fbpx
Сьогодні
18:52 01 Гру 2020

Угорсько-український конфлікт було штучно спровоковано, - експерт

Чергове загострення відносин між Україною та Угорщиною могло бути штучно спровоковане напередодні зустрічей голів МЗС країн НАТО, в яких також візьме участь Україна.

Про це в етері телеканалу "Україна 24" розповів політолог, аналітик з угорського питання Дмитро Тужанський, коментуючи обшуки в угорському благодійному центрі, а також скандальне відео, на якому депутати ОТГ на Закарпатті співають угорський гімн.

Експерт нагадав, що така ситуація в регіоні триває з 2017 року:

"Одне на одне накладається – і блокування НАТО, і висилка консулів, і підпали угорських центрів. Це дуже складна ситуація, треба ретельно розбиратися… Перш за все, треба оцінювати ситуацію адекватно, і якоїсь загрози стабільності в регіоні немає. Треба підвести під цим риску".

За його словами, є чергове загострення на міждержавному рівні:

"Сьогодні-завтра проходять зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, і українська сторона має брати участь в цих зустрічах. Очевидно, буде підніматися питання утисків прав угорської нацменшини, як це піднімається 4 роки. Українській стороні треба готуватися, аргументувати ті ж самі обшуки (в угорському благодійному центрі, – ред.)".

Коментуючи скандальне відео з гімном Угорщини у виконанні депутатів ОТГ, Тужанський зауважив, що гімн співали в позаминулу суботу, 21 листопада, але відео чомусь було оприлюднено тільки вчора, за тиждень.

"Вони заспівали гімн, це порушення безпрецедентне. Тут немає про що говорити, навіть якщо хтось скаже – ми просто встали і заспівали. Сесії проходять за регламентом, і якщо в регламенті не написано, що має лунати гімн Угорщини, а це не може бути написано, бо це порушення українського законодавства, то він не мав там лунати… Цим СБУ має займатися, але я не чув, щоб СБУ цим займалася", – наголосив він.

Як додав експерт, "дуже багато збігів, а можливо не збігів, на один день".

Нагадаємо, 30 листопада СБУ обшукала благодійний фонд, пов'язаний з Угорщиною. МЗС Угорщини викликає посла України.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: