагають хабар

Корупція — явище настільки багатогранне, що може отруїти практично будь-яку сферу життя людини. В Україні з корупцією борються як спеціально створені для цього державні органи, так і громадські організації та просто окремі небайдужі громадяни.

English version here

9-го грудня світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією. "Рубрика" вирішила розібратися, що для цієї боротьби потрібно кожному і що робити, якщо у вас вимагають хабар викладачі, керівники, чиновники, лікарі, поліціянти чи будь-хто інший.

У чому проблема?

Не просто явище, а непростий злочин

Корупція буває різною. У вас можуть вимагати гроші за хорошу оцінку, нову посаду, нескладання протоколу за перевищення швидкості, належне лікування і багато іншого. Відповідати за чужі вчинки ви не маєте, але стосовно себе повинні пам'ятати — пропонувати, обіцяти чи давати хабар настільки ж незаконно, як і брати його. Це визначає стаття 369 Кримінального кодексу України і передбачає покарання у вигляді штрафу від 8 500 до 12 750 гривень або обмеження чи позбавлення волі від двох до чотирьох років. 

Якщо вас намагаються втягнути у корупційний злочин, краще одразу відмовитись. А ще краще — змусити винуватців відповідати за нього. Якщо посадову особу ловлять на хабарі, її судитимуть за статтею 368 ККУ, що може обернутися штрафом від 17 000 до 25 500 гривень, обмеженням чи позбавленням волі від двох до чотирьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність на термін до трьох років.

Що робити, коли у вас вимагають хабар?

Яке рішення?

Закони, свідки, диктофони

Якщо вам натякають на хабар, слід звернутися до поліції або до керівництва установи, в якій працює посадова особа. Проте варто розуміти — у будь-якому випадку потрібні докази, тож ви мусите піти на максимальну співпрацю зі слідством. 

Які саме докази ви можете зібрати:

  • записати розмову на диктофон;
  • зняти відео;
  • попросити свідків (якщо вони є) або інших людей, що були в такій самій ситуації, підтвердити ваші слова.

Якщо ви не змогли зробити нічого з перерахованого вище, можна вчинити інакше. По-перше, одразу після інциденту ви маєте письмово зафіксувати все, що сталося. Детально розпишіть, де, коли і за яких умов вам запропонували дати хабар. І з цим йдіть до поліції. Коли підозрюваного будуть допитувати, спираючись на ваш детальний опис того, що сталося, він може навпаки плутатись у свідченнях і це також може стати доказом у справі. 

Крім цього, якщо поліціянти захочуть більш вагомих доказів, вони можуть запропонувати вам ще один сценарій. Вас попросять зробити вигляд, що ви погодилися на хабар і домовитися про зустріч з тим, хто його вимагає. І далі все плюс-мінус, як у фільмі — вам дають мічені гроші, ви передаєте їх потрібній людині, тоді її затримують. 

У випадку, якщо хабар вимагає працівник поліції, вам потрібно звертатися до Національного антикорупційного бюро України. Проте в решті випадків алгоритм дій залишиться той самий.

Як це працює?

І що можна зробити, аби працювало точно

Після того, як ви повідомите про протиправні дії, важливо контролювати справу. Якщо ви звертаєтесь до поліції, попросіть слідчого сказати вам номер справи, аби ви могли у будь-який момент поцікавитись її перебігом і знайти результати судових засідань, коли вони будуть доступні. 

Ви у такій справі виступатимете як свідок і можете бути допитані кілька разів. Найкраще, якщо будуть ще свідки, які зможуть підтвердити ваші слова. Тож ви можете пошукати ще людей, які стикалися з вимаганням хабарів тією ж людиною. Це хороший варіант для студентів, які зіткнулися з корупцією і працівників великих організацій. 

Тут все банально, але дієво — напишіть допис у соцмережах, де розкажете свою історію. Зазвичай зовсім без хейту не обходиться, проте це дрібниця, якщо так ви справді зможете здобути додаткові докази. 

Що робити, коли у вас вимагають хабар?

Як це не працює?

Бувають ситуації не дуже

На жаль, історії, коли винні залишаються непокараними, стаються нерідко. Це буває через брак доказів або через ту ж корупцію. Та відстоювати свою правоту завжди варто. Що з того, що залежить від вас, може завадити покаранню корупціонера?

  • Занадто пізнє звернення у поліцію. Адже адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення може бути накладено протягом трьох місяців із дня виявлення, але не пізніше двох років із дня його вчинення. 
  • Якщо ви не проконсультувалися з юристом, помітивши, що справу намагаються "злити". Консультації юристів можна отримати безкоштовно, якщо звернутись до громадських організацій, що займаються антикорупційною діяльністю.
  • Якщо змінювати свої свідчення. Ви повинні бути готовими до того, що правопорушник спробує зв'язатись з вами і тиснути на вас. Та вам слід чітко розповідати про всі події слідчим і фіксувати такі розмови, проте ні в якому разі не вестись на провокації.

Ще більше корисних рішень!

Як долучитися до боротьби з корупцією

9-го грудня відзначають День боротьби з корупцією. Та насправді кожен день — це день такої боротьби. Принаймні має бути ним. Що варто робити, аби сприяти викоріненню цього явища? 

  • Не давайте і не приймайте хабарі. Навіть якщо це "вдячність".
  • Заявляйте про корупційні злочини і не бійтеся говорити про це публічно, такі проблеми потрібно робити видимими.
  • Підтримуйте центри журналістських розслідувань, що спеціалізуються на антикорупційних матеріалах. Їх чимало як на всеукраїнському, так і регіональному рівні. Підтримати їх можна переглядом їхнього контенту, його поширенням і донатами.
  • Цікавтеся діяльністю інших антикорупційних громадських організацій і за можливості надавайте їм посильну допомогу.
  • Будьте свідомими і поширюйте цю позицію в своєму оточенні. І тоді корупція точно не пройде!
1
1078

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: