fbpx
Сьогодні
Що відбувається 17:16 14 Кві 2021

Скандал на ВДНГ: в квартирі і офісі гендиректора — обшуки

«Поліція до нас не зверталася, щоб ми надали ці документи добровільно, хоча вони могли отримати доступ і так», — говорять в експоцентрі

English version here

Фото: 24tv.ua

13 квітня у квартирі та офісі Євгена Мушкіна, генерального директора Національного Експоцентру України ВДНГ, проводилися обшуки. Про це стало відомо з поста на Facebook, опублікованого Євгеном: «У мене у квартирі обшук, Діанка і малюки шоковані. Офіс ВДНГ і павільйони обшукують поліція і СБУ. Телефоном користуватися мені заборонили», — повідомив він.

У меня в квартире обыск, Дианка и малыши в шоке. Офис ВДНГ и павильоны обыскивают полиция и СБУ. Телефоном пользоваться…

Posted by Evgeny Mushkin on Tuesday, April 13, 2021

 

Що стало приводом?

На сторінці Facebook експоцентру повідомляється, що слідчі підозрюють керівництво ВДНГ в особі Мушкіна в зловживанні службовим становищем і отриманні хабаря за передачу в оренду державного майна.

гендиректор ВДНХ

«Минулої п'ятниці Експоцентр нарешті закрив всі податкові зобов'язання перед державою, які накопичувалися протягом 12 років, заплативши близько 40 млн грн до Державної скарбниці. Зараз податковий борг ВДНГ дорівнює 0 грн. Це відбулося багато в чому завдяки вдалому менеджменту і тому, що в останні роки ключові показники діяльності ВДНГ покращилися», — сказано в статті.

Про це ж згадав і сам Євген Мушкін: «Минулого тижня я був справді щасливий, що ми нарешті закрили величезний податковий борг ВДНГ перед державою, який накопичувався багато років», — написав він. Гендиректор навіть опублікував підтвердження своїх слів — довідку про відсутність боргу:

вднг документи

Гендиректор стверджує, що комусь не дають спокою його спроби відстояти цілісність території та зробити ВДНГ прикладом успішного відродження і трансформації державної інституції в Україні.

Фактично, а не за документами, причиною обшуків в Експоцентрі вважають жагу до наживи окремих осіб, адже величезна територія експоцентру — 286 гектарів, що включає 180 будинків і споруд, є ласим шматочком для забудовників: «Велика територія, яку розтерзали бульдозери приватних осіб, забудовників, роками спокушає бажання наживи в товстосумів і тих чиновників, які звикли жити за принципом розділяй і володарюй», — коментують в експоцентрі. У пості також сказано, що такі дії з боку правоохоронних органів завдають шкоди репутації комплексу, а також порушують права його керівництва.

❗️Терміново❗️Просто зараз в офісі та павільйонах Експоцентру та вдома у його керівництва тривають обшуки Національної…

Posted by ВДНГ on Tuesday, April 13, 2021

«Рубрика» зв'язалася з юристкою ВДНГ, яка розповіла, що проведені обшуки були необхідним заходом, адже всі документи ВДНГ могла надати й без їх проведення:

«Для нас ця ситуація є неприйнятною і дуже дивною, — розповідає вона. — Ми взагалі не розуміємо причину цього обшуку. Поліція до нас не зверталася, щоб ми надали ці документи добровільно, хоча вони могли отримати доступ і так. У чому була потреба проводити обшук, приходити в складі близько 20 осіб і насильно проводити обшук у виставкових павільйонах? Ми відкриті, вся інформація про нашу фінансово-господарську діяльність розміщується на сайті, все це є в публічному доступі. Наш директор також відкритий, і він пишається результатами нашої діяльності. Ми нічого не приховуємо, діємо виключно в рамках чинного законодавства, ми розвиваємося, і наш простір стає більш популярним, а буквально в п'ятницю ми погасили борг, історія якого тривала 12 років. Тому чому до нас прийшли з обшуками та звинуваченнями генерального директора, нам незрозуміло», — говорить вона.

Керівництво ВДНГ: старе і нове

Євген Мушкін вступив на посаду гендиректора експоцентру майже 5 років тому, у 2017 році. Тоді в «спадок» він отримав 40 мільйонів боргу, немаленька сума від цих коштів оскаржувалася — судові справи велися з Податковою. До цього протягом 2 років Експоцентром керували Максим Бахматов і Максим Яковер. Однак за цей час було розроблено стратегію розвитку експоцентру до 2040 року, там почали проводитися фестивалі: Gogol Fest, Atlas Weekend, — простір розвивався, актуалізувався, сюди знову почали приходити люди. Згодом сюди почали приїжджати міжнародні виставки H2D Exhibitions, сюди переїхав Кураж базар, а майже рік тому відкрився «Музей науки».

Згідно з аудиторськими звітами за 2018 і 2019 рік, які опубліковані та знаходяться у відкритому доступі на сайті ВДНГ, борг щорічно скорочувався, а доходи перевищували заплановані показники у 2 рази — і це за умови, що у 2009 році було повністю припинено державне фінансування експоцентру. Через 5 років керівництва Мушкіна, всі борги були погашені, однак суперечки та судові розгляди на цьому не закінчилися.

Пересуди за ласий шматочок

Земля, на якій розташовується ВДНГ, знаходиться у державній власності. Це означає, що продати або передати в право власності її не можуть, але є можливість отримати право користування цією землею. У лютому 2021 року Північним апеляційним господарським судом було винесено рішення щодо гектара землі ВДНГ. Про те, чи могла компанія ініціювати обшуки, ми запитали у юристів ВДНГ: «У нас зараз немає інформації, що саме за заявою "Віді-Мистецтво" відкрито кримінальну справу щодо зловживання службовими повноваженнями. Але між нами існує суперечка, і рішенням від 04.06.2020 року та апеляційної інстанції від 04.02.2021 року було задоволено позовні вимоги та гектар землі під виглядом сервітуту був переданий "Віді-Мистецтво" в право користування», — відповіли там.

Щодо рішення про передачу ділянки в сервітут вищезгаданої компанії, ВДНГ вважають його незаконним: «На сьогодні ВДНГ подало касаційну скаргу і ця справа перебуває на розгляді у Верховному суді», — коментує юристка експоцентру.

Втім, «Віді-Мистецтво» — далеко не єдина компанія, яка «воює» за право отримати частину комплексу:

«Справи постійно з'являються: одна закінчується, інша відкривається. У 2015-2018 році була справа про площу біля головного входу, — розповідає юристка. — Цю ділянку намагалися забрати під будівництво наземного і підземного торгового центру перед головним входом. Суди тривали близько 3 років, десятки засідань, потім в Київраді ми відбивали цю земельну ділянку, щоб вона використовувалася за призначенням, і там не з'явилося якогось нового торгового центру».

312

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: