fbpx
Сьогодні
Фото 14:26 24 Сер 2018

Слава Україні! У Києві пройшов наймасштабніший військовий парад

На Майдані Незалежності у столиці пройшов військовий парад з нагоди 27-ї річниці Незалежності України.

Після виконання гімну хор заспівав урочисту молитву за військо України. Потім у супроводі військового оркестру розпочався військовий парад, який приймав міністр оборони України генерал армії Степан Полторак.

На параді з нагоди Дня Незалежності України вперше офіційно звучало нове військове вітання "Слава Україні! Героям Слава!".

У параді на Хрещатику взяли участь 4,5 тис. українських військовослужбовців.

військовий парад

Фото Reuters

Пішою колоною пройшли 24 зведені парадні розрахунки. Від Збройних сил України в параді взяли участь представники Сухопутних військ, Військово-Морських сил, Повітряних сил України, Сил спеціальних операцій, розвідників, десантно-штурмових військ.

Хрещатиком у складі окремої "коробки" пройшли курсантки Військового інституту Київського національного університету ім. Т.Шевченка та Військового інституту телекомунікації і інформатизації ім. Героїв Крут.

військовий парад

Окрім бійців і курсантів ЗСУ в парадній колоні пройшли військовослужбовці Національної гвардії України, МВС, СБУ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби України і понад два десятки військових оркестрів. Також уперше окремою зведеною "коробкою" в параді взяли участь жінки-військовослужбовці.

військовий парад

Окремою парадною "коробкою" пройшли ветерани антитерористичної операції на Донбасі.

Також у параді взяли участь 18 іноземних делегацій із різних країн світу, зокрема парадні розрахунки підрозділів із Великої Британії, США, Канади, Литви, Естонії, Польщі, Румунії, Молдови та прапорні групи з Грузії, Латвії, Данії, Польщі а також, прапороносна група багатонаціональної бригади "ЛитПолУкрбриг".

Після цього парадними розрахунками проїхала військова техніка: танки, самохідні гармати, ракетні установки та ін. – всього близько 250 одиниць.

Зокрема, в параді було представлено 40 одиниць важкої броньованої техніки, понад 100 одиниць автомобільної техніки і БТР, 30 одиниць артилерійських систем і 30 ракетних комплексів. Також були представлені переносні протитанкові ракетні комплекси, зокрема поставлені із США комплекси ПТРК Javelin, які були розміщені на автомобілях.

військовий парад

Очолив танкову колону ОБТ Т- 84-120 "Ятаган" з гарматою калібру 120 мм. Хрещатиком також проїхали модернізовані танки Т-64БВ.

Серед новітньої військової техніки публіці була представлена самохідна артилерійська установка (САУ) "Богдана", яка ще лише проходить держвипробування. Гаубиця може вражати ціль на відстані до 60 кілометрів і має натовський калібр 155 мм.

Також у механізованій колоні проїхали бойова машина піхоти БМП-2, бронетранспортери БТР-3ДА, БТР-70 ДІ, протитанкові гармати "Рапіра" і "МСТА-Б", батареї САУ "Гвоздика", "Акація", "Піон", оперативно-технічні ракетні комплекси "Сапсан" і "Точка-У", комплекс автоматизованого управління артилерійською батареєю та артилерійським дивізіоном "Оболонь-А", реактивні системи залпового вогню "Град", "Верба" і "Ураган", "Вільха" зенітно-ракетна гармата "Тунгуска", зенітно-ракетний комплекс "ТОР", самохідні вогневі установки "Бук-М1", зенітно-ракетний комплекс С-300. Глядачі побачили тактичні броньовані колісні машини "Дозор-Б" і "Козак-2", санітарні автомобілі "Гамві" і "Богдан", а також встановлені на них авіаційні безпілотні комплекси "Фурія", "Лелека" і ПД-1.

У параді вперше за останні роки брала участь армійська авіація. Під час параду над Хрещатиком пролетіли 29 винищувачів, штурмовиків, транспортних літаків і вертольотів.

Тисячі киян і гостей столиці були свідками урочистостей на Хрещатику.

Охочих подивитися на видовищний захід було значно більше, ніж могли вмістити тротуари, тому киянам і гостям столиці довелося проявляти чудеса винахідливості в пошуку точок спостереження. Так, багато глядачів розмістилися на деревах, балконах, на смітниках і навіть на біотуалетах. Люди займали всі височини, щоб своїми очима побачити, як 250 одиниць військової техніки проїде головною вулицею міста на честь великого свята.

Фото АПУ, Міноборони, Reuters, Інформатор

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: