fbpx
Сьогодні
10:42 06 Січ 2021

МОЗ хоче відсторонити держпідприємство "Медзакупівлі" від закупівлі COVID-вакцин

Фото Reuters

Міністерство охорони здоров'я України має намір змінити компанію-закупника вакцин для України.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час прес-брифінгу.

"Своїми постами Арсен Жумаділов (глава ДП "Медичні закупівлі України") дискредитує Україну перед міжнародною спільнотою. Також цим він почав погіршувати наші позиції в переговорах (про постачання вакцин від COVID-19 із компаніями-виробниками). Я думаю, що найближчим часом ми змінимо компанію, яка виконуватиме функції з закупівлі вакцин. Ми не можемо ризикувати забезпеченням вакцинами України", – сказав він.

Степанов додав, що Україна проводить переговори з різними компаніями-виробниками вакцин іще з травня 2020 року.

Уже досягнуто домовленостей з глобальною ініціативою COVAX, яка в першому півріччі 2021 року надасть Україні 8 млн доз вакцини. А також перемовини з топ-виробниками вакцин, які знаходяться на третій стадії клінічних випробувань вакцини або вже проводять її реєстрацію в своїй країні або в країнах з жорсткою регуляторною політикою.

Міністр додав, що до процесу перемовин долучені МЗС, Президент України Володимир Зеленський, який веде перемовини з очільниками держав, де виробляються вакцини, міністр охорони здоров'я безпосередньо спілкується з міністрами охорони здоров'я цих країн, оскільки потужності для виробництва вакцини обмежені, а попит надвисокий.

Степанов нагадав, що перший договір на постачання вакцини від коронавірусу Україна підписала з компанією «Сіновак» 25 грудня на постачання 1 млн 913 тис. доз вакцини. Ці вакцини очікуються в лютому.

Раніше повідомлялося, що держпідприємство "Медичні закупівлі України" не має фінансування для здійснення своєї операційної діяльності в 2021 році через блокування з боку МОЗ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: