fbpx
Сьогодні
Куди поїхати 12:45 19 Чер 2021

Від Карпат до Слов'янська: українські озера, які варто відвідати цього літа

Купатися, засмагати, ловити рибу та насолоджуватися краєвидами можна не тільки на морі. Розповідаємо, де красиво і корисно відпочити на воді в Україні.

English version here

Літо, спека і довгі вихідні? Ми знаємо, що робити! Саме час спланувати та вирушити у міні-подорожі до найкрасивіших місць країни. Освіжитися спекотним літом та насолодитися красою природи можна не лише на морі. Україна багата на красиві і чисті озера. "Рубрика" підготувала топ озер України, які точно варто побачити цього літа.  

ПІВДЕНЬ

Озеро Кагул, Одеська область 

Озеро Кагул розташоване серед бессарабського степу на південному заході Одеської області на кордоні з Румунією. Кагул, разом із озерами Ялпуг та Кугурлуй, є прикладом ідеального місця відпочинку для подорожуючих, що цінують віддалені місця, куди рідко заїжджають типові туристи. Поїздка сюди справді нагадує маленьку експедицію — відсутність сучасної інфраструктури, готелів, магазинів та ресторанів дає відчуття безкінечності світу, а степ дарує літні пахощі трави та чудові скелясті краєвиди. На озерах можна рибалити, плавати, насолоджуючись романтикою ночівлі у наметі. Також необхідно брати з собою воду та їжу, але таку, яка швидко не псується на спеці. Найближче місто Рені знаходиться за 30 км від озера Кагул, тому ті, хто жадають більш комфортного відпочинку, можуть залишитись тут переночувати, а вдень їхати на озеро. 

  • Як дістатись? Відстань від Одеси: 340 км трасою М15, є регулярні автобусні перевезення (5,5 годин в дорозі, квиток коштує близько 200 грн).

Лимани Одеської області

У розумінні багатьох людей лиман — це затока у гирлі річки, проте Куяльницький, Тилігульський та Хаджибейський лимани в Одеській області є повноцінними озерами, які колись були річками і залишились на узбережжі Чорного моря після відступу води тисячі років тому. Ті, хто колись їздив в Одесу з Києва на машині/автобусі, добре знайомі з Хаджибейський лиманом, вздовж якого проходить мальовнича дорога за 15 хвилин до Одеси. І коли починаєш бачити воду на обрії, що блищить під південним сонцем, одразу розумієш — ти вже майже в Одесі. Всі ці озера як схожі між собою, так і мають свої унікальні властивості. Для тих мандрівників, хто любить колекціонувати "най-най" місця, то варто відвідати найнижче місце в Україні — Куяльницький лиман, що знаходиться на позначці -5 метрів над рівнем моря. А ще цей лиман  — відомий на всю країну бальнеологічний курорт з лікувальними грязями та глиною.  Вздовж лиманів розташовано безліч невиликих поселень та  баз відпочинку, куди можна виїхати з компанією друзів чи сім'єю, або ж влаштувати романтичний вечір, насолоджуючись заходом степового сонця. Візит до Тилігульського лиману, що розташований на межі з Миколаївською областю, варто поєднати з гастро-туром — тут знаходиться одна з небагатьох устричних ферм в Україні, яка проводить екскурсії та дегустації на території свого господарства. 

озера україни

Куяльницький

озера україни

Хаджибейський

озера україни

Тилігульський лиман

  • Як дістатись? Відстань від центра Одеси до Куяльницького та Хаджибейського лиманів — від 13 км, до Тилігульського лиману — близько 58 км. 

Лемурійське озеро, Херсонська область 

Унікальна водойма, яка відома своєю рожевою водою, з недавніх пір стала популярним туристичним об'єктом. Красу цього місця вже відзначили і українці, і іноземні туристи, а минулого року фото озера опинилося на обкладинці National Geographic Traveller. Розташоване озеро у селі Григорівка Херсонської області, в одній із бухт Сиваша. Казковий рожевий колір озеро має завдяки мікроводорості Dunaliella salina, яка виробляє каротиноїди, які надають в свою чергу воді червоно-рожевих відтінків. Крім того, у воді міститься велика кількість мікроелементів, тому рапу з озера вважають лікувальною. Насиченість рожевого кольору залежить від погодних умов та кута нахилу сонячних променів, але під час закату вода стає справді найяскравіших рожево-лілових відтінків. 

озера україни

  • Як дістатись? Відстань від міста Херсон — 100 км, сполучення лише автомобільним транспортом. Обов'язково мати з собою звичайну воду, щоб змити солону воду з тіла, адже не всюди є облаштовані місця для купання. 

ПІВНІЧ 

Шацькі озера, Волинська область  

Хто живе на півночі та заході нашої країни знають, що до Чорного або Азовського моря їхати точно довше, ніж на відомі Шацькі озера, тож за популярністю це місце не поступається найвідомішим українським курортам. Однойменний національний природний парк, створений ще у 1983 році, являє собою групу з близько 25 озер з великими можливостями для відпочинку. Найбільше озеро Шацьких озер — озеро Свитязь (27.5 кв. км) за сумісництвом є й найглибшим в Україні — аж 58 метрів! Багато українців полюбляють відпочинок на цих озерах, він може бути досить різноманітним — пасивний пляжний день можна розбавити водними видами спорту чи прогулянками у лісі зі збиранням ягід. Багата природа дає повноцінно насолодитись Поліссям, адже окрім кришталево чистих озер — це місце гніздування великої кількості птахів, середовище проживання риб та великі простори широколистяних лісів. На щастя, інфраструктура доволі розвинута — готелі та бази відпочинку, дитячі табори та кемпінги, заклади харчування з традиційною українською їжею порадують там туристів. 

Насолодитись краєвидами можна тут: 

  • Як дістатись: Шацькі озера знаходяться за 160 км від міста Луцьк. Найзручніше дістатись власним автотранспортом або міжміським автобусом. 

Озеро Лука, Волинська область 

Окрім популярних Шацьких озер, на Волині є велика кількість інших місць, де можна насолодитись відпочинком біля води серед лісів та безкраїх рівнин. Одним з таких місць є мальовниче озеро Лука, у якому, з першого погляду, немає чогось особливого, але все ж таки воно підкорює тихими околицями, гарною природою та відсутністю великої кількості туристів, як на Шацьких озерах. А ще, якщо є  можливість залишитись тут із наметами, то в цій місцині за умови хорошої погоди вночі відкривається неймовірний вид на Чумацький шлях

озера україни

  • Як дістатись: Озеро знаходиться на околиці села Лютка Старовижівського району за 125 км від Луцька. Найкраще дістатись власним автотранспортом по трасі Е85.

Шелехівське озеро, Сумська область

Це озеро льодовикового походження залишилось після останнього відступу льодовика 100 тис. років тому та є настільки давнім, що за дослідженням вчених, має однаковий вік з  Байкалом та Ладижинським озером. Воно розташоване серед соснових лісів поблизу села Межиріч Сумської області, та з часів прадавніх слов'ян оповите легендами та приказками через свою містичну форму розігнутої підкови. Вода тут завжди холодна, ніби досі зберігає в собі холод льодовика, а спокій і тишу порушують лиш пісні птахів. Озеро є ідеальним місцем для пікніку та споглядання природи.

озера україни

  • Як дістатись: озеро розташоване у 38 км від міста Суми, найкомфортніше дістатись автомобільним транспортом. 

ЗАХІД

Синевир, Закарпатська область

Карпати відомі не тільки мальовничими горами, але й напрочуд гарними гірськими озерами, і Синевир — мабуть, одне з найпопулярніших. Озеро знаходиться на території однойменого національного парку і є одним з найбільших за площею у Карпатах. І хоч у ньому заборонено купатися для збереження первозданної краси, прогулянки вздовж берега та споглядання столітніх сосен та смерек в околицях точно приносять неймовірні враження. 

  • Як дістатись: з Ужгорода до озера Синевир — близько 175 км, дістатись можливо лише автомобільним транспортом. 

Марічейка, Івано-Франківська область

Це мальовниче  озеро знаходиться у Карпатах на масиві Чорногора  та  звідусіль оточене густим смерековим лісом, а його береги вкривають субальпійські луки. Легенда про назву озера розповідає про вродливу дівчину Марічку, яка пожертвувала життям, щоб врятувати односельчан від наступу ворогів. Озеро утворилось зі сліз коханого Марічки – чабана Іванка. З тих пір ліс довкола озера називають Дівочим. Вода в озері настільки чиста, що з легкістю можна побачити дно. На довге купання розраховувати тут не доводиться, оскільки вода в озері прохолодна, як і в більшості озер Карпат, проте недоторкана природа, чисте гірське повітря та мальовничі луки з лісами додають шарму та привід для відвідування цього прекрасного місця. 

озера україни

  • Як дістатись: озеро знаходиться за 170 км на південь від Івано-Франківська, дістатись найзручніше автомобільним транспортом. 

Несамовите, Івано-Франківська область

Це озеро називають "невеликим морським оком", що дивиться у небо з 1750 м над рівнем моря на масиві Чорногора у Карпатах. Місцеві жителі здавна надавали цьому озеру містичну силу, адже за повір'ям, навіть у сонячну погоду хмари можуть збиратися над озером нізвідки і почнеться сильна, несамовита гроза з градом, снігом, рясним дощем, що не раз завдавали шкоду місцевим. Важко заздрити тим, хто опиниться на Чорногірських схилах у таку погоду.  А ще гуцули вірять, що душі людей, які наклали на себе руки, градом падають в озеро та обертаються на каміння, що лежить на дні. Ця місцина, що оповита давніми карпатськими легендами та приказками, передає справжній дух гір та непередбачуваної погоди. Якщо вам пощастить опинитися в цих краях, вас точно зачарують альпійські луки на мальовничі схили гір, що оточують прозоре "морське око". 

озера україни

  • Як дістатись: озеро знаходиться за 100 км від Івано-Франківська, недалеко від гори Говерла, найкраще дістатись автомобільним транспортом, а потім пішки до місця призначення.

Озеро Бребенескул, Закарпатська область

Озеро Бребенескул є найвисокогірнішим озером Карпат, адже знаходиться на позначці 1801 м над рівнем моря недалеко від однойменної вершини. Вражає озеро і за розмірами — у довжину воно сягає 140 метрів, його максимальна глибина — 2.8 метрів. Через прозору воду та великі розміри озеро набуло назви "Синє око Карпат", адже з будь-якої оглядової точки здається, ніби частинка неба опинилася на поверхні землі та дивиться вгору. Озеро є доволі популярним серед туристів та входить не в один туристичний маршрут різного рівня складності. Для досвідчених мандрівників є маршрут, який об'єднує 6 вершин Карпат, які перевищують 2000 метрів (Говерла, Бребенескул, Піп Іван Чорногорський, Петрос, Гутин Томнатик, Ребра), або ж можна під'їхати до найближчою точки і пройти пішки лише 7 км до озера. Так чи інакше, мальовнича западина серед альпійських луків, де лежить озеро, точно подарує неймовірне відчуття краси та любові до недоторканої природи Карпатських гір. 

  • Як дістатись: до озера немає автомобільної дороги, дістатись можна лише пішохідними туристичними маршрутами, найближчий населений пункт — село Дземброня.

СХІД

Озера Слов'янського курорту, Донецька область

На сході України найбільше вражають озера поблизу Слов'янська. Ці озера солоні, неглибокі — глибина їх становить переважно до 2 метрів, але ж і глибші місця — до 16 метрів. Вода у цих озерах — цілюща. Це ропа — насичений розчин, хлоридно-натрієва вода із вмістом сульфатів. Такий склад води робить лікувальними і мул на озерах — на Слов'янський курорт приїздять люди зі всієї України, щоби пройти процедури грязелікування. Лікарі кажуть, що найкориснішими купання у солоних озерах будуть для лікування проблем з суглобами та шкірою, втім, звичайно, бажаючим допомогти своєму здоров'ю біля Слов'янська спершу варто особисто проконсультуватися з лікарем. Зауважимо, що в будь-якому разі купатися у солоній воді озер радять не довше 10 хвилин. Рапне озеро, Вейсове озеро, озеро Гарячка та Солоне озеро — унікальні в Україні. Туди варто поїхати не лише з оздоровчими цілями, але і з естетичною метою на думці: озера оточені лісом, де гніздяться рідкісні птахи; краєвиди там неймовірні.

  • Як дістатись: зі Слов'янська та Краматорська до курорту регулярно їздять маршрутки; також можна дістатися автотранспортом по трасі Харків-Слов'янськ або Дніпро-Донецьк, доїхавши до Покровська.
9074

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: